FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 november 2010

100.000 Duitsers betogen tegen bezuinigingen

Bijna 100.000 mensen zijn zaterdag in Duitsland de straat op gegaan om te demonstreren tegen bezuinigingen in de sociale zekerheid door de centrumrechtse regering van bondskanselier Angela Merkel. Dat meldden vakbonden.

De betogingen vonden plaats in Stuttgart, Dortmund, Nürnberg en Erfurt. Volgens de demonstranten draaien de armsten op voor de gevolgen van de financiële en economische crisis. Vooral het plan om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar wekt veel woede, evenals bezuinigingen in de volksgezondheid.

De vakbond DGB sprak van een 'groot succes'. De protesten verliepen vreedzaam.

Stroetinga wint wederom marathon

Arjan Stroetinga is de winnaar geworden van de vierde wedstrijd om de KPN Marathon Cup. De 29-jarige automonteur was in Den haag de sterkste in de massasprint.

Achter Stroetinga, voor wie het al zijn derde zege op rij is, eindigde Ingmar Berga als tweede. Christijn Groeneveld finishte als derde. In het klassement blijft de leiding in handen van Rob Hadders.

Bij de dames ging de zege naar Mariska Huisman, die daarmee haar eerste competitiezege van het seizoen boekte. In een massasprint bleef zij Foske Tamar van der Wal en Jolanda Langeland voor. Carla Zielman, die vandaag als vijfde eindigde, blijft aan de leiding van het klassement.

 

Abu Dhabi hoopt op MotoGP-race

Het circuit van Abu Dhabi wil in de nabije toekomst een MotoGP-race gaan organiseren, zo wil circuit-directeur Richard Cregan. Yas Marina heeft dit jaar de slotrace in de Formule 1 en organiseerde races in de V8 Supercars en in de World GT1 races. De motorsport zou hierop een goede aanvulling zijn.

Cregan hoopt dat het mogelijk is om dan een race in het voorjaar te houden, zodat er de ene week in het emiraat Qatar geracet wordt en de volgende week in Abu Dhabi.

Iraakse partijen houden vast aan akkoord

Het door soennieten gesteunde blok Iraqiya van Iyad Allawi blijft de nieuwe regering van nationale eenheid van premier Nuri al-Maliki steunen. Dat maakte de groepering zaterdag in het parlement bekend. De leden van Iraqiya waren donderdag nog boos uit het parlement weggelopen, maar dat was een 'misverstand', aldus een zegsman van het blok.

Allawi verklaarde het akkoord om de macht te delen vrijdag nog voor 'dood en verloren' omdat Maliki zijn beloftes niet zou nakomen. Hij waarschuwde voor nieuw geweld. Allawi nam niet aan de parlementszitting zaterdag deel.

Het akkoord was twee dagen eerder getekend en maakte een eind aan een politieke impasse die al acht maanden duurde. Volgens het pact blijft de sjiiet Maliki premier en de Koerd Talabani president. Het voorzitterschap van het parlement werd aan een soenniet toebedeeld. Allawi moet een nieuw in te stellen raad voor strategisch beleid gaan leiden.

Elin Nordegren verkoopt sieraden Tiger Woods

Elin Nordegren gaat alle sieraden die ze van haar ex-man Tiger Woods heeft gekregen onder de hamer brengen. De sieraden zouden bij elkaar zo'n 2,5 miljoen dollar waard zijn.

Zelfs de verlovingsring die de overspelige golfer aan zijn ex gaf wordt geveild, schrijft de Britse krant Daily Mail. "Het is de ultieme wraakactie", zegt een bron dichtbij Nordegren. "Het is haar manier om duidelijk te maken dat het echt over is tussen de twee."

De ex-vrouw van Woods koesterde de sieraden altijd als geschenken van een liefhebbende echtgenoot. "Maar nu snapt ze dat hij de cadeautjes waarschijnlijk kocht om zijn schuldgevoel af te kopen." De 30-jarige Zweedse heeft veilinghuis Sotheby's gekozen om de sieraden te laten verkopen. Tussen de pracht en praal bevinden zich ontwerpen van Tiffany, Harry Winston en Cartier.

Nordegren kreeg na de scheiding 110 miljoen dollar van de golfer. "Geld maakt niet gelukkig", zei de Zweedse onlangs. "Maar als ik eerlijk ben maakt het bepaalde dingen een stuk makkelijker. Ik heb de kans om zo veel als ik wil bij mijn kinderen te zijn."

Elin Nordegren verkoopt sieraden Tiger Woods (foto: Novum)

 

Uitslag NAC Breda - FC Twente

Om 20.45 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. NAC Breda nam het op tegen FC Twente. Hieronder vind je de uitslag.

NAC Breda

2 - 1

FC Twente

 81' Boussaboun
 90' Amoah
   21' Ruiz
 
 Gele kaart: Gilissen, (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.450
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Luijckx
Janse (Gudelj/85)
Gorter (Boussaboun/73)
Gilissen
Schilder
Leonardo
Amoah
Kolkka (Lurling/63)
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Leugers
Brama
De Jong
Janssen
Ruiz
Janko (Landzaat/75)
Chadli

Rooney keert terug na 'werkvakantie' in VS

Wayne Rooney is na een week 'werkvakantie' terug in Manchester. De spits had tijd nodig om zijn hoofd leeg te maken na een rumoerige periode.

De 25-jarige spits van Manchester United kwam vanwege privéproblemen en transfergeruchten veelvuldig in het nieuws. Bovendien was Rooney ver verwijderd van zijn topvorm. United-manager Sir Alex Ferguson besloot de Engelsman daarom een week vrijaf te geven. Rooney bivakkeerde een week op het sportcomplex van sponsor Nike in Oregon.

Rooney werd vergezeld door een medewerker van een sportontwikkelingsprogramma van United. Zonder de spits behaalde United vanmiddag een punt bij Aston Villa (2-2). Ferguson verklaarde na de wedstrijde tegenover Skysports dat Rooney een goede week heeft gehad. "We hebben bereikt wat we vooraf wilden bereiken."

"Wayne heeft een goede week achter de rug waarin hij hard heeft getraind. Hij heeft op twee dagen twee trainingen afgewerkt en op drie dagen drie trainingen", vervolgde Ferguson. De Schotse manager verwacht Rooney maandag weer terug bij United. Het is nog niet duidelijk of de aanvaller volgende week in actie kan komen tegen Wigan Athletic.

