'Imam' Haselhoef al drie maanden vast voor fraude

Abdullah Haselhoef wordt verdacht van fraude met vergoedingen voor kinderopvangtoeslag. De voormalige ziekenhuisimam zou tussen 2006 en dit jaar via zijn gastouderbureau 2,2 miljoen euro te veel aan toeslagen hebben gekregen voor kinderopvang. Dat blijkt uit de tenlastelegging.

De in 1968 in Suriname geboren Haselhoef emigreerde in 2007 vanwege pesterijen vanuit het Zeeuwse Krabbendijke naar Duitsland. Daar werd hij medio februari aangehouden op basis van een Europees aanhoudingsbevel. De rechtbank in Den Haag beslist maandag tijdens een pro-formazitting of hij in de cel moet blijven.

Haselhoef zou via een frauduleuze constructie te veel hebben gedeclareerd, voor kinderen die helemaal geen of minder tijd opvang kregen dan opgegeven, of zelfs helemaal niet bestonden. Naast Haselhoef zou op naam van twintig andere verdachten ten onrechte toeslag zijn aangevraagd. Ook zij worden verdacht van valsheid in geschrifte.

Als de rechter oordeelt dat het door Haselhoef gedreven bureau inderdaad heeft gefraudeerd, wordt de schade op hem verhaald. Daarom is eerder al op diverse panden van Haselhoef beslag gelegd.

Haselhoef was eerder islamitisch geestelijk verzorger in ziekenhuizen en groeide aan het begin van de eeuw uit tot woordvoerder van Nederlandse moslims. Later bleek dat hij nooit een imamopleiding had gevolgd. Nadat hij had gezegd dat praktiserende homoseksuelen volgens de Koran de doodstraf moeten krijgen als ze worden betrapt, ontstond veel commotie. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.