FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 mei 2011

Voormalig wethouder Alphen niet vervolgd

Voormalig wethouder van Alphen aan den Rijn Paul Schings wordt niet vervolgd. Hij heeft zich niet schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De zaak tegen de oud-wethouder is geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

Een inwoner van Alphen aan den Rijn deed begin dit jaar aangifte van valsheid in geschrifte en het overtreden van de Gemeentewet. De inwoner stelde dat de wethouder niet feitelijk naar Alphen aan den Rijn was verhuisd. Hij zou daarom verhuispapieren valselijk hebben ingevuld.

Onderzoek hiernaar heeft volgens het OM hier echter geen bewijzen voor opgeleverd. Schings is in mei vorig jaar in een huurwoning in Alphen aan den Rijn gaan wonen, nadat hij zich in april had ingeschreven in de gemeente. In de tussenliggende maand is in de woning geklust.

Schings heeft verklaard dat hij van maandagochtend tot vrijdagavond in zijn woning in Alphen aan den Rijn verbleef. In de weekenden bleef hij bij zijn gezin in Amsterdam. Inschrijving in de Gemeentelijke Basis Administratie verplicht iemand echter niet zeven dagen per week op dat adres te overnachten, aldus het OM.

De wethouder legde in januari dit jaar zijn functie neer. Vanwege aanhoudende negatieve berichten over hem kon hij naar eigen zeggen niet meer normaal zijn functie uitvoeren.

Man zwaargewond bij steekincident Den Haag

Bij een steekincident in Den Haag is dinsdagavond een man zwaargewond geraakt. Een 51-jarige man uit die plaats is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident, meldt de politie woensdag.

Een getuige zag rond 23.15 uur op de Noorderbeekdwarsstraat een hevig bloedende man lopen en schakelde de politie in. Toen agenten de man troffen had die al zoveel bloed verloren dat ze hem moesten reanimeren in afwachting van de ambulance.

Onderzoek leidde vervolgens naar een woning in de Cartesiusstraat, waar het slachtoffer vermoedelijk is geweest. In de woning was niemand meer aanwezig, maar surveillerende agenten hielden in de Van Swindenstraat een man aan die voldeed aan het signalement van de mogelijke dader.

De toestand van het slachtoffer is volgens de politie zeer ernstig, maar stabiel. Zijn identiteit is nog niet bekend.

Avondklok TunesiŽ opgeheven

De Tunesische regering gaat de avondklok, die geldt in en rondom de hoofdstad Tunesië, opheffen. De avondklok werd 7 mei naar aanleiding van aanhoudende protesten ingesteld.

Volgens de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken is de veiligheidssituatie sinds 7 mei dusdanig verbeterd dat de avondklok niet meer nodig is. De noodtoestand, die werd afgekondigd tijdens de laatste dagen van het regime van president Zine El Abidine Ben Ali, zal nog wel van kracht blijven.

DNA afgenomen bij lichamen Air-France crash

Onderzoekers hebben met succes DNA-monsters afgenomen bij twee slachtoffers van het Air France-toestel dat in juni 2009 neerstortte in de Atlantische Oceaan. Dit vergroot de kans dat de slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden. Dat heeft de Franse politie woensdag gezegd.

De Franse autoriteiten hadden eerder nog gezegd dat de lichamen van de passagiers al te ver vergaan waren om werkbare DNA-monsters af te kunnen nemen.

'Zaterdag vergaat de wereld'

Als het ligt aan een 89-jarige man genaamd Harold Camping is het zaterdag het einde van de wereld zoals we deze nu kennen.

Camping is de man achter de 'End Of The World'-beweging en is sinds 1961 te horen op de Family Radio Christian. Eerder beweerde Camping in 1994 al dat de wereld zou vergaan, maar dat was vals alarm.

Men neme als startpunt het jaar 4990 voor Christus (het jaar waarin God de aarde plaagde met de grote overstroming). Camping is ervan overtuigd dat wanneer je daar 7000 jaar, minus een jaar, omdat het jaar '0' niet bestaat, bij optelt je uitkomt op het jaartal 2011. De zeventiende dag van de tweede maand zou de dag des oordeels zijn, zo gelooft Camping. Dat is dezelfde dag waarop de regenval begon in Noah. Volgens Campings versie van de Bijbelse kalender, kom je dan op 21 mei uit.

Heb je zaterdag toevallig al wat op de planning staan? Geen punt, want het vergaan van de wereld zal pas om 18.00 uur in iedere tijdzone in de avond zijn. Het vergaan zou volgens de theorie van Camping gebeuren door een grote aardbeving. Met een zeer grote kracht zoals deze nog nooit op aarde heeft plaatsgevonden.

Slechts tweehonderd miljoen gelovigen (3 procent van de bevolking op aarde) zullen mee worden genomen naar de hemel en ongelovigen zullen in totaal 153 dagen non-stop gestraft worden door God. Vervolgens zal op 21 oktober de aarde worden vernietigd.

[E3] Geen Valve tijdens de E3

Mocht je nog hopen dat Valve dit jaar eindelijk Half-Life 2: Episode Three officieel aankondigt, dan kom je bedrogen uit. Valve heeft dit jaar niks te laten zien, aldus Gabe Newell, Managing director van Valve: "Lots of folks have mailed asking about appointment times with Valve," stond er in een e-mail net als "Well, we are not showing any titles at this year's show. So no appointment is needed." 

Het is waarschijnlijk dat Valve dit jaar laat schieten om Portal 2 en Team Fortress 2 te voorzien van meer DLC, hoeden en updates. Mocht je toch willen blijven dromen en hopen, met een heel klein beetje geluk krijgen we net zoals vorig jaar een verrassing bij een van de persconferenties.

 

Endeavour aangekomen bij ISS

Het ruimteveer Endeavour is woensdag aangekomen bij het internationaal ruimtestation ISS. Naast de zes astronauten heeft het ruimteveer ook een zogenoemde spectrometer ter waarde van omgerekend ruim 1,4 miljard euro aan boord. Wetenschappers hopen dat het apparaat de mysteries van het heelal zal blootleggen.

Een van de belangrijkste onderdelen van de spectrometer is een magneet in de vorm van een donut. Het apparaat gaat op zoek naar onzichtbare donkere materie en antimaterie. De uitkomsten van het onderzoek moeten meer informatie opleveren over de bouwstenen van het heelal, en hoe het is ontstaan. Het onderzoek met de spectrometer duurt zolang het ISS in gebruik is, ten minste tot 2020.

De bemanning van de Endeavour wordt geleid door Mark Kelly, de echtgenoot van het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords. Giffords, die bij een aanslag op haar leven in januari in het hoofd getroffen werd, was maandag aanwezig bij de lancering. Kelly en de andere astronauten blijven bijna twee weken in het ISS om de spectrometer te installeren.


Endeavour aangekomen bij ISS (Foto: Novum)

'Zelfmoorden op spoor omlaag door hekken'

Het aantal zelfmoorden op het spoor kan worden teruggebracht van ongeveer 185 naar circa 100 per jaar. Simpele maatregelen als het plaatsen van hekken kunnen het aantal zelfdodingen op het spoor drastisch doen dalen. Dat heeft psychiater Cornelis van Houwelingen woensdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Van Houwelingen van GGZ Eindhoven promoveert donderdag aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar zelfmoorden op het spoor. De aanpassingen zouden de impuls om zelfmoord te plegen wegnemen.

Het minder toegankelijk maken van plekken zorgt er volgens Van Houwelingen niet voor dat mensen uitwijken naar andere plekken om zelfmoord te plegen. Zo zou het plaatsen van hekken op bruggen waar mensen van afsprongen ervoor hebben gezorgd dat niemand er meer van afsprong, zonder dat een verschuiving optrad naar andere plekken.

Spoorbeheerder ProRail heeft de aanbevelingen van de promovendus overgenomen en pakt volgens een woordvoerder de ongeveer zestig risicolocaties, plekken waar jaarlijks meer dan een keer zelfmoord op het spoor wordt gepleegd, aan. Dit jaar wordt er volgens de zegsvrouw al ongeveer 1 miljoen euro gestoken in het plaatsen van onder meer hekken en informatieborden over de hulpdienst 113Online. In de jaren daarna gaat het om ongeveer 3 miljoen euro per jaar.

Als mensen zelfmoord plegen, kunnen ongeveer twee uur lang geen treinen rijden op het traject waar dit is gebeurd, zei ze. Dat zorgt niet alleen voor de trein waarmee een persoon is aangereden voor vertraging, maar ook voor achteropkomende treinen. "En dat is heel vervelend voor reizigers."

Doden bij onlusten Afghanistan na NAVO-raid

Zo'n vijftienhonderd mensen zijn in de Noord-Afghaanse stad Taloqan slaags geraakt met veiligheidsdiensten. Zeker twaalf mensen kwamen om het leven en vijftig raakten gewond. De menigte demonstreerde tegen een NAVO-inval waarbij vier burgers zijn omgekomen.

Volgens de NAVO zijn vier militanten gedood. De coalitie zegt haar doelwitten zeer zorgvuldig te kiezen om burgerslachtoffers te voorkomen. De inval, waarbij twee vrouwen en twee mannen omkwamen, werd 's nachts uitgevoerd door zowel Afghaanse als NAVO-troepen. De gouverneur van het gebied was op de hoogte van de raid.

Het komt slechts af en toe voor dat vrouwen zich voegen bij de militanten. Een van de vrouwen was gewapend met een geweer en probeerde op de troepen te schieten, zei de NAVO. De andere had een pistool dat ze op de militairen richtte toen ze probeerde te ontsnappen.

De demonstranten droegen de lichamen van de vier doden woensdag door de straten van Taloqan terwijl ze beledigingen aan het adres van de Afghaanse president Hamid Karzai en de Verenigde Staten uitten. Het liep uit de hand toen een deel van de menigte winkels probeerde te plunderen en stenen naar een kleine NAVO-basis in de stad gooide.

De NAVO heeft toegezegd de bewering dat er burgerslachtoffers zijn gevallen te onderzoeken.

'Politie NY zoekt sperma Strauss-Kahn'

Rechercheurs van de politie van New York gaan een stuk tapijt uit de hotelkamer van Dominique Strauss-Kahn gebruiken om forensisch bewijsmateriaal te vinden voor de zaak tegen de IMF-topman. Dat hebben bronnen bij de politie van New York gezegd.

Volgens de bronnen is een stuk uit het tapijt gesneden op de plek waar het kamermeisje gespuugd zegt te hebben nadat Strauss-Kahn haar tot orale seks had gedwongen. Het vermoeden bestaat dat het stuk tapijt dat nu geanalyseerd wordt sperma bevat van Strauss-Kahn.

Verdient Guardiola echt niet alle lofzang?

Toevalligerwijs stuitte ik op een ogenschijnlijk interessante column. 'Guardiola verdient niet alle lofzang', luidde de titel. Als Barça-fan altijd leuk om een inhoudelijk stuk over de club te lezen, positief of negatief maakt niet echt uit, zolang het maar inhoudelijk is. De laatste weken was er veel negatiefs te melden, vaak terecht, soms ook onterecht. Dit keer was de pessimistische toon echter onterecht.

'Rapport brand Moerdijk klopt niet'

Het rapport van de brandweer Rotterdam-Rijnmond over de brand in Moerdijk bevat standpunten en verwijten zonder enige bewijsvoering. Dat stelt het dagelijks bestuur van de brandweer Zuid-Holland Zuid in een brief aan het algemeen bestuur, die de NOS op haar website heeft gepubliceerd.

De NOS meldde dit weekend dat uit het rapport onder meer bleek dat de brandweer Rotterdam-Rijnmond pas heel laat was betrokken bij de brand in Moerdijk begin dit jaar. De korpsen Zuid-Holland Zuid en Midden- en West-Brabant, die het meest bij de brand betrokken waren, namen de telefoon niet op vanwege de drukte.

Een hulpaanbod van de Rotterdamse brandweer, die de meeste kennis over de bestrijding van chemische branden in huis heeft, zou daardoor niet op tijd zijn doorgekomen. Uiteindelijk stuurde de Rotterdamse brandweer drie uur nadat de brand uitbrak maar iemand naar Moerdijk, waarna later op de avond alsnog twee brandweerwagens met schuimblusmiddel naar Moerdijk gingen.

De brandweer Zuid-Holland Zuid was naar eigen zeggen echter wel degelijk bereikbaar. Zo bestaan tussen de meldkamers van de korpsen vaste telefoonlijnen, die de bewuste avond veelvuldig zouden zijn benut. Daarnaast zou er tussen de specialisten gevaarlijke stoffen van de korpsen op werkniveau contact zijn geweest. Ook via e-mail is gecommuniceerd.

In de brief schrijft het dagelijks bestuur dat de brandweer Rotterdam-Rijnmond meerdere keren is verzocht 'de inzichten aan te passen'. Tot nu toe is daarop geen respons geweest. Wel kwamen de drie korpsen met een gezamenlijke reactie op het uitgelekte rapport. Daarin stelden ze dat sprake is van een eerste versie, waarvan de feiten nog worden gecheckt.

'Ufo Roswell geen aliens, maar Sovjets'

Het naar verluidt in 1947 neerstorten van een vliegende schotel met kleine mannetjes erin nabij het dorpje Roswell, New Mexico, heeft al ruim zestig jaar gezorgd voor wilde speculaties over op bezoek komende buitenaardse wezens. De aliens zouden volgens de complottheorieën onderzocht zijn in het infame 'Area 51', een legerbasis op ongeveer 120 kilometer afstand van Las Vegas. Dit alles is volgens journaliste Annie Jacobsen echter niet het geval.

Ze onderzocht voor haar boek 'Area 51: An Uncensored History of America's Top Secret Military Base' de folklore aangaande aliens en Area 51, door 74 voormalige medewerkers, waarvan er 32 vaak langere periodes werkten en leefden op de basis, te interviewen. Hoewel geen enkele officiële documentatie bestaat over Area 51 en alle Amerikaanse overheidsorganisaties weigeren het bestaan ervan überhaupt te erkennen, heeft Jacobsen heel wat informatie van de bronnen weten te vergaren, waarvan slechts één man besloot anoniem te blijven.

'De president hoeft het niet te weten'
In een interview op de Daily Show geeft Jacobsen aan, dat zelfs president Clinton beleefd schriftelijk informatie moest aanvragen aangaande Area 51, en dat hij bepaalde informatie niet mocht inzien. "Clinton onderzocht persoonlijk de misdaden van de Atomic Energy Commission  [ernstige incidenten met fallout na atoomproeven dicht bij bevolkt gebied in de jaren vijftig, red.], tegenwoordig het departement van Energie, en hem werden de documenten geweigerd, 'omdat hij het niet hóefde te weten'. Ze werken op een 'need to know'-basis, hetgeen wil zeggen dat ze je alleen vertellen wat je noodzakelijk moet, of mag weten."

Volgens Jacobsen en haar 74 getuigen is Area 51 vooral een wetenschappelijke basis, waar met behulp van onder andere Duitse wetenschappers die men na de Tweede Wereldoorlog had ingescheept, continu gewerkt werd en wordt aan het verleggen van de grenzen van de wetenschap. Zo zijn de onbemande vliegtuigen die men nu dagelijks gebruikt in Pakistan en elders, in Area 51 ontwikkeld. "Dat worden ze overigens nog steeds, voor de toekomst." Jacobsen stelt dat Area 51, evenals het Pentagon, de CIA, de Secret Service en enkele andere organisaties, een aparte boekhouding hebben voor de federale regering - lang niet alles wordt geopenbaard.

'Ufo in Roswell was Sovjet-dreigement'
Zoals de VS wetenschappers die eerder voor Hitler werkten aan onder andere het V2-programma naar Amerika haalden, zo deden de Russen exact hetzelfde. Volgens Jacobsen had de USSR een heel aantal wetenschappers te pakken gekregen, die hadden gewerkt aan het welbekende 'nazi-ufo'-project. De Sovjets zelf wisten pas in 1949 kernwapens te ontwikkelen en beschuldigden de Verenigde Staten continu van 'nucleaire diplomatie', ofwel het als enige land met kernwapens proberen dreigend de dienst uit te maken.

In het verlengde daarvan zouden de Russen, om de in hun ogen agressieve VS te intimideren en te doen dimmen, met hun Duitse wetenschappers succesvol een vliegende schotel hebben weten te maken, die ze tot in de VS hebben kunnen laten vliegen. Omdat de schotel niet al te groot was, zou volgens Jacobsen gebruikgemaakt zijn van enkele dwergpiloten. Of er ook aliens de aarde bezoeken of hebben bezocht, 'is niet uit te sluiten, maar afgaande op bewijzen en feiten niet', aldus Jacobsen.

Jacobsen heeft 73 werknemers met naam en toenaam weten te documenteren, maar snapt dat ook haar theorie ongeloofwaardig klinkt - "toch is het wat me werd verteld. (...) Ik werd gebeld door een Britse complottheorieëngroep, die behoorlijk boos waren en zeiden dat zelfs zíj me niet geloofden."

Het hele interview over haar boek is hier te zien.

Gestolen Auschwitz-bord gerepareerd

Het beruchte bord met de tekst 'Arbeit macht frei' dat boven de toegangspoort van Auschwitz hing is gerepareerd. Dat hebben conservators van het voormalige concentratiekamp woensdag bekendgemaakt. In 2009 werd het bord geroofd en in stukken gesneden.

Restaurateurs hebben bijna anderhalf jaar lang gewerkt aan het herstel. Ze hebben de stukken gefotografeerd, geanalyseerd en uiteindelijk weer aan elkaar gelast. Het bord is nu bijna weer in zijn oude staat teruggebracht.

Het bord werd eind december 2009 ontvreemd en een paar dagen later in stukken teruggevonden. De drie dieven waren Polen die het bord op bestelling hadden gestolen. De opdrachtgever was de Zweedse neonazi Anders Högström. Hij kreeg twee jaar en acht maanden celstraf. De drie Polen kregen gevangenisstraffen variërend van achttien maanden tot tweeënhalf jaar.

[Giro] Contador wilde roze trui kwijtraken

Alberto Contador had het geen probleem gevonden als de Fransman Christophe Le Mevel de roze leiderstrui had veroverd in de Giro d'Italia. De Spanjaard zei dit na afloop van de etappe naar Castelfidardo.

"Wat ons betreft, had Le Mével de roze trui veroverd," vertelde hij tegen Cyclingnews over de Fransman die onder andere met Steven Kruijswijk in de aanval was. "De overige teams hadden andere belangen. Ik ben trots op mijn maglia rosa, maar het is misschien beter om nu niet de leiderstrui te dragen. Zolang ik hem op 29 mei in Milaan maar draag."

Uiteindelijk werd de renner van Saxo Bank nog vijfde in de etappe. "Ik verwachtte een aanval van Michele Scarponi, maar het was Joaquim Rodriguez die demarreerde. Gelukkig waren mijn benen goed en kon ik reageren."

[EL] Uitslag finale: FC Porto - Sporting Braga

Woensdagavond werd om 20.45 uur in Dublin afgetrapt voor de finale van de Europa League. Het affiche was geheel Portugees; FC Porto - Sporting Braga. FC Porto won, dankzij een treffer van spits Falcao, de eindstrijd met 1-0. Hieronder een verslag en de karakteristieken van deze eindstrijd.

In de eerste helft kwam de finale tussen beide ploegen maar moeilijk op gang. Braga kreeg in de openingsfase via Custodio weliswaar een grote kans om de score te openen, maar verder kon de verrassing uit de Europa League weinig gevaar stichten. Ook Porto kreeg een grote kans. Hulk krulde de bal na een mooie actie echter net langs het vijandelijke doel.

Naarmate de eerste helft vorderde, werd Porto sterker. Falcao zette op slag van rust Porto op voorsprong met een prachtige kopbal. Het doelpunt was alweer de zeventiende treffer voor Falcao in deze Europa League. Na rust ging Braga op zoek naar de gelijkmaker, maar Porto kwam nauwelijks meer in gevaar. Ook zij wisten niet meer te scoren en zodoende won het favoriete Porto de Europa League.


 

FC Porto

1 - 0

Sporting Braga

 44' Falcao
 
 
 Gele kaart: Sapunaru, Hélton, Rolando (FC Porto), Viana, Sílvio, Garcia, Mossoró, Kaká (Sporting Braga)
 
Stadion: Dublin Arena, Dublin
Toeschouwers: 51.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hélton
Sapunaru
Rolando
Otamendi
A.Pereira
Guarín (Beluschi/73)
Fernando
Moutinho
Hulk
Falcao
Varela (Rodríguez/79)
  Artur
Garcia
Paulão
Rodríguez (Kaká/46)
Sílvio
Custódio
Viana (Mossoró/46)
Vandinho
Alan
Lima (Meyong/66)
Paulo César

'Psychische overmacht bij schutter Rio aan de Rijn'

De 30-jarige man uit Duiven die terechtstaat voor de schietpartij tijdens het driedaagse Caribische festival Rio aan de Rijn in Arnhem in augustus vorig jaar, handelde uit psychische overmacht. Dat zei de advocaat van de verdachte, Jason Z., dinsdag tegen de rechtbank in Arnhem. Bij het incident op de slotdag van het feest kwam een 48-jarige Hagenaar om het leven.

De verdachte zou geen andere oplossing hebben gezien dan het slachtoffer neer te schieten. De Hagenaar zou in 2004 meerdere keren op Z. hebben geschoten. Bij dit incident, dat zich afspeelde op Curaçao, waren volgens de verdachte nog twee mannen betrokken, onder wie de broer van de Hagenaar. In 2000 zou ook op de zus van Z. geschoten zijn. "Ze hebben mijn leven verwoest. Ik stond op omdat de politie niets deed. Niemand heeft mij geholpen", zei Z.

Volgens de advocaat was Z. doodsbang voor de Hagenaar. Om een zo compleet mogelijk beeld van de zaak te krijgen, vroeg de raadsman het strafblad van de Hagenaar aan het strafdossier toe te voegen. Dat verzoek werd tegen de zin van justitie door de rechters ingewilligd.

Het Openbaar Ministerie vreest dat de advocaat de Hagenaar als een gevaarlijke gek wil afschilderen. Bij de schietpartij raakten ook een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 48-jarige man uit Heerenveen gewond. Volgens justitie was sprake van moord en een dubbele poging tot moord. De strafzaak tegen Z. wordt 16 augustus inhoudelijk behandeld.

SuÔcidale Zwitser schiet per ongeluk monnik dood

Een suïcidale patiënt heeft maandag in een ziekenhuis in het Zwitserse Uznach per ongeluk zijn kamergenoot, een 87-jarige monnik, doodgeschoten. Dat heeft de politie van het kanton Sankt Gallen bekendgemaakt.

De suïcidale man, een 80-jarige Zwitser, was aan het rommelen met een pistool toen hij per ongeluk een schot loste. De monnik die werd getroffen overleed korte tijd daarna aan zijn verwondingen.

Een woordvoerder van de politie kon niet uitleggen hoe het mogelijk was dat de man een wapen het ziekenhuis wist binnen te smokkelen. Of de man wordt aangeklaagd is eveneens onduidelijk.

