FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 mei 2011

Real Housewives-ster werkt als stripper

Danielle Staub uit de populaire Amerikaanse tv-serie Real Housewives, waarin verwende huisvrouwen op de voet gevolgd worden, werkt nu in een nachtclub in New York als stripper. Ze heeft een driejarig contract getekend met de Scores Gentlemen's Club om daar haar 48-jarige lichaam te showen.

Er zijn foto's opgedoken van Staub die in de club aan het werk is in een schooluniform en daar bij een paal danst. Daarnaast zijn er ook geruchten dat ze het met de ex van Kim Kardashian deed, Ray-J. Maar dit heeft hij zelf ontkend.

Wil je de NSFW foto's zien? Klik dan hier om naar de website te gaan waar ze te zien zijn.

Reading en Swansea City strijden om promotie

Reading heeft een Welsh onderonsje in de finale van de Engelse Championship play-offs voorkomen. De ploeg won dinsdag uit bij Cardiff City met 3-0 nadat de eerste wedstrijd in Reading op 0-0 was geëindigd. Maandag had Swansea City zich al ten koste van Nottingham Forest voor de finale op Wembley geplaatst.

Reading nam in Cardiff al in de eerste helft een ruime 2-0 voorsprong. Beide doelpunten werden gemaakt door Shane Long. Na rust maakte Jobi McAnuff de derde treffer.

De finale wordt op 30 mei op Wembley gespeeld. De winnaar van dat duel promoveert naar de Premier League. Queens Park Rangers en Norwich City promoveerden als nummer één en twee van de reguliere competitie al direct.

[Premier League] Man City wint weer van Stoke

Manchester City heeft voor de tweede keer in vier dagen van Stoke City gewonnen. Na de zege in de finale van de FA Cup op zaterdag, stonden de twee ploegen dinsdag tegenover elkaar in de Premier League. Manchester won dat duel met 3-0. Carlos Tévez scoorde twee goals en is nu samen met Dimitar Berbatov topscorer in Engeland. Ook Joleon Lescott was trefzeker voor City.

Door de zege klimt Manchester City naar de derde plaats in de Premier League met een punt meer dan Arsenal. De derde plaats geeft recht op de poulefase van de Champions League, terwijl de nummer vier eerst door de play-offronde heen moet. Er is nog een speelronde te gaan.

Stoke City blijft negende. Omdat Manchester City zich verzekerde van Champions League-voetbal, mag ook Stoke zich opmaken voor het spelen van Europees voetbal. Als verliezend bekerfinalist mag de ploeg aan de Europa League meedoen.

Ruim negentienduizend klachten over examens

Ruim negentienduizend scholieren hebben tot nu toe geklaagd over een examen. Dat is te lezen op de website van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Het aantal van 19.132 klachten, dat rond 21.00 uur nog altijd fors oploopt, is het aantal geverifieerde klachten, meldt een woordvoerder van het LAKS. Het totaal aantal klachten, waar ook nog niet-geverifieerde klachten tussen zitten, ligt op de tweede dag van de examens echter op ruim 32.000.

Uit deze lijsten blijkt dat de meeste klachten, iets meer dan 16.000, tot nu toe door havisten zijn ingediend. Bijna 11.000 gingen over het examen Nederlands van dinsdag. Ook van vwo'ers zijn veel klachten afkomstig, tot nu toe ruim 15.000. Ook van hen klaagden de meesten over het examen Nederlands, waarover ruim 12.000 klachten binnen zijn gekomen. Scheikunde stond dinsdag op het programma, wat ruim 2000 klachten opleverde.

Tot eind mei zijn ruim tweehonderdduizend scholieren druk in de weer met hun eindexamens. Vorig jaar verzamelde LAKS in totaal 150.000 klachten.

Racing Genk kampioen van België

Racing Genk heeft in een rechtstreeks duel met Standard Luik, dat voorafgaand deze wedstrijd hetzelfde aantal punten had, het Belgische landskampioenschap weten te behalen. In eigen huis eindigde de spannende partij in 1-1 en aan dit resultaat had Genk genoeg om zich tot landskampioen van België te kronen.

Standard plaatste zich ternauwernood voor de Kampioensgroep, maar wist daarin wel een flinke achterstand op koploper Genk weg te werken. Met nog één speelronde te gaan, hadden beide ploegen hetzelfde aantal punten. Genk behaalde echter in de reguliere competitie meer punten en had daardoor aan een gelijkspel genoeg om het landskampioenschap binnen te slepen.

De wedstrijd begon echter niet goed voor Standard. Na een klein half uur spelen werd Carcela uit de wedstrijd geschopt. Genk-verdediger Mavinga verkocht de aanvaller van Standard een flinke trap in het gezicht en Carcela liep daarbij een kaak- en neusbreuk op. Meer info en een filmpje van deze actie is hier terug te vinden.

Toch kwam Standard op slag van rust deze klap te boven. Nadat Genk-spelers Vossen, Vanden Borre en Ogunjimi grote mogelijkheden onbenut lieten, was het aan de andere kant wel raak. Mangala bracht met een intikker Les Rouches op voorsprong. Na de pauze ging Genk vanzelfsprekend op jacht naar de erg belangrijke gelijkmaker en deze kwam er uiteindelijk.

Tien minuten voor tijd wist invaller Kennedy met een harde kopbal het Genkse publiek in extase te brengen. In de slotfase redde Genk-keeper Courtois nog een aantal keer zijn ploeg. Standard wist niet meer te scoren en het derde landskampioenschap voor Genk was een feit.

'Amateurteam stijf van de coke'

De voetballers die zaterdag in Amsterdam betrokken waren bij een dodelijk schietincident met een agent, stonden volgens een hulpverlener stijf van de cocaïne en alcohol. Dat zouden ze zelf hebben toegegeven. Bovendien zouden bij de groep dertig cokewikkels zijn aangetroffen.

"Ik stoor me vreselijk aan de berichtgeving dat die politieagent zomaar zou zijn gaan schieten", aldus de anonieme hulpverlener. "Die agent heeft echt gevochten voor zijn leven, die jongens waren in alle staten."

Volgens de advocaat van een van de voetballers die werd aangehouden, handelde de politieman helemaal niet uit noodweer maar raakte hij in paniek. "Er was geen aanleiding om te schieten", aldus de raadsman.

Bij het schietincident werd een speler van het amateurvoetbalteam RKAVIC gedood. Ze waren in de hoofdstad om een kampioenschap te vieren. Volgens een betrokkene werd de 31-jarige Michael Koomen in het hart getroffen. Een andere speler werd in zijn been geraakt.

De aanleiding was naar verluidt dat er tegen een fiets werd geschopt. Daarop werden twee verdachten geboeid in een politiebusje gezet. Een jongen die verhaal kwam halen bij de agent zou te horen hebben dat hij op moest lazeren, en met de wapenstok tegen de grond zijn geslagen toen hij aan bleef dringen. Daarop zou half in het busje een worsteling zijn ontstaan, die Koomen volgens teamleden probeerde te sussen toen hij door de politiekogel werd geraakt.

'Amateurteam stijf van de coke'
Agenten op de plek van de schietpartij (Foto: Rowin van Diest)

Moddergevecht om Strauss-Kahn begonnen

Het moddergevecht tussen de partijen in de zaak-Strauss-Kahn lijkt begonnen. Een bron uit het advocatenteam van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, die verdacht wordt van het aanranden van een kamermeisje in New York, liet dinsdag weten, dat de vrouw mogelijk toestemming heeft gegeven voor seks met de Fransman.

The New York Post berichtte dinsdag dat ook al tijdens de voorgeleiding voor de rechter op maandag een van de advocaten van Strauss-Kahn zei dat de 32-jarige vrouw mogelijk seks wilde met het 62-jarige IMF-kopstuk. Eerder beweerden de advocaten dat de Fransman een alibi zou hebben.

Het advocatenteam van de vrouw, een Afrikaanse immigrante, liet in Amerikaanse media weten dat de vrouw 'een ongekend trauma' heeft opgelopen.

Frankrijk heeft woedend gereageerd op de behandeling van Strauss-Kahn in de VS.

[Video] Trap in gezicht overschaduwt titelduel België

Het Belgische kampioensduel tussen Racing Genk en Standard Luik is overschaduwd door een trap van Genk-verdediger Mavinga in het gezicht van Standard-aanvaller Carcela. Het voorval vond plaats in de 25e minuut, waarna Carcela lang roerloos op het gras bleef liggen.

Volgens HLN.be zou hij veel bloed verloren hebben. Ook zou Carcela zijn neus en een kaakbeen hebben gebroken en enkele tanden verloren hebben. Mavinga kwam ervan af met een gele kaart, die werd gegeven door scheidsrechter Frank De Bleeckere.

Op FOK!sport later dinsdagavond een verslag van deze wedstrijd.

[Giro] Cavendish: "Ga niet in op kritiek"

Het heeft even geduurd, maar Mark Cavendish heeft dan toch zijn ritzege beet in de Giro d'Italia. Vandaag was de Brit de snelste in de massasrint en won daardoor zijn zesde ritzege in de Italiaanse rittenkoers.

"Op het eind zat ik wat geïsoleerd en koos ik Petacchi's wiel," zei de renner van HTC-High Road achteraf. "Dat vond ik de beste positie. Het was wachten op het juiste moment en dat kwam op 150 meter van de finish."

Donderdag is het normaal gesproken de laatste echte kans voor de topsprinters, voordat het peloton weer de bergen in gaat. Cavendish wil dan weer schitteren. "Dan komen we wat dichter bij Toscane, waar ik een uitvalsbasis heb. Mijn supporters zullen langs de kant staan."

Cavendish heeft de afgelopen twee dagen weer veel kritiek gekregen van zijn collega's. Dit keer niet vanwege zijn manier van sprinten, maar omdat de Brit teveel hulp had gehad in de rit naar de Etna van afgelopen zondag. Hij zou veel zijn geduwd en aan de ploegleiderswagen hebben gehangen, waardoor hij 25 seconden voor tijd binnen was.

"Ik maak dit soort verwijten al mijn hele carrière mee. Laat ze maar zeggen wat ze willen, ik ga er niet op in," sloot Cavendish af.

 

Dzsudzsák: "Mogelijk dat ik wegga bij PSV"

Balázs Dzsudzsák is naar eigen zeggen uitgeleerd bij PSV. Daarom is de kans groot dat de Hongaar volgend jaar niet meer bij de Eindhovense club te bewonderen zal zijn.

"Ik heb nu drieënhalf jaar in Eindhoven gespeeld en mezelf tot het uiterste gegeven. Ik wil me nu verder ontwikkelen. Ik wil voorkomen dat de verzadiging toeslaat", vertelt Dzsudzsák aan het Hongaarse Nemzeti Sport.

"Natuurlijk betekent dit niet dat ik definitief wegga. Als de directie het team in de zomer kan versterken, kan ik besluiten te blijven." Maar dat ziet hij de Hongaar niet positief in. "Ik weet niet wat de waarheid is, met betrekking tot de financiële mogelijkheden. Als het zo is, wordt het natuurlijk moeilijk om een goed elftal neer te zetten."

Over waar zijn toekomst ligt, is Dzsudzsák nog onduidelijk. "Natuurlijk wil ik mezelf het liefst in de meest prestigieuze competitie laten zien, de Champions League. Maar daar is het nog niet te laat voor. Waar ik het seizoen 2011/12 begin, weet ik nog niet. Ik zie mezelf wel in Spanje of Engeland spelen. Maar ook Portugal vind ik aantrekkelijk. Tegen Benfica verging het me redelijk, dit seizoen."

Tekort medicijn acute leukemie dreigt

Het medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van acute leukemie cytarabine dreigt op te raken. Het grootste behandelcentrum van de ziekte in Nederland het Erasmus Medisch Centrum heeft nog voor twee tot drie weken op voorraad. Dan is het op. Dat heeft ziekenhuisapotheker bij het Erasmus Nicole Hunfeld dinsdag gezegd tegen Radio 1.

Voor Nederland zijn er twee producenten die het medicijn, waarvoor geen alternatief is, leveren. Beide producenten hebben leveringsproblemen. Volgens Hunfeld is de informatie die binnenkomt over de leveringsproblemen beperkt. In de vloeistof die in de VS in de fabriek is gemaakt, zouden kristallen zijn gevonden. "Daarom kunnen die flacons niet worden uitgeleverd."

Dergelijke leveringsproblemen zijn vaak de aanleiding voor een tekort. Het medicijn moet opnieuw worden gemaakt, maar dat kost veel tijd, onder meer wegens het papierwerk dat bij het maken van het medicijn komt kijken, zegt Hunfeld.

De problemen spelen al sinds januari, maar tot nu toe heeft het Erasmus de problemen steeds 'op creatieve wijze' weten op te lossen. "We hebben al voorraden uit Zweden en Australië gehaald."

In Nederland is tot nu toe iedereen wel behandeld, vertelt de ziekenhuisapotheker. "We doen ons best iedereen te voorzien die het middel nodig heeft." De Nederlandse ziekenhuisapotheken staan met elkaar in contact. Als er ergens problemen ontstaan, dan proberen de apotheken elkaar te helpen.

Wanneer de situatie is opgelost, is nog onduidelijk. "De farmaceutische industrie zegt dat het binnenkort is opgelost, maar in de praktijk is dat niet het geval. Vooralsnog hebben we nog niet gehoord dat het volgende week is opgelost."

Volgens KWF Kankerbestrijding wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer achthonderd mensen acute leukemie vastgesteld. Daarvan hebben er ongeveer zeshonderd acute myeloïde leukemie. Bij acute myeloïde leukemie is er sprake van een abnormale productie van een bepaald type onrijpe witte bloedcellen, granulocyten genoemd.

Overigens bleek in maart uit onderzoek van hematoloog Edo Venema van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat het toedienen van een lagere dosering van het anti-kankermiddel cytarabine aan mensen met acute myeloïde leukemie hetzelfde effect had als de gebruikelijke hogere dosering. Ondertussen kampten patiënten met minder bijwerkingen.

Adele heeft spijt van verbroken relatie

Adele weet niet of ze het zichzelf ooit kan vergeven dat ze niet gevochten heeft voor de relatie waar ze haar album 21 op baseerde. De 23-jarige zangeres zegt dat ze achteraf gezien alles had opgegeven om maar bij hem te kunnen zijn.

"Hij was mijn soulmate. We hadden alles, op elke manier waren we perfect samen", vertelt de Britse in een interview met het Amerikaanse homoblad Out Magazine. De twee maakten elkaars zinnen af en ze konden altijd precies aanvoelen in wat voor een bui de ander was. "Ik denk dat zoiets zeldzaam is, om alles in een persoon te vinden. Ik blijf daar waarschijnlijk naar zoeken."

Adele geeft toe dat ze baalt dat ze hem heeft laten gaan. "Hij is de liefde van mijn leven", zegt de zangeres. Zelfs haar carrière zou ze voor hem opgeven. "Ik zou natuurlijk wel blijven zingen in de douche. Maar ja, ik zou mijn carrière, mijn vrienden en mijn hobby's opgegeven hebben om het beste ervan te maken. Hij maakte me zwak, maar soms ook onbevreesd en dat heb ik gebruikt in het album."

De zangeres ziet echter in dat ze mooie dingen terug heeft gekregen voor de ervaringen die ze op 21 kon zetten. "Mensen schrijven me dat ze door mij blij met zichzelf zijn en dat vind ik heel mooi om te horen", vertelt Adele. "Ik zou het haten als iemand zei dat hij meer op mij wilde lijken omdat ik net zo onzeker ben als iedere andere persoon."


Adele heeft spijt van verbroken relatie (Foto: Novum)

'Gullit moet vertrekken bij Terek Grozny'

Volgens de Russische website Sports.ru denkt Terek Grozny aan een vertrek van trainer Ruud Gullit. Onze landgenoot is sinds het begin van dit seizoen hoofdtrainer van de Tsjetjeense ploeg, maar de resultaten vallen tot dusver erg tegen.

De voorzitter van Terek Grozny zou een gesprek willen plannen met Gullit om te praten over het verdere verloop van dit seizoen. Op dit moment wist Gullit met zijn ploeg in negen wedstrijden slechts acht punten te halen. Daarmee neemt Terek Grozny momenteel de veertiende plaats van de ranglijst in.

Vice-president Khaidar Alkhanov ontkent echter dat er sprake gaat zijn van een voortijd vertrek van Gullit bij Terek Grozny. Begin januari werd de Nederlander met hoge verwachtingen aangesteld als trainer van de promovendus. Tot dusver heeft Gullit deze verwachtingen nog niet waar kunnen maken.

Vos en Wild verkennen WK-parkoers

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg is pas in september maar Marianne Vos en Kirsten Wild willen niets aan het toeval overlaten. Daarom reizen de Nederlandses samen met bondscoach Johan Lammerts volgende week af naar Kopenhagen om daar de parkoersen te verkennen.

Vos is al in het bezit van meerdere wereldtitels, terwijl Wild juist op jacht is naar succes. Ze zullen op 23 en 24 mei in actie gaan komen.

Woning Zwijndrecht beveiligd na fatale schietpartij

Voor een woning aan de Jupiterstraat in Zwijndrecht is dinsdag een beveiligingsunit geplaatst. De politie houdt hier 24 uur per dag toezicht. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. In die woning woont een familielid van de drie vrouwen die maandagochtend in een woning aan de Langeraarstraat werden doodgeschoten.

De omwonenden zijn via een brief op de hoogte gebracht van de veiligheidsmaatregel, meldt de politie woensdag. Een arrestatieteam was maandag het nu beveiligde pand aan de Jupiterstraat al 'uit veiligheidsoverwegingen' binnengevallen, omdat er een familielid woont.

Bij de schietpartij overleden een vrouw van 57 jaar en haar 29-jarige dochter, die in het pand aan de Langeraarstraat woonden. Ze waren de echtgenote en een dochter van de 63-jarige man die bij het incident gewond raakte. Hij had rond 10.20 uur de politie gebeld vanuit een woning aan de Turk.

Van het derde slachtoffer, ook een vrouw, moet de identiteit nog worden vastgesteld. Dinsdag wordt sectie op de lichamen verricht. Twintig rechercheurs werken aan de zaak, waarvan de achtergrond vooralsnog onduidelijk is.

Stekelenburg: "Fantastische aanbieding van Ajax"

Maarten Stekelenburg, die afgelopen weekend met Ajax kampioen van Nederland is geworden, is zeer te spreken over de contractverlenging van Ajax. Tegenover NUsport liet de doelman weten de aanbieding in beraad te hebben.

Er heeft verder nog geen club kenbaar gemaakt interesse te hebben in Stekelenburg: "Er is niets. Nul komma nul. De enige aanbieding die ik heb gekregen is van Ajax om mijn contract te verlengen. Nou die heb ik in beraad. Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin en heb veel respect voor de directie."

Stekelenburg voelt zich thuis bij Ajax en zal de club niet voor de eerste beste club uit het buitenland verlaten: "Ik ben altijd prima behandeld. Vanuit dat respect hebben we vorige week maandag met ze gesproken. Er is me een fantastische aanbieding gedaan en er staat een tweede gesprek gepland. Maar het heeft te maken met wat er nog op mijn pad komt."

Manchester United wordt al lange tijd genoemd als mogelijke nieuwe werkgever van Stekelenburg. Zelf is de doelman duidelijk over de Engelse ploeg: "Wie daar niet wil voetballen, is niet goed bij zijn hoofd.”

Meisje (6) overreden op camping

Een 6-jarig meisje uit Aken is dinsdagmiddag overreden op een camping in het Zeeuwse Nieuwvliet. Een 69-jarige automobilist uit Brunssum reed achteruit, maar zag het meisje over het hoofd. Het slachtoffer is zwaargewond per ambulance naar een ziekenhuis in Brugge vervoerd.

Het incident gebeurde rond 17.30 uur op het terrein van de camping aan de Zeedijk. Nadat het meisje eerst door de achterkant van de auto was aangetikt viel ze, waarna een wiel over haar buik reed. Hoe het met het meisje gaat is niet bekend, meldt de politie.

