Overbelasting trucks blijft ongestraft

Truckers die te zwaar zijn beladen, komen er steeds vaker mee weg. Door haperende meetsystemen van Rijkswaterstaat hebben vrachtwagens al een half jaar vrijspel, schrijft het AD dinsdag.

Acht 'weegpunten' op de A4, A12, A15 en A16 kampen momenteel met storingen. De verouderde systemen worden momenteel vervangen en worden pas komende zomer weer in gebruik genomen. De pakkans is daardoor een stuk kleiner geworden, erkent Rijkswaterstaat. Zeker 15 procent van de trucks is dagelijks te zwaar beladen.

De vrachtwagens rijden niet alleen het wegdek aan gort, ook zijn de overbelaste trucks een gevaar op de weg. "Ze hebben een nog langere remweg dan normaal. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden", zegt een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland in de krant.

"Vervoerders laden nog wat extra bij, zodat ze niet twee keer hoeven te rijden. Dat scheelt geld. Maar is dat een mensenleven waard?", vraagt Van der Maas zich af.

Vorig jaar liepen 3168 truckers tegen de lamp. Een jaar eerder was dat nog 5282. Volgens het Korps Landelijke Politiediensten worden de controles momenteel flink opgeschroefd. Het aantal meetpunten gaat binnen een jaar naar twintig. In 2015 moet nog maar 10 procent van de trucks te zwaar beladen zijn.