Golfer Woods valt uit top tien

Golfer Tiger Woods staat maandag als de nieuwe wereldranglijst uitkomt niet meer bij de beste tien. Afhankelijk van de prestaties van anderen kan de Amerikaan op zijn best op de elfde positie terechtkomen. Voor Woods is het de eerste keer sinds april 1997, een week voor hij op de Masters zijn eerste Major won, dat hij niet bij de beste tien golfers ter wereld hoort.

Woods won al achttien maanden geen toernooi meer. De Amerikaan was in 2009 de beste tijdens de Australian Masters. Vlak na dat toernooi raakte hij betrokken bij een seksschandaal dat een huwelijksbreuk inleidde. Na een lange pauze keerde hij vorig jaar weer terug op de golfbanen.

De man die de wereldranglijst 623 weken lang aanvoerde, is momenteel geblesseerd. Woods heeft last van zijn linkerknie en achillespees. Hij stelt er alles aan te doen om op tijd fit te zijn voor de US Open. Het tweede Major van het jaar wordt half juni gespeeld.


Golfer Woods valt uit top tien (Foto: Novum)

Stagiair bezorgt PSV zege

Stagiair Chuka Derick Ogbu heeft PSV langs SV Someren geschoten. Al na twaalf minuten zorgde de Nigeriaan voor het enige doelpunt van de avond: 1-0. PSV, dat de Eredivisie als nummer drie afsloot, beëindigde het seizoen met de oefenwedstrijd tegen de Brabantse amateurclub.

Het duel tegen Someren, dat volgend seizoen in de eerste klasse uitkomt, was bovendien het afscheid van Danny Koevermans bij PSV. Het contract van de aanvaller loopt af.

Vitesse oefende tegen de 100-jarige Arnhemse amateurclub SML. De jubilaris verraste de profs door met 3-2 te winnen. Vlak voor rust keek de nummer vijftien van de Eredivisie zelfs tegen een 3-0 achterstand aan.

Europa wil positie IMF behouden

Verschillende Europese landen maken zich hard voor een Europese opvolger van het huidige hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn. Diverse niet-Europese landen hebben al geopperd dat het tijd is om iemand van buiten Europa het IMF te laten leiden.

Er is een ongeschreven regel dat een Europeaan de hoogste functie bij het IMF bekleedt, en een Amerikaan aan het roer staat van de Wereldbank. De nummer twee bij het IMF is ook doorgaans een Amerikaan. Verschillende landen buiten Europa vinden het echter tijd voor een nieuw geluid bij het IMF.

"We moeten een meritocratie hebben bij het IMF", aldus de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega. "Degene die het IMF leidt, moet worden gekozen omdat hij gekwalificeerd is, niet omdat hij Europees is." Ook China en Zuid-Afrika vinden dat de nieuwe topman niet automatisch een Europeaan moet zijn.

Maar verschillende Europese landen willen vasthouden aan de huidige situatie. De rol van het IMF bij het bestrijden van de schuldencrisis in de eurozone is volgens verschillende landen, waaronder Duitsland, Zweden en Nederland, de belangrijkste reden om de toppositie bij het IMF ook in de toekomst door een Europeaan te laten bekleden.

De wereld heeft iemand nodig aan het hoofd van het IMF die 'zeer bekend' is met 'de Europese bijzonderheden, de vragen rondom de munteenheid en de politieke omstandigheden', aldus een woordvoerder van de Duitse regering.

Brabantse bajesklant gepakt na verkeersovertreding

Een 33-jarige man uit Helmond die in België nog vier jaar cel moet uitzitten voor gewapende overvallen en ladingdiefstallen, is dinsdagmiddag aangehouden in Geldrop.

Hij zat met drie anderen in een auto die rond 16.00 uur op de Wielewaal door rood licht reed. Agenten haalden de auto naar de kant en herkenden de Helmonder en een 31-jarige man uit Son. De veroordeelde uit Helmond werd door de Belgische politie gezocht. De andere man moet nog 77 dagen de cel in.

De andere twee inzittenden, Eindhovenaren van 17 en 22 jaar, konden zich niet legitimeren en werden ook meegenomen naar het bureau. Zij hebben een proces-verbaal gekregen.

Lille nog een punt verwijderd van titel

LOSC Lille kan de Franse titel nauwelijks meer ontgaan. De Noord-Franse club heeft na een 1-0 zege op FC Sochaux nog een punt nodig om kampioen te worden in de Franse Ligue 1. Gervinho scoorde het enige doelpunt. Door de zege groeit het verschil met Olympique Marseille naar zes punten. Er zijn nog twee speelronden te gaan in de Franse competitie.

Lille legde afgelopen weekeinde al beslag op de beker. Als de ploeg ook de landstitel wint, is dat voor de derde keer. De club was in 1946 en 1954 al eens de beste van Frankrijk. Sinds de bekerwinst in 1955 stond de club tot afgelopen weekeinde droog.

Medewerkers drukkerij onwel door oplosmiddel

Veertien medewerkers van drukkerij Joh. Enschedé in Haarlem zijn woensdagavond onwel geworden door een vrijgekomen stof. Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om een oplosmiddel.

De hulpdiensten werden rond 19.15 uur gealarmeerd over het vrijkomen van de stof. De veertien medewerkers zijn vanaf het pand aan de Oudeweg ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Om wat voor stof het precies gaat, is nog onbekend. De brandweer probeert daar samen met het bedrijf achter te komen.

Bemiddelaar Golfraad verlaat Jemen

De afgevaardigde van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) die in Jemen bemiddelde tussen de oppositie en de regering van president Ali Abdullah Saleh heeft zijn taak opgegeven en heeft Jemen verlaten. Dat hebben de leiders van de Jemenitische regering en oppositie gezegd.

De GCC stuurde vorige week een bemiddelaar naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa, maar ook die heeft Saleh dus niet tot aftreden kunnen bewegen. De GCC had eerder al een compromis voorgesteld waarbij Saleh direct zou aftreden, in ruil voor immuniteit van vervolging, maar een woordvoerder van Salehs partij zei dat de president niet af zal treden 'zolang de veiligheidssituatie niet stabiel is'. 

Jemen gaat al drie maanden gebukt onder hevige protesten. De betogers eisen het aftreden van president Saleh. Bij de onlusten zijn tot nu toe ten minste 150 mensen om het leven gekomen.

Oranjevrouwen delen punten met Noord-Korea

Het Nederlands vrouwenelftal heeft een oefenduel met Noord-Korea met 1-1 gelijkgespeeld. In Venlo kwamen de Aziatische vrouwen halverwege de tweede helft op voorsprong door een treffer van Um Sim Ra. Door een afstandsschot van Manon Melis kwam Oranje in de slotfase weer langszij.

Annemieke Kiesel-Griffioen nam afscheid als international. De 31-jarige speelster van FCR 2001 Duisburg speelde 155 interlands. Daarmee is ze niet alleen recordhouder bij de vrouwen, maar ook algeheel recordhouder. De man met de meeste interlands is Edwin van der Sar. De doelman van Manchester United kwam tot 130 optredens in de nationale ploeg.

Fors minder aanmeldingen bij Inholland

Hogeschool Inholland heeft tot nog toe ongeveer 20 procent minder vooraanmeldingen gekregen voor komend schooljaar dan vorig jaar. Een woordvoerder van de hogeschool tekent hier wel bij aan dat studenten zich nog tot 1 oktober kunnen inschrijven. "Dus er kan nog veel gebeuren."

Inholland kwam de afgelopen tijd flink onder vuur te liggen. Zo werd een paar weken geleden bekend dat een aanzienlijk deel van de studenten van vier opleidingen van Inholland ten onrechte een diploma heeft gekregen.

De Inspectie van het Onderwijs heeft de opleidingen bedrijfseconomie en media en entertainment management in Haarlem en commerciële economie en vrijetijdsmanagement in Diemen aangemerkt als zeer zwak. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) kondigde vervolgens aan de accreditatie van de opleidingen in te willen trekken.

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra liet eerder weten ervoor garant te staan dat er geen ondermaats presterende studenten meer met een diploma de deur uitlopen. Hij gaf toen aan blij te zijn dat in het inspectierapport wordt erkend dat Inholland inmiddels op de goede weg is met verbeteringen. De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over de hogeschool.

'Portal 2 discrimineert tegen weeskinderen'

Het is zielig als je geen ouders hebt, het maakt je namelijk een vreselijk persoon. Erger is als je ook nog een dik weeskind bent. Ouderloze vetzak! Beledigend? Zeker als wij het zeggen, maar toch niet als het uit de mond komt van de lieftallige Portal 2 AIs GlaDOS en Wheatley?

Een Amerikaanse lokale nieuwszender uit North Carolina valt de game en ontwikkelaar Valve aan. Ze vinden namelijk dat Portal 2 adoptie belachelijk maakt en daardoor controversieel genoemd mag worden. De uitzending is gebaseerd op een interview met Neil Stapel.

De beste man is vader van zijn geadopteerde tienjarige dochter Zoe. Hij is geschokt door de content van de game en kan niet geloven dat het een toegankelijke rating heeft gekregen in Amerika, "It's rated E for Everybody. And I was thinking it's rated E for Everybody except for orphans."  

"It literally pokes fun for not having parents," vervolgt Stapel. "It throws the most ultimate question that child is ever going to have for you right into the living room. If you're not an adoptive parent it's probably not a big deal for you, but if you are an adoptive parent it was literally the worst thing I could have heard."

Na een fragment van de game te hebben getoond reageert een nieuwspresentatrice vol ongeloof, "Did you hear that? The character in the popular kids' video game is actually taunted for being adopted."

De nieuwszender zocht contact op met Valve voor een reactie, maar ze hadden nog niet gereageerd toen de reportage werd uitgezonden. Bekijk het fragment en het volledige script van de scène hieronder. Mensen die Portal 2 niet hebben gespeeld; let op, er volgen lichte spoilers.

Wheatley: All right, so that last test was seriously disappointing. Apparently, being civil isn't motivating you, so, let's try it her way, all right, fatty? Adopted... fatty! Fatty fatty no parents?

GLaDOS: And...

Wheatley: What?

GLaDOS: What exactly is wrong with being adopted?

Wheatley: What's wrong with being adopted? Um, well, uh... Lack of parents?

GLaDOS: [to Chell] For the record, you are adopted and that's terrible, just work with me.

Wheatley: Some of my my best friends are actually orphans...

GLaDOS: Also, look at her you moron. She's not fat.

Wheatley: I AM NOT A MORON! Just do the test, just do the test.

'Philips-onderzoek beslaat heel Oost-Europa'

Philips laat niet alleen de corruptiezaak in Polen onderzoeken, maar ook andere landen in Oost-Europa worden onder de loep genomen. Advocatenkantoor De Brauw en Blackstone en accountants van PWC zijn hier al sinds zomer vorig jaar mee bezig. Dat meldt de NOS woensdag op basis van ingewijden.

Een woordvoerder van Philips zei dinsdag nog dat alleen de situatie in Polen wordt onderzocht. Het onderzoek is gericht op smeergeld rond de verkoop van medische apparatuur. Drie Philips-directeuren zouden ziekenhuisdirecteuren in Polen hebben omgekocht, waarna de ziekenhuizen apparatuur van Philips aankochten. De drie zijn op non-actief gesteld en worden vervolgd in Polen.

Volgens de Poolse justitie blijkt uit verkoopcontracten dat Philips standaard 10 procent reserveerde voor 'kosten die te maken hebben met de ondertekening', wat volgens de NOS staat voor steekpenningen. Een bron in Hamburg verklaart dat dat in alle Oost-Europese landen gebeurde. "Het was toegestaan, zelfs het hoofdkantoor in Best wist ervan. We hanteerden een soort maximum gebaseerd op wat was toegestaan vanuit het hoofdkantoor."

Kamp relativeert gevolgen bezuiniging kinderopvang

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) verwacht niet dat ouders massaal zullen stoppen met werken als gevolg van de bezuinigingen op de kinderopvang die het kabinet in petto heeft. "Het zal zeker enig effect hebben, maar het zal niet massaal zijn", zei Kamp woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens een enquête die de vakcentrale FNV heeft gehouden, gaat bij meer dan de helft van de ouders een van beide partners minder werken als kinderopvang duurder wordt. Bij een op de vijf stellen stopt een partner helemaal met werken.

Kamp denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Als je stopt met werken, kom je er daarna moeilijker weer tussen. Dat zal voor veel mensen reden zijn om te zeggen: 'Ik ga door met werken, ook al krijg ik wat minder toeslag'."

De kinderopvangsector is de afgelopen jaren sterk gegroeid, memoreerde Kamp. Kinderopvang kost de staat nu zo'n 3 miljard euro per jaar. Bezuinigingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat dat bedrag aan het einde van deze kabinetsperiode niet nog verder is opgelopen, zei Kamp. Voor de zomer komt hij met concrete voorstellen.

SP beticht kabinet van misbruik spoorgeld

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft meer dan 330 miljoen euro dat was bedoeld voor spoor uitgegeven aan asfalt. Dat blijkt volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir uit cijfers van haar eigen departement over 2010. Hij wil de bewindsvrouw zo snel mogelijk op het matje roepen.

Het gaat volgens Bashir om meer dan 11 procent van het spoorbudget. "Daarmee heeft ze duidelijke afspraken met de Kamer gebroken", stelt het Kamerlid, dat eist dat Schultz iedere cent die te veel naar asfalt is gegaan alsnog uitgeeft aan het spoor.

Bashir is vooral kwaad dat bijna de helft van het geld was bedoeld voor onderhoud aan het spoor. "De reiziger heeft de laatste twee winters enorme vertragingen voor de kiezen gekregen, en in plaats van essentiële investeringen in goed onderhoud, heeft ze hier op eigen houtje juist fors op bezuinigd."

De SP'er is extra bezorgd over de toekomst. "Het openbaar vervoer wordt op alle mogelijke manieren kapot bezuinigd met uiteindelijk de reiziger als grote verliezer. Dat moeten we te allen tijde zien te voorkomen."

Keanu Reeves niet in Akira

Keanu Reeves gaat niet de hoofdrol van Kaneda spelen in de remake van de mangafilm Akira. De acteur was de afgelopen weken in bespreking met producent Warner Bros, maar heeft abrupt een punt achter de onderhandelingen gezet. Ondanks deze tegenslag benadrukt de filmmaatschappij het project gewoon te willen voortzetten, schrijft filmsite JoBlo.

Meteen nadat Warner bericht kreeg dat Reeves de film aan zich voorbij zou laten gaan, werd het overgrote deel van de medewerkers aan de film ontslagen. Toch mag hieraan niet de conclusie worden ontleend dat de film niet gemaakt zal worden.

De Akira-remake bevindt zich nog in een zeer vroege fase en heeft dus officieel nog geen groen licht gekregen, legt Warner uit. "De verkenningsfase is cruciaal voor een film van deze omvang, en we blijven ons best doen de best mogelijke film te maken."

Eerder liepen onderhandelingen met onder anderen Brad Pitt, James Franco and Ryan Gosling al op niets uit. Reeves is voor het eerst weer in de bioscoop te zien in de samoeraifilm 47 Ronin, die eind volgend jaar verschijnt.


Keanu Reeves bedankt voor hoofdrol in Akira (Foto: Novum)

Pirlo vertrekt bij AC Milan

Andrea Pirlo verlaat AC Milan aan het einde van het seizoen. De middenvelder heeft er dan tien seizoenen bij de kersverse Italiaanse kampioen opzitten. Naar verwachting vertrekt de 32-jarige Pirlo naar Juventus. Hij wordt veelvuldig met de club uit Turijn in verband gebracht.

Pirlo maakte zijn vertrek zelf bekend. Buiten het kantoor van de club in het centrum van Milaan liet hij weten dat hij 'na tien onvergetelijke jaren de club en de fans wil bedanken voor alle steun'. Pirlo miste dit seizoen enkele maanden met een knieblessure, maar was op tijd terug om zijn club aan de achttiende Serie A-titel te helpen.

De vrienden van Ezio in Assassins Creed: Revelations

Game Informer heeft zoals altijd weer wat exclusieve informatie op de kop weten te tikken, en dit keer is dat over Assassins Creed: Revelations. Het gaat vooral over de andere mensen die Ezio Auditore da Firenze in zijn latere levensjaren tegenkomt. We weten al dat Ezio herinneringen van Altaïr kan herleven.

Ezio is in zijn latere jaren op zoek naar een doel in zijn leven. Het grootste gedeelte heeft hij namelijk besteed aan wraak en moorden. Nu dat achter de rug is vraagt hij zich af wat hij nu moet ondernemen, en wendt zich tot Altaïr voor antwoorden. Tijdens zijn zoektocht komt hij Sofia Sorto tegen, een vrouw uit Venetië, wat al gauw meer dan vriendschap wordt. Ezio worstelt met het idee om haar te vertellen over zijn verleden en zijn banden met de Assassijnen.

Manuel Palaeologos zou de keizer van het Byzantijnse Rijk zijn, ware het niet dat het Ottomaanse rijk veel machtiger werd in korte tijd. Deze rijke edelman zou banden hebben met de Tempeliers, maar daarnaast nog steeds loyaal zijn aan het Byzantijnse volk. Hiermee wordt gesuggereerd dat Ezio moeite moet doen om te achterhalen of hij Tempelier is.

Prins Suleiman is de leider van het Ottomaanse Rijk. Ezio komt hem echter tegen wanneer hij 17 jaar is, negen jaar voordat hij de troon bestijgt. De jonge prins zit midden in een familievete, waar gestreden wordt om de troon. Hij leert veel van Ezio, die opvallend goede leiderschapscapaciteiten heeft en een evenzo opmerkelijke filosofie over het leven.

Uiteindelijk hebben we Yusuf Tazim, een meester-assassijn uit Constantinopel (Istanboel). Hoewel Ezio een hogere rang heeft binnen de orde zijn de twee goede vrienden en rivalen van elkaar. Zo leert hij van Tazim hoe hij de karakteristieke hookblade kan gebruiken.

Assassins Creed

'VS gaat sancties tegen Assad instellen'

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama gaat sancties instellen tegen de Syrische president Bashar Assad en zes anderen, omdat zij de mensenrechten hebben geschonden door antiregeringsdemonstranten keihard aan te pakken. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse regering woensdag gezegd. Het is de eerste keer dat de Syrische leider persoonlijk wordt gestraft.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaat de sancties later woensdag officieel aankondigen, een dag voordat president Obama een toespraak houdt over de opstanden in de Arabische wereld. De opstand in Syrië speelt een belangrijke rol in de toespraak.

Eerder woensdag zei Assad dat de Syrische veiligheidstroepen fouten hebben gemaakt bij de aanpak van de onrust. Hij legde de schuld bij slecht getrainde agenten en zei dat zij opnieuw worden getraind.

De opstand in Syrië heeft tot dusver zo'n 850 levens geëist.

Atlete KlŁft stopt na OS 2012

Atlete Carolina Klüft zal na de Olympische Spelen van 2012 in Londen een punt achter haar loopbaan zetten. De Zweedse is olympisch en wereldkampioen op de zevenkamp, maar wil volgend jaar in Engeland alleen uitkomen op het verspringen.

"Na Londen zal de tijd voor mij gekomen zijn om andere dingen te doen, ook al ben ik nog niet oud. Ik denk dat ik voldaan ben, wat atletiek betreft. Ik wil wel blijven de mensen motiveren, maar niet in sport. Ik train simpelweg niet graag meer. Ik ben niet meer bezig met hoe ik me zo goed mogelijk moet voorbereiden," zei de 28-jarige Klüft.

Treinverkeer Leiden gehinderd door kapotte brug

Door een defecte spoorbrug rijden woensdagavond geen treinen tussen Hoofddorp en Leiden Centraal. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging die tot een uur kan oplopen. De verwachting is dat de dienstregeling rond 22.00 uur weer op gang komt, melden de NS en spoorbeheerder ProRail.

Mensen die van Amsterdam naar Leiden willen, kunnen omreizen via Haarlem. De intercity vanuit Brussel rijdt ook om via Haarlem en stopt niet in Schiphol.

De speelduur van Batman: Arkham City

Het spel Batman: Arkham City zal zo'n veertig uur aan gameplay bevatten, geeft Sefton Hill aan. De game director bij Rocksteady zegt dat het hoofdverhaal zo'n vijfentwintig uur bevat. Overige optionele missies houden de speler nog vijftien uur extra bezig.

"Het kost meer dan vijfentwintig uur om de hoofdmissies in Batman: Arkham City te volbrengen. Om te zorgen dat spelers de gehele tijd geboeid blijven moeten niet alleen de personages en het verhaal opgebouwd worden, maar moet ook de kern van het spel steeds veranderen en zichzelf aanpassen", vertelt Sefton Hill. Omdat het spel zich kan aanpassen kunnen bijvoorbeeld de extra missies elk moment begonnen worden; er is geen 'juiste tijd' om aan een optionele missie te beginnen. Je kunt het je zo lastig of makkelijk maken als je zelf wilt.

Ook vertelt hij dat het veel planning vergt om het hele verhaal kloppend te houden over alle missies heen, maar toch te zorgen dat spelers weten wat ze moeten doen op elk moment van een missie.

Batman: Arkham City komt 21 oktober uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Batman: Arkham City

Politie vindt bom bij hennepplantage

Bij een inval in een woning heeft de politie woensdagmiddag in Weert een geïmproviseerd explosief aangetroffen. Het explosief is veiliggesteld. Een man en een vrouw die in de woning waren zijn aangehouden.

De politie deed de inval, omdat het vermoeden bestond dat in de woning een wietplantage was. In de woning aan de Van Halenstraat werden behalve de bom twintig potten met wietresten gevonden plus goederen die mogelijk waren gestolen.

Vanwege de vondst van de bom werd onder meer een deel van de straat afgezet. De woning wordt verder onderzocht op de aanwezigheid van nog meer bommen. Daarom blijft het gebied nog even afgezet. Het aangetroffen explosief wordt onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut.

Medvedev: Chodorkovsky is geen gevaar

De voormalige Russische olietycoon Michail Chodorkovsky is geen gevaar voor de samenleving als hij wordt vrijgelaten. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev woensdag gezegd na vragen van journalisten. Hij is echter niet van plan Chodorkovsky gratie te verlenen.

Chodorkovsky werd in 2003 tot acht jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking, maar kreeg er eind december 2010 nog ruim zes jaar bij, dit keer wegens diefstal en witwassen. Volgens velen is de zaak tegen Chodorkovsky duidelijk terug te leiden tot de kritiek die deze op premier Vladimir Poetin had.

Resistance 3 krijgt opvallende boxart

Liefhebbers van mooie boxarts, het Nederlands elftal en de skyline van New York kunnen allemaal hun hart ophalen bij de recent onthulde boxart van Resistance 3. De exclusieve PlayStation 3-FPS van Insomniac krijgt binnenkort ook een demo.

De demo komt wel tegen een prijs. Hij is voorlopig alleen verkrijgbaar als je vanaf 14 juni een Blu-Ray van Sony Pictures sci-fi actie-thriller Battle: Los Angeles koopt. De demo speelt zich af in de eerder getoonde boot-level, het moet ongeveer een half uur spelplezier bieden. Resistance 3 speelt zich af in een wereld die inmiddels compleet verwoest is door de Chimera-invasie. Joseph Capelli's missie is enkel om te overleven en bij New York terecht te komen.