Van Bommel jaar langer bij AC Milan

Mark van Bommel speelt ook volgend jaar in het roodzwarte shirt van AC Milan. De middenvelder tekende bij tot de zomer van 2012, meldt de Italiaanse grootmacht. Van Bommel werd in de winterstop gehaald van Bayern München en werd al snel een vaste waarde in de ploeg, die dit seizoen kampioen werd van de Serie A.

Naast Van Bommel tekenden ook Flavio Roma en Thiago Silva een contractverlenging. Roma blijft net als Van Bommel tot eind volgend seizoen, Silva tekende een contract dat hem de komende vijf jaar aan de Milanese club bindt.

Tevreden klanten in Deus Ex-trailer

In Deus Ex: Human Revolution speel je met hoofdpersonage Adam Jensen. Jensen werkt voor Sarif Industries, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in augmentaties bij mensen. Dat dit tevreden klanten oplevert voor het bedrijf kan je in onderstaande trailer zien.

In de trailer zien we verschillende mensen die een augmentatie hebben gekregen die hun leven verbeterd heeft op verschillende manieren. De game, Deus Ex: Human Revolution, komt 26 augustus uit voor PC, Xbox 360 en PS3.

Newey: "Dood Senna heeft me veranderd"

De dood van Ayrton Senna in Imola 1994 heeft Adrian Newey behoorlijk aangegrepen. De Britse topontwerper was destijds in dienst van Williams, het team waar de Braziliaanse coureur op dat moment voor reed. Newey meldt in The Guardian dat het ongeval hem veranderd heeft.

"Het kleine beetje haar dat ik nog had, is in de nasleep ervan allemaal uitgevallen. Het heeft me dus ook fysiek veranderd. Het was een verschrikkelijke tijd. Zowel Patrick Head als ik hebben ons los van elkaar afgevraagd of we nog wel verder wilden in de racerij. Wilden we betrokken blijven in een sport waar mensen kunnen sterven in een bolide die wij gecreëerd hebben? Ten tweede vroegen we ons af of het ongeluk was veroorzaakt door een slecht of nalatig ontwerp? En daarna begon de rechtszaak," zei Newey.

"De rechtszaak was een deprimerende ergernis, en zorgde voor extra druk, maar het deed me niet afvragen of ik betrokken wilde blijven in de Formule 1. Het is de zoektocht in je zelf die daar toe leidt, niet de beschuldigingen van anderen," zei Newey die na het ongeval bijna de Formule 1 had verlaten.

"Voor het hele team was het ongelooflijk moeilijk. Ik herinner me dat de dag na de race een feestdag was en dat sommigen van ons op de fabriek kwamen om te proberen de data te ontcijferen en na te gaan wat er gebeurd was. Het waren donkere weken," zei de Brit die nu in dienst is van Red Bull Racing. Hij wil dan ook niet naar de film over Senna kijken omdat het voor hem te aangrijpend zou zijn.

Newey had nog wel een mogelijke nieuwe oorzaak voor het overlijden van Senna. Over het algemeen wordt aangenomen dat de stuurkolom bij de Braziliaan afbrak en dat hij daardoor crashte. Volgens Newey zou de Williams wel eens met een lekke rechterachterband te maken kunnen hebben gehad, afgaande op de camerabeelden van de auto van Michael Schumacher en de acties die Senna uitvoerde.

Bijzondere schildpad geboren in Amersfoort

In DierenPark Amersfoort is woensdag een McCords slangenhalsschildpad geboren. Het was een bijzondere gebeurtenis, omdat deze soort in het wild bijna is uitgestorven. Dat maakt DierenPark Amersfoort dinsdag op zijn website bekend.

De McCords is afkomstig van het eiland Roti in Indonesië. Door de handel zijn ze op enkele vrouwtjes na verdwenen. De dierentuin is bezig met een fokprogramma om het uitsterven van de slangenhalsschildpad te voorkomen. "Het is de bedoeling dat, als de omstandigheden in Indonesië beter zijn, de schildpadden in het wild worden teruggezet", aldus een woordvoerder.

Het geslacht van het schildpadje is nog niet bekend. Dit is pas in een later stadium aan het schild te zien. DierenPark Amersfoort verwacht dat de komende maanden nog meer eieren uitkomen.

Dronken vrouw rijdt taxibus met kinderen tuin in

De bestuurster van een taxibus met daarin twee kinderen is dinsdag in dronken toestand in het Friese Hantum een tuin ingereden. De kinderen, die naar een school in Dokkum moesten, zijn niet gewond geraakt, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 08.00 uur plaats op de Stasjonswei. Agenten zagen duidelijk dat de vrouw onder invloed van alcohol was. Daarom werd ze naar een politiebureau gebracht, waar een blaastest uitwees dat de taxichauffeur dronken was.

De vrouw is haar rijbewijs en haar taxipas kwijt. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brit overleeft val van klif

Een 53-jarige Brit is maandag van een 60 meter hoge klif gestort, maar overleefde de val. Dat heeft de Britse politie dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de politie viel de man bij Little Cliff, nabij het dorp Cloughton, in het noordoosten van Engeland, van de klif af toen hij zijn hond probeerde te redden. De man werd door een helikopter van de Britse luchtmacht overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij werd behandeld voor een gebroken been en een gebroken pols.

De man had buiten de botbreuken geen verwondingen opgelopen. Ook zijn viervoeter overleefde het avontuur.

[RG] Schoorel door in kwalificaties

Thomas Schoorel heeft de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros bereikt. De als achtste geplaatste Amsterdammer was met tweemaal 6-4 Chris Guccione uit Australië de baas. Eerder werden Jesse Huta Galung en Igor Sijsling in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi uitgeschakeld.

Schoorel neemt het in de tweede ronde op tegen Frederik Nielsen uit Denemarken. Die was met 6-2, 6-3 te sterk voor de Tsjech Dusan Lojda. Nielsen is de nummer 206 van de wereldranglijst, Schoorel staat daarop 111e.

Formateur Di Rupo begint aan 'laatste kans'

Elio di Rupo hoopt door economische hervormingen te paren aan het verschuiven van de macht naar de deelregeringen eindelijk schot te brengen in de Belgische kabinetsformatie. Maar de nieuwe Belgische formateur denkt slechts te kunnen slagen als de Belgische politiek handelt alsof het 'de laatste kans' is.

De leider van de Waalse Socialistische Partij (PS) introduceerde dinsdag tijdens zijn eerste persconferentie een nieuwe aanpak van de onderhandelingen. Di Rupo wil de besprekingen beginnen bij de grote sociaal-economische problemen waar zijn land voor staat, om vervolgens te besluiten welk bestuursniveau deze taak zou moeten opnemen.

Zo hoopt de nieuwe formateur de loopgravenoorlog, waarin het debat over de hervorming van de Belgische staat is veranderd, te omzeilen. Di Rupo zegt overtuigd te zijn van de noodzaak het zwaartepunt van de macht naar de gewesten en de taalgemeenschappen te verschuiven, maar hamerde ook op het blijvende belang van de federale regering.

Di Rupo richt zich tot alle Belgische partijen, al wees hij de twee grootste, de PS en de Vlaams-nationalistische N-VA, wel op hun bijzondere verantwoordelijkheid. Hij riep hen allen op de vastberadenheid van het allereerste formatieuur te hervinden en te handelen als ware het de opdracht van de laatste kans.

Di Rupo presenteert binnenkort een nieuwe basisnota. Hij zei dat deze als startpunt voor de onderhandelingen moet fungeren, omdat burgers zouden klagen over het gebrek aan openheid. Maar Belgische bronnen vrezen dat het openbaar maken van de basisnota de bewegingsvrijheid voor de onderhandelaars zal verkleinen.

Het land zit sinds april vorig jaar zonder regering. De toenmalige premier Yves Leterme diende zijn ontslag in, omdat er geen akkoord werd bereikt over splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde ('BHV'), de enige tweetalige kieskring in het land. Op 13 juni 2010 waren er verkiezingen. Omdat een akkoord over 'BHV', de herfinanciering van Brussel, de overdracht van bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat uitbleef, zit de formatie nu al bijna een jaar lang muurvast.

Disney wil naam commandoteam van Osama-actie

Disney heeft in Amerika een handelsmerk aangevraagd voor 'Seal Team 6'. Dit 'Seal Team 6' was het soldatenteam dat Osama Bin Laden heeft gedood bij recente acties in het Midden-Oosten. Het handelsmerk is de dag na de actie ingediend en ligt nu klaar voor beoordeling.

Mocht het handelsmerk worden goedgekeurd zal dit gelden voor verschillende producten zoals videogames, kleding en speelgoed. Momenteel zijn er nog geen plannen bekendgemaakt over een spel of andere merchandise rondom dit team van soldaten. We zullen dus nog even moeten afwachten wat Disney van plan is.

Seal Team Six

Holland Heineken House in Londen niet gratis

Oranjefans die tijdens de Olympische Spelen in Londen naar het Holland Heineken House willen, moeten daarvoor betalen. Dat hebben Heineken en NOCNSF bekendgemaakt. Geïnteresseerden moeten zich vooraf registreren en een toegangskaart kopen. Die kost 10 euro. Mensen met een kaartje voor de Spelen krijgen voorrang.

De Nederlandse fans moeten een kaartje kopen voor een specifieke dag. Op die dag kunnen ze dan zo vaak ze willen het Holland House bezoeken. Het is voor het eerst in het twintigjarig bestaan van het Nederlandse feesthuis dat er een ticket nodig is.

De belangrijkste reden voor de wijziging is de veiligheid van de fans, meldt Heineken. De organisatie van het Holland House verwacht namelijk iedere dag tussen de dertig- en vijftigduizend Nederlandse fans in Londen. Het Alexandra Palace, bekend van het PDC WK darts, is volgend jaar de locatie van het Holland House.

Verwestering geen criterium voor Leers

Verwestering is geen criterium op basis waarvan bepaald wordt of Afghaanse meisjes moeten terugkeren. Wel wordt gewogen of meisjes zich wel voldoende kunnen aanpassen als zij terug moeten naar Afghanistan, of dat er sprake is van te grote psychosociale druk. Dat zei minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag in het debat over de 'Saharmeisjes'.

Leers liet vorige maand weten dat verwestering onderdeel wordt van de afweging rondom de terugkeer van Afghaanse meisjes. "Onder bepaalde omstandigheden kan van meisjes met een verwesterde levensstijl niet worden gevraagd terug te keren naar hun land van herkomst Afghanistan", opende het persbericht dat op 8 april verscheen.

De Kamer wilde hierop weten wat de minister precies verstaat onder verwestering, en waarom dit alleen geldt voor Afghaanse meisjes, en niet voor jongens of voor andere landen.

Volgens Leers is de essentie van het aangepaste beleid dat moet worden gekeken of asielzoekers die worden teruggestuurd zich nog wel kunnen aanpassen aan hun land van herkomst. Verwestering is een van de zaken die hierin kunnen meespelen, maar geen criterium op zich. Met opzet had hij gekozen voor vage criteria, omdat er dan ruimte overblijft om iedere zaak individueel te beoordelen, zo zei hij dinsdag.

De regeling geldt alleen voor Afghaanse meisjes, omdat voor deze groep sprake is van een 'specifieke situatie'. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wilde van Leers weten waarom Somalische meisjes, die gezien de onveiligheid in dat land ook kunnen kampen met 'onevenredige psychosociale druk', niet ook aanspraak kunnen maken op de regeling die Leers voor de Afghaanse meisjes heeft getroffen.

Volgens Leers is de situatie in Somalië ook schrijnend, maar niet vergelijkbaar met Afghanistan. Bovendien worden vanwege de onveilige situatie momenteel geen asielzoekers teruggestuurd naar Somalië met uitzondering van het noorden van het land.

'Geen vervolg op Wet'

Op een LinkedIn-profiel van een ex-ontwikkelaar bij Behaviour staat vermeld dat Wet 2 niet meer in productie is. Dit schijnt ergens in maart of april gebeurd te zijn. Een aantal andere medewerkers die aan Wet 2 schenen te werken, werken ondertussen al bij andere studio's.

Vorig jaar is door CEO Rémi Racine nog bevestigd dat er een vervolg zou komen. Of het nu zeker is of er een vervolg komt of niet is dus een twijfelgeval nu. Wet kwam in 2009 uit voor PS3 en Xbox 360 en draaide om Rubi, een premiejaagster of huurling, die op acrobatische wijze haar vijanden het leven zuur maakt met zwaarden en geweren.

Wet
Komt er nog een Wet 2?

[RG] Krajicek en Bertens treffen geplaatste speelster

Micha?a Krajicek en Kiki Bertens moeten het in het kwalificatietoernooi van Roland Garros opnemen tegen geplaatste spelers. Dat bleek dinsdag uit de loting. Krajicek treft de nummer negentien van de plaatsingslijst Xinyun Han uit China. Bertens neemt het op tegen de Oostenrijkse Yvonne Meusburger. Zij is als vijfde geplaatst.

Voor Krajicek is het verschil met haar tegenstander niet zo groot. De Chinese staat 136e op de wereldranglijst, Krajicek achttien plaatsen lager. Bertens krijgt een iets grotere kluif aan Meusburger. De Oostenrijkse is de nummer117 van de wereld. Bertens staat 178e op de wereldranglijst.

Bertens en Krajicek moeten drie keer winnen om in het hoofdtoernooi terecht te komen. Daar zijn Arantxa Rus, Robin Haase en Thiemo de Bakker al rechtstreeks voor geplaatst. Bij de mannen werden Igor Sijsling en Jesse Huta Galung al in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi uitgeschakeld. Thomas Schoorel komt later in actie.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 20

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Major League Soccer heeft het Toronto FC van trainer Aron Winter opnieuw een punt weten te halen. In eigen huis werd tegen middenmoter Chicago Fire met 2-2 gelijkgespeeld. Nick Soolsma kreeg een basisplaats toegewezen, maar de aanvaller kwam niet tot scoren. Kort voor tijd werd hij gewisseld. Javier Martina mocht tien minuten voor het eindsignaal invallen. Ook de voormalig Ajacied wist het doel niet te treffen. Door de puntendeling staat Toronto op de zevende plaats van de Eastern Conference.

Een divisie lager, de NASL, blijft FC Edmonton bovenin goed meedoen. Op bezoek bij Tampa Bay pakte de ploeg van trainer Harry Sinkgraven een punt door met 1-1 gelijk te spelen. Keeper Rein Baart zat wegens een schorsing niet bij de selectie. Verdediger Paul Matthijs speelde de gehele wedstrijd mee. Het was de eerste basisplaats voor de voormalig speler van FC Groningen. Door de puntendeling staat FC Edmonton op de derde plek.

In de Russische competitie heeft Terek Grozny, op bezoek bij Lokomotiv Moskou, een flinke nederlaag moeten incasseren. De ploeg van trainer Ruud Gullit verloor met 4-0 en zakte door dit resultaat af naar de veertiende plaats.

Het seizoen in Cyprus zit erop. APOEL Nicosia werd een paar weken geleden al kampioen en verzekerde zich daarmee voor het spelen van voorrondes Champions League. Omonia Nicosia zal Europa League spelen en ook Anorthosis Famagusta zal daar in actie komen. Afgelopen weekend speelden zij hun laatste competitieduel tegen AEK Larnaca. Met Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin binnen de lijnen won de ploeg met 0-1. Aan de kant van Larnaca maakten Kevin Hofland, Gregoor van Dijk, Danny Schenkel en Edwin Linssen hun opwachting. Zij wisten met hun ploeg dit seizoen knap vierde te eindigen, maar grepen wel naast Europees voetbal.

Mjällby heeft in de Zweedse competitie het competitieduel met hekkensluiter Halmstad afgesloten met een nederlaag. Op bezoek bij de rode lantaarndrager werd met 1-0 verloren. Moestafa El Kabir speelde de volledige wedstrijd mee, maar kon niet voor de broodnodige doelpunten zorgen. Door de nederlaag zakte Mjällby naar de dertiende plaats.

In de Serie C1/A heeft AC Monza opnieuw niet verloren. Ditmaal werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ravenna. Sander Westerveld verdedigde de gehele partij het doel van Monza. De twee ploegen bivakkeren onderin de ranglijst en schoten met het gelijkspel beiden weinig op. Monza eindigde door de puntendeling op de zestiende plaats staan en zal daardoor play-offs moeten spelen om handhaving in de Serie C1/A te zien halen.

Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie een zwaarbevochten 2-3 overwinning geboekt bij Lokomotiv Plovdiv. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man. Serginho Greene speelde bij Sofia de gehele wedstrijd mee in de defensie. Dustley Mulder zat wegens een schorsing niet bij de selectie. Aangezien koploper Litex Lovech ook wist te winnen, bedraagt de achterstand van nummer twee Sofia op Lovech nog altijd vijf punten. De Bulgaarse competitie telt nog drie speelrondes.

Robert Maastkant heeft met zijn ploeg Wisla Kraków het Poolse landskampioenschap weten te behalen. De ploeg zag concurrent Jagiellonia Bialystok vrijdag verliezen en door dit resultaat zou de ploeg van Maastkant tegen stadsgenoot Cravocia Kraków zich bij winst tot landskampioen mogen kronen. Wisla won met 1-0. Kew Jaliens speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee. Ook bij Cravovia, dat door het resultaat steeds minder kans maakt op handhaving op het hoogste niveau, speelde een landgenoot mee. Hesdey Suart stond de gehele partij in de verdediging bij Cracovia.

Hércules Alicante zal na één seizoen de Primera División alweer verlaten. De ploeg, waar Piet Velthuizen voor de tweede keer op rij een basisplaats had, verloor met 2-1 van Atlético Madrid. Eerder deze week speelde de ploeg uit Alicante, met Velthuizen in het doel, met 2-2 gelijk tegen Real Mallorca. Door dit resultaat zal de ploeg volgend seizoen weer in actie komen in de Segunda División.

Met Halil Colak in de basis heeft Kasımpaşaspor de thuiswedstrijd tegen nummer drie Bursaspor niet weten te winnen. De ploeg van Fuad Çapa, voormalig trainer van MVV, verloor met 0-3. Colak speelde de gehele partij mee en pakte kort voor rust een gele kaart. Kasımpaşaspor staat nog altijd laatste en doet volgend seizoen een stapje terug. Ook Gençlerbirliği kende geen goed weekeinde. In eigen huis verloor de ploeg met 2-3 van het tegenvallende Galatasaray. Husut Meric kreeg een basisplaats toegewezen, maar werd halverwege de tweede helft vervangen. Gençlerbirliği staat door dit resultaat op de veilige dertiende plaats. Nourdin Amrabat heeft met zijn team Kayserispor een dure nederlaag geleden in de strijd om Europees voetbal. Gaziantespor won met 1-2 en de nummer vier, de plaats die rechtgeeft op het spelen van Europa League, liep door dit resultaat uit naar een voorsprong van acht punten. Amrabat begon in de basis, maar werd kort na rust naar de kant gehaald. Op dit moment staat de ploeg op de zesde plaats en heeft geen kans meer om Europees voetbal te halen.


In Zwitserland verloor Xamax Neuchâtel midweeks met 1-4 van Thun. Sander Keller speelde bij Xamax, de nummer acht, de gehele wedstrijd mee en maakte vlak voor tijd de enige treffer van Xamax. Sander Keller stond afgelopen weekend ook in de basis in het uitduel tegen AC Bellinzona. De wedstrijd eindigde in 1-1 nadat Gohou Bi Goua vlak voor tijd de gelijkmaker maakte voor Xamax.

In Schotland won Celtic midweeks met 0-3 bij Heart of Midlothian. Bij Celtic speelde Glenn Loovens de gehele wedstrijd mee. Beide clubs eindigde de wedstrijd overigens met tien man. In de 32e minuut werd David Obua (Hearts) met rood van het veld gestuurd en in de 79e minuut kreeg Kris Commons van Celtic zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Loovens stond afgelopen weekend ook in de basis in de wedstrijd tegen Motherwell. Celtic won met 4-0.

