FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 mei 2011

Zeperd voor Berlusconi in Milaan

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi lijkt een zeperd te hebben behaald bij de lokale verkiezingen in Milaan. De zittende burgemeester, Letizia Moratti, lijkt het af te leggen tegen haar centrumlinkse uitdager Giuliano Pisapia, ondanks de steuncampagne die Berlusconi voor haar voerde.

In de voorlopige uitslagen op basis van bijna de helft van de stemlokalen stond Moratti maandagavond op 41,7 procent, tegen Pisapia 47,9 procent. Berlusconi volgde de resultaten vanuit zijn villa even buiten Milaan; volgens zijn woordvoerder Paolo Bonaiuti wil Berlusconi pas commentaar geven als de volledige uitslag bekend is.

De door een seksschandaal en verschillende corruptiezaken achtervolgde Berlusconi had de stemming tot een persoonlijke kwestie gemaakt. Hij had de Italianen opgeroepen op zijn kandidaten te stemmen, om zo hun steun voor zijn regering te betuigen.

F1-coureur Sutil aangeklaagd voor mishandeling

Formule 1-coureur Adrian Sutil is door de baas van Genii Capital Eric Lux aangeklaagd voor zware lichamelijke mishandeling. Het nieuws is door het Zwitserse gerechtskantoor Lalive vanavond door middel van een persbericht bekend gemaakt. Het glasincident vond in een Chinese nachtclub plaats.

"Als gevolg van de gebeurtenissen op 17 april te Shanghai, heeft de heer Eric Lux een aanklacht ingediend tegen de heer Adrian Sutil wegens zware lichamelijke mishandeling", luidt het schrijven," zo stond in een verklaring te lezen. Zodra de aanklacht officieel wordt dan zullen Sutils team Force India en de FIA op de hoogte worden gesteld. Het kan de Duitser bij schuldigverklaring zelfs zijn superlicentie en daarmee een plaats in de Formule 1 kosten.

Sutil bevestigde vorige week al dat het incident waarbij Lux aan zijn nek gewond raakte plaats heeft gevonden. "Tijdens een prive-aangelegenheid heb ik per ongeluk iemand verwond. Ik heb niet opzettelijk gehandeld en mijn excuses aangeboden voor wat er gebeurd is," zo liet hij weten aan de Duitse media.

'Boerrigter en T. Janssen naar Ajax'

Ajax heeft volgens Voetbal International de eerste versterking voor het seizoen 2011/2012 vrijwel binnen. De Amsterdammers verwachten deze week met RKC Waalwijk rond te komen over een transfer van Derk Boerrigter naar de hoofdstad. Algemeen directeur Rik van den Boog sprak vandaag over de voorwaarden voor de overgang. Voor de flankaanvaller ligt een contract tot 2014 klaar.

Daarnaast is Ajax nog op zoek naar een centrumspits en de club heeft daarbij de zinnen gezet op AZ'er Kolbeinn Sigthórsson. De jonge IJslander zou volgens Barend & Barend al persoonlijk rond zijn met de Amsterdammers, maar de clubs zijn dit nog niet. Naar verluidt wil Ajax niet de door AZ vereiste transfersom gaan betalen. De Alkmaarders hopen dat een buitenlandse club zich meldt voor Sigthórsson, maar de IJslander wil niets liever dan naar Ajax.

Daarnaast lijkt nog een opmerkelijke transfer in de lucht te hangen, want Theo Janssen zou de overstap van FC Twente naar Ajax gaan maken. De komst van de middenvelder zou volgens Barend & Barend mogelijk morgen zelfs al aangekondigd kunnen worden. Twente wil de middenvelder graag verkopen, terwijl Ajax juist een linksbenige speler met ervaring op het middenveld zoekt.

Jong Vitesse/AGOVV wint beker beloften

Jong Vitesse/AGOVV heeft de KNVB beker voor beloftenteams gewonnen. De ploeg van trainer Gerry Hamstra was in de finale op het Kasteel in Rotterdam met 1-0 te sterk voor Jong Feyenoord/Excelsior. Rogier Molhoek, die dit seizoen bij het eerste van Vitesse niet verder kwam dan één invalbeurt, maakte het winnende doelpunt.

Het doelpunt van Molhoek viel vijf minuten na rust. De aanvoerder kon opstomen aan de linkerkant van het veld en passeerde doelman Kostas Lamprou met een fraaie stift.

De bekerfinale zou aanvankelijk in Waalwijk worden gespeeld, maar de burgemeester stak daar vanwege de hoge politiekosten een stokje voor. Daarop besloot de KNVB uit te wijken naar het stadion van Sparta. De wedstrijd verliep niet zonder incidenten. De ME moest eraan te pas komen toen supporters met vuurwerk begonnen te gooien.

Het vuur ontketend (1)

- Franco had spullen binnen weten te laten smokkelen. Hij deed zich eraan tegoed. Wat leek op een gewoon sjekkie, zat boordevol ander spul. Het maakte hem helemaal gek. Ik heb nog nooit iemand zo door het lint zien gaan. Hij schopte en sloeg zijn slachtoffer. Koert was wekenlang uitgeschakeld. Hoe ik het voor elkaar kreeg, weet ik niet, maar ik wist bij Franco uit de buurt te blijven -

Drie doden bij schietpartij Zwijndrecht

Bij een schietpartij in een woning in Zwijndrecht zijn maandagochtend drie mensen om het leven gekomen. De 63-jarige hoofdbewoner raakte gewond en is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel. De politie heeft hem inmiddels gesproken.

De overleden slachtoffers waren allen meerderjarig, maar hun identiteit is nog niet vastgesteld. Berichten dat de slachtoffers uit Azerbeidzjan komen, kon de politie niet bevestigen.

De slachtoffers werden rond 10.30 uur gevonden in een flatwoning en portiek aan de Langeraarstraat. De gewonde man werd aangetroffen op de Turk, een straat in de omgeving van de Langeraarstraat.

De schutter is nog niet opgepakt, meldt een politiewoordvoerder. Een arrestatieteam werd ingezet, omdat de verdachte zich mogelijk nog in een flatwoning aan de Langeraarstraat op zou houden. Dat bleek niet het geval, wel werden daar de drie doden aangetroffen.

Over de oorzaak van de schietpartij is nog niets bekendgemaakt. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet en verricht sporen- en buurtonderzoek. De Langeraarstraat is daarvoor afgezet.

De melding over het schietincident kwam vanaf een adres aan de Turk.

Belasting matst 'buitenlanders'

Een fiscale regeling die bedoeld is voor buitenlandse werknemers, kost de Nederlandse schatkist ten minste 25 miljoen euro per jaar extra omdat ook Nederlanders er gebruik van maken. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond op basis van eigen onderzoek. Het gaat om zo'n tweeduizend Nederlanders die lange tijd in het buitenland gewerkt hebben.

De regeling waarom het gaat, moet het voor hoogopgeleide werknemers uit het buitenland aantrekkelijk maken om naar Nederland te komen. Die hoeven over 30 procent van hun inkomen geen belasting te betalen als ze ten minste over specifieke expertise beschikken waar op de Nederlandse arbeidsmarkt lastig aan te komen is.

Maar ook Nederlanders die lang in het buitenland hebben gewerkt en gewoond, kunnen door de Belastingdienst als buitenlander worden beschouwd. Twee in Nederland geboren leden van de raad van bestuur van Philips zouden samen zo al 2 ton per jaar minder belasting betalen.

De Nederlandse multinational betaalt meer vergoedingen belastingvrij. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vergoeding van kosten voor etentjes en het gebruik van de privérekening voor zakelijke doeleinden. Behalve Philips geven ook Ahold, Akzo Nobel en Shell toe dat ze gebruikmaken van dergelijke regelingen.

De dertigprocentregeling scheelt de Belastingdienst per jaar ongeveer 0,5 miljard euro. De redenering achter de regeling is dat hoogopgeleide buitenlandse werknemers waardevol zijn voor de economie en de maatschappij. Een becijfering hiervan kon de Belastingdienst niet verstrekken.

Op eerste eindexamendag ruim 5000 klachten

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de Stichting Eindexamenlijn hebben maandag, op de eerste dag van het schriftelijk eindexamen, gezamenlijk zo’n 5200 klachten binnengekregen. Dat zijn er veel meer dan vorig jaar. Vorig jaar kwamen er op de eerste dag ruim 2000 klachten binnen.

Het LAKS noteerde circa 5000 klachten. De meeste, ongeveer 3000, gingen over het vwo-examen Nederlands. De leerlingen vonden vooral de samenvatting die gemaakt moest worden, moeilijker dan die van vorige jaren. Daarmee hadden ze geoefend.

Op eerste eindexamendag ruim 5000 klachten
Op eerste eindexamendag ruim 5000 klachten (Foto: ANP)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet de hoofdpersonage in Driver: San Francisco?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Manager: "Wanjiru pleegde geen zelfmoord"

De zondagavond omgekomen marathonloper Samuel Wanjiru heeft geen zelfmoord gepleegd. Dat liet zijn manager Federico Rosa weten. Hij spreekt daarmee een woordvoerder van de politie tegen. Die verklaarde eerder op de dag dat de olympisch kampioen zichzelf bewust van het leven had beroofd door van een balkon te springen.

Wanjiru zou door zijn echtgenote zijn betrapt met een andere vrouw en vervolgens in zijn eigen kamer zijn opgesloten. Om te voorkomen dat zijn vrouw het pand zou verlaten, is de atleet naar verluidt van het balkon gesprongen. "We weten niet precies wat hij dacht op het moment dat hij sprong, maar ik kan garanderen dat het geen zelfmoord was", zegt Rosa.

Vanuit de atletiekwereld werd er geschokt gereageerd op de dood van de 24-jarige olympisch kampioen. "Het is een enorme tragedie", zegt de Nederlandse manager Jos Hermens. "Hij had nog zeker twee of drie olympische marathons kunnen winnen. Hij was een enorm talent."

De Ethiopische hardlooplegende Haile Gebrselassie liet weten enorm geschokt te zijn door het tragische bericht. "Mijn gedachten gaan vooral uit naar zijn familie en vrienden", zei de wereldrecordhouder op de marathon. "Je vraagt je toch af of we dit als zijn collega's niet hadden kunnen voorkomen." Wanjiru kwam geregeld in opspraak door problemen in de priv?eer.


Manager: Wanjiru pleegde geen zelfmoord (Foto: Novum)

FOTA komt met eigen ideeŽn voor 2013

De Formula One Teams' Association is het niet eens met de plannen van de autosportfederatie FIA en ontplooit daarom eigen initiatieven voor het seizoen 2013 en verder. Zo willen de renstallen het grondeffect niet.

De terugkeer van het grondeffect is het paradepaardje van de FIA. De Formule 1-bolides kunnen ze zo langzamer laten rijden, terwijl ze ook dichter achter elkaar kunnen zitten. Ook de voorvleugel zou veel kleiner moeten worden. Deze plannen moeten een forse brandstofbesparing opleveren, maar kosten veel tijd en geld, waardoor de FOTA nu met alternatieven komt.

De teams willen racen met een smallere voorvleugel, lagere neus en een vlakkere achtervleugel. Daarnaast willen ze de aerodynamische delen aan de voorzijde van de auto tot en met de sidepots gaan beperken. Bandenfabrikant Pirelli wil graag met een grotere wielmaat racen, maar als het aan de renstallen ligt dan komt dit pas in 2014. Het brandstofverbruik zal niet enorm gaan dalen. Voor 30 juni zal bekend worden welke richting de Formule 1 op zal gaan.

[Giro] Nibali: "Contador verslaan wordt lastig"

Alberto Contador veroverde zondag op de flanken van de Etna de leiding in de Giro d'Italia. De concurrentie leek direct een illusie armer en zag dat het lastig werd om de Spanjaard nog te verslaan. Zo dacht ook Vincenzo Nibali erover op de rustdag.

"Contador reed heel sterk, ik kon niets anders doen dan in mijn eigen tempo naar boven te gaan," vertelde de kopman van de Liquigas-ploeg tegen Cyclingnews. "Gelukkig kon ik nog tijd pakken op Scarponi. Hij kreeg het in de slotfase lastig. Contador reed echter een flink stuk weg."

"Ik kon hem simpelweg niet volgen. Scarponi probeerde het nog, en hij betaalde daar later de tol voor. Als Contador dit niveau vasthoudt, wordt het heel lastig om hem te verslaan."

Di Rupo benoemd tot formateur BelgiŽ

De Belgische koning Albert II heeft Elio Di Rupo van de Waalse socialistische partij PS benoemd tot formateur. Dat heeft het koninklijk paleis in Brussel maandag bekendgemaakt.

Met de benoeming van Di Rupo lijkt een einde aan de politieke impasse in België in zicht. Het land zit sinds april vorig jaar zonder regering. De toenmalige premier Yves Leterme diende zijn ontslag in, omdat er geen akkoord werd bereikt over splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde ('BHV'), de enige tweetalige kieskring in het land. Op 13 juni 2010 waren er verkiezingen. De grote winnaars waren de Waalse PS en de Vlaams-nationalistische N-VA. Omdat een akkoord over 'BHV' uitbleef, zat de formatie bijna een jaar lang muurvast.

Het is nog niet bekend of de onderhandelende partijen nu wel een besluit hebben genomen over Brussel-Halle-Vilvoorde.

Koning benoemt Di Rupo tot formateur
Koning benoemt Di Rupo tot formateur (Foto: ANP)

Wet moet privacy sociale netwerken verbeteren

Een senator in de Amerikaanse staat Californië heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat sociale netwerken persoonlijke gegevens standaard zullen verbergen.

Als een gebruiker zich registreert op een website, dan moet er bij de registratie eerst door de gebruiker worden aangegeven welke gegevens openbaar mogen zijn. Dit wetsvoorstel zou alleen betrekking hebben op gebruikers uit de staat Californië. "Je zou niet moeten inloggen en je persoonlijke gegevens afstaan voordat je de mogelijkheid hebt gehad om te zeggen 'deel alsjeblieft mijn persoonsgegevens niet'", aldus de senator.

Het moet daarnaast met de wet gemakkelijker worden voor gebruikers om gegevens te laten verwijderen. Gebeurt dit niet binnen 48 uur na een verzoek, dan kan de website een boete van 10.000 dollar verwachten.

Het voorstel is echter een doorn in het oog van het in Californië gevestigde Facebook. "Dit wetsvoorstel is een serieuze bedreiging voor het bedrijf Facebook in Californië en de keuze die consumenten zelf maken over hoe persoonlijke gegevens worden gebruikt", verklaart woordvoerder Andrew Noyes van Facebook. "Elk voorstel met betrekking tot rechtsgang en beleidsvoering moet rekening houden met de verwachting van de gebruikers in de context waarin zij gebruikmaken van online diensten en bijdragen aan de innovatie die de interneteconomie helpt groeien."

Durbrigde winnaar proloog Olympia's Tour

Luke Durbridge is de eerste leider van de 59e editie van Olympia's Tour. De Australiër was de snelste in de proloog van de oudste wielerkoers van Nederland. Hij had 5.53 nodig voor het parcours van 4,7 kilometer.

De tweede plaats ging naar Michael Hepburn, een landgenoot van Durbridge. Hij had een paar tienden van een seconde meer nodig dan de 20-jarige Durbridge. De derde plaats was voor Sander Oostlander die zes seconden toegaf.

"Ik heb wat hoogtetraining gedaan en enkele kleine wedstrijden gereden om hier goed te zijn. Het ging me niet alleen om de proloogzege, maar ik wilde de leiderstrui veroveren," vertrouwde Durbridge na afloop toe aan het ANP. "Ik ben gekomen om Taylor Phinney op de erelijst op te volgen. Het zal zeker niet gemakkelijk worden, maar we gaan als ploeg strijden voor de winst."

Vitesse-baas Jordania het land uit

Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft maandag Nederland verplicht moeten verlaten. Dit meldde voetbaljournalist Johan Derksen maandagavond in het praatprogramma Voetbal International. De verblijfsvergunning van de Georgiër was namelijk verlopen.

Nu moet de zakenman, die naar verluidt volgend jaar 55 miljoen euro in Vitesse gaat investeren, eerst zes weken uit Nederland blijven. Daarna mag Jordania weer tijdelijk het land in.

Quaife-Hobbs geniet van F1-test

Adrian Quaife-Hobbs heeft dit weekend voor Marussia Virgin Racing zijn Formule 1-testdebuut gemaakt. De 20-jarige Brit reed een test in rechte lijn op Idiada Raceway in Spanje en kwam hierbij in totaal tot 146 kilometer.

"Dit was een ongelooflijk speciale dag voor me. Een Formule 1-auto besturen is waar iedere coureur van droomt vanaf het moment dat je begint met karten en het was fantastisch om dat eens te ervaren. Ik heb veel runs kunnen doen en aardig wat nuttige data verzameld. Ik kan Virgin Racing niet genoeg bedanken voor deze mogelijkheid. Ervaringen als deze maken me alleen maar meer hongerig en het was een opwindend voorproefje van een mogelijke toekomst," zei Quaife-Hobbs die normaal in de GP3 Series uitkomt.

'Fable II komt niet naar de PC'

Ooit de hoop gehad dat Fable II nog op de PC zal verschijnen? Vergeet het maar want nu Fable III deze week op de PC zal uitkomen is het team op nieuwe projecten gezet. Het origineel van Fable II kwam in oktober 2008 uit voor de Xbox 360. Datzelfde team heeft nu aan de PC-versie van Fable III gewerkt.

Aan welke projecten het team nu werkt is niet bekend maar de PC-versie van Fable II zal dus hoogstwaarschijnlijk nooit meer het daglicht zien. De PC-versie van Fable III komt morgen uit in Amerika en vrijdag in Europa.

Schoorel treft Guccione in kwalificatie Roland Garros

Thomas Schoorel moet het in de eerste ronde van de kwalificaties van Roland Garros opnemen tegen Chris Guccione. Dat heeft de loting uitgewezen. Jesse Huta Galung en Igor Sijsling zijn de andere twee Nederlanders die zich via de kwalificaties proberen te plaatsen voor het tweede grandslamtoernooi van het jaar.

Huta Galung, die als veertiende is geplaatst, moet het opnemen tegen Nikola Ciric. De Duitser Bastian Knittel is de tegenstander van Sijsling. Schoorel, de nummer 110 van de wereld, is bij de kwalificaties als achtste geplaatst. De tennissers moeten drie wedstrijden winnen om het hoofdtoernooi, dat zondag van start gaat, te bereiken.

Robin Haase en Thiemo de Bakker zijn dankzij hun positie op de wereldranglijst automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. Bij de vrouwen is Arantxa Rus direct toegelaten. De loting voor de kwalificaties van het vrouwentoernooi volgt morgen.

Lady Gaga heeft 10 miljoen volgers op Twitter

De Amerikaanse popster Lady Gaga is de eerste twitteraar die meer dan tien miljoen volgers heeft op haar microblog. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf Twitter laten weten. Maandag stond het aantal followers van @ladygaga op 10,06 miljoen.

De nummer twee met meeste volgers is het Amerikaanse tieneridool Justin Bieber. Ruim 9,7 miljoen mensen volgen zijn account @justinbieber. De nummer drie is de Amerikaanse president Barack Obama met 8,02 miljoen volgers. Zangeres Britney Spears staat op vier met 7,8 miljoen volgers en de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Kim Kardashian sluit de rij met 7,5 miljoen.

Donald Trump geen presidentskandidaat meer

Multimiljardair Donald Trump heeft de strijd om het presidentschap opgegeven. Dit heeft hij gisteren bekendgemaakt in New York op een bijeenkomst georganiseerd door TV-zender NBC.

"Na flink te hebben nagedacht, heb ik besloten om me niet verkiesbaar te stellen voor het presidentschap", aldus Trump in een verklaring. "Deze beslissing is niet makkelijk en komt niet zonder enige spijt; vooral wanneer mijn potentiële kandidatuur nog altijd bijgestaan wordt door genoteerd te worden in de top van republikeinse kandidaten in polls over het hele land. Uiteindelijk, echter, is het bedrijfsleven mijn grootste passie en ben ik er nog niet klaar voor de privésector te verlaten."

