Schokkend nieuws (?)

‘Raadsleden in de gemeente Haren krijgen tijdens vergaderingen last van misselijkheid en duizeligheid, omdat er een ongewenst lachspiegeleffect optreedt in de gebogen ramen van de raadzaal als er kunstlicht op schijnt.' Ja, er is vandaag wereldschokkend nieuws in de landelijke dagbladen verschenen.

Het gemeentehuis van Haren (Groningen) is koud enkele dagen af en er wordt alweer geklaagd. Niet door omwonenden, maar door de gebruikers van het spiksplinternieuwe, te dure en waarschijnlijk te laat opgeleverde pand. Eerlijk is eerlijk, het is een mooi gebouw, dat voornamelijk uit glas is opgetrokken. De architecten krijgen van mij een dikke pluim. Althans, als de opdrachtgever (bijvoorbeeld) een advocatenkantoor zou zijn geweest.

Het gebouw is bij de lokale bevolking zo in trek, dat er zelfs rondleidingen worden gegeven. De twee eerstkomende rondleidingen zijn wegens grote belangstelling al volgeboekt. Dat zegt al genoeg, dat mensen vrijwillig een gemeentehuis willen bezoeken. Als ik naar het gemeentehuis ga, dan doe ik dat omdat het moet. Waarschijnlijk omdat ik iets moet laten verlengen. Maar ik ga nooit voor mijn plezier. In Haren is dat anders. Daar gaan burgers naar het gemeentehuis omdat het een architectonisch hoogstandje is.

Het glazen gebouw moet transparantie uitstralen. En omdat het uit glas is opgetrokken zal het dat ongetwijfeld doen, want vanaf de straat kan iedereen de burgemeester in zijn werkkamer zien zitten. Uiteraard zal het beeldscherm van de burgemeester niet naar het volk zijn gericht, anders zou je met een verrekijker de geheime documenten kunnen lezen (of YouPorn zien opstaan). Maar wat is dan het probleem? De raadslieden krijgen last van misselijkheid en duizeligheid als er in de ramen wordt gekeken. En dat is natuurlijk een groot probleem. Want de hobby van de gemiddelde ambtenaar wordt zo een stuk moeilijker gemaakt.

‘Alsof je door een bril kijkt die verkeerd op je ogen is afgesteld,' aldus raadslid Mariska Sloot van de lokale partij Gezond Verstand Haren. Ik mag aannemen dat de leden van Gezond Verstand aanwezig zijn geweest bij enkele raadsvergaderingen over het nieuw te bouwen gemeentehuis. Helaas, zij hebben de bouwtekening niet afgeschoten. Dat de partij haar naam geen eer aan heeft gedaan, is derhalve een gerechtvaardigde conclusie. Ambtenaren kijken nu eenmaal graag naar buiten en dan wil je daarvan niet misselijk worden.

Of, zoals mijn vader ooit zei: 'Waarom mag een ambtenaar 's ochtends niet naar buiten kijken? Anders heeft hij 's middags niets te doen.‘