Hamilton verloor afgelopen weekend met 1-2 van Inverness. Adam Rooney scoorde de winnende treffer. Bij Hamilton begon Nigel Hasselbaink in de basis maar hij werd in de tweede helft gewisseld. Dundee United was afgelopen weekend Heart of Midlothion met 2-1 de baas. Jon Daly maakte twintig minuten voor tijd de winnende goal. Timothy van der Meulen kwam bij Dundee als invaller op het veld.

Austria Wien speelde midweeks met 1-1 gelijk bij Sturm Graz. Nacer Barazite stond bij Austria in de basis maar werd vier minuten voor tijd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Graz speelde toen al met tien man nadat Dominic Purcher in de 69e minuut ook na zijn tweede geel werd weggestuurd.

Met nog twee speelronden in Oostenrijk te gaan bezet Austria de derde plaats met twee punten achterstand op koploper Sturm Graz. Red Bull Salzburg staat tweede.

In de Engelse Premier League speelde Newcastle United, met Tim Krul in het doel, met 2-2 gelijk bij Chelsea. Steven Taylor maakte ver in blessuretijd voor Newcastle de gelijkmaker. Met Boudewijn Zenden in de basis verloor Sunderland thuis met 1-3 van Wolverhampton Wanderers. Zenden was wel verantwoordelijk voor de assist waarmee Sessegnon de enige treffer van Sunderland maakte.

Swansea City mag eind deze maand op Wembley proberen promotie naar de Premier League af te dwingen. De ploeg van de Nederlandse doelman Dorus de Vries won thuis met 3-1 van Nottingham Forest en plaatste zich daarmee voor de finale van de play-offs. Daarin is op 30 mei Cardiff City of Reading de tegenstander. Leon Britton en Stephen Dobbie zetten Swansea op 2-0, waarna Rob Earnshaw de spanning terugbracht. In blessuretijd zorgde Darren Pratley voor de beslissing. Het eerste duel in Nottingham was donderdag in 0-0 geëindigd. De andere twee Nederlanders bij Swansea, Cedric van der Gun en Ferry Bodde, kwamen maandag niet in actie. Bodde kampt al geruime tijd met een knieblessure.

In de Duitse Bundesliga eindigde Borussia Mönchengladbach als zestiende en is nu dus veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. De laatste competitiewedstrijd werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen HSV. Roel Brouwers bleef bij Borussia de gehele wedstrijd op de bank.

Met Jules Reimerink in de basis won Energie Cottbus in de 2. Bundesliga zijn laatste comptitiewedstrijd tegen RW Oberhausen met 3-1. Cottbus eindigt in de stand als zesde met 55 punten uit 34 wedstrijden. Arminia Bielefeld, dat al zeker was van degradatie, speelde de laatste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Alemannia Aachen. Romano Denneboom startte bij Arminia in de basis en kreeg in de tweede helft geel. Kampioen Hertha BSC won de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Augsburg. Met Maikel Aerts onder de lat werd het 2-1. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh begonnen bij Augsburg in de basis. Sankoh werd in de 73e minuut van de wedstrijd met rood van het veld gestuurd.

Klik hier om verder te discussieren over onze Nederlandse voetballers in het buitenland!

Sagat in Street Fighter X Tekken

Capcom heeft bevestigd dat Sagat in Street Fighter X Tekken zal zitten. Dit is naar aanleiding van een foto van het selectiescherm voor de vechters. Deze toont Sagat uit de Street Fighter-serie en Bob uit de Tekken-serie. Capcom heeft verder niks bekendgemaakt over andere personages in het spel.

Capcom heeft hoge verwachtingen voor de vechter. Er is nog geen datum gepland maar ze willen twee miljoen stuks verkocht hebben voor het einde van maart 2012. Bekijk de bewuste foto hieronder. Street Fighter X Tekken komt uit voor PS3 en Xbox 360.

Bob Sagat
Bob Sagat (FOTO Siliconera)

Situatie Nesu nog niet gewijzigd

De toestand van Mihai Nesu is nog altijd ongewijzigd. De verdediger van FC Utrecht ligt sinds vorige week in het ziekenhuis met een dwarslaesie, nadat verdediger Alje Schut ongelukkig op zijn ploeggenoot terecht kwam.

"Er is niet veel veranderd in de situatie van Mihai, we hadden liefst ook gehoopt dat hij na de operatie meteen op de rand van zijn bed zat," liet Frank van Hellemondt, clubarts van FC Utrecht, aan het Algemeen Dagblad weten. "We zien de waarheid heus wel onder ogen, maar er is op dit nog geen grond een somber toekomstperspectief te schetsen."

De komende periode zal niet alleen voor Nesu, maar ook voor Schut en alle andere betrokkenen, nog veel spanning met zich meebrengen. "Mihai heeft door wat er aan de hand is, maar is niet meer in paniek. Dat hij het moeilijk heeft mag duidelijk zijn, hij wil ook geen bezoek. Het wachten is op een reactie in zijn lichaam."

"Artsen proberen dat ook met prikkels te stimuleren. Naarmate de tijd vordert moet er wel iets gaan gebeuren, dat is duidelijk. Maar we kennen ook de voorbeelden van hoe het nog wel goed is gekomen, daar houden we ons aan vast."

Sonic Generations ook voor Nintendo 3DS

Het spel Sonic Generations wordt ook gemaakt voor de Nintendo 3DS en de PC. Dat heeft SEGA in een financiële rapportage tegenover Japanse investeerders laten weten. Het actiespel werd vorige maand aangekondigd voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Sonic Generations bevat twee versies van de blauwe Sonic. Er kan gespeeld worden met een klassieke en een moderne variant van de supersonisch snelle egel. Ook herkenbare spelwerelden uit de historie van de gamereeks komen voorbij in het dit jaar te verschijnen spel.

Sonic Generations is een spel dat gemaakt wordt om het twintigjarige bestaan van de blauwe gameheld te vieren. Sonic maakte zijn debuut in 1991 in het spel Sonic The Hedgehog voor de Sega Megadrive-spelcomputer.


Sonic Generations ook voor Nintendo 3DS

Directie PSV schaart zich achter Rutten

De directie van PSV heeft zich vanmiddag achter trainer Fred Rutten geschaard. De positie van de trainer leek ter discussie te staan, maar na het statement van de hoge heren is de kans groot dat de trainer ook volgend seizoen in Eindhoven aan het roer staat.

"Ik had al een aantal keer aangegeven dat de situatie, ten aanzien van de toekomst, voor mij en voor de directie van PSV helder was. Nu is dat ook zo naar buiten uitgesproken. Dat is goed," liet Rutten in een korte reactie weten.

De algemeen directeur van PSV, Tiny Sanders, lichtte de keuze van de directie kort toe. "Wij vinden dat Fred Rutten zijn contract moet voortzetten en net zo belangrijk is dat Fred zelf vertrouwen heeft. We moeten zo snel mogelijk onze energie richten op de grootste kans om volgend jaar succesvol te zijn."

Priesters met kleine kinderen geweerd uit bos

Katholieke geestelijken die op bedevaart willen naar de Oostenrijkse plaats Mariazell, wacht een onaangename verrassing, als ze samen met kinderen het bosgebied willen doorkruisen van Sepp Rothwangl.

Hij heeft een verbodsbord vervaardigd met de tekst Stopp Misbrauch (Stop Misbruik) en een tekening van wegrennende kinderen en een achtervolgende persoon die een priestergewaad draagt, meldde de Oostenrijkse krant der Standard dinsdag.

Duizenden mensen maken jaarlijks gebruik van de route, die circa 1,5 kilometer over het terrein van Rothwangl voert. "Daarmee heb ik geen probleem", aldus Rothwangl. "Ik wil met mijn verbod een punt maken. Het lukt de Katholieke kerk niet om misbruikers te verwijderen uit de eigen gelederen." De Oostenrijker wil de naleving van zijn verbod controleren via videocamera's en overweegt een bewakingsbeambte in te huren.

Basso komt hard ten val tijdens training

Ivan Basso is dinsdag tijdens een training op Sicilie flink ten val gekomen. De Italiaanse renner van Liquigas liep verwondingen op aan zijn gezicht en moest vijftien hechtingen laten zetten. Basso bereidt zich op het eiland voor op de komende Tour de France. Zijn deelname daaraan komt niet in gevaar.

Basso liep een diepe wond op boven zijn rechteroog en bij zijn wang. "Vijftien hechtingen op mijn gezicht, maar gelukkig voel ik me verder goed", meldde hij via Twitter. "Ben blij dat ik nooit op de fiets stap zonder helm."

Vorig jaar schreef Basso rond deze tijd de Giro d'Italia op zijn naam. Dit seizoen richt hij zich volledig op de Tour de France.


Basso komt hard ten val tijdens training (Foto: Novum)

Rune Factory voor het eerst op PlayStation 3

Gamers met een PlayStation 3 kunnen dit jaar voor het eerst een spel uit de serie Rune Factory spelen. Daarnaast wordt Rune Factory: Tides of Destiny ook gemaakt voor de Nintendo Wii. Dat heeft gamebedrijf Natsume dinsdag bekendgemaakt. De game is aangekondigd voor de Amerikaanse markt. Of het spel ook in Europa verschijnt, is onduidelijk.

Rune Factory combineert elementen van rollenspellen met de boerderijavonturen van Harvest Moon. In de nieuwe game zijn de zielen van hoofdpersonages Aden en Sonja gevangen in een lichaam. Daarnaast is het land waar de twee woonden op mysterieuze wijze veranderd. Het is aan de speler om Aden en Sonja te helpen.

Rune Factory: Tides of Destiny is sinds februari te koop in Japan. Storm loopt het niet. Van het rollenspelavontuur zijn naar schatting van VGchartz honderdduizend exemplaren verkocht verspreid over beide spelsystemen.

De laatste jaren verschijnt de serie in Nederland hoofdzakelijk op de Nintendo DS. Binnen de Nintendo DS-serie Rune Factory: A Fantasy Harvest Moon zijn drie delen verschenen waarvan in totaal minder dan een miljoen exemplaren verkocht zijn.


Rune Factory voor het eerst op Playstation 3

[Giro] Cavendish pakt ritzege

Mark Cavendish heeft de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Britse wielrenner van HTC-Highroad was na een rit over 159 kilometer tussen Termoli en Teramo oppermachtig in de massasprint. De Spanjaard Francisco Ventoso en de Italiaan Alessandro Petacchi strandden op de plaatsen twee en drie.

Voor Cavendish is het zijn eerste overwinning in deze editie van de Giro. In Parma werd hij nog afgetroefd door Petacchi, volgens Cavendish omdat de Italiaan van Lampre van zijn lijn was afgeweken.

De etappe naar Teramo zorgde voor weinig spektakel. Fumiyuki Beppu, Pierre Cazaux en Yuriy Krivtsov reden lang voor het peloton uit, maar de sprinters bleken niet van plan om een van hun laatste kansen op een ritzege te vergooien. De vluchters werden op tien kilometer van de streep ingerekend. Ook een late uitval van David Millar reikte niet tot aan de eindstreep.

Alberto Contador eindigde veilig in het peloton. De drager van de roze trui houdt een voorsprong van een kleine minuut op de Wit-Rus Kanstantin Sivtsov.

Uitslag tiende etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1. Mark Cavendish GB HTC 4:00.49
2. Francisco Ventoso Spa Mov z.t.
3. Alessandro Petacchi Ita Lam z.t.
4. Roberto Ferrari Ita Adn z.t.
5. Davide Appollonio Ita Sky z.t.
6. Francesco Chicchi Ita Qst z.t.
7. Klaas Lodewijck Bel OPh z.t.
8. Sacha Modolo Ita Cng z.t.
9. Alexandre Kristoff Noo BMC z.t.
10. Oscar Gatto Ita Frn z.t.

Klassement na de tiende etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1. Alberto Contador Spa Sax 37:04.40
2. Kanstantsin Sivtsov Wru HTC +0.59
3. Christophe Le Mével Fra Gar +1.19
4. Vincenzo Nibali Ita Liq +1.21
5. Michele Scarponi Ita Lam +1.28
6. David Arroyo Spa Mov +1.37
7. Roman Kreuziger Tsj Ast +1.41
8. José Serpa Col And +1.47
9. Dario Cataldo Ita Qst +2.21
10. Matteo Carrara Ita Vac z.t.

Bol wint en leidt in Olympia's Tour

Jetse Bol heeft de eerste etappe van Olympia's Tour gewonnen. De renner van het Rabobank continental team toonde zich in de massasprint op de boulevard van Noordwijk nipt sneller dan Wim Stroetinga.

Door de onderweg en aan de finishlijn veroverde negentien bonificatieseconden nam Bol de leiderstrui over van de Australische proloogwinnaar Luke Durbridge.

Bol mikte op twee scenario's in een 150 kilometer lange etappe van Hoofddorp naar Noordwijk, waarin het peloton even vaak in stukken scheurde als weer samenkwam. In de plaatselijke omlopen ontsnapte de renner uit Avenhorn met een viertal anderen en kreeg daarbij tien seconden voorsprong. Nadat zij waren ingelopen, zette Bol alles op de sprint en kwam hij alsnog als winnaar over de streep.

Jetse Bol wint en leidt in Olympia's Tour
Jetse Bol wint en leidt in Olympia's Tour (Foto: ANP)

Rouvoet neemt afscheid van Tweede Kamer

ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet heeft dinsdag afscheid genomen als lid van de Tweede Kamer. Hij was exact vijfduizend dagen Kamerlid. "Een functie die ik altijd een eer en een voorrecht heb gevonden", zo zei hij in zijn afscheidsbrief.

De 49-jarige Rouvoet kondigde eind vorige maand aan dat hij de politiek ging verlaten. Hij zei het heilige vuur niet meer te voelen. Ook wil hij meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en zijn vijf kinderen. Rouvoet was zeventien jaar actief in de Haagse politiek, eerst als Kamerlid voor de RPF en daarna voor fusiepartij ChristenUnie. In 2007 werd hij minister voor Jeugd en Gezin en vicepremier in het vierde kabinet-Balkenende. Nadat het kabinet was gevallen, werd hij ook demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De afgelopen tijd zat Rouvoet weer in de Tweede Kamer, een plek die hij dinsdag roemde als 'ontmoetingsplaats voor politieke meningen'. De beste herinneringen zei hij te hebben aan de debatten die op het scherpst van de snede werden gevoerd. "Het hart van de democratie is het besef dat dat meerderheidsbesluit wordt genomen op basis van debat. En waarbij rekening wordt gehouden met minderheden."

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet omschreef Rouvoet als een authentiek politicus en een 'man van het debat'. "Maar u was geen politiek dier", voegde ze daaraan toe. "Voor u was politiek allerminst een spel, het ging u om het uitdragen van uw diepgewortelde politieke, christelijke en maatschappelijke overtuigingen."

De afgelopen tijd was binnen de ChristenUnie discussie ontstaan over de koers van de partij over zijn leiding. Rouvoet wordt als fractievoorzitter opgevolgd door Arie Slob. Die was ook al fractievoorzitter ten tijde van Rouvoets ministerschap.


Rouvoet neemt afscheid van Tweede Kamer (Foto: Novum)

Denemarken wil Noordpool claimen

Uit gelekte documenten blijkt dat de Deense regering van plan is de Noordpool en andere delen in het Arctische gebied te claimen. Door het smeltende poolijs komen nieuwe scheepvaartroutes en visgronden beschikbaar en wordt het eenvoudiger om te boren naar olie en gas.

In het concept-document, met de naam 'Strategie voor het Arctische gebied', staat ook dat het Deense ministerie van Wetenschap begonnen is gegevens te verzamelen om uiterlijk 2014 formeel een claim te kunnen indienen bij de Verenigde Naties.

De Deense regering bevestigde dinsdag de authenticiteit van het document dat online werd geplaatst door de Deense krant Information. Volgens de Deense minister van Buitenlandse Zaken wordt er echter nog gewerkt aan het plan. De uiteindelijk versie wordt in juni verwacht.

SP en PVV willen landelijke examens op hbo

De examens in het hoger beroepsonderwijs moeten landelijk worden afgenomen. Zo kan de kwaliteit van het onderwijs beter worden gegarandeerd, vinden de SP en de PVV.

Door examens centraal en landelijk te regelen wordt voorkomen dat hogescholen sjoemelen met diploma's, denkt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij wil dat het kabinet zo snel mogelijk een voorstel uitwerkt voor de invoering van landelijke examens voor kernvakken op het hbo. "Daarbij moet toetsing van vakkennis centraal staan."

Onlangs bleek uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat het niveau van een aantal hbo-opleidingen ondermaats is. Een aanzienlijk deel van de studenten voldoet daar niet aan het hbo-niveau.

Volgens Van Dijk kan met examens bovendien het 'kostbare en bureaucratische systeem van accreditaties' worden opgeheven. "De inspectie zorgt vervolgens voor onafhankelijk toezicht over de kwaliteit van de opleidingen, vergelijkbaar met het voortgezet onderwijs."

Boycot spaaractie Plus wegens geloof

Een aantal supermarkteigenaren boycot een landelijke spaaractie van supermarktketen Plus. De ondernemers, die samen zeven supermarkten hebben, vinden de actie 'in strijd met de Bijbel'.

Bij de bewuste spaaractie ontvangt de klant bij elke 15 euro aan boodschappen een muziekschijfje met daarop een nummer uit de hitlijsten. De gelovige ondernemers zijn daar echter niet blij mee. "Veel popmuziek strookt niet met de inhoud van de Bijbel. De hele sfeer rondom popmuziek en mijn persoonlijke overtuiging kon ik niet verenigen", aldus Pel 't Lam, Plus-ondernemer in Dubbeldam en Stadspolders in het Algemeen Dagblad. "De actie past niet bij mijn persoonlijke identiteit."

Een woordvoerder van de supermarktketen bevestigt dat niet alle ondernemers blij zijn met de actie. "Ondernemers kunnen ervoor kiezen niet mee te doen. Zij kennen hun klanten immers het beste."

Politie vindt 83 kippen in Rotterdamse woning

In een woning in de Rotterdamse wijk Beverwaard zijn zaterdag 83 kippen aangetroffen. De dieren zaten in de kruipruimte van de woning, die was ingericht als een kippenren. De stank was volgens de politie vreselijk. Veel kippen waren gewond of waren er 'beroerd aan toe', meldt de politie dinsdag.

Agenten troffen de dieren zaterdag rond 14.30 uur aan in de woning aan de Nijenrodeweg, na klachten over geluid- en stankoverlast. In een schuur in de tuin was een keuken ingericht, volgens de politie kennelijk voor de slacht en bereiding van de kippen.

De dieren zijn door de dierenambulance afgevoerd en elders ondergebracht. Tegen de bewoners van het pand is proces-verbaal opgemaakt.

Dead Island-trailer toont zonnig eiland

De meesten van jullie herinneren zich de Dead Island-trailer van een paar maanden geleden nog wel. De trailer gooide hoge ogen bij veel gamers en zelfs niet-gamers. Of onderstaande trailer dezelfde gevoelige snaar raakt, is nog maar de vraag. Toch is het leuk om meer van de game te kunnen zien.

In de trailer zien we verschillende dingen van het eiland waar de game zich af zal spelen. Dead Island is een sandbox-game waarbij je dus kunt gaan en staan waar je wilt. Toch zul je moeten uitkijken, want door bepaalde omstandigheden zijn de meeste inwoners en toeristen van het eiland veranderd in zombies.

De game zal onder andere vier-speler co-op bevatten en je kunt gebruik maken van een hele hoop verschillende wapens. Wanneer we de game kunnen verwachten is nog niet bekend, maar hopelijk horen we tijdens de E3, die vanaf 7 juni plaats zal vinden, meer. De game zal verschijnen voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Recordaantal promoties in 2010

Aan de Nederlandse universiteiten zijn vorig jaar meer proefschriften geschreven dan in enig ander jaar. In totaal promoveerden 3707 onderzoekers, 5 procent meer dan in 2009 en 57 procent meer dan in 2000. Dat meldt de NOS, die de cijfers bij de universiteiten heeft opgevraagd.

