Amsterdam wil af van amateurisme bij bouwprojecten

Het ontbreekt de voortdurend blunderende Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam aan kennis en kunde. De gemeente laat donderdag weten miljoenen uit te trekken om die te laten bijspijkeren. Daarmee moeten nieuwe fouten bij voorbereiding en uitvoering van bouwprojecten in het vervolg worden voorkomen.

De maatregelen volgen op extern onderzoek naar blunders bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn en andere grote projecten. De heersende opvatting is dat bouwen in Amsterdam te lang duurt en vaak te duur is. Budgetten worden tot zestig procent overschreden, gemiddeld met 1,7 miljoen euro. Soms gaat het al fout in de voorbereiding, blijkt uit de studie die is uitgevoerd in opdracht van wethouder van verkeer Eric Wiebes. Gebrekkige professionaliteit bij DIVV leidt er vaak toe dat werk wordt gegund aan de goedkoopste aanbieder. Kwaliteit en ervaring van de aannemer lijken er dan minder toe te doen. Ook zijn intern verantwoordelijkheden, taken en sturing niet altijd duidelijk geregeld.

De gemeente wil de zeggenschap bij ingewikkelde projecten nu duidelijk gaan regelen. Daarmee moeten wanorde en fouten zoals in het verleden worden voorkomen.