'Duitse kerncentrales niet direct dicht'

Uit veiligheidscontroles is gebleken dat Duitse kerncentrales niet direct hoeven te sluiten, hoewel ze niet volledig beschermd zijn tegen alle denkbare dreigingen. Dat heeft de Duitse minister van Milieu Norbert Röttgen dinsdag gezegd.

De Duitse regering gaf na de kernramp op 11 maart met de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi opdracht alle zeventien kerncentrales in het land te controleren. De zeven oudste kerncentrales werden voor drie maanden gesloten. Daarnaast besloot de regering haast te maken met de overgang naar duurzame energiebronnen.

Uit de uitslagen van de veiligheidsonderzoeken blijkt volgens Röttgen niet dat er direct moet worden afgestapt van kernenergie. Hij benadrukte echter dat de regering bij de plannen blijft om in de nabije toekomst te stoppen met kernenergie.

Na de ramp in Japan besloot de centrumrechtse regering van bondskanselier Angela Merkel het besluit om de zeventien kerncentrales twaalf jaar langer dan gepland open te houden, terug te draaien. De komende weken besluit de regering hoe het nu verder moet met kernenergie.