[Giro] Monte Crostis blijft in het parcours

De Monte Crostis blijft in het parcours van de Giro d'Italia. Veel renners waren bezorgd over de veiligheid van de afdaling van de berg die voor komende zaterdag op het programma staat.

Koersdirecteur Angelo Zomegnan liet gisteren toen de renners gezamenlijk aten in een restaurant een video zien van de maatregelen die getroffen waren. Zo zijn er veiligheidsnetten aangebracht en matrassen neergelegd. Onder de gasten waren Alberto Contador, Vincenzo Nibali en David Millar. Vooral die laatste had na het ongeval van Wouter Weylandt veel kritiek op de veiligheid.

Noodkrediet van 78 miljard euro voor Portugal

Europese ministers van Financiën hebben maandag besloten een noodkrediet van 78 miljard euro aan Portugal te verstrekken, zodat het onder zware schulden gebukt gaande land tijd krijgt zijn economie te hervormen.

Een derde van het krediet zal worden verstrekt door de landen die tot de eurozone behoren; nog een derde komt uit het noodfonds van de Europese Unie en de resterende 26 miljard euro zal worden verstrekt door het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens een verklaring van de ministers zal Portugal private investeerders 'aanmoedigen' hun geld in het land te laten zitten en niet terug te trekken.

De noodleningen krijgen een gemiddelde looptijd van 7,5 jaar, met een rente rond de 5,7 procent.

Djokovic nu al zeker van ATP Tour Finals

Novak Djokovic is nu al zeker van een plaats in de ATP World Tour Finals, het toernooi waarmee de beste acht tennissers van de wereld in november het seizoen afsluiten. De Serviër verloor dit jaar nog geen enkele partij en verzamelde in totaal 6975 punten. Daarmee kan een ticket voor het toernooi in Londen hem nu al niet meer ontgaan.

Het kwam de afgelopen twintig jaar pas één keer eerder voor dat een tennisser voor het begin van Roland Garros al zeker was van deelname aan de Tour Finals. Rafael Nadal leverde die prestatie in 2009. Het toetje van het tennisseizoen wordt van 20 tot en met 27 november gespeeld in de O2 Arena in Londen.

Voor Djokovic is het de vijfde keer op rij dat hij aan de ATP World Tour Finals mag meedoen. De 24-jarige tennisser won het toernooi in 2008 en reikte vorig jaar tot de halve finale, waarin hij verloor van Roger Federer. Daarna won de Serviër die op Roland Garros Nadal van de eerste plaats van de wereldranglijst kan verdringen, 39 wedstrijden op rij.


Djokovic nu al zeker van ATP Tour Finals (Foto: Novum)

SEGA heeft geen plannen voor SEGA Rally

Mike Hayes van SEGA West heeft aangegeven dat ze continu bekijken welke bestaande game ze opnieuw zouden kunnen uitbrengen. Met de komst van SEGA Rally Online deze week heeft Hayes aangegeven niet bezig te zijn met een nieuwe SEGA Rally voor één van de consoles.

Het eerste deel van de SEGA Rally-serie zag in 1995 het licht, het laatste deel uit de serie komt uit 2007. Het deel uit 2007 is gemaakt door Racing Studio dat na de release van het spel opgeheven is en overgekocht is door Codemasters. SEGA is wel aan het kijken naar het opnieuw uitbrengen van oude games maar dat ligt aan de beschikbare hardware en de ontwikkelkosten.

SEGA Rally Online komt deze week op XBLA uit voor 800 MSP en later voor PSN zodra alles weer werkt.

Basketballer spendeert ton in nachtclub

NBA-basketballer Lebron James heeft in een nachtclub 171.973 dollar uitgegeven in een nacht. Hij heeft er 33 flessen champagne ter waarde van 60.000 dollar doorheen gejaagd.

Daarnaast nog zes flessen tequila voor 8700 dollar en een fles van 6 liter Dom Perignon champagne. Over dit bedrag heeft hij dan ook nog eens 13.000 dollar belasting betaald.

Bonnetje Lebron James
Basketballer spendeert ton in nachtclub

Ajax laat kampioensschaal niet repareren

De beschadigde kampioensschaal van Ajax zal niet worden gerepareerd. Tijdens de rit van de ArenA naar het Museumplein liet doelman Maarten Stekelenburg de trofee vanuit de bus vallen. De schaal werd vervolgens overreden door een bus die achter de spelersselectie aan reed. Hierbij liep de schaal een flinke deuk op, welke dus niet hersteld zal worden.

Het Algemeen Dagblad meldt dat de Amsterdammers een symbolische waarde zien in de beschadiging. Eerder liet de maker van de kampioensschaal Martijn van Zon al weten aan RTV Noord-Holland dat de deuk wel degelijk gerepareerd kan worden en dat hij erg baalde van het ongelukje.

Ajax pakte zondag voor de dertigste maal het kampioenschap van Nederland. In een rechtstreekse confrontatie met concurrent FC Twente bleken de Amsterdammers met 3-1 te sterk. Een week eerder was het FC Twente dat aan het langste eind trok, met de KNVB Beker als inzet.

Simpsons spellen naam actrice verkeerd

Tijdens een uitzending van The Simpsons werd de naam van een Amerikaanse actrice verkeerd gespeld. Er stond Kristen Schall in plaats van Kristen Schaal.

De actrice had dit vervolgens op Twitter gemeld. De makers van The Simpsons hadden zondagavond, de eerstvolgende uitzending na de spelfout, de fout laten verbeteren door Bart Simpson de juiste naam op het welbekende schoolbord te laten schrijven.

De actrice had de makers van The Simpsons op Twitter ook nog even netjes bedankt daarvoor. "Wow! Simpsons, dank je voor de correctie op het schoolbord. Ik kan niet ophouden met lachen. Niemand heeft ooit zoiets liefs gedaan", aldus de actrice.

Simpsons schoolbord

Meer dan 40 foto's uit X-Men: First Class

Met iets meer dan twee weken te gaan voordat de film in de bioscopen verschijnt heeft filmmaatschappij 20th Century Fox ruim 40 nieuwe beelden uit X-Men: First Class vrijgegeven. De foto's scheppen een beeld van de look van de film, die zich als prequel van de bestaande X-Men films afspeelt in de jaren '60.

X-Men: First Class: Beast

X-Men: First Class: een jonge Mystique
Een selectie uit de vrijgegeven foto's. Met de klok mee: Beast, Emma Frost, Azazel en Mystique.

De rest van de foto's is te vinden bij de bron of onder het Media-tabblad van de X-Men: First Class filmpagina.

De Duke doet het rustig aan in televisie-trailer

Duke Nukem: Forever komt over een kleine maand eindelijk uit en afgelopen zaterdag is in Engeland de televisie-trailer voor het spel uitgezonden. In de trailer zien we de Duke rondrijden, vliegen en handtekeningen zetten. Duke houdt zich nog redelijk rustig in de trailer voor zijn doen.

De trailer bevat voor één minuut namelijk geen sex en bijna geen geweld. Dit is namelijk uniek voor de Duke waar sex en geweld centraal staat. Bekijk de trailer hieronder, Duke Nukem: Forever komt 10 juni uit voor PC, PS3 en Xbox 360.

Milan wil toch verlengen met Seedorf

AC Milan heeft Clarence Seedorf toch nog een contractverlenging aangeboden. Reden is de verregaande interesse van het Braziliaanse Botafogo.

Nadat bekend werd dat Botafogo in Milaan is gearriveerd om te onderhandelen met Seedorf,  haastte de Italiaanse topclub om de Nederlander toch nog een vernieuwd contract aan te bieden. Seedorf maakte eerder bekend zich te irriteren aan de houding van de Italiaanse kampioen, omdat de club geen haast maakte om over de toekomst van Seedorf te praten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In Italiaanse media vertelt Adriano Galetti (algemeen directeur van Milan red.) dat de gesprekken met Seedorf zo snel mogelijk zullen starten. "We beginnen morgen. Seedorf staat bovenaan de agenda. Dan komen Van Bommel en Ambrosini enzovoort. We hebben geen speciale prioriteiten, het hangt vooral af van het persoonlijke schema."

Seedorf staat al sinds 2002 onder contract bij Milan. De 33-jarige middenvelder had dit jaar een belangrijk aandeel in de landstitel van de topclub. Hij speelde dit seizoen 29 wedstrijden en scoorde daarin vier doelpunten. Seedorf zelf gaf al eerder aan andere aanbiedingen in overweging te nemen, als Milan niet snel met een oplossing zou komen.

Australische GP blijft in Melbourne

De Grand Prix van Australië zal tot en met 2015 gewoon verreden gaan worden op Albert Park in Melbourne, zo maakte de overheid van de staat Victoria bekend. De race die al sinds 1996 in Melbourne gehouden wordt staat al enige jaren onder druk vanwege de grote verliezen die er geleden worden.

Ondanks dat de wedstrijd geld kost wil de minister van toerisme Louise Asher de Formule 1 niet kwijt. "De Grand Prix blijft in Albert Park. De Formule 1-race is namelijk één van de redenen dat Melbourne tegenwoordig zo bekend is," meldt Asher die een nieuwe locatie nabij Avalon met een kostenplaatje van 225 miljoen euro te duur vindt.

Wel willen de Australiërs het huidige contract gaan heronderhandelen om de financiële voorwaarden beter te krijgen. "Het contract dat de vorige regering heeft afgesloten, is erg prijzig. Ik denk dat de belastingbetalers een stuk beter af zouden zijn als er minder geld naar Bernie Ecclestone zou gaan, en meer naar de staat. Tijdens de volgende onderhandelingen gaan we het dan ook hard spelen."

Hoog en Polkamp niet op Champions Trophy

Ellen Hoog, Sophie Polkamp en Michelle van der Pols maken geen deel uit van de Oranjeselectie voor de Rabo FIH Champions Trophy, die op 25 juni in Amsterdam begint.

Bondscoach Max Caldas heeft Den Bosch-spits Sabine Mol toegevoegd aan zijn selectie, die aan het zomertraject begint. Caldas maakt op 14 juni bekend met welke groep hij de voorbereiding op de Champions Trophy en het Europees kampioenschap ingaat.

"Hoog, Polkamp en Van der Pols zijn de afgelopen maanden weinig in actie gekomen vanwege blessures", meldt Caldas in een persbericht. "Zij moeten zich nu richten op hun herstel, zodat zij uiteindelijk weer helemaal fit zijn en op topniveau kunnen spelen. De start van de voorbereiding op de Eurohockey Nations Championships (het EK, red.) is voor deze drie speelsters een betere uitgangspositie."

Nieuwkomer Sabine Mol (26) heeft zich via de competitie bij Caldas in de kijker gespeeld.  "Ik vind Sabine een opvallende spits in de Rabo Hoofdklasse en ik wil haar graag in deze voorbereiding testen en kijken hoe zij zich op dit niveau staande houdt", zo liet de keuzeheer weten.

In voorbereiding op de Champions Trophy speelt het Nederlands dames elftal twee interlands tegen Zuid-Afrika en twee oefenwedstrijden, met Nieuw-Zeeland en Australië.

 

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 08-05-2011 t/m zaterdag 14-05-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Brink komt binnen op de nummer één positie en laat Zumba Fitness direct achter zich. Brink neemt met LEGO: Pirates of the Caribbean een groot deel van de top 10 in beslag.

Stijger van de week is Killzone 3 die stijgt met vijftien plaatsen naar plek 24. Daler van de week, met negentien plaatsen, is Red Dead Redemption naar plaats veertig.

De lijst bestaat uit negen Wii-games, vijftien Xbox 360-games, negen PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, vier DS-games en één 3DS-game.

chart

[Update] Reclamefolder onthult L.A. Noire-DLC

[Update 18:12] Rockstar heeft bij navraag door de website VG247 aangegeven niet in te gaan op de bekendmaking van de DLC. Ze geven aan niet op geruchten en speculaties in te gaan.

[Origineel bericht] De eerste DLC voor L.A. Noire is op een nonchalante manier onthuld in een reclamefolder van de Best Buy in Amerika. In de folder staat dat de eerste zestien mensen in de rij bij de middernachts-verkoop een code krijgen voor de DLC. Wat de DLC precies inhoudt is nog niet bekend.

De DLC heeft de naam 'Nicholson Electroplating' Arson Case gekregen. Er was al wel bekend dat er wat content uit het spel zou zijn gehaald om aan te bieden als DLC. Uitgever Rockstar heeft nog niet gereageerd op de bekendmaking van de DLC. Bekijk de reclame hier onder op de folder links. L.A. Noire is vanaf morgen in Amerika te koop en vrijdag in Europa voor PS3 en Xbox 360.

DLC L.A. Noire

Smith aan de slag bij Team Lotus

Mark Smith is vandaag met zijn eerste werkdag bij Team Lotus begonnen. De nieuwbakken technisch directeur werkte eerder voor Benetton, Jordan, Red Bull en Force India en zal komen te werken onder Mike Gascoyne. De komst van Smith werd vorig jaar juni al aangekondigd, maar hij kon door een beding vandaag pas aan de slag.

"Ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben van wat ik tot dusver heb gezien. Ik heb in het verleden voor erg interessante teams gewerkt en heb bij die teams ook mogen ervaren hoe het is om races te winnen, maar het is nog niet gebeurd dat een team kampioen is geworden toen ik er werkte. Dit is een van mijn doelen bij Team Lotus," zei Smith die vandaag ook pas voor het eerst het hoofdkwartier in Hingham bezocht.

Staatsschuld VS bereikt plafond

De staatsschuld van de Verenigde Staten heeft het wettelijk vastgelegde maximale niveau van 14,29 biljoen dollar (10 biljoen euro) bereikt. Dat liet het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag weten.

De Verenigde Staten geeft maandag voor 72 miljard dollar aan staatsobligaties uit, waardoor het maximale niveau van de staatsschuld wordt bereikt. De overheid zal nu federale pensioenpotten aanspreken om aan zijn verplichtingen te voldoen, aldus het ministerie.

Minister van Financiën Timothy Geithner riep het Congres maandag opnieuw op het schuldplafond te verhogen 'om het vertrouwen in de Verenigde Staten te bewaren en catastrofale gevolgen voor de burgers te voorkomen'.

Amerikaanse staatsschuld bereikt plafond
Staatsschuld VS bereikt plafond (Foto: ANP)

Beach Boys mogelijk weer studio in

De Beach Boys komen mogelijk weer bij elkaar. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de band werd opgericht. Leden van het eerste uur zijn de broers Brian, Dennis en Carl Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine. De band is bekend van nummers als Surfin' USA en Good Vibrations.

"Er is niets dat mij tegenhoudt. Alleen weet ik niet zeker of ik weer met die gasten wil rondhangen, het zijn behoorlijk rare kerels", vertelde componist en zanger Brian Wilson aan de BBC. De schrijver werkte in 1996 voor de laatste keer samen met de band. Hij was een van de producenten van het album Stars and Stripes Volume One. De groep viel in 1998 uit elkaar, na de dood van Carl Wilson.

Sinds die tijd toert Brian Wilson rond als soloartiest. Hij sprak alleen over een reünie voor een nieuw studioalbum. Of de band daadwerkelijk weer bij elkaar komt en gaat toeren, is niet bekend.


Brian Wilson vindt de Beach Boys maar rare kerels (Foto: Novum)

Gears of War 3 komt in drie edities

Gears of War 3 zal in drie verschillende versies beschikbaar zijn als deze in september uitkomt. Naast de standaard-editie zal er ook een 'Limited'- en een 'Epic'-editie uitkomen. Bekijk de details van beide edities hieronder en onderaan het bericht zie je een filmpje met wat teasers van de inhoud.

Limited editie:

  • An Octus Award Box with Octus Service Medal – A 1:1 match in size and weight, this zinc-alloy cog-shaped medal replicates the award given to Adam Fenix in recognition of his work on the Hammer of Dawn.
  • Exclusive Unlockable Adam Fenix Multiplayer Character – Each Octus Service Medal replica is engraved with a unique Xbox LIVE code that is the only way to unlock Adam Fenix in multiplayer.
  • A fabric COG Flag.
  • The personal effects of Adam Fenix, including his “Last Will and Testament,” the initial Hammer of Dawn schematic, and other Fenix family mementos.

Epic editie:

  • Marcus Fenix statue – It’s 11.2 inches high and weighs 1.7 kilos. 
  • The Art and Design of Gears of War by Tom Bissell – A book by Tom Bissell including 96 pages of interviews, photos, concept artwork and more.
  • Infected Omen Weapon Pack – Custom multiplayer skins for the game’s five starting weapons; Lancer, Retro Lancer, Hammerburst, Sawed-off Shotgun, and Gnasher Shotgun.
  • All the contents of the “Gears of War 3” Limited Edition.

De 'Limited'-editie zal rond de €70,- kosten en de 'Epic'-editie rond de €120 kosten. Deze laatst genoemde is alleen te verkrijgen bij GAME of Gamestation. Bekijk hieronder hoe het beeldje van Marcus is gemaakt.

Bootjes halen passagiers van gestrand cruiseschip

De 2000 passagiers van het gestrande cruiseschip MSC Opera worden met twee kleinere bootjes aan land gebracht. De haven van Nymanshamn in Zweden, waar het schip heen was gesleept, is te klein om het cruiseschip te ontvangen. Dat laat een woordvoerder van MSC Cruises weten. Aan boord zijn 471 Nederlanders.

Door een storing dobberde de boot sinds zaterdag op de Oostzee. Ook de sanitaire voorzieningen lagen eruit, maar volgens de rederij werkt het meeste sinds zondagmiddag weer. Deze ochtend zouden de passagiers een warme maaltijd hebben gehad.

Zondagavond werd het schip op sleeptouw genomen. Maandag arriveerde het rond het middaguur bij de haven, waar het nu voor anker ligt.

De bemanning en monteurs werken dag en nacht aan het oplossen van het probleem. De passagiers krijgen allemaal een tegoedbon zodat ze gratis nog een cruise kunnen maken. Omdat de boot nog niet is gerepareerd, is de reis waar het schip dinsdag aan zou beginnen geschrapt. De gedupeerden worden volgens de rederij gecompenseerd.


Bootjes halen passagiers van gestrand cruiseschip (Foto: Novum)

TROS gaat songfestival anders aanpakken

De TROS wil het Eurovisiesongfestival volgend jaar anders aanpakken. Misschien gebeurde er tijdens het optreden van de 3JS te weinig op het podium en de schermen, zei een woordvoerster maandag. "De 3JS wilden het zelf klein houden. Ze wilden dicht bij zichzelf blijven."

De TROS vindt het 'vreselijk voor de 3JS en iedereen die eraan heeft meegewerkt' dat de Volendamse band onderaan eindigde in de halve finale met slechts 13 punten. "Als we de klap te boven zijn, gaan we de Nederlandse inzending evalueren en nadenken over de aanpak van volgend jaar." Hiermee beginnen ze over twee maanden.

Beperkende factor is het budget van de TROS. "We hebben slechts 2 ton voor het hele project: de reis, het verblijf, de artiest(en) en de marketing." Het is volgens de omroep moeilijk artiesten te vinden die tijd hebben en voor een beperkte bijdrage willen meedoen.

Praat na over het songfestival op het FOK!forum.

'Kinect binnenkort ook voor fanatieke gamers'

Microsoft wil fanatieke gamers aan het werk zetten met de Kinect-camera. Begin juni zal de softwaregigant meer dan tien games voor de Xbox 360-camera onthullen, tijdens de E3-beurs in Los Angeles. Volgens de Britse website Eurogamer verschijnen Kinect Sports 2 en een vervolg op Dance Central rond de feestdagen.

De softwaregigant heeft onder andere gamestudio's opgericht in Londen en Vancouver. In Londen wordt gewerkt aan spellen met 'experimentele spelconcepten', terwijl de Canadese tak bezig zou zijn met een schietspel voor de doorgewinterde gamer.

Daarnaast zou het racespel Forza Motorsport 4 deels gebruik maken van Kinect. Ook wordt er nog gewerkt aan een titelloos spel binnen het Star Wars-universum.

Volgens cijfers van Microsoft zijn zeker acht miljoen Xbox 360-bezitters in het bezit van Kinect. Fanatieke gamers zien de spellen voor de camera op dit moment niet zo zitten. Voor de camera zijn vooral dans-, fitnessspellen en games met weinig diepgang beschikbaar.