De boxart en andere artwork is gemaakt door de Britse artiest Olly Moss. Resistance 3 moet ergens in september uitkomen, een precieze datum is nog niet bekend.

Resistance 3

Resistance 3  Resistance 3

AZ geeft Klaasen (17) profcontract

Robert Klaasen heeft vandaag zijn eerste contract met AZ getekend. De 17-jarige linkspoot, die voornamelijk op het middenveld speelt, doorliep de jeugdopleiding van de ploeg en tekende in Alkmaar een overeenkomst tot medio 2013.

"Dit is fantastisch," aldus een opgetogen Klaasen, die in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met het eerste elftal gaat trainen. "Het zou mooi zijn als ik mijn debuut in het eerste elftal mag maken, maar mijn eerste doel is om basisspeler bij Jong AZ te worden. Ik ben een controlerende linkermiddenvelder met een goede trap en een goed inzicht. Qua type ben ik te vergelijken met Stijn Schaars."

Ook Earnest Stewart, technisch directeur van AZ, is blij met de overeenkomst tussen de Alkmaarder formatie en Klaasen. "We zijn blij dat er weer een jeugdinternational van Nederland voor een langer verblijf bij AZ heeft gekozen."

"Klaasen is een linksbenige, verdedigende middenvelder die het afgelopen seizoen opviel bij AZ Onder 19. Hij krijgt in de voorbereiding de kans om zich te bewijzen. We hopen dat Klaasen dezelfde lijn aanhoudt als Adam Maher."

Steven Tyler deed aan homoseks

Steven Tyler is niet vies van een beetje experimenteren. De 63-jarige frontman van rockband Aerosmith was op jongere leeftijd wel benieuwd naar een avontuurtje met een man, maar vond dit achteraf maar tegenvallen.

"Homoseks is niets voor mij", onthult Tyler volgens de Amerikaanse zender ABC in zijn memoires. "Ik heb het eens geprobeerd toen ik jonger was, maar ik vond het helemaal niets."

De rocker grijpt meteen de kans om een oude uitspraak recht te zetten. Tyler voelt zich zowel vrouw als man, maar werd geciteerd dat hij zich meer als een vrouw zou voelen. "Dat citeerden ze verkeerd. Om het recht te zetten: het is meer half vrouw, half man. Wat is beter dan dat je zoals het sterkere geslacht bent?"

Tyler houdt het maar bij relaties met vrouwen, ook al is er nooit een vrouw langsgekomen die hem onvoorwaardelijk vertrouwde. "Ik heb nog nooit een relatie met een vrouw gehad die me compleet vertrouwde", geeft hij toe. De rocker legt de schuld daarvan bij zijn extravagante optredens. "Op het podium ben ik ook iemand die heel erg aanwezig is, iemand die overdreven moet zijn."


Aerosmith-frontman beleefde avontuurtje met man (Foto: Novum)

Brands: "We moeten doorselecteren"

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, gaat zich in de komende periode bezighouden met het neerzetten van een team, dat volgend seizoen weer om de prijzen moet meespelen. Dit liet hij vandaag in een interview met PSV TV weten.

"We moeten doorselecteren om een frisse groep neer te zetten. Natuurlijk ben ik ook chagrijnig, maar je zet een streep onder de kater en je moet heel snel verder. Het vizier is met volle energie gericht op volgend seizoen", was de duidelijke taal van Brands.

De technische man bij PSV keek uiteraard ook nog even terug op het afgelopen seizoen en haalde de momenten aan, die hem het meest zijn bijgebleven. "Als je praat over een moment, dan zeg ik de blessure van Jonathan Reis. Als je praat over het hele seizoen, zeg ik de teleurstelling," kijkt Brands terug. "Iedereen weet dat we heel dichtbij zijn geweest, we hebben het heel lang zelf in de hand gehad. Tot op de laatste speeldag hadden we het gevoel een prijs te kunnen pakken, want ook de voorronde Champions League was een mooie prijs geweest. Als dat dan niet lukt, is de derde plek een schrale troost."

Het mislopen van de Champions League wil Brands niet alleen de selectie aanrekenen. "Je wint en verliest met z’n allen. We moeten de selectie doorselecteren om een frisse groep neer te zetten. Als PSV moeten we uitstralen dat we een collectief zijn, dat we het samen doen."

"Wat betreft passie en beleving is dat een heel wezenlijk onderdeel waar we naar kijken bij spelers. Je hebt karakter en strijd nodig, van een aantal mensen die anderen wellicht over de drempel kunnen helpen. Een voorbeeld was Van Bommel, die we in de winter heel nadrukkelijk getracht hebben om terug te halen. Iemand die anderen beter kan laten spelen en aan wie anderen zich optrekken."

In de komende periode is het dus onder meer aan Brands om het evenwicht in het eerste elftal van PSV te herstellen. "We zijn nu weer constant op zoek om dat evenwicht een beetje terug te krijgen in de groep. We zoeken naar een selectie waarin je het geloof hebt dat die kan meedoen om de prijzen."

Geen nota voor extra fruit in zorginstellingen

Het is onacceptabel dat sommige zorginstellingen hun cliënten extra laten betalen voor een extra kopje thee, fruit, toiletpapier, voetverzorging of onderleggers in bed. De instellingen is verzocht om dit onrechtmatige gedrag per direct te staken. Zorgkantoren zullen waar nodig opnieuw optreden. Dat laat Zorgverzekeraars Nederland woensdag weten.

Een inventarisatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bracht de praktijken in februari aan het licht. Omdat dergelijke kosten onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vallen, mag er geen geld voor worden gevraagd.

In de contracten die zorgkantoren met zorginstellingen afsluiten, staat dat voor AWBZ-verzekerde zorg geen extra betalingen mogen worden gevraagd. Wel mogen instellingen aanvullende diensten, zoals uitjes, aanbieden en daar geld voor vragen. Dat soort zaken valt niet onder de AWBZ.

De zorgkantoren hebben met de zorginstellingen afgesproken dat aanvullende diensten alleen onder bepaalde voorwaarden aan cliënten in rekening kunnen worden gebracht. Zo moet in overleg met de cliëntenraad van de instelling zijn vastgelegd waarvoor moet worden betaald. Ook moeten betalingen vrijwillig zijn.

Zorgverzekeraars Nederland heeft de maatregelen kenbaar gemaakt aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid en Welzijn, die donderdag debatteert over de kwestie.

HBS en HSC '21 naar Topklasse

Afgelopen zondag viel niet alleen de beslissing in de Topklasse bij de zondagamateurs, ook werden de laatste twee kampioenen van de Hoofdklasse bekend. Nadat UNA als kampioen van de Hoofdklasse B al eerder promoveerde, weten nu ook HBS en HSC '21 dat ze komend seizoen in de zondagtopklasse spelen.

HBS uit Den Haag was in de Hoofdklasse A in een spannende strijd verwikkeld met ADO '20 en FC Chabab. Op de slotdag wist HBS eenvoudig van het Delftse DHC te winnen (0-4), waardoor de voorsprong op de concurrenten in stand bleef.

In de Hoofdklasse C streed HSC '21 uit Haaksbergen om de titel met Be Quick 1887 en het roemruchte WKE. De ruime 4-1 overwinning op Babberich was voldoende voor HSC '21 om de titel te bemachtigen.

Sparta toch door met Rutjes en Moens

Sparta Rotterdam gaat komend seizoen door met doelman Oscar Moens en middenvelder Nathan Rutjes. De aflopende contracten van het duo zijn verlengd. Eerder leek het er juist op dat Sparta afscheid zou nemen van beide spelers.

De 38-jarige Moens kwam in december naar het Kasteel. Hij tekende toen tot het einde van het seizoen, met de mogelijkheid om er op eigen initiatief een jaar aan vast te plakken. De voormalig international, die vijftien keer het doel van Sparta verdedigde, besloot van deze mogelijkheid gebruik te maken.

De contractverlenging van de 27-jarige Rutjes kan niet los worden gezien van de komst van de nieuwe technisch directeur Wiljan Vloet. Eerder hadden de beleidsbepalers van Sparta namelijk laten weten dat Rutjes mocht vertrekken. De immer hard werkende speler kwam in zes seizoenen bij Sparta tot 76 competitieduels. De Rotterdammer met het matje scoorde daarin twee keer.

Breetveld assistent-trainer bij Dordrecht

FC Dordrecht is bezig met het inrichten van de nieuwe technische staf. Na het aantrekken van de nieuwe hoofdtrainer Theo Bos is nu ook diens assistent vastgelegd. Virgil Breetveld wordt assistent-trainer aan de Krommedijk.

Voormalig spits Breetveld, die tijdens zijn profloopbaan ook in het shirt van de Dordtenaren speelde, volgt in die functie Ruud Heus op. Heus gaat zich richten op het trainerschap van zaterdaghoofdklasser LRC Leerdam, een functie die hij dit seizoen nog combineerde met zijn werkzaamheden bij Dordrecht. Ook Breetveld zal zich niet fulltime met FC Dordrecht bezig houden. Hij is komend seizoen ook hoofdtrainer van de Dordtse amateurclub Wieldrecht. Eerder stond hij voor de groep bij SC Emma en EBOH.

FC Dordrecht verwacht tevens snel rond te zijn met keeperstrainer Rody Hoegee. Hij kan zijn aflopende contract aan de Krommedijk verlengen.

Heracles haalt Duarte

Lerin Duarte tekent binnenkort een driejarig contract bij Heracles Almelo. De middenvelder komt over van Sparta Rotterdam en wordt in Almelo gezien als vervanger van de transfervrij naar Roda JC vertrekkende Mark-Jan Fledderus.

De twintigjarige Duarte brak vorig seizoen door bij Sparta. In totaal kwam de linksbenige middenvelder, die ook als vleugelspits kan acteren, tot 42 competitieduels voor de Rotterdammers. Hij scoorde daarin zes keer. De komst van de talentvolle Duarte past volgens Heracles-voorzitter Jan Smit binnen de filosofie van de club: "We willen talentvolle spelers aantrekken die hier de mogelijkheden krijgen om zich verder te ontwikkelen. Duarte is een creatieve middenvelder die ook makkelijk een goal maakt en waar nog enorm veel rek inzit."

 

PSN-wachtwoorden resetten ook niet veilig

Het ene probleem is nog niet voorbij voor Sony, of het andere dient zich al aan. Het bedrijf had een website in het leven geroepen om de eigenaren van PSN-accounts de mogelijkheid te geven hun wachtwoord aan te passen. Alleen is nu gebleken dat deze website ook niet veilig is.

De beveiligingsfout vereist wel dat het e-mailadres en de geboortedatum van het gewenste slachtoffer bekend is, maar voor de rest was er geen controle op de zogenaamde reset-tokens die Sony verstuurt als je je wachtwoord wilt aanpassen. 

Ondertussen heeft Sony deze site uit de lucht gehaald om de fout te herstellen. Je kunt je wachtwoord dus nu niet veranderen via playstation.com of Qriocity.com. Inloggen op PSN-sites is ook onmogelijk. Je kunt nog wel inloggen op het PlayStation Network via je PlayStation 3 of PlayStation Portable. Na dit nieuws zal het ons niet verbazen dat het netwerkprobleem van Sony nog wat langer gaat duren.

PSN

Turkse website dreigt met nieuwe seksvideo's

 Een Turkse website, die vier rechtse politici tot aftreden dwong na het publiceren van compromitterende seksvideo's, heeft woensdag gedreigd meer video's te plaatsen die politici uit de oppositie in opspraak kunnen brengen.

De actiegroep achter de website noemt zich 'Andere Nationalisten' en zegt over video's te beschikken van zes andere leden van de Nationalistische Actiepartij (NAP). De groep eist het vertrek van partijleider Devlet Bahceli, maar die verwierp de eis met de woorden 'niet te buigen voor dreigementen en chantage'.

Eerder deze maand dienden vier parlementariërs hun ontslag in nadat in het geheim gemaakte video's waren verschenen. Op de video's is te zien is dat zij buitenechtelijke seks hebben.

De NAP beschuldigde aanhangers van premier Recep Tayyip Erdogan ervan de smadelijke opnames te hebben gemaakt. Ze zouden bedoeld zijn om de partij in diskrediet te brengen, zodat zij in de komende verkiezingen een nederlaag lijdt. Erdogan ontkende de aantijgingen.

Blundell debuteert als FIA-steward

De autosportfederatie FIA heeft Mark Blundell gevraagd om voor de Grand Prix van Spanje plaats te nemen in de wedstrijdleiding. Het is voor de oud-coureur de eerste keer dat hij de stewards bij zal gaan staan.

Blundell reed tussen 1991 en 1995 in de Formule 1 voor Brabham, Ligier, Tyrrell en McLaren. Zijn beste resultaten boekte hij in 1993 voor Ligier met twee derde plaatsen. Dit resultaat herhaalde hij een jaar later voor Tyrell in Spanje. Daarnaast kwam Blundell ook uit in toerraces, waarbij hij in 1992 Le Mans won. Verder kwam hij vijf jaar uit in de CART Series en gaf hij jarenlang commentaar bij Formule 1-races. Tenslotte heeft de Brit een managementbureau waar Gary Paffett en Mike Conway onder contract staan.

The Social Network-acteur speelt Lone Ranger

Armie Hammer is in de laatste fase van onderhandelingen voor de titelrol in The Lone Ranger. De relatief onbekende Amerikaanse acteur, vooral bekend uit de Facebook-film The Social Network, klimt hiermee net als Johnny Depp in het zadel, die de indiaan Tonto speelt. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De keus voor Hammer is opmerkelijk, vooral aangezien enkele grotere namen als Ryan Gosling en zelfs George Clooney werden genoemd voor de rol van de gemaskerde cowboy. Voor hij in The Social Network te zien was als de tweelingbroers Winklevoss, was Hammer vooral bij ingewijden bekend als de man die Bruce Wayne/Batman zou spelen in de nooit verschenen superheldenfilm Justice League.

The Lone Ranger gaat over een voormalige Texas Ranger die zijn zilveren ster aan de wilgen hangt en op eigen houtje de bandieten te lijf gaat, daarin bijgestaan door zijn trouwe metgezel Tonto. Het was in de jaren dertig een radioprogramma en werd in de jaren vijftig voor het eerst op tv gebracht.

De 24-jarige Hammer is later dit jaar naast Leonardo DiCaprio te zien in J. Edgar, een film van Clint Eastwood over het leven van voormalig FBI-baas J. Edgar Hoover. Hierin speelt hij Clyde Tolson, naar verluidt Hoovers verborgen homoseksuele liefde.

The Social Network-acteur speelt Lone Ranger (Foto: Novum)

Rijinstructeur zwaargewond door ongeval op A16

Een rijinstructeur is woensdag zwaargewond geraakt bij een botsing met een vrachtwagen en een stadsbus op de A16. Zijn 18-jarige leerlinge raakte ook gewond. De twee zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het ongeval vond rond 14.15 uur plaats op de A16 bij de afslag naar de A15. Bij het wisselen van rijstrook raakten de lesauto en de vrachtwagen elkaar. De lesauto ging hierdoor in de rondte en ramde de stadsbus.

In de stadsbus van Arriva zaten tien passagiers, die niet gewond raakten. Ook de vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond. De rijinstructeur moest door de brandweer uit de lesauto worden geknipt. Hij liep letsel aan zijn nek en rug op.

Het ongeval vond volgens de woordvoerder plaats over vijf rijstroken. Vanwege het onderzoek naar het ongeval werden afwisselend drie en twee rijstroken op de hoofdrijbaan en de parallelrijbaan afgesloten. Hierdoor ontstonden files van ruim een halfuur op zowel de hoofd- als de parallelrijbaan. Omstreeks 16.30 uur was de politie klaar met het onderzoek en konden de rijstroken worden vrijgegeven.

Onduidelijk is nog wie bij het wisselen van rijstrook in de fout ging. Uit de stadsbus zijn videobeelden veiliggesteld, die moeten helpen bij het onderzoek hiernaar.

Mogelijk extra bezuinigingen bij Defensie

Het Ministerie van Defensie, dat de komende jaren ingrijpend moet bezuinigen, krijgt mogelijk te maken met extra bezuinigingen. D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi wilde woensdag van minister Hans Hillen van Defensie weten of het klopt dat hij meer moet bezuinigen nu verscheidene ministeries zijn bijgesprongen om de tegenvaller van ruim 2 miljard euro in de gezondheidszorg op te vangen.

"Dat gaan we zien op Prinsjesdag", was aanvankelijk alles wat Hillen daarover in een overleg met de Tweede Kamer wilde zeggen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wees hem er vervolgens op dat hij eerder had gezegd geen nieuwe bezuinigingen te zullen accepteren. "Het resultaat van het kabinetsberaad komt pas op Prinsjesdag naar buiten. Mijn inzet is bekend. We gaan het allemaal zien", zei Hillen daarop.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink legde hem voor dat er binnen Defensie wordt gesproken over nieuwe tegenvallers van miljoenen. Hillen zei dat hem daarvan niets bekend is.

Mogelijk extra bezuinigingen bij Defensie
Mogelijk extra bezuinigingen bij Defensie (Foto: ANP)

Nesta gaat nog een jaar door bij Milan

Alessandro Nesta heeft zijn aflopende verbintenis bij AC Milan met een jaar verlengd. Eerder werd nog gespeculeerd over een pensioen van de 35-jarige verdediger, die veelvuldig geblesseerd is. Nesta begint na de zomer aan zijn tiende seizoen bij de Italiaanse kampioen. Daarvoor speelde hij ook al tien jaar voor Lazio Roma.

Ook Filippo Inzaghi is volgend jaar nog in San Siro te bewonderen. De 37-jarige aanvaller miste het grootste deel van dit seizoen vanwege blessures. Desondanks scoorde hij in zes competitieduels twee keer. Sinds zijn komst van Juventus in 2001 was Pippo goed voor 72 competitietreffers in 195 wedstrijden.

Milan wist ook al Mark van Bommel, Thiago Silva en Flavio Roma langer aan zich te binden. De Nederlander en derde doelman Roma blijven eveneens tot de zomer van 2012. De Braziliaanse verdediger Silva ligt nu tot medio 2016 vast.

Mevrouw, uw kleding is over de datum

Ik las een hoogst merkwaardig artikeltje. Het ging over vrouwen en bikini’s. En over vrouwen en leren broeken. Eigenlijk over vrouwen en een hele hoop kledingstukken en accessoires. En over hun uiterste houdbaarheidsdatum. Want die blijkt er te zijn, voor zowel de vrouwen als de kledingstukken. Of meer de combinatie daarvan. Ik zei het al: het was een vreemd berichtje.

[Intro] Finale Europa League 2010/11

Woensdag 18 mei staat de finale van de Europa League op het programma. Het affiche in de Ierse stad Dublin is compleet Portugees; FC Porto - Sporting Braga. FOK!sport blikt terug op de wegen die beide ploegen aflegden in aanloop naar de eindstrijd.

FC Porto

Het avontuur in de Europa League van FC Porto begon bij onze [i]zuiderburen[/i]. In de voorronde was Racing Genk de tegenstander. De uitwedstrijd werd ruim gewonnen met 0-3 en door dit resultaat was plaatsing voor de groepsfase van de Europa League al bijna een feit. In eigen huis werd Genk opnieuw verslagen, ditmaal met 4-2. De Braziliaanse spits Hulk wist in deze wedstrijd drie doelpunten te scoren. In de groepsfase werd FC Porto ingedeeld in Groep L, samen met Besiktas, Rapid Wien en CSKA Sofia. FC Porto kroonde zich eenvoudig tot winnaar van Groep L. Vijf van de zes wedstrijden werden gewonnen. Alleen in eigen huis kwam de ploeg tegen Besiktas niet verder dan 1-1.

De zestiende finales van de Europa League betekenden voor FC Porto een zware opgave. De Portugese ploeg werd gekoppeld aan het Spaanse Sevilla. Toch wist Porto ook Sevilla aan de zegekar te binden, al verliep dit niet makkelijk. De uitwedstrijd werd nipt met 1-2 gewonnen. Rolando zette Porto na een klein uur spelen op voorsprong, maar Frédéric Kanouté scoorde namens Sevilla niet veel later de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd bracht Fredy Guarín zijn ploeg Porto alsnog op voorsprong. Dit doelpunt bleek later goud waard, aangezien de return in Porto in een 0-1 overwinning voor Sevilla eindigde. Op basis van uitdoelpunten plaatsten de Portugezen zich voor de achtste finales.


Radamel Falcao, dé speler in vorm bij FC Porto (WikiCommons/Steindy)


Porto mocht daarin proberen om over twee wedstrijden het Russische CSKA Moskou uit te schakelen. Ook in dit tweeluik was Guarín belangrijk. Tijdens de zware uitwedstrijd in Moskou was de aanvaller verantwoordelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd en daarmee verschafte hij zijn ploeg een goede uitgangspositie. In eigen huis klaarde Porto de klus door CSKA Moskou met 2-1 te verslaan. Plaatsing voor de kwartfinales was daardoor een feit en daarin trof Porto opnieuw een Russische ploeg. Spartak Moskou, in de achtste finales de bedwinger van Ajax, was de tegenstander. Radamel Falcao greep de thuiswedstrijd tegen Spartak aan om uit te blinken. Met drie treffers had hij een groot aandeel in de 5-1 overwinning. Ook de uitwedstrijd werd met ruime cijfers gewonnen; 2-5.

Met speels gemakt behaalde Porto daardoor de halve eindstrijd, waarin het Villarreal trof. De Spaanse ploeg wist in de kwartfinales FC Twente nog te verslaan, maar Villarreal was niet in staat om het FC Porto erg lastig te maken. Na een slechte eerste helft, waarin Villarreal via Cani op voorsprong kwam, stelde Porto na rust orde op zaken. In de tweede helft trof de Portugese ploeg maar liefst vijfmaal doel en won daardoor de wedstrijd met 5-1. Falcao werd opnieuw uitblinker met vier doelpunten. De return werd weliswaar met 3-2 verloren, maar deze was slechts een formaliteit na de enorme zege in het heenduel. Door dit resultaat plaatste FC Porto zich voor de finale van de Europa League.

Sporting Braga

Voor Sporting Braga begon het Europese avontuur in de groepsfase van de Champions League. De runner-up van de Portugese competitie van vorig jaar eindigde in Groep H achter Shakthar Donetsk en Arsenal als derde en plaatste zich daardoor voor de zestiende finales van de Europa League. In deze ronde werd de Portugese ploeg gekoppeld aan het Poolse Lech Poznan. Op bezoek bij de Poolse club verloor Braga met 1-0, maar deze nederlaag werd in eigen huis knap weggepoetst. Door doelpunten van Alan en Lima won Braga met 2-0 en daardoor werd plaatsing voor volgende ronde een feit.


