'Kinderen dupe van slechte omgangsregeling'

Kinderen worden nog steeds de dupe van slechte omgangsregelingen, omdat deskundigen geen verklaringen willen geven tijdens rechtszaken. Dat stelt Elke van Wageningen uit Groningen, die via de website Geenuitweg.nl een meldpunt is begonnen. Ze wil in Den Haag betere wetgeving afdwingen.

"Als een omgangsregeling voor een kind nadelig uitpakt, moet je als ouder bij de rechter aannemelijk maken wat er aan de hand is. Daar heb je deskundigen voor nodig, maar die durven niet omdat ze bang zijn voor claims van de tegenpartij", licht Van Wageningen toe. Zij stelt dat er al verscheidene rechtszaken zijn geweest waarbij deskundigen de tegenpartij een schadevergoeding moesten betalen.

Er bestaan volgens haar binnen bepaalde beroepsgroepen zelfs afspraken of richtlijnen over het bijstaan van een ouder in een rechtszaak. Van Wageningen heeft zelf rechtszaken gevoerd met betrekking tot de omgangsregeling tussen haar zoon en zijn vader. "Er is geen deskundige die een verklaring wil geven. Dan sta je met lege handen", aldus Van Wageningen. "Als je kind vervolgens in de knel komt, is er weer geen deskundige die je kind wilt helpen als er geen toestemming van de andere gezagsdragende ouder is."

Zij vindt dat nu het recht van de ouders te veel voorop staat, terwijl het recht van het kind voorop zou moeten staan. Van Wageningen wil nu verhalen verzamelen van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Hiermee wil ze naar de politieke partijen in Den Haag.

'Kinderen dupe van slechte omgangsregeling'
'Kinderen dupe van slechte omgangsregeling' (Foto: ANP)