Snelle Rosberg baalt van zachte banden

Coureur Nico Rosberg ging als een speer in Q1 en Q2, maar wist dit in de beslissende fase niet om te zetten in een goede gridpositie. Sterker nog, teamgenoot Michael Schumacher bleef hem voor. De rijders starten morgen als achtste en negende.

"Mijn laatste ronde in Q3 was niet ideaal, omdat ik de snelste sectortijden niet aan elkaar wist te rijgen", zei Schumacher. "Dat was jammer, want ik had twee plaatsen hoger kunnen staan. Er is ruimte voor verbetering en dat is dan ook het doel voor morgen. Ik rij hier heel graag. De atmosfeer is geweldig en de overgang van dag naar nacht is heel speciaal. Hopelijk zorgt de race voor nog meer spektakel."

Teamgenoot Rosberg: "De snelheid was er zeker vandaag, maar helaas alleen op de harde banden. Het is dan ook teleurstellend om vanaf de negende plaats te starten. Ik moest op de zachte band rijden in Q3 en had het daar erg moeilijk mee."

Bleach komt naar de PlayStation 3

Bleach is met zeven "Heat the Soul"-games op de PSP al zeer bekend bij Sony. Nu komt de populaire Shonen Jump manga- en anime-serie ook op de PlayStation 3. Bleach: Soul Ignition is de eerste Bleach-game die Sony uitgeeft voor de PS3. Hoewel er niet veel details bekend zijn, lijkt het dat er tenminste drie hoofdpersonages uit de franchise in de game voorkomen: Ichigo, Rukia en Ishida.

Soul Ignition zal ergens in 2011 uitkomen en Japan waarschijnlijk niet verlaten. Sony weigert, zonder de reden duidelijk te maken, een gelocaliseerde versie van de Bleach-games uit te brengen. Hoogst waarschijnlijk zal de game niet regio gebonden zijn dus zal ook deze Bleach-game, net zoals de vele PSP-games in de Bleach-franchise, uit Japan te importeren zijn.


Bleach: Soul Ignition komt alleen uit in Japan is en exclusief voor de PS3.

Engelaar loopt blessure op

Orlando Engelaar heeft zich noodgedwongen moeten laten vervangen in het duel met Excelsior vanavond. De middenvelder van PSV heeft last van zijn lies.

Engelaar, die de kwetsuur opliep in het eerste bedrijf, werd door coach Fred Rutten in de rust van het competitieduel vervangen door Otman Bakkal.

Het is op dit moment nog niet bekend hoe ernstig de blessure van Engelaar precies is. Of hij klaar is voor het competitieduel van volgende week met Ajax, is vooralsnog dus ook niet bekend.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 06-11 tot en met 12-11-2010. Call of Duty en Kinect zijn beide uitgekomen maar Call of Duty neemt toch de leiding met plaats één, twee en drie in onze top tien. We zien Football Manager 2011 op plaats vier komen en Kinect Adventures pas op plaats zes.

Opmerkelijk is dat Farming Simulator 2011 op plaats tien is binnengekomen en Fable III is bijna uit de lijst. Medal of Honor heeft de lijst volledig verlaten en het is afwachten of deze nog terug zal keren.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
CoD: Black Ops
NIEUW
1
2 Xbox 360
CoD: Black Ops NIEUW 1
3 PC
CoD: Black Ops NIEUW 1
4 PC
Football Manager 2011
NIEUW 1
5 Wii Wii Party
2 5
6 Xbox 360
Kinect Adventures
NIEUW 1
7 DS Prof. Layton and the Lost Future
5 3
8 PS3
FIFA 11
4 7
9 Xbox 360 Fable III
1 2
10 PC
Farming Simulator 2011
NIEUW 1
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

[WB] Davis: "Er is te weinig Sven"

Shani Davis won gisteren de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen en was vandaag de snelste op de 1.500 meter. Na afloop van de schaatsmijl vandaag zei hij dat hij moe was.

Davis, die zijn trainingen afstemt op het WK allround dit seizoen, merkte vanmiddag wel dat hij meer energie overhad tijdens de laatste ronde van de 1.500 meter.

Op de vraag van Nusport wat de twee zeges dit weekend zeggen over zijn kansen op het WK allround zegt Davis: "Niets, het zegt niets. Deze tijden boeien toch niemand? Kijk om je heen, er zitten niet heel veel mensen op de tribune.” De Amerikaan denkt ook te weten waarom de tribunes niet vol zitten. “It’s a lack of Sven, er is te weinig Sven Kramer.”

Webber: "Kampioenschap is nog niet beslist"

Mark Webber zal morgen de Grand Prix van Abu Dhabi van plaats vijf aan gaan vangen. Vooraf werd gedacht dat de Australiër met zijn Red Bull-teamgenoot vanaf de eerste tijd zou mogen vertrekken, maar hij kwamsnelheid tekort. Toch waarschuwt hij dat het kampioenschap nog zeker niet beslist is.

Fernando Alonso gaat aan de leiding in de titelstrijd met 246 punten. Webber volgt op acht punten, terwijl polesitter Sebastian Vettel op 231 staat. Een overwinning levert 25 punten op. De nog niet geheel voor de titel uitgeschakelde Lewis Hamilton start morgen als tweede, voor Alonso en uittredend kampioen Jenson Button.

Webber wil niet bijvoorbaat al de handdoek in de ring gooien. "Een vijfde plaats is niet best. Ik had uiteraard graag wat verder naar voren gestaan, maar kon niet op tempo komen. Er kan echter nog van alles gebeuren," zei de Australiër tegen de BBC. "We hebben eerder races gezien met onverwachte wendingen. De strijd is vandaag niet beslist. Een hogere klassering had meer vertrouwen gegeven, maar het belangrijkste is dat ik nog meedoe."

Kanonskogelkoppen in Assassin's Creed: Brotherhood trailer

Nog een klein weekje wachten en dan ligt Assassin's Creed: Brotherhood in de schappen. Om dit heugelijke feit te vieren heeft Ubisoft een singleplayer launchtrailer vrijgegeven. Deze trailer laat een deel van het verhaal zien, waarbij uiteraard het broederschap een belangrijke rol speelt.

Op 19 november kun je aan de slag met alweer de derde versie van Assassins Creed. Het vult een gat op dat plaatsvind in Assassins Creed 2. Rome is vrijwel volledig te ontdekken, en daar bevriend je bondgenoten en strijdmakkers. Samen zul je ten strijde trekken tegen de kerk en corruptie, om uiteindelijk wraak te nemen op Borgia.

