Lichaam Bahrami mogelijk stiekem begraven

Het lichaam van de in Iran geëxecuteerde Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami is nog altijd niet vrijgegeven door de autoriteiten. Mogelijk is de vrouw al door de autoriteiten begraven. Dat heeft Sadegh Nageshkar van de Iraanse mensenrechtenorganisatie HRADI gezegd tegen de Wereldomroep.

Nageshkar heeft de dochter van Bahrami woensdagavond nog gesproken. Zij heeft bij de gevangenis, de rechtbank en de officier van justitie gevraagd om het lichaam van haar moeder, zodat ze in Iran een begrafenisceremonie kon organiseren. Tot nu toe zijn al haar verzoeken zonder resultaat geweest, aldus Nageshkar.

Nageshkar denkt dat de Iraans-Nederlandse vrouw inmiddels door de autoriteiten is begraven. Dat is ook gebeurd bij andere geëxecuteerde gevangenen. De autoriteiten geven lichamen niet vrij, omdat ze bang zijn dat de begrafenis uitloopt op een protest tegen het regime.

De dochter van Bahrami heeft nog altijd geen officieel bericht gekregen dat haar moeder is overleden. Bahrami werd zaterdag onverwacht opgehangen voor drugssmokkel. Ze zat ook vast voor oppositionele activiteiten, maar die zaak was nog niet voltooid.