De Universiteit Utrecht gaat aan kop met 468 promoties, gevolgd door de Universiteit van Amsterdam, die 64 doctors minder afleverde. Groningen, TU Delft, Leiden, de Vrije Universiteit en Erasmus Rotterdam completeren de top zeven. Het aandeel buitenlandse promovendi bedroeg 44 procent.

Het ziet ernaar uit dat het record voorlopig niet wordt verbroken. Het kabinet draait de geldkraan dicht, wat ten koste gaat van vele honderden promotieplekken. Het kabinet heeft besloten geen geld uit de aardgasopbrengsten meer in onderzoek te stoppen. Volgens de universiteiten gaan daardoor tot 2015 zeker 2835 onderzoeksplaatsen verloren, ongeveer 20 procent van het totaal.

De vereniging van universiteiten, de VSNU, vreest dat tientallen onderzoeksinstellingen hun deuren moeten sluiten. "Komt er geen vervanging voor de aardgasbaten, dan verklaren wij ons tot spelers in de tweede divisie", zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. "Dan gaan we niet meer mee met de grote jongens en worden we internationaal minder aantrekkelijk voor slimme jonge onderzoekers."

Politie sluit onderzoek branden Molukse kerken

Het politieonderzoek naar de branden in de Molukse kerken in Hoogeveen, Nijverdal en Assen is afgesloten. Het heeft geen aanwijzingen over de daders opgeleverd. Dat heeft de Drentse politie gemeld.

In de nacht van 26 op 27 september 2010 brandde de Molukse kerk in Hoogeveen af en raakten de Molukse kerken in Nijverdal en Assen door brand beschadigd. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat er sprake was van brandstichting.

De politie heeft de dader niet weten te achterhalen en sluit nu de zaak. Als er nog aanwijzingen binnenkomen over een of meer daders, wordt het onderzoek weer geopend.

Sony verdedigt keuze gratis gameselectie PSN

Sony maakte gisteren het beloofde 'welkom terug'-programma bekend. Mensen met een PSN-account kunnen binnenkort twee gratis games kiezen uit een lijstje voor beide PlayStation-platformen. Uiteraard is lang niet iedereen tevreden met de selectie.

Op de Playstation Blog wordt er door mensen geklaagd die bijvoorbeeld alle geselecteerde games al hebben. Nick Caplin, SCEE-baas van communicatie, zegt in een directe reactie dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, "Unfortunately with a user base of 77m people, it is really hard to offer something for everyone."

Sony heeft geprobeerd om een aantrekkelijke selectie te maken, "We've tried really hard to put together a list of high quality BD games, rather than simply offering cheaper PSN titles. The average metacritic rating for these games is over 84 per cent, so these are high quality games."

Mensen weten zich ook geen raad met de aangeboden gratis maand PlayStation Plus. Wat moet je ermee als alle content na die maand vervalt? "Unfortunately that is the way PS Plus works, but if you look at as access to a lot of free content for a month, you should have a busy month of gaming," aldus Caplin.

Onderzoek naar neuzen in mobiel dataverkeer

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) laat onderzoek doen naar de omstreden techniek waarmee telecombedrijven controleren wat mobiele klanten met hun internetbundel doen. Dat heeft hij dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Vorige week werd bekend dat KPN en Vodafone de techniek Deep Packet Inspection (DPI) gebruiken. De bedrijven zeggen alleen te kijken of klanten gebruikmaken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms't, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel eiste opheldering van de minister, omdat dit volgens hem een inbreuk op de privacy is. 'Ontoelaatbaar', vindt hij. Verhagen erkende dat hij ook vragen heeft over de techniek.

De bewindsman maakte de vergelijking met het briefgeheim. Een postbode mag een pakketje wel wegen en nagaan of dit voldoende gefrankeerd is, maar mag het nooit openmaken om te kijken wat erin zit. Dit geldt ook voor internet: providers mogen wel het datagebruik analyseren, geld vragen voor dataverkeer, maar nooit naar de inhoud van de data kijken.

Verhagen heeft de toezichthouder OPTA gevraagd om te kijken naar de kwestie. Binnen twee weken informeert de minister de Kamer over de voortgang van het onderzoek.

'Duitse kerncentrales niet direct dicht'

Uit veiligheidscontroles is gebleken dat Duitse kerncentrales niet direct hoeven te sluiten, hoewel ze niet volledig beschermd zijn tegen alle denkbare dreigingen. Dat heeft de Duitse minister van Milieu Norbert Röttgen dinsdag gezegd.

De Duitse regering gaf na de kernramp op 11 maart met de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi opdracht alle zeventien kerncentrales in het land te controleren. De zeven oudste kerncentrales werden voor drie maanden gesloten. Daarnaast besloot de regering haast te maken met de overgang naar duurzame energiebronnen.

Uit de uitslagen van de veiligheidsonderzoeken blijkt volgens Röttgen niet dat er direct moet worden afgestapt van kernenergie. Hij benadrukte echter dat de regering bij de plannen blijft om in de nabije toekomst te stoppen met kernenergie.

Na de ramp in Japan besloot de centrumrechtse regering van bondskanselier Angela Merkel het besluit om de zeventien kerncentrales twaalf jaar langer dan gepland open te houden, terug te draaien. De komende weken besluit de regering hoe het nu verder moet met kernenergie.

Zeilmeisje Laura gewond geraakt

Solozeilster Laura Dekker is gewond geraakt bij een nachtelijke valpartij op haar boot Guppy. "Er zit een grote diepe wond net aan de onderkant van m'n voet", meldt het zeilmeisje op haar weblog.

De 15-jarige Dekker voerde afgelopen weekeinde 's nachts een reparatie uit aan haar schip. Toen ze terug naar bed wilde gaan, kwam er een onverwacht hoge golf en viel ze achterover de kajuit in. "Een flinke pijn komt van m'n voet en het bloedt als een gek", schrijft Dekker, die de voet zelf heeft verbonden.

Van de gewonde voet kan Dekker voorlopig alleen de tenen gebruiken. Het zeilmeisje is bezig aan een solotocht rond de wereld. Ze bevindt zich nu midden op de Stille Oceaan.


Zeilmeisje Laura gewond geraakt (Foto: Novum)

Geit en Schaap maken Gaap

Op vakantiepark Eigen Wijze hebben een mannelijke geit en een vrouwelijke schaap een liefdesbaby verwekt, een witharige gaap.

Het gebeurt wel vaker dat een geit zich aan een schaap vergrijpt maar meestal worden er geen levende gaapjes geboren. Nu wel dus en de verwachting is dat de gaap een tijdje blijft leven. De gaap is overigens een kween, niet mannelijk en ook niet vrouwelijk, dus niet vruchtbaar. Bekijk hier de foto.

Gebroerders Van de Kerkhof: "Rutten moet opstappen"

De gebroeders Van de Kerkhof zijn van mening dat Fred Rutten, trainer van PSV, moet vertrekken. Dit lieten de voormalig voetballers vanochtend in op Omroep Brabant Radio weten.

Volgens de broers heeft Rutten, die nu twee seizoenen bij PSV werkt, aangetoond niet de juiste trainer voor de Eindhovenaren te zijn. Het wegvallen van Ibrahim Afellay en Jonathan Reis is volgens de broers al helemaal geen excuus. "Als je elftal afhankelijk is van twee spelers, moet je de rest ook wegdoen," aldus Willy. Zijn broer René vult aan: "Als Rutten verstandig is, stapt hij zelf op. Dan kost het PSV ook geen geld."

Als opvolger van Rutten zou Willy het liefst Guus Hiddink zien, al lijkt de komst van de Varssevelder erg onwaarschijnlijk. "Al weet je het in de voetballerij nooit," liet hij weten. René zou Erwin Koeman, die in het verleden al assistent-trainer in Eindhoven was, graag in het Philips Stadion zien. "Ik zou hem wel een kans willen geven. Hij heeft het juiste Eindhovense bloed."

Tot slot keken de broers ook nog naar mogelijke nieuwe aankopen. Volgens hen wordt het lastig om grote namen aan te trekken. "Als je geen Champions League speelt, komen spelers niet graag. Het zou een goed idee zijn om Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij voor één of twee jaar aan je te binden. Zij hebben zoveel kwaliteit en ervaring dat ze de jonge groep mee op sleeptouw kunnen nemen," aldus Willy. René voegde daar nog aan toe: "Als je met hen de Champions League haalt, zou dat fantastisch zijn."

"L.A. Noire oorspronkelijk op zes DVD's"

Eerder hadden we voor jullie het bericht dat L.A. Noire, die deze week in de winkels zal liggen voor de PlayStation 3 en Xbox 360, op maar liefst drie DVD's zou verschijnen voor de console van Microsoft. Toch heeft Team Bondi er veel werk aan gehad om de game op deze drie schijfjes te krijgen

Brendan McNamara van Team Bondi heeft laten weten dat de inhoud van de game op een moment maar liefst zes DVD's bedroeg. Door alles goed te comprimeren hebben ze het uiteindelijk voor elkaar gekregen om alles op 'maar' drie schijfjes te proppen.

“It took a lot of effort to get down to three discs – I think we were on four or five or six at one point – and to get it onto one Blu-ray. We’re pretty pleased that we got it down to that in the end.”

Volgens Brendan McNamara staan zij en Rockstar erom bekend om grote games te maken. Het speelveld in L.A. Noire zou de grootste zijn die zij en Rockstar ooit hebben gemaakt. De wereld zit vol met detail en ook zit er 21 uur aan door acteurs ingespeeld materiaal tussen.

De eerste reviews van de game zijn inmiddels verschenen en de game lijkt erg goed te scoren. Hou FOK!games in de gaten voor onze review van de game.

L.A. Noire

Catherine onthult je relatieplannen in nieuwe trailer

Vorige maand vroeg Atlus aan zijn fans om een video te maken waarin ze hun relatieplannen moesten onthullen. Vervolgens moest je het ook nog uploaden op YouTube. De leukste inzendingen zouden geplaatst worden in een nieuwe trailer. Welnu, die trailer is hier!

Men moest de volgende vragen beantwoorden:

1) Ben je ooit van plan om te trouwen?
2) Zo ja, wil je trouwen met de persoon met wie je momenteel in een relatie zit?
3) Zo nee, waarom dan niet?

De trailer is een stuk minder spannend dan gehoopt, maar aan het eind zijn voor het eerst de Engelse stemmen van de game te horen.

Catherine is al uit in Japan en flirt vanaf 26 juli ook met Amerika. Vooralsnog is er nog geen aankondiging voor Europa.

 

Giel noemt Awick een homo

Giel Beelen heeft AT5-presentator Frank Awick laten weten wat hij van hem vindt. Dat deed Beelen tijdens de opnames van Franks interview met rapper Baas B.

Aanleiding was Franks niet zo heldhaftige optreden toen Glennis Grace tijdens een interview mot kreeg met een autobestuurder. Grace stond midden op de weg, de man reed haar bijna aan en ze noemde hem een klerelijer. De man stapte vervolgens uit en kwam dreigend op Grace af waarbij Awick een stapje achteruit deed.

Beelen vond het nodig om Awick hier een homo om te noemen. Awick bevestigde dat hij dat ook was en daardoor stereotiep bezig was. Beelen zei niet te weten of hij wel tussen Grace en de man zou zijn ingesprongen. Bekijk hier het fragment.

Arbeidsongeschikten vrezen uitstel uitkering

Veel arbeidsongeschikten maken zich ernstig zorgen omdat het UWV hun uitkering vanaf volgende maand later gaat uitbetalen. Doordat het UWV niet meer rond de 15e maar rond de 23e uitbetaalt, moeten zij het acht dagen langer zien te redden met hun uitkering van mei.

FNV Bondgenoten vindt dat het uitstel moet worden afgeblazen of dat er een extra vergoeding moet komen. "Dit is een aanslag op de al zeer krappe portemonnee van arbeidsgehandicapten", zegt bestuurder Erica Hemmes. "Zij worden onnodig in financiële problemen gebracht."

Het uitstel heeft te maken met de samenvoeging van twee betalingssystemen. Hemmes heeft de Centrale Cliëntenraad van het UWV geadviseerd niet akkoord te gaan met het uitstel, maar dat advies is niet overgenomen. "Wij vinden dat het UWV de extra dagen moet vergoeden, niet door een lening aan te bieden waar mensen alleen maar meer problemen mee krijgen, maar met een vergoeding voor het uitstel van de betaling", aldus Hemmes.

Het UWV vindt dat arbeidsongeschikten het gat op kunnen vullen met het vakantiegeld dat zij in mei krijgen. Dat is bij Hemmes in het verkeerde keelgat geschoten. "Ze gunnen mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering dus geen vakantie. Ik vind dit belachelijk en discriminerend. Bovendien is zoals bij veel mensen de financiële huishouding helemaal gericht op de uitbetalingsdatum."

FNV roept mensen die het niet eens zijn met de verschuiving een petitie te tekenen op de website neeuwv.nl.

Nigeriaanse spits op proef bij PSV

PSV heeft de Nigeriaanse spits Chuka Derick Ogbu op proef. De 21-jarige voetballer trainde vandaag mee met de Eindhovense club, waar hij hoopt een contract af te kunnen dwingen. Ogbu zou bij PSV terecht zijn gekomen op voorspraak van Henk ten Cate, die twee jaar lang zijn trainer was bij Umm-Salal in Qatar.

Ogbu weet nog niet hoe lang hij mee mag trainen. "Dat zal ook afhangen van PSV", vertelde hij aan het Brabants Dagblad. "Het voordeel is dat ik een transfervrije speler ben. Ik kan gaan en staan waar ik wil." Waarschijnlijk komt de Nigeriaan morgenavond in actie in de oefenwedstrijd tegen de amateurs van Someren.

Britney geniet van herkenning Bieber

Britney Spears zag tot haar verbazing een hoop overeenkomsten tussen haar en Justin Bieber in zijn biografische film. De 29-jarige zangeres herkent de eerste stappen die de tienerster in zijn zangcarrière heeft gezet.

"Justin is heel schattig", zegt Spears in een interview met het Amerikaanse modetijdschrift Harper's Bazaar. "Ik heb net zijn film gezien, maar daarvoor realiseerde ik me nooit echt hoe bekend hij is." Voor de zangeres waren de beelden een feest der herkenning. "Ik hield ook een promotoer van een jaar. Ik ging naar radiostations en alles. Het is gaaf om die overeenkomsten te zien."

Spears ziet er geen enkel probleem in als haar kinderen, de 5-jarige Sean Preston en de 4-jarige Jayden James, hetzelfde pad volgen. "Als ze er een voorliefde en passie voor hebben en het is wat ze willen doen, dan waarom niet? Ze zijn allebei kleine, charismatische acteurs. Het zou me niets verbazen."

Mogelijk heeft de zangeres binnenkort meer kleintjes om zich heen drentelen. Spears geeft toe dat ze wel eens nadenkt over een huwelijk met haar vriend Jason Trawick en nog meer kinderen. "Ik heb over beide dingen nagedacht, maar ik wacht op het juiste moment."


Britney geniet van herkenning Bieber (Foto: Novum)

Didulica moet vrezen voor afkeuring

De kans bestaat dat Joey Didulica, reservedoelman van AZ, niet meer onder de lat zal staan in Alkmaar. De Australische doelman is revaliderende van een gecompliceerde nekoperatie.

Twee maanden geleden ging Didulica onder het mes en is sindsdien herstellende in Australië. Trainer Gertjan Verbeek twijfelt of zijn reservedoelman ooit nog in het doel zal staan van AZ en zijn oude niveau zal halen. "Bij Joey ging het om nekwerveloperatie en daar beginnen de artsen normaal gesproken niet gauw aan omdat het nogal risicovol is", zegt Verbeek tegen Voetbal International.

"Maar dit was pure noodzaak, anders hadden de gevolgen weleens ernstiger kunnen zijn", meent Verbeek. "Het is nu de vraag of die ingreep beperkingen met zich meebrengt. Joey is weer voor zichzelf aan het lopen en sporten. Als hij terug is in de groep, gaan we hem voorzichtig proberen op te trainen. Dat duurt ongeveer twee maanden, dus dan zit je alweer in de winterstop."

"Daarna heeft hij nog maar een half jaar van zijn contract voor de boeg, dus hij moet hier verstandig mee omgaan", aldus Verbeek. "Een andere mogelijkheid is dat Joey de laatste tien, vijftien procent niet haalt en dan kan hij zomaar afgekeurd worden. We zullen het geduldig moeten afwachten."

'Zonnestormen steeds groter risico'

Zonnestormen vormen een steeds groter risico voor belangrijke infrastructuur, zoals communicatiesatellieten, navigatiesystemen en elektrische zendapparatuur. Dat heeft Kathryn Sullivan van de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) dinsdag gezegd.

De verwachting is dat de zonnestormen in 2013 hun hoogtepunt bereiken. Volgens NOAA moeten landen zich opmaken voor 'potentieel rampzalige effecten'. Volgens Sullivan, een voormalige NASA-astronaute, is het niet 'de vraag of, maar wanneer een grote zonnestorm onze planeet treft'.

Bij zonnestormen komen deeltjes vrij die kwetsbare computerapparatuur tijdelijk lam kunnen leggen of compleet kunnen vernietigen.

Wakker Dier start rechtszaak tegen Bleker

Wakker Dier sleept staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) voor de rechter. De stichting wil dat Bleker de resultaten van schadelijke stoffen die in verschillende supermarkten en slachterijen op vlees zijn gevonden openbaar maakt. Dat heeft Wakker Dier dinsdag laten weten.

Wakker Dier heeft de resultaten in juni vorig jaar opgevraagd, maar de staatssecretaris weigert al een jaar de namen van supermarkten en slachterijen door te geven. "De Voedsel en Waren Autoriteit, heeft de controleresultaten van groente en fruit wel bekendgemaakt, maar wij hebben geen idee waarom ze de resultaten van het vlees niet bekendmaken", aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

Wakker Dier wil met de openbaarmaking zorgen dat supermarkten en slachterijen worden gestimuleerd om meer maatregelen te nemen en dat consumenten een bewustere keuze kunnen maken. Volgens een woordvoerder zijn de resultaten erg belangrijk. "Bleker kan het niet maken om de resultaten achter te houden. Het gaat hier om gezondheidsbelang."

Het kabinet had in 2009 en 2010 al toegezegd om controlegegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit openbaar te maken om zo consumenten meer vertrouwen te geven. Door de controles wilde het kabinet dat het aandeel besmet vlees in 2013 met 50 procent zou zijn afgenomen. Tot nu toe is het aandeel met 36 procent afgenomen.

Michael Bay wil geen racistische robots meer

Filmmaker Michael Bay looft 25.000 dollar uit aan iedereen die racistische robots weet te spotten in zijn nieuwe film Transformers: Dark of the Moon. De Amerikaan kreeg veel kritiek te verduren naar aanleiding van de hiphoppende Transformers Skids en Mudflap in zijn vorige film Transformers: Revenge of the Fallen.

De twee robots zouden een racistisch beeld scheppen van zwarte Amerikanen. Vandaar dat besloten werd de twee personages, die bedoeld waren als komische noot, te schrappen. In recente trailers van de derde Transformers-film doken ze echter weer op, tot woede van velen.

"Ik loof een prijs van 25.000 dollar uit aan iedereen die hen tegenkomt in Transformers 3", schrijft Bay op zijn eigen forum Shoot for the Edit. Over het misverstand veroorzaakt door de trailers is Bay kort. "In een trailer komen soms shots voorbij die niet in de film terechtkomen! Einde verhaal, ik wil hier verder geen tijd meer aan verspillen!"

Transformers: Dark of the Moon draait vanaf 30 juni in de Nederlandse bioscopen.


Michael Bay wil geen racistische robots meer (Foto: Novum)

Lerares (27) heeft orgies met 5 leerlingen

De Texaanse politie heeft ene Brittni Colleps opgepakt. De 27-jarige lerares Engels op de Kennedale High School heeft enkele seksfeestjes gehouden met vijf leerlingen. Tegelijk, welteverstaan.