Sarkozy accepteert ontslag Franse regering

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zaterdag het ontslag van zijn regering van premier Franςois Fillon geaccepteerd. Dat maakte het Elysée in een verklaring bekend. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor de lang verwachte herschikking van het kabinet.

Het ontslag van de regeerploeg is een formaliteit en stelt het staatshoofd in staat nieuwe ministers te benoemen zonder de bestaande ploeg helemaal te hoeven vervangen. Naar verwachting zal de populaire premier Fillon op zijn post terugkeren.

Sarkozy liet al in maart doorschijnen zijn kabinet te willen veranderen. Het gaat niet goed met zijn populariteit. In 2012 zijn er presidentsverkiezingen.

Sarkozy accepteert ontslag Franse regering
Sarkozy accepteert ontslag Franse regering (Foto: ANP)

Uitslag PSV - Excelsior

Vanavond om 18:45 uur begon het duel tussen PSV en Excelsior. Hieronder kan je de uitslag en de bijbehorende statistieken terug vinden.

PSV

4 - 2

Excelsior

 19' Lens
 34' Bouma
 50' Toivonen
 78' Marcelo
   6' Bovenberg
 70' Fernandez
 
 Gele kaart: , Nelom, (Excelsior)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.400
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Afellay
Toivonen
Engelaar (Bakkal/46)
Lens (Wuytens/80)
Berg (Koevermans/85)
Dzsudzsák
  Paauwe
Bovenberg
Nieveld
van Steensel
Nelom (Waisapy/83)
Clasie (Baltes/60)
Ramsteijn
Wattamaleo
Koolwijk
Lagouireh (Bergkamp/59)
Fernandez

Monfils verslaat Federer in Parijs

Gaël Monfils is morgen de tegenstander van de Zweed Robin Söderling in de finale van het ATP Masters Series-toernooi in Parijs. Monfils versloeg in de halve eindstrijd de als eerste geplaatste Roger Federer met 7-6, 6-7 en 7-6.

Federer nam in de derde set een 4-2 voorsprong. Monfils wist echter direct de opgelopen schade te repareren. Federer kwam vervolgens op 6-5 en kreeg op de service van Monfils vijf wedstrijdpunten. De Zwitser verzaakte echter. Monfils sloeg in de tiebreak wel toe en hij benutte zijn eerste matchpoint.

[GP2] Uitslag Race 1 Abu Dhabi

Sergio Perez heeft de eerste GP2-race op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Mexicaan was te sterk voor Oliver Turvey en Sam Bird. Giedo van der Garde werd in de eerste ronde aangetikt en kwam niet over de finish.

Turvey vertrok van de poleposition, maar Perez pakte de eerste plaats over van de Brit. Omdat naast Van der Garde in de eerste ronde ook Adrian Zaugg spinde moest de safety car naar buiten komen. Het deerden Perez en Turvey niet, want zij bezetten ook na de eerste stops de bovenste plaatsen.

Bird kende juist een goede stop en wist vijf plaatsen te klimmen en zo naar de derde positie te gaan. Pastor Maldonado leek ook in de punten te eindigen na een late stop, maar de wedstrijdleiding besloot de Venezolaan te bestraffen met een drive-through, omdat hij onder de safety car ingehaald zou hebben. Hij gaf voor de zekerheid de positie terug aan Fabrizio Crestani, maar toch werd hij bestraft.

Perez won de race uiteindelijk eenvoudig voor Turvey en Bird. Dani Clos werd vierde, voor Davide Valsecchi, Luiz Razia, Romain Grosjean en Josef Kral. De Tsjech zal morgen in de tweede race van poleposition vertrekken.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sergio Perez Addax 59:53.752
2 Oliver Turvey iSport International +21.065
3 Sam Bird ART Grand Prix +29.695
4 Dani Clos Racing Engineering +30.442
5 Davide Valsecchi iSport International +36.614
6 Romain Grosjean DAMS +38.175
7 Luiz Razia Rapax +39.196
8 Josef Kral Super Nova International +39.724
9 Brendon Hartley Coloni Motorsport +40.679
10 Rodolfo Gonzalez Arden International +49.704
11 Marcus Ericsson Super Nova International +55.360
12 Max Chilton Ocean Racing Technology +57.925
13 Fabrizio Crestani DPR +58.334
14 Jerome d` Ambrosio DAMS +58.836
15 James Jakes Coloni Motorsport +1:01.227
16 Michael Herck DPR +1:02.178
17 Pastor Maldonado Rapax +1:14.109
18 Jules Bianchi ART Grand Prix +1:29.646
19 Federico Leo Trident Racing +1:36.305
20 Federico Leo Trident Racing +1 Ronde
DNF Ho-Pin Tung Racing Engineering +20 Ronden
DNF Fabio Leimer Ocean Racing Technology +24 Ronden
DNF Adrian Zaugg Trident Racing +31 Ronden
DNF Giedo van der Garde Addax +31 Ronden

Korpsbeheerder: rapport bleef in la liggen

Een rapport dat waarschuwde voor de invoering van een slecht computersysteem bij de politie bleef in de la liggen. Dat zei Henri Lenferink, korpsbeheerder van het korps Hollands Midden en burgemeester van Leiden, zaterdag in het programma EenVandaag.

Lenferink sprak volgens het programma namens de burgemeesters die bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor het project. De hoofdcommissarissen moeten volgens hem van het rapport hebben geweten. "Dit rapport had aan de bestuurders gemeld moeten worden", aldus Lenferink. Het project ging door, ondanks het negatieve rapport dat oordeelde dat het systeem als geheel van zeer lage kwaliteit is en slecht te onderhouden.

Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen laat weten dat de hoofdcommissarissen bekend waren met het het rapport. Hij verwijst naar het debat in de Tweede Kamer maandag, waar minister Opstelten antwoord zal geven op Kamervragen.

Deelnemersveld WK clubteams bekend

Met de winst van Seongnam Iihwa Chunma in de Aziatische Champions League en de eindoverwinning van TP Mazembe in de Afrikaanse Champions League zijn alle acht deelnemers bekend die zullen strijden tijdens het WK voor clubteams.

