Sap beleeft lastige avond met eigen achterban

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft donderdagavond in Amsterdam een pittig voorproefje gehad van het partijcongres dat zaterdag wordt gehouden. Tijdens een bijeenkomst waarin ze samen met fractiegenoot Liesbeth van Tongeren partijleden uitleg gaf over de steun aan de missie in Kunduz kwam ze flink onder vuur te liggen.

Zo'n tweehonderd leden hadden zich verzameld in Pakhuis de Zwijger, een van de negen locaties in het land die de Kamerleden deze week aandoen. Dat het geen makkelijke avond werd, viel te verwachten: veel leden uit de hoofdstad waren voorheen actief in de pacifistische PSP, een van de partijen waaruit GroenLinks is voortgekomen.

"Dit is het meest dramatische en slechtste besluit in de geschiedenis van de partij! U zondigt tegen de grondbeginselen van GroenLinks!", sprak een woedend lid. "Waarom heeft de fractie zich zo vervreemd van de eigen achterban?", vroeg een andere GroenLinkser zich af.

Jolande Sap en Liesbeth van Tongeren moesten alle registers opentrekken om de zeer kritische zaal te overtuigen van de noodzaak van de missie. Dit lukte maar ten dele. "Ik heb mijn hele leven PSP en daarna GroenLinks gestemd. En nu weet ik het niet meer", zei een teleurgesteld lid.

Toch kreeg Sap ook enige bijval. Enkele partijleden prezen haar moed en standvastigheid en waren opgetogen dat ze het kabinetsplan naar de wensen van GroenLinks heeft kunnen invullen. Een lid vond de felle kritiek die Sap en Van Tongeren te verduren kregen niet door de beugel kunnen. "Ik ben zwaar teleurgesteld in mijn partijgenoten. Als we Jolande al zo benaderen, wat doen we dan als Mark Rutte langskomt? Lynchen?" Gemor en afkeurend gegrom was zijn deel.

Zaterdag wacht Sap opnieuw een zware ontmoeting met haar achterban. Er is al aangekondigd dat er tijdens het partijcongres in Utrecht een motie van afkeuring tegen de Kamerfractie zal worden ingediend.