Colleps hield de orgies met de 18-jarige knapen zowel vorige als deze maand. De zaak kwam aan het licht toen bleek dat men zijn mond niet kon dichthouden over de sekstafereeltjes. Een directielid van de school kreeg lucht van de geruchten en schakelde de politie in. De recherche is inmiddels al gestuit op seksueel getinte sms'jes en pornofoto's die de docente met haar minnaars deelde.

Colleps, tevens coach van het meisjesbasketbalteam van de school, zou twee maanden geleden al haar ontslag hebben aangekondigd. De jonge vrouw, die al zeven jaar gelukkig getrouwd is, wordt vijfmaal ongeoorloofde seks met een leerling ten laste gelegd. Ze is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.


Een nieuwsuitzending over de orgiejuf

'Conte volgt Del Neri op als coach Juventus'

Antonio Conte volgt na dit seizoen Luigi Del Neri op als trainer van Juventus. Dat meldde La Gazzetta dello Sport. De huidige trainer van Siena zou bij zijn voormalige werkgever, waar hij lange tijd aanvoerder was, een tweejarig contract ondertekenen.

Siena, dat onlangs onder Conte promoveerde naar de Serie A, heeft de trainer alvast toestemming gegeven voor de overstap naar Juventus. Met die club behaalde Conte tussen 1992 en 2004 veertien prijzen. Hij moet Juventus, dat nu teleurstellend zevende staat, terugbrengen naar de top.

"Wij zijn zeer ontgoocheld", zei voorzitter Andrea Agnelli van de club uit Turijn over dit seizoen. "Veel nieuwe spelers hebben niet begrepen wat het betekent om voor Juventus te spelen. En de spelers die al langer bij ons voetballen, zijn dat vergeten."

'Conte volgt Del Neri op als coach Juventus'
'Conte volgt Del Neri op als coach Juventus' (Foto: ANP)

'Imam' Haselhoef al drie maanden vast voor fraude

Abdullah Haselhoef wordt verdacht van fraude met vergoedingen voor kinderopvangtoeslag. De voormalige ziekenhuisimam zou tussen 2006 en dit jaar via zijn gastouderbureau 2,2 miljoen euro te veel aan toeslagen hebben gekregen voor kinderopvang. Dat blijkt uit de tenlastelegging.

De in 1968 in Suriname geboren Haselhoef emigreerde in 2007 vanwege pesterijen vanuit het Zeeuwse Krabbendijke naar Duitsland. Daar werd hij medio februari aangehouden op basis van een Europees aanhoudingsbevel. De rechtbank in Den Haag beslist maandag tijdens een pro-formazitting of hij in de cel moet blijven.

Haselhoef zou via een frauduleuze constructie te veel hebben gedeclareerd, voor kinderen die helemaal geen of minder tijd opvang kregen dan opgegeven, of zelfs helemaal niet bestonden. Naast Haselhoef zou op naam van twintig andere verdachten ten onrechte toeslag zijn aangevraagd. Ook zij worden verdacht van valsheid in geschrifte.

Als de rechter oordeelt dat het door Haselhoef gedreven bureau inderdaad heeft gefraudeerd, wordt de schade op hem verhaald. Daarom is eerder al op diverse panden van Haselhoef beslag gelegd.

Haselhoef was eerder islamitisch geestelijk verzorger in ziekenhuizen en groeide aan het begin van de eeuw uit tot woordvoerder van Nederlandse moslims. Later bleek dat hij nooit een imamopleiding had gevolgd. Nadat hij had gezegd dat praktiserende homoseksuelen volgens de Koran de doodstraf moeten krijgen als ze worden betrapt, ontstond veel commotie. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.

Verhagen eist duidelijkheid over snelheid internet

Telecom- en internetaanbieders moeten duidelijker zijn over de internetsnelheid die zij leveren aan consumenten. Dat eist minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) dinsdag in de zogenaamde Digitale Agenda.nl. Als zij dat niet doen, gaat het kabinet hen voortaan verplichten open kaart te spelen.

In de agenda ontvouwt Verhagen plannen over hoe ICT de economie harder kan laten groeien en de vergrijzing kan opvangen. Naast meer duidelijkheid over internetsnelheid wil hij dat er ook meer openbaarheid komt over hoe er met het internetverkeer van consumenten wordt omgesprongen.

Volgens het kabinet kan misbruik van internetverkeer, bijvoorbeeld in de vorm van inbreuk op persoonsgegevens, leiden tot afname van het internetgebruik en heeft dat gevolgen op de economische groei en innovatie.

De digitale agenda moet ervoor zorgen dat ondernemers binnenkort meer overheidszaken online kunnen afhandelen. Daarvoor moet digitaal meer informatie beschikbaar worden gesteld. Volgens Verhagen scheelt dat 'een enorme papierwinkel'.

Streep door prijsverhoging busritten

Busritten worden voorlopig niet duurder. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) steekt een stokje voor de plannen van de vervoersbedrijven om de prijzen landelijk met 8,4 procent te verhogen. Dat heeft zij dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De vervoersbedrijven Connexxion, Arriva, Veolia en Syntus dringen aan op de prijsverhoging vanwege de gestegen dieselprijs. Volgens Schultz van Haegen is eerder echter afgesproken dat er tot eind juni 2012 geen prijsstijgingen zullen zijn. Daaraan wil zij vasthouden. Na die datum gaat de rijksoverheid niet langer over de prijzen in het stad- en streekvervoer. Dan zijn de lokale overheden verantwoordelijk.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vindt het verdacht dat de vier vervoersbedrijven allemaal hetzelfde percentage voorstellen. "Dat riekt naar prijsafspraken, terwijl deze bedrijven onderling horen te concurreren", stelde Monasch. Schultz van Haegen beloofde navraag te zullen doen.

Slachtoffers Zwijndrecht alle drie vrouw

De drie slachtoffers die maandag werden doodgeschoten in een woning in Zwijndrecht zijn vrouwen. Het gaat om een vrouw van 57 jaar en haar 29-jarige dochter, die in het pand aan de Langeraarstraat woonden. Ze waren de echtgenote en een dochter van de 63-jarige man die bij het incident gewond raakte.

Van het derde slachtoffer, ook een vrouw, moet de identiteit nog worden vastgesteld. Het zou gaan om een familielid, maar dat wil een politiewoordvoerder niet bevestigen. Op de lichamen wordt dinsdag sectie verricht. Ook wordt het sporenonderzoek in en rond de woning hervat.

Op de zaak zijn twintig rechercheurs gezet. Het team blijft op zoek naar mensen die iets hebben gezien in de Langeraarstraat of omgeving. De politie heeft het gewonde slachtoffer inmiddels gesproken. Over de achtergrond van de schietpartij is nog niets bekendgemaakt.

Swinton en Fassbender in vampierfilm

Tilda Swinton en Michael Fassbender zijn door regisseur Jim Jarmusch gevraagd voor zijn nieuwe vampierfilm. In de nog titelloze film is ook John Hurt te zien. Dat heeft Jarmusch bekendgemaakt tijdens het filmfestival in Cannes, schrijft de Britse filmsite Screendaily.

Swinton is vooral bekend van haar rol als de Witte Heks in de Narnia-films en van films als Michael Clayton en Io Sono l'Amore. Fassbender was eerder te zien als de Britse luitenant Archie Hicox in Inglourious Basterds en is vanaf 2 juni te zien als Magneto in X-Men: First Class.

Jarmusch beleefde zijn doorbraak in 1984 met de film Stranger Than Paradise, waarna al snel de prachtige gevangenisfilm Down by Law uitkwam met hoofdrollen voor Tom Waits en Roberto Benigni. Verder is hij bekend van onafhankelijke films als Broken Flowers met Bill Murray, Dead Man met Johnny Depp en Ghost Dog: The Way of the Samurai met Forest Whitaker.

De Amerikaanse regisseur beschrijft de film als een liefdesverhaal over vampiers dat zich afspeelt in de vervallen straten van Detroit en de Marokkaanse stad Tanger. Fassbender en Swinton spelen twee vampiers die lid zijn van de Fang Club, terwijl Hurt vooralsnog gewoon een mens speelt. "Ik denk al jaren na over deze film", zegt hij. "Ik kan niet wachten om 'm nu eindelijk te realiseren met deze fantastische acteurs."

De opnames vinden begin volgend jaar plaats in Detroit, Marokko en Duitsland. Wanneer de film uitkomt, is nog niet bekend.


Swinton en Fassbender in vampierfilm (Foto: Novum)

Kabinet bezuinigt minder dan voorgenomen

Het kabinet bezuinigt dit jaar 0,25 miljard euro minder dan was aangekondigd. In plaats van de 2,9 miljard euro die bezuinigd zou worden, is slechts 2,65 miljard euro ingeboekt. Dat blijkt uit de Bezuinigingsmonitor die de Algemene Rekenkamer dinsdag heeft gepubliceerd.

Het kabinet wil per 2015 18 miljard per jaar bezuinigen. In 2011 zou daar een begin mee worden gemaakt, door onder meer op ontwikkelingssamenwerking, taakstraffen, inburgering en defensiematerieel te bezuinigen. Van de doelstelling van het kabinet wordt dit jaar 91,2 procent gerealiseerd.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees spreekt van 'papieren bezuinigingen'. "Het kabinet loopt achter de feiten aan. Bovendien zijn Rutte en Verhagen vaag over verschillende bezuinigingen of stellen ze zelfs uit. We gaan toe naar het van-uitstel-komt-afstelkabinet."

Haase door in Nice

Robin Haase heeft bij het ATP-toernooi in Nice de tweede ronde bereikt. De Nederlander versloeg Yen-Hsun Lu met 6-3 en 6-4.

Haase serveerde erg sterk en domineerde de partij vanaf de baseline. Haase liet een kans om op 4-2 te komen onbenut maar sloeg in de volgende servicegame van Lu alsnog toe. Vervolgens serveerde hij de set op love uit.

Halverwege de tweede set plaatste Haase wederom een break maar nu brak Lu gelijk terug. Haase brak Lu vervolgens op 5-4 en serveerde vervolgens de wedstrijd uit.

Haase was in de laatste ronde van het kwalificatie-toernooi uitgeschakeld, maar mocht door de afmelding van Pablo Cuevas alsnog meedoen aan het hoofdtoernooi.

Kerk 'per ongeluk' beschoten tijdens avonddienst

Een man met een luchtbuks heeft zondag tijdens de avonddienst twee glas-in-loodramen van een kerk in Krabbendijke kapotgeschoten. De Zeeuwse politie kon de 20-jarige schutter uit dezelfde plaats achterhalen.

De man verklaarde volgens de politie dat hij vanuit een woning aan de Dorpsstraat op vogels schoot en daarbij ook twee keer ruiten van de Nederlands-hervormde kerk aan het Kerkpad raakte. Hij is beboet en zijn geweer is afgepakt. Ook moet hij de schade vergoeden.

Op de website van de regionale krant PZC zegt koster Lilian Goud dat een groep kerkgangers de schutter meteen al achterna wilde gaan. "Maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen de politie te bellen." De koster gaat uit van een kwajongensstreek.

Gamepersonages lachen mee met spelers

Binnenkort kunnen gamepersonages lachen wanneer gamers dat ook doen. Microsoft heeft de technologie van Kinect doorontwikkeld, waardoor de camera gezichtsbewegingen herkent. Deze functie moet uiterlijk eind juni gelanceerd worden. Dat heeft Microsoft dinsdag bekendgemaakt.

Gamers kunnen elkaar online ontmoeten dankzij Avatar Kinect. In de virtuele omgeving zien spelers elkaars gamepersonage met dezelfde gezichtsuitdrukking die de speler thuis voor de buis heeft. "Dit is nog maar het begin", benadrukt Pete Thompson, manager van Xbox Live bij Microsoft.

Wereldwijd zijn tien miljoen Kinect-camera's verkocht. Begin juni zal Microsoft zeker nieuwe spellen onthullen die gebruik maken van de camera. Een vervolg op het dansspel Dance Central, het sportspel Kinect Sports, een spel rond Star Wars en de racegame Forza Motorsport 4 behoren tot de mogelijke onthullingen.

Nederland grijpt naast organisatie Ryder Cup

Nederland is er niet in geslaagd de organisatie van de Ryder Cup van 2018 in de wacht te slepen. De internationale golffederatie wees het toernooi toe aan Frankrijk. Bij de Ryder Cup nemen om de twee jaar de beste Europese en Amerikaanse golfers het tegen elkaar op.

Nederland en Frankrijk hadden zich samen met Spanje, Portugal en Duitsland kandidaat gesteld. Als het toernooi aan Nederland was toegewezen, zou golfbaan The Dutch in het Gelderse Spijk de plaats van handeling zijn geweest. In plaats daarvan spelen de golfers in 2018 op Le Golf National in Parijs.

De laatste keer dat de Ryder Cup het Europese vasteland aandeed, was in 1997. Toen werd het prestigieuze toernooi gehouden in het Spaanse Valderrama.

Thor-acteur speelt jager in Sneeuwwitje-film

Chris Hemsworth gaat de hoofdrol van de jager spelen in Snow White and the Huntsman. Dat heeft filmmaatschappij Universal Pictures officieel bekendgemaakt. Hemsworth verslaat hiermee onder anderen Johnny Depp en Hugh Jackman, en bevindt zich in goed gezelschap met Kristen Stewart als Sneeuwwitje en Charlize Theron als de boze koningin.

De 27-jarige Hemsworth is momenteel te zien in de stripverfilming Thor. Hij kruipt wederom in de huid van de Noorse dondergod in het superheldenensemble The Avengers, dat volgend jaar uitkomt.

Snow White and the Huntsman is een bewerking van het bekende sprookje Sneeuwwitje. In dit verhaal is Sneeuwwitje geen hulpeloos meisje, maar een door de wol geverfde krijgster die al jaren in de leer is bij de jager en zo elke moordaanslag van de koningin weet af te slaan.

De film staat onder regie van Rupert Sanders, vooral bekend van reclamespots en zijn campagne voor het computerspel Halo 3. Met een beetje schuiven in de agenda kan Universal de première van Snow White and the Huntsman volgend jaar zomer laten plaatsvinden, bijna zeven maanden eerder dan eerst gepland.


Thor-acteur speelt jager in Sneeuwwitje-film (Foto: Novum)

Vwo-examens ongeldig door verkeerde bijlage

Op zeker zeven scholen wordt het vwo-examen Tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen) ongeldig verklaard omdat er een fout is gemaakt. Bij het vak werd dinsdagochtend de bijlage voor het havo-examen geleverd, meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Bij het LAKS kwam dinsdag in eerste instantie een melding binnen over een school in Horst waar de verkeerde bijlage was uitgedeeld. "Uit navraag bij de Onderwijsinspectie bleek dat dit bij zeker zeven scholen is gebeurd", zegt een woordvoerder.

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met het havo-examen dat op 25 mei is gepland. Het is niet waarschijnlijk dat dat gewoon doorgaat nu de bijlagen al bekend zijn. Het vwo-examen wordt herkanst, maar wanneer is nog niet bekend.

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie kon het bericht niet direct bevestigen.

Boze patiënt rijdt huisartsenpraktijk binnen

Een 40-jarige man uit Delfzijl heeft dinsdag uit woede de voorgevel van een huisartsenpraktijk in zijn woonplaats geramd. Hij vond dat hij niet genoeg hulp had gekregen van zijn dokter. Ook heeft hij de huisarts bedreigd, meldt de politie dinsdag.

De man was kort daarvoor op spreekuur geweest. Het pand aan de Ede Staalstraat raakte zwaar beschadigd. Door een geluk raakte niemand gewond. De politie heeft de verwarde man aangehouden.

Tim Burton stapt uit Doornroosje-bewerking

Regisseur Tim Burton stapt uit de film Maleficent met Angelina Jolie en Johnny Depp in de hoofdrol. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. De Disney-film is een bewerking van het klassieke verhaal van Doornroosje, met de boze koningin als hoofdpersoon.

De toekomst van de speelfilm is nu onzeker. Jolie had aangegeven vooral mee te willen doen om met Burton te kunnen werken.

De 52-jarige Burton had nog niet getekend voor het project, waarbij Linda Woolverton het script voor haar rekening nam. Zij schreef eerder The Lion King, wat nog altijd één van Disneys grootste hits is, en werkte vorig jaar met Burton aan zijn 3D-film Alice in Wonderland.

De studio is nu naarstig op zoek naar een nieuwe regisseur. Eén van de namen die al circuleert, is die van David Yates, die de laatste vier Harry Potter-films regisseerde.

De reden dat Burton uit Maleficent stapt, is niet helemaal duidelijk. Wellicht wil hij zich meer gaan richten op zijn andere filmprojecten, zoals de vampierenfilm Dark Shadows met Johnny Depp die gepland staat voor volgend jaar. Tevens werkt hij aan de Disney-film Frankenweenie, een remake van zijn eigen korte horrorkomedie uit 1984.


Tim Burton stapt uit Doornroosje-bewerking (Foto: Novum)

[RG] Nederlaag Sijsling in eerste kwalificatieronde

Igor Sijsling is in de eerste ronde van de kwalificaties voor Roland Garros uitgeschakeld. De Nederlander verloor met 3-6 en 4-6 van de Duitser Bastian Knittel.

In de eerste set kwam Knittel nog op een voorsprong van 2-0. In het vervolg van de set wist hij echter nog maar één game te winnen. In het tweede bedrijf zorgde een break op 4-4 voor de beslissing. Knittel serveerde de wedstrijd daarna uit.

Namco problemen door PSN

Veel particulieren hebben te lijden onder het uitvallen van het PlayStation Network. Wat mensen misschien vergeten is dat bedrijven er ook veel last van kunnen ondervinden. Namco Bandai is daarop geen uitzondering.

Katsuhiro Harada van Namco Bandai heeft nu officieel uitgeweid over producten die te lijden hebben onder het gehackte PSN. De regisseur van de Tekken-serie zei het volgende: “The company as a whole has been affected because of the PSN down tim. Especially for example [Street Fighter director Yoshinori] Ono-san, we heard he couldn’t release the download content he originally planned to because of the down time. Maybe some other developers out there planned to use some of the profits that came from DLC to further their development, so it probably had some kind of negative impact on that.”

Dat laatste is natuurlijk vooral zorgelijk. Het ontwikkelen van games kun je zien als commerciële projecten en als een belangrijk facet van het project wegvalt, zouden sommige projecten of zelfs hele bedrijven weleens in gevaar kunnen komen. Harada praat vrij speculatief, maar als insider heeft hij wel inzichten in waar men rekening mee dient te houden.

De langdurige gevolgen van de PSN-hackaffaire zijn nu nog niet te overzien, maar het is met zekerheid te zeggen dat het een vergaande impact zal hebben op de game-industrie zoals wij die kennen. 

Trainer Ferrer vertrekt bij Vitesse

Vitesse zal volgend seizoen verdergaan met een andere trainer. Eigenaar Merab Jordania heeft besloten het doorlopende contract van de huidige trainer Albert Ferrer af te kopen. Reden zijn de teleurstellende resultaten van het afgelopen seizoen.

Eind oktober werd Ferrer naar het GelreDome gehaald. De Spanjaard had totaal geen trainerservaring, maar mocht in Arnhem toch een meerjarig contract tekenen. Zijn taak was om Vitesse naar de top van de ranglijst te brengen, maar deze verwachtingen kon hij geen moment waarmaken. De ploeg, die tussentijds ook flink werd versterkt, eindigde uiteindelijk op de teleurstellende vijftiende plek. Met slechts één doelpunt verschil ten opzichte van Excelsior werd nacompetitie voorkomen.

Jordania heeft daarom besloten het contract van Ferrer af te kopen. Stanley Menzo was afgelopen seizoen één van de assistenten van Ferrer en zou de Spanjaard op kunnen volgen als hoofdtrainer. Naar verluidt staan er ook diverse buitenlandse trainers in de rij om bij Vitesse aan de slag te gaan.