TP Mazembe, een ploeg uit Kongo, verdiende vanavond het laatste ticket voor het WK voor clubteams. Nadat de ploeg de eerste wedstrijd in de finale van de Afrikaanse Champions League met 5-0 won van het Tunesische Espérance ST, eindigde de tweede ontmoeting in 1-1.

De Europese afvaardiging bestaat uit Internazionale, aangezien de Italiaanse ploeg vorig seizoen de Champions League in Europa wist te winnen. Samen met het Zuid-Amerikaanse Internacional, winnaar van de Copa Libertadores, zullen zij in de halve finales instromen.

Seongnam Iihwa, TP Mazembe en het Mexicaanse Pachuca beginnen in de kwartfinales aan het toernooi. Gastclub Al-Wahda, afkomstig uit de Verendigde Arabische Emiraten, en Oceanisch kampioen Hekari United moeten in een onderling duel uitmaken wie zich bij deze drie teams zal toevoegen.

Het WK voor clubteams wordt van 8 tot 18 december gehouden in de Verenigde Arabische Emiraten. FC Barcelona wist het WK voor clubs vorig seizoen te winnen, maar de Catalaanse ploeg kan de titel dit jaar niet verdedigen.

Verzekerden verlangen terug naar ziekenfonds

Twee derde van de zorgverzekerden in Nederland zou het liefst terugkeren naar het systeem van het aloude ziekenfonds. Als belangrijkste reden noemen zij de gestegen premies. Slechts 12 procent van de verzekerden zegt tevreden te zijn met de huidige prijs-kwaliteitverhouding van zorgverzekeringen.

Dat meldde Verzekeringssite.nl zaterdag in het tv-programma Kassa. De vergelijkingswebsite baseert zich op onderzoek van TNS/NIPO onder ruim vijfhonderd mensen.

Volgens Verzekeringssite.nl zijn Nederlanders sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006, 58 procent meer gaan betalen voor hun zorgverzekering. In 2011 betaalt een volwassene gemiddeld 191 euro per maand aan premie en belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage. Eind 2005 was dat 121 euro. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 840 euro, aldus de vergelijkingswebsite.

Het nieuwe zorgstelsel is vier jaar geleden ingevoerd om meer marktwerking te bewerkstelligen. Het aantal mensen dat bij een naderende premiestijging overstapt naar een andere verzekeraar is volgens Verzekeringssite echter fors afgenomen. In 2006 wisselde 19 procent van de verzekerden van maatschappij, nu schommelt dat rond de 4 procent. "Hierdoor hoeven zorgverzekeraars minder op prijs te concurreren. Als klanten blijven zitten, voelen met name de grote maatschappijen geen impuls om lagere premies te bieden", aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.

Verzekerden verlangen terug naar ziekenfonds
Verzekerden verlangen terug naar ziekenfonds (Foto: ANP)

[Upd] Spierblessure Boulahrouz

Khalid Boulahrouz mist woensdag mogelijk de vriendschappelijke interland van het Nederlands elftal tegen Turkije. De verdediger viel vanmiddag tijdens de uitwedstrijd van VfB Stuttgart bij 1. FC Kaiserslautern (3-3) geblesseerd uit. Hij greep naar zijn dijbeen en verliet het speelveld. Medisch onderzoek moet de ernst van de spierblessure uitwijzen.

Boulahrouz mocht na rust invallen en stond negentien minuten later weer aan de kant. De spelers van Oranje verzamelen zich maandag in Noordwijk voor de oefeninterland tegen Turkije.

Update 20:00 uur

Khalid Boulahrouz heeft zich afgemeld voor de oefeninterland Nederland - Turkije. Dat meldt de KNVB. Het is nog niet duidelijk of bondscoach Bert van Marwijk een vervanger oproept.

Demonstratie tegen geweld christenen Irak

Duizenden mensen uit heel Europa hebben zaterdag in Brussel gedemonstreerd tegen de recente geweldsuitbarstingen tegen christenen in Irak.

"We willen dat onze stem gehoord wordt door de Europese gemeenschap", zegt Suleyman Gultekin van de Europees-Syrische Unie, organisator van de mars. "We worden systematische aangevallen in Irak."

Syrische christenen leven al eeuwen in het Midden-Oosten en vormen een kleine minderheid in landen als Irak, Syrië, Egypte en Turkije.

Op 31 oktober vielen gewapende mannen tijdens de zondagsmis een kerk in Bagdad binnen en vermoordden 68 mensen -onder wie twee priesters- en verwondden vele anderen. Woensdag kwamen vijf mensen om het leven en raakten twintig gewond bij meer dan tien bom- en mortieraanslagen tegen christelijke gezinnen in de Iraakse hoofdstad.

"Sinds de val van het regime van Saddam Hussein is de Iraakse regering niet in staat geweest ons te beschermen", zei Gultekin tegen persbureau AP. "Onze conclusie is dan ook dat we een autonoom gebied in het noorden van Irak nodig hebben om onze mensen te beschermen en op een veilige en beschermde plek te leven."

De mars, met een groep Syrische priesters aan kop, eindigde voor het hoofdkantoor van de Europese Commissie.


Demonstratie tegen geweld christenen Irak (Foto: Novum)

IGZ: banden artsen en farmaceuten openbaar

Alle snoepreisjes, cadeaus en betalingen van farmaceuten aan artsen moeten openbaar gemaakt worden. Dat wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), meldt RTL Nieuws zaterdagavond. "Wij willen dat er een register komt dat alle banden en betalingen tussen farmaceuten en medische beroepsbeoefenaars openbaar maakt", zegt hoofdinspecteur geneesmiddelen en medische technologie Josee Hansen.

Farmaceutische bedrijven hebben artsen nodig om onder meer pillen voor te schrijven aan patiënten. Medici gaan onder meer geregeld naar congressen in het buitenland op kosten van een pillenfabriek.

Het fêteren van artsen is aan regels gebonden, maar de naleving hiervan wordt overgelaten aan de sector zelf. Neuroloog bij het Academisch Medisch Centrum Rien Vermeulen stelt dat dat echter niet werkt. "Ik heb van zelfregulering door de beroepsgroep zelf nog niets gemerkt."

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de banden tussen artsen en de farmaceutische industrie wettelijk gaat regelen. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen stelt dat als het bij wet is geregeld, alles volstrekt helder is. "Dan kunnen er geen misverstanden over bestaan en het is goed voor de reputatie van de farmacie."

