Ouders besteden steeds meer tijd aan kroost

De tijd die werkende moeders en vaders aan hun kinderen besteden, is sinds 1980 bijna verdubbeld. Moeders besteden bijna 14 uur per week aan de zorg voor kinderen en vaders ruim 6 uur. Ouders van wie het jongste kind onder de 4 jaar is, besteden met 16 uur per week de meeste tijd aan hun kinderen.

Dat blijkt uit het Gezinsrapport 2011 van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ondanks dat vrouwen steeds meer gaan werken, wordt meer tijd besteed aan de kinderen dan vroeger. De meeste ouders ervaren de combinatie van betaald werk en de zorg voor kinderen als 'druk, maar verrijkend'. Een op de drie ouders ervaart deze combinatie als zwaar. Dit geldt vooral voor alleenstaande ouders en ouders van heel jonge kinderen.

Moeders geven prioriteit aan tijd met het gezin en willen graag een deel van hun vrije tijd inleveren om iets met de kinderen te doen. Daarnaast werken veel moeders in deeltijd, waardoor ze ook meer tijd vrijmaken voor de kinderen. De openingstijden van school en opvangvoorzieningen zijn echter nog steeds lang niet altijd goed afgestemd op het combineren van arbeid en zorg.

Nog maar 28 procent van het totaal aantal huishoudens bestaat uit een gezin, tegenover 44 procent in 1981. Toen waren vrouwen meer dan nu bezig met het huishouden en maakte de man veel uren op het werk, waardoor er minder tijd overbleef voor de kinderen.

Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, is sinds 2008 gestegen. Ruim 6 procent van de jeugdigen groeit op in een gezin waarin te weinig geld is voor basisbehoeften, zoals voeding en kleding. Dat aandeel groeit naar 9 procent als ook de jongeren worden meegeteld van wie de ouders te weinig geld hebben voor ontspanning en sociale activiteiten.

Ruim de helft van de ouders vindt het ouderschap moeilijker dan gedacht. Een op de zeven ouders geeft aan vaak het gevoel te hebben de opvoeding niet aan te kunnen. Alleenstaande ouders en ouders met een laag inkomen ervaren vaker problemen. 15 procent van de ouders zegt wel eens een 'pedagogische tik' uit te delen.

Het rapport, waarvoor bijna 2700 gezinnen werden ondervraagd, wordt dinsdag aangeboden aan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies van Veldhuizen van Zanten-Hyllner (CDA).