Rotterdamse agent niet vervolgd om dodelijk schot

Een agent die in juli vorig jaar in een Rotterdamse woning een 38-jarige man heeft doodgeschoten, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam handelde hij uit noodweer. Dat heeft het OM donderdag gemeld.

De politie ging op 6 juli vorig jaar af op een melding over geluidsoverlast in een woning aan de Osseweistraat, waar mensen met verschillende problemen begeleid wonen. De agenten werden binnengelaten door het 38-jarige slachtoffer, die een verwarde indruk maakte.

Toen de agenten de man naar zijn identiteitsbewijs vroegen, haalde hij uit de keukenla een grote schroevendraaier en liep daarmee dreigend richting de agenten. Omdat pepperspray de man niet tegenhield, zag een van de agenten geen andere mogelijkheid dan gericht op hem te schieten.

Het slachtoffer overleed ter plaatse. Uit sectie bleek later dat hij zijn medicijnen niet meer gebruikte. Dat zou kunnen hebben bijgedragen aan zijn verwardheid.

Volgens de officier van justitie heeft de agent niet gehandeld volgens de instructie voor het gebruik van een vuurwapen. Hij wordt echter niet vervolgd omdat door de bedreigende situatie, het korte tijdbestek en de kleine ruimte waarin de agenten en het slachtoffer zich bevonden, sprake was van noodweer.