De overkoepelende organisatie van de farmaceutische industrie Nefarma zegt een groot voorstander te zijn van het openbaar maken van alle betalingen aan artsen. Dat dat op dit moment nog niet het geval is, komt volgens Nefarma door de artsen en de ziekenhuizen en niet aan de farmaceutische industrie.

[WB] Wolf verbetert record Bonnie Blair

Jenny Wolf boekte vanmiddag haar 40e wereldbekerzege op de 500 meter. Daarmee verbrak de Duitse sprintster een record. De Amerikaanse legende Bonnie Blair had tot gisteren het record in handen met 39 wereldbekerzeges op de 500 meter.

Wolf zei vanmiddag na afloop dat ze geen idee had dat ze een record had verbroken. "Ik wist niet hoeveel overwinningen ik op de 500 meter had geboekt, maar ik vind het geweldig dat ik dit record nu in mijn bezit heb”.

'Sint' verwacht honderdduizendste bezoeker

De film Sint verwacht maandag de honderdduizendste bioscoopbezoeker. Daarmee behaalt de komische horrorfilm binnen vier dagen de Gouden Filmstatus.

"Dat is uitzonderlijk snel voor een Nederlandse film", laat filmmaatschappij A-film weten. De film over een bloeddorstige Sinterklaas stond de afgelopen weken volop in de aandacht. Regisseur Johan Nijenhuis diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie, omdat hij vond dat de filmposter te eng was om in de bioscopen en op straat te hangen. De regisseur kreeg geen gelijk.

Sint-regisseur Dick Maas zei Nijenhuis een beetje 'een zeurpiet' te vinden. Toch was Maas zijn collega ook dankbaar. "Ik vind het top dat hij geklaagd heeft, want de publiciteit is nog nooit zo goed geweest." Sinterklaas zelf liet in een verklaring weten geen problemen te hebben met de film. "Ik heb wat beelden gezien en het is heel duidelijk dat het niet over mij gaat", aldus de goedheiligman.

Eerder haalde de film Komt een Vrouw Bij de Dokter honderdduizend bezoekers in twee dagen tijd. Binnen vier dagen verdubbelde het aantal bezoekers, wat voor het beste openingsweekend voor een Nederlandse film ooit zorgde.

'Sint' verwacht honderdduizendste bezoeker (foto: Novum)

 

Cher doet boekje open over veroveringen

Cher heeft een boekje opengedaan over haar leven als sterrenverslindster. De 64-jarige zangeres geeft toe onder meer een verhouding te hebben gehad met Tom Cruise.

Cher was te gast bij de Late Show van David Letterman, die het tijd vond duidelijkheid te scheppen over haar veroveringen. "Roep maar wat je wilt terwijl we deze lijst afwerken", zei de presentator. Bij de namen van acteurs Warren Beatty en Tom Cruise kon de zangeres een volmondig 'ja' antwoorden.

De actrice en zangeres liet weten graag hetzelfde antwoord te kunnen geven bij Marlon Brando. "We zijn gewoon een tijdje met elkaar omgegaan. Maar ik wou dat hij op de lijst stond." Hetzelfde zei Cher over Elvis Presley. "We hebben nooit wat gedaan, ik was te zenuwachtig."

Bij de naam van Kiss-bassist Gene Simmons, die bekend staat vanwege zijn lange tong, lachte de zangeres breed en instemmend. Ook Eric Clapton staat op de lijst veroveringen. "Maar er zijn er nog veel meer." Toch zegt de zangeres dat ze niet de ergste was. "Iedereen was veel vrijer dan ik. Al mijn vriendinnen. Daar was het ook de tijd voor."

Cher was vanaf haar 16e tot haar 29e getrouwd met haar muzikale partner Sonny Bono. Later had ze relaties met onder anderen muzikant Gregg Allman, acteur Val Kilmer en Bon Jovi-gitarist Richie Sambora.

Cher doet boekje open over veroveringen (foto: Novum)

Sly Cooper Trilogy komt 1 december

De Sly Trilogy voor de PS3, met alle drie de Sly Cooper-games, zal op 1 december uitkomen voor €39.99. De PS2-games zijn hiervoor opgepoetst en draaien in HD. De games benutten ook 3D, voor de enkeling met een 3D-TV. Verder zijn er nieuwe minigames die de Move-controller ondersteunen.

Na de God of War Collection is dit de tweede PS2-franchise die een HD-remaster krijgt. Of er net zoveel vraag naar is, is een tweede. Binnenkort komt Sony ook met Ico en Shadow of the Colossus in HD, en Ubisoft zal de Prince of Persia trilogie opnieuw releasen in HD.

Demonstratie voor woonruimte in Amsterdam

Ongeveer zeventig krakers en sympathisanten hebben zaterdagmiddag in Amsterdam gedemonstreerd.

Het protest, onder meer tegen de ontruimingen van kraakpanden en de bezuinigingen op sociale huisvesting, begon bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Achter een vrachtwagen met daarop een band trok de stoet vervolgens langs de Amstel en de Vijzelstraat naar het Marie Heinekenplein.

Ze droegen spandoeken mee met daarop teksten als 'Ruimte voor iedereen' en 'Betaalbaar wonen, stop de sloop' en 'Stop afbraak sociale huisvesting'.

Gewonde bij explosie op schip

Bij een explosie aan boord van een vrachtschip op de Noordzee heeft een opvarende zaterdagmiddag brandwonden opgelopen. Een helikopter van Defensie haalt de gewonde van boord om hem naar een ziekenhuis te brengen, meldt de Kustwacht.

De explosie vond rond 14.00 uur plaats in een ruim op het 223 meter lange schip Newlead Markela. Na de explosie brak brand uit. De brand is inmiddels onder controle.

Het schip, dat geladen is met kolen, vaart onder de vlag van de Marshall Eilanden en bevindt zich op ongeveer 85 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Het vaartuig vervolgt de reis naar Swinoujscie in Polen. Voor de 25-koppige bemanning en het schip is er geen gevaar meer.

Peggle volgende week voor PSP

Sony en Popcap hebben bekendgemaakt dat Peggle volgende week zal uitkomen voor de PSP, via Sony's Playstation Network. De digitale download zal $9,99 kosten. De prijs in euro's is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk rond de 8 euro liggen. Het verslavende spelletje is nu voor bijna elk platform verkrijgbaar.

Op de Playstation blog zijn wat screenshots te zien. Het ziet eruit als Peggle! Alle levels, karakters en modi uit het originele Peggle zullen erin zitten.