[Video] Maradona poort beveiliger Terek Grozny

Diego Armando Maradona, de kersverse trainer van Al-Wasl, was onlangs te gast in Rusland bij de voetbalclub Terek Grozny. Bij de ploeg, waar Ruud Gullit trainer is, liet Pluisje zich weer van zijn beste kant zien.

Bij de Tsjetsjeense voetbalclub liet Maradona zien dat hij het voetballen nog altijd niet is verleerd. In de kleedkamer was hij vanzelfsprekend bezig met een bal en speelde hij vervolgens bewust de bal door de benen van een beveiliger.

Bekijk hieronde het trucje van Maradona:

Strafeis bijlmoord Helmond fors verhoogd

Tegen een man uit Helmond die wordt verdacht van het ombrengen van een oude vriend met een bijl is in hoger beroep dertig jaar cel geëist. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de man vorig jaar tot twaalf jaar cel, na een eis van twintig jaar.

De Brabander wordt ervan verdacht in oktober 2009 het hoofd van het slachtoffer na een ruzie met een kloofbijl te hebben bewerkt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man veertig keer op het slachtoffer ingehakt. Justitie stelt dat sprake was van voorbedachten rade en gaat, anders dan de rechtbank, uit van moord.

De strafeis is nu een stuk hoger dan in eerste aanleg, omdat de advocaat-generaal vindt dat een straf van dertig jaar cel meer recht doet aan de ernst van de zaak en aan de 'gruwelijkheid' van het feit. Ook wordt het de Helmonder aangerekend dat hij al een keer eerder is veroordeeld voor poging tot moord.

Het hof in Den Bosch doet naar verwachting op 31 mei uitspraak.

FC Twente nog lang niet in Champions League

FC Twente weet op vrijdag 15 juli tegen welke club het in de derde voorronde van de Champions League speelt. De club uit Enschede ontloopt op 26 of 27 juli en 2 of 3 augustus een zware tegenstander. De kans is groot dat de bekerwinnaar op een lastige opponent stuit als het zich voor de vierde en laatste voorronde van de Champions League plaatst.

FC Twente geniet tijdens de loting voor de derde voorronde nog een beschermde status. De kans is klein dat dit ook in de vierde voorronde het geval is. In dat geval moet de formatie het mogelijk opnemen tegen clubs als Villarreal, Bayern München, Arsenal, Olympique Lyon, Benfica of Dinamo Kiev.

FC Twente voetbalt op 30 juli in de ArenA tegen kampioen Ajax om de Johan Cruijffschaal.

FC Twente nog lang niet in Champions League
FC Twente nog lang niet in Champions League (Foto: ANP)

Berlusconi verliest in traditionele bolwerken

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en zijn coalitie hebben een gevoelige nederlaag geleden bij de lokale verkiezingen in Italië. Centrumlinks behaalde een meerderheid in Turijn en Bologna, van oudsher bolwerken van Berlusconi. Lega Nord, de coalitiepartner van de premier, verloor in veertien van de vijftien grote gemeentes waarin zij meedeed.

De zittende burgemeester van Milaan, Letizia Moratti, moet het later deze maand in een tweede ronde opnemen tegen haar centrumlinkse uitdager Giuliano Pisapia, die 6 procentpunten boven haar eindigde. Berlusconi's kandidaat in Napels ging zondag wel aan kop, maar won geen meerderheid, zodat ook hier een tweede ronde vereist is.

Berlusconi noemde de verkiezingen van tevoren een referendum over zijn regering.

FIFA12 niet online op 3DS

EA heeft bekendgemaakt dat FIFA 12 voor Nintendo 3DS geen online spelfuncties zal krijgen. Ook zijn er geen opties ingebouwd voor 3DS-specifieke features als Streetpass en Spotpass. De multiplayer in FIFA 12 voor 3DS is enkel lokaal te spelen met gamers die bij je in de buurt zitten.

FIFA 11 voor Nintendo DS had overigens wel online features. EA heeft nog geen reden gegeven voor het weglaten van deze features en zegt dat ze in de toekomst misschien wel nog kunnen verschijnen. Of ze hiermee bedoelen dat FIFA 12 een update krijgt of dat we moeten wachten op FIFA 13, 14 of verder is niet bekend.

EA Canada heeft zich met deze game gericht op het 3D. Zo is er een nieuw camerastanpunt beschikbaar dat dichter op de bal zit. Hiermee wordt het 3D-effect vergroot. Daarnaast zitten er nieuwe controls op voor het besturen via het touch screen. Hiermee kun je een bal bijvoorbeeld curve meegeven nadat je geschoten hebt.

fifa

Oudste reuzenpanda ter wereld overleden

In een dierentuin in de Chinese provincie Guangdong is Ming Ming, de oudste reuzenpanda ter wereld, op 34-jarige leeftijd overleden. Dat meldden de Chinese staatsmedia dinsdag. Ming Ming overleed op 7 mei, maar het nieuws werd dinsdag pas bekend.

Ming Ming was uitzonderlijk oud voor een panda. In het wild worden de dieren dikwijls niet ouder dan een jaar of 15, in gevangenschap kunnen ze 22 jaar oud worden.

Reuzenpanda's worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd. In het wild leven er naar schatting nog zo'n zestienhonderd. Meer dan driehonderd panda's worden in China in gevangenschap gehouden, vaak als onderdeel van een fokprogramma.

Rekenkamer tikt VWS en Defensie op de vingers

De Algemene Rekenkamer tekent bezwaar aan tegen de wijze waarop het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) omgaat met subsidies. Ook bij het Ministerie van Defensie is de bedrijfsvoering niet op orde. Dat oordeelt de Rekenkamer in het dinsdag gepubliceerde rapport Staat van de Rijksverantwoording 2010.

Volgens de Rekenkamer laat het Ministerie van VWS al twaalf jaar steken vallen in het beheer van de 2,3 miljard euro aan subsidies. Zo worden wettelijke termijnen onvoldoende gehandhaafd, zijn dossiers vaak onvolledig, worden er fouten gemaakt bij voorschotten en worden subsidiebesluiten onvoldoende onderbouwd.

De Rekenkamer merkt het subsidiebeheer van VWS aan als een 'ernstige onvolkomenheid' en tekent bezwaar aan. Minister Edith Schippers (VVD) moet voor 1 oktober laten zien hoe de problemen worden opgelost.

Ook bij het Ministerie van Defensie worden 'hardnekkige problemen' vastgesteld. Zo worden er veel fouten gemaakt in het financieel beheer en het materieelbeheer. Mede gezien de forse bezuinigingsmaatregelen die eraan komen, eist de Algemene Rekenkamer dat minister Hans Hillen (CDA) er meer aan doet om deze onvolkomenheden op te lossen.

Adviesraad: Geen culturele eisen aan immigrant

De overheid mag geen culturele eisen stellen aan migranten. Hun sociaal-culturele opvattingen zouden dan ook geen deel meer mogen uitmaken van toelatingscriteria. Dat stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een advies dat dinsdag is overhandigd aan minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

Het belangrijkste doel van het migratiebeleid is nu 'het buiten de deur houden van cultureel-religieuze praktijken die conflicteren met moderne waarden', schrijft de RMO. "De islam wordt beschouwd als iets wat geweerd moet worden, en niet-westerse migranten worden gezien als de belangrijkste vertegenwoordigers daarvan." Zo moeten alleen niet-westerse immigranten nu een inburgeringscursus volgen.

De RMO vindt echter dat de staat zich niet moet bemoeien met de manier waarop mensen invulling en betekenis geven aan hun leven. "Het is niet aan de staat om voor te schrijven hoe mensen hun leven dienen in te richten en welke waarden zij nastreven", zo staat in het advies.

Volgens de RMO ontmoedigt de negatieve toon in het integratiedebat bovendien de komst van migranten die Nederland juist graag ziet komen. De problemen rondom integratie zijn leidend in het debat over migratie. Volgens de raad draagt dat bij aan een gesloten cultuur en staat dat een goede migratiepolitiek in de weg.

Mensen die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en zelfredzaam zijn, zouden welkom moeten zijn in Nederland, stelt de raad. Ook moeten heldere en precieze voorwaarden worden geformuleerd over de voorwaarden waaronder migranten toegang krijgen tot maatschappelijke voorzieningen.

De RMO zegt verder dat taalbeheersing niet altijd een toelatingseis hoeft te zijn. "Alleen wanneer communicatie met cliënten, patiënten of leerlingen deel is van de beroepsuitoefening is het zinvol om voldoende beheersing van de Nederlandse taal als eis te hanteren", stelt de raad.

De selectie van migranten zou bovendien moeten plaatsvinden op basis van de kwaliteiten en talenten van de migrant en niet op basis van zaken waar ze zelf geen invloed op hebben, zoals land van herkomst. De raad pleit daarom voor een migratiepolitiek van 'ja, mits' in plaats van de huidige benadering 'nee, tenzij', waarin de aspirant-migrant uitzondering op de regel is dat migratie een 'ongewenste en niet te beteugelen situatie is'.

Plofmeloenen op Chinese platteland

Het oosten van China wordt geteisterd door ontploffende meloenen. Een overmatig gebruik van bepaalde chemicaliën die vruchten vlugger doen groeien, ligt ten grondslag aan het eigenaardige verschijnsel. Dat meldde de Chinese staatstelevisie dinsdag.

Boeren gebruiken te veel chemicaliën in de hoop dat zij hun waren al vroeg naar de markt kunnen brengen en zo meer geld verdienen. Het gevolg is dat met name in de provincie Jiangsu op vele hectares de oogst is mislukt.


Plofmeloenen op Chinese platteland (Foto: Novum)

Batman in FPS-vorm

Warner heeft op hun pre-E3-evenement nieuws uitgebracht over Batman. Er zal binnenkort een downloadbare game komen waarbij je Batman in een vier-tegen-vier-FPS-modus kan spelen. De titel van deze game is Gotham City Imposters.

"Gotham City Impostors blows apart expectations for superhero games with an exaggerated take on first person shooters, set in a part of the DC Universe players have never seen before.

Monolith is creating a game that turns Gotham City upside down and we think fans are going to have a blast with this creative twist on multiplayer heroism and anti-heroism as they play up the classic rivalry between Batman and The Joker."

De game heeft veel elementen overgenomen van de shooter Call of Duty. Je kan je wapenset customizen, je karakter wijzigen en ook je outfit. Voorlopig is er nog geen datum bekendgemaakt. De game komt uit op PSN, Xbox Live en PC.

Zaakwaarnemer T. Janssen: "Kan er niks over zeggen"

Sinds gisteren gaat het sterke gerucht dat FC Twente-spelmaker Theo Janssen de overstap zal maken naar huidig landskampioen Ajax. Rob Jansen, zaakwaarnemer van Janssen, hield zich vanmorgen op de vlakte over de geruchten.

"Ik kan en wil er nu even niets over zeggen. Maar er zijn meerdere dingen aan de hand", aldus de zaakwaarnemer van Janssen. In de nieuwe uitgave van NUsport laat Janssen weten voor een binnenlandse transfer open te staan: "Ik sta overal voor open." De Voetballer van het Jaar zou voor een gelimiteerde transfersom van drie miljoen euro Enschede mogen verlaten. Ajax zou dit bedrag over hebben om de middenvelder binnen te halen.

Japan trekt zich terug voor Copa America

Japan doet deze zomer definitief niet mee aan de Copa America. Dat heeft de Japanse bond aan gastland Argentinië laten weten. De beslissing is een indirect gevolg van de verwoestende aardbeving en tsunami waardoor het land in maart werd getroffen. Costa Rica wordt waarschijnlijk opgeroepen als vervanger.

Door het natuurgeweld liep de Japanse competitie vertraging op en moet de zomerstop gebruikt worden voor inhaalwedstrijden. Japan dacht dat probleem op te kunnen vangen door vooral spelers die in Europa voetballen te selecteren. Dat bleek bij veel Europese clubs echter op veel weerstand te stuiten, waardoor is besloten van deelname af te zien.

De Copa America vindt plaats van 1 tot en met 24 juli. Naast de tien Zuid-Amerikaanse deelnemers worden er traditiegetrouw minimaal twee landen uit andere werelddelen uitgenodigd.

DVD: Youp - Omdat de nacht

Youp. Een voornaam die dankzij een jarenlange reputatie (en een creatieve spellingswijze) geen achternaam meer nodig heeft om duidelijk te maken om wie het gaat. Op de dvd-hoes wordt deze dan ook niet vermeld. Wel staat er een tweede voornaam. Lotte. Lotte is Lotte Horlings. Ze is de tweede stem bij de liedjes van Youp alsmede de personificatie van het meisje in diens dromen. Zijn nieuwste show Omdat de nacht gaat namelijk over het vluchten in dromen wanneer de werkelijkheid te veel schuurt aan je ziel door de gedachte aan het onvervulde verlangen van weleer. Een leeftijdsgenoot van Youp, Erik (56), heeft hier last van. Op een avond stapt deze Erik met zijn hond Wim de Vries op Youp af en vraagt hem te luisteren naar zijn verhaal. Het is een meelijwekkend relaas over een uitermate treurig verlopen surpriseparty die Erik zo tegenviel dat hij het feest verliet, naar buiten ging en uiteindelijk in een imaginair bos belandde waar een betoverend meisje in een al even feeëriek huisje woonde.

Hoesje

Honest Hearts vertraagd voor PS3

Bethesda heeft vandaag bekendgemaakt dat de nieuwste Fallout New Vegas-DLC voor PlayStation 3 voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Deze beslissing hebben ze genomen vanwege het recente gebeuren met PSN. Honest Hearts, zoals de DLC heet, is vanaf vandaag ergens wel beschikbaar voor Xbox 360 en PC.

Honest Hearts neemt je mee naar Zion National Park waar je middenin een oorlog tussen verschillende Raider-stammen terecht komt. Je komt onder andere 'The Burning Man' tegen waarover in de game flink wat verhalen de ronde deden. Honest Hearts kost een tientje.

fallout

Drie clubtopscorers halen geen tien doelpunten

Björn Vleminckx mag zich na dit seizoen topscorer van de Eredivisie noemen. De Belgische spits van N.E.C. Nijmegen scoorde 23 doelpunten. Daarmee werd hij vanzelfsprekend ook automatisch clubtopscorer. Slechts drie clubtopscorers wisten de grens van tien doelpunten niet te halen.

Opvallend is dat er één middenvelder zich tot clubscorer van zijn team mag kronen. Andreas Lasník, middenvelder van het gedegradeerde Willem II, scoorde acht doelpunten en werd daarmee clubtopscorer van zijn team. De minst scorende clubtopscorers zijn Marco van Ginkel en Marcus Pedersen van Vitesse. Zij scoorden beiden slechts vijf treffers.

Drie spelers haalden de grens van twintig doelpunten. Mads Junker scoorde de laatste tijd regelmatig en kwam uiteindelijk precies op twintig. Dmitri Bulykin van ADO Den Haag scoorde 21 treffers, twee minder dan topscorer Vleminckx.

Overzicht clubtopscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Björn Vleminckx N.E.C. Nijmegen 23
2. Dmitri Bulykin ADO Den Haag 21
3. Mads Junker Roda JC 20
4. Tim Matavz FC Groningen 16
5. Balázs Dzsudzsák PSV Eindhoven 16
6. Luc Castaignos Feyenoord Rotterdam 15
7. Kolbeinn Sigthórsson AZ Alkmaar 15
8. Everton Heracles Almelo 15
9. Ricky van Wolfswinkel FC Utrecht 15
10. Marc Janko FC Twente 14
11. Mounir El Hamdaoui Ajax Amsterdam 13
12. Bas Dost sc Heerenveen 13
13. Rydell Poepon De Graafschap 12
14. Ruud Boymans VVV-Venlo 11
15. Guyon Fernandez Excelsior Rotterdam 10
16. Matthew Amoah NAC Breda 10
17. Andreas Lasník Willem II 8
18. Marco van Ginkel/Marcus Pedersen Vitesse 5

Liuzzi wil ware potentieel HRT tonen in Spanje

Dit weekend staat in de Formule 1 de Grand Prix van Spanje op het programma. Het is de echte start van het Europese seizoen en door alle meegebrachte updates zullen nu de verhoudingen echt duidelijk gaan worden. Voor HRT is de wedstrijd in Barcelona dubbel belangrijk omdat het ook de thuisrace van de renstal is.

Coureur Vitantonio Liuzzi wil dit weekend laten zien dat HRT niet langer meer als lelijk eendje beschouwd mag gaan worden. "De Spaanse Grand Prix geeft ons de beste mogelijkheid om de wereld te laten zien dat Hispania Racing hard werkt. Dat doen we nu, maar zullen we in de toekomst blijven doen. Ook willen we aantonen dat we op de juiste weg richting succes zijn. De race in Barcelona is belangrijk omdat we nu in een fase van het kampioenschap zitten waar je de ware snelheid van alle teams ziet. Iedereen komt immers met verbeteringen en daarom kun je de snelheid van anderen beter inschalen," zei Liuzzi.

De Italiaan denkt dat zijn team dit weekend kan verrassen. "In de winter konden we helaas niet veel testen en daarom is elke race tot nu toe een grote testsessie voor ons geweest. Als we met alle updates kunnen rijden die op de planning staan denk ik dat we een stap voorwaarts kunnen maken. Misschien zijn sommige mensen dan onder de indruk van ons. Alles gaat de juiste richting op. Als we ons blijven verbeteren en zo blijven werken ben ik er zeker van dat onze toekomst rooskleurig is."

[MotoGP] Yamaha met andere livery in Assen

Het MotoGP-team van Yamaha zal bij de TT in Assen aan de start gaan verschijnen met een andere livery. De Japanners ruilen vanwege het vijftigjarige bestaan de gangbare blauwe kleur in Nederland en op Laguna Seca in voor de historische rood/witte livery.

De motorfiets zal in de nieuwe liveryop 22 juni in Assen gepresenteerd gaan worden. De pitbox van het Japanse team wordt in Assen in de historische kleuren gestoken en ook de pakken van de rijders worden aangepast. "Ik hou van deze kleuren. Het is het kleurschema waar Read en Agostini mee wonnen. Het is een speciaal jaar voor Yamaha en we hopen dat deze kleuren ons geluk gaan brengen," zei wereldkampioen Jorge Lorenzo die voor het fabrieksteam van Yamaha uitkomt.

Spike TV zendt Microsofts E3-persconferentie uit

Spike TV, een Amerikaanse televisiezender, heeft aangegeven dat ze de persconferentie van Microsoft uit zullen zenden op televisie. De zender zal ook de enige zijn die dat doet op televisie. Via verschillende websites zullen er ook nog officiële streams uitgezonden worden waaronder via MTV en GameTrailers.

Het programma op Spike TV zal negentig minuten duren en zal 'Xbox 360: The Future Revealed' heten. Microsoft is erg enthousiast met deze deal en nodigt ons uit om die maandag te kijken naar de onthulling van 'Blockbuster'-games en de innovatieve toekomst van Kinect. Gears of War 3 en Forza Motorsport 4 zijn al genoemd als namen op de persconferentie maar er zijn geen details bekendgemaakt.

Microsofts E3-persconferentie zal ook live op Times Square in New York worden uitgezonden.

Wielaert definitief naar Roda JC

Rob Wielaert speelt ook de komende twee seizoenen voor Roda JC. De 32-jarige verdediger heeft een contract getekend bij de Limburgse club, die hem het afgelopen jaar nog huurde van Ajax. Wielaert had gebruik mogen maken van een clausule om naar een buitenlandse club te vertrekken, maar maakt daar geen gebruik van.

Wielaert stond dit seizoen in dertig van de 34 competitiewedstrijden in de basis. Bij Roda komt hij na de zomer zijn vader tegen. Gerard Wielaert volgt bij de nummer zes van de Eredivisie de naar Feyenoord vertrekkende Martin van Geel op als technisch directeur.

