Nog geen duidelijkheid noodfonds Moerdijk

Het is nog onduidelijk of de overheid een noodfonds instelt voor tuinders bij Moerdijk die als gevolg van de brand bij Chemie-Pack hun oogst verloren zagen gaan. Het kabinet heeft daarover nog geen besluit genomen, zei staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

De gevolgen en de schade van de brand die begin januari het chemieconcern in de as legde, komen vrijdag ter sprake in de ministerraad, zei Bleker. Hij stuurt daarna een brief aan de Kamer waarin hij ook ingaat op een eventueel op te richten noodfonds.

Een aantal Kamerleden toonde zich 'not amused' dat het spoeddebat kennelijk voor niets werd gehouden. De brief van de bewindsman had het parlement al eind januari moeten bereiken. "Hier raak ik toch een beetje chagrijnig van", zei Lutz Jacobi (PvdA).

Zij dringt samen met de ChristenUnie, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren aan op een noodfonds voor gedupeerde tuinders. Die moeten de geleden schade verhalen op Chemie-Pack, maar deze procedures kunnen jaren in beslag nemen. Om te voorkomen dat de bedrijven hierdoor kopje onder gaan, zou de overheid tijdelijk garant moeten staan.

De regeringspartijen CDA, VVD en gedoogpartner PVV vinden het nog te vroeg om te spreken over een noodfonds. Zij willen eerst de brief van de regering afwachten. Ook wezen zij op de verantwoordelijkheid van Chemie Pack. De overheid kan verder niet garant staan voor elk risico, verwoordde René Leegte (VVD) het.

Vooral spruitjestelers zagen hun oogst in rook opgaan. Zij vernietigden hun oogst of wachtten met rooien, om te voorkomen dat het consumenten- en exportvertrouwen zou worden geschaad. Dat is een goed besluit geweest, zei Bleker. Voor de veehouderij zijn de gevolgen 'zeer beperkt' gebleven, aangezien de meeste dieren op stal stonden.

Hoewel de staatssecretaris niet wilde vooruitlopen op een eventuele regeling, schetste hij wel de voorwaarden waaraan een noodfonds zou moeten voldoen. Het zou gaan om een 'heel scherp afgebakende' regeling, die precedentwerking moet voorkomen. Ook moet de Europese Commissie toetsen of geen sprake is van staatssteun. En Chemie-Pack blijft verantwoordelijk en aansprakelijk voor de geleden schade, aldus Bleker.