Is Braga nog eens in staat om te stunten? (WikiCommons/Roger Gorączniak)

De achtste finales kende voor de Portugese formatie een loodzware loting. De ploeg werd gekoppeld aan Liverpool. Braga verraste echter door in eigen huis, dankzij een doelpunt van Alan, met 1-0 te winnen. De return op Anfield Road eindigde even zo knap in 0-0 en zodoende werd het tegenvallende Liverpool uitgeschakeld en schaarde Braga zich knap bij de laatste acht van de Europa League. In de kwartfinales wachtte een dubbele ontmoeting met Dynamo Kiev. De uitwedstrijd leverde een knap 1-1 gelijkspel op en door dit resultaat kende Braga een prima uitgangspositie voor de return in eigen huis. Deze ontmoeting eindigde in een doelpuntloos gelijkspel en op basis van uitdoelpunten plaatste de Portugese ploeg zich voor de halve eindstrijd.

Benfica was de tegenstander in de halve finales en daardoor zou de finale van de Europa League uit minimaal één Portugese ploeg bestaan. De eerste ontmoeting vond plaats in het stadion van Benfica en daar verloor Braga met 2-1. Ondanks het verlies had Braga in de return slechts aan één doelpunt genoeg om zich te plaatsen voor de finale. Custodio de Castro wist in de tweede wedstrijd na negentien minuten dit doelpunt namens Braga te maken en dit bleek tevens de winnende treffer. Benfica wist in het restant van de partij niet meer te scoren en daardoor plaatste Braga zich verrassend voor de finale van de Europa League.

Regisseur Lars von Trier: Ik ben een nazi

De Deense regisseur Lars von Trier vindt zichzelf een nazi en zegt Adolf Hitler wel te begrijpen. Zijn volgende film gaat wellicht over de Endlösung, het nazibegrip voor de uitroeiing van alle joden. Dat zei Von Trier woensdag tijdens een persconferentie op het filmfestival in Cannes.

Von Trier staat bekend om zijn gitzwarte humor en trapt wel vaker stennis tijdens een persconferentie. Ditmaal, ter promotie van zijn nieuwe film Melancholia, ging hij echter veel verder dan normaal, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

"Ik heb lang gedacht dat ik joods was en had daar alle vrede mee. Toen ontmoette ik (de Deens-joodse regisseuse) Susanne Bier en dat was niet zo mooi. Ik ontdekte dat ik eigenlijk een nazi ben. Mijn familie is Duits. Daar was ik wel blij mee. Wat kan ik zeggen? Ik begrijp Hitler en heb wel enige sympathie voor hem", legde de filmmaker uit, terwijl hoofdrolspeelsters Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg hem met ontsteltenis aankeken.

Hij haastte zich door toe te lichten dat hij geen voorstander is van de Tweede Wereldoorlog en geen hekel heeft aan joden, 'zelfs niet aan Susanne Bier'. "Ik ben juist voor alle joden. Nou ja, Israël is een kloteland. Tja, wat zal ik zeggen. Oké, ik ben een nazi."

Melancholia gaat over de gespannen relatie tussen twee zusjes, die weten dat een andere planeet binnenkort met de aarde botst. De sciencefictionthriller is vanaf 25 augustus in Nederland te zien.


Regisseur Lars von Trier: Ik ben een nazi (Foto: Novum)

Hofnarretje beklad met antipolitieteksten

Kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam is woensdag beklad met antipolitieteksten. Op de muren van het gebouw staan de woorden smeris, zwijnen en moordenaars. De politie laat weten geen idee te hebben wie de teksten heeft aangebracht.

De tekst vertoont sterke gelijkenis met een tekst op de hoek van de Spiegelgracht en de Weteringschans. Daar stonden volgens de Amsterdamse televisiezender AT5 de Engelse woorden police, murderers, pigs op de weg. Op het kruispunt van de twee straten werd zaterdagavond een voetballer door een Amsterdamse politiekogel dodelijk getroffen.

In het Amsterdamse kinderverblijf, dat wellicht de nieuwe naam Vlinderheuvel krijgt, werkte Robert Mikelsons, de hoofdverdachte in de Amsterdamse kindermisbruikzaak. Mikelsons heeft bekend ten minste 83 kinderen seksueel te hebben misbruikt.

Kamp wil plan voor 'vier ogen' op kinderopvang

De kinderopvangsector moet zelf gaan bedenken hoe kan worden geregeld dat er altijd 'vier ogen' aanwezig zijn op een crèche. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Nu is het al zo dat er in principe twee leidsters op een groep moeten zitten, maar daarop zijn veel uitzonderingen mogelijk. De commissie-Gunning, die onderzoek heeft gedaan naar de zedenzaak op de Amsterdamse crèche Het Hofnarretje, stelde dat die uitzonderingen moeten verdwijnen.

Volgens Kamp zijn er verschillende manieren om te zorgen dat er altijd twee volwassenen zijn die een groep kinderen in de gaten kunnen houden. Zo zou er een glazen wand kunnen worden geplaatst tussen twee groepen met beide één leidster. Ook is cameratoezicht mogelijk en kunnen ouders worden ingeschakeld op momenten dat er maar één leidster is.

"Het is aan de branche om het verder in te vullen", zei Kamp. Als dat niet lukt, dan komt hij zelf met regels.

Dagzege Stroetinga in Olympia's Tour

De tweede etappe in Olympia's Tour is gewonnen door Wim Stroetinga. De Fries van Ubbink-Koga was in Olst de rapste in de massasprint. Jetse Bol behield de leiding in het algemeen klassement.

De etappe van vandaag, over 202 kilometer, kende veel vluchtpogingen. Rabobank, de ploeg van Bol, riep de vluchters echter tot de orde. Youri Havik werd tweede, de Brit Luke Rowe kwam als nummer drie over de meet.

[Giro] Gadret wint in Castelfidardo

John Gadret heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Fransman sprong in de laatste kilometer weg uit de groep van de favorieten en zegevierde zo voor Joaquim Rodriguez en Giovanni Visconti. Alberto Contador behield met zijn vijfde plaats de roze leiderstrui.

De heuvelachtige etappe kende een onrustig verloop. Pas na zestig kilometer ontstond de eerste kopgroep van de dag, onder de elf vluchters bevond zich Steven Kruijswijk van de Raboploeg. Ook de nummer drie in het klassement Christophe Le Mével was onder de vluchters die enkele minuten voorsprong kregen.

In de slotfase van de etappe kreeg de ploeg van leider Contador hulp van andere teams, waarna het verschil snel slonk. Daniel Moreno vond het vooraan niet snel genoeg gaan en demareerde op dertig kilometer van de streep, waarna alleen de Litouwer Ignatas Konovalovas nog aansluiting bij de Katusha-renner vond.

Michele Scarponi gaf zijn ploeggenoten de opdracht om het tempo op te voeren en één voor één werden de vluchters gegrepen. In de laatste steile kilometer ging eerst Konovalovas er aan, waarna Gadret wegsprong en op vijfhonderd meter van de streep ook Moreno greep. De Fransman had vervolgens voor de finish net genoeg over om de aanstormende Rodriguez en Visconti voor te blijven. In het algemeen klassement pakte Nibali de derde plaats over van Le Mével. Voor de rest veranderde er niets bovenin.

Uitslag elfde etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 John Gadret Fra AG2 3:33.11
2 Joaquim Rodriguez Spa Kat z.t.
3 Giovanni Visconti Ita Frn z.t.
4 Jose Serpa Col Adn z.t.
5 Alberto Contador Spa Sax z.t.
6 Roman Kreuziger Tsj Ast z.t.
7 Dario Cataldo Ita Qst z.t.
8 Michele Scarponi Ita Lam z.t.
9 Pablo Lastras Spa Mov z.t.
10 Vincenzo Nibali Ita Liq z.t.


Klassement na etappe elf

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 40:37.51
2 Kanstantsin Sivtsov Wru HTC +0.59
3 Vincenzo Nibali Ita Liq +1.21
4 Christophe Le Mével Fra Gar +1.28
5 Michele Scarponi Ita Lam z.t.
6 David Arroyo Spa Mov +1.37
7 Roman Kreuziger Tsj Ast +1.41
8 José Serpa Col And +1.47
9 Dario Cataldo Ita Qst +2.21
10 Matteo Carrara Ita Vac z.t.

Janssen in gesprek met Ajax

Theo Janssen heeft woensdagmiddag een gesprek gehad met een delegatie van Ajax. De bijeenkomst vond plaats in de ArenA. Dat bevestigde Rob Jansen, zaakwaarnemer van de middenvelder van FC Twente.

Trainer Frank de Boer van de landskampioen uit Amsterdam liet maandag weten Janssen graag aan zijn selectie te willen toevoegen. De middenvelder heeft nog een lopende verbintenis bij FC Twente, maar mag voor een gelimiteerd bedrag (waarschijnlijk 3 miljoen euro) weg. Janssen had eerder al gezegd na drie jaar uit Enschede te willen vertrekken.

Ajax veroverde zondag de nationale titel door in de ArenA met 3-1 van FC Twente te winnen. Janssen scoorde voor de titelverdediger uit Enschede.

Janssen in gesprek met Ajax
Janssen in gesprek met Ajax (Foto: ANP)

[Upd] T. Janssen onderhandelt met Ajax

Theo Janssen is vanmiddag gezien bij het stadion van Ajax, de ArenA. De middenvelder van FC Twente vroeg de weg naar de bestuurskamer aan een vader, die vanwege de Ajax Foundation Kinderdag aanwezig was. Dat meldt dagblad Metro.

Janssen liet eerder al weten na het seizoen toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Eerder schreef De Telegraaf al dat een overgang van de international naar Ajax zo goed als rond is. De Amsterdammers zouden bereid zijn de gelimiteerde transfersom van ruim drie miljoen euro te betalen.

Update 17.34 uur

De manager van Janssen, Rob Jansen, heeft inmiddels bevestigd dat de middenvelder van FC Twente in gesprek is met Ajax. Hij moet ongeveer drie miljoen euro kosten.

Donner herziet huurplannen

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner gaat zijn voorgenomen wijziging van het woningwaarderingsstelstel herzien. Dat heeft hij woensdag gezegd na tegenstand van een meerderheid van de Tweede Kamer. Hij hoopt begin juni met bijgeslepen plannen te komen.

Verhuurders zouden meer ruimte krijgen bij het vaststellen van de huur voor nieuwkomers, om zo de mogelijkheden voor investeringen in de huizen te vergroten. Voor zittende huurders zou er niets veranderen. Voor hen zouden de huren alleen met de inflatie mee stijgen (1,3 procent).

Donner herziet huurplannen
Donner herziet huurplannen (Foto: ANP)

Licentiecommissie waarschuwt Roda JC

De licentiecommissie van voetbalbond KNVB heeft Roda JC een publieke waarschuwing gegeven. De bond maakte vandaag bekend dat de Limburgers zich niet helemaal aan de afspraken met de commissie gehouden hebben.

Roda is door de licentiecommissie in categorie 1 geplaatst, waardoor de club onder verscherpt toezicht van de KNVB staat. Clubs in deze categorie moeten een plan van aanpak indienen om binnen drie jaar financieel orde op zaken te stellen. Roda heeft hier niet geheel aan voldaan. Bij een volgende overtreding kan de Limburgse club mogelijk puntenaftrek tegemoet gaan.

NMa: Gastransport was miljard te duur

Gastransport is tussen 2006 en 2011 in totaal ongeveer 1 miljard euro te duur geweest. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op basis van een voorlopige schatting. De NMa, die de tarieven vaststelt, bekijkt nu of het teveel moet worden terugbetaald.

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) en branchevereniging Energie Nederland hadden bezwaar gemaakt tegen de tarieven die uiteindelijk door netwerkbeheerder Gas Transport Services (GTS), een dochter van de Gasunie, in rekening worden gebracht.

De tarieven zijn onder meer gebaseerd op de waarde van het transportnetwerk. Die komt met een nieuwe berekeningsmethode lager uit. Hierdoor gaan mogelijk de toekomstige, maar ook de reeds in rekening gebrachte tarieven omlaag.

De NMa onderzoekt nog of de tarieven inderdaad moeten worden verlaagd, of dat het overschot kan worden weggestreept tegen investeringen die tussen 2006 en 2011 in het gasnetwerk zijn gedaan.

Netwerkbeheerder GTS, een dochteronderneming van de Gasunie, haalde met het transport van gas in 2010 een omzet van zo'n 1,2 miljard euro.


NMa: Gastransport was miljard te duur (Foto: Novum)

'DzsudzsŠk akkoord met Anzhi'

Balázs Dzsudzsák vertrekt mogelijk naar Rusland. De vleugelaanvaller van PSV is volgens het Russische dagblad Sport-Express persoonlijk rond met Anzhi Makhachkala. De Brabanders zijn echter niet op de hoogte. "Iedere club hoort zich eerst bij ons te melden en wij weten van niets", laat een woordvoerder van PSV weten.

De 24-jarige Dzsudzsák meldde eerder deze week al toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. In januari verlengde de linkspoot zijn verbintenis nog tot de zomer van 2015, maar mogelijk vertrekt hij nu alsnog.

De eigenaar van Anzhi, Suleyman Kerimov, wil komende zomer fors investeren in nieuwe spelers. De club van Roberto Carlos wordt onder meer in verband gebracht met Pablo Aimar en Gennaro Gattuso. Momenteel staat de ploeg uit de Noord-Kaukasische deelrepubliek Dagestan vierde in de Russische competitie.

PSV zou ondertussen wel een nieuwe aankoop op het oog hebben. De nummer drie van de Eredivisie klopte reeds bij sc Heerenveen aan voor Oussama Assaidi, weet Voetbal International. De Marokkaans international beleefde dit seizoen zijn definitieve doorbraak in Friesland. PSV zegt nooit commentaar te leveren op geruchten over mogelijk aankopen.

'Ouders gaan minder werken door bezuiniging'

Als de kinderopvang duurder wordt, gaat bij meer dan de helft van de ouders een van beide partners minder werken. Bij een op de vijf stellen stopt een partner helemaal met werken. Dat blijkt uit een enquête die de vakcentrale FNV heeft gehouden.

De afgelopen jaren is de kinderopvang fors uitgebreid. Meer dan de helft van alle werkende ouders maakt er gebruik van. De komende jaren wil het kabinet fors op de kinderopvang bezuinigen. "De vooruitgang wordt nu in één klap tenietgedaan", zegt de FNV, die de resultaten van de enquête woensdag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Die houdt woensdagmiddag een debat over kinderopvang.

De FNV vreest verder dat de kwaliteit achteruitgaat. Kinderopvangbedrijven gaan bezuinigen op veiligheid en personeel, voorspelt de vakcentrale. Het aantal kinderen per leidster zal toenemen, terwijl naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak juist is vastgesteld dat er altijd twee leidsters op een groep zouden moeten staan.

De FNV wil dat er in plaats van op de kinderopvang wordt bezuinigd op de kinderbijslag voor mensen met hogere inkomens. Ook moeten werkgevers meer gaan bijdragen.

Rabo: Geen herstel van huizenmarkt

De huizenmarkt in ons land vertoont nog altijd geen tekenen van herstel. Dat maakte Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, woensdag bekend in een woningmarktrapport dat elk kwartaal wordt uitgegeven.

Rabobank verwacht dat de prijzen van koopwoningen dit en volgend jaar verder zullen dalen, met respectievelijk 2 procent en 2,5 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 0,5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Rabo: geen herstel van huizenmarkt
Rabo: Geen herstel van huizenmarkt (Foto: ANP)

Groningse agent dodelijk geraakt in schouder

De politieagent Dick Haveman die op woensdagavond 13 april met zijn eigen dienstwapen werd doodgeschoten in het Groningse dorp Baflo, is een keer in zijn gezicht en een keer in zijn schouder geraakt. Het schot in de schouder raakte een slagader en was dodelijk. Dat maakten politie en justitie in Groningen woensdag bekend.

Aan de schietpartij ging een worsteling tussen de agent en de verdachte, een 25-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker, vooraf. Even daarvoor had de man zijn 29-jarige vriendin in haar appartement in Baflo om het leven gebracht door een brandblusser op haar hoofd te slaan.

Uitgaven zorg groeien minder snel

De uitgaven aan de zorg groeien minder snel. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2010 werd 87,6 miljard euro aan gezondheids- en welzijnskosten uitgegeven, 3,6 procent meer dan in 2009. In eerdere jaren was de stijging hoger, tot 7 procent in 2008.

De kentering was in 2009. De uitgaven aan ziekenhuizen en specialistenpraktijken, ruim een kwart van de totale zorgkosten, stegen vorig jaar met 3,5 procent, tegen bijna 7 procent in 2009. Forse tariefdalingen bij medische specialisten zijn debet aan de lagere groei.

Uitgaven zorg groeien minder snel
Uitgaven zorg groeien minder snel (Foto: ANP)

Joods museum beklad met nazisymbolen

Onbekenden hebben afgelopen weekend museum Het Joodse Schooltje in het Groningse Leek beklad met een hakenkruis en de term C18, de naam van een neonazi-organisatie. De politie bevestigt berichtgeving daarover in het Dagblad van het Noorden.

De extreemrechtse C18 is onderdeel van het internationale Blood & Honour-netwerk. De C staat voor Combat en de cijfers 1 en 8 verwijzen naar de letters A en H, die op hun beurt weer verwijzen naar de naam Adolf Hitler.

De deur van het museum moet volgens de politie tussen vrijdagavond en zaterdagochtend zijn beklad. De politie heeft geen idee wie de dader is.

Onlangs hervatte de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland na zeventig jaar het lesgeven aan Joodse kinderen in de school. Dit gebeurt eens in de maand. De bekladdingen hebben voor veel onrust onder de docenten gezorgd. De politie houdt een extra oogje in het zeil.

Nominaties voor Gouden Windei bekend

Consumenten kunnen de komende weken beslissen welke fabrikant het afgelopen jaar het meest misleidende voedingsproduct heeft verkocht. De nominaties voor het Gouden Windei werden woensdag bekendgemaakt door Foodwatch. Genomineerd zijn producten van Blue Band, Crystal Clear, Nestlé, Liga en Honig.

De misleiding varieert volgens Foodwatch van onzinmarketing en gezondheidsclaims tot verschillende vitamines die niet in de producten zouden zitten. Producenten vragen hoge prijzen voor goedkope bestanddelen en zoeken bewust de randjes van de wetgeving voor voeding op.

"Fabrikanten liegen er stevig op los over hun producten", aldus een woordvoerder van Foodwatch. "Als we naar de leugens vragen, dan zwijgen ze, en verschuilen ze zich achter de wet of achter het 'geheim van de kok'."

Een van de genomineerde producten, de Limburgse asperge-crèmesoep van Honig bestaat volgens de organisatie vooral uit aspergearoma en smaakversterkers. Het aandeel aspergepoeder bedraagt slechts 0,5 procent. Dat komt neer op 3 centimeter asperge in een pan van 1,5 liter soep.

Het drankje Crystal Clear Shine Cranberry Vlierbloesem bevat volgens de consumentenorganisatie slechts één honderdste theelepel cranberry. Ook Liga Fruitkick Extra Framboos, het witbrood van Blue Band Goede Start en het Nestlé Fruitflesje Aardbei-Peer voor baby's zouden de consument uiteindelijk met een kluitje in het riet sturen.

Geen van de vijf producenten was bereid commentaar te geven op de nominatie van hun prodcuct. De winnaar van de jaarlijkse prijs wordt op 8 juni bekendgemaakt. Stemmen kan hier.

Jagers schieten eigen ganzenakkoord af

Een onlangs gesloten akkoord over het afschieten en beheer van ganzen heeft niet langer de steun van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). De KNJV is zelf betrokken bij het akkoord, maar een 'overtuigende' meerderheid van de leden vindt de inhoud van de overeenstemming onduidelijk en onvolledig.

De KNJV zegt het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te zien om mee te denken over een structurele oplossing voor de problemen met ganzen in Nederland. Maar het akkoord draagt bij nader inzien toch onvoldoende bij aan een structurele oplossing, vindt het bestuur van de jagersclub.

Bij het akkoord dat de 'Ganzen-8' sloten, waren onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Nederland en de Vogelbescherming betrokken. Alle deelnemers zijn het erover eens dat het teveel aan ganzen in Nederland tot veel schade leidt.

De Ganzen-8 wil dat het aantal ganzen aan het eind van het broedseizoen de komende vijf jaar tijd wordt teruggebracht van 280.000 naar maximaal 100.000. De acht organisaties komen maandag weer bij elkaar. De KNJV wil dan graag met de andere organisaties praten over het vervolgproces.

Vogelbescherming Nederland baalt van het besluit van de KNJV. "Hiermee frustreren de jagers een breed gedragen compromis waarin oplossingen zijn overeengekomen die recht doen aan natuurbelangen en economische belangen van de agrarische sector en de verkeersveiligheid."

Een belangrijk winstpunt in het akkoord was volgens de Vogelbescherming dat er een einde komt aan het op grote schaal afschieten van ganzen. De organisatie is erg bezorgd dat de opstelling van de jagersvereniging ertoe leidt dat er weer op grote schaal wordt geschoten op overwinterende ganzen.


Jagers schieten eigen ganzenakkoord af (Foto: Novum)

Medvedev laat niets los over herverkiezing

De Russische president Dmitri Medvedev besluit in een later stadium of hij zich voor een tweede termijn verkiesbaar stelt. Ook premier Vladimir Poetin heeft nog niets losgelaten over zijn politieke plannen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar maart. Beide mannen hebben te kennen gegeven later te beslissen wie van de twee zich verkiesbaar stelt voor het presidentschap.

Poetin is nog altijd de machtigste politicus van Rusland, ook nu hij niet langer president is. De meeste mensen verwachten dat hij opnieuw een gooi zal doen naar het presidentschap. Hij riep onlangs op tot de oprichting van een nieuwe politieke beweging om de steun aan hem verder uit te breiden.

[RG] Bertens onderuit in Parijs

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om de tweede ronde van de kwalificaties voor Roland Garros te bereiken. Op het Parijse gravel ging de 19-jarige Nederlandse met 4-6, 6-3 en 3-6 onderuit tegen de Oostenrijkse Yvonne Meusberger.

Bertens kon goed partij bieden aan de nummer vijf van de plaatsingslijst in de kwalificaties. De partij duurde twee uur en het verschil tussen de beide speelsters was, ondanks de 60 plaatsen verschil op de wereldranglijst, zeer klein. Meusberger maakte in de partij namelijk maar twee punten meer dan Bertens.

Strauss-Kahn langzaam uit IMF weggebonjourd

Gaat hij vrijwillig of wordt de druk hem uiteindelijk te groot? Dominique Strauss-Kahn is momenteel nog het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar of de Fransman, die wordt verdacht van poging tot verkrachting, dat nog lang blijft is de vraag. "Hij is duidelijk niet in de positie om het IMF te leiden", zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner dinsdag.

"Ik kan me geen directeur in het bedrijfsleven voorstellen die deze situatie zou overleven", zei ook Robert Bennett, de advocaat die oud-president Bill Clinton vertegenwoordigde in de affaire Monica Lewinsky. "Denk je in dat het om een bedrijf gaat. Ze zouden zeggen: 'We verliezen klanten, de media maken ons af, de vrouwenbeweging gaat door het lint en welke argumenten hij ook heeft, wij lijken verantwoordelijk als we ons van hem ontdoen'."

Strauss-Kahn heeft nog niets over zijn toekomst bij het IMF laten doorschemeren - hoewel algemeen werd aangenomen dat hij van plan was in 2012 mee te dingen naar het Franse presidentschap - en ook het IMF zwijgt.