Kerncentrale Borssele deels in Duitse handen

De kerncentrale in Borssele komt voor 30 procent in handen van de Duitse energiereus RWE. Maandagavond werd een slepend conflict over het eigendom van de centrale tussen RWE en nutsbedrijf Delta beëindigd. RWE neemt genoegen met 30 procent in plaats van 50, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

De oplossing is vooral mogelijk gemaakt door oud-aandeelhouders van Essent. Zij dachten hun belang van 50 procent samen met de rest van het bedrijf te hebben verkocht aan RWE, maar Delta maakte bezwaar tegen de nieuwe partner.

De rechter bepaalde eerder dat de meerderheid van de aandelen in handen moet zijn van een publieke partij. Het beursgenoteerde RWE is dat niet. De voormalig aandeelhouders van Essent hebben nu 20 procent overgedragen aan Delta, dat in handen is van gemeenten en provincies.

Een woordvoerder van Delta kan het verhaal nog niet bevestigen. Het bedrijf zegt later in de ochtend met een verklaring te komen.

RWE krijgt door de deal voet aan de grond in de opwekking van Nederlandse kernenergie. RWE en Delta hebben allebei plannen voor een nieuwe kerncentrale bij Borssele. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over kernenergie.

Groen licht voor gasopslag Bergermeer

Het kabinet heeft toestemming gegeven voor grootschalige gasopslag Bergermeer in Noord-Holland. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om ondergrondse gasopslag in een aardgasveld op ongeveer 2200 meter diepte ten westen van Alkmaar.

De opslag stuitte eerder op bezwaren van enkele gemeenten en de provincie Noord-Holland. Nadat het Rijk economische compensatiemaatregelen toezegde, bleef van de tegenstanders alleen Bergen over.

Woensdag buigt de Raad van State zich over een bezwaar van de gemeente tegen een onderdeel van de gasopslag waar eerder al een besluit over is genomen.

Wethouder Schrijer dient ontslag in

De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer dient dinsdagochtend zijn ontslag in bij burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij treedt tevens af als politiek leider van de sociaaldemocraten in Rotterdam.

Dat deelt hij later op de ochtend tijdens een persconferentie mee, liet hij desgevraagd weten. "Je spreekt niet met een rancuneus of verbitterd politicus."

Schrijer had niet veel keus. De overige wethouders zegden unaniem het vertrouwen in hem op en enkele uren later deden ook de fracties van de coalitiepartijen dat. Schrijer nam nog even de tijd om na te denken over zijn positie, maar besluit nu de eer aan zichzelf te houden.

"Rotterdam heeft een hele grote sociale opgave. Gezien de economische situatie zal er een steeds groter beroep worden gedaan op sociale voorzieningen, terwijl het kabinet juist in die hoek dramatisch bezuinigt. In mijn portefeuille staat de boel enorm onder druk. Ik heb daarom steeds minder ruimte om tot resultaten te komen."

Wethouder Schrijer dient ontslag in
Wethouder Schrijer dient ontslag in (Foto: ANP)

Natuurgeweld kost Australië zeker 4,5 miljard

De schade die aanhoudende overstromingen en de cycloon Yasi in december en januari aanrichtten in het noordoosten van Australië, bedraagt meer dan 6 miljard Australische dollar (bijna 4,5 miljard euro). Dat hebben de autoriteiten van de zwaar getroffen Australische staat Queensland laten weten.

Het natuurgeweld trof onder meer kolenmijnen, infrastructuur, gewassen en duizenden huizen. Zeker 35 mensen kwamen om. Volgens de chef financiën van Queensland, Andrew Fraser, betekent de schade door het natuurgeweld een grote klap voor de economie van de staat.

Konijnen vinden moeilijker nieuw baasje

Dierenasielen vinden voor honden en katten gemakkelijker een nieuw baasje dan voor konijnen en knaagdieren. Vorig jaar werd voor 85 procent van de opgevangen honden en katten een nieuw onderkomen gevonden. Bij de knagers bleef dat steken op 70 procent, meldt de Dierenbescherming dinsdag.

Het is de eerste keer dat de Dierenbescherming cijfers over deze groep heeft bijgehouden. Bij de asielen werden vorig jaar 1470 knaagdieren en konijnen, die onder de haasachtigen vallen, binnengebracht. Voor 1032 konijnen werd een nieuw baasje gevonden. In hetzelfde jaar werden bijna 35.000 katten en bijna 14.000 honden opgevangen.

De afgelopen jaren worden steeds meer konijnen naar het asiel gebracht. Daarom zijn inmiddels vier centra speciaal voor deze dieren ingericht in Ridderkerk, Den Haag, Heiloo en Utrecht.

Het is directeur Frank Dales van de Dierenbescherming een doorn in het oog dat dierenwinkels en tuincentra knaagdieren en konijnen verkopen. Zo zouden ze impulsaankopen stimuleren. "Terwijl ook bij het verzorgen van deze groep dieren heel wat komt kijken." Met Haagse dierenwinkels is inmiddels afgesproken dat ze doorverwijzen naar de Dierenbescherming als iemand om een konijn vraagt.

Myanmar laat veertienduizend gevangenen vrij

Het regime van Myanmar laat meer dan veertienduizend gevangenen vrij onder een onlangs aangenomen amnestiemaatregel. Besloten werd doodstraffen om te zetten in levenslang en straftermijnen met een jaar te verlagen. De eerste gedetineerden komen dinsdag al vrij.

Ondanks het gebaar is er veel kritiek, omdat de maatregel niet ver genoeg zou reiken. Er komen bijvoorbeeld bijna geen politieke gevangenen vrij. Zij hebben over het algemeen meerjarige straffen gekregen waardoor de maatregel voor hen niet opgaat.

"Fable III op de PC zag er nog nooit zo mooi uit"

Staf van Lionhead heeft aangegeven dat Fable III voor de PC de mooiste versie van de Fable-serie is geworden. De originele content voor het spel was van zeer hoge kwaliteit maar nu de restricties van de Xbox 360 weg zijn ziet de game er stukken beter uit volgens één van de medewerkers.

Volgens de medewerkers heeft de PC-versie enkele verbeterde visuele aspecten. Zo is de 'draw distance' verbeterd, zijn de textures van een hogere kwaliteit en is de resolutie van de schaduw verhoogd. Volgens de medewerkers was het geen makkelijke klus om de Xbox 360-versie naar de PC te brengen. Veel van de code moest ook herschreven worden omdat de Xbox 360 dingen anders berekent dan een PC.

Fable III komt deze week uit op de PC.

Heidfeld wil zich beter kwalificeren

Lotus Renault GP-coureur Nick Heidfeld wil zijn prestaties in de kwalificatie verbeteren, zodat hij in de wedstrijden weer voor de podiumplaatsen kan gaan. Ondanks dat het resultaat in de kwalificatie minder belangrijk is dan de afgelopen jaren is het wel noodzakelijk om meer vooraan te beginnen om zo de banden beter te kunnen benutten.

"De race in Istanbul was goed, we hadden een goed tempo en ik denk dat we de snelheid hadden om het tegen de teams voor ons op te nemen," zei Heidfeld die in Turkije uiteindelijk als zevende eindigde. "Als we ons beter kwalificeren dan hebben we iedere zondag betere kansen. Daar richten we ons nu op."

Heidfeld wil dat Renault bij de constructeurs Mercedes voorblijft en denkt dat Ferrari ook niet helemaal uit het vizier is verdwenen. In het rijdersklassement mikt de Duitser op de zesde plaats die in handen is van Felipe Massa. Om een stap in de goede richting te zetten komt Lotus Renault GP voor Spanje met zes updates die gezamenlijk ongeveer twee tiende per ronde op moeten gaan leveren.

Clubicoon Frings neemt afscheid van Werder

Torsten Frings vertrekt bij Werder Bremen. De 34-jarige middenvelder, die eigenlijk zijn gehele carrière bij de club uit Bremen heeft gespeeld, krijgt geen nieuw contract aangeboden. Jammer, vindt de voormalig Duits international.

"Ik moet de beslissing van de clubleiding accepteren. Heel jammer, want ik had graag na een beter seizoen jaar genomen van deze club", verwijst hij naar de moeizame prestaties dit seizoen. Werder werd slechts dertiende in Duitsland.

Frings was een van de grootverdieners bij Werder. Naar verluidt had hij een jaarsalaris van meer dan vier miljoen euro. De middenvelder is echter nog niet van plan om te stoppen met voetbal. Hij kan naar de Verenigde Staten of het Midden-Oosten.

Het verhaal van Red Faction: Armageddon in een trailer

In Red Faction: Armageddon staat het afbreken en opbouwen van de omgeving centraal in het spel. Maar er moet natuurlijk wel een verhaallijn zijn waarin dit allemaal gebeurt. Daarom heeft THQ nu een trailer vrijgegeven waarin het verhaal wat meer naar voren wordt geschoven.

Het spel speelt zich vijftig jaar na Red Faction: Guerrilla af op de planeet Mars. In het spel komt na lange tijd een verloren ras van wezens weer tevoorschijn en die zorgen voor een hoop problemen. Nu is het aan het hoofdpersonage om dit allemaal op te lossen. Bekijk de trailer hieronder. Red Faction: Armageddon komt 10 juni uit voor PC, PS3, Xbox 360 en de OnLive-service.

Van Geel rekent niet meer op Tomasson

Martin van Geel heeft eerlijk tegen Feyenoord-speler Jon Dahl Tomasson gezegd dat de club er niet op rekent dat de Deense aanvaller nog terugkeert in de selectie. Toch sluit de Deense aanvaller zich aan bij de selectie tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Als hij het haalt, krijgt hij een eerlijke kans", zegt technisch directeur Van Geel tegen Voetbal International.

"Ik bewonder hem vanwege zijn doorzettingsvermogen en professionaliteit. Hij krijgt de kans zijn carrière op een positieve manier te beëindigen, maar ik heb hem eerlijk verteld dat wij niet op hem rekenen", vertelt Van Geel. Als Tomasson tijdens de voorbereiding een goede indruk maakt, kan Feyenoord overwegen hem alsnog in dienst te houden.

De Deense aanvaller zou het in dat geval wel moeten doen met een amateurvergoeding, want de club kan hem geen vol salaris meer bieden. Van Geel wil niet ingaan op de details. De voormalig international van Denemarken speelde dit seizoen nog geen enkele minuut voor Feyenoord, omdat hij maandenlang was uitgeschakeld door een peesblessure.

Namco Bandai pakt The Witcher 2: Assassins of Kings uit

Ben je benieuwd wat er allemaal in de retail-versie van The Witcher 2: Assassins of Kings zit? Namco Bandai ook en het Engelse PR-team heeft voor ons de twee speciale retail-versies van het spel uitgepakt. Zoals je kan zien in het onderstaande filmpje krijg je veel extra's als je het spel in de winkel aanschaft.

The Witcher 2: Assassins of Kings is vandaag uitgekomen voor de PC en is beschikbaar in de retail en digitale download via verschillende services.

Nicole (Bolletje) wint FOK!idols 2011

FOK!user Bolletje oftewel Nicole van Nederpelt heeft FOK!idols 2011 gewonnen. Bij FOK!idols kon je een liedje insturen, maar je bleef anoniem tot na de finale.

Hierdoor ging het echt om de stem en niet om de persoon zelf. Na de voorrondes bleven er drie finalisten over. Nicole won uiteindelijk met 97 stemmen. Ze wint een draadloze muziekset van Sennheiser. Later dit jaar zal Nicole ook meedoen aan The Voice of RTL4. Dat dat meer dan terecht is kun je horen én zien aan de hand van de winnende inzending.

Vechten met zonnebloemen op Android deze maand

Goed nieuws voor alle fans van zonnebloemen en zombies. Deze maand komt Plants vs Zombies naar het Android-platform. Fans die de komende tijd goed opletten, lopen zelfs risico om de game gratis binnen te halen. Voor de rest zal de game $2.99 gaan kosten.

De game zal eerst verpreid worden via de Amazon Appstore maar daarna ook via andere wegen. Fans die de game op de releasedag kopen, krijgen hem zelfs gratis. Daarna zal de game voor $2.99 verkrijgbaar zijn. Plants vs Zombies was een grote hit op andere consoles en mobiele telefoons. In de game moet jij zombies tegenhouden door bloemen op hun pad te plaatsen die de zombies neerknallen met hun zaadjes. Ja mensen, de oplossing tegen de Zombie Apocalypse is zonnebloemen en tulpen.

[Upd] Bommeldingen bij legendarisch staatsbezoek Elizabeth II

Vlak voor het staatsbezoek van de Britse koningin Elizabeth II aan Ierland is een bom onschadelijk gemaakt in een bus in de Ierse plaats Maynooth, op ongeveer 25 kilometer van de hoofdstad Dublin. Dat meldde de politie dinsdag.

Het leger maakte het explosief onschadelijk door het op te blazen. De resten van de bom zijn overgedragen aan de politie voor onderzoek.

Het bezoek van Elizabeth II, vanaf dinsdag, is het eerste van een Britse monarch aan Ierland, sinds het onafhankelijk werd. Het bezoek gaat gepaard met een grootscheepse veiligheidsoperatie. Sommige Ieren zijn fel gekant tegen elke Britse aanwezigheid op Ierse bodem.

Update 09.33 uur
Een tweede bom is aangetroffen, zo meldt Sky News. Deze bom werd bij een tramhalte in Inchicore in het noorden van Dublin aangetroffen. Ook deze bom is door het leger onschadelijk gemaakt

Bom in Ierse bus vlak voor staatsbezoek
Bom in Ierse bus vlak voor staatsbezoek (Foto: ANP)

'Spelen met Duke Nukem'

In een speciaal bericht van Randy Pitchford is bekendgemaakt dat de demo voor Duke Nukem: Forever vanaf 3 juni te spelen is voor 'First Acces'-leden. Daarnaast zal Duke Nukem: Forever ook aanstaande donderdag, 19 mei, in Eindhoven aanwezig zijn met zijn 'Come Get Some Tour'. Bekijk de details van dit alles hieronder.

Om de normale demo te bemachtigen moet je lid zijn van de First Acces Club. Dit doe je door of de Borderlands GOTY-editie te kopen of door Duke Nukem in de pre-order te zetten bij verschillende retailers. Degenen die aanstaande donderdag in Eindhoven al een voorproefje willen van de Duke, moeten tussen 09:00 en 17:00 naar het 18 septemberplein gaan. Daar staat een speciale trailer waarin de demo gespeeld kan worden.

Bekijk hieronder de aankondiging van de demo voor Duke Nukem: Forever die 10 juni uitkomt op PC, PS3 en Xbox 360.

De Boer: "Vermeer is van levensbelang"

Bij Ajax-trainer Frank de Boer bestaat er geen twijfel over wie Maarten Stekelenburg op moet volgen als de doelman vertrekt. Hij heeft het volste vertrouwen in Kenneth Vermeer.

De trainer hoeft niet lang na te denken over een mogelijke opvolger van Stekelenburg. "Kenneth Vermeer is dan voor honderd procent zeker mijn eerste keeper", zegt De Boer in De Telegraaf. "Kenneth is een meevoetballende keeper en dat is voor ons spel van levensbelang."

Het seizoen kwam voor Stekelenburg vroeg ten einde door een gebroken duim. Omdat ook Vermeer toen nog herstellende was, moest Jeroen Verhoeven enkele wedstrijden onder de lat van de Amsterdammers staan. Verhoeven zal bij een vertrek van Stekelenburg echter weer een stap terug moeten doen.

"We zoeken iemand die tussen Kenneth en Jeroen in komt te staan", zegt De Boer. "Een type Fred Grim als destijds achter Edwin van der Sar zou het ideale plaatje zijn. Maar een ervaren keeper is niet makkelijk te vinden. Een jonge, talentvolle keeper is daarom ook een optie."

Sony maakt welkom terug-programma bekend

Het PSN is weer terug en Sony wil zijn excuses aanbieden voor de downtime van de service. Alle PSN-gebruikers mogen twee PS3-games uit een korte lijst kiezen. Degenen die ook een PSP PSN-account hebben, mogen ook twee PSP-games uitkiezen. Bekijk de details hieronder.

Naast de games zijn er voor iedereen ook nog andere voordelen aan deze excuses van Sony. Bekijk hieronder de details voor Nederland.

Keuze uit twee PS3-games:

  • LittleBigPlanet
  • Infamous
  • Wipeout HD/Fury
  • Ratchet and Clank: Quest for Booty
  • Dead Nation

Keuze uit twee PSP-games:

  • LittleBigPlanet PSP
  • ModNation PSP
  • Pursuit Force
  • Killzone Liberation

Andere extra's:

  • Dertig dagen PSN Plus gratis voor normale PSN-gebruikers
  • Zestig dagen PSN Plus gratis voor al betalende PSN Plus-gebruikers
  • Dertig dagen gratis Music Unlimited voor al betalende gebruikers
  • Welkom terug aanbiedingen in HOME.

Wat de aanbiedingen in HOME zijn wordt nog bekendgemaakt. Het welkom terug-programma van Sony zal van start gaan zodra de PS-Store weer online is en gebruikers zullen dertig dagen de tijd krijgen om hun keuzes te maken.

Welkom terug

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over sportiviteit…

De Gemeente Hoorn overweegt, voortaan geen vergunningen meer af te geven voor kickboksgala’s. Dit weekend liep zo’n gala uit op een massale vechtpartij, waarbij met meubilair werd gesmeten, en later voorde deur ook geschoten, met tien gewonden en een hoop materiele schade tot gevolg. De veldslag begon, nadat het publiek het verloop van de bokswedstrijd “onsportief” vond.

Overbelasting trucks blijft ongestraft

Truckers die te zwaar zijn beladen, komen er steeds vaker mee weg. Door haperende meetsystemen van Rijkswaterstaat hebben vrachtwagens al een half jaar vrijspel, schrijft het AD dinsdag.

Acht 'weegpunten' op de A4, A12, A15 en A16 kampen momenteel met storingen. De verouderde systemen worden momenteel vervangen en worden pas komende zomer weer in gebruik genomen. De pakkans is daardoor een stuk kleiner geworden, erkent Rijkswaterstaat. Zeker 15 procent van de trucks is dagelijks te zwaar beladen.

De vrachtwagens rijden niet alleen het wegdek aan gort, ook zijn de overbelaste trucks een gevaar op de weg. "Ze hebben een nog langere remweg dan normaal. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden", zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland in de krant.

"Vervoerders laden nog wat extra bij, zodat ze niet twee keer hoeven te rijden. Dat scheelt geld. Maar is dat een mensenleven waard?", vraagt Van der Maas zich af.

Vorig jaar liepen 3168 truckers tegen de lamp. Een jaar eerder was dat nog 5282. Volgens het Korps Landelijke Politiediensten worden de controles momenteel flink opgeschroefd. Het aantal meetpunten gaat binnen een jaar naar twintig. In 2015 moet nog maar 10 procent van de trucks te zwaar beladen zijn.

'Duurdere Zweedse aanpak anorexia werkt slechter'

Een kostbare Zweedse methode voor de behandeling van anorexia nervosa blijkt slechter te werken dan de reguliere methode in Nederland. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers in de internetversie van het tijdschrift International Journal of Eating Disorders, schrijft Trouw.

De onderzoekers vergeleken de reguliere methode in Nederland met de zogenoemde mandometermethode, die in 2005 overwaaide naar Nederland. Bij deze behandeling wordt de weegschaal aan een computer gekoppeld, zodat patiënten te horen krijgen hoeveel ze eten en hoe snel.

Verder zou de aanpak vergelijkbaar zijn met de reguliere zorg. Daarbij werken diëtisten, psychiaters en familietherapeuten samen. De Zweedse methode werd tot in 2009 aangeboden door De Bascule, een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Amsterdam.

Per patiënt die volgens deze methode werd behandeld, moest het centrum jaarlijks 3000 euro betalen. Omdat er twijfels waren over de methode, stopte het centrum er in 2009 mee.

De stop was terecht, blijkt nu uit het onderzoek. Na een behandeling van tien maanden volgens de reguliere methode was 85 procent van de patiënten weer op het goede gewicht. Bij de mandometergroep was dat slechts tweederde.