'Kinect binnenkort ook voor fanatieke gamers'

Assassin's Creed en Splinter Cell worden verfilmd

De actiegameserie Assassin's Creed, tactische gameserie Ghost Recon en de sluipserie Splinter Cell worden tot film gemaakt. Het in januari opgerichte Ubisoft Motion Pictures wil de films in 3D op de markt brengen. Volgens filmwebsite Variety moeten de drie scripts tegen het eind van dit jaar afgerond zijn.

Game-uitgever Ubisoft wil de rechten voor de films in eigen hand houden, maar is volgens de filmwebsite wel bereid samen te werken met bedrijven uit de filmindustrie. Sinds de oprichting in januari heeft de filmtak samen met producers van de games bepaald wat de belangrijkste elementen van de games zijn die in de films moeten terugkeren.

Sinds het debuut Assassin's Creed in 2007 zijn er ruim 28 miljoen exemplaren in deze spelserie verkocht. Assassin's Creed, Splinter Cell, 22 miljoen exemplaren, en Ghost Recon, 17 miljoen, zijn de populairste spellenreeksen van de game-uitgever.

Ubisoft Motion Pictures werkt tevens aan een animatieserie gebaseerd op de Raving Rabbids-spellen voor de Wii. De animatieserie bestaat uit 78 komische afleveringen van zeven minuten. Het bedrijf onderhandelt met televisiezenders over het uitzenden van de animatiefilmpjes.


Assassin's Creed en Splinter Cell worden verfilmd

Opvolger Wellink krijgt fors minder

De opvolger van Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank (DNB) moet genoegen nemen met een salaris dat bijna een kwart lager ligt. Krijgt Wellink nog 406.000 euro, zijn opvolger moet met 315.000 euro genoegen nemen. Ook andere nieuwe directieleden gaan erop achteruit, zij het slechts licht. Wie Wellink opvolgt, wordt uiterlijk 3 juni bekendgemaakt.

De nieuwe salarissen werden maandag aan de Tweede Kamer gemeld door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Dat er een salarismatiging zat aan te komen aan de top van de centrale bank was al langere tijd bekend. Al in 2007 sprak de Tweede Kamer zich uit voor lagere salarissen.

De reductie van het salaris van andere nieuwe directieleden van DNB bedraagt een kleine 18.000 euro. Zij gaan dan per jaar 267.000 euro verdienen.

Met de aanpassingen bij DNB komen de salarissen aan de top van de bank in de buurt van die bij de andere financiële toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zowel bij de bank als bij de toezichthouder blijven de salarissen boven de zogeheten Balkenendenorm liggen. De minister van Financiën moet de salarissen bij beide instellingen goedkeuren.

Nout Wellink (67) stapt eind juni op als president van DNB. Hij heeft er dan twee termijnen op zitten. Wellink had eerder aangegeven dat hij een derde termijn van zeven jaar wel zag zitten. Vanwege de kritiek op zijn optreden tijdens de bankencrisis besloot het kabinet echter dat een president van de centrale bank niet meer dan twee termijnen mag dienen.


Opvolger Wellink krijgt fors minder (Foto: Novum)

ServiŽ doet voorstel voor opdeling Kosovo

De Servische vicepremier Ivica Dacic heeft maandag voor het eerst in het openbaar voorgesteld om Kosovo op te delen. Volgens Dacic moet het land worden verdeeld onder de etnisch Albanese meerderheid en de Serviërs

Het voorstel van Dacic lokte scherpe kritiek uit van Servische nationalisten die de voormalige Servische provincie beschouwen als een integraal onderdeel van Servië ondanks dat Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid uitriep.

Vooralsnog hebben Kosovaarse Albanezen nog niet gereageerd op het voorstel. In het verleden hebben Kosovaarse regeringsmedewerkers vergelijkbare voorstellen, die tot doel hebben een eind aan de spanningen op de Balkan te maken, verworpen.

Servië weigert de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen, terwijl 75 andere landen de onafhankelijkheid wel erkennen. Dit aantal is te klein om toe te kunnen treden tot de Verenigde Naties.

[Update] 'Modern Warfare 3 komt 8 november'

[Update 16:54] De website van Amazon heeft Modern Warfare 3 toegevoegd en de game is te pre-orderen voor PS3, Xbox 360 en PC. De releasedatum die gebruikt wordt is ook 8 november 2011. Major Nelson is degene die in een tweet aangaf dat de game online stond. Bekijk de pre-order hier.

[Origineel bericht] Website IGN geeft aan dat bronnen uit de Australische retail een foto van de poster van Modern Warfare 3 hebben. Op deze poster staat groot de datum 8 november vermeld en het vernieuwde Modern Warfare-logo. In gelekte informatie was al naar buiten gekomen dat 8 november de releasedatum zou zijn.

Alhoewel Activision al wel heeft bevestigd dat ze bezig zijn met Modern Warfare 3 blijft een releasedatum nog steeds niet zeker. Bekijk hieronder een foto van de poster.

 

Modern Warfare 3

Modern Warfare 3 op 8 november 2011 (FOTO: IGN)

[Primera Divisiůn] Uitslagen speelronde 37

Afgelopen week stond de voorlaatste speelronde in de Primera División op het programma. Zoals gebruikelijk vind je in dit bericht weer een update uit de Spaanse competitie met onder meer de uitslagen en de actuele stand.

FC Barcelona met B-elftal gelijk tegen Deportivo La Coruña

FC Barcelona heeft in de eerste wedstrijd na het behalen van de landstitel doelpuntloos gelijk gespeeld tegen Deportivo la Coruña (0-0). De Catalanen betraden het veld zonder Xavi, Pedro, Andrés Iniesta, Gerard Pique, Carles Puyol, David Villa, Lionel Messi en Dani Alves. Mede door de afwezigheid van vrijwel het hele basisteam stond Ibrahim Afellay in de basis bij Barça.

Deportivo La Coruña kreeg goede kansen om te stunten in Nou Camp. Routinier Juan Carlos Valerón was dichtbij een treffer, maar de voormalig Spaans international stuitte op Victor Valdés. Aan de andere kant werd Jeffrén gevaarlijk voor Barça. De teruggekeerde Bojan Krkic dook ook geregeld dreigend op, maar de talentvolle aanvaller miste mogelijk wedstrijdritme.

Het duel leek zonder doelpunten richting het einde te gaan, maar Valdés werd kort voor tijd opgeschrikt door een grote kans voor Xisco, die net de scherpte miste om de Galiciërs aan een zege te helpen in de thuishaven van de Spaans kampioen. Barcelona ziet nummer twee Real Madrid door de remise twee punten inlopen, maar dat is voor de statistieken.

Real Madrid richt zich op topscorerstitel C. Ronaldo

Real Madrid kan zich in de laatste wedstrijden helemaal richten op de topscorerstitel voor Cristiano Ronaldo. De Portugees is op dit moment topscorer van Spanje en maakte er afgelopen weekend tegen Villarreal wederom twee.

Marcelo hielp De Koninklijke op voorsprong tegen de nummer vier van de ranglijst. Kort daarna maakte Ronaldo zijn eerste vanuit een vrije trap. Cani deed voor Villarreal nog iets terug in de tweede helft, maar uiteindelijk trok Real Madrid aan het langste eind.

Ronaldo maakte kort voor tijd zijn tweede doelpunt vanuit een vrije trap. De Portugees komt daarmee op 38 competitietreffers. Achtervolger Messi staat inmiddels op een ruime achterstand: 31 doelpunten. Met nog één wedstrijd te gaan kan de topscorerstitel Ronaldo niet meer ontgaan. Een schrale troost voor het mislopen van de Spaanse titel.

Valencia is zeker van derde plaats

Valencia profiteerde van de nederlaag van concurrent Villarreal. Los Che hebben El Submario Amarillo definitief afgeschud in de strijd om de derde plaats. In de stadsderby tegen Levante bleef het 0-0, maar het punt was voldoende om een Champions League-ticket te pakken. Bij Levante kreeg Xisco Nadal al na een klein half uur een rode kaart, maar Valencia wist zonder Hedwiges Maduro niet te profiteren van het overtal. Levante blijft dankzij het punt twaalfde.Uitslagen speelronde 37:

Thuis Uit Uitslag
UD Almeria Real Mallorca 3-1
Villarreal Real Madrid 1-3
Getafe CF Osasuna 2-0
Sevilla FC Real Sociedad 3-1
Real Zaragoza Espanyol 1-0
Valencia Levante UD 0-0
FC Barcelona Deportivo la Coruna 0-0
Athletic de Bilbao Malaga CF 1-1
Sporting de Gijón Racing Santander 2-1
Atletico Madrid Hercules CF 2-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 37 29 6 2 93 92-20
2 Real Madrid 37 28 5 4 89 94-32
3 Valencia 37 20 8 9 68 62-44
4 Villarreal 37 18 8 11 62 54-43
5 Atletico Madrid 37 16 7 14 55 58-50
6 Athletic de Bilbao 37 17 4 16 55 57-54
7 Sevilla FC 37 16 7 14 55 59-59
8 Espanyol 37 15 4 18 49 44-52
9 Sporting de Gijón 37 11 13 13 46 35-42
10 Malaga CF 37 13 7 17 46 53-65
11 Racing Santander 37 12 10 15 46 40-54
12 Levante UD 37 12 9 16 45 40-50
13 Osasuna 37 12 8 17 44 44-46
14 Real Mallorca 37 12 8 17 44 38-52
15 Real Sociedad 37 14 2 21 44 48-65
16 Getafe CF 37 12 7 18 43 48-59
17 Deportivo la Coruna 37 10 13 14 43 31-45
18 Real Zaragoza 37 11 9 17 42 38-52
19 Hercules CF 37 9 7 21 34 36-60
20 UD Almeria 37 6 12 19 30 35-62


Bekijk op deze pagina meer statistieken uit de Spaanse competitie!

 

Winters weer opnieuw lastig in CaliforniŽ

Ook de tweede etappe van de Ronde van Californië heeft te maken met winters weer. Nadat de eerste rit van de Amerikaanse etappekoers al werd geschrapt vanwege sneeuwval, werd de tweede etappe ingekort. In plaats van Squaw Valley is nu Nevada City de startplaats. De finish blijft in Sacramento.

De organisatie van de race besloot de start te verplaatsen vanwege het slechte weer en onzekerheid over de omstandigheden op de weg. De oorspronkelijke route van 214 kilometer voerde al door Nevada City, zo'n 100 kilometer van de oorspronkelijke start.

In finishplaats Sacramento worden drie in plaats van één plaatselijke omlopen van twaalf kilometer gereden. Daardoor komt de lengte van de aangepaste route alsnog uit op ongeveer 130 kilometer.

Lichte beroerte voor tennislegende Rosewall

Ken Rosewall is afgelopen weekend getroffen door een lichte beroerte. De Australische tennislegende is opgenomen in een ziekenhuis in Rome. Dit wist de Italiaanse tennisfederatie vandaag te melden.

De inmiddels 76-jarige Rosewall was in Rome te gast bij het masterstoernooi. De echtgenote van Rosewall liet weten dat de voormalig tennisser, die acht grandslams wist te winnen, ter observatie in het ziekenhuis moet blijven. Hij zou geen blijvende schade aan hart of hersenen hebben opgelopen.

Drugs- en alcoholonderzoek naar Mariah Carey

De Amerikaanse kinderbescherming is een officieel onderzoek gestart naar Mariah Carey en haar man Nick Cannon. Vorige week kreeg het stel bezoek in het ziekenhuis. Carey zou alcohol en drugs hebben gebruikt terwijl ze haar pasgeboren kinderen borstvoeding gaf.

"Nick was woedend toen de kinderbescherming op de stoep stond. Door zijn gedrag escaleerde de situatie. Zijn woede heeft de zaak geen goed gedaan", vertelt een bron rond het koppel aan Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online.

De twee kinderen van het stel werden geboren op 30 april. Een paar dagen later ondervroegen medewerkers van de kinderbescherming Cannon. "De kinderbescherming had een melding ontvangen dat mijn vrouw drugs en alcohol zou gebruiken. Dit zou tijdens het verblijf in het ziekenhuis zijn gebeurd", zei hij vorige week in een interview met CNN.

Carey zou van een zuster het advies hebben gekregen Guinness te drinken, dat zou goed zijn voor haar borstvoeding. Toen dat verhaal zich verspreidde, rook iemand onraad en werd de kinderbescherming getipt.


Drugs- en alcoholonderzoek naar Mariah Carey (Foto: Novum)

Almeerder aangehouden voor wapenarsenaal

Een 30-jarige man uit Almere die er tientallen verboden wapens op nahield, is maandagochtend aangehouden. De politie werd ingeschakeld toen de man zijn vriendin en haar kind had bedreigd en zij doodsbang was geworden toen ze in huis een vuurwapen met munitie had gevonden. Op twee locaties in Almere trof de politie vervolgens een stevig wapenarsenaal aan.

Bij de wapens die werden aangetroffen, zaten behalve het vuurwapen ook nepvuurwapens, zwaarden, messen, dolken, gaspistolen, een ploertendoder, een kruisboog en een stroomstootwapen. In een van de twee woningen werd ook een hoeveelheid illegaal vuurwerk gevonden. Alle wapens en andere spullen zijn in beslag genomen.

De arrestatie vond plaats op Schiphol, waar de man aan het werk was. De politie werd daarbij geassisteerd door de marechaussee. De verdachte is overgebracht naar een politiebureau in Flevoland.


Almeerder aangehouden voor wapenarsenaal (Foto: Novum)

'Transferbudget Vitesse vijftig miljoen euro'

Albert Ferrer mag, mits hij aanblijft als trainer van Vitesse, volgend jaar waarschijnlijk een flink aantal nieuwe spelers verwelkomen in het Gelredome. Voorzitter Merab Jordania maakt naar verluidt vijftig miljoen euro vrij om Vitesse flink te versterken.

Jordania hoop daarmee zijn team dusdanig te versterken om volgend jaar een serieuze gooi te doen naar de prijzen. Eerder gaf de Georgische zakenman al aan dat Vitesse binnen twee jaar mee zal strijden om het landskampioenschap. Johan Derksen liet in het programma Doordekken weten dat de voorzitter een enorm bedrag van vijftig miljoen euro beschikbaar stelt om versterkingen te halen.

Ook afgelopen seizoen werden er diverse versterkingen binnengehaald, maar dit resulteerde niet in het verwachte resultaat. Nacompetitie werd slechts met één doelpunt verschil ontlopen. In de laatste competitiewedstrijd ging Vitesse in eigen huis keihard onderuit tegen Excelsior; 1-4. De Rotterdammers kwamen één treffer tekort om de Arnhemse ploeg te passeren op de ranglijst.

"Games nog geen kunst"

Wat is kunst? Ik denk dat vrijwel iedereen de Mona Lisa als kunst beschouwt maar is een door een olifante gevingerverfde muur ook kunst? Daar zullen de meningen vast over verdeeld zijn. Zo ook over games. Volgens eerdere berichten waren games al kunst in de VS maar volgens Tetsuya Mizuguch, producer van Child of Eden, zijn we nog niet zo ver.

In een interview heeft hij gezegd dat games van ver zijn gekomen maar dat ze volgens hem nog niet als kunst bestempeld kunnen worden.

“It’s just beginning. The experience is getting greater in the games industry. Just 40 years ago, we started from black and white dots. No sound, just beep sounds. Then we got colours, 2D then 3D… but we will have a much greater evolution in future games.”

Child of Eden, waar Tetsuya Mizuguch op dit moment mee bezig is, zal door sommigen wellicht bestempeld worden als kunst. Bij het maken van de game heeft Mizuguch geprobeerd om door middel van de muziek een emotioneel maar ook vrolijk verhaal te vertellen.

“I wanted to use physics technology to create chemistry out of the music and visuals. It wasn’t easy, but I wanted to make a kind of new chemistry. It was a challenge!”

Child of Eden zal in juni voor de Xbox 360 en Kinect verschijnen. In september kunnen PS3-gamers met de game aan de slag met de Move-controller.

 Child of Eden

Helena Bonham Carter in Great Expectations

Helena Bonham Carter heeft een rol in een nieuwe filmbewerking van het kinderboek Great Expectations van Charles Dickens. Dat heeft BBC Films bekendgemaakt op het filmfestival van Cannes. Het is nog niet bekend welke rol Bonham Carter, bekend van The King's Speech, gaat spelen.

Great Expectations gaat over de jonge Pip die opgroeit als weeskind en tijdens zijn jeugd een excentrieke vrouw ontmoet die mannen haat. Pip wordt verliefd op haar stiefdochter Estella. De regie van de film is in handen van Mike Newell, die eerder Donnie Brasco maakte.

De BBC komt met meer kinderboekverfilmingen. Ook Peter Pan in Scarlet van schrijfster Geraldine McCaughrean en Swallows and Amazons van Arthur Ransome worden verfilmd.


Helena Bonham Carter in Great Expectations (Foto: Novum)

Kratos komt weer naar de PlayStation 3

Als je fan bent van Kratos maar de God of War-trilogie al hebt uitgespeeld, is er nu goed nieuws. De God of War-reeks van de PlayStation Portable komt naar de PlayStation 3 toe. In het pakket zitten Chains of Olympus en Ghost of Sparta. 

Beide krijgen onder andere een HD-remake en zowel Engelse als Chinese vertaling. De titel van dit geheel zal God Of War Portable Collection zijn. Vooralsnog is er geen nieuws dat de bundel ook naar Europa of Amerika toekomt maar de verwachting is dat dit binnenkort wel aangekondigd zal worden. Iedereen moet toch de kans krijgen om met een kale halfgod te kunnen vechten. Verder is nog geen releasedatum of verkoopsprijs bekendgemaakt.

Stephen Hawking: Hemel bestaat niet

De hemel bestaat niet. Het menselijk brein is vergelijkbaar met een computer die niet meer werkt wanneer de verschillende onderdelen het opgeven. Dat heeft de Britse theoretisch natuurkundige Stephen Hawking gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian dat maandag is gepubliceerd.

"Er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers; dat is een sprookje voor mensen die bang zijn voor het donker", aldus de 69-jarige Hawking.

In Grand Design, een boek dat vorig jaar verscheen, schreef Hawking al dat het 'niet nodig is om God erbij te halen om het universum aan de gang te krijgen'.

Hawking is vrijwel geheel verlamd als gevolg van amyotrofe laterale sclerose, een aandoening die bij hem werd gediagnosticeerd toen hij 21 jaar oud was en uiteindelijk tot de dood leidt. De natuurkundige zei de dood niet te vrezen, maar voegde eraan toe dat die nog wel even op zich mag laten wachten: "Ik heb geen haast om te sterven. Ik wil eerst nog zoveel doen."

Antikernenergieballonnen voor Tweede Kamer

Milieuorganisaties en politieke partijen protesteren dinsdagmiddag bij het Binnenhof tegen kernenergie. Vrijwilligers plaatsen 850 antikernenergieballonnen voor de ramen van een zaal van de Tweede Kamer, waar dan wordt overlegd over kernenergie.

De gele ballonnenzee symboliseert de 85.000 handtekeningen tegen kernenergie die de afgelopen weken zijn opgehaald. De petitie kan nog worden ondertekend op schoongenoegvankernenergie.nl. Vorige maand demonstreerden tienduizend mensen op de Dam in Amsterdam tegen kernenergie.

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) wil een vergunning afgeven voor in ieder geval één nieuwe kerncentrale in Borssele. De coalitie van negentien milieuorganisaties en politieke partijen vindt dit 'verbijsterend', omdat er 'meer dan voldoende' mogelijkheden zijn zonder kern- of kolencentrales.

Japan en Duitsland bouwen voorlopig geen nieuwe kerncentrales meer. De Nederlandse bevolking is in meerderheid tegen een nieuwe centrale.

De coalitie Schoon Genoeg van Kernenergie bestaat uit Borssele2Nee, Dwars, Greenpeace, GroenLinks, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, Jongeren Milieu Actief, Milieudefensie, Laka, Natuur & Milieu, de Natuur & Milieufederaties, Nederland2050n, PINK!, ROOD, SP, Urgenda, WECF, WISE en XminY.

Het overleg over kernenergie vindt van 17.30 tot 18.30 uur plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. De ballonnen zijn op het Plein te zien.

