Kerncentrale Borssele deels in Duitse handen

De kerncentrale in Borssele komt voor 30 procent in handen van de Duitse energiereus RWE. Maandagavond werd een slepend conflict over het eigendom van de centrale tussen RWE en nutsbedrijf Delta beëindigd. RWE neemt genoegen met 30 procent in plaats van 50, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

De oplossing is vooral mogelijk gemaakt door oud-aandeelhouders van Essent. Zij dachten hun belang van 50 procent samen met de rest van het bedrijf te hebben verkocht aan RWE, maar Delta maakte bezwaar tegen de nieuwe partner.

De rechter bepaalde eerder dat de meerderheid van de aandelen in handen moet zijn van een publieke partij. Het beursgenoteerde RWE is dat niet. De voormalig aandeelhouders van Essent hebben nu 20 procent overgedragen aan Delta, dat in handen is van gemeenten en provincies.

Een woordvoerder van Delta kan het verhaal nog niet bevestigen. Het bedrijf zegt later in de ochtend met een verklaring te komen.

RWE krijgt door de deal voet aan de grond in de opwekking van Nederlandse kernenergie. RWE en Delta hebben allebei plannen voor een nieuwe kerncentrale bij Borssele. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over kernenergie.