Voor velen staat het inmiddels echter vast dat een aanblijven van Strauss-Kahn een ongezonde situatie zou creëren, vooral als de rechter in New York vrijdag voor de tweede maal besluit de IMF-topman niet op borgtocht vrij te laten. "Gezien de situatie, nu een borgsom is afgewezen, moet hij zich beseffen dat hij de instelling schade toebrengt", aldus de Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter. Haar Spaanse ambtgenoot Elena Salgado riep op tot solidariteit met de vrouw die door Strauss-Kahn zou zijn verkracht.

Maar zelfs als Strauss-Kahn op borgtocht vrijkomt, is hij gebonden door een reisverbod, moet hij een elektronische enkelband dragen en worden zijn telefoongesprekken afgeluisterd.

Aftreden hoeft de IMF-topman geen windeieren te leggen, denkt Bennett. Zijn advocaten kunnen in ruil voor een vrijwillig vertrek een mooie, financieel aantrekkelijke afvloeiingsregeling bewerkstelligen, zei hij. Andere juridische deskundigen denken echter dat Strauss-Kahn beter met verlof kan gaan. Op deze manier kan het IMF de topman op een later en rustiger tijdstip de deur wijzen en heeft de Fransman voor de duur van zijn proces zijn gezicht gered.

Het is inderdaad niet verstandig om nu af te treden, zei ook Edward Flaherty, een Amerikaanse advocaat in Genève, die de vrouw vertegenwoordigde die oud-premier Ruud Lubbers had aangeklaagd omdat hij haar in 2004 in de billen zou hebben geknepen. "Juridisch gezien maakt het niet uit, maar perceptie is zeer belangrijk in strafzaken. Je stapt niet op als je onschuldig bent."

Niet-westerse landen kijken ondertussen al verder dan de vraag of de Fransman al dan niet het veld moet ruimen. Deze landen willen voorkomen dat de post opnieuw een Europeaan toevalt, zoals na de oprichting van het IMF na de Tweede Wereldoorlog altijd is gebeurd. Opkomende economieën als China, India en Brazilië leggen steeds meer gewicht in de schaal en eisen daarom meer inspraak in de internationale economie.


Strauss-Kahn langzaam uit IMF weggebonjourd (Foto: Novum)

Bouw Tilburgse moskee opgeschort

De bouw van een moskee in Tilburg gaat voorlopig niet door. Het gemeentebestuur moet opnieuw een beslissing nemen over bezwaren van omwonenden die parkeerproblemen voorzagen. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag bepaald. De overige bezwaren van de omwonenden werden van tafel geveegd.

De zaak was aangespannen door vijf omwonenden. Ze maakten bezwaar tegen de vergunning die de gemeente maart vorig jaar verleende. Tilburg was bij het bepalen van het aantal parkeerplaatsen uitgegaan van de situatie bij een eerdere moskee op dezelfde locatie, in een oud fabrieksgebouw aan de Stedekestraat. Volgens de rechtbank was dit onjuist, omdat voor de eerdere moskee nooit een vergunning was verleend.

Het aantal gebedsplaatsen in de nieuwe moskee wordt nu bepalend voor het vaststellen van de parkeerbehoefte, bepaalde de rechtbank. Volgens de minimale norm zouden er dan 150 parkeerplaatsen moeten komen, terwijl het bouwplan nu uitgaat van 130.

De bewoners vrezen ook voor waardedaling van hun woningen en hadden verder geklaagd over het ontbreken van bodemonderzoek en mogelijke problemen rond de ontluchting en brandveiligheid van de parkeergarage. Daarin ging de rechtbank echter niet mee.

Gordon houdt het voor gezien bij de Toppers

Gordon heeft besloten om de Toppers na de aanstaande concertreeks te verlaten. De 42-jarige zanger gaat zich volledig richten op zijn eigen groep Los Angeles, the Voices en zijn televisiewerk.

"Ik denk dat ik creatief gezien op een hoogtepunt stop binnen de formatie. Ik wil mijn energie en tijd goed gaan verdelen", laat hij weten in een verklaring. "Ook mijn werkzaamheden voor tv leggen de werkdruk zo hoog dat ik keuzes heb moeten maken en daarvan is dit een van de belangrijkste."

Gelegenheidsformatie de Toppers, naast Gordon momenteel bestaande uit René Froger, Gerard Joling, en Jeroen van der Boom, werd in 2005 opgericht. Eind deze maand geven de vier een concertreeks in de Amsterdam ArenA. Het is het zevende opeenvolgende jaar dat het ensemble in het stadion optreedt.

"Ik neem dan ook met pijn in mijn hart afscheid van de jongens en van het Toppers-publiek, op een hele vriendschappelijke wijze en met wederzijds respect", laat Gordon weten.

Het besluit is genomen in goed onderling overleg met de overige Toppers. "We hebben de afgelopen zeven jaar vele muzikale hoogtepunten met elkaar gedeeld en die zullen we nooit vergeten", melden de heren.


Gordon houdt het voor gezien bij de Toppers (Foto: Novum)

Eis van negen ton tegen Alberto Stegeman

Een vrouw eist 900.000 euro van journalist en programmamaker Alberto Stegeman. Dat heeft advocatenkantoor Weda en Wensing uit Coevorden woensdag bekendgemaakt.

Volgens raadsman Stephan Wensing is de stem van zijn cliënte onvoldoende vervormd tijdens een uitzending van Stegemans tv-programma Undercover in Nederland. "Kijkers hebben haar alsnog herkend", aldus de advocaat. Eerder stond de rechter uitzending toe, mits de stem van de vrouw onherkenbaar werd vervormd.

Eis van negen ton tegen Alberto Stegeman
Eis van negen ton tegen Alberto Stegeman (Foto: ANP)

Schweinsteiger twijfelachtig voor kwalificatieduels

Bastian Schweinsteiger is in de komende EL-kwalificatieduels van Duitsland mogelijk niet inzetbaar. De 26-jarige middenvelder van Bayern München kampt met een gebroken teen, die hij een maand geleden opliep in de wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt. Het is twijfelachtig of Schweinsteiger kan meedoen tegen Oostenrijk (3 juni) en Azerbeidzjan (7 juni).

De 87-voudig Duits international lijkt de oefeninterland tegen Uruguay van 29 mei zeker te moeten missen. Schweinsteiger speelde al een aantal wedstrijden met de gebroken teen, maar Bayern hield dat geheim. De middenvelder doet vanavond in ieder geval niet mee in de oefenwedstrijd van Bayern tegen Zenit St. Petersburg.

Toekomst WNL en PowNed onzeker

Of WNL en PowNed vanaf 2015 nog deel uitmaken van het publieke bestel is onzeker. De toekomst van deze aspirant-omroepen is onduidelijk en moet later beoordeeld worden op basis van hun prestaties en een nadere discussie over de openheid van het bestel. Dat staat in een voorstel van de publieke omroepen, dat naar minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt wordt gestuurd.

De publieke omroepen zijn het na maandenlange onderhandelingen wel eens geworden over de inrichting van het omroepbestel vanaf 2015. VARA en BNN, KRO en NCRV, en AVRO en TROS hebben het voornemen om onder voorwaarden te fuseren. EO, VPRO en MAX willen liever zelfstandig te blijven. Daarnaast moet de ledenloze NOS nieuws, sport en evenementen verzorgen en de andere taakorganisatie NTR programma's over onder meer educatie, minderheden en kunst en cultuur brengen.

De zes omroepen die 'verregaand integreren' willen meer zendtijd dan ze nu hebben, waarbij het totaal 'substantieel meer moet zijn dan de som der delen'. Hoeveel dat precies wordt, is nog onderwerp van overleg.

De omroepen hebben de opdracht gekregen 200 miljoen euro te bezuinigen, maar over de invulling daarvan is volgens een woordvoerder van de NPO nog niets te zeggen. De minister heeft de Boston Consultancy Group gevraagd te bekijken wat er efficiënter kan. De omroepen willen dat de bezuinigingen eerlijk worden verdeeld.

Het voorstel is volgens de zegsman conform het regeerakkoord en een opmaat voor de nieuwe Mediawet, waarin het aantal zendgemachtigden teruggaat naar acht. De volgende stap is een discussie over de openheid van het systeem voor nieuwkomers en aspirant-omroepen.

De omroepen willen graag met Van Bijsterveldt in overleg over een overgangsregime vanaf 2013, zodat de fusies onder heldere voorwaarden kunnen plaatsvinden."Met dit vereenvoudigde mediabestel wordt het unieke karakter van het Nederlandse omroepbestel behouden en tegelijk kan door de vereenvoudiging een bijdrage geleverd worden aan de aangekondigde bezuinigingen en de gewenste vermindering van de bureaucratie."

Weer inval bij woonwagenkamp Helmond

De politie en andere overheidsinstanties zijn woensdagochtend een woonwagenkamp in Helmond binnengevallen. De politie deed vorige week woensdag ook al een inval in het kamp aan het Fon Groffenplein.

Toen ging het om een onderzoek naar georganiseerde wietteelt. "In het belang van het onderzoek konden we niet op deze inval wachten", zegt een politiewoordvoerder.

Deze keer gaat het om een al langer geplande actie van de Taskforce georganiseerde criminaliteit. Daarin werken politie, justitie, belastingdienst en de vijf grootste gemeenten van Noord-Brabant samen. De gemeente Tilburg doet de woordvoering over deze actie, maar wil nog niet zeggen of er al verdachten zijn aangehouden.

Vorige week werden drie woningen aan het Fon Goffenplein en een aan de Meerkoestraat doorzocht om bewijsmateriaal te verzamelen. Daarbij werden enkele zakken met gedroogde henneptoppen gevonden. Een 42-jarige en een 56-jarige man werden aangehouden.

Joel Edgerton speelt in The Great Gatsby

Joel Edgerton heeft de rol van Tom Buchanan in de film The Great Gatsby binnengesleept. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De rol zou eigenlijk naar Ben Affleck gaan, maar die had het te druk voor de film.

De Australische acteur uit Animal Kingdom wordt in The Great Gatsby geregisseerd door zijn landgenoot Baz Luhrmann. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1925 van F. Scott Fitzgerald, wordt in 3D opgenomen.

Naast Edgerton is Leonardo DiCaprio te zien als Jay Gatsby, Tobey Maguire als Nick Carraway, en Carey Mulligan als Daisy Buchanan. Het verhaal gaat over onbereikbare liefdes en jaloezie. Edgerton speelt als Tom Buchanan de man van Daisy, die verliefd is op Gatsby.

Het boek werd in 1974 verfilmd met Robert Redford in de rol van Gatsby en Mia Farrow als Daisy Buchanan. De 3D-versie van Luhrmann moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Joel Edgerton speelt in The Great Gatsby (Foto: Novum)

SkarsgŚrd: Seks met Paquin is als incest

Alexander Skarsgård vond zijn romantische scènes met tegenspeelster Anna Paquin erg moeilijk om te spelen. In de vampierserie True Blood hebben de twee een romance, maar in werkelijkheid zijn de acteurs al jaren goede vrienden. "Anna is als een zusje voor mij. Die scènes vergden nogal wat acteerwerk", zegt de 34-jarige Zweed tegen de Amerikaanse krant USA Today.

Paquin is getrouwd met tegenspeler Stephen Moyer, de twee ontmoetten elkaar op de set van True Blood. Ook Skarsgård kent Moyer sinds het begin van de serie. "Het is voor Steve en de rest volkomen helder hoe het zit", zegt Skarsgård.

Over zijn 59-jarige vader Stellan, die momenteel te zien is in de stripverfilming Thor, is Alexander wat minder zachtaardig. "Ik geloof niet dat ik acteur ben geworden om met hem te concurreren. Maar ja, hij was niet zo vaak thuis als andere vaders. Misschien ben ik wel gaan acteren om zijn aandacht te krijgen. Dat is nu wel anders. We moeten voor hem zorgen, want hij is echt over the hill."

Vader Stellan weet de familiaire steekjes onder de gordel prima te waarderen. "Natuurlijk voel ik me bedreigd", zegt hij over enkele van zijn zoons die acteur zijn geworden. "Ze zijn allemaal knapper, jonger en willen me dood."


Skarsgård: Seks met Paquin is als incest (Foto: Novum)

Twaalf jaar en tbs voor dood scholier Jesse

Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag Julien C. veroordeeld tot twaalf jaar celstraf plus tbs met dwangverpleging voor doodslag op de 8-jarige Jesse Dingemans op diens school in Hoogerheide in 2006. Tegen de inmiddels 26-jarige jongeman was voor moord twintig jaar cel en tbs geëist.

Het hof legt tbs op hoewel gedragsdeskundigen na de gruweldaad geen stoornis bij de verdachte hebben kunnen vaststellen omdat hij niet meewerkte aan onderzoeken. Hef hof oordeelt op basis van een oude rapportage en alle aanwijzingen uit het dossier dat de man toch aan een geestelijke stoornis moet hebben geleden en destijds verminderd toerekeningsvatbaar was.

Omdat niet precies duidelijk is wat er is gebeurd in het klaslokaal waar de jonge scholier de hals werd doorgesneden, is er volgens het hof geen bewijs voor moord.

Twaalf jaar en tbs voor dood scholier Jesse
Twaalf jaar en tbs voor dood scholier Jesse (Foto: ANP)

Thorpe voelt zich weer een zwemmer

Ian Thorpe voelt zich eindelijk weer een echte zwemmer. De Australiër werkt momenteel aan zijn comeback die waarschijnlijk in november in Singapore zal zijn. Hij traint momenteel in Zwitserland om zijn conditie te verbeteren.

"Ik begin weer te lijken op een zwemmer," zei Thorpe die vijfvoudig olympisch kampioen is. Hij hoopt volgend jaar bij de Spelen in Londen medailles te kunnen pakken op de 100 en 200 meter vrije slag. "Ik ben tevreden over mijn vooruitgang. Dat betekent niet dat ik er al ben. Bij lange na niet. Maar ik ben tevreden waar ik nu sta."

Thorpe besloot in 2006 op 24-jarige leeftijd te stoppen met zwemmen. Hij deed het destijds wegens een gebrek aan motivatie, maar in februari dit jaar maakte de Australiër zijn rentree bekend.

Wilders: Geen cent meer voor Grieken

De PVV van Geert Wilders heeft het helemaal gehad met de Grieken. De partij wil dat er geen cent meer naar het noodlijdende Zuid-Europese land gaat. Ook vindt Wilders dat Griekenland uit de eurozone gezet moet worden.

Dit vertelt de PVV-leider woensdag in De Telegraaf. Nederland heeft het land 4,7 miljard euro geleend waarvan een deel inmiddels is overgemaakt. Waarschijnlijk moeten de Grieken binnenkort opnieuw aankloppen voor steun, maar de kredietbeoordeling van Griekenland staat inmiddels op de zogeheten junkbondstatus. "En een junk moet je nooit geld geven want dat zie je nooit meer terug", zegt Wilders.

Volgens de PVV-voorman maakt het kabinet zich schuldig aan bangmakerij over de noodzaak van hulp voor Athene. "Nederlandse pensioenfondsen en banken zitten niet zo zwaar in de Griekse economie als Franse en Duitse instellingen. De gevolgen voor Nederland zullen dus meevallen als Griekenland failliet gaat. En als het erop aankomt, dan steun ik liever een Nederlands pensioenfonds dan de frauderende Grieken", verklaart Wilders.


PVV-leider Geert Wilders: Geen cent meer voor Grieken (Foto: Novum)

Hongaren testen waarschuwingssysteem met Tolkien

Het Hongaarse rampenbureau test woensdag het landelijke rampenwaarschuwingssysteem met berichten over zware stormen in Midden-Aarde, de fictieve locatie waar J.R. Tolkiens In de ban van de ring zich afspeelt.

In berichten die woensdag de hele dag op de nationale radio en televisie werden uitgezonden, werden Hongaren gewaarschuwd voor overstromingen en noodweer in Gondor, Rohan, Rivendel en andere plaatsen waar hobbits, orks, elfen, enten en dwergen wonen.

De autoriteiten hebben voor de fantasiewereld van Tolkien gekozen omdat ze mensen niet willen alarmeren door tijdens de test werkelijk bestaande locaties te noemen. Ook willen ze peilen of de berichten de Hongaarse jeugd goed bereiken.

Jongen (14) zwaargewond door val met crossmotor

Een ritje met een gevonden crossmotor is een 14-jarige jongen uit Maastricht dinsdagavond bijna fataal geworden. Bij een val liep hij ernstig hoofdletsel op. Zijn toestand is zorgwekkend, meldt de politie woensdag.

De jongen had met een paar vrienden in het struikgewas een 125cc-motor gevonden. Ze maakten in de winterbedding van de Maas een aantal ritjes waarbij ze hoge snelheden haalden.

Bij het laatste ritje blokkeerde het voorwiel door een stuur- of remfout en sloeg de motor over de kop. De jongen, die geen helm droeg, liep daarbij ernstig hoofdletsel op.

Politie houdt 8-jarige autokraker aan

De Haagse politie heeft dinsdag een 8-jarige autokraker en een 15-jarige kompaan aangehouden. De jongens konden worden ingerekend met hulp van een prostituee, meldt de politie.

Agenten hadden de jongens even voor 15.30 uur in de Scheldestraat zien staan bij een geopend portier van een geparkeerde auto. Toen de agenten vroegen wat ze aan het doen waren, beweerden ze dat ze voor hun vader iets uit de auto moesten halen.

Later vertelde een 28-jarige prostituee de agenten dat ze had gezien dat de jongens aan auto's rommelden in de Scheldestraat en de Vechtstraat. De agenten fietsten terug en wisten met hulp van een buurtbewoner het adres van de jongens te achterhalen. De jongens deden zelf open. Al snel overhandigden ze de spullen die ze uit de auto bleken te hebben gestolen.

De jongens zijn meegenomen naar een politiebureau. Hun ouders zijn op de hoogte gebracht.

Criminele jeugdbendes harder aangepakt

De aanpak van groepen criminele jongeren wordt geïntensiveerd. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigt woensdag aan dat alle criminele jeugdbendes binnen twee jaar 'keihard zijn aangepakt'. Eerder dit jaar liet hij al weten dat de aanpak van criminele jeugdgroepen een van zijn prioriteiten is.

In Nederland waren eind vorig jaar 89 criminele jeugdbendes actief en 284 groepen jongeren die overlast veroorzaken. "Nu de groepen in beeld zijn voor politie, het Openbaar Ministerie en de gemeenten, is het tijd deze keihard aan te pakken", schrijft Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij heeft hiervoor een actieprogramma in het leven geroepen, dat zich richt op het verbeteren van de samenwerking tussen de drie partijen. Ook moeten preventie, straf en zorg beter op elkaar worden afgestemd.

Derde slachtoffer Zwijndrecht ook dochter

Ook de identiteit van het derde slachtoffer dat maandag in Zwijndrecht werd doodgeschoten is bekend. Het gaat om de 23-jarige dochter van de 57-jarige vrouw die ook overleed en de man van 63 die gewond raakte. Ook hun 29-jarige dochter kwam om in het pand aan de Langeraarstraat.

Sectie heeft dinsdag uitgewezen dat alle drie de slachtoffers door schotwonden om het leven zijn gekomen, laat de politie weten. Het onderzoek naar de toedracht is nog in volle gang. Twintig rechercheurs verwerken de binnengekomen informatie. De politie hoopt snel zicht op de dader of daders te krijgen.

Voor een woning aan de Jupiterstraat in Zwijndrecht is een beveiligingspost geplaatst. Daar woont een familielid van de slachtoffers.

Carcela overgebracht naar ziekenhuis Luik

Mehdi Carcela van Standard Luik herstelt in een ziekenhuis in Luik van de zware blessure die hij gisteravond in de wedstrijd tegen Racing Genk opliep. De 21-jarige Marokkaan kreeg in duel met Chris Mavinga een trap in zijn gezicht, waarna hij enige tijd buiten bewustzijn was. Mavinga kreeg voor zijn doodschop slechts geel.

Carcela werd met flinke verwondingen naar een ziekenhuis in Genk gebracht. Daar bleken zijn neus en onderkaak gebroken. Ook is Carcela enkele tanden kwijt en liep hij een zware hersenschudding op, maar zijn hersenen zijn volgens de club onbeschadigd. Omdat zijn toestand stabiel is kon de middenvelder per ambulance naar Luik worden vervoerd.

Mel Gibson wil in thriller met Kiefer Sutherland

Mel Gibson is in gesprek over een rol in de misdaadthriller Sleight of Hand. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Kiefer Sutherland en Gerárd Depardieu hebben al getekend voor de film.

Sleight of Hand gaat over een groepje criminelen uit Parijs, dat per ongeluk in het bezit komt van een zeldzame gouden munt. Als blijkt dat de munt van een Franse topcrimineel is, zit de groep diep in de problemen. Over welke rol Gibson in onderhandeling is, is onbekend.

Naast Sutherland en Depardieu zijn ook rockster Johnny Hallyday, oud-voetballer Eric Cantona, The Punisher-acteur Thomas Jane en Inglourious Basterds-acteur Til Schweiger te zien in de film. Brad Mirman tekent voor de regie. De Amerikaan regisseerde Depardieu en Hallyday in 2003 in de komische thriller Crime Spree.

De 55-jarige Gibson is in Cannes voor de promotie van zijn film The Beaver. In eerste instantie zou de acteur niet komen, maar hij verscheen dinsdag toch op de rode loper naast regisseuse Jodi Foster. Gibson was maanden in het nieuws vanwege zijn privéleven. Zijn ex-vriendin Oskana Grigorieva verkondigde door hem te zijn mishandeld. De opnamen die zij maakte van zijn dreigende taal aan de telefoon, droegen bij aan de negatieve media-aandacht rond Gibson.


Mel Gibson in thriller met Kiefer Sutherland (Foto: Novum)

Patty Brard exit bij Shownieuws

Patty Brard stopt met het presenteren van het roddelprogramma Shownieuws. Dit maakte SBS 6 woensdag bekend. De voormalig Luv'-zangeres zal mogelijk nog wel beschikbaar blijven voor andere SBS 6-programma's.

"De toekomst ligt nog open. We zijn nu druk met de programmering voor het najaar. Of en op welke wijze daar een rol voor Patty is weggelegd, valt op dit moment nog niet te zeggen. Daarover zijn we met elkaar in gesprek", aldus een SBS 6-zegsvrouw.

Eerder waren er berichten verschenen dat de 56-jarige diva niet lekker zou liggen binnen de redactie van Shownieuws. Ze zou hen voortdurend verrot schelden, waardoor redacteuren in de ziektewet belandden. Brard is vier jaar werkzaam geweest bij Shownieuws.


Patty Brard exit bij Shownieuws (Foto: Novum)

'Video Wii≤ gelekt'

Er is een video opgedoken waarin we beelden zouden zien van de opvolger van Nintendo Wii. We zien onder andere de controller, het apparaat en zelfs bewegende beelden. In hoeverre deze beelden echt zijn weet niemand, maar we wilden ze jullie niet onthouden.

Project Café, de huidige werknaam, wordt komende E3 volledig door Nintendo getoond. Dan weten we of deze developer-conferentie echt is geweest of dat het een leuk hobby-project blijkt te zijn. Nintendo geeft vooralsnog in ieder geval geen commentaar.

