Recordaantal promoties in 2010

Aan de Nederlandse universiteiten zijn vorig jaar meer proefschriften geschreven dan in enig ander jaar. In totaal promoveerden 3707 onderzoekers, 5 procent meer dan in 2009 en 57 procent meer dan in 2000. Dat meldt de NOS, die de cijfers bij de universiteiten heeft opgevraagd.

De Universiteit Utrecht gaat aan kop met 468 promoties, gevolgd door de Universiteit van Amsterdam, die 64 doctors minder afleverde. Groningen, TU Delft, Leiden, de Vrije Universiteit en Erasmus Rotterdam completeren de top zeven. Het aandeel buitenlandse promovendi bedroeg 44 procent.

Het ziet ernaar uit dat het record voorlopig niet wordt verbroken. Het kabinet draait de geldkraan dicht, wat ten koste gaat van vele honderden promotieplekken. Het kabinet heeft besloten geen geld uit de aardgasopbrengsten meer in onderzoek te stoppen. Volgens de universiteiten gaan daardoor tot 2015 zeker 2835 onderzoeksplaatsen verloren, ongeveer 20 procent van het totaal.

De vereniging van universiteiten, de VSNU, vreest dat tientallen onderzoeksinstellingen hun deuren moeten sluiten. "Komt er geen vervanging voor de aardgasbaten, dan verklaren wij ons tot spelers in de tweede divisie", zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. "Dan gaan we niet meer mee met de grote jongens en worden we internationaal minder aantrekkelijk voor slimme jonge onderzoekers."