Egypte: Chaos in Caïro

Na een dag en een nacht van geweld rond het Vrijheidsplein in Caïro is de rust nog niet terug. Tienduizenden demonstranten protesteren al langer dan een week tegen de president Hosni Mubarak, die weigert te vertrekken ondanks toenemende buitenlandse en binnenlandse druk. 

Sinds de nacht van dinsdag op woensdag zijn er pro-Mubarak demonstranten (pro's) op de been wat voor veel geweld zorgt. Uit tientallen verschillende bronnen is duidelijk geworden dat de pro's voor een deel veiligheidstroepen van Mubarak zijn en voor een deel mensen die betaald krijgen om te demonstreren.

Pro's vallen met zwaarden, stokken, messen, molotovcocktails en inmiddels ook met vuurwapens de anti-Mubarak demonstranten op het Vrijheidsplein aan. Er zijn in de vorige nacht zeker vijf mensen om het leven gekomen. Tot nog toe weten de anti-Mubarak demonstranten nog van geen wijken en houden ze het plein in hun bezit.

Vrouwen en kinderen staan in het midden van het plein en worden beschermd door hun medestanders terwijl de pro's op proberen te rukken via voornamelijk de toegangsweg langs het museum.

Hier zijn live-beelden van de chaos en het geweld te zien.

Update 09.42 uur
De sfeer lijkt veel meer gespannen te zijn dan gisteren. Het leger heeft de brug ingenomen waar vorige nacht nog de pro's met molotovcocktails gooiden. Journalisten worden bedreigd en mishandeld. Pro's die op het plein zijn geïnfiltreerd tussen de anti-Mubarak demonstranten worden het plein afgegooid en aan het leger overgedragen. Het leger houdt zich overigens nog steeds zo veel mogelijk afzijdig, hoewel ze wel een iets actievere rol dan woensdag lijken in te nemen.

Update 10.51 uur
Het leger heeft zich tot grote vreugde van de anti-Mubarak demonstranten tussen hen en de voorstanders van Mubarak opgesteld. Het blijft geweldsincidenten regenen in de hoofdstad van Egypte. Harald Doornbos, een Nederlandse onafhankelijk journalist, is door aanhangers van de president uit zijn auto getrokken en bedreigd met een mes. Hij kon op tijd gered worden door een soldaat.

Update 12.52 uur
De sfeer in Caïro blijft gespannen. De Egyptische staatstelevisie probeert het volk duidelijk te maken dat buitenlanders in Caïro en met name journalisten geheim agenten uit Amerika en Israël zijn. De Mubarak aanhangers hebben aan deze boodschap genoeg om massaal buitenlandse journalisten en toeristen aan te vallen.

Update 13.58 uur
Naast alle reacties internationaal van verschillende politici, begint de journalistiek ook statements vrij te geven. Zo heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) al haar leden afgeraden om af te reizen naar het land. GeenStijl heeft hier afwijzend op gereageerd, maar onbekend is of zij wel een verslaggever naar Egypte hebben gestuurd.

Shahira Amin heeft gistermiddag haar baan als verslaggever voor de staatszender Nile-TV opgezegd. Eerder vanmiddag had Al Jazeera English een interview met haar hierover. Ze gaf daarin aan dat ze niet langer de propaganda van de regering kon en wilde verkondigen. Ondertussen is zij gearriveerd op het Tahrir plein en heeft zij zich gevoegd bij de demonstranten daar.

Update 16.19 uur
Er lijkt beweging te komen in het standpunt van de regering. De Vice-Premier Shafiq heeft zijn excuses aangeboden voor het geweld van woensdag. Hij heeft beloofd dat er een onderzoek zal komen naar de oorzaken van het geweld en de eventuele betrokkenheid van regeringsfunctionarissen. Ook heeft de procureur-generaal de bewegingsvrijheden van een viertal NDP-leden en persoonlijke vrienden van Mubarak, zwaar beperkt. Het betreft de volgende mensen:

Ahmed Ezz : Leider van de NDP
Zohair Garana : Voormalig minister van Toerisme
Ahmed Al Maghraby : Voormalig minister van Volkshuisvesting, één van de leiders van de Mansour Maghraby clan
Habib Al Adly  : Voormalig minister van Binnenlandse Zaken

Van alle vier de mensen zijn alle geldelijke tegoeden bevroren en het is hen niet meer toegestaan om vrij te reizen. Ondanks deze ontwikkelingen, blijft de VP bij het standpunt dat Mubarak aan zal blijven tot september.

Hoewel er geen duidelijkheid is over wie de protesten tegen het regime leidt, lijkt het erop dat de demonstranten ook hier geen genoegen mee nemen. De demonstranten die met de verslaggevers van Al Jazeera spraken eisen allemaal het onmiddellijke aftreden van Mubarak.

Update 16.41 uur
Gamal Mubarak, zoon van, heeft zijn functie als leider van de NDP neergelegd. De vicepremier had al aangegeven dat Gamal niet deel zou nemen aan de verkiezingen, maar echte actie hieromtrent ontbrak nog.

Verder wordt er door diverse zenders en twitteraars gemeld dat er wordt geschoten op de pro-Mubarak demonstranten op de 6-Oktober brug. Hierbij zou tenminste één dode of zwaar gewonde gevallen zijn. Wie de schoten heeft gelost, of nog lost, is onbekend.

Update 17.09 uur
In de chique wijk Sheikh Zayid is het winkelcentrum in brand gestoken, zo meldt de staatsmedia. Volgens de zender zou de brand aangestoken zijn.

Volgens diverse andere zenders wordt er nog altijd flink op journalisten gejaagd door de pro-Mubarak meute.

Een verslaggever bij de 6-Oktoberbrug meldde aan Al Jazeera dat een tank op de brug geschoten zou hebben. De brug zou hierbij beschadigd zijn. De pro-Mubarak mensen, die op dat moment op de brug waren, hebben zich wat teruggetrokken maar nog niet gereageerd.

Update 17.35 uur
De verslaggever die nu geïnterviewd wordt op Al Jazeera staat aan de frontlinies van de anti-Mubarak demonstraten. Tijdens het gesprek sprak hij over dat er sluipschutters zouden zijn die op de demonstranten schieten. Volgens de verslaggever zijn er al drie mensen overleden aan hoofdwonden. Tijdens het gesprek werd de positie waar hij zit meerdere malen onder vuur genomen.