Europese clubs tegen plannen FIFA

De Europese voetbalclubs verenigd in de ECA zijn tegen enkele voorstellen die wereldvoetbalbond FIFA in wil gaan voeren. Voorzitter van de ECA Karl-Heinz Rummenigge weigert dan ook om met de statutenwijzigingen in te stemmen.

De ECA wil niet dat er een maximum komt aan spelers die niet via hun eerste contract in een team terecht zijn gekomen. Deze maatregel ligt nu nog op de tekentafel maar zou volgend jaar al in moeten gaan. Dit punt staat op de FIFA-agenda maar is volgens Rummenigge niet gecommuniceerd. Ook het zomaar toevoegen van acht interlanddata in de periode 2011-2014 is de ECA een doorn in het oog.

Rummenigge hekelt in een brief aan FIFA-voorzitter Sepp Blatter de communicatie en de besluitvorming van diens organisatie. "Het feit dat de clubs door u niet eens worden geraadpleegd, verbaast ons niet eens meer. Zo opereert de FIFA nu eenmaal," zo schreef de ECA-voorzitter. Bij de vereniging zijn 136 clubs, waaronder Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente, AZ, FC Utrecht en sc Heerenveen, aangesloten

Eerder haalde hij ook al uit naar de internationale voetbalorganisaties. "Alle Europese clubs zijn boos op de UEFA en FIFA vanwege het samenstellen van een propvolle kalender. De Bundesliga eindigt bijvoorbeeld op 14 mei en 7 juni speelt Duitsland nog een interland. Iedere voetballer moet vier weken rust houden. Wat mij betreft schrappen we de oefenduels van de agenda."

Wielerwereld neemt afscheid van Weylandt

Wouter Weylandt wordt vanmiddag in Gent begraven. In de Sint-Pieterskerk verzamelde de wielerwereld zich om de laatste eer te bewijzen aan Weylandt. De renner van Leopard-Trek overleed vorige week na een zware val tijdens de Giro d'Italia.

Onder meer ploegmaten Fabian Cancellara en Fränk Schleck namen afscheid van Weylandt, meldt de Belgische sportzender Sporza. Tyler Farrar, een goede vriend van Weylandt, Tom Boonen, Eddy Merckx en Girobaas Angelo Zomegnan brachten ook een laatste groet aan de 26-jarige wielrenner.

In de Giro wordt ook stilgestaan bij de dood van Weylandt. Voor de start van de elfde etappe neemt het peloton een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de Belgische renner. Het blijk van respect wordt gevolgd door een zegen van pastoor Gregorio Oczos uit startplaats Tortoreto.


Wielerwereld neemt afscheid van Weylandt (Foto: Novum)

[NSFW] De Duke Nukem Stripshooter

Duke Nukem. De bubblegum-kauwer met ballen van staal. Deze testosteronverslaafde held heeft zijn eigen verzameling lekkere dames, die wel zin hebben in een uitdaging. 'Wat is die uitdaging dan', hoor ik jullie vragen. Allereerst: het is NSFW. Ten tweede: schiet als de echte Duke, en ze kleden zich voor je uit.

Ga gauw naar www.dukenudem.com en laat zien dat je een echte Duke bent. Heb ik al gezegd dat het NSFW is?

duke nudem

De focus op slappe tieten

Zo'n twee jaar terug, liet ik me verleiden om me op te werpen als nogal fanatiek voorstander van de opvang van onbehandelbare, dakloze verslaafden in zogenaamde hostels, in mijn woonplaats. Ik sta nog steeds achter die plannen, maar ik heb me gelukkig wel kunnen distantiëren van de heftigheid van die discussie destijds. Ik bemerkte bij mezelf dat ik volledig doorsloeg en op den duur iedere tegenstander in de pan wilde hakken en iedere kans aangreep om mijn gelijk te halen.

Beveiliger neergeschoten bij overval in Amsterdam

Een gewapende overval op een juwelier in de Amsterdamse wijk Osdorp is woensdagochtend uitgelopen op een schietpartij. Er waren drie of vier overvallers. Een van hen schoot een beveiliger in de arm. De politie heeft een aanhouding verricht, de overige verdachten gingen er te voet vandoor, zegt een woordvoerder.

De overval vond rond 10.45 uur plaats in winkelcentrum Shoperade aan het Osdorpplein. Wat er precies gebeurde, is volgens de politie nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend of de overvallers iets buit hebben gemaakt.

De politie is op zoek naar de overige overvallers. Getuigen worden verzocht zich bij de politie te melden.

Will Ferrell en Mark Wahlberg weer in komedie

Mark Wahlberg en Will Ferrell gaan samen in de komedie Turkey Bowl spelen. De twee acteurs waren vorig jaar nog samen te zien in The Other Guys.

Ferrell en Wahlberg spelen in Turkey Bowl coaches van twee verschillende American-footballteams, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Tijdens een jaarlijkse Thanksgiving-wedstrijd loopt de spanning tussen de twee rivalen hoog op.

Alec Baldwin is in de komedie even te zien als de vader van Wahlbergs personage. De filmmakers willen naast Baldwin nog meer Hollywoodsterren kort hun opwachting laten maken.

Ferrell en Wahlbergs vorige samenwerking, The Other Guys, werd geregisseerd door Adam McKay. McKay is bij Turkey Bowl de coproducent, samen met de twee hoofdrolspelers. Wie de film gaat regisseren is nog onbekend, evenals wanneer de film in de bioscoop komt.


Will Ferrell en Mark Wahlberg weer in komedie (Foto: Novum)

McEnroe vindt zegereeks Djokovic knapper

John McEnroe vindt de zegereeks van Novak Djokovic indrukwekkender dan zijn seizoensstart in 1984. Het record van de Amerikaan die destijds het jaar begon met 42 overwinningen op rij, wordt momenteel aangevallen door de Serviër. Djokovic staat al op 37 achtereenvolgende zeges in 2011.

"Met de hoeveelheid concurrentie en fysieke inspanning in het achterhoofd is zijn reeks veel knapper", zei McEnroe in Londen, waar hij aan het eind van het jaar een invitatietoernooi speelt. Hij zag zijn succesvolle serie 27 jaar geleden stranden in de finale van Roland Garros tegen Ivan Lendl.

Djokovic kan het record komende weken juist overnemen bij het grandslamtoernooi in Parijs. "Dat zou fantastisch zijn. Records zijn er om gebroken te worden. Volgens mij ben ik ze vrijwel allemaal al kwijt."

John McEnroe vindt zegereeks Djokovic knapper
John McEnroe vindt zegereeks Djokovic knapper (Foto: ANP)

Terstall en Koolhoven begeleiden jonge filmmakers

Martin Koolhoven, Eddy Terstall en Dana Nechustan gaan vier filmmakers begeleiden bij het hun producties. De vier jongeren zijn uitgekozen door het nieuwe filmfonds Storycatcher, is woensdag bekendgemaakt.

Tijdens een selectiedag presenteerden achttien jongeren, tussen de 13 en 23 jaar oud, filmideeën aan een jury. Drie ideeën worden nu met hulp van de professionele filmmakers uitgevoerd. De winnaars krijgen vier maanden ondersteuning en faciliteiten bij elke fase van het productieproces van hun film.

De 14-jarige Kabe gaat zijn film Een Dag uit het Leven van een Autist produceren onder begeleiding van regisseur Martin Koolhoven, bekend van Oorlogswinter. De 17-jarige Nino Koolen gaat de film Chocola maken en wordt daarin bijgestaan door Simon-regisseur Eddy Terstall. De 22-jarige Assi Malsi Hocine Benbouzid en de 21-jarige Nielo O'Neil Alejandro Peñalara krijgen tijdens de productie van hun film 3M, hulp van regisseur en scenarioschrijfster Dana Nechushtan, bekend van de tv-serie Annie M.G.


Terstall en Koolhoven begeleiden jonge filmmakers (Foto: Novum)

Brandgevaar Noord-Limburg nog niet geweken

Het brandgevaar in Noord-Limburg is na weken code oranje gedaald naar code geel. Dat houdt in dat het meest acute gevaar geweken is, maar de droogte nog wel voor meer gevaar dan normaal zorgt. Als er een brand uitbreekt, bekijkt de brandweer of het met extra materieel en personeel moet uitrukken.

De alarmfase is naar beneden bijgesteld door de buien van de afgelopen dagen. Toch blijft het gevaarlijk om in natuurgebieden een vuurtje te stoken. "Niet in alle gebieden is evenveel regen gevallen, dus sommige delen zijn nog steeds droog en vatbaar voor vuur", licht een woordvoerder van de brandweer Noord-Limburg toe.

"De gebieden worden dagelijks gecontroleerd. Met de warme dagen die er dit weekend aan komen, kan het zomaar weer code oranje worden."

In de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Utrecht geldt code groen. Dat staat voor klein gevaar.

Voel de liefde in Pandora's Tower

Volgende week komt Pandora's Tower voor Nintendo Wii uit in Japan en vandaag is een nieuwe feature bekendgemaakt door uitgever Nintendo. In de game zal een systeem verwerkt worden waarmee de relatie tussen de twee hoofdpersonages, Ende en Ceres, beïnvloed kan worden.

In onderstaande screenshot zie je links een verticale meter. Deze geeft aan hoe sterk de band tussen de twee is. Met de Oreichalkos Chain kan Ende zien hoe de connectie met Ceres is. De relatie met Ceres kun je versterken door middel van communicatie en het geven van kadootjes. Aan de beelden te zien is Ceres blij met zowel een regenboog-armband als een wortel.

Ceres wordt overigens ook gelukkig als je haar helpt te voorkomen dat ze in een monster verandert. Dit is het hoofddoel van deze actie-RPG. Door monsters te verslaan en hun vlees aan Ceres te geven kan ze een infectie onderdrukken en blijft ze mens.

Pandora

'Tweedehands verkoop games erger dan piraterij'

De verkoop van tweedehands games brengt een gamestudio meer schade toe dan illegaal downloaden. Dat zegt een woordvoerder van gamestudio Lionhead in gesprek met de gamewebsite Eurogamer. De gamestudio maakt zich meer zorgen om tweedehands verkochte Xbox 360-versies van Fable III dan het op grote schaal illegaal downloaden van de PC-versie.

"Een downloader heeft nooit je spel in de winkel willen kopen, terwijl iemand die een tweedehands exemplaar koopt dat wel heeft", begint de woordvoerder. "Natuurlijk balen we als ons spel zomaar wordt gedownload, maar dat is helaas iets wat bij pc-gaming hoort. Op de lange termijn kost tweedehands verkoop ons meer geld."

Uit een nieuw onderzoek van industrie-analist Michael Pachter bleek vorig jaar dat de handel in tweedehands games in de Verenigde Staten gigantisch is. Er worden jaarlijks wel honderd miljoen gebruikte videogames verkocht. Deze honderd miljoen tweedehands videogames zijn samen goed voor een derde van de totale markt in Amerika.

De bloeiende ruilhandel rond games is een doorn in het oog van de gamestudio's en uitgevers. Ze verdienen immers niets aan deze transacties.


'Tweedehands verkoop games erger dan piraterij' (Foto: Novum)

Man eet 25.000 Big Macs

Een gepensioneerde Amerikaanse gevangenisbewaker heeft dinsdag zijn 25.000ste Big Mac gegeten. Precies 39 jaar eerder at hij de eerste, waarna hij verknocht raakte aan de hamburger van McDonald's. De prestaties van Dan Gorske (57) werden drie jaar en tweeduizend hamburgers geleden reeds onderkend door Guinness World Records.

"Ik ben van plan Big Macs te eten tot mijn laatste snik", zei Gorske, die doorgaans twee hamburgers per dag eet. Tweemaal per week rijdt hij langs McDonald's om een voorraadje voor enkele dagen in te slaan. Thuis vriest hij ze in en warmt ze op wanneer hij trek heeft.

Gorske verwierf bekendheid in de documentaire Super size me, waarin de uitwerking van fastfood op het menselijk lichaam tegen het licht wordt gehouden. De man lijkt in niets op het stereotiepe beeld van een fastfood-verslaafde. Hij is dun en wandelt om in conditie te blijven. Een medisch onderzoek wees onlangs uit dat hij in goede gezondheid verkeert en een laag cholesterolgehalte heeft.

Tara Gidus, diëtist in Florida, zegt het dieet van Gorske niet aan te raden. Een Big Mac bevat zo'n 540 kilocalorieën, bijna een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor een volwassen man. Hoewel de hamburger granen en proteïnen bevat, voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, bevat de burger ook veel vet en zout. Gidus zegt zich echter 'minder zorgen te maken over het slechte spul in een Big Mac dan over het goede spul dat hij mist', zoals fruit en groente.

Dat weerhoudt Gorske er niet van iedere dag hetzelfde maal tot zich te nemen. "Ik geniet echt van elke Big Mac", zei hij.


Man eet 25.000 Big Macs (Foto: Novum)

'MŠlaga wil Van Nistelrooy aantrekken'

Ruud van Nistelrooy speelt volgend seizoen mogelijk weer in Spanje. De aanvaller van Hamburger SV staat in de belangstelling van Málaga, dat melden de doorgaans goed geïnformeerde Spaanse sportkranten Marca en AS. Van Nistelrooy vertrekt bij HSV en liet eerder al weten het liefst terug te keren naar Spanje of Engeland.

Málaga zou al gesprekken hebben gevoerd met de zaakwaarnemer van Van Nistelrooy. De 34-jarige aanvaller speelde voor zijn komst bij HSV vier seizoenen voor Real Madrid, waarmee hij twee keer kampioen werd. De 70-voudig international was in het verleden actief voor FC Den Bosch, sc Heerenveen, PSV en Manchester United.

Málaga werd afgelopen zomer overgenomen door Sjeik Addullah Bin Nassar Al-Thani. De rijke Arabier heeft grote plannen met de nummer negen uit de Spaanse competitie. Eerder haalde hij al voormalig Real-trainer Manuel Pellegrini en de Braziliaanse aanvaller Julio Baptista. Daarnaast kwam verdediger Martin Demichelis in de winterstop over van Bayern München.

Speurhonden vinden 3000 kilo drugs in haven

Speurhonden hebben vrijdag in de Rotterdamse haven in een container bijna 3000 kilo marihuana en hasj gevonden. De drugs zaten verstopt tussen zakken houtskool, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

De container was afkomstig uit Zuid-Afrika en per zeeschip aangevoerd in de Rotterdamse haven. Speurhonden van de douane sloegen aan toen ze in de buurt van de container kwamen.

In de container bleken toen pallets met zakken houtskool uit Namibië te zitten. Tussen de zakken zaten pakketten met 2600 kilo marihuana en 200 kilo hasj, met in totaal een straatwaarde van ongeveer 1 miljoen euro.

De politie onderzoekt waar de drugs, die inmiddels zijn vernietigd, precies vandaan komen. Er is nog niemand aangehouden.


Speurhonden vinden 3000 kilo drugs in haven (Foto: Novum)

[Upd] FIA beperkt gebruik geblazen diffuser toch niet

Autosportfederatie FIA wil vanaf de komende Grand Prix van Spanje het gebruik van de geblazen diffuser gaan beperken. Alle Formule 1-teams hebben een brief gekregen waarin staat dat ze vanaf dit weekend veel minder uitlaatgassen door de diffuser kunnen laten lopen als een rijder zijn gaspedaal niet gebruikt.

Voor het seizoen 2011 wordt door de teams stevig ingezet op de geblazen diffuser, omdat hier extra neerwaartse druk kan worden gevonden. Bij het concept van de geblazen diffuser worden er hete gassen door de achterzijde van de auto geblazen. Door dit ook toe te passen als een rijder geen gas geeft kan de neerwaartse druk constant worden gehouden. Dit doen de teams door een softwarematige aanpassing in de motor om de prestaties op te schroeven, maar de FIA steekt hier nu een stokje voor.

In een schrijven van de FIA staat dat als een rijder remt nog maar slechts tien procent van de maximum hoeveelheid uitlaatgassen door de diffuser laten stromen. Dit omdat de autosportfederatie wil dat het gaspedaal alleen maar gebruikt wordt om het koppel te verhogen en niet voor het verhogen van de aerodynamische prestaties.

Overigens is het op deze manier gebruiken van de geblazen diffuser schadelijk voor de motor, omdat de kleppen niet helemaal gesloten worden. Met name Red Bull Racing zou van het principe gebruik maken in het laatste deel van de kwalificatie. Ook andere renstallen werkten aan of hadden een dergelijk systeem dat nu met de nieuwe maatregelen nu minder effectief zal zijn.

Update 11:34 uur

Autosportfederatie FIA heeft laten weten het gebruik van de geblazen diffuser voorlopig toch niet te willen beperken. Het instellen van beperkingen zou voor een aantal teams te kort dag zijn, omdat ze voor de Grand Prix van Spanje de software voor de motoren en de set-up voor de auto's aan zouden moeten passen. De beperking staat nu op het programma van de eerstvolgende vergadering van de Formule 1 Technical Working Group. De FIA wil proberen om het gebruik van de geblazen diffuser na de vergadering zo snel mogelijk aan banden te leggen zonder dat er teams door het gebrek aan tijd in de problemen komen.

Skyrim: here be dragons

Ook een draken-fetish die maar niet gestild kan worden? The Elder Scrolls V: Skyrim biedt uitkomst! Director Todd Howard heeft op de TES-forums laten weten dat Skyrim een ongelimiteerde hoeveelheid draken zal huishouden. Over de gameplaywaarde wist Todd het volgende te vertellen:

"One of our designers put in a random event I encountered, where I ended up being chased by three dragons and I though, 'who the hell did this?'. I felt like Frodo in Lord of the Rings: The Two Towers and was really frightened. So I asked him to remove it. But no, dragons are generated automatically (in addition to that there are a number of specific encounters, of course)."

Of het ook mogelijk is om de beesten te gebruiken als vervoermiddel blijft nog even in het midden. "Have we considered it? Yes. Do we allow it right now? No. But we can decide to support it at some point", aldus Todd Howard.

Alle drakendoders moeten nog even wachten helaas, Skyrim staat gepland voor een release op 11-11-11 en zal beschikbaar zijn op PC, PS3 en Xbox360.

skyrim dragons

Politiechef berispt om oproep 'bonnendag'

De politie Gooi- en Vechtstreek tikt een wijkteamchef op de vingers die agenten optrommelde volgende week negen uur lang bekeuringen te schrijven. Volgens de politie was het een 'onhandige individuele actie' en gaat de bonnendag niet door.

De chef is zo ontevreden over het aantal bonnen dat wordt uitgedeeld, dat hij een inhaalslag wilde maken om het totaal op te schroeven, zo schreef hij in een interne mail die in handen kwam van De Telegraaf. De agent die de meeste prenten wist uit te delen, zou zelfs worden beloond met een prijs.

De korpsleiding van de politie Gooi- en Vechtstreek was 'onaangenaam verrast' over de berichtgeving in de krant. "De actie is niet in lijn met het korps- en regeringsbeleid. Bonnenquota maken geen deel uit van dit beleid", zo staat in een verklaring.

De betrokken chef wordt woensdag door de korpsleiding aangesproken op zijn gedrag.


Politiechef berispt om oproep 'bonnendag' (Foto: Novum)

[RG] Del Potro fit

Juan Martin del Potro is toch op tijd fit voor Roland Garros. De 22-jarige Argentijnse tennisser is voldoende hersteld van een heupblessure. "Ik zie jullie in Parijs", liet hij via Twitter weten. Del Potro moest zich eerder deze maand terugtrekken van het toernooi in Madrid. Het toernooi in de Franse hoofdstad begint zondag.

Del Potro maakt dit jaar zijn comeback, nadat een hardnekkige polsblessure hem bijna het hele vorige seizoen aan de kant hield. De nummer 27 van de wereld reikte in 2009 nog tot de halve finale van Roland Garros. In dat jaar won hij ook de US Open.

Reeuwijk blijft duurste plaats

De hoogste lokale lasten worden nog steeds betaald door inwoners van Reeuwijk. Een gezin in een huurhuis met twee kinderen en een auto betaalt in de Zuid-Hollandse plaats 1170 euro aan onder meer rioolheffing, provinciale opcenten en waterschapsheffingen. Vorig jaar was dat 1138 euro. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De goedkoopste gemeente is dit jaar Bernheze.

Reeuwijk stond vorig jaar ook eerste in de lijst van gemeenten met de hoogste lokale lasten, toen nog als zelfstandige gemeente. Reeuwijk fuseerde op 1 januari met Bodegraven. Ook voor alleenstaanden in Reeuwijk blijkt de nieuwe fusiegemeente Bodegraven-Reeuwijk het duurst. Zij betalen dit jaar 930 euro. Vorig jaar was dat nog 911 euro.

In het goedkope Bernheze betaalt eenzelfde fictief gezin met huurhuis, kinderen en een auto slechts 535 euro aan lokale belastingen. Een alleenstaande betaalt in de Noord-Brabantse gemeente 318 euro. Vorig jaar was Nijkerk nog het goedkoopst met 290 euro voor alleenstaanden en 459 euro voor een gezin.

Onderzoeksinstituut Coelo becijferde in maart nog dat huishoudens dit jaar gemiddeld 1,6 procent meer aan lokale lasten kwijt zijn. De lasten stijgen voor het eerst minder hard dan de inflatie, die 2 procent bedraagt. Volgens het Coelo was Blaricum overigens de duurste gemeente.

Het CBS gebruikt onder meer cijfers van het Coelo. Dat het toch een andere gemeente aanwijst als duurste plaats om te wonen, komt doordat het CBS ook de waterschapslasten en provinciale belastingen meetelt.

Lotus: "Update levert seconde op"

Team Lotus wil het gat met het middenveld in de Formule 1 dichten en de update die in Spanje wordt meegebracht moet hier voor zorgen. Technisch manager Mike Gascoyne denkt dat het potentieel een seconde per ronde tijdwinst is, waardoor het team mee kan gaan doen in de strijd om de punten.

"We denken dat de upgrade een volle seconde tijdwinst waard is. Het duurt mogelijk een paar races om de potentie volledig te benutten, maar het is echt een seconde waard. Het hangt af van de geblazen vloer en de motor strategieën die je daarvoor kan hanteren. Andere teams hebben daar meer ervaring mee dan wij. Maar de update is significant. Ik verwacht een grote stap voorwaarts met meer op komst voor de komende races," zei Gascoyne.

"De upgrade is volledig om de achterkant van de wagen gebouwd. Het is een op Red Bull Racing geïnspireerd pakket voor de uitlaten en de diffuser. We hadden vorig jaar geen geblazen diffuser geïmplementeerd, dat verschoven we naar dit seizoen. We konden er pas sinds de Kerst mee testen in de windtunnel. Alle data wijst uit dat het veel op zal leveren, een grotere stap dan je normaal gesproken zou verwachten, en dat is waarschijnlijk ook de reden dat alle andere teams het al hebben."

Steeds minder meerlingen geboren

Het aantal geboortes van meerlingen in Nederland neemt af. Dat komt met name doordat er sinds 2003 bij reageerbuisbevruchtingen nog slechts één bevrucht eitje wordt teruggeplaatst in de vrouw. Daarvoor werden vaak meerdere eitjes gebruikt om de kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten.

