SP en D66 laken bewaren kentekengegevens

De SP en D66 zijn kritisch over het voornemen van het kabinet om de gegevens van auto's die langs automatische cameracontroles rijden vier weken op te slaan. Ze maken zich zorgen om de privacy van automobilisten en vinden dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich met het plan op een hellend vlak begeeft.

De minister presenteerde begin dit jaar een conceptwetsvoorstel waarin staat dat de kentekengegevens niet langer na een etmaal, maar pas na vier weken gewist moeten worden. Opstelten wil de gegevens langer bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt als later bijvoorbeeld blijkt dat het voertuig was betrokken bij een misdrijf.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen maakt zich grote zorgen over de privacy. "Je weet gewoon niet wat er met al die gegevens gebeurt." Ook D66-Kamerlid Magda Berndsen ziet bezwaren. "Overal worden gegevens opgeslagen, er komen steeds grotere databases. Straks worden die allemaal aan elkaar gekoppeld."

Volgens Opstelten is het langer bewaren van de kentekengegevens 'cruciaal' voor de opsporing van criminelen. Hij vindt het 'heel logisch' dat de gegevens kunnen worden gebruikt als bewijs. "Het zou niet verstandig zijn om dit instrument niet te gebruiken", zei hij donderdag in de Kamer.

Gesthuizen en Berndsen vinden dat kentekengegevens alleen bewaard mogen worden als er sprake is van verdenking. De SP overweegt een hoorzitting aan te vragen over databases en privacy.

Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV lieten donderdag tijdens het debat met Opstelten blijken minder bezwaar te hebben tegen het plan, dat in het regeerakkoord is vastgelegd. CDA-Kamerlid Cöskün Cörüz zei dat hij 'voor privacy, maar tegen anonimiteit' is.

Het College Bescherming Persoonsgegevens buigt zich momenteel over de privacyaspecten van het voorstel.