'Amateurteam stijf van de coke'

De voetballers die zaterdag in Amsterdam betrokken waren bij een dodelijk schietincident met een agent, stonden volgens een hulpverlener stijf van de cocaïne en alcohol. Dat zouden ze zelf hebben toegegeven. Bovendien zouden bij de groep dertig cokewikkels zijn aangetroffen.

"Ik stoor me vreselijk aan de berichtgeving dat die politieagent zomaar zou zijn gaan schieten", aldus de anonieme hulpverlener. "Die agent heeft echt gevochten voor zijn leven, die jongens waren in alle staten."

Volgens de advocaat van een van de voetballers die werd aangehouden, handelde de politieman helemaal niet uit noodweer maar raakte hij in paniek. "Er was geen aanleiding om te schieten", aldus de raadsman.

Bij het schietincident werd een speler van het amateurvoetbalteam RKAVIC gedood. Ze waren in de hoofdstad om een kampioenschap te vieren. Volgens een betrokkene werd de 31-jarige Michael Koomen in het hart getroffen. Een andere speler werd in zijn been geraakt.

De aanleiding was naar verluidt dat er tegen een fiets werd geschopt. Daarop werden twee verdachten geboeid in een politiebusje gezet. Een jongen die verhaal kwam halen bij de agent zou te horen hebben dat hij op moest lazeren, en met de wapenstok tegen de grond zijn geslagen toen hij aan bleef dringen. Daarop zou half in het busje een worsteling zijn ontstaan, die Koomen volgens teamleden probeerde te sussen toen hij door de politiekogel werd geraakt.

'Amateurteam stijf van de coke'
Agenten op de plek van de schietpartij (Foto: Rowin van Diest)