Electrabel wil kerncentrale in Eemshaven

Energieleverancier Electrabel wil een kerncentrale in de Eemshaven bouwen. Het bedrijf heeft binnenkort een gesprek daarover met de provincie Groningen, meldt de PvdA-lijsttrekker in Groningen William Moorlag op RTV Noord.

In het kader van de komende verkiezingen is met de lijsttrekkers gepraat over windenergie. Tijdens dat overleg zou het Moorlag duidelijk zijn geworden dat Electrabel ook andere plannen heeft.

Het bedrijf heeft al een gascentrale in de Eemshaven. Ook heeft het bedrijf daar een lap grond waar een kerncentrale op mag worden gebouwd. Hier was volgens Moorlag tientallen jaren geen sprake van omdat er geen Kamermeerderheid voor kernenergie was. Die is er nu wel.

Momenteel is er in Nederland alleen een kerncentrale in Borssele. De energiebedrijven Delta en RWE hebben los van elkaar plannen om daar een tweede kerncentrale te bouwen. De kerncentrale van Delta moet in 2018 klaar zijn. De PVV in Gelderland pleitte er onlangs voor de in 1997 gesloten kerncentrale in Dodewaard weer in gebruik te nemen.

Electrabel had donderdagochtend niet direct een woordvoerder beschikbaar die op het bericht kon reageren.