Fanclub wil Elvis Presley op Werelderfgoedlijst

Een club Nederlandse Elvisfans wil Elvis Presley op de Werelderfgoedlijst van Unesco krijgen. Daarom is de club een petitie gestart. Fanclub Elvis Matters hoopt dat Elvis volgend jaar op de lijst staat, vanwege zijn grote en vernieuwende bijdrage aan de muziek.

Dat jaar wordt zijn 35e sterfdag herdacht. De eerste ondertekenaar van de lijst wordt Glen Hardin. Hardin was de arrangeur en pianist in de originele band van Elvis. Hij is in Nederland voor een groot liveoptreden met symfonisch orkest. "Nadien hopen we dat alle bezoekers van de show de petitie ondertekenen", zegt voorzitter Michel van Erp op de website van de club.

Elvis Matters is niet de eerste fanclub die een petitie start, de Portugese club Burning Star was de eerste die Elvis op de Werelderfgoedlijst probeerde te krijgen. Van Erp heeft goede hoop dat het initiatief slaagt. "Elvis hoort gewoon op de lijst van Werelderfgoed thuis. Het moet lukken."


Fanclub wil Elvis Presley op Werelderfgoedlijst (Foto: Novum)

Mirallas definitief naar Olympiakos

Kevin Mirallas maakt definitief de overstap naar Olympiakos Piraeus. De Belgische aanvaller werd dit seizoen gehuurd van het Franse Saint-Etienne. Beide ploegen zijn overeengekomen dat de spits de definitieve stap naar de Griekse topclub maakt.

Met Olympiakos werd Mirallas dit seizoen kampioen van Griekenland. De 23-jarige aanvaller had een groot aandeel in deze titel. In de elf wedstrijden waarin hij meedeed, scoorde de Belg maar liefst veertien doelpunten.

Hoorn buigt zich over vechtsportgala's

De gemeente Hoorn overweegt om in de toekomst geen vergunningen meer af te geven voor vechtsportgala's. Zaterdagavond brak een massale vechtpartij uit bij een kickboksgala in een sporthal in de Noord-Hollandse plaats. De gemeente onderzoekt of de vergunning wel terecht is afgegeven.

Een woordvoerder laat weten dat bekeken wordt of dit soort evenementen in de toekomst nog wel in Hoorn mogen plaatsvinden. Sowieso zullen hierbij dan aanvullende regels gelden. Naar verwachting is donderdag duidelijk of de vergunning voor het gala van zaterdag in orde was.

Bij het vechtsportgala sloeg rond 22.00 uur de vlam in de pan nadat een wedstrijd onsportief zou zijn verlopen. Toeschouwers begonnen zich ermee te bemoeien, waarna tientallen mensen met elkaar op de vuist gingen. Tafels en stoelen gingen door de lucht en voor de deur van de sporthal werd geschoten. Tien mensen raakten gewond, van wie een ernstig.

Maximumsnelheid op A6 naar 130

Op de A6 tussen Almere-Buiten Oost en knooppunt Joure mag vanaf dinsdag 130 kilometer per uur worden gereden. De maatregel geldt alleen in de avond en nacht tussen 19.00 en 06.00 uur. Alleen op de Ketelbrug en de verbindingsboog Emmeloord geldt een lagere maximumsnelheid. Dat meldt Rijkswaterstaat maandag.

Het is het tweede van acht trajecten in Nederland waar de maximumsnelheid omhooggaat. Eind mei volgen de A2 en A16 en in juli mag ook op de A17, A32, A37 en A58 harder worden gereden. Sinds 1 maart is op de A7 tussen Wognum en de Afsluitdijk 130 toegestaan.

De snelheidsverhoging is een van de eerste maatregelen die het nieuwe kabinet aankondigde en is niet onomstreden. Tegenstanders stellen dat de hogere snelheid juist tot meer files, meer verkeersongelukken en meer vervuiling leidt.

Rijkswaterstaat onderzoekt de effecten van de snelheidsverhoging op de doorstroming, de omgeving en de verkeersveiligheid.

Buitenlanders vissen illegaal op Westerschelde

De politie heeft zondag acht mannen aangehouden voor visstroperij op de Westerschelde. De vissers, afkomstig uit België, Turkije en Bulgarije, werden bij Terneuzen van hun boot geplukt, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) maandag.

Na tips over illegale visvangst hield de waterpolitie zondagavond een controle. Agenten ontdekten dat de groep de vissen niet terugzette en gebruikmaakte van illegale vismethoden. Ze verstopten hun vangst op de zeedijk. De politie trof 35 zeebaarzen aan.

De acht mannen in de leeftijd van 16 tot 39 jaar hebben van het Openbaar Ministerie een schikkingsvoorstel gekregen van 100 euro. Ook moeten ze hun visspullen inleveren.

Rusland wil garanties VS over raketschild

Rusland wil garanties van de Verenigde Staten dat het toekomstige raketschild in Europa geen bedreiging vormt voor de Russische staatsveiligheid. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov maandag gezegd.

Riabkov heeft Washington gevraagd om garanties dat het schild niet wordt gebruikt tegen Russische raketten. Op een zitting van het Russische parlement zei Riabkov dat Moskou teleurgesteld is dat de VS dergelijke garanties niet wil geven.

Rusland beschouwt het raketschild dat de VS in Europa wil bouwen als een mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid van het land. De Russen overwegen een voorstel van de NAVO om deel te nemen aan het raketschild, maar eisen wel dat het systeem gezamenlijk wordt onderhouden. De NAVO heeft deze eis van de hand gewezen.

De Russische president Dmitri Medvedev heeft gewaarschuwd dat er een nieuwe wapenwedloop kan ontstaan als er geen consensus wordt bereikt over het raketschild.

Engelse katholieken: Geen vlees op vrijdag

De bisschoppen van Engeland en Wales herstellen de oude praktijk dat rooms-katholieken op vrijdag vasten en geen vlees eten in ere. Dat hebben zij vorige week in hun vergadering besloten. Zij willen hun besluit laten ingaan op vrijdag 16 september. Het is dan een jaar geleden dat paus Benedictus XVI zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk begon.

Tot in de jaren zestig was het ook in Nederland gebruik dat rooms-katholieken op vrijdag geen vlees aten ter herinnering aan het lijden en de dood van Jezus Christus, die immers op een vrijdag stierf. Hoewel de verplichte vastendag toen verdween, staat vis nog bij velen vrijdags op het menu. De Engelse bisschoppen bieden vegetariërs of mensen die zich financieel geen vlees kunnen veroorloven een alternatief: zij kunnen op vrijdag een voedingsproduct schrappen dat normaliter op het menu staat.

Daum verlaat Frankfurt na degradatie

Christoph Daum heeft Eintracht Frankfurt na 55 dagen al weer verlaten. De 57-jarige trainer heeft aan de clubleiding laten weten niet verder te willen bij de degradant uit de Bundesliga. Dat melden Duitse media vandaag. Daum volgde in maart Michael Skibbe op, maar onder zijn leiding pakte Frankfurt slechts drie punten uit zeven duels.

Afgelopen zaterdag ging het elftal van Daum met 3-1 ten onder bij Borussia Dortmund. Frankfurt eindigde daardoor als zeventiende in de competitie. Voormalig trainer Thomas Doll wordt genoemd als opvolger.

Daum zat voor zijn komst bij Frankfurt zonder club. De trainer vertrok vorig jaar juni bij Fenerbahçe. In Duitsland was hij eerder werkzaam voor1. FC Köln, VfB Stuttgart en Bayer Leverkusen. Zijn aanstelling als bondscoach van het Duitse elftal ging in 2000 niet door, omdat uit een haaranalyse bleek dat Daum cocaïne had gebruikt.

[Upd] KNVB berispt Pastoor

De aanklager betaald voetbal heeft Alex Pastoor voorgesteld akkoord te gaan met een berisping. De trainer van Excelsior werd in het competitieduel met Vitesse weggestuurd omdat hij de bal had gespeeld, terwijl die nog in het spel was. De aanklager vindt dat geen schorsing waard. Pastoor heeft tot vanmiddag 16.00 uur de tijd om te reageren.

Pastoor, die in de zomer naar N.E.C. Nijmegen vertrekt, hoeft daardoor de nacompetitieduels van Excelsior niet te missen. De Rotterdammers wonnen gisteren met 4-1 van Vitesse, maar eindigden op de zestiende plaats in de Eredivisie. Excelsior is daarom veroordeeld tot het spelen van nacompetitie, waarin het in de tweede ronde uitkomt tegen FC Den Bosch.

Update 15:20 uur

Pastoor heeft de berisping geaccepteerd. Dit werd zojuist bekendgemaakt.

Cannes eert actrice Faye Dunaway

Faye Dunaway is tijdens het filmfestival in Cannes onderscheiden voor haar carrière. De Franse minister van cultuur, Frederic Mitterrand, benoemde de 70-jarige actrice zondag tot officier in de Orde van Kunst en Literatuur, laat het Franse persbureau AFP weten.

De diva werd geëerd voor haar beroemde films uit de jaren zestig en zeventig. Zo speelde ze in de klassieker Bonnie and Clyde, en was ze te zien in het drama Network en in het moordmysterie Chinatown.

Dunaway staat dit jaar op de poster van het Franse filmfestival. Jerry Schatzberg maakte het portret in 1970 toen zij samenwerkten aan de film Puzzle of a Downfall Child, de eerste film die hij regisseerde. Die film is dit jaar ook te zien op het filmfestival.

Dunaway was de laatste jaren te zien in enkele tv-films en korte films. Ze werkt momenteel aan haar regiedebuut Master Class over het leven van operazangeres Maria Callas. Dunaway speelt zelf ook de hoofdrol van de beroemde sopraan die in 1977 op 54-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval.


Cannes eert actrice Faye Dunaway (Foto: Novum)

FranÁaise: Strauss-Kahn randde mij in 2002 aan

Een Française die beweert negen jaar geleden te zijn aangerand door Dominique Strauss-Kahn overweegt een aanklacht tegen de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in te dienen. Dat heeft haar advocaat maandag gezegd.

Volgens advocaat David Koubbi heeft Tristane Banon eerder geen aanklacht ingediend, omdat zij onder druk was gezet. De moeder van Banon, een lid van de Socialistische Partij, de partij van Strauss-Kahn, had haar ontraden om melding te maken van de aanranding. Koubbi zei in een interview met de Franse radiozender RTL dat Banon nu wel een aanklacht indient, 'omdat ze weet dat haar stem nu gehoord wordt en omdat ze weet dat ze nu serieus genomen wordt'.

Strauss-Kahn, de gedoodverfde rivaal van de impopulaire president Nicolas Sarkozy in de aanstaande presidentsverkiezingen, zit vast in New York, nadat hij afgelopen weekeinde werd opgepakt op verdenking van seksueel misbruik en verkrachting van een kamermeisje.

[Video] Klose mist voor leeg doel

Afgelopen zaterdag won FC Bayern München in de Bundesliga met 2-1 van VfB Stuttgart. Bayern-spits Miroslav Klose wist na afloop van het duel alle ogen op zich gericht omdat hij het presteerde om in de wedstrijd een panklare voorzet van Arjen Robben van een meter afstand over het lege doel te schieten.

Overigens was Klose niet de enige die dit weekend in de fout ging, want Peter Toth van het Hongaarse Haladas Szombathely miste gisteren tegen Ferencvaros een strafschop. Hij probeerde een Panenka-penalty en had de keeper hiermee geklopt. De bal ging echter ook hoog over het doel, waardoor de wedstrijd in 1-1 eindigde.

College Rotterdam zegt vertrouwen op in wethouder

Het Rotterdamse college heeft het vertrouwen opgezegd in wethouder van Werk, Sociale Zaken en Stedelijke Economie Dominic Schrijer (PvdA). Ook zijn eigen partij heeft genoeg van hem. Aanleiding is een ruzie over bezuinigingen in zijn armoedebeleid en de bijstand.

Schrijer wil maximaal 100 miljoen euro bezuinigen, maar het college, inclusief twee andere PvdA-wethouders, vindt dat te weinig. De wethouder dreigde eerder al op te stappen als hij nog meer geld opzij moet leggen.

"In het college is twijfel gerezen over de vraag of de wethouder de juiste persoon is om de beoogde bezuinigingen door te voeren", staat op de website van de gemeente. De acht wethoudersposten in het gemeentebestuur zijn verdeeld tussen PvdA, D66, VVD en CDA.

De PvdA-fractie heeft het vertrouwen in Schrijer ook opgezegd. Directe reden daarvoor zijn zijn uitlatingen over de 'asociale' bezuinigingen. Hierdoor zou een onwerkbare werkrelatie zijn gecreëerd. De PvdA heeft hem verzocht om per direct op te stappen.

"Juist nu ziet de PvdA het als haar primaire verantwoordelijkheid om aan het roer te staan bij het maken van deze keuzes", zegt fractievoorzitter Richard Moti. "Een verantwoordelijkheid die voortvloeit uit het ruime mandaat dat de kiezer in 2010 aan de PvdA in Rotterdam gegeven heeft."

Volgens Moti zou hiervoor weglopen de kwetsbaarste groepen in de samenleving het hardst raken. "Voor de PvdA is en blijft hier een belangrijke rol weggelegd", vindt hij. "Juist nu doet eerlijk delen ertoe."

Voor Schrijer komt het nieuws onverwacht. "Dat de coalitie akkoord zou gaan met de draconische voorstellen snap ik. Maar dat de PvdA daar ook in mee zou gaan, heeft mij verbaasd", zegt Schrijer tegen RTV Rijnmond. Volgens hem zit de partij niet meer op een lijn en wordt hij daar nu het slachtoffer van. "Dit is heel duidelijk een conflict en een groot meningsverschil."

De kans dat Schrijer weggaat, is naar zijn eigen inschatting groot. De fracties komen maandagmiddag bij elkaar om erover te praten. Hij zegt zelf ook over zijn lot te gaan nadenken.

Schrijer is al zeventien jaar actief in de Rotterdamse politiek. Hij was onder meer actief als deelraadslid van Charlois en in het dagelijks bestuur. In 2006 werd hij wethouder.

GroenLinks wil donderdag een extra raadsvergadering over de collegecrisis in Rotterdam. Fractievoorzitter Arno Bonte heeft daarvoor een verzoek ingediend. Bonte wil voorkomen dat de collegecrisis leidt tot bezuinigingen die de kwetsbaarste Rotterdammers treffen.


College Rotterdam zegt vertrouwen op in wethouder (Foto: Novum)

Ilse DeLange volgend jaar terug in GelreDome

Ilse DeLange heeft nog lang geen genoeg van het GelreDome. Voor de 34-jarige zangeres is optreden in het stadion van Vitesse een thuiswedstrijd. Op 23 maart 2012 staat Ilse DeLange opnieuw in het Arnhemse voetbalstadion.

Afgelopen maand speelde de zangeres al in een uitverkocht stadion, en dat smaakte naar meer. "Ik had het liefst de volgende avond al de tweede show gegeven, het wordt erg moeilijk om nog bijna een jaar te wachten", vertelt de zangeres.

DeLange kondigt aan tijdens 'GelreDome II' haar nieuwste liedjes te spelen, maar natuurlijk ook successen van de afgelopen jaren zoals Next to Me, The Great Escape, So Incredible en Miracle. De kaartverkoop voor het concert gaat volgende week vrijdag van start.

DeLange is inmiddels een van de meest succesvolle zangeressen van Nederland. Naast meerdere nummer 1-hits won ze een hele verzameling prijzen. Zo mocht ze al Edisons, 3FM Awards, een Gouden Harp, een Gouden Notenkraker en meerdere TMF Awards mee naar huis nemen.


Ilse DeLange volgend jaar terug in GelreDome (Foto: Novum)

[Serie A] Uitslagen speelronde 37

Dit weekend is in Italië de 37ste speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na 37 speelronden.

Napoli - Internazionale

Met een 1-1 gelijkspel hebben Napoli en Internazionale zich allebei verzekerd van deelname aan de Champions League. In Stadion San Paolo hielden beide teams elkaar in evenwicht. Inter kwam na een kwartier op voorsprong door een treffer van Samuel Eto'o. De spits uit Kameroen schoot met een fraaie streep vanaf de rand van de zestien raak. Keeper Morgan de Sanctis was kansloos.

Na de openingstreffer kwam Napoli beter in de wedstrijd, maar Maicon zorgde bijna voor 0-2. De rechtsback raakte de paal. Vlak voor rust kwam de thuisploeg dan toch langszij. Juan Camilo Zuniga profiteerde van grote desorganisatie in de Milanese defensie. De gelijkmaker was op dat moment verdiend. Vlak na rust ging Napoli naarstig op zoek naar de voorsprong. Kansen waren er nog voor de Slowaak Marek Hamsik en Zuniga. Nadat deze kansen niet werden benut, namen beide ploegen genoegen met een gelijkspel.

Door de onderlinge puntendeling eindigt Inter zeker op de tweede plaats en Napoli zal derde worden. Beide ploegen zijn dus verzekerd van Champions League-voetbal.

Sampdoria - Palermo

Drama voor Sampdoria. De ploeg is gedegradeerd na een nieuwe nederlaag tegen Palermo (1-2). De ploeg, die vorig jaar nog Europa League speelde, kan door de nederlaag degradatie niet meer afwenden. Ook won concurrent Lecce met 2-0. Na Bari en Brescia is Sampdoria de volgende club die een stap terug moet doen. Het is voor Sampdoria de eerst keer in acht jaar dat de ploeg degradeert.

Vlak voor rust kwam Sampdoria op achterstand, toen Fabrizio Miccoli de score opende voor Palermo. In de tweede helft maakte Jonathan Biabany de gelijkmaker. Hij scoorde in de 50ste minuut. Toch ging het alsnog mis voor Sampdoria. In de 86ste minuut bezegelde Mauricio Pinilla het treurige lot van de thuisploeg.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
15/05/2011 Napoli Internazionale 1-1
15/05/2011 Cesena Brescia 1-0
15/05/2011 Chievo Udinese 0-2
15/05/2011 Catania AS Roma 2-1
15/05/2011 Bari Lecce 0-2
15/05/2011 Sampdoria Palermo 1-2
15/05/2011 Parma Juventus 1-0
15/05/2011 Fiorentina Bologna 1-1
14/05/2011 Lazio Genoa 4-2
14/05/2011 AC Milan Cagliari 4-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 37 24 9 4 81 65-24
2 Internazionale 37 22 7 8 73 66-41
3 Napoli 37 21 6 10 69 57-37
4 Udinese 37 20 5 12 65 65-43
5 Lazio 37 19 6 12 63 51-37
6 AS Roma 37 17 9 11 60 56-51
7 Juventus 37 15 12 10 57 55-45
8 Palermo 37 17 5 15 56 57-60
9 Fiorentina 37 12 14 11 50 47-42
10 Genoa 37 13 9 15 48 42-45
11 Catania 37 12 10 15 46 39-49
12 Parma 37 11 12 14 45 38-46
13 Cagliari 37 12 8 17 44 43-50
14 Chievo 37 10 13 14 43 35-39
15 Cesena 37 11 10 16 43 36-47
16 Bologna 37 11 12 14 42 35-48
17 Lecce 37 11 8 18 41 44-62
18 Sampdoria 37 8 12 17 36 32-46
19 Brescia 37 7 10 20 31 32-50
20 Bari 37 4 9 24 21 23-56

Elia: "Dit is een verloren jaar"

Voor Eljero Elia was het afgelopen seizoen een verloren jaar, aldus de rappe vleugelspeler zelf. "Ik ben heen en weer geslingerd".

Afgelopen weekend kwam er voor Elia een einde aan het veelbewogen seizoen van de Voorburger. In de Hamburger Morgenpost blikt Elia terug op de afgelopen jaargang. "Het was een seizoen met hoogte- en dieptepunten voor mij. Ik ben heen en weer geslingerd tussen de basiself en de tribune", aldus Elia.

"Een verloren jaar, maar de laatste weken ben ik sterk teruggekomen. Het liefst voetbal ik meteen door", vervolgt Elia zijn verhaal. Onder het bewind van de vorige trainer Armin Veh zat Elia vaker dan hem lief was op de bank of tribune. Bij het Nederlands Elftal kreeg Elia meer vertrouwen. De buitenspeler viel tijdens de afgelopen vijf interlands in bij Oranje.