Bulgarije en Rusland tekenen gasdeal

De Bulgaarse regering heeft zaterdag aangekondigd dat ze een overeenkomst met Rusland zal ondertekenen waardoor de aanleg van een gaspijpleiding sneller zal vorderen. De leiding is bedoeld om Russisch aardgas naar Centraal-Europa en Italië te transporteren.

Door de pijpleiding, die in 2015 operationeel zou moeten zijn, zal tot 63 miljard kubieke meters Russisch aardgas per jaar onder de Zwarte Zee door naar Bulgarije en andere Europese landen vervoerd worden. De leiding zal concurreren met de geplande Amerikaanse en door de EU gesteunde Nabucco-pijpleiding die ook door Bulgarije zal lopen. Volgens Bulgarije vullen de twee projecten elkaar aan.

Ongeveer honderd mensen demonstreerden zaterdag tegen de plannen, omdat Bulgarije daardoor geheel afhankelijk zou zijn van olie, gas en kernenergie uit Rusland. Ze droegen posters met teksten als 'Poetins Bulgarije' en 'Hij zal slaven van ons maken' met zich mee.

De overeenkomst heeft ook de woede opgeroepen van de partij die het minderheidskabinet van premier Boiko Borisov steunt in het parlement. De partij riep de premier op 'de druk van Poetin te weerstaan en niet toe te staan dat Moskou zijn belangen aan ons oplegt'. Anders zouden de conservatieven hun steun in het parlement intrekken.

Bulgaren zijn gespitst op tekenen dat Rusland zijn invloed in het land -een voormalige satellietstaat van de Sovjet-Unie- wil vergroten. In 2007 werd Bulgarije lid van de Europese Unie.

[WB] Wüst: "Er valt nog veel te winnen"

Ireen Wüst eindigde vanmiddag op de 3.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen als vierde. De rijdster van TVM toonde zich na afloop tevreden, al was het verschil met een plek op het podium klein.

"De vierde plek is de meest ondankbare plek. En dat nog wel op een tiende van een seconde van het brons," aldus de Nederlandse schaatsster die sneller reed dan vorige week, 4.12 om 4.08,11. "Ik had nog moeite om mijn 'driekilometerslag' te vinden. Ik wilde nog iets te mooi schaatsen, iets te lang."

Wüst wist puur op wilskracht haar schema vlak te houden, maar ze moest dat in de slotronde met een ronde van ruim 34 seconden bekopen. "Het is goed dat dit soort dingen nu gebeuren, dan kan ik daar aan werken. Er valt nog veel te winnen."

Intocht Sinterklaas trekt 25.000 bezoekers

Rond de 25.000 mensen hebben zaterdag de intocht van Sinterklaas in Harderwijk bijgewoond. Dat is een schatting van de burgemeester van Harderwijk, meldt een politiewoordvoerder. Tijdens de intocht hebben zich geen incidenten voorgedaan.

De landelijke intocht van Sinterklaas vond dit jaar plaats in Harderwijk. Om 12.24 uur stapte de sint onder grote belangstelling van kinderen en ouders vanaf pakjesboot 12 op het vasteland, waar hij werd verwelkomd door burgemeester John Berends. De sint zegde overigens toe naast Harderwijk alle plaatsen in Nederland te bezoeken.


Intocht Sinterklaas trekt 25.000 bezoekers (Foto: Novum)

Brand in Duitse dierentuin: 26 dieren omgekomen

Bij een brand in een dierentuin in het zuidwesten van Duitsland (Karlsruhe) zijn zaterdag 26 dieren om het leven gekomen, waaronder shetlanders, geiten, schapen en een lama.

De olifanten en nijlpaarden konden door een spectaculaire reddingsactie tijdig worden bevrijd uit hun hokken naast de kinderboerderij. Die vatte zaterdagmorgen vlam en brandde tot de grond af. De politie spreekt van 'enorme schade'.

Ongeveer honderd brandweermannen werden ingezet om het vuur te bestrijden. Door harde wind raakte ook het olifantenverblijf zwaar beschadigd en vreesde men dat het vuur via de houten omheiningen naar de belendende panden zou overslaan, maar dat kon voorkomen worden.

Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. De dierentuin is tijdelijk voor publiek gesloten.


Brand in Duitse dierentuin: 26 dieren omgekomen (Foto: Novum)

Lekker slim

Wat heb ik ineens een enorme zin om weer te gaan studeren! Ik verlang terug naar de tentamenstress, de vrijdagmorgenkater en het Euroshopperbier. Oh oh oh, wat heb ik die dingen gemist. Jarenlang heb ik niet gedacht aan het schaamteloos gekopieer van studieopdrachten, het knikkebollen boven “Meso-economie en Bedrijfsomgeving” of het nachtelijk gezwalk door de stad, maar ik wil terug. En wel zo snel mogelijk! Al tijden zit ik muurvast in een keurslijf, maar godzijdank ben ik heerlijk wakker geschud. Ik ga weer leven, eindelijk! Mijn hartelijke dank gaat uit naar een universiteit in Nijmegen. 

Tweemaal WB-zilver turner Wammes

Jeffrey Wammes heeft bij wereldbekerwedstrijden turnen in het Duitse Stuttgart tweemaal zilver veroverd.

De 23-jarige Nederlander werd tweede op het onderdeel sprong met een score van 15,925 punten.  De winst ging naar de Roemeen Marius Berbecar met een puntentotaal van 15,937.

Ook op rek pakte Wammes zilver nadat hij zich als zevende voor de finale had geplaatst. Net als de Fransman Gael da Silva haalde Wammes in de eindstrijd een score van 15,175. Het goud ging naar de Duitser Philipp Boy die tot een puntentotaal van 15,900 kwam.

FC Zwolle wil door met trainer

FC Zwolle wil graag verder met trainer Art Langeler. Momenteel neemt Zwolle de koppositie in de Jupiler League in en de club is zeer tevreden over de werkwijze van Langeler. Zijn contract loopt na dit seizoen af.

Vorig seizoen nam Langeler de taken van de ontslagen Jan Everse over. Hij werkte eerder als jeugdtrainer bij Zwolle. Samen met Claus Boekweg en Jaap Stam kreeg Langeler de ploeg snel op de rails. Ook de assistenten hebben een aflopend contract. Zwolle wil graag met de complete staf verder. De onderhandelingen worden naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van de maand gestart. Langeler liet al weten een langer verblijf wel te zien zitten.

