"Contador moet straf accepteren"

Alberto Contador moet de straf die hij heeft gekregen voor de positieve test op de stof clenbuterol gewoon accepteren. Deze mening is zijn voormalige ploegleider bij Astana Giuseppe Martinelli toegedaan. De Spanjaard werd in de Tour de France die hij won betrapt.

"Contador dient zijn straf te accepteren en te werken aan zijn comeback. Hij is de sterkste renner van het peloton en hij zal dat opnieuw bewijzen," zei Martinelli tegen Cyclingnews. De ploegleider denkt dat de Spanjaard onschuldig is. "Alberto is een propere atleet, ik ben ervan overtuigd dat hij niets illegaals heeft ondernomen. Maar het is heel lastig om zijn onschuld te bewijzen."

Contador is inmiddels overgestapt naar de wielerploeg Saxo Bank. Hij heeft na het horen van het voorstel om hem voor een jaar te schorsen besloten om bij de Spaanse wielerbond in beroep te gaan. Dat zal nu op 9 februari plaats gaan vinden. Een week later zal er uitspraak volgen en kan de straf definitief gemaakt worden. Gebeurt dit dan zal Contador door gaan vechten is de verwachting.

Martinelli hoopt dat de Spanjaard niet instort zoals Marco Pantani deed nadat hij na betrapt te zijn op doping in 1999 uit de Giro d'Italia werd gezet. Met de Italiaan liep het uiteindelijk niet goed af. "Ik kon Pantani niet overtuigen om die affaire achter zich te laten, ik weet zeker dat het me nu na zoveel jaar ervaring wel zou zijn gelukt."