Over een vertrek wil de ex=speler van onder meer ADO Den Haag en FC Twente niet nadenken. "Ik ben met mijn gedachten voor honderd procent bij HSV", zegt Elia vastberaden. De afgelopen weken kwamen er geruchten naar buiten dat een transfer naar Juventus in de maak zou zijn, maar daar wil Elia voorlopig niet aan denken.

Data zwarte dozen Air France-toestel uitgelezen

Franse onderzoekers hebben alle gegevens uitgelezen van de zwarte dozen van een toestel van Air France dat op 1 juni in 2009 voor de kust van Brazilië crashte. Dat maakten zij maandag bekend. Alle 228 inzittenden verloren bij het ongeluk het leven.

Begin mei - bijna twee jaar na de crash - werden de zwarte dozen op een diepte van 3900 meter aangetroffen. De cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder werden vervolgens geborgen door onderwaterrobots. Onderzoekers hebben de afgelopen dagen de gegevens van de recorders uitgelezen. "Alle gegevens van de flightdatarecorder, evenals de gehele opname van de laatste twee uur van de vlucht op de cockpitvoicerecorder zijn verzameld", aldus het Franse agentschap BEA, dat onderzoek doet naar vliegrampen.

Onderzoekers gaan het materiaal analyseren, een proces dat enkele weken in beslag kan nemen. De verwachting is dat deze zomer een rapport over de crash verschijnt.

Bergers zijn nog steeds op zoek naar de snelheidsmeters van het vliegtuig, de zogeheten Pitotbuizen. Uit noodsignalen die het toestel vlak voor de crash uitzond kan worden opgemaakt dat de Pitotbuizen verkeerde waarden doorgaven. Onderzoekers denken echter dat de problemen met de snelheidsmeters niet de enige oorzaak van de crash zijn.

De zoektocht, inmiddels de vierde, naar de zwarte dozen is een van de kostbaarste en moeilijkste onderzoeken naar een vliegtuigcrash in de geschiedenis. Het onderzoek wordt gefinancierd door Air France en Airbus. De kosten zijn geraamd op zo'n 8,4 miljoen euro, maar de Franse regering heeft toegezegd te betalen voor het bergen van alles wat wordt gevonden. De drie eerdere zoektochten kostten bij elkaar ongeveer 18,8 miljoen euro.

De Airbus A330-200 stortte neer tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 1500 kilometer van het Braziliaanse vasteland, buiten het bereik van de radar. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. Pas begin april werd het grootste deel van het wrak ontdekt, evenals de lichamen van zo'n 50 slachtoffers.


Data zwarte dozen Air France-toestel uitgelezen (Foto: Novum)

PSV wil verder met Reis

Voetbalclub PSV wil verder met speler Jonathan Reis. De huidige verbintenis met Braziliaan loopt na dit seizoen af, maar de Eindhovenaren willen graag met hem verder. Dit zal niet gebeuren door de driejarige optie in zijn contract te lichten, maar via een nieuw contract waarvan de details nog niet bekend zijn.

Wel is duidelijk dat PSV Reis voorlopig nog zal moeten missen. De aanvaller scheurde in het uitduel met Roda JC eind vorig jaar zijn kruisbanden en mediale band en moest geopereerd worden. Hij is momenteel herstellende en verwacht wordt dat hij nog zeker tot het einde van het jaar uitgeschakeld zal zijn. Voor de blessure maakte de Braziliaan indruk door zijn tweede kans bij de Eindhovenaren te grijpen nadat hij van een cocaïneverslaving afgeholpen was.

Atleten geschokt na dood Wanjiru

De dood van marathonloper Samuel Wanjiru heeft geschokte reacties opgeleverd bij zijn voormalig collega-atleten. De Keniaan kwam om het leven na een val van zijn balkon. Vermoedelijk pleegde de atleet zelfmoord.

Het nieuws is hard aangekomen bij Haile Gebrselassie. De meervoudig olympisch- en wereldkampioen 10.000 meter en wereldrecordhouder op de marathon liet via Twitter weten: "Ik ben helemaal geschokt door dit nieuws. Natuurlijk kan men zich afvragen of wij dit als 'atletiekfamilie' hadden kunnen voorkomen. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en al zijn vrienden en collega's.”

Kenesisa Bekele, een andere top-atleet, reageerde ook op de dood van Wanjiru: "Ik vind het zo erg voor zijn familie en vrienden om een grote atleet en een groot persoon te verliezen. Ik keek tegen hem op en zag hem als een grote marathonatleet. Ik keek ernaar uit tegen hem te lopen op grote evenementen.”

Ook Tsegaye Kebede, winnaar van het brons bij de Spelen en de wereldkampioenschappen in Berlijn, liet weten geschokt te zijn met de dood van zijn voormalig concurrent: "De dood is altijd triest, maar in dit geval helemaal. Hij was een jonge man en een geweldige atleet. Ik ben geraakt. Ik herinner me onze spannende strijd in Chicago en zag er naar uit hem weer te ontmoeten.”

Leeuw geboren in Artis

In Artis is zaterdag is voor het eerst in zes jaar een leeuw geboren. Het welpje maakt het goed, maar blijft voorlopig nog bij moeder Ti-Cuna in het nest. Dat laat de Amsterdamse dierentuin maandag weten.

Het leeuwtje gaat pas over een paar weken met de moeder naar buiten, maar is al te zien op een monitor bij het Kebertterras. De ogen van de pasgeborene zijn nog dicht.

De draagtijd bij leeuwen is ongeveer honderd dagen. Het was moeilijk te zien of Ti-Cuna drachtig was, omdat ze maar een aantal kilo was aangekomen. De verzorgers hadden wel een sterk vermoeden omdat ze verschillende keren was gedekt door Caesar en sindsdien niet meer krols was geweest. Daarom was er een speciale ruimte in het binnenverblijf voor haar gecreëerd waar ze zich terug kon trekken.

Welpjes blijven tot maximaal tien maanden melk drinken en blijven zeker twee jaar bij hun moeder. Na zes jaar zijn ze volgroeid. Leeuwen worden gemiddeld 15 tot 20 jaar.


Leeuw geboren in Artis (Foto: Novum)

Bruggink zet punt achter carriŤre

Arnold Bruggink heeft besloten een punt te zetten achter zijn actieve voetballoopbaan. De inmiddels 33-jarige Tukker liet aan TC Tubantia weten voor volgend seizoen niet meer op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. "Het is mooi geweest", liet Bruggink weten na het verlies tegen Ajax.

Dit seizoen keerde de aanvallende middenvelder terug bij jeugdliefde FC Twente. In de bekerwedstrijd tegen FC Zwolle kreeg hij van trainer Michel Preud'homme een kans om zich te bewijzen, maar hij wist deze niet te grijpen. Vervolgens kwam hij niet meer voor in de plannen van de trainer. Tegen Ajax zat hij op de tribune.

Wat Bruggink nu precies gaat doen, weet hij nog niet: "Ik kan iets bij FC Twente doen, dus we zullen zien. Maar ik wil eerst alles even rustig overdenken." In zijn actieve voetballoopbaan kwam Bruggink verder uit voor PSV, sc Heerenveen, Real Mallorca en Hannover 96. Hij kwam tot twee interlands voor Oranje.

'Consoles gaan dood'

Het einde is nabij voor consoles, volgens een reportage van Fox News althans. Consumenten zouden niet langer veel geld willen neerleggen voor een machine onder de TV. Door de explosief toegenomen populariteit van gamen op smartphones en digitale platformen zoals Steam lijkt het niet eens zo'n gekke uitspraak.

Fox News vroeg aan Mark Ormond (wie?), zelfbeschreven enthousiaste gamer, wat hij er van vond. Ormond gaf aan inmiddels meer op zijn iPhone te gamen, "I actually think consoles are a thing of the past. Why pay $50-60 for sequels of the same games on $300 machines when I can play newer experiences elsewhere in a lot less time - and for a lot less money - on devices I already use more?"

Gelukkig geeft Fox News aan dat Ormond niet representatief is voor alle gamers, "[Hardcore gamers] are more than happy to regularly part with that kind of cash for admittedly deeper and longer-lasting gameplay." De vraag van de reportage is echter of Nintendo, Sony en Microsoft kunnen blijven leunen op het vastgestelde businessmodel dat ze al jaren hanteren.

Volgens glazenbol-voorspeller Michael Pachter kunnen ze dat niet, “Gaming will move to the cloud”. Dat zou een klap zijn voor consolemakers, ze halen immers veel inkomsten uit hardware-verkoop en voor het verstrekken ven licenties. Gamers zouden volgens gameproductie consultant Keith Fuller het verlies van consoles niet eens rouwen, "As long as they get to play their favorites, gamers won’t care how they access their games, so established consoles will have to rethink how they operate.”

Nintendo is het uiteraard niet eens. In een reactie lieten ze weten zich geen zorgen te maken, “Consoles display games on the biggest screen in the house. No other game device can match their impact. No other type of gaming brings people together in the same way."

Bestaan consoles over 10 jaar nog steeds?

Busquets vrijgesproken van racisme

FC Barcelona kan 28 mei, tijdens de finale van de Champions League tegen Manchester United, beschikken over Sergio Busquets. De Europese voetbalbond UEFA heeft de klacht van aartsrivaal Real Madrid afgewezen.

De ploeg beschuldigde Busquets ervan dat hij in de halve finale van de Champions League zijn opponent Marcelo haduitgescholden voor 'aap'. Barcelona wist op de clubsite te melden dat de UEFA geen bewijzen had gevonden voor beledigingen van racistische aard. Daardoor kan de Spanjaard gewoon meedoen in de eindstrijd van de Champions League.

Verzoek om arrestatiebevelen tegen Gadhafi

Luis Moreno Ocampo, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, heeft maandag een verzoek ingediend voor arrestatiebevelen tegen de Libische leider Moammar Gadhafi en twee andere leden van het Libische regime, onder wie een zoon van Gadhafi. De drie worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, omdat zij in de strijd tegen de opstandelingen in Libië burgers tot doelwit zouden hebben gemaakt.

Gadhafi, zijn zoon Saif al-Islam en inlichtingenchef Abdullah Al Sanousi gaven opdracht tot, planden en namen deel aan illegale aanvallen, aldus Moreno Ocampo. De troepen van Gadhafi vielen burgers aan in hun woningen, schoten op demonstranten, bestookten begrafenisoptochten en lieten scherpschutters mensen neerschieten die de moskee verlieten, zei hij.

Het is nu aan de rechters van het ICC om het bewijsmateriaal te beoordelen voordat besloten wordt of de aanklachten gegrond zijn en arrestatiebevelen worden uitgevaardigd.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 34

Afgelopen weekend werd de 34e en laatste speelronde uit de Duitse Bundesliga afgewerkt. Borussia Dortmund werd al eerder kampioen. Afgelopen weekeinde viel het doek voor Eintracht Frankfurt. FC Sankt Pauli degradeerde eerder naar de 2. Bundesliga. Hieronder de uitslagen, eindstand en een linkje naar de overige statistieken.

Europese tickets worden verdeeld

Bayer Leverkusen heeft zich afgelopen weekend verzekerd van een plaatsje in het hoofdtoernooi van de Champions League. Op bezoek bij laagvlieger SC Freiburg boekte de ploeg een zwaarbevochten zege; 0-1. Op slag van rust was Balitsch de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd. Bayern Munchen won zelf met 2-1 van VfB Stuttgart, maar zal door het resultaat van Leverkusen voorrondes moeten spelen om zich alsnog te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

In eigen huis kwam de ploeg van interim-trainer Andries Jonker door een doelpunt van Okazaki op achterstand. Super Mario Gómez bracht met zijn 28ste doelpunt van het seizoen de stand weer op gelijke hoogte. Bastian Schweinsteiger scoorde twintig minuten voor tijd de 2-1. Hannover 96 en FSV Mainz 05 verzekerden zich door overwinningen op respectievelijk 1.FC Nürnberg en FC Sankt Pauli van een plaatsje in de voorrondes van de Europa League.

Doek valt voor Eintracht Frankfurt

Vorige week degradeerde FC Sankt Pauli al uit de Bundesliga en ook Eintracht Frankfurt zal volgend seizoen een stapje terugdoen. De ploeg verloor, op bezoek bij kampioen Borussia Dortmund, met 3-1 en zal door dit resultaat volgend jaar uitkomen in de 2. Bundesliga. Borussia Mönchengladbach speelde afgelopen weekend knap met 1-1 gelijk bij Hamburger SV, maar zal door dit resultaat via nacompetitie moeten proberen degradatie te zien ontkomen. VfL Wolfsburg, twee seizoenen geleden nog kampioen, speelde zich door een knappe 1-3 overwinning op TSV 1899 Hoffenheim veilig.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
1.FC Köln FC Schalke 04 2-1
FC Kaiserslautern Werder Bremen 3-2
SC Freiburg Bayer Leverkusen 0-1
Bayern München VFB Stuttgart 2-1
1899 Hoffenheim VFL Wolfsburg 1-3
Hamburger SV Borussia Mönchengladbach 1-1
Hannover 96 1.FC Nürnberg 3-1
FSV Mainz 05 Sankt Pauli 2-1
Borussia Dortmund Eintracht Frankfurt 3-1


Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund CL
34 23 6 5 75 67-22
2 Bayer Leverkusen CL
34 20 8 6 68 64-44
3 Bayern München vCL
34 19 8 7 65 81-40
4 Hannover 96 vEL
34 19 3 12 60 49-45
5 FSV Mainz 05 vEL
34 18 4 12 58 52-39
6 1.FC Nürnberg 34 13 8 13 47 47-45
7 FC Kaiserslautern 34 13 7 14 46 48-51
8 Hamburger SV 34 12 9 13 45 46-52
9 SC Freiburg 34 13 5 16 44 41-50
10 1.FC Köln 34 13 5 16 44 47-62
11 1899 Hoffenheim 34 11 10 13 43 50-50
12 VFB Stuttgart 34 12 6 16 42 60-59
13 Werder Bremen 34 10 11 13 41 47-61
14 FC Schalke 04 34 11 7 16 40 38-44
15 VFL Wolfsburg 34 9 11 14 38 43-48
16 Borussia Mönchengladbach NC
34 10 6 18 36 48-65
17 Eintracht Frankfurt **
34 9 7 18 34 31-49
18 Sankt Pauli **
34 8 5 21 29 35-68


Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

 

Clijsters na vijf jaar weer op Roland Garros

Kim Clijsters doet mee aan Roland Garros. Dat meldt het Franse grandslamtoernooi vandaag via zijn officiële twitteraccount. De Belgische stond de afgelopen weken met blessures aan de kant. Clijsters deed in 2006 voor het laatst mee in Parijs.

De 27-jarige Clijsters won begin dit jaar de Australian Open, maar in maart ging het mis bij de Vlaamse. Tijdens het toernooi in Indian Wells moest ze geblesseerd opgeven en twee weken later werd ze in Miami in de kwartfinale uitgeschakeld.

Daarna werd overbelasting van haar pols en schouder geconstateerd. Clijsters nam rust en speelde vervolgens geen toernooi meer. Tijdens het huwelijk van haar neef liep de Belgische ook nog een enkelblessure op.

'Maradona nieuwe coach Al-Wasl'

Diego Armando Maradona is waarschijnlijk binnenkort weer op het veld te zien als trainer. De Argentijn gaat naar verluidt aan de slag als oefenmeester bij Al-Wasl, een ploeg uit Dubai. Dit maakte vice-voorzitter Marwane Ben Bayatt bekend.

Hij vertelde: "We hebben een akkoord met Maradona. Details maken we later bekend." De inmiddels vijftigjarige Maradona zat sinds het WK zonder baan, nadat hij vertrok als bondscoach van de Argentijnse ploeg. Daarmee sneuvelde hij op het eindtoernooi in de kwartfinales.

'Provincie moet Ziggo terugfluiten'

De SP in Limburg vindt dat het provinciebestuur in actie moet komen tegen het voornemen van kabelexploitant Ziggo om zenders te schrappen uit het analoge pakket. De kabelexploitant is namelijk van plan om tegen het advies van de programmaraad in de Duitse zenders ZDF en WDR en het Britse BBC Two te schrappen.

De programmaraad eist uitleg van de kabelexploitant. Bovendien overweegt de raad om naar het Commissariaat voor de Media te stappen. De SP-fractie is van mening dat het provinciebestuur in deze kwestie moet bemiddelen. De partij vreest namelijk dat vele kijkers door het schrappen van de zenders gedwongen worden om een duurder digitaal pakket te nemen.

Kiefer Sutherland en Kate Bosworth in sprookje

Kiefer Sutherland speelt een Ierse komiek in de romantische film Fairytale of New York. Ook Kate Bosworth heeft een rol in de film, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De cynische komiek uit Ierland ontmoet tijdens een verblijf in New York een intrigerende Amerikaanse vrouw, gespeeld door de 28-jarige Bosworth, en het klikt meteen. Fairytale of New York wordt in Ierland en New York opgenomen. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.

De 44-jarige Sutherland, vooral bekend van de tv-serie 24, is dit jaar eerst nog te zien naast Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg in Melancholia van de Deense regisseur Lars von Trier. De thriller is vanaf 25 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.


Kiefer Sutherland en Kate Bosworth in sprookje (Foto: Novum)

Logeerparadijs (3)

Ik was inmiddels een jaar of tien en kon al ondeugend rekenen. De jongste oom had kippen, twee hokken met elk vierhonderd hennen die iedere dag een fiks aantal eieren legden. Dat eitjes rapen was een hoogtepunt voor ons. Je had toen nog hokken waar de kippen vrij in rondliepen met in het hok legnesten, een stuk boven de grond waarin de eieren werden gelegd. In die nesten, kleine houten kastjes lag kort stro, een hele laag, dus je moest altijd even in het stro voelen of er nog meer eieren verstopt lagen. Op de boerderij werden dan de eieren in trays gelegd, dezelfde kartonnen dingen die nu nog worden gebruikt. 30 eieren per tray en 16 trays in een kist.

Aanklagers in beroep tegen vrijlaten Demjanjuk

Aanklagers in München gaan in beroep tegen het besluit om de voor oorlogsmisdaden veroordeelde John Demjanjuk in afwachting van zijn beroepszaak in vrijheid te stellen. Dat heeft een woordvoerster maandag gezegd.

Demjanjuk werd donderdag schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op meer dan 28.000 mensen. Volgens het hof werkte de geboren Oekraïner als kampbewaker in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor in Polen. De rechtbank veroordeelde Demjanjuk tot een gevangenisstraf van vijf jaar, hoewel de aanklagers zes jaar hadden geëist.

De verdediging van Demjanjuk ging in beroep tegen het vonnis, terwijl de aanklagers ook de mogelijkheid hebben om de uitspraak aan te vechten.

Het hof besloot bovendien dat Demjanjuk in afwachting van zijn beroepszaak op vrije voeten moest worden gesteld. Tegen deze beslissing zijn de aanklagers nu in beroep gegaan.


Aanklagers in beroep tegen vrijlaten Demjanjuk (Foto: Novum)

Regiedebuut Angelina Jolie heeft titel

Het regiedebuut van Angelina Jolie gaat In the Land of Blood and Honey heten. Haar film draait vanaf 23 december in de Amerikaanse bioscopen.

Jolie's film speelt zich af tijdens de oorlog in Bosnië. De film heeft daar veel stof doen opwaaien, omdat in de film een Bosnische moslima verliefd zou worden op een Serviër die haar heeft verkracht. Volgens Jolie gaat de film echter over het gedrag van mensen en hun relaties tijdens een oorlog.

In het regiedebuut van Jolie spelen louter Bosnische acteurs. Jolie heeft twee versies van de film gemaakt, eentje waarin Engels wordt gesproken en een andere waarin de acteurs Servo-Kroatisch spreken. Of de film ook in de Nederlandse bioscopen gaat draaien, is nog onbekend.

Volgens distributeur Graham King van GK Films, laat In the Land of Blood and Honey zien dat Jolie 'een visueel sterke en meeslepende verteller' is. Jolie heeft haar film verkocht op het Filmfestival van Cannes. Ze is daar ook om haar animatiefilm Kung Fu Panda 2 te promoten.