In 2009 werden in Nederland ongeveer 3200 meerlingen geboren, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In verreweg de meeste gevallen ging het om tweelingen. Het aantal geboortes waarbij drie of meer kinderen werden geboren was slechts 44.

In 2002 werd een recordaantal van 3700 tweelingen geboren. Het aantal geboortes van drie- en nog-meerlingen bereikte al in 1991 zijn piek. Dat waren er toen 124.

Sinds midden jaren zeventig werden er een tijd lang steeds meer meerlingen geboren. Dat kwam vooral door in-vitrofertilisatie (ivf). Daarbij werden in de beginperiode vier of vijf bevruchte eitjes teruggeplaatst. Dat werden er geleidelijk steeds minder tot maximaal twee. De afgelopen jaren wordt nog maar één eicel teruggeplaatst.

Michelle Williams is goede heks in Oz

Michelle Williams heeft de rol van Glinda bemachtigd in Oz: The Great and Powerful. De actrice speelt een goedaardige heks met twee kwaadaardige zussen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In het filmsprookje speelt James Franco de tovenaar van Oz die de macht over het magische land wil grijpen. De twee slechte zussen van Glinda, gespeeld door Mila Kunis en Rachel Weisz, willen de macht echter niet afstaan. Oz wordt bijgestaan door Glinda.

Ook Hilary Swank was in de race voor de heksenrol, maar Williams ging er uiteindelijk mee aan de haal. De 30-jarige Williams was eerder dit jaar nog te zien in het romantische drama Blue Valentine. Met haar toevoeging aan de cast zijn alle grote rollen in de film nu verdeeld.

Sam Raimi regisseert Oz: The Great and Powerful, de prequel van de The Wizard of Oz. De opnamen van de film gaan in juli van start.


Michelle Williams is goede heks in Oz (Foto: Novum)

Final Fantasy Type-0 info

Dankzij het Japanse magazine Jump is er weer wat meer bekend geworden over Final Fantasy Type-0, voorheen ook wel bekend als Final Fantasy Agito XIII. Jump onthult onder andere twee nieuwe personages en bevestigt dat ook in deze Final Fantasy gebruik gemaakt wordt van airships.

De personages zijn King en Sice. King gebruikt twee geweren en is, ondanks zijn stoere uiterlijk, een vriendelijk personage. Sice gebruikt een zeis als wapen en is niet goed met woorden. Type-0 gebruikt, net als vrijwel elke Final Fantasy, summons. We zien in ieder geval Ifrit, Golem en Odin terugkeren. De eerste twee zijn zichtbaar op onderstaande screenshots.

Ifrit Golem

Gamers hadden veel kritiek op Final Fantasy XIII vanwege het ontbreken van een world map. Voor hen is er goed nieuws, deze keert terug in Type-0. Daarnaast zijn er veel steden, grotten en andere lokaties om te ontdekken. De steden zijn uiteraard om weer op krachten te komen alsmede om informatie te verzamelen. Op een gegeven moment is de wereld te bereizen met een airship.

Hoewel de 'XIII'-term uit de titel is, deelt de game wel in de basis mythologie van het hele Fabula Crystallis-thema. De game krijgt wel een eigen kijk op deze mythologie en we zien dus nieuwe gebieden die anders zijn dan in XIII. Final Fantasy Type-0 verschijnt als eerste PSP-game op twee UMD-discs later dit jaar in Japan. Wanneer de game in het Westen verschijnt is nog niet bekend.

 

Procent verschil kost ProRail drie ton

ProRail krijgt een boete van drie ton omdat reizigers vorig jaar 1 procentpunt minder tevreden waren over de informatievoorziening bij storingen. In een prestatiecontract was afgesproken dat ProRail een percentage van 56 procent zou halen, maar de spoorbeheerder haalde 55 procent. Dat blijkt woensdag uit een Kamerbrief van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De boete was in maart al aangekondigd, maar de hoogte was toen nog niet bekend. De NS kreeg toen vanwege de slechte prestaties al een recordboete van 2 miljoen euro. De boetes voor ProRail en de NS zijn voorwaardelijk. Als de twee belangrijkste partijen op het spoor dit jaar alle afspraken nakomen, worden de boetes geschrapt.

Door deze prikkel vielen de uiteindelijke boetes al eerder lager uit. De minister wil echter ook boetes invoeren die niet meer te schrappen zijn.

'Het gaat beter met Europese economie'

Het gaat beter met de Europese economieën. Dat heeft Herman Van Rompuy, president van de Europese Unie, woensdag gezegd. Hij noemde het economisch herstel 'helemaal niet slecht'. Ook zei hij dat de euro nog altijd een betrouwbare munteenheid is.

Alle 27 EU-lidstaten dringen hun begrotingstekorten terug, zei Van Rompuy in een toespraak op de China Europe Business School in Shanghai. Hij voegde toe dat hoewel Europa nog altijd te maken heeft met noodhulp voor Griekenland, Ierland en Portugal, deze landen slechts 7 procent van het bruto binnenlands product van 's werelds grootste gecombineerde economie voor hun rekening nemen.

"De leden met een zwakke economie moeten hun huiswerk doen en hun zaken op orde brengen en dat is waar we mee bezig zijn", aldus Van Rompuy. Hij zei dat 'de euro een zeer sterke munteenheid is waar investeerders wereldwijd vertrouwen in hebben'.

Van Rompuy riep China op om meer te doen om zijn economie toegankelijker te maken voor buitenlandse bedrijven. Europese bedrijven klagen over regelgeving die hun verhindert zich vrijelijk op de Chinese markt te bewegen. China houdt onder meer de yuan kunstmatig laag, wat gunstig is voor de Chinese export. De EU is de grootste afzetmarkt van China.

Van Rompuy sprak in Beijing met premier Wen Jiabao over onder meer handel en mensenrechten. Ook spraken ze over de EU-China-top die later dit jaar wordt gehouden.

Film: Welcome to the Rileys

Regisseur Ridley Scott heeft onder andere Alien, Gladiator, Body of Lies en Robin Hood op zijn naam staan. In zijn familie is hij niet de enige met ervaring als regisseur. Zijn broer Tony heeft bijvoorbeeld Domino geregisseerd en ook Ridleys zoon Jake staat niet stil. Naast het regisseren van muziekvideo's van Lily Allen, U2 en George Michael heeft hij ook twee bioscoopfilms gemaakt. In 1999 was dat Plunkett and MacLeane en nu is het Welcome to the Rileys met Twilight's Kirsten Stewart als stripper.

 

DVD: Schemer

In 2003 werd de Bosnische Maja Bradaric op een beestachtige wijze vermoord door haar eigen vriendengroep. Ten tijde van de moord zat zij in de vierde klas van het vwo en ze werd vermoord door een wurging met een touw. Toenmalig minister-president Balkenende noemde de moord "het dieptepunt van 2003." Regisseur Hanro Smitsman verfilmde het verhaal in zijn speelfilmdebuut Schemer. Toen de film in première ging, wilde Pathé de film niet in haar programmering opnemen, omdat er geen plaats meer voor was. 

'Overheid pompte 610 miljoen in betaald voetbal'

Gemeenten en provincies hebben de afgelopen vijftien jaar zeker 610 miljoen euro in het betaald voetbal gestoken. Dat meldt weekblad De Groene Amsterdammer woensdag op basis van onderzoek.

Als ook de kosten voor de politie-inzet (265 miljoen euro), de uitzendrechten voor de Eredivisie (186 miljoen) en sponsoruitgaven van semi-overheidsbedrijven (42 miljoen) worden meegerekend, gaat het om in totaal ruim 1 miljard euro.

Staatssteun aan clubs is volgens Europese mededingingsregels sinds 2002 verboden, maar via allerlei financiële constructies is sindsdien toch belastinggeld in armlastige voetbalclubs gestoken.

Alle clubs kregen op een of andere manier financiële steun, schrijft het weekblad. Het gaat om investeringen in stadions, het weggeven van gemeentegrond, koopsommen op trainingscomplexen, kwijtgescholden leningen en later waardeloos gebleken borg- en garantstellingen.

Vitesse zou met 75 miljoen euro het meest hebben geprofiteerd, gevolgd door ADO Den Haag met 73 miljoen. Sc Heerenveen, FC Groningen en NAC Breda volgen met ongeveer 40 miljoen euro.

De reddingsacties waren volgens De Groene Amsterdammer vaak nodig door slecht financieel management. Gemeenten zouden telkens over de brug komen vanwege nauwe financiële verstrengeling, angst voor boze fans en vrees voor imagoverlies.

De Europese Commissie laat het overigens niet zomaar over zijn kant gaan. Zo werd in oktober een vooronderzoek ingesteld naar Willem II, dat mogelijk ongeoorloofde steun had ontvangen van de gemeente Tilburg.

Het weekblad baseert zich op een uitgebreide vragenlijst aan gemeenten, jaarverslagen, stukken van de Kamer van Koophandel en het Kadaster, rapporten, raadsbesluiten en interviews met betrokkenen.

Human Tetris spelen op de Kinect

Mensen die vaker het Amerikaanse Cartoon Network kijken, zullen het al vaker gezien hebben: Human Tetris. Een spel waarbij er een muur naar voren komt en jij de vorm in de muur moet aannemen om niet het water in geduwd te worden. Dit spel komt binnenkort ook naar de Kinect toe.

De game is nog niet officieel aangekondigd maar verscheidene mensen hebben de game voorbij zien komen bij een Duits ratingbureau. Grote kans dat de game aangekondigd zal worden tijdens de E3 die binnenkort gaat plaatsvinden. De titel en prijs zijn nog niet bekend maar men gaat uit dat de game Human Tetris zal gaan heten.

holeinthewall

Dode en zwaargewonde door over de kop geslagen auto

Een 17-jarig meisje is dinsdagavond omgekomen door een auto-ongeluk in het Noord-Hollandse Julianadorp. De 18-jarige bestuurder raakte zwaargewond, meldt de politie.

De man raakte rond 20.40 uur de macht over het stuur kwijt op de Zanddijk, een tweebaansweg vlak langs de duinen. De auto botste op een muur en kwam op zijn kop terecht. De 17-jarige, afkomstig uit Den Helder, werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis. Daar overleed ze aan haar verwondingen.

Ook de bestuurder is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is buiten levensgevaar.

ADO meldt zich bij VVV voor Boymans

Naast AZ heeft ook ADO Den Haag zich bij VVV-Venlo gemeld voor spits Ruud Boymans. Ook NAC Breda en N.E.C. Nijmegen hebben naar de speler geïnformeerd.

De clubeigenaar van ADO maakte de concrete belangstelling bij de Limburgse club kenbaar, nadat eerder NAC en N.E.C. al naar de voorwaarden van een transfer hadden geïnformeerd. ADO heeft concurrentie van AZ, dat in hem de opvolger van de vertrokken Graziano Pellè ziet.

De voorkeur van de speler zelf lijkt uit te gaan naar de club uit Alkmaar. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De spits heeft een contract van één jaar bij VVV en hoeft daarom niet veel te kosten. Volgens de zaakwaarnemer van Boymans, Arie Treffers, is de kans klein dat de spits na 1 juli nog voor VVV uitkomt.

Bij ADO zou Boymans de vervanger moeten worden van de mogelijk vertrekkende Dmitry Bulykin. De Russische huurling is deze week onderwerp van gesprek bij de club. Er is contact tussen Anderlecht en ADO over een mogelijk langer verblijf van de clubtopscorer.

Blu-ray: Saw 3D

Het einde van de meest succesvolste horrorserie aller tijden is in zicht. De Saw-serie sluit af met het zevende deel in 3D. Maar of het echt het einde van de serie is, wordt nog betwijfeld. Schrijver James Wan (bekend van Saw, Saw II en Saw III) liet weten in een interview dat hij nog niet klaar is met de serie. Hij heeft nog een geweldig verhaal klaarliggen voor een nieuw deel. Voor nu gaan we er even vanuit dat Saw 3D echt het laatste deel is en behandelen we voor het eerst een Real 3D blu-ray.

Costa Rica naar de Copa America

Costa Rica neemt de plek van Japan in bij de Copa America. Dit meldt de voorzitter van de Costa Ricaanse voetbalbond. Het land zal waarschijnlijk een combinatie van vijf ervaren internationals met het Olympisch team (onder de 23 jaar) naar de Copa America sturen.

Aanvankelijk was Japan als gast uitgenodigd voor het toernooi met Zuid-Amerikaanse voetballanden, echter meldde het Aziatische land zich af omdat de Europese clubteams hun Japanse spelers in juli niet willen afstaan. Ook kon Japan niet gebruik maken van spelers uit de eigen J-League. Deze ligt al een tijdje stil vanwege de verwoestende aardbeving en tsunami. Hierdoor loopt die competitie ook door in juli.

Costa Rica is ingedeeld in een poule met Argentinië, Bolivia en Colombia. De Copa America duurt van 1 tot en met 14 juli.

'Niet de sidequests vermijden in Mass Effect 3'

Mass Effect 3's Executive producer Casey Hudson heeft aangegeven dat het niet slim is om de sidequests te vermijden. Het einde van ME3 wordt deels bepaald door de sidequests. Ga je deze ontwijken om zo snel mogelijk het verhaal door te werken, dan zal het einde minimaal zijn.

Gamers die de tijd nemen om de werelden te verkennen, zullen een 'amazing conclusion' krijgen, aldus Hudson. Niet alleen zul je betere wapens hebben, ook de band met je teamgenoten zal stukken beter zijn.

"If you do a little side quest, or you go off and do a major plot, these things contribute to the war effort.

If you just rip straight down the critical path and try and finish the game as soon as you can, and do very little optional or side stuff, then you can finish the game. You can have some kind of ending and victory, but it'll be a lot more brutal and minimal relative to if you do a lot of stuff.

If you really build a lot of stuff and bring people to your side and rally the entire galaxy around you, and you come into the end game with that, then you'll get an amazing, very definitive ending."

Mass Effect 3 staat gepland voor eind dit jaar en komt uit op PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

 

Munsterman zal Janssen niet tegenhouden

Joop Munsterman zal een transfer van Theo Janssen naar Ajax niet tegenhouden. De voorzitter van FC Twente zegt dat de Amsterdammers slechts aan de afkoopsom hoeven te voldoen.

In het contract van Theo Janssen staat een gelimiteerde afkoopsom van ruim drie miljoen euro opgenomen. Als Ajax aan dit bedrag voldoet, zal Munsterman de Oranje-international niet tegenhouden. De Amsterdamse club meldde zich dinsdag bij de clubleiding van de Tukkers.

"Dat heeft geen zin", zegt de voorzitter in het Algemeen Dagblad over het blokkeren van een transfer naar Ajax. "Mits zijn tot 2012 lopende contract wordt afgekocht. Als Ajax aan de afkoopsom voldoet, zijn er geen obstakels. Zo werkt het mechanisme." Munsterman is niet bang dat de selectie erop achteruit zal gaan als Janssen vertrekt.

"Achter de schermen zijn we altijd met de toekomst bezig, maar één ding is zeker: bij het begin van het nieuwe seizoen staat er in Enschede gewoon weer een kwalitatief goede selectie", verklaart de voorzitter. Janssen liet vandaag op verzoek van FC Twente een kleine medische ingreep schieten. De club ziet liever dat hij eerst een medische keuring bij Ajax ondergaat.

Bouma staat open voor rentree in Oranje

Wilfred Bouma greep dit seizoen met PSV naast de prijzen, maar is wel tevreden bij de Eindhovenaren. Een rentree bij Oranje heeft de verdediger nog niet uit zijn hoofd gezet.

De 32-jarige Bouma stond twee jaar aan de kant wegens blessures. Hij greep de kans die PSV hem bood met beide handen aan. "Het aantal wedstrijden dat ik zou gaan spelen, daar zetten sommigen vraagtekens bij toen ik hier kwam binnenwandelen", vertelt de verdediger aan Voetbal International.

"Daarom kan ik met een kleine veertig wedstrijden in de benen zeker niet ontevreden zijn. Maar qua resultaat ben ik niet tevreden. We wilden het kampioenschap", zegt hij. Hij voelde zich niet geroepen om op te staan als de leider van de Eindhovense ploeg. "Kijk mijn carrière er maar op na, ik ben nooit een leider geweest. In Engeland heb ik voor mezelf leren vechten, ik ben er spraakzamer geworden, maar ik ben er geen leider geworden. Dat bén ik gewoon niet."

Bouma wil niemand de schuld geven van het mislopen van prijzen en Champions League-voetbal. "We moeten de schuld niet bij een paar spelers neerleggen en al helemaal niet bij de trainer. Fred Rutten is de juiste man op de juiste plaats. Iedereen afzonderlijk moet beseffen dat we er niet genoeg uit hebben gehaald."

[NBA] Nowitzki weer belangrijk voor Mavericks

In de eerste wedstrijd in de finale van de Western Conference heeft Dirk Nowitzki zijn ploeg Dallas Mavericks naar een overwinning geleid. Oklahoma City Thunder werd met 121-112 verslagen mede door 48 punten van de Duitser.

Nowitzki mocht gedurende de wedstrijd 24 vrije worpen nemen en hij miste er geen enkele. Hiermee vestigde hij een NBA-record.

"Hij is zo goed dat - in een poging hem te stoppen - er veel fouten tegen hem worden gemaakt. En vervolgens scoort hij 24 uit 24 vanaf de vrije worp-lijn”, aldus Mavericks-coach Rick Carlisle. "Er zijn maar weinig spelers in de NBA die dat kunnen.”

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de criminele vastgoedsector.

De Belastingdienst heeft bij ruim zeshonderd bedrijven in de vastgoedsector voor in totaal 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. De fiscus deed bijna 1300 onderzoeken in bedrijven die zich bezighouden met projectontwikkeling, bouw, koop en verkoop van panden. In de helft van de gevallen werden er dus onregelmatigheden geconstateerd. In totaal vond de Belastingdienst voor 1 miljard euro aan verzwegen omzet.

Belgisch toptalent Rits kiest voor Ajax

Het grote Belgische talent Mats Rits tekent voor twee seizoenen bij Ajax. De 17-jarige middenvelder komt transfervrij over van GBA. Rits stond ook nadrukkelijk in de belangstelling van FC Utrecht, Anderlecht en PSV. "Maar bij Ajax was het gevoel het beste", zegt Rits  zelf in De Telegraaf.

Met Rits heeft Ajax mogelijk de vijfde versterking binnen. Eerder meldde De Telegraaf al dat de overgang van Theo Janssen (FC Twente), Kolbeinn Sigthorsson (AZ), Derk Boerrigter (RKC Waalwijk) en Thulani Serero (Ajax Cape Town) zo goed als rond is.

Rits was op zijn veertiende al eens op proef in Amsterdam, maar vond de tijd toen nog niet rijp voor een overgang naar het buitenland. Hij koos ervoor bij GBA in Antwerpen te blijven en scoorde bij zijn debuut op zijn zestiende direct twee keer.

De Belgische (ex-)Ajacieden Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld overtuigden Rits ervan voor Ajax te kiezen. Hij kwam zelfs bij Alderweireld thuis omdat diens familie en de familie Rits elkaar kennen.

Rits doet in de voorbereiding van het nieuwe seizoen met het eerste elftal mee. Dan wordt besloten of de tweebenige speler, die vooral rechts op het middenveld of op 'tien' uit de voeten kan, bij de selectie blijft of bij de A1 of Jong Ajax moet rijpen.

Vastgoedsector fraudeert voor miljoenen

De Belastingdienst heeft bij ruim zeshonderd bedrijven in de vastgoedsector voor in totaal 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Dat maakte het Ministerie van Financiën woensdag bekend.

De fiscus deed bijna 1300 onderzoeken in bedrijven die zich bezighouden met projectontwikkeling, bouw, koop en verkoop van panden. In de helft van de gevallen werden er onregelmatigheden geconstateerd. In totaal vond de Belastingdienst voor 1 miljard euro aan verzwegen omzet.

Vastgoedsector fraudeert voor miljoenen
Vastgoedsector fraudeert voor miljoenen (Foto: ANP)

Koffieleut krijgt minder vaak prostaatkanker

Mannen die koffie drinken lopen een statistisch kleiner risico op prostaatkanker dan niet-koffiedrinkers. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van de Harvard School of Public Health waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd.

De onderzoekers volgden tussen 1986 en 2008 een groep van 47.911 Amerikaanse mannen, die iedere vier jaar meldden hoeveel koffie ze dronken. Prostaatkanker bleek 20 procent minder voor te komen onder mannen die hadden aangegeven dat ze meer dan zes koppen koffie per dag dronken, dan bij degenen die helemaal geen koffie dronken.

Het meest dodelijke type prostaatkanker bleek zelfs 60 procent minder voor te komen bij de grote koffiedrinkers. Onder de onderzochte groep mannen die een tot drie koppen per dag dronken, kwam de ernstigste vorm van de ziekte 30 procent minder voor.

Koffieleut krijgt minder vaak prostaatkanker
Koffieleut krijgt minder vaak prostaatkanker (Foto: ANP)

's Werelds duurste tiara brengt 8 miljoen op

Een oogverblindende tiara met smaragden, die nog zou hebben toebehoord aan de vrouw van Napoleon III, is dinsdag verkocht voor een recordbedrag van 11,3 miljoen Zwitserse franken (8,25 miljoen euro). De hoofdtooi is bij een veiling door Sotheby's in Genève verworven door een anonieme koper.

De diamanten en emeralden tiara was ingeschat op 3,5 à 7 miljoen euro. "Onnodig te zeggen dat de prijs een wereldrecord is voor de veiling van een tiara", zei voorzitter David Bennett van Sotheby's Europa en Midden-Oosten afdeling voor juwelen, toen hij de koop bezegelde met een hamerslag. De tiara was voor het laatste verkocht in 1979.

Sotheby's verkocht dinsdag ook een uiterst zeldzame grote diamant van 10,99 karaat. Die bracht 7,6 miljoen euro op. Dat is de op twee na hoogste prijs ooit betaald voor een roze diamant bij een veiling.

's Werelds duurste tiara brengt 8 miljoen op
's Werelds duurste tiara brengt 8 miljoen op (Foto: ANP)

Film: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

In 2002 gingen er geruchten dat er een film zou worden gemaakt rond de Disney-attractie Pirates of the Caribbean. Een jaar later ging de film Pirates of the Caribbean: The Curse of The Black Pearl in première en werd het een groot succes. De eerste film bracht ruim 653 miljoen dollar op. Het vervolg, Dead Men's Chest, ging daar ruim overheen met een opbrengst van 1,02 miljard dollar. At World's End kwam daar dicht in de buurt, maar kon het succes net niet evenaren. Lang was het onduidelijk of de serie een doorstart kreeg, maar nu kunnen de Piratenfans eindelijk hun held Jack Sparrow weer zien in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Gouden Palm voor Jean-Paul Belmondo

De Franse acteur Jean-Paul Belmondo heeft dinsdag tijdens het filmfestival in Cannes een Gouden Palm voor zijn gehele oeuvre gekregen.