Alonso: "Nog één goede dag nodig"

Fernando Alonso heeft na de kwalificatie in Abu Dhabi nog steeds de beste papieren op de wereldtitel. Met zijn derde plaats hield hij zijn voornaamste concurrent Mark Webber achter zich, maar zag de andere twee titelkandidaten Sebastian Vettel en Lewis Hamtilon voor zich eindigen.

"Vrijdag hebben we goed gewerkt aan de afstelling," zei de tevreden Ferrari-rijder na de kwalificatie. "Vandaag hadden we een goede kwalificatie. We hebben nog één goede dag nodig om het jaar perfect af te sluiten."

"Je wist eigenlijk op geen moment hoe competitief je werkelijk was tijdens de kwalificatie. Mijn eerste run in Q3 was niet geweldig, omdat ik in verkeer kwam in de eerste sector. Ik wist dus dat er meer inzat voor de tweede run. Ik ben tot het uiterste gegaan en zeer blij met de derde plaats."

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag stond de dertiende speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs op het programma. De absolute topper was die tussen koploper Rijnsburgse Boys en Spakenburg. Op sportpark de Middelmors zat het venijn in de staart. In de slotfase kwam Rijnsburgse Boys met tien man te staan, doordat er al drie keer was gewisseld en Richal Leitoe wegens een blessure niet verder kon. Spakenburg, dat zelf nog een rode kaart moest incasseren, profiteerde optimaal. Dankzij twee goals van Thijs Houwing werd de winst gegrepen. Voor Rijnsburgse Boys was het de eerste nederlaag, zodat nu alle clubs een keer hebben verloren.

Daardoor is Spakenburg nu weer koploper, samen met aartsrivaal IJsselmeervogels. Op eigen veld won de landskampioen de andere topper tegen nummer vier Katwijk met 2-1. SC Genemuiden haakt door een nederlaag bij Capelle voorlopig af. Onderin pakte FC Lisse drie zeer belangrijke punten. Op eigen veld werd Hoek verslagen. Ook ARC won, zodat de staartploegen weer dichter bij elkaar kwamen te staan.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Capelle SC Genemuiden 3-0
CSV Apeldoorn Harkemase Boys 3-2
Flevo Boys Emmeloord Barendrecht 1-2
HHC Hardenberg ARC 0-1
FC Lisse Hoek 2-1
Rijnsburgse Boys Spakenburg 1-3
Sparta Nijkerk Excelsior '31 1-1
IJsselmeervogels Katwijk 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 13 8 3 2 27 41 - 18
2 IJsselmeervogels 13 8 3 2 27 22 - 14
3 Rijnsburgse Boys 13 7 5 1 26 30 - 14
4 Katwijk 12 7 2 3 23 20 - 14
5 SC Genemuiden 13 7 2 4 23 23 - 23
6 Capelle 12 5 3 4 18 16 - 13
7 HHC Hardenberg 13 5 2 6 17 18 - 13
8 Excelsior '31 13 4 5 4 17 19 - 19
9 Flevo Boys E. 13 4 5 4 17 17 - 18
10 Barendrecht 13 5 2 6 17 12 - 17
11 Harkemase Boys 13 4 3 6 15 19 - 21
12 CSV Apeldoorn 13 3 4 6 13 15 - 26
13 Sparta Nijkerk 13 3 3 7 12 14 - 24
14 Hoek 13 3 2 8 11 9 - 19
15 FC Lisse 13 2 4 7 10 14 - 24
16 ARC 13 2 4 7 10 13 - 26

Rutte: looneis ambtenaren teleurstellend

Premier Mark Rutte vindt de looneis van 2 procent van de ambtenarenvakbond Abvakabo FNV 'teleurstellend'. Hij noemt deze ook 'onverstandig' en slecht voor de economie. Rutte zei dat zaterdag na afloop van een partijcongres van de VVD in Arnhem.

VVD-partijleider Rutte reageerde op de oproep van VVD-fractievoorzitter Stef Blok, die de looneis 'onredelijk' noemde. Blok riep het kabinet op de rug recht te houden in de onderhandelingen met de vakbeweging over een nieuwe cao. "Er is geen ruimte voor een loonsverhoging bij de overheid", zei Blok in Arnhem.

Rutte zei vorige week dat de looneis past in de dynamiek van onderhandelingen. Erg veel ruimte voor een loonsverhoging zag hij niet, maar hij wilde aan de vooravond van de onderhandelingen geen 'nucleaire uitspraken' doen. Zaterdag onderschreef hij de redenering van Blok dat het lastig wordt te investeren in meer agenten, leraren en verplegers als de overheid meer geld aan de lonen van ambtenaren kwijt is.

Rutte: looneis ambtenaren teleurstellend
Rutte: looneis ambtenaren teleurstellend (Foto: ANP)

Hamilton niet bestraft door stewards

Lewis Hamilton en Felipe Massa hebben zich moeten melden bij de stewards in Abu Dhabi. De coureurs zaten elkaar tijdens de tweede kwalificatie behoorlijk dwars, toen Massa de langzaam rijdende Hamilton voorbij kwam, waardoor ze bijna met elkaar botsten.

Direct na het incident riep de McLaren-coureur over de boordradio dat Massa hem probeerde van de baan te rijden. "Als Hamilton zegt dat ik hem van de baan wil rijden, vrees ik voor Lewis dat hij ze niet allemaal op een rijtje heeft," was de reactie van Massa na afloop van de kwalificatie.

De coureurs werden uiteindelijk niet bestraft door de stewards. Hamilton heeft daardoor nog steeds kans op de titel, al is hij dan wel afhankelijk van wat de overige titelkandidaten doen.

 

 

Al-Bashir naar Mekka ondanks arrestatiebevel

De Sudanese president Omar al-Bashir is zaterdag naar Saudi-Arabië vertrokken om deel te nemen aan de hadj, de pelgrimstocht naar Mekka. Dat zegt het Sudanese staatspersbureau.

Tegen Al-Bashir is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC) vanwege oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Darfur.

Al-Bashir maakte sinds het bevel vorig jaar werd uitgevaardigd al reizen naar Tsjaad, Kenia en Qatar. Deze landen weigeren de Sudanese leider te arresteren. Het ICC heeft geen eigen politiemacht en is daarom afhankelijk van lidstaten om bevelen uit te voeren.

