Japanse uitgever moeite met westerse consument

De Japanse game-uitgever Namco Bandai heeft nog altijd moeite voet aan wal te krijgen in Europa en de Verenigde Staten. Een op het westen gerichte game als Enslaved: Odyssey to the West werd wereldwijd slechts 460 duizend keer verkocht, terwijl er van het actiespel God Eater Burst alleen in Japan evenzoveel exemplaren zijn verkocht. Dat blijkt uit een financiële rapportage van de uitgever.

Toch zit Namco Bandai in de lift. De uitgever heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 32,7 miljoen euro winst gemaakt. Vorig jaar was er nog een verlies van ruim 64 miljoen.

Na slechte resultaten in de zomer en herfst van vorig jaar ontsloeg de Japanse uitgever ruim zeshonderd mensen. Op die manier bespaart het bedrijf 27 miljoen euro. Ondanks de financiële meevaller is het bedrijf nog altijd erg afhankelijk van oude gameseries. Het vechtspel Tekken 6 werd een miljoen keer verkocht.

Woensdagnacht heeft Namco Bandai in San Francisco bekendgemaakt dat het actierollenspel Dark Souls, de vliegactie Ace Combat en de robotgame Armored Core V in Europa verschijnen voor de Xbox 360 en Playstation 3. Het rollenspel Tales of Graces F is enkel aangekondigd voor de Amerikaanse markt.