Aantal doden Mexicaanse griep stijgt naar 25

De Mexicaanse griep heeft afgelopen week aan vijf mensen het leven gekost. Het totaal aantal slachtoffers in dit griepseizoen groeit daardoor naar 25. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt.

Over de identiteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Waarschijnlijk is een van doden een dakloze uit Groningen. Hij overleed afgelopen week aan een combinatie van een longembolie en de Mexicaanse griep. In het vorige griepseizoen overleefden 63 mensen de griep niet.

Tot nu toe werden 476 mensen met H1N1-virus in het ziekenhuis opgenomen, ruim 70 meer dan vorige week. Van alle grieppatiënten in het ziekenhuis heeft 49 procent al een andere aandoening en is 76 procent niet gevaccineerd. Een klein deel van hen is zwanger.

In Nederland heerst nog steeds een milde griepepidemie. Het aantal zieken is in de afgelopen week wel iets gedaald. Per 100.000 Nederlanders zijn nu 90 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden, tegen 106 vorige week. Ruim 40 procent daarvan werd veroorzaakt door de Mexicaanse griep. Volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel zijn vooral jonge kinderen en scholieren geveld door de griep.

Overigens overlijden door de Mexicaanse griep waarschijnlijk niet meer mensen dan door een gewone seizoensgriep, maar daarvan worden geen cijfers bijgehouden. Huisartsen zijn na de wereldwijde ophef van vorig jaar over de Mexicaanse griep nog altijd verplicht ziektegevallen te melden bij het RIVM.