Al-Bashir weigert het hof te erkennen en heeft gezworen zichzelf niet aan te geven.

Ajax boekt winst in eerste kwartaal

Algemeen directeur van Ajax, Rik van den Boog, heeft aan Eredivisie Live laten weten dat de Amsterdamse ploeg winst heeft geboekt in het eerste kwartaal van het seizoen 2010/11.

Dit is goed nieuws, aangezien de ploeg over vorig seizoen een verlies van 22,8 miljoen boekte. Sportief gezien gaat het met Ajax dit seizoen nog niet top, maar financieel zijn de Amsterdammers er op vooruit gegaan.

De exacte winstcijfers vertelde Van den Boog nog niet. Naar verwachting zal de algemeen directeur deze cijfers komende week naar buiten brengen. Eerst wacht voor Ajax komend weekend het competitieduel met AZ.

Saudi-Arabië blokkeert Facebook

De Saudische autoriteiten hebben de sociale-netwerkpagina Facebook geblokkeerd. De site is niet overeenkomstig de conservatieve waarden van het koninkrijk. Dat heeft een medewerker van het departement voor communicatie bekendgemaakt.

De Saudische commissie voor communicatie- en informatietechnologie heeft de website zaterdag geblokkeerd en een foutbericht wordt getoond als gebruikers toch naar de site proberen te gaan. De blokkering is een tijdelijke maatregel, aldus de autoriteiten.

In Saudi-Arabië houdt men er een strikte naleving van de islam op na en religieuze leiders hebben veel invloed op het regeringsbeleid en op sociale aangelegenheden.

Ook Pakistan en Bangladesh blokkeerden Facebook tijdelijk dit jaar.

Bruinvis gestrand bij Egmond aan Zee

Een bruinvis is zaterdag bij Egmond aan Zee gestrand. Het dier was in de branding terechtgekomen en heeft het avontuur niet overleefd, meldt een woordvoerder van SOS Dolfijn.

Het dier werd aangetroffen in de branding voor de kust van de Noord-Hollandse plaats. Op eigen kracht wist de 1,5 meter lange bruinvis weer in dieper water terecht te komen, maar vervolgens belandde het dier toch weer in de branding.

De Egmondse Reddingsbrigade besloot daarop de bruinvis uit het water te halen en naar een gebouw te brengen. Tijdens dit vervoer bezweek het dier. "Als zo'n dier in de branding terechtkomt, dan krijgt het veel water binnen, dat in de longen terechtkomt", legt de woordvoerder uit. "Daarom moet het uit de branding worden gehaald."

Waardoor de bruinvis in de branding terechtkwam, is nog onduidelijk. "Het was een groot dier. Voor wetenschappers is het interessant erachter te komen waardoor het daar terechtkwam." Daarom wordt de bruinvis overgebracht naar Utrecht voor sectie. "De informatie die we hier uit halen, wordt meegenomen in de bestaande informatie over gestrande bruinvissen. Met die informatie proberen we erachter te komen waarom ze stranden en kunnen we dat misschien voorkomen."

BATE Borisov behaalt vijfde landstitel op rij

BATE Borisov is voor het vijfde seizoen op rij kampioen van Wit-Rusland geworden. BATE is een tegenstander van AZ in de Europa League.

BATE Borisov veroverde de vijfde landstitel op rij bij Belshina Bobruisk. De Europese opponent van AZ won op vreemde bodem met 1-3. BATE stond tien minuten voor het einde van de wedstrijd nog op een 1-0 achterstand bij Belshina.

Renan Bressan, Maksim Bordachev en Pavel Nekhaychik bezorgden BATE in de slotfase alsnog de noodzakelijk zege voor het landskampioenschap. BATE is door de overwinning niet meer te achterhalen op de ranglijst. De kampioen verzameld 72 punten in 33 wedstrijden.

Nummer twee Shakhtyor Soligorsk verloor van Neman Grodno (0-1) en zag de achterstand oplopen tot negen punten. Dankzij de nederlaag van de concurrent werd BATE na 1999, 2002, 2006, 2007, 2008 en 2009 opnieuw landskampioen.

Saint's Row-film nog wat onzeker

Volgende maand zullen er meer details bekend worden gemaakt over de Saint's Row-film die in 2012 uit moet komen. De film zal het verhaal van de het spel Saint's Row 3 gaan gebruiken om zo een combinatie van game en film te krijgen. Het spel komt in maart 2012 uit, maar wanneer de film precies uit zal komen is nu nog niet bekend.

Brian Farrell, baas van de uitgever THQ, die het spel gaat uitgeven, gaf geen commentaar op de onzekerheid of spel en film tegelijkertijd zouden uitkomen. 'Ik ga geen commentaar op hun timing geven, ik kan niet spreken namens Hollywood. Deze film zal ons spel kosteloos meer bekendheid geven'. Wie de regisseur wordt is nog een groot vraagteken, THQ heeft alleen aangegeven dat het een grote naam in de filmwereld is.

Saint's Row 3 verschijnt op PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Volgende maand zal dit spel voor het eerst te zien zijn, tijdens de Spike Video Game Awards. Nu maar hopen dat filmregisseur Uwe Boll iets anders te doen heeft...

Saint Row

Wateroverlast door regen in Limburg en Brabant

Delen van Limburg en Brabant kampen zaterdag met wateroverlast door forse regenval. Zo zijn er in Baarlo woningen ondergelopen. In Brabant meldt het waterschap Aa en Maas dat lokaal sprake is van wateroverlast, vooral in de regio's Deurne en Cuijk.

In het zuiden van Limburg vindt een overleg plaats tussen de hulpdiensten, waarbij de knelpunten worden bekeken en een plan van aanpak wordt samengesteld. "Het is hier weer behoorlijk aan het regenen", meldt een woordvoerder van de brandweer.

Vanaf 10.00 uur kwamen in het zuiden van Limburg de eerste meldingen over wateroverlast binnen bij de brandweer. In het gebied is onder meer sprake van ondergelopen straten, waaronder in Oirsbeek en Schinnen.

Vooral plaatsen die in een dal liggen worden zwaar getroffen. De problemen worden onder meer veroorzaakt doordat roosters die moeten voorkomen dat water kleine beekjes inloopt zijn dichtgeslibd met bladeren.

Ook in het noorden van Limburg zijn er problemen. In Baarlo in de gemