Konijnen vinden moeilijker nieuw baasje

Dierenasielen vinden voor honden en katten gemakkelijker een nieuw baasje dan voor konijnen en knaagdieren. Vorig jaar werd voor 85 procent van de opgevangen honden en katten een nieuw onderkomen gevonden. Bij de knagers bleef dat steken op 70 procent, meldt de Dierenbescherming dinsdag.

Het is de eerste keer dat de Dierenbescherming cijfers over deze groep heeft bijgehouden. Bij de asielen werden vorig jaar 1470 knaagdieren en konijnen, die onder de haasachtigen vallen, binnengebracht. Voor 1032 konijnen werd een nieuw baasje gevonden. In hetzelfde jaar werden bijna 35.000 katten en bijna 14.000 honden opgevangen.

De afgelopen jaren worden steeds meer konijnen naar het asiel gebracht. Daarom zijn inmiddels vier centra speciaal voor deze dieren ingericht in Ridderkerk, Den Haag, Heiloo en Utrecht.

Het is directeur Frank Dales van de Dierenbescherming een doorn in het oog dat dierenwinkels en tuincentra knaagdieren en konijnen verkopen. Zo zouden ze impulsaankopen stimuleren. "Terwijl ook bij het verzorgen van deze groep dieren heel wat komt kijken." Met Haagse dierenwinkels is inmiddels afgesproken dat ze doorverwijzen naar de Dierenbescherming als iemand om een konijn vraagt.