Voorstellen voor kleiner en gekozen Brits Hogerhuis

De Britse regering heeft dinsdag voorstellen gepresenteerd voor hervorming van het Hogerhuis, dat in de toekomst volledig of gedeeltelijk gekozen zou moeten worden. "Het Hogerhuis doet zijn werk goed, maar heeft onvoldoende democratisch gezag", zei premier David Cameron.

Het zevenhonderd jaar oude hogerhuis, dat zelf geen wetten maakt maar deze wel mag amenderen, telt momenteel 792 actieve leden. Een deel is door de regering benoemd, anderen erven het lidmaatschap of zitten er namens de kerk. De leden worden benoemd voor het leven.

Volgens een wetsontwerp van vicepremier Nick Clegg kan het aantal leden terug worden gebracht naar 300, van wie 240 gekozen voor een vaste termijn van vijftien jaar. De overige 60 leden zouden benoemd moeten worden. In een bijvoegsel staan nog andere opties, zoals een volledig gekozen Hogerhuis. Deze mogelijkheid heeft de voorkeur van Clegg, maar is waarschijnlijk voor de kamer een brug te ver.

De stukken zullen door zowel het Lagerhuis als het Hogerhuis worden behandeld.

Over hervorming van het Hogerhuis wordt al tientallen jaren gepraat. Het Lagerhuis stemde in 2007 onder de voorgaande regering voor ingrijpende veranderingen, maar daar is nog weinig van terechtgekomen.