Formateur Di Rupo begint aan 'laatste kans'

Elio di Rupo hoopt door economische hervormingen te paren aan het verschuiven van de macht naar de deelregeringen eindelijk schot te brengen in de Belgische kabinetsformatie. Maar de nieuwe Belgische formateur denkt slechts te kunnen slagen als de Belgische politiek handelt alsof het 'de laatste kans' is.

De leider van de Waalse Socialistische Partij (PS) introduceerde dinsdag tijdens zijn eerste persconferentie een nieuwe aanpak van de onderhandelingen. Di Rupo wil de besprekingen beginnen bij de grote sociaal-economische problemen waar zijn land voor staat, om vervolgens te besluiten welk bestuursniveau deze taak zou moeten opnemen.

Zo hoopt de nieuwe formateur de loopgravenoorlog, waarin het debat over de hervorming van de Belgische staat is veranderd, te omzeilen. Di Rupo zegt overtuigd te zijn van de noodzaak het zwaartepunt van de macht naar de gewesten en de taalgemeenschappen te verschuiven, maar hamerde ook op het blijvende belang van de federale regering.

Di Rupo richt zich tot alle Belgische partijen, al wees hij de twee grootste, de PS en de Vlaams-nationalistische N-VA, wel op hun bijzondere verantwoordelijkheid. Hij riep hen allen op de vastberadenheid van het allereerste formatieuur te hervinden en te handelen als ware het de opdracht van de laatste kans.

Di Rupo presenteert binnenkort een nieuwe basisnota. Hij zei dat deze als startpunt voor de onderhandelingen moet fungeren, omdat burgers zouden klagen over het gebrek aan openheid. Maar Belgische bronnen vrezen dat het openbaar maken van de basisnota de bewegingsvrijheid voor de onderhandelaars zal verkleinen.

Het land zit sinds april vorig jaar zonder regering. De toenmalige premier Yves Leterme diende zijn ontslag in, omdat er geen akkoord werd bereikt over splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde ('BHV'), de enige tweetalige kieskring in het land. Op 13 juni 2010 waren er verkiezingen. Omdat een akkoord over 'BHV', de herfinanciering van Brussel, de overdracht van bevoegdheden aan de gewesten en een degelijke financiering van de federale staat uitbleef, zit de formatie nu al bijna een jaar lang muurvast.