'Gaskraan opendraaien was geen briljant idee'

De 50-jarige man die in augustus vorig jaar de gaskraan opendraaide en een explosie veroorzaakte in een appartementencomplex in de Gelderse plaats Huissen, was onder invloed van een grote hoeveelheid speed. "Ik was volledig van het pad af", zei de man, Ronaldus S., donderdag voor de rechtbank in Arnhem.

Nadat S. rond middernacht de gaskraan had opengedraaid, reed hij weg op zijn motor. Een paar uur later zou hij spijt van zijn daad hebben gekregen en reed hij terug naar zijn woning om de gaskraan weer dicht te doen. "Ik had alleen niet in de gaten dat ik nog een brandende sigaret tussen mijn vingers had", zei S. Kort daarop veranderde het huis volgens S. in 'een oranje vuurzee'.

"Achteraf was het toch niet zo'n briljant idee om de gaskraan open te draaien", constateerde S. Hij zei blij te zijn dat er geen doden zijn gevallen.

De explosie sloeg een gat in een appartementencomplex aan de Schaapsdam. De voor- en achtergevel van de woning werden volledig uit het pand geslagen en drie aangrenzende appartementen raakten zo beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn verklaard. Wonderwel vielen er geen gewonden.

S. zei tot zijn daad te zijn gekomen nadat een buurman elfhonderd euro van hem gestolen had. "Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Met dat geld kon ik me nog net redden", aldus S., die kampte met grote financiële problemen.

Na de explosie rond 03.00 uur reed S. weer weg op zijn motor. "Omstanders probeerden me naar de strot te vliegen, dus ik had niet zo'n behoefte om te blijven." Enkele uren na het incident werd S. aangehouden op een camping in Drenthe.

De officier van justitie heeft nog geen strafeis bekendgemaakt, omdat de reclassering nog moet uitzoeken hoe en waar de verdachte behandeld kan worden. Wanneer de zaak verdergaat, is nog niet bekend.