Het aanwezige publiek applaudisseerde minutenlang toen de prijs werd uitgereikt aan het 78-jarige icoon van de Franse film. In het publiek zaten goede vrienden van Belmondo, onder wie actrice Claudia Cardinale.

De prijsuitreiking vond plaats na de vertoning van een documentaire over Belmondo.

De Fransman speelde in meer dan zeventig films, waaronder À bout de Souffle (1960), Le Doulos (1961) en Les Misérables (1995). Hij staat onder meer bekend om zijn lachje en de legendarische manier om nadenkend met zijn duimen over zijn lippen te wrijven.

Gouden Palm voor Jean-Paul Belmondo
Gouden Palm voor Jean-Paul Belmondo (Foto: ANP)

Imago VS in moslimlanden verslechterd

Het imago van de Verenigde Staten in moslimlanden is het voorbije jaar verslechterd, zo blijkt uit een peiling die het Pew Research Center dinsdag bekendmaakte. Alleen in Indonesië denkt een meerderheid positief over de VS, hoewel de steun 5 procentpunt lager is dan de 59 procent in 2010. De Amerikaanse president Barack Obama woonde in zijn jeugdjaren in Indonesië.

Zelfs onder inwoners van de Amerikaanse bondgenoten Jordanië en Turkije verzuurde de mening over de VS. Het percentage Jordaniërs dat de VS gunstig is gestemd daalde met 8 procentpunt tot slechts 13 procent dit jaar. In Turkije is nog 10 procent positief over de VS tegen 17 procent vorig jaar.

Pew ondervroeg duizend mensen in zowel Egypte, Indonesië, Israël, Jordanië, Libanon, de Palestijnse gebieden als Turkije. In Pakistan werden 2000 mensen ondervraagd in maart en april.

Minderheid corporaties voor huurverhoging

Een kleine minderheid van de woningcorporaties is van plan de huur van alle woningen op termijn met 125 euro per maand te verhogen als de plannen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner voor een huurverhoging doorgaan. Uit een enquête die dagblad Trouw woensdag publiceerde, blijkt dat 4 van de 83 ondervraagde corporaties de maatregel zou gebruiken om de huren van het hele woningbestand maximaal te verhogen.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag Donners voorstel om alle sociale huurwoningen 25 extra punten toe te kennen, zodat de huren mogen stijgen. Dat is volgens hem nodig om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. In de enquête van Trouw tonen 25 van de 83 ondervraagde corporaties zich voorstander van het plan. Die woningbouwstichtingen bevinden zich vooral in de Randstad (19) en in Noord-Brabant (4), regio's waar woningen schaars zijn. De meeste zeggen alleen een prijsstijging te willen voor hun duurdere woningen.

Kamerbreed is vooraf kritisch op het voorstel gereageerd. De voorgestelde huurstijging geldt overigens niet voor bestaande huurders. Er zijn ruim vierhonderd woningcorporaties in Nederland.

'Zonnen net zo verslavend als roken'

Een Belgische studie waarschuwt voor zonverslaving. "Er bestaat een risico op fysieke afhankelijkheid van zonnen en zonnebankbruinen." Dat blijkt uit een studie van dermatologen van het universitair ziekenhuis van Luik, meldden Belgische media woensdag.

"Het is een gewoonte die rond het zestiende à zeventiende jaar wordt begonnen, zoals andere verslavingen als tabak en alcohol", zegt professor Gerald Piérard. "En we zijn ons ervan bewust dat die gewoonte niet snel afgeleerd kan worden bij degenen die overdrijven, ook al zijn de risico's op kanker goed bekend."

Zonnen en UV-stralen in het algemeen zorgen voor een gevoel van welbehagen, een plezier dat de hersenen vragen. Net zoals voor roken geldt, is het volgens de professor dus het beste om er nooit mee te beginnen.

'Zonnen net zo verslavend als roken'
'Zonnen net zo verslavend als roken' (Foto: ANP)

Leraren blokkeren gebouw onderwijsbond

De vakbond Leraren in Actie blokkeert sinds woensdag 07.00 uur de ingang van het hoofdkantoor van de Algemene Onderwijsbond (AOb) aan het Jaarsbeursplein in Utrecht. De docenten protesteren tegen het principeakkoord tussen de vakbonden en de VO-raad.

Leraren in Actie (LIA) vindt dit akkoord 'volstrekt onacceptabel' vanwege de zogenoemde vakantiekorting. Volgens LIA laten de bonden in het principeakkoord al hun eisen om deze te verzachten varen.

Ook komt er voor het tweede jaar op rij geen salaris bij, en gaat de werkdruk verder omhoog, stellen de boze docenten. Daarnaast staan andere verworven rechten volgens LIA op de tocht. "De VO-raad zegt geen geld te hebben, de politiek kijkt weg en leerlingen en leraren zijn de dupe", fulmineert de bond. "Dit akkoord zal het lerarentekort nog veel groter maken en heeft funeste gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs."

LIA organiseert maandag, de dag dat de onderhandelingen worden voortgezet, een landelijke staking, waarbij de eindexamens worden ontzien. Op het Plein in Den Haag wordt van 11.00 tot 14.00 uur 'demonstratief' examenwerk nagekeken. Volgens Leraren in Actie moeten de onderhandelingen worden hervat met de model-cao die de bond in december aan de partijen heeft voorgelegd. LIA zegt graag aan te schuiven bij deze onderhandelingen.

Eerste teaser van Kuifje

Er is een eerste teaser uitgebracht van de film The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn. In deze film wordt gebruikgemaakt van 3D Motion Capture. De film is geregisseerd door Steven Spielberg en Peter Jackson is de producent. Peter Jackson is daarnaast de regisseur van de volgende film met Kuifje, genaamd The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun. Op dit moment wordt er zelfs een derde film verwacht van Kuifje in 2015, maar wie de regisseur is van deze film, is nog niet bekendgemaakt.

In de film van Spielberg wordt een drietal stripverhalen van de Belgische striptekenaar Hergé (Georges Rémi) samengebracht tot één verhaal. Het gaat hier om de volgende titels: De Krab met de Gulden Scharen, Het Geheim van de Eenhoorn, en De Schat van Scharlaken Rackham.

Kuifje zal gespeeld worden door Jamie Bell. Andere rollen zijn er voor Andy Serkis als Kapitein Haddock, Nick Frost en Simon Pegg als de tweeling Jansen en Janssen en Daniel Craig zal te zien zijn als Red Rackham.

De film van Steven Spielberg wordt verwacht in december. Een jaar later zal de film van Peter Jackson in de bioscopen te zien zijn.


Eerste teaser The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn (Video: YouTube)

Kwart huisartsen te traag bij spoedoproep

Bij een kwart van de 4400 huisartsenpraktijken wordt de telefoon bij een spoedoproep niet binnen de norm van dertig seconden opgenomen. Dat blijkt uit een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag naar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) stuurt, schrijft De Telegraaf woensdag.

De praktijken moeten de zaken binnen twee maanden op orde hebben, anders krijgen ze een boete van 2000 euro per week. Ook komen ze op een openbare zwarte lijst van slecht bereikbare praktijken te staan als de situatie niet verbetert. Meer dan duizend praktijken zijn al aangeschreven.

Bij het onderzoek werden de spoednummers van alle huisartsenpraktijken in Nederland gebeld. Bij een op de acht praktijken lukte het zelfs niet om binnen anderhalve minuut iemand aan de lijn te krijgen. Minister Schippers zegt in de krant de 'harde aanpak' van de inspectie te steunen. Vanaf 1 juli volgt een nieuwe belronde.

In 2008 bleek al dat huisartsen vaak slecht bereikbaar zijn. Daarom werden toen spoednormen ingevoerd.

Strauss-Kahn onder zelfmoordtoezicht

Dominique Strauss-Kahn is onder speciaal zelfmoordtoezicht geplaatst in zijn New Yorkse cel, meldde de Amerikaanse tv-zender NBC dinsdag op basis van anonieme bronnen. Dat betekent dat de Fransman elke vijftien à dertig minuten wordt gecontroleerd. Hij heeft een trainingspak en schoenen gekregen zonder veters, om het risico te beperken dat hij zichzelf ombrengt.

Strauss-Kahn (62), topman van het IMF, is beschuldigd van een poging een kamermeisje te verkrachten in het Sofitel hotel aan Times Square in New York.

De man, die gewend is aan hotelkamers van duizenden dollars per nacht, zit sindsdien in de beruchte gevangenis van Rikers Island. Hij zit in een eenpersoonscel en wordt een uurtje per dag gelucht. Hij mag drie keer per week bezoek ontvangen van zijn advocaat.

Het New Yorkse departement voor gevangenissen verklaarde dat alle gevangenen dezelfde behandeling krijgen, wat betreft veiligheid. "Iedere gedetineerde wordt beoordeeld op het risico voor zichzelf en voor anderen", aldus een woordvoerder, die eraan toevoegde dat de beoordeling vertrouwelijk is.

De rechter in New York weigerde maandag om Strauss-Kahn vrij te laten op borgtocht. Hij zou vluchtgevaarlijk zijn. De advocaten van de Fransman overwegen nog om in beroep te gaan tegen het vonnis over de borgtocht.

Strauss-Kahn onder zelfmoordtoezicht
Strauss-Kahn onder zelfmoordtoezicht (Foto: ANP)

Loodsen waarschuwen voor ramp Westerschelde

De Belgische scheepsloodsen, specialisten met een grote bekendheid met het plaatselijk vaarwater, luiden de noodklok over het groeiende aantal cruiseschepen op de Westerschelde. Die zorgen volgens hen voor gevaarlijke toestanden. "Het is een kwestie van tijd voor een oceaanreus zo'n klein laag schip raakt en er mogelijk honderden slachtoffers vallen", zeggen de loodsen woensdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Steeds meer cruiseschepen varen richting Gent en Antwerpen. Er komen dit jaar zo'n 185 schepen, vooral uit Duitsland. Meer dan twee keer zoveel als de 73 van 2005.

Sven Deridder, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Loodsen, vreest een botsing met bijvoorbeeld een tanker: "Dagelijks komen meer dan zeventig grote schepen van 10.000 ton voorbij op de Westerschelde. En tussen die gevaartes zie je almaar vaker de lage toeristenboten van amper 200 à 300 ton. Worden ze aangevaren door een tanker, dan is dat alsof je met een vrachtwagen over een luciferdoosje rijdt. Het zou een drama zijn. Op die schepen zitten tweehonderd passagiers. Hun kajuiten liggen vaak onder de waterlijn. Alle hulp zou te laat komen."

De loodsen willen daarom dat cruiseschepen ook verplicht loodsen meenemen. Nu zijn loodsen alleen op zeeschepen verplicht. "En neen, ik hou dit pleidooi niet om ons beroep te promoten, verre van. Wij zijn ambtenaren. Commerciële doeleinden heeft onze dienst niet. Het gaat hier puur om de veiligheid", aldus Deridder.

De Vlaamse minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V), is voorstander van het voorstel.

Starbucks aangeklaagd na ontslag om lengte

De Amerikaanse commissie voor gelijke behandeling klaagt koffiebedrijf Starbucks aan vanwege het ontslag van een medewerkster met dwerggroei, meldden Amerikaanse media dinsdag. De barvrouw had op haar derde werkdag bij de vestiging in El Paso gevraagd om een kruk of trapje om haar werk goed te kunnen doen.

In plaats van een krukje, gaf de bedrijfsleider de medewerkster haar ontslag. De reden was dat ze door haar geringe lengte klanten en collega's in gevaar zou kunnen brengen. Volgens de commissie was het verzoek om het krukje volkomen redelijk en heeft Starbucks de wet overtreden. De ontslagkwestie speelde zich af in juli 2009.

Stacey Krum is woordvoerster voor Starbucks. Zij geeft tegenover persbureau Reuters aan dat de ontslagen medewerkster in haar proeftijd zat. Na drie dagen besloot Starbucks dat het werk fysiek te veel van de medewerkster zou vergen. Een kruk in de zaak zou 'geen redelijke oplossing' zijn geweest in de werkomgeving, aldus Krum.

Egyptenaar voorlopig leider Al Qaida

Egyptenaar Saif al-Adel heeft voorlopig de leiding bij terreurnetwerk Al Qaida, in afwachting van de verwachte benoeming van Ayman al-Zawahri als opvolger van Osama bin Laden. Dat meldde analist Noman Benotman van de Britse denktank Quilliam Foundation dinsdag. Benotman is oud-handlanger van Osama bin Laden.

Saif al-Adel is volgens Amerikaanse aanklagers een van de leidende militaire chefs van Al Qaida. Hij zou geholpen hebben bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam in 1998. In de jaren negentig zou hij trainingskampen voor Al Qaida hebben opgezet in Sudan en Afghanistan.

De benoeming van een waarnemend leider is een reactie op de onrust onder aanhangers. Die hadden online geklaagd dat het zo lang duurde voordat een opvolger verscheen voor Osama bin Laden, die 2 mei is doodgeschoten door Amerikaanse commando's.

Saif al-Adel, wat letterlijk zwaard der gerechtigheid betekent, wordt al een tijd gezocht door de FBI. Er staat een prijs op zijn hoofd van 5 miljoen dollar.

al_Adel
Saif al-Adel (Foto: FBI)

Twintigduizend kippen omgekomen bij brand 't Goy

Bij een grote brand in het Utrechtse 't Goy zijn dinsdagavond twintigduizend kippen omgekomen. Ook kwam asbest vrij. Het asbest kwam onder meer terecht bij een paar woningen in de buurt. Wat de gevolgen van het asbest voor de bewoners van de huizen zijn, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak omstreeks 19.15 uur uit bij een fruitteler en kippenbedrijf aan het Groenedijkje. De brand woedde in een loods, waarvan in het dak asbest zat. Omstreeks 21.45 uur heeft de brandweer het vuur nagenoeg helemaal onder controle. "Het sein brand meester kan ieder moment worden gegeven", zegt de woordvoerder.

De omgekomen kippen zaten in een schuur naast de brandende loods. De dieren zijn gestikt door de rook. Bij de brand raakten geen personen gewond.

De loods stond volgens de woordvoerder in een landelijk gebied. Behalve de paar woningen zijn er een boomgaard en weilanden in de buurt. het asbest is in een klein gebied vrijgekomen, zegt de woordvoerder. De komende dagen zal het worden opgeruimd. Behalve het asbest kwamen verder geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij.

Alternatieve straf voor crash met 154 doden

Een Braziliaanse rechtbank heeft dinsdag twee Amerikaanse piloten veroordeeld voor een botsing tussen twee vliegtuigen, waardoor 154 mensen omkwamen. De piloten moeten in de VS dienstverlening aan de gemeenschap verrichten, een soort alternatieve straf. Ze mogen voorlopig ook niet vliegen.

Nabestaanden van de slachtoffers reageerden teleurgesteld en boos. "De piloten gaan gewoon naar de ambassade voor koffie en de rechter denkt dat zoiets voldoende straf is", zei Rosane Gutjahr. Haar man stierf bij de crash.

De twee piloten Joseph Lepore en Jan Paladino bestuurden in 2006 een zakenvliegtuigje boven Brazilië, toen ze op ruim 11 kilometer hoogte botsten met een Boeing 737 van Gol Airlines. De Boeing stortte neer en alle 154 inzittenden kwamen om. Het zakenvliegtuigje kon een noodlanding maken en hun vijf passagiers veilig aan de grond zetten.

Volgens de rechter waren de twee Amerikaanse piloten nalatig geweest. Tijdens hun vlucht hadden ze een uur niet op hun controlepaneel gekeken. "Een uur lang waren ze passagiers! Een uur in luchtvaart is een eeuwigheid", oordeelde rechter Murilo Mendes. Een officieel onderzoek toonde aan dat de Amerikanen 300 meter hoger vlogen dan hun vluchtplan voorschreef.

Een onderzoek van het Amerikaanse National Transportation Safety Board legde de schuld vooral bij de Braziliaanse luchtverkeersleiding.

Meisje dood na ongeluk met windscherm

Een 5-jarig meisje dat maandag in Haaksbergen bekneld raakte in een mechanisch windscherm is dinsdag in een ziekenhuis in Groningen aan haar verwondingen overleden. Het scherm was volgens de voorschriften gebruikt, zo heeft onderzoek uitgewezen. Dat meldt de politie, die spreekt van een noodlottig ongeval.

Het meisje raakte rond 19.00 uur ernstig gewond toen ze op de Broekdijk in de verdrukking kwam in het regen- en windscherm.

Afvaloven Omrin draaide zonder meetapparatuur

Exploitant van de nieuwe afvaloven in Harlingen Omrin is te vroeg begonnen met het verbranden van afval. De meetapparatuur van de oven, die pas een paar weken in gebruik is, was op het moment van verbranding nog helemaal niet in orde. Er zijn hoge concentraties koolwaterstoffen vrijgekomen en niet uit te sluiten valt dat er ook dioxine-emissies zijn geweest.

Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdagavond op basis van een rapport van onderzoeksbureau MOB. Omrin is eigendom van de Friese gemeenten. De oven, die huisvuil uit Friesland moet verwerken, staat vlak bij de Waddenzee en ligt op slechts een paar kilometers van het centrum van Harlingen. Omwonenden maken zich al langer ongerust over de uitstoot van de oven.

Algemeen directeur van Omrin John Vernooij zei in Nieuwsuur dat de normen in de eerste acht tot negen dagen zijn overschreden. Er zouden 'verzurende stoffen' zijn vrijgekomen. Sindsdien voldoet alles echter aan de normen, aldus Vernooij.

Moskou verbiedt homomanifestatie

De gemeente Moskou heeft een manifestatie voor homorechten verboden, omdat die aanleiding zou kunnen geven tot 'protesten die kunnen uitlopen op massale verstoringen van de openbare orde'. Dat meldt de website Gayrussia.eu.

De bijeenkomst is op 28 mei gepland in de buurt van het Kremlin. Het is volgens homoactivist Nikolaj Aleksejev al de zesde keer dat de autoriteiten een aangevraagde vergunning hebben afgewezen. Net als de voorgaande keren willen de activisten zich niets van het verbod aantrekken.

Homo's en lesbiennes worden in Rusland met de nek aangekeken. De Russisch-orthodoxe kerk en steeds luidruchtigere ultranationalisten behoren tot de ergste homohaters.

Sutil wil naam zuiveren

Formule 1-coureur Adrian Sutil wil zijn naam zuiveren nu hij aangeklaagd is door Gerard Lux, de topman van Genii Capital. Lux maakte bekend de Duitser aan te klagen voor zware mishandeling, welke plaatsvond in een nachtclub in Shanghai.

De precieze gang van zaken is onduidelijk, maar wel bekend is dat Lux een grote wond in zijn nek opliep doordat hij door een glas geraakt was. Hij heeft nu ondanks de excuses van Sutil de Duitser aangeklaagd. De coureur reageert nu alleen nog via zijn manager Manfred Zimmermann op het incident.

"Wij hebben via de pers vernomen dat de heer Lux een aanklacht wil indienen tegen Adrian. Adrian heeft zijn excuses al aangeboden voor het vooral en uitgelegd dat het een ongeluk was dat Lux door zijn toedoen gewond is geraakt. Hij heeft de laatste weken bovendien herhaaldelijk gepoogd contact te leggen met Lux, maar dat is niet gelukt," zei Zimmermann. "Als het daadwerkelijk tot een aanklacht komt, zullen wij ons daar echter op elke mogelijke manier tegen verdedigen."

Tegenover Motorsport-Total gaat de manager nog verder. "Iedereen die Adrian kent, weet dat hij nooit bewust of met voorbedachte rade iemand zou aanvallen of verwonden. Geweld is hem vreemd. Adrian betreurt het zeer dat er iemand gewond is geraakt. Het bedraagt hier niets anders dan een ongelukkig incident waarbij geen sprake is van het bewust toebrengen van letsel."

Hangende het onderzoek blijft Force India Sutil steunen. De Indiase renstal ziet dan ook geen enkele reden om de Duitser voor de Grand Prix van Spanje te vervangen door een andere rijder.

UCI biedt renners excuses aan voor dopinglijst

Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielerunie (UCI) heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het uitlekken van een vertrouwelijke lijst met mogelijke verdachten van doping.

Dat deed hij gisteren in een open brief aan alle coureurs. Maar de Ier benadrukte dat de lijst een effectief middel kan zijn in de strijd tegen het gebruik van verboden middelen in het peloton.

De geheime lijst, afkomstig van de UCI, werd vrijdag gepubliceerd in de Franse krant L'Equipe. "Het is onacceptabel dat deze informatie door onbekenden naar buiten is gebracht", erkende McQuaid. De UCI en het mondiale antidopingbureau WADA hebben een grondig onderzoek aangekondigd naar het 'lek' in deze zaak.

Op basis van onder meer schommelingen in de bloedwaarden had de UCI voor intern gebruik een lijst opgesteld waarin renners in een schaal van nul (totaal niet verdacht) tot tien (zeer verdacht) waren geklasseerd. De publicatie leidde tot woedende reacties, met name bij de renners. "Ik was zelf ook heel boos. Dit had nooit mogen gebeuren. De daders zullen snel bekend zijn. Tegen hen zullen we juridische actie ondernemen", betoogde McQuaid.

Silverstone opent nieuw pitcomplex

Het circuit van Silverstone heeft gisteren haar gloednieuwe pitxomplex geopend. Het 27 miljoen pond kostende project werd onder aanwezigheid van onder meer Stirling Moss, Jackie Stewart, Damon Hill, Nigel Mansell en Valentino Rossi aan de pers getoond. Een ieder toonde zich vol lof over de gebouwen die tussen Club en Abbey staan.

"Dit is geweldig. Het is het resultaat van hard werken door de BRDC. Het ziet er geweldig uit en het is een mijlpaal. Dit is het centrum van het race-universum," zei BBC-commentator Martin Brundle die weet dat mede door het nieuwe complex de Formule 1 voor Silverstone behouden kon blijven.

Voorstellen voor kleiner en gekozen Brits Hogerhuis

De Britse regering heeft dinsdag voorstellen gepresenteerd voor hervorming van het Hogerhuis, dat in de toekomst volledig of gedeeltelijk gekozen zou moeten worden. "Het Hogerhuis doet zijn werk goed, maar heeft onvoldoende democratisch gezag", zei premier David Cameron.

Het zevenhonderd jaar oude hogerhuis, dat zelf geen wetten maakt maar deze wel mag amenderen, telt momenteel 792 actieve leden. Een deel is door de regering benoemd, anderen erven het lidmaatschap of zitten er namens de kerk. De leden worden benoemd voor het leven.

Volgens een wetsontwerp van vicepremier Nick Clegg kan het aantal leden terug worden gebracht naar 300, van wie 240 gekozen voor een vaste termijn van vijftien jaar. De overige 60 leden zouden benoemd moeten worden. In een bijvoegsel staan nog andere opties, zoals een volledig gekozen Hogerhuis. Deze mogelijkheid heeft de voorkeur van Clegg, maar is waarschijnlijk voor de kamer een brug te ver.

De stukken zullen door zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis worden behandeld.

Over hervorming van het Hogerhuis wordt al tientallen jaren gepraat. Het Lagerhuis stemde in 2007 onder de voorgaande regering voor ingrijpende veranderingen, maar daar is nog weinig van terechtgekomen.

Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.