Regiedebuut Angelina Jolie heeft titel (Foto: Novum)

Williams met geblazen diffuser in Spanje

Het Formule 1-team van Williams doet er alles aan om de auto van dit seizoen sneller te maken. De renstal uit Grove eindigde in vier races nog geen enkele keer in de punten, maar door nieuwe updates op de FW33 te zetten moet dit komend weekend in Spanje gaan veranderen.

Williams introduceerde in Turkije al enkele nieuwe delen, maar racete er niet mee omdat er nog wat problemen mee waren en Pastor Maldonado een nieuwe voorvleugel afschreef in de vrije trainingen. In Spanje komen dit weekend een nieuwe achtervleugel en een geblazen diffuser. Het is nog niet bekend of het laatstgenoemde onderdeel tijdens de race in Catalonië op de bolides van Maldonado en Rubens Barrichello zal zitten.

Coen Brothers winnen IsraŽlische prijs

De filmmakende broers Joel en Ethan Coen hebben de Dan David Prijs gewonnen in Israël. De Dan David Prijs is een jaarlijkse prijs voor mensen met een grote wetenschappelijke, technologische of sociale bijdrage aan de maatschappij. Er zijn drie categorieën: verleden, heden en toekomst. Bij de prijs hoort een bedrag van een miljoen dollar.

De Coen Brothers hebben de prijs gewonnen in de categorie heden, voor hun unieke werk in de filmwereld. De broers zijn bekend van films als True Grit, No Country for Old Men en The Big Lebowski. Joel Coen zei bij de uitreiking dat hij Israël altijd al een keer had willen bezoeken. Bovendien woont de moeder van het tweetal in Israël.

Zakenman en filantroop Dan David reikt de prijzen sinds 2001 uit via zijn Foundation. Eerdere winnaars zijn onder anderen Al Gore en Tony Blair.


Coen Brothers winnen Israëlische prijs (Foto: Novum)

Endeavour maakt zich op voor laatste vlucht

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour maakt zich op voor zijn laatste vlucht. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de panne die de spaceshuttle aan de grond hield verholpen en tankt de Endeavour vol voor vertrek om ongeveer 15.00 uur Nederlandse tijd.

De Endeavour zal op zijn laatste reis onder meer een proefsysteem voor deeltjesfysica afleveren bij het internationaal ruimtestation ISS. De ruimtemissie staat onder leiding van astronaut Mark Kelly, de echtgenoot van politica Gabrielle Giffords die in januari ternauwernood een schietpartij overleefde. Behalve de wonderwel herstelde Giffords verwacht NASA honderdduizenden anderen die de Endeavour op en om de NASA-basis zullen uitzwaaien.

Bemanningslid Mike Fincke twitterde de laatste medische keuring inmiddels te hebben doorstaan. "Mijn enige kwaal: een teveel aan jongensachtig enthousiasme. Maar daartegen is geen remedie bekend."

De Endeavour gaat het museum in omdat NASA de dienstregeling met het ISS in het vervolg uitbesteedt aan bedrijven. De allerlaatste shuttle, de Atlantis, vertrekt in juli. Totdat NASA gebruik kan maken van de diensten van particuliere aanbieders, op zijn vroegst over enkele jaren, pendelen astronauten heen en weer met de Russische Sojoez-capsule.


Endeavour maakt zich op voor laatste vlucht (Foto: Novum)

Rechtszaak bedreigt relatie VS-Pakistan

De aanklacht tegen Tahawwur Rana, zakenman uit Chicago, is duidelijk: hij heeft een oude schoolvriend aan een dekmantel geholpen om terroristen te kunnen ronselen voor in 2008 in het Indiase Mumbai gepleegde aanslagen die aan meer dan 160 mensen het leven kostten. Maar Rana's rechtszaak, maandag wordt een begin gemaakt met de samenstelling van de jury, kan enorme implicaties hebben.

Om hun punt te maken zullen de aanklagers mogelijk een direct verband leggen tussen de groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen, Lashkar-eTaiba, en de omstreden Pakistaanse inlichtingendienst ISI, die nog meer onder verdenking is komen te staan nu is gebleken dat Osama bin Laden zich jarenlang schuil heeft gehouden in een Pakistaanse garnizoensplaats.

Rana's oude schoolvriend zelf, David Coleman Headley, zal mogelijk de belangrijkste getuige zijn. Headley is een Pakistaanse Amerikaan met een getroebleerd verleden die vorig jaar heeft bekend de aanslagen in Mumbai te hebben voorbereid. Hij werkt mee met de Amerikaanse justitie en heeft vorig jaar tegen zijn verhoorders gezegd dat de ISI de aanslagen financieel ondersteunde en bovendien de daders trainde. Headley zei ook dat Rana hem een dekmantel bezorgde om in Mumbai mensen te kunnen werven voor de aanslagen.

Headleys getuigenis en andere informatie die tijdens het proces van Rana naar voren komt, kunnen de toch al delicate relatie tussen de Verenigde Staten en Pakistan verder aan het wankelen brengen.

De ontdekking dat Bin Laden in een ommuurd huis in Abottabbad, een garnizoensplaats in de buurt van de hoofdstad Islamabad, woonde heeft de verdenking doen rijzen dat in elk geval sommigen bij de ISI van de aanwezigheid van de Al Qaidaleider wisten en hem wellicht bescherming boden. Het vermoeden dat Pakistaanse inlichtingenagenten samenwerken met terreurgroepen, ook al is Pakistan een belangrijke partner van de VS in de strijd tegen het terrorisme en krijgt het jaarlijks miljarden aan hulp van de Amerikanen, is daardoor nog sterker geworden.

"De rechtszaak in Chicago zal ongetwijfeld duidelijk maken dat de Pakistaanse overheidsinstellingen banden hebben met een van de slagvaardigste terroristische organisaties van Zuid-Azië: Lashkar-e-Taiba", zegt Seth Jones, als politicoloog verbonden aan de denktank RAND Corp. Hij twijfelt er niet aan dat het proces de spanningen tussen de twee landen nog verder zal doen oplopen.

In Pakistan uiten de regering, het leger en het parlement steeds meer kritiek op de Amerikaanse operatie die begin deze maand het leven kostte aan Bin Laden. De regering heeft met represailles gedreigd en het parlement nam zaterdag een niet-bindende motie aan waarin wordt geëist dat er een eind komt aan de aanvallen die de VS in de tribale gebieden aan de grens met Afghanistan met onbemande vliegtuigjes uitvoert op opstandelingen.

Volgens deskundigen werd Lashkar-e-Taiba in de jaren tachtig van de vorige eeuw met behulp van de ISI opgericht. De groep werd ingezet in de strijd die in het Indiase deel van Kashmir woedde om onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan. Terreurbestrijders zeggen dat de groep in de loop der jaren met behulp van de ISI en mogelijk ook met hulp van gepensioneerde legerofficieren steeds sterker is geworden. Pakistan heeft altijd ontkend dat het banden heeft met de groep.

Lashkar-e-Taiba wordt verantwoordelijk gehouden voor de in november 2008 door tien gewapende mannen uitgevoerde belegering van twee hotels, een joods centrum en een treinstation in Mumbai, die drie dagen duurde en waarbij 166 doden vielen.

Rana, die de Canadese nationaliteit heeft en vader is van drie kinderen, woont al jaren in Chicago, waar hij in de Aziatische wijk een bedrijf voor hulp aan immigranten runde, First World Immigration Services. Headley en hij leerden elkaar als tieners in Pakistan kennen op een prestigieuze militaire kostschool in de buurt van de Islamabad.

Volgens het openbaar ministerie verschafte de in 2009 gearresteerde Rana Headley een dekmantel door hem een filiaal van zijn bedrijf te laten beginnen in Mumbai. Headley heeft ook bekend een aanslag te hebben willen plegen op de Deense krant die in 2005 cartoons met als onderwerp de profeet Mohammed publiceerde en ook bij de voorbereiding daarvan zou Rana hem hebben geholpen.

Volgens zijn advocaten dacht Rana dat Headley voor de Pakistaanse inlichtingendienst werkte. Headley heeft tegen zijn verhoorders gezegd dat hij Rana vertelde dat de ISI hem had gevraagd voor spionagewerk.

De verdediging van Rana zal er deels op gebaseerd zijn dat Headley zijn connecties bij de ISI aanvoerde om zijn activiteiten te verklaren, zei advocaat Patrick Blegen vorige week. Rana heeft steeds volgehouden onschuldig te zijn.

Een hoge Pakistaanse inlichtingenfunctionaris zegt de zaak niet te volgen en er daarom geen commentaar op te hebben.

Sommige deskundigen betwijfelen of de rechtszaak onthullingen met zich mee zal brengen. Ze denken dat het openbaar ministerie er alles aan zal doen om te voorkomen dat gevoelige informatie in de rechtszaal naar boven komt en stellen dat Headley niet de meest betrouwbare getuige is. Om de doodstraf te ontlopen, heeft de als Daood Gilani geboren Headley schuld bekend. Eerder werkte hij na te zijn veroordeeld voor heroïnesmokkel als informant voor de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst.

"Het proces van Rana gaat ons niets duidelijk maken dat we niet al weten uit de verhoren van Headley", zegt Christine Fair, assistent-hoogleraar aan het Centrum voor Vredes- en Strategische Studies van de Universiteit van Georgetown. Volgens haar zijn de beweringen van Headley niet bevestigd. Fair kwalificeert ze als 'de overpeinzingen van een terrorist die ervoor wil zorgen dat zijn straf zo laag mogelijk uitvalt'.

In een van vorig jaar daterend Indiaas overheidsrapport staat dat Headley, die vastzit in Chicago, zijn verhoorders heeft verteld dat de ISI nauw betrokken was bij de voorbereiding van de aanslagen in Mumbai. Hij heeft het ook over 'majoor Iqbal', een vertegenwoordiger van Lashkar-e-Taiba die hij op de hoogte hield van zijn vorderingen. Volgens sommigen is deze Iqbal een gepensioneerde ISI-agent, maar anderen twijfelen aan zijn bestaan.

Rana is de enige van zeven personen die worden vervolgd omdat ze Headley geholpen zouden hebben die vastzit. 'Majoor Iqbal', in de aanklacht staat dat zijn echte naam niet bekend is, is een van de andere verdachten, net als Ilyas Kashmiri, de leider van de terreurgroep Harakat-ul Jihad Islami. Westerse inlichtingendiensten denken dat deze Kashmiri de dagelijkse leiding van Al Qaida in Pakistan in handen heeft. Headley zou Kashmiri in Pakistan hebben ontmoet.

"Als iemand de relatie tussen ISI en Lashkar-e-Taiba en die tussen Lashkar-e-Taiba en Al Qaida kan aantonen dan kan dat ernstige gevolgen hebben", zegt Jones. "Dat is een stap verwijderd van een verband tussen de ISI en Al Qaida."

Liefdesdriehoeken en jaloezie in Mass Effect 3

In het ruimte-avontuur Mass Effect 3 wordt geen aandacht besteed aan nieuwe liefdes, maar wel aan de relaties die zijn opgebouwd in de eerste twee spellen. Hierbij kunnen ex-partners jaloers zijn op elkaar of kunnen er liefdesdriehoeken ontstaan. Dat heeft uitvoerend producent Casey Hudson van gamestudio Bioware verteld in een interview met het magazine PC Gamer.

Gamestudio Bioware maakt de games uit de serie Mass Effect zo dat keuzes die gemaakt zijn in het eerste deel gevolgen hebben in het derde spel. Afhankelijk van de gemaakte keuzes krijgen spelers toegang tot nieuwe verhaallijnen, andere opdrachten en maken bepaalde personages wel of geen deel uit van hun vriendenkring.

De reeks wordt door critici zeer positief beoordeeld. Toch kwam de eerste game in opspraak door zoenscenes tussen personages van hetzelfde geslacht en seksscenes die impliciet in beeld worden gebracht.

In maart wonnen Bioware en Electronic Arts met Mass Effect 2 een BAFTA-prijs voor de beste game van 2010. Het spel werd in februari vorig jaar binnen een week meer dan twee miljoen keer verkocht.

Het eerste deel van de reeks werd in 2007 uitgegeven en betekende de start van een trilogie. Gamestudio Bioware heeft aangegeven ook na Mass Effect 3 door te willen gaan met de serie. Wat dit betekent voor hoofdpersonage Shepard is niet bekend. Game-uitgever Electronic Arts heeft het derde deel van het ruimte-avontuur uitgesteld naar begin volgend jaar.

 

Van der Voort klopt Taylor in Wenen

Darter Vincent van der Voort heeft in de PDC ProTour in het Oostenrijkse Wenen een fraaie zege geboekt. De Nederlander klopte in de finale Phil Taylor met 6-5 en won hiermee zijn vierde Players Championship. Ook pakte hij een ticket voor het European Darts Championship.

Van der Voort klopte op zijn weg naar de finale Martin Marti (6-4), Dave Chisnall (6-1), Brian Woods (6-4), Paul Nicholson (6-2), Andy Smith (6-5) en Mark Hylton (6-4). In de eindstrjd stuite hij op Taylor, maar ook in die partij nam de Nederlander een snelle 3-0 voorsprong. The Power kwam terug tot 3-3, waarna op de stand van 5-5 de beslissende elfde leg moest worden gespeeld. Hierin bleek Van der Voort de sterkste te zijn.

Er deden in Oostenrijk meer Nederlanders mee. Roland Scholten verloor in de derde ronde, terwijl Michael van Gerwen, Co Stompé en Jelle Klaasen al een ronde eerder naar huis konden.

Lijk gevonden in sluis bij Rotterdam

In de Rozenburgsesluis ten westen van Rotterdam is maandagochtend een lichaam gevonden. Het gaat om een dode man, laat een politiewoordvoerder weten.

Het lijk werd rond 06.45 uur gezien. Hoe het in de sluis terecht is gekomen, is niet bekend. Het kan zijn dat iemand in de sluis is gesprongen of bijvoorbeeld een schipper overboord is geslagen. "We houden alle opties open", zegt de woordvoerder.

Noorwegen wint UEFA Fair Play klassement

Noorwegen heeft het UEFA Fair Play klassement gewonnen. Dat meldt de Europese voetbalbond vandaag. De Noren lieten Engeland en Zweden achter zich. De drie landen mogen hun sportiefste club inschrijven voor de eerste voorronde van de Europa League van komend seizoen.

Nederland eindigde op de negende plaats in het sportiviteitsklassement. Dat wordt opgemaakt op basis van het getoonde respect naar de scheidsrechter, het aantal gele en rode kaarten en het gedrag van de supporters.

Door de winst van de Noren speelt Aalesunds FK volgend seizoen in de voorronde van de Europa League. Namens Zweden maakt BK Häcken zijn opwachting in het Europese voetbaltoernooi. In Engeland is nog niet duidelijk welke ploeg het extra Europese ticket in de wacht sleept, omdat in de Premier League nog een speelronde is te gaan.

Brandgevaar Noord-Brabant afgenomen

Het brandgevaar in Noord-Brabant is na weken code rood gedaald naar code geel. Dit houdt in dat niet meer de hoogste alarmfase geldt, maar er nog wel gevaar is vanwege droogte. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel en personeel uit.

Door de buien van de afgelopen dagen is het brandgevaar grotendeels geweken. Toch blijft het gevaarlijk om in natuurgebieden een vuurtje te stoken. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer Noord-Brabant. "Ik verwacht niet dat we lang code geel hebben, want voor de komende dagen wordt er veel zon verwacht. Aan het einde van de week schakelen we waarschijnlijk weer over naar code rood."

In delen van Limburg geldt nog code oranje. Dit staat voor groot gevaar. Hierbij worden verkenningsvliegtuigen ingezet om het gebied te controleren. In de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe geldt een code groen, dat staat voor klein gevaar.

'Final Fantasy Haeresis XIII is niet meer'

We kunnen redelijk aannemen dat Final Fantasy Haeresis XIII niet meer zal verschijnen. Het handelsmerk op deze game is namelijk verlopen en Square Enix heeft niet de moeite gedaan om het te verlengen. De naam kwam in 2006 al tevoorschijn maar is daarna eigenlijk niet meer verschenen in de media.

Het is natuurlijk mogelijk dat het Haeresis-project een andere naam heeft gekregen. Zo is Final Fantasy Agito XIII ook hernoemd naar Final Fantasy Type-0. Square Enix heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

FFXIII

Spanjaard fluit Portugese EL-finale

Carlos Velasco Carballo krijgt woensdag de leiding over de finale van de Europa League. De 40-jarige Spaanse scheidsrechter moet dan in Dublin het duel tussen de Portugese clubs FC Porto en Sporting Braga in goede banen leiden, maakte de UEFA vandaag bekend. Velasco Carballo krijgt daarbij steun van vijf landgenoten.

Velasco Carballo is sinds 2005 internationaal scheidsrechter. In totaal floot hij al 22 Europese duels, waarvan zeven dit seizoen. De eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League tussen Schalke 04 en Manchester United was daarvan de laatste.

Waarschuwingsschoten voor hulpschip Gaza

Een hulpschip dat op weg was naar de Gazastrook, is maandag omgekeerd nadat de Israëlische marine waarschuwingsschoten had afgevuurd. Dat meldden de Maleisische organisatoren van de hulpmissie.

Het Israëlische leger bevestigde het incident. Het schip vervoerde rioolpijpen en voer onder Moldavische vlag. De missie werd georganiseerd door de Perdana Global Peace Organization, waar voormalig Maleisisch premier Mahatir Mohamad de scepter zwaait. Hij is fel criticus van Israël en het Westen.

Bijna een jaar geleden enterden Israëlische militairen schepen van een Turks hulpkonvooi. Bij die actie vielen negen doden. In juni vertrekt een internationaal hulpkonvooi naar de Gazastrook. Op de schepen is ruimte voor ongeveer dertig Nederlanders.

Keizer: "De Boer is te onervaren"

Gisteren veroverde Ajax tegen FC Twente haar dertigste landstitel. Toch was het bij de Amsterdammers niet overal feest, want clubicoon Piet Keizer leverde zijn erelidmaatschap in bij scheidend voorzitter Uri Coronel. Keizer is het niet eens met de door Johan Cruijff ingezette revolutie binnen de club.

Keizer vindt dat bij Ajax het door Cruijff voorgestelde technische hart van Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp te onervaren is om de club naar een hoger plan te leiden. Mede hierdoor was hij ook kritisch op de behaalde titel in de Eredivisie. "Het is een titel van Lucky Ajax. Te vaak was de ploeg dit seizoen afhankelijk van de sterkte van de tegenstander. Frank de Boer komt ervaring tekort, maar hij is een moedige weg ingeslagen met jeugdspelers," meldt hij vandaag in het AD.

Theo Maassen speelt hoofdrol in Doodslag

Cabaretier Theo Maassen speelt met Gijs Scholten van Aschat in de thriller Doodslag. De film is gebaseerd op een idee van Maassen. Dat maakt de distributeur van de Nederlandse film Independent Films Nederland maandag bekend.

In Doodslag krijgt ambulancebroeder Max, gespeeld door Maassen, te maken met asociaal gedrag. Op een dag slaat hij van zich af, mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier, een rol van Scholten van Aschat.

De regie is in handen van Pieter Kuijpers, bekend van TBS waarin Maassen ook de hoofdrol in speelde. Scholten van Aschat was afgelopen jaar te zien als Jörgen Hofmeester in de film Tirza. Marcel Lenssen schreef het scenario van Doodslag.

De film wordt vanaf volgende maand in Eindhoven opgenomen. Kuijpers is enthousiast over de Brabantse stad. "Eindhoven is visueel en filmisch, met een enorme verscheidenheid aan architectuur en locaties, die deze film een enorme meerwaarde gaan geven." De film draait vanaf januari 2012 in de bioscopen.


Theo Maassen speelt hoofdrol in Doodslag (Foto: Novum)

IsraŽl geeft Palestijnen toch hun belastinggeld

Israël geeft de Palestijnen het belastinggeld terug dat de Joodse staat eerder deze maand in beslag nam, omdat de twee rivaliserende Palestijnse partijen Fatah en Hamas een verzoeningsovereenkomst hadden getekend. Dat deelde het Israëlische ministerie van Financiën maandag mee.

