'Unitology is geen parodie op Scientology'

Religie speelt een grote rol in het verhaal van Dead Space en de religie in de game heet Unitology. Hoewel de speler in het eerste deel hier pas echt in de eindfase van de game mee te maken kreeg, wordt er in het tweede deel een stuk meer over deze religie bekendgemaakt. Unitology lijkt volgens veel mensen erg op de bestaande religie Scientology, men beweert zelfs dat Unitology een parodie op Scientology is, maar volgens creative director Wright Bagwell is dit niet het geval.

In een interview liet Bagwell weten dat Unitology niks te maken heeft met Scientology en het ook niet de bedoeling is om Scientology in een kwaad daglicht te zetten. Het doel van de religie in de verhaallijn beperkt zich tot het laten zien hoe mensen onlogische verklaringen zoeken voor de dingen die ze niet begrijpen, aldus Bagwell.

Hij zei: "We never really approach that discussion with the intention of poking fun at a particular religion, or sort of making a social statement about something that's going on right now. For us, Unitology's purpose in the story represents people's illogical thinking about things they don't understand. It was never really intended to be a jab at any particular religion. I know people have said, ‘Oh yeah, it's a jab at Scientology.' It was never really intended. I think people get that a lot because the name is very similar."

Volgens Bagwell kwam de inspiratie voor Unitology uit een boek van Carl Sagan, dit boek gaat over het achterdochtige denkbeeld van de mensheid en hoe de mensheid omgaat met dingen die we eigenlijk niet kunnen verklaren of begrijpen.

Bagwell legt uit dat mensen in de complexe en futuristische wereld van Dead Space op zoek zijn naar manieren om het leven wat simpeler te maken, door in iets te geloven waar zij niet veel over na hoeven te denken.

Hij zei: "That's the commentary we're making (with Unitology). In this complex, futuristic world, people are looking for ways to simplify their lives and put their faith in something that they don't have to think too much about."

Dead Space