Flinke winst Shell, PVV wil onderzoek

Shell heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar geprofiteerd van de hogere olieprijzen en betere marges voor chemische producten. De raffinagemarges bleven echter zwak en in sommige regio's stonden de gasprijzen onder druk. Dat heeft de oliemaatschappij donderdag bekendgemaakt.

Het concern boekte een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (CCS) van 5,7 miljard dollar (4,1 miljard euro), bijna een vervijfvoudiging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. Exclusief eenmalige posten resteerde een CCS-winst van 4,1 miljard dollar, een stuk lager dan de door analisten verwachte 4,8 miljard dollar. De omzet steeg van 81 tot 100,7 miljard dollar (72,9 miljard euro).

Naar aanleiding van het bericht dat de winst van Shell wederom explosief is gestegen, dient PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel een motie in waarin de regering wordt verzocht om een onafhankelijk NMA onderzoek naar de opbouw van de brandstofprijs te doen.

Van Bemmel reageert furieus: "De automobilist wordt volledig uitgemolken. Wij kunnen niet meer uitleggen aan de Nederlanders hoe het kan dat bij een 33% lagere olieprijs en een gelijk gebleven dollarkoers de brandstofprijs naar een recordhoogte is gestegen. De onderste steen moet echt boven!".

Shell voert winst flink op
Flinke winst Shell, PVV wil onderzoek (Foto: ANP)