Israël int belastingen en douaneheffingen van Palestijnen die in Israël werken. Dit geld wordt normaal gesproken overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Deze maand besloot Israël het geld echter niet over te maken, naar eigen zeggen omdat het land vreesde dat het geld na de totstandkoming van het verzoeningsverdrag in handen van Palestijnse strijders in de Gazastrook zou komen. Hamas is in Gaza aan de macht.

Na dit besluit kwam Israël onder zware internationale druk te staan om het geld alsnog over te maken.

Saudische diplomaat gedood in Karachi

Gewapende lieden hebben maandag in de Pakistaanse stad Karachi het vuur geopend op een auto van het Saudische consulaat in de stad. De enige inzittende, een Saudische diplomaat, werd hierbij gedood, zei de politie.

Enkele dagen eerder werden al twee handgranaten naar het consulaat gegooid. Bij de explosies vielen geen slachtoffers.

"Mogelijk was hij (het slachtoffer, red.) onderweg van zijn woning naar het consulaat toen twee gewapende mannen op een motor het voertuig met kogels doorzeefden", zei politiewoordvoerder Zameer Husain Abbasi. Een motief voor de aanval is niet bekend. De verantwoordelijkheid is ook nog niet opgeëist.

Wielerploegen niet naar Beijing

De wielerploegen willen niet meedoen aan de Ronde van Beijing die van 5 tot en met 9 oktober op het programma staat. De Internationale Vereniging van Rennersploegen (AIGCP) heeft dat het UCI per brief laten weten. Reden hiervoor is de oortjeskwestie die nog altijd niet opgelost is.

De ploegen wilden over de kwestie graag met UCI-voorzitter Pat McQuaid onderhandelen, maar omdat er voor 1 mei geen oplossing bereikt kon worden zien ze zich nu genoodzaakt om hun eerdere dreigement uit te voeren. Voorzitter van het AIGCP Jonathan Vaughters snapt niet dat McQuaid het gebruik van oortjes wil verbieden, terwijl ze bijdragen aan de veiligheid in de koersen.

Broadwayprijs voor musical Sister Act

De musical Sister Act is winnaar geworden van de categorie beste musical van de Broadway.com Audience Choice Awards. Dat heeft Stage Entertainment van Joop van den Ende, de producent van het stuk, maandag bekendgemaakt.

De musical betekende een comeback voor Van den Ende als producer op het New Yorkse Broadway. Sister Act draait daar sinds 20 april.

Broadwayprijs voor musical Sister Act
Broadwayprijs voor musical Sister Act (Foto: ANP)

Passagiers gestrand cruiseschip maandag aan wal

De passagiers van het gestrande cruiseschip de Opera kunnen maandag weer voet op vaste bodem zetten. Van de 2000 passagiers komen er 471 uit Nederland.

Na een explosie vrijdag probeerde de kapitein op een tweede motor verder te varen, maar die viel ook uit. De boot dobberde sindsdien op zee en is zondag op sleeptouw genomen.

Het schip is naar de Oostzee gesleept. Met de hygiëne aan boord zou het slecht gesteld zijn. Zo zouden wc's al dagen niet werken.

Ook met de informatievoorziening vanuit de rederij is het niet best gesteld. Zo zou de Opera dinsdag uitvaren voor een nieuwe reis, maar voor degenen die geboekt hebben, is het nog altijd niet duidelijk of die reis doorgaat. Een woordvoerder van MSC Cruises bleef maandagochtend onbereikbaar voor commentaar.

Het schip wordt naar de haven van Nynamshamm in Zweden gesleept. Daar zou het rond het middaguur aan moeten komen. De passagiers hebben een tegoedbon gekregen.

Djokovic bedreigt leidende positie Nadal

Novak Djokovic is Rafael Nadal met rasse schreden genaderd op de nieuwe wereldranglijst. Djokovic, die dit jaar ongeslagen is, won gisteren het Masters-toernooi van Rome door de Spaanse nummer één van de wereld in de finale te verslaan. Nadal moet vanaf zondag, als Roland Garros begint, veel punten verdedigen.

De Spanjaard was vorig jaar de sterkste in Parijs. Djokovic bleef toen in de kwartfinale steken. Als Djokovic de finale haalt in Parijs neemt hij de koppositie op de wereldranglijst over.

Robin Haase zakte een plaats, maar is op de 59e positie nog altijd de beste Nederlandse tennisser. Thiemo de Bakker maakte weer een kleine sprong. De Westlander steeg drie plekken en is nu 71e van de wereld. Thomas Schoorel klom een plaats en staat nu op 110e positie. Jesse Huta Galung bevindt zich nog net bij de 120 beste tennissers van de wereld en is 119e.

Arantxa Rus behaalde de finale van het ITF-toernooi in Saint-Gaudens en steeg daardoor acht plaatsen. De Monsterse is nu 114e van de wereld. Michaëlla Krajicek zakte een plaats en is terug te vinden op de 154e positie.

In de top van het klassement is Maria Sharapova Samantha Stosur gepasseerd. De Russin versloeg Stosur in de finale van het toernooi in Rome. Sharapova staat nu op de zevende positie. Caroline Wozniacki blijft de nummer één van de wereld.

SEGA zet in op PS3 en 3DS

SEGA heeft de plannen voor het financiële jaar 2012 (gedeeltelijk) bekendgemaakt. Op de lijst zien we dat PlayStation 3 en Nintendo 3DS de meeste games krijgen, respectievelijk 23 en 20 titels. In totaal verwacht SEGA dat ze voor beide consoles ruim vier miljoen games gaan verkopen.

Als derde komt Xbox 360 met 18 titels en iets meer dan drie miljoen verwachte verkopen. Wii krijgt 11 titels met een verwachting van 3.6 miljoen verkochte games. Dit cijfer ligt beduidend hoger dan die van Xbox 360 ondanks minder geplande titels. Mario & Sonic in Londen is hiervoor verantwoordelijk.

De rest van de lijst is als volgt:

Nintendo DS - 7 - 610.000
PSP - 6 - 1.08M
PC - 6 - 1.1M

Horner wil nog niet met Webber onderhandelen

Red Bull Racing is tevreden over de prestaties die coureur Mark Webber neerzet. De Australiër kende een moeilijke seizoensstart in de Formule 1, maar zijn tweede plaats in Turkije toont een stijgende lijn aan. Toch wil de Oostenrijkse renstal pas later dit seizoen met de 35-jarige rijder om tafel om te spreken over contractverlenging.

Webber is er nog niet uit of hij na dit seizoen in de Formule 1 actief blijft en zo ja bij welk team. Daarom wacht Red Bull Racing-teambaas Christian Horner af om later dit jaar de gesprekken aan te gaan. "Het is nu nog te vroeg om aan 2012 te denken. Als de tijd er rijp voor is, zullen we met elkaar over de toekomst gaan praten. Dat doen we dan overigens wel persoonlijk en niet via de media," zei Horner.

De Brit vindt dat Webber met teamgenoot Sebastian Vettel een goed rijdersduo vormt, al stond vorig seizoen de relatie tussen de twee zwaar onder druk door enkele conflicten. "Ze zetten elkaar flink onder druk, maar brengen ook het beste in elkaar naar boven. Ik vind dat ze een goede onderlinge dynamiek hebben."

Horner is tevreden met het optreden van Webber die altijd alles wil geven. "Ondanks dat hij wat ongelukkig is geweest, presteert Mark toch op een geweldig hoog niveau. We zijn erg tevreden over hem. Mark rijdt zelf bovendien graag voor Red Bull, terwijl wij ook blij zijn dat hij onderdeel is van onze renstal. Hij is erg populair binnen het team."

Drie kwart van jongeren zonder diploma vindt baan

Voortijdig schoolverlaters vinden uiteindelijk minder vaak een betaalde baan dan leerlingen met een startkwalificatie. In 2008 had 72 procent van de voortijdig schoolverlaters uit schooljaar 2004-2005 een baan. Van degenen met een diploma had 92 procent in het vierde jaar na schoolverlaten betaald werk. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het schooljaar 2004-2005 verlieten bijna 100.000 jongeren van 15 tot 23 jaar het voortgezet onderwijs of mbo. Hiervan hadden 53.000 het diploma niet gehaald.

In het vierde jaar na het schoolverlaten had 72 procent van de voortijdig schoolverlaters een baan. Dit is een behoorlijke toename ten opzichte van het eerste jaar na schoolverlaten. Toen had slechts 57 procent een baan. Voor schoolverlaters met een diploma nam het aandeel met een baan toe van 81 procent in het eerste jaar tot 92 procent in het vierde jaar.

Driekwart jongeren zonder diploma vindt baan
Drie kwart van jongeren zonder diploma vindt baan (Foto: ANP)

Rabobank wil overleg over vastgelopen woningmarkt

Banken, toezichthouders en ministeries moeten om de tafel gaan zitten om te praten over de vastgelopen woningmarkt. Dat zegt bestuursvoorzitter van de Rabobank Piet Moerland maandag in het Financieele Dagblad. Rabobank is marktleider als het om hypotheken gaat.

Banken moeten volgens Moerland meer vrijheid krijgen om hypotheekleningen te verstrekken aan starters. Tegelijk moeten de aflossingsvrije hypotheken verder aan banden worden gelegd. De hypotheekrenteaftrek moet volgens Moerland ook worden behandeld, maar hiervoor doet hij zelf geen voorstel.

Volgens de Rabobank staan in Nederland 180.000 woningen te koop, terwijl er vorig jaar slechts 130.000 werden verkocht.

De Autoriteit Financiële Markten heeft vorig jaar opgetreden tegen onder meer de Rabobank. De bank was er bij het verstrekken van sommige hypotheken te gemakkelijk van uitgegaan dat het salaris van de klant nog zou stijgen.

De AFM heeft de mogelijkheden van banken beperkt, zegt Moerland. Tegelijk wil hij niets 'ten nadele van de AFM zeggen, want zij waken over overkreditering'. Toch zou de AFM minder strikt moeten zijn. "Geef de hypotheekadviseurs meer ruimte voor meer maatwerk."

Volgende Resident Evil-film in Tokyo

De volgende Resident Evil-film wordt opgenomen in Tokyo en krijgt zeer waarschijnlijk als subtitel Retribution mee. De film staat gepland voor een release in september 2012. Dit blijkt uit een tweet van hoofdrolspeelster Milla Jovovich die op dit moment in de Japanse hoofdstad vertoeft.

Retribution volgt na het succesvolle Resident Evil: Afterlife welke bijna $300 miljoen opleverde in de bioscopen. Volgens Jovovich krijgt directer Paul Anderson zijn inspiratie voor de films van zijn kinderen. Die spelen de hele dag de games en ze halen elk level en elk geheim.

Resident Evil
Jovovich in RE: Afterlife

Hersenen krimpen door XTC-gebruik

De hersenen van XTC-gebruikers zijn beduidend kleiner dan normale hersenen. Door gebruik van de partydrug wordt het hersengebied dat cruciaal is voor geheugen en herinnering, de hippocampus, zo'n 10 procent kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). Een woordvoerder benadrukt dat het om voorlopige resultaten gaat.

Volgens neuroradioloog Liesbeth Reneman, die leiding gaf aan het onderzoek, komt de krimping door een doorbloedingsstoornis. Hersencellen gaan verloren waardoor het brein krimpt.

Reneman noemt de krimp 'zorgelijk'. Volgens haar zou het wel een logische verklaring geven voor de geheugenproblemen die vaak optreden bij XTC-gebruikers. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat XTC-gebruik tot hersenbeschadiging kan leiden.

Laatste slachtoffers beving N-Zeeland dood verklaard

Negen slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Nieuw-Zeeland zijn maandag officieel dood verklaard. Daarmee komt een einde aan het lijdzaam wachten van familieleden van mensen wier lichamen vanonder het puin zijn gehaald, maar niet geïdentificeerd konden worden.

Zelfs met DNA-tests kon de identiteit niet achterhaald worden van 9 van de 181 mensen die in verschillende delen van Christchurch het leven verloren. De stad werd op 22 februari door de beving met de grond gelijk gemaakt.

De regering stelde een speciaal onderzoek in naar ander bewijsmateriaal, zoals mobiele telefoons, paspoorten en bankrekeningen die sinds de beving niet meer door de negen slachtoffers gebruikt zijn. Hieruit werd vervolgens de conclusie getrokken dat de negen niet meer leven.

De negen slachtoffers waren afkomstig uit China, de Filipijnen, Peru en Rusland. Het gaat om zes vrouwen en drie mannen.

De aardbeving van 22 februari was een van de grootste rampen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Zo'n tienduizend huizen werden in puin gelegd, terwijl ongeveer duizend voornamelijk commerciële gebouwen in het centrum van Christchurch zodanige schade opliepen dat ze gesloopt moeten worden. De totale kosten van de ramp worden beraamd op omgerekend 10 miljard euro.


Laatste slachtoffers beving N-Zeeland dood verklaard (Foto: Novum)

The Witcher 2: Assassins of Kings trailer-galore

Afgelopen weekend heeft FOK!games twee trailers van The Witcher 2: Assassins of Kings getoond. Maar dat waren niet de enige trailers van het spel die zijn vrijgegeven. Er zijn in totaal vijf trailers te zien voor de launch van The Witcher 2 en hieronder zijn ze verzameld en kan je ze bekijken.

The Witcher 2: Assassins of Kings komt morgen uit voor de PC en is een vervolg op het eerste deel uit 2007. Bekijk hieronder de vijf trailers die elk via een andere website online zijn gezet.

Amerikaanse zender gelooft in The Voice

De nieuwe tv-talentenjacht The Voice wordt door de Amerikaanse tv-zender NBC omarmd. Terwijl een eerste reeks van dat programma nog maar net is begonnen, heeft het tv-station al een tweede reeks bij mediaondernemer John de Mol besteld. Dat meldde een woordvoerder van Talpa, het bedrijf van De Mol.

"Het is zeer ongebruikelijk dat in de belangrijkste televisiemarkt van de wereld een groot en volledig nieuw programma zo snel al verzekerd is van een vervolg", legt de zegsman uit. De nieuwe editie van de show is in Amerika begin volgend jaar te zien.

In Nederland was de tv-hit te zien bij RTL4. In de eerste Nederlandse versie kwam Ben Saunders als winnaar uit de bus. Ook RTL heeft al een tweede editie bij Talpa besteld.

Proces wegens homofilie tegen Anwar gaat door

Een rechtbank in Maleisië heeft maandag bepaald dat een proces wegens homoseksualiteit tegen de Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim kan doorgaan. De rechter noemde de aanklachten tegen Anwar 'geloofwaardig'.

"Er is niets onwaarschijnlijks aan zijn belastend materiaal", zei de rechter over een assistent die Anwar heeft beschuldigd van homoseksualiteit. De oud-vicepremier wordt ervan beschuldigd een seksuele relatie te hebben gehad met de assistent. Homoseksualiteit is verboden in Maleisië. De politicus hangt maximaal twintig jaar boven het hoofd indien hij schuldig wordt bevonden.

Anwar ontkent de beschuldiging ten stelligste. Hij stelt dat hij het slachtoffer is van een politieke samenzwering.

Sletterig geklede dames zijn het beu

Sletterig geklede dames zijn het zat dat zij de schuld krijgen van seksueel geweld. Zij willen zelf bepalen wat ze doen en vrij zijn op het gebied van seksualiteit. Uit protest lopen zij op 4 juni met hoeren, homo's, lesbiennes en transgenders een zogenoemde Slutwalk door Amsterdam.

De organisatie pleit niet alleen voor vrijheid maar ook voor meer kennis. "Dat geldt voor de politiek, maar zeker ook in het onderwijs van kleuterschool tot universiteit", zo laat de organisatie maandag weten.

Het bonte gezelschap loopt op 4 juni van de Dam naar het homomonument op de Westermarkt. De actie werd eerder gehouden in het Canadese Toronto. Het was een reactie op uitspraken van een agent. Die had opgemerkt dat vrouwen verkrachting konden voorkomen door zich niet als sletten te kleden.


Sletterig geklede dames zijn het beu (Foto: Novum)

Steeds meer 50-plussers met kinderen in huis

Het aantal 50-plussers met kinderen in huis neemt toe. In 1995 was nog een kwart van de ouders met thuiswonende kinderen 50 jaar of ouder, nu is dat ruim 30 procent, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De toename komt vooral doordat Nederlanders steeds later kinderen nemen en door de toename van het aantal zogenoemde boemerangkinderen. Dat zijn jongeren die na een tijdje terugkeren in het ouderlijk huis, bijvoorbeeld doordat een relatie uit is gegaan.

Het aantal gezinnen met 5 of meer kinderen is sinds 1995 is afgenomen. Zo waren er in 1995 nog 25.000 gezinnen met 5 of 6 thuiswonende kinderen. Vorig jaar waren dat er nog 18.000. Het aantal gezinnen met 7 of meer kinderen daalde van ruim 5000 naar 2500.

Spyker vindt nieuwe Chinese partner voor Saab

Autofabrikant Spyker heeft een nieuwe Chinese partner gevonden om Saab te redden. Maandag kondigde de onderneming aan een intentieverklaring te hebben gesloten met Pang Da Automobile. De twee willen gaan samenwerken om de productie en distributie van de Zweedse Saabs, sinds vorig jaar in bezit van Spyker, weer op gang te brengen.

Pang Da, volgens Spyker de grootste aan de beurs genoteerde autodistributeur van China, neemt een belang van 24 procent in Spyker, ter waarde van 65 miljoen euro. De Chinese onderneming legt direct ook 30 miljoen euro op tafel voor de aanschaf van auto's van Saab. Binnen dertig dagen zou er nog eens 15 miljoen kunnen volgen, afhankelijk van 'bepaalde omstandigheden'.

Spyker liet weten dat de productie van Saab, die al weken stil ligt, 'zo snel mogelijk' zal worden herstart. De overeenkomst tussen Spyker en Pang Da moet nog worden goedgekeurd door de Chinese autoriteiten en onder meer door de Europese Investeringsbank en de Zweedse overheid.

Spyker vindt nieuwe Chinese partner voor Saab
Spyker vindt nieuwe Chinese partner voor Saab (Foto: ANP)

Amsterdam in algemeen tevreden over huldiging

De gemeente Amsterdam is in het algemeen tevreden over het verloop van de huldiging van Ajax zondagavond. Dat zei een woordvoerder maandag. "Over het algemeen genomen hebben de Ajax-fans zich keurig aan de afspraken gehouden om het leuk te houden in de binnenstad."

Volgens de zegsman waren er zeker zaken waar de gemeente kritisch naar zal kijken. Zo raakten tientallen mensen gewond doordat ze op het Museumplein in de verdrukking raakten. Ook waren er tientallen aanhoudingen wegens vechtpartijen of vernielingen. Grote rellen of andere incidenten bleven echter uit.

Amsterdam in algemeen tevreden over huldiging
Amsterdam in algemeen tevreden over huldiging (Foto: ANP)

Kort geding om Reve-biografie

Met een kort geding wil Joop Schafthuizen de publicatie van het derde en laatste deel van een biografie over schrijver Gerard Reve tegenhouden. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Schafthuizen, de laatste partner en zaakwaarnemer van de in 2006 overleden Reve, zei eind vorig jaar al geen enkel vertrouwen te hebben in de oprechtheid van de tekst van Nop Maas, die de biografie heeft geschreven.

Het boek had in februari moeten verschijnen, maar de publicatie werd uitgesteld. Het kort geding richt zich op Maas en uitgeverij Van Oorschot.

Schafthuizen stelt dat Maas in het derde deel uitgebreid citeert uit onder meer brieven die hij hem in goed vertrouwen ter beschikking heeft gesteld. Het boek zou voor 60 procent uit citaten bestaan. Voor het gebruik van die citaten is toestemming nodig van de auteursrechthebbende. "En dat ben ik", stelt Schafthuizen.

Nadat hij het boek had gelezen, trok hij de toestemming die hij had gegeven in. Volgens Maas kan dat niet zomaar. Hij wijst er in de krant op dat Schafthuizen in eerste instantie akkoord is gegaan. In december twijfelde Maas nog over het omzeilen van Schafthuizen door geciteerde stukken te vervangen door parafrases, maar nu niet meer. "Ik ben niet van de parafrases."

Met welke stukken Schafthuizen precies problemen heeft, is niet duidelijk. De zaak dient donderdag 26 mei bij de rechtbank in Amsterdam.