Twee jaar na het begin van de behandeling had ruim een kwart van de regulier behandelde patiënten geen gezond gewicht meer. Bij de mandometerpatiënten was dat bijna de helft.

De mandometer kreeg in 2007 veel aandacht toen een 32-jarige vrouw in de media aandacht vroeg omdat ze de behandeling niet vergoed kreeg van haar verzekeraar. Uiteindelijk bood een man die de loterij zou hebben gewonnen aan de behandeling voor haar te betalen. Hij bleek echter een fantast. Uiteindelijk ging de vrouw zelf naar een Zweedse kliniek en had ze een schuld van anderhalve ton. Vorig jaar werd gemeld dat ze op goed gewicht was en inmiddels een kind heeft.

Nijland heeft niet te klagen over belangstelling

PSV'er Stef Nijland wil en mag verhuurd worden. Hij vindt zijn seizoen teleurstellend. Over belangstelling heeft de aanvaller niet te klagen.

De 22-jarige aanvaller kwam het afgelopen seizoen wederom nauwelijks aan spelen toe in Eindhoven. Daarom wil hij graag verhuurd worden. De club heeft hiermee ingestemd. Nijland hoeft zelf niet hard te zoeken, want ADO Den Haag, De Graafschap, NAC Breda en Roda JC hebben zich gemeld om de speler te huren.

"Dit seizoen was voor mij heel teleurstellend", zegt Nijland in De Telegraaf. "Ik heb in de zomer aangegeven dat ik weg wilde en in de winterstop nog een keer, maar dat mocht steeds niet. Dan ga je ervan uit dat je aardig wat speelminuten gaat krijgen. Maar dat is er totaal niet van gekomen."

Nijland kwam eerder al op huurbasis uit voor Willem II. Bij de Tilburgers was hij in de tweede helft van het seizoen 2009/10 goed voor zes doelpunten. Financieel gezien is een huurcontract voor de geïnteresseerde clubs erg voordelig. Bij NAC vertrekken Matthew Amoah en Rob Penders, waardoor de club veel baat bij de tijdelijke komst van Nijland zou hebben.

Ierland ontvangt weer lening van IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een nieuwe lening van 1,58 miljard euro beschikbaar gesteld aan Ierland. Het land boekt progressie op economisch vlak en toont aan dat het langzaam uit zijn crisis klimt, aldus het IMF.

Met deze laatste lening heeft Ierland nu 7,2 miljard dollar aan leningen ontvangen. Het reddingsfonds voor Ierland - in totaal kan het land gebruikmaken van 22 miljard euro - werd in december door het IMF goedgekeurd. De Europese Unie stelde daarnaast ruim 60 miljard euro beschikbaar voor het noodlijdende land.

CD: Racoon - Liverpool Rain

Een stelletje vuilnismannen dat een van de meest succesvolle liefdesliedjes van Nederlandse komaf wist te schrijven. Dat is het beeld dat veel mensen nog steeds hebben bij de Zeeuwse band Racoon. Met 'Love You More' vestigde de band haar naam in 2005 voor eens en voor altijd in het Nederpoplandschap. Maar Racoon is meer dan dit wonderschone liedje. Na het succes van Another Day, met onder andere 'Love You More' en 'Brother' leek de band het op opvolger Before You Leave wat moeilijk te hebben. De nummers kwamen in de theatertour goed tot hun recht, maar verdwenen als audiofile al snel uit de playlist. Nu is Racoon terug met alweer het vijfde album in veertien jaar: Liverpool Rain.

Facebook inspireert tot voornaam Like

Een Israëlisch echtpaar heeft hun baby Like genoemd. Ze zeiden geïnspireerd te zijn door de Like-knop op de sociale netwerksite Facebook, meldden Israëlische media dinsdag.

Lior Adler en zijn vrouw Vardit zeiden dat ze voor hun dochtertje een naam zochten die modern en innovatief was. Facebook-gebruikers kunnen op 'like' klikken om aan te duiden dat ze vrienden, foto's of bijdragen leuk vinden.

De vader van Like Adler zei dat niemand anders in Israël zo heet. "Het is mijn manier om te zeggen dat mijn dochter fantastisch en lief is", aldus de trotse vader, die vervolgde: "Direct nadat ik haar op Facebook aanmeldde, kreeg ze al veertig 'Likes'."

Like is niet de enige in het gezin met een ongebruikelijke naam. De ouders houden erg van koken en noemden haar zus Pie (naar het Engelse woord voor taart). Een ander heet Vash (naar het Hebreeuwse woord voor honing).

Facebook inspireert tot voornaam Like
Facebook inspireert tot voornaam Like (Foto: ANP)

Energiecrisis Centraal-China door droogte

Een groot deel van het midden van China ondergaat de grootste energiecrisis in jaren. Fabrieken en bewoners hebben te kampen met stroomuitvallen, omdat de vraag naar energie het aanbod overstijgt.

Het probleem wordt verergerd door het opdrogen van de rivieren, waardoor de capaciteit van waterkrachtcentrales afneemt.

De Chinese autoriteiten waarschuwen dan ook dat fabrikanten in de bloeiende industrieregio's ten westen van Shanghai het nog erger voor de kiezen zullen krijgen nu de zomermaanden naderen. Het gebruik van generatoren is bovendien niet aantrekkelijk, omdat de prijzen voor brandstof, zoals olie en steenkool, zeer hoog zijn.

Spaanse politie rolt dopingnetwerk op

De Spaanse politie heeft 26 verdachten opgepakt in een grootschalig onderzoek naar dopinghandel. Onder de arrestanten is de directeur van een wielerteam, maakte de politie bekend. Om welk team het gaat, wilden de autoriteiten niet kwijt. Het zou gaan om een topteam dat Europese- en wereldkampioenen heeft voortgebracht.

Bij huiszoekingen namen agenten 700.000 eenheden in beslag van diverse stimulerende middelen, waaronder anabolen, groeihormonen en EPO. In de buurt van Alicante werd een illegaal laboratorium ontmanteld.

De wielerbaas zit vast omdat hij aanzienlijke hoeveelheden EPO in ontvangst genomen zou hebben. Erytropoëtine of kortweg EPO is een hormoon dat een toename van het aantal rode bloedcellen veroorzaakt en zo het uithoudingsvermogen van gebruikers vergroot. Van nature komt het ook in het lichaam voor.

In de wielersport wordt al jaren getracht het dopinggebruik uit te bannen, maar telkens duiken nieuwe gevallen op.

Spaanse politie rolt dopingnetwerk op
Spaanse politie rolt dopingnetwerk op (Foto: ANP)

Swift eerste leider in Tour of California

Ben Swift heeft de tweede etappe in de Ronde van Californie gewonnen. De Britse wielrenner van Team Sky toonde zich in Sacramento de snelste in een massasprint. Omdat de eerste etappe van de Amerikaanse rittenkoers zondag vanwege sneeuwval werd geschrapt, is Swift automatisch de eerste leider in het algemeen klassement.

Laszlo Bodrogi, Timon Seubert, James Driscoll en Ben Jacques-Maynes grepen de tweede etappe, die vanwege de slechte weersomstandigheden was ingekort van 214 naar 122 kilometer, aan om een vroege aanval te plaatsen. De vier konden hun voorsprong echter niet vasthouden en werden met nog dertien kilometer te rijden ingelopen door het peloton.

In de massasprint kwam Thor Hushovd te vroeg op kop, wat uiteindelijk resulteerde in een zevende plaats. Swift finishte als eerste voor Peter Sagan en Matthew Goss. Door de veroverde bonificatieseconden heeft de Brit in het klassement een voorsprong van vier seconden op de Slowaak en zes op de Australier

Opvarenden pechcruise terug in Nederland

De 471 Nederlanders die hun cruise op de Oostzee voortijdig moesten afbreken door motorpech op het schip de Opera, zijn terug in Nederland. Op Schiphol landden in de nacht van maandag op dinsdag twee vliegtuigen die de cruisegangers terugbrachten vanuit Stockholm. Om 1.00 uur kwam het eerste toestel binnen, tweeënhalf uur later volgde het tweede vliegtuig.

Het schip de MSC Opera van het Italiaanse rederijbedrijf MSC werd afgelopen weekeinde getroffen door motorpech. Doordat ook de stroom was uitgevallen, was de lol er snel af voor de circa 2000 opvarenden. Een Nederlandse passagier liet bijvoorbeeld weten dat de riolering verstopt was geraakt en een ondraaglijke stank verspreidde. Omdat de toiletten niet meer gebruikt konden worden, plasten passagiers volgens hem in hoekjes.

Sleepboten hebben het schip maandag naar de Zweedse havenplaats Nynäshamn gevoerd. Kleinere boten brachten vervolgens de passagiers aan wal. Vervolgens zijn ze naar het vliegveld van Stockholm gebracht.

Volgens de woordvoerster van MSC krijgen de gedupeerden een nieuwe cruise aangeboden. Ze kunnen het aanbod voor december verzilveren.

'Topman oliebedrijf Libië overgelopen'

Shokri Ghanem, topman van de Nationale Olie Corporatie (NOC) van Libië, is overgelopen naar de rebellen. De Arabische tv-zenders Al Arabiya en Al Jazeera hebben dat dinsdag gemeld.

Ghanem (68) vertegenwoordigde Libië bij vergaderingen van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Hij was sinds 2006 topman van het grote Libische oliebedrijf, met omvangrijke raffinaderijen in Ras Lanoef en andere plaatsen. Tot voor kort leverde het bedrijf veel olie en gas aan Italië en Spanje.

Eind maart had Al Jazeera ook al gemeld dat Ghanem was overgelopen. Maar de topman ontkende dat bericht even later.

Ghanem meldde daarna op 7 april nog dat de olieproductie van Libië was gedaald van 1,6 miljoen vaten per dag naar zo'n 250.000 tot 300.000 vaten. Dat ging op aan binnenlands gebruik. Hij betreurde toen dat de rebellen zelf olie hadden verkocht.

'Topman oliebedrijf Libië overgelopen'
'Topman oliebedrijf Libië overgelopen' (Foto: ANP)

'Philips verdacht van omkopen ziekenhuizen'

Philips-medewerkers worden verdacht van het omkopen van ziekenhuisdirecteuren in Polen. In ruil voor smeergeld schaften de ziekenhuizen apparatuur van Philips aan, meldt de NOS dinsdag op basis van de Poolse justitie.

Drie medewerkers van Philips zouden voor de omkoperij een steekpenningenfonds hebben opgezet. Toen een medewerker van het bedrijf ruzie kreeg met zijn baas, stapte hij naar de Poolse justitie. Deze medewerker zou een van de kroongetuigen zijn.

Drie directeuren staan binnenkort terecht voor omkoping. Ook Poolse ziekenhuisdirecteuren worden vervolgd. Philips onderzoekt de zaak zelf ook en wil volgens de NOS nog niet reageren.

Ouders besteden steeds meer tijd aan kroost

De tijd die werkende moeders en vaders aan hun kinderen besteden, is sinds 1980 bijna verdubbeld. Moeders besteden bijna 14 uur per week aan de zorg voor kinderen en vaders ruim 6 uur. Ouders van wie het jongste kind onder de 4 jaar is, besteden met 16 uur per week de meeste tijd aan hun kinderen.

Dat blijkt uit het Gezinsrapport 2011 van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ondanks dat vrouwen steeds meer gaan werken, wordt meer tijd besteed aan de kinderen dan vroeger. De meeste ouders ervaren de combinatie van betaald werk en de zorg voor kinderen als 'druk, maar verrijkend'. Een op de drie ouders ervaart deze combinatie als zwaar. Dit geldt vooral voor alleenstaande ouders en ouders van heel jonge kinderen.

Moeders geven prioriteit aan tijd met het gezin en willen graag een deel van hun vrije tijd inleveren om iets met de kinderen te doen. Daarnaast werken veel moeders in deeltijd, waardoor ze ook meer tijd vrijmaken voor de kinderen. De openingstijden van school en opvangvoorzieningen zijn echter nog steeds lang niet altijd goed afgestemd op het combineren van arbeid en zorg.

Nog maar 28 procent van het totaal aantal huishoudens bestaat uit een gezin, tegenover 44 procent in 1981. Toen waren vrouwen meer dan nu bezig met het huishouden en maakte de man veel uren op het werk, waardoor er minder tijd overbleef voor de kinderen.

Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, is sinds 2008 gestegen. Ruim 6 procent van de jeugdigen groeit op in een gezin waarin te weinig geld is voor basisbehoeften, zoals voeding en kleding. Dat aandeel groeit naar 9 procent als ook de jongeren worden meegeteld van wie de ouders te weinig geld hebben voor ontspanning en sociale activiteiten.

Ruim de helft van de ouders vindt het ouderschap moeilijker dan gedacht. Een op de zeven ouders geeft aan vaak het gevoel te hebben de opvoeding niet aan te kunnen. Alleenstaande ouders en ouders met een laag inkomen ervaren vaker problemen. 15 procent van de ouders zegt wel eens een 'pedagogische tik' uit te delen.

Het rapport, waarvoor bijna 2700 gezinnen werden ondervraagd, wordt dinsdag aangeboden aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies van Veldhuizen van Zanten-Hyllner (CDA).

Mubarak zal Egypte excuses aanbieden

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak zal het volk excuses aanbieden en om amnestie vragen. Hij schrijft daartoe een brief, meldden Egyptische media dinsdag. De oud-president werd drie maanden geleden uit de macht verdreven en zit nu vast in een militair ziekenhuis in zijn woonplaats Sharm el Sheikh.

Hij zou 'zijn excuses aanbieden namens zichzelf en zijn familie voor elk ongenoegen dat het volk aangedaan kan zijn'. Hij zou ook vergiffenis vragen voor 'elk gedrag dat het gevolg kan zijn van valse informatie verkregen van adviseurs'.

Mubarak (83) is ook bereid om zijn bezittingen af te staan aan de Egyptische staat in de hoop dat de regerende legerraad wil overwegen hem amnestie te verlenen. Ook zijn vrouw Suzanne (70), die eveneens vastzit in het militair hospitaal, heeft beloofd haar geld en eigendommen te overhandigen aan de staat. Het gaat om ruim 2 miljoen euro op twee bankrekeningen en een luxe villa.

Mubarak wil zo voorkomen dat justitie hem nog langer beschuldigt van corruptie en ondervraagt over de opdracht om te schieten op demonstranten. Eerder dit jaar kwamen 846 mensen om bij protesten tegen de regering. 6000 mensen raakten gewond, mede door het hardhandige optreden van de politie. Zijn vrouw Suzanne is beschuldigd van het inpikken van staatseigendommen.

De oud-president en zijn vrouw klaagden beide over hartproblemen tijdens de ondervragingen door justitie. Ze zijn daarom opgenomen in een militair ziekenhuis in plaats van een gevangenis.

Mubarak was van 1981 tot 2011 president van Egypte, na een carrière als gevechtspiloot en vicepresident.

'AZ wil Boymans naar Alkmaar halen'

AZ heeft interesse in Ruud Boymans. De Alkmaarders zien in hem de opvolger van de vertrekkende Graziano Pellè. De spits van VVV-Venlo heeft aangegeven toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. De 22-jarige Boymans kende een goed jaar, door in dertig wedstrijden elf keer te scoren voor de laaggeklasseerde Limburgers.

Boymans heeft nog een contract tot 2012 bij VVV en weigerde onlangs zijn contract te verlengen bij de Limburgers. De spits heeft aangegeven komend seizoen sowieso in de Eredivisie te willen blijven spelen. Dit wekte eerder al de interesse op van ADO Den Haag. Nu heeft dus ook AZ zich gemeld.

Mocht VVV niet willen meewerken aan een vertrek van de spits, dan gaat AZ de ploeg uit Venlo de mogelijkheid bieden om Boymans op huurbasis over te nemen. AZ dreigt naast Pelle ook Kolbeinn Sigthórsson kwijt te raken. De IJslander staat in de belangstelling van landskampioen Ajax. Naar verluidt wil AZ zo'n vijf miljoen voor de aanvaller.

Prinses Máxima viert veertigste verjaardag

Prinses Máxima wordt dinsdag 40 jaar. Ze brengt de ochtend door op Paleis Noordeinde in Den Haag. Daar reikt ze de Appeltjes van Oranje uit, de jaarlijkse prijzen voor succesvolle projecten op sociaal gebied.

Er was veel aandacht voor het veertigste levensjaar van het populairste lid van het Nederlandse koningshuis. Paleis Het Loo in Apeldoorn wijdt een tentoonstelling aan de echtgenote van prins Willem-Alexander. Talloze kranten en tijdschriften maakten een special over de prinses.

De Duitse televisiezender ZDF zendt dinsdagavond het NOS-portret uit onder de titel Princess Charming - Máxima wird 40. Maandagavond was dit programma op de Nederlandse televisie te zien. De NOS belichtte hierin haar werkzaamheden, maar ook haar rol als echtgenote en moeder van drie kinderen.

Máxima is op vrijdag 27 mei het stralende middelpunt in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Koninklijk Concertgebouworkest biedt zijn beschermvrouwe een verjaardagsconcert aan.

Prinses Máxima viert veertigste verjaardag
Prinses Máxima viert veertigste verjaardag (Foto: ANP)

PSV trekt tweede sponsor aan

Algemeen directeur van PSV, Tiny Sanders, heeft een tweede sponsor gevonden. Om welke naam het gaat, wil de club nog niet naar buiten treden. De nieuwe sponsor komt net als Philips op het shirt te staan en levert jaarlijks enkele miljoenen op. Wel is bekend gemaakt dat het geen concurrent is van hoofdsponsor Philips. Dit meldde Voetbal International maandag.

Ook is zeker dat de nieuwe sponsor niet op de voorzijde van het PSV-tenue zal staan. Na het mislopen van de Champions League, de ploeg werd derde en is veroordeeld tot het spelen van Europa League-voetbal, is dit een goed bericht voor de Eindhovense ploeg.

Eerder werd al bekend dat PSV het contract met hoofdsponsor Philips met vijf jaar zou verlengen. In die nieuwe overeenkomst staat dat er ruimte is voor een extra shirtsponsor. Die komt er nu dus. Binnenkort zal bekend worden om welke naam het gaat.

De hemel bestaat dus niet?

Maar die hemel bestaat niet volgens Hawking, dus eigenlijk valt er niet zo veel uit te tekenen. Of eigenlijk, juist wel: alles. Er is dus niets, er is nog geen ontwerp van de hemel. We kunnen het volledig invullen zoals we willen. Toe, help me, hoe zou de hemel eruitzien? Bevindt het zich in een kolossale loods, op een veld, of strak betegeld plein? Of begint het echt met een volledig leeg vel? Teken met me mee. Hoe zou de hemel eruit moeten zien als we hem nu konden ontwerpen? (Geen gekke job trouwens, (binnen‘huis')architect van de hemel. Dat staat indrukwekkend op de CV.)
Laten we het wel of niet bestaan van God even in het midden laten en ons volledig richten op het interieur en exterieur van de hemel.

Echtgenote Mubarak draagt bezittingen over

De echtgenote van de vroegere Egyptische president Hosni Mubarak heeft haar bezittingen overgedragen aan de staat. Zij hoopt gebruik te kunnen maken van een wettelijke clausule, waarbij strafvervolging wegens corruptie kan worden ontlopen door afstand te doen van illegaal verkregen bezit.

Suzanne Mubarak (70) ligt in het ziekenhuis. Zij kreeg een hartaanval nadat een rechter haar hechtenis had gelast op de verdenking dat zij de positie van haar echtgenoot had misbruikt om zichzelf te verrijken.

Volgens een medewerker van het gerecht is bij onderzoek gebleken dat Suzanne Mubarak omgerekend ruim 2 miljoen euro op bankrekeningen in Egypte had staan. Ook bezat zij een villa in de voorstad waar zij met haar man woonde. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld het echtpaar in het buitenland heeft. Volgens de gerechtsfunctionaris is de zaak nog niet afgedaan, maar is het waarschijnlijk niet nodig mevrouw Mubarak nog langer vast te houden.


Echtgenote Mubarak draagt bezittingen over (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.