Stam sleept FC Twente voor de rechter

Ronnie Stam sleept zijn oude club FC Twente voor de rechter. De 26-jarige verdediger van Wigan Athletic zou nog recht hebben op een percentage van de 3,5 miljoen euro die Twente aan het begin van het seizoen ontving voor zijn transfer. Het zou gaan om 150.000 euro, meldt De Telegraaf vandaag.

De voormalig speler van NAC Breda is ook niet te spreken over Twente-voorzitter Joop Munsterman, die laatdunkend over hem heeft gesproken. Het bestuurslid meldde eerder dat Stam als speler van Twente er tegen opzag om te spelen tegen Feyenoord en Ajax. "Ik weet waarom hij dit doet. Het is, omdat ik een rechtszaak heb lopen tegen de club", vertelt Stam.

De verdediger is teleurgesteld in zijn voormalig voorzitter. "Als hij toch iets wil zeggen, kan hij beter met iets komen waar een kern van waarheid in zit. Beetje zielig voor iemand met zo'n staat van dienst."

PSN in Japan blijft offline

In Japan blijft het Japanse PSN voorlopig nog offline. De Japanse regering heeft aangegeven dat Sony nog niet voldaan heeft aan hun belofte op 1 mei. Toen is er gezegd dat Sony voor verbeterde beveiliging zou zorgen en maatregelen zou nemen om nog zo'n incident te voorkomen.

De Japanse overheid acht dat Sony nog niet voldaan heeft aan deze belofte waardoor Japanse gamers nog een tijdje offline moeten gamen. Wat Sony nog precies moet doen of juist niet heeft gedaan is niet bekend, maar het concern is al in gesprek met de Japanse overheid. In Amerika en Europa is het PSN al wel weer online maar kunnen nog niet alle games online gespeeld worden.

PSN Japan
Japanse PSN blijft offline

Ontknoping Eredivisie trekt miljoenen kijkers

Miljoenen mensen hebben zondag de ontknoping van de Eredivisie via de tv gevolgd. De verschillende sportprogramma’s trokken veel kijkers. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek maandag heeft gepubliceerd.

Studio Sport Eredivisie om 19.00 uur op Nederland 1 spande de kroon met ruim 2,9 miljoen kijkers. Alleen het NOS Journaal trok zondag meer kijkers. Ook Studio Voetbal (22.00 uur, Nederland 1) deed het met ruim 1,2 miljoen kijkers goed.

Ontknoping eredivisie trekt miljoenen kijkers
Ontknoping eredivisie trekt miljoenen kijkers (Foto: ANP)

Cruijff: "Titel moet het begin zijn"

Volgens Johan Cruijff is de landstitel die Ajax gisteren veroverde het begin van een nieuwe wind die door Amsterdam gaat waaien. Dat liet Cruijff weten in zijn column in De Telegraaf.

"De sfeer in het stadion en de manier waarop er werd gewonnen: positiever kan het nieuwe hoofdstuk straks niet worden opengeslagen", vindt Cruijff, die als commissaris aan de slag gaat bij de club.

De eeuwige nummer veertien geeft trainer Frank de Boer een grote pluim voor het kampioenschap. "Vaak zie je dat dingen ineens gaan lopen als iemand er nieuw bijkomt. Alleen moet je dat wel goed aanvoelen. Daar is Frank de Boer vanaf zijn start in december heel goed mee omgegaan."

"Alleen moeten we nu wel verder", vervolgt Cruijff. "Dit landskampioenschap moet het begin zijn van een lange periode waarin Ajax op een hoog niveau een constante factor blijft. Het kan niet meer zo zijn dat de invulling van het beleid afhangt van één wedstrijd waarin iets goed of iets fout gaat."

Cruijff was gisteren niet aanwezig tijdens de kampioenswedstrijd tegen FC Twente. "De afgelopen weken heeft iedereen uit onze groep zich bewust rustig gehouden. Juist om het eerste elftal niet voor de voeten te lopen, zolang Ajax in de race om het kampioenschap was. Het zegt veel over alle betrokkenen, dat iedereen zich daar ook aan gehouden heeft."

"Nu de titel binnen is, gaan we aan de slag. Maar pas na het feest. Eerst moet iedereen genieten van een mooie ontlading. Ajax is eindelijk kampioen, Ajax speelt weer Champions League en Ajax kan daardoor verder. Een beter begin had niemand zich kunnen wensen."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de Arbeidsinspectie.

De vakbonden stappen naar de internationale vakbondsorganisatie ILO in Geneve omdat er veel te weinig inspecteurs bij de Arbeidsinspectie werken. Niet in de laatste plaats omdat er bij de meerderheid van de bedrijven in ons land onveilige situaties bestaan. De Arbeidsinspectie doet verbaasd omdat die vindt dat ons land aan de internationale normen voldoet. Onzin: we staan als land internationaal juist totaal voor schut.

[NBA] Oklahoma naar finale Western Conference

Oklahoma City Thunder is de tegenstander van Dallas Mavericks in de finale van de Western Conference in de play-offs. Oklahoma was in de beslissende zevende wedstrijd met 105-90 Memphis Grizzlies de baas. Bij Oklahoma was Kevin Durant uitblinker met 39 punten.

De winnaar van de tweestrijd tussen de Thunder en de Mavericks mag zich kampioen van de Western Conference noemen. Dat team speelt dan om het algehele kampioenschap tegen de winnaar van de finale van de Eastern Conference. Die eindstrijd gaat tussen Chicago Bulls en Miami Heat. De eerste wedstrijd in die strijd werd met 103-82 gewonnen door de Bulls.

Nadal: "Djokovic favoriet voor Roland Garros"

Tennisser Novak Djokovic is favoriet voor de titel op Roland Garros. Dat beaamde Rafael Nadal na zijn nieuwe nederlaag tegen de Serviër.

"Hij speelt momenteel het beste tennis. Doet verbazingwekkende dingen en straalt veel zelfvertrouwen uit. Ik ben tweede in de rij", zei de nummer één van de wereld na de finale van het masterstoernooi in Rome, die Djokovic met 6-4 6-4 won.

De Servische nummer twee van de wereld is dit jaar ongeslagen en won in Rome al zijn zevende toernooi. Hij heeft nu 37 partijen op rij gewonnen.

Nadal zei dat hij zich helemaal gaat richten op het Frans Open op Roland Garros, het tweede grand slam van dit jaar. "Er moet nog heel veel worden verbeterd. Grote kampioenen zijn niet alleen degenen die iedere week winnen, maar ook degenen die op het juiste moment kunnen toeslaan", waarschuwde hij Djokovic.

Nadal: Djokovic favoriet voor Roland Garros
Nadal: Djokovic favoriet voor Roland Garros (Foto: ANP)

DVD: Operation: Endgame

Onder de straten van Los Angeles bevindt zich het zwaar beveiligde hoofdkwartier van een elite spionagecel. Het hoofdkwartier is de thuisbasis van twee teams, Alfa en Omega. Zij zorgen ervoor dat de belangrijke dingen in de wereld gebeuren zoals ze zouden moeten gebeuren. Operation: Endgame speelt zich af op de dag van de inauguratie van president Barack Obama. Uitgerekend op die dag wordt de baas van de spionnen vermoord, waarna het ondergrondse zelfvernietigingsmechanisme van de basis wordt geactiveerd. De klok tikt, zal het iedereen lukken te ontsnappen uit de basis?

Marathonkampioen Wanjiru dood na val van balkon

Marathonkampioen Samuel Wanjiru is in Kenia omgekomen bij een val van zijn balkon. De politie onderzoekt of hij zelfmoord heeft gepleegd, meldt de NOS.

Bij de Olympische Spelen van 2008 zette hij een record van 2.06,32 neer. In 2009 won hij de marathon van Londen en in de jaren daarna die van Chicago. Ook wist hij meerdere wereldrecords te breken op afstanden tussen de 15 kilometer en de halve marathon.

Wanjiru is 24 jaar geworden.

PSN back in business

Na welgeteld 24 dagen lijkt er een einde te komen aan het grote PSN-debacle van de afgelopen weken. Sinds vandaag heeft Sony een groot deel van de functionaliteit van PSN weer opgestart, dus we kunnen Fifa 11, Battlefield Bad Company 2 en Call of Duty: Black Ops weer uit de kast trekken.

Kaz Hirai, president van Sony heeft in onderstaande video wederom zijn excuses aangeboden over de problemen met het PlayStation Network. In de video legt hij uit dat in de komende tijd steeds meer functies van het PSN weer online zullen komen. Zo is het al wel mogelijk om te chatten, te gamen en services als Netflix te gebruiken maar zullen we op het gebruik van de PS Store nog even moeten wachten.

Zodra mensen het Playstation Network op gaan moeten ze een nieuw wachtwoord instellen. Daarnaast is de beveiliging bij Sony verbeterd zodat persoonlijke gegevens beter beveiligd zijn. Gamers krijgen verder compensatie in de vorm van het Welcome Back-programma waarvan de details binnenkort bekend worden gemaakt.

 

Vaticaan stuurt brief over kindermisbruik

Het Vaticaan publiceert maandag een brief aan bisschoppen in de hele wereld over kindermisbruik. De geestelijken krijgen richtlijnen hoe ze moeten omgaan met pedofiliezaken.

De rooms-katholieke kerk is de laatste tijd opgeschrikt door vele schandalen over het misbruik van voornamelijk jonge jongens. Daarbij kwam er kritiek dat de kerkleiding niet hard genoeg optrad tegen bijvoorbeeld de Belgische oud-bisschop Roger Vangheluwe, die heeft toegegeven twee neefjes te hebben betast. Die was na zijn bekentenissen in een Frans klooster geplaatst.

De Amerikaanse actiegroep Survivors Network of those Abused by Priests zegt dat de brief niet erg effectief zal zijn. "Woorden op papier beschermen geen kinderen. Krachtige actie wel. Maar dat is precies wat het Vaticaan weigert te ondernemen." Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International uitte de laatste dagen kritiek op de katholieke kerk, omdat het verplichtingen over bescherming van kinderen niet nakomt.

De brief verschijnt naar verwachting in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools, Portugees en Spaans.

Barroso opent Huis van Europa in Den Haag

Bij de officiële opening van het Huis van Europa in Den Haag zijn maandag diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Voorzitter van de Europese Commissie José Barroso verricht de openingshandeling. Ook koningin Beatrix en premier Mark Rutte en vicevoorzitter van het Europees Parlement Stavros Lambrinidis geven acte de présence.

In het Huis van Europa zijn de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Informatiebureau in Nederland van het Europees Parlement gevestigd. Iedereen die informatie zoekt over de laatste ontwikkelingen in de Europese Commissie en het Europees Parlement kan er terecht.

De twee instellingen zijn sinds 1988 aan de Korte Vijverberg gevestigd, niet ver van het Binnenhof. Nu het pand grondig is gerenoveerd, wordt het feestelijk heropend. Het Huis van Europa is niet alleen een informatiecentrum, er worden ook debatten georganiseerd.

Ondanks verlies 'sfeervol' feest in Enschede

Ondanks het verlies van FC Twente is het feest in Enschede 'sfeervol en zonder wanklank' verlopen. De politie liet in de nacht van zondag op maandag weten tevreden te zijn.

Duizenden mensen verwelkomden de spelers, die met een helikopter op de luchthaven Twente landden en met een open bus een toer door de stad maakten. Die moest stapvoets rijden, waardoor de toer over de singels ongeveer tot 01.30 uur duurde.

De teleurstelling over het net-niet kampioenschap werd volgens de politie in de loop van de avond al snel overstemd door het gevoel van trots en verbondenheid. In het centrum werden dertien mensen aangehouden. Twee voor mishandeling en de rest voor het afsteken van vuurwerk, dronkenschap, vernieling, belediging en het verstoren van de openbare orde.

Maandag worden de spelers ontvangen op het stadhuis en gehuldigd bij de Grolsch Veste.

'Kamer wil uurtarief voor kinderopvang'

Een Kamermeerderheid wil dat ouders per uur voor de opvang van hun kind gaan betalen. Een voorstel van de VVD wordt gesteund door het CDA en de PVV, schrijft De Telegraaf maandag.

Ouders betalen volgens VVD-Kamerlid Karin Straus nu vaak te veel omdat ze ook betalen voor de uren dat hun kinderen al lang weer thuis zijn. "Ouders moeten bijvoorbeeld verplicht voor drie dagen betalen terwijl zij maar twee dagen opvang willen", stelt zij in de krant. Ook zou in vakanties moeten worden doorbetaald, terwijl het kind dan thuis is.

Straus verwacht ook dat de wachtlijsten korter worden als verplicht per uur wordt betaald. Dat kan bijvoorbeeld als een kind in de boeken staat voor twaalf uur, terwijl hij maar acht uur komt. Door een uurtarief zou het voor de opvang aantrekkelijker zijn om die uren op te vullen met een kind waar nog opvang voor wordt gezocht.

Een logisch gevolg van de maatregel zou zijn dat het uurtarief wordt verhoogd. "Maar als ouder wil ik gewoon weten waarvoor ik betaal." CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt het eerlijker om per uur te rekenen. "We moeten kijken hoe de sector efficiënter kan werken. Dit kan helpen."

Square Enix registreert 'masterpieces'

Square Enix heeft in Londen een nieuw handelsmerk geregistreerd. Het handelsmerk is voor 'masterpieces' en is bedoeld voor games die via retail en digitale distributie verspreid worden. In een recente financiële bespreking heeft de Japanse uitgever en ontwikkelaar aangegeven misschien oude games nieuw leven in te blazen.

In Japan heeft Square Enix al een Kingdom Hearts-collectie die onder de naam 'masterpieces' is verschenen. Hopelijk komt Square Enix binnenkort met nieuws over plannen met het handelsmerk.

Memes: Boxxy en Rebecca

Voor de internetter die liever ver weg blijft van de Klaagbaak en Onzin hier op FOK!, die nooit de aandrang voelde 4chan.org/b in z'n adresbalk te typen, zal de 'meme', op enkele voorbeelden die naar tv en elders doorsijpelden, een weinig bekend fenomeen zijn. De meme werd geïntroduceerd door Richard Dawkins in The Selfish Gene (1976), en wordt door Wikipedia omschreven als een besmettelijk informatiepatroon, en meer specifiek als een zichzelf vermeerderende eenheid van de culturele evolutie, zoals een gen de eenheid is van de biologische evolutie.          

Eindexamens voor ruim 205.000 scholieren

Meer dan 205.000 scholieren in het voortgezet onderwijs beginnen maandag aan de centrale eindexamens. Ruim 41.000 vwo’ers beginnen de examenreeks met het examen Nederlands, circa 59.000 havisten beginnen met kunst en management & organisatie. Ongeveer 105.350 leerlingen van het vmbo starten een dag later met de schriftelijke examens, met beeldende vakken en nask 2 (natuur- & scheikunde 2).

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft maandag het startsein voor de examens door op het Alberdingk Thijm College in Hilversum de envelop met het examen kunst algemeen voor havo-leerlingen te openen. Daarvoor zal zij om 08.00 uur het eerste eindexamenjournaal op Radio 3FM presenteren. De minister roept eindexamenkandidaten op om hun ervaringen te delen via Twitter.

De examens duren tot 31 mei. Ongeveer twee weken later volgt de uitslag.

Het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) opent dit jaar voor de 24e keer een klachtenlijn. Hier kunnen scholieren hun beklag doen over de examens. Voor het derde achtereenvolgende jaar opent ook de Stichting Eindexamenlijn een telefoonnummer waar scholieren kunnen klagen. Vorig jaar kreeg de lijn ongeveer vierduizend telefoontjes met klachten van scholieren. De stichting verwacht dit jaar meer telefoontjes, omdat zij steeds bekender worden onder scholieren.

Huizen ondergelopen door Mississippi

In de Amerikaanse staat Louisiana zagen dorpsbewoners zondag wanhopig hoe het overvloedige water van de Mississippi hun huizen overspoelde. Het water was naar hun regio afgeleid voor gecontroleerde overstromingen. Dat moet de steden New Orleans en Baton Rouge behoeden voor schade door het hoge waterpeil.

"Wat geeft hen het recht om ons onder water te zetten?", verzuchtte Cindy Prejean uit Gibson. "Ik begrijp het, maar hier zijn zoveel dorpen, zoveel boeren en zoveel bedrijven. Laat iedereen voor ons bidden."

"Het lijkt wel een slagveld", zei Ronald Perry, een bewoner van het dorpje Butte LaRose. "Dit hadden we nooit verwacht. We leefden hier rustig als gepensioneerden en alles is nu op zijn kop gezet."

Het Amerikaanse leger heeft zondag totaal vier sluizen opengezet van een dam in de Morganza Spillway. Het is de eerste keer sinds 1973 en slechts de tweede maal in het zestigjarig bestaan van de dam. De komende dagen gaan nog meer sluizen open.

Totaal zal naar schatting 1,2 miljoen hectare onderlopen. Zo'n 25.000 bewoners worden getroffen. Op sommige plaatsen komt het water vele meters hoog te staan. "Wij in Louisiana zijn vechters", zei Guy Cormier, voorzitter van de St. Martin's parochie die onder water komt te staan. "Mijn opa vocht tegen de overstroming van 1927, mijn vader hielp bij de overstroming in 1973. Hier sta ik in 2011 om het water te bevechten."

Burgemeester Mitch Landrieu van de stad New Orleans zei dat hij zich bewust was van de enorme opoffering van de bewoners van omliggende dorpen. "We geloven dat de stad New Orleans veilig blijft", zei hij, maar hij voegde eraan toe: "Dit is een erg tragische situatie, echt waar. Ons hart gaat uit naar de bewoners in de getroffen gebieden .We voelen ons niet prettig dat anderen schade lijden om New Orleans te beschermen."

De overstromingen zijn het gevolg van zware regenbuien vorige maand en van smeltende sneeuw. Het waterpeil breekt op sommige plaatsen records uit 1927 van de Mississippi, de op twee na langste rivier in Noord-Amerika.

Het water heeft al duizenden woningen, boerderijen en wegen ondergespoeld in andere Amerikaanse staten zoals Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas en Mississippi.

Huizen ondergelopen door Mississippi
Huizen ondergelopen door Mississippi (Foto: ANP)

Verkracht kamermeisje identificeert IMF-baas

Het kamermeisje dat aangifte heeft gedaan van een poging tot verkrachting door IMF-topman Dominique Strauss-Kahn, heeft hem aangewezen in een rij onschuldige mannen. Dat heeft de politie van New York zondag bekendgemaakt.

De Fransman moet later op de dag voor de rechter komen. Daar zal hij zijn onschuld bepleiten, zei zijn advocaat Benjamin Brafman. De politie heeft al DNA verzameld in de hotelkamer.

De politie zegt dat de IMF-topman geen diplomatieke onschendbaarheid heeft tegen de aanklacht. Als de zaak wordt bewezen, kan hij worden veroordeeld tot vijftien a twintig jaar celstraf.

Het 32-jarige kamermeisje werkte drie jaar voor het hotel, het Sofitel aan het Times Square. Volgens haar baas werkte ze daar naar grote tevredenheid.

Verliezend Twente door duizenden gehuldigd

Het kampioenschap mag dan op een haar na aan FC Twente voorbij zijn gegaan, maar in thuisstad Enschede worden de spelers zondagavond als helden ontvangen. Net als vorig jaar, toen Twente de competitie wist te winnen, staan al urenlang duizenden mensen aan de kant van de weg om de spelersbus toe te juichen.

Nadat de spelers vanaf Amsterdam per helikopter waren teruggekeerd, vertrok de bus vanaf de luchthaven ten noorden van Enschede richting de brouwerij van Grolsch. Op een groot deel van de route was het zo druk dat de bus muurvast kwam te staan tussen een rood-witte mensenmassa. Veel fans lijken er geen enkel probleem mee te hebben om te wachten. Even na middernacht staan nog altijd grote groepen mensen met blikjes bier en bengaals vuurwerk in de hand te wachten tot de bus langs komt rijden.

Naar schatting van de politie en de club zullen de spelers tussen 1.00 en 1.30 uur hun bestemming bereiken. De regionale zender TV Oost besloot de live-uitzending in ieder geval tot het moment van aankomst te verlengen.

Verliezend Twente door duizenden gehuldigd
Verliezend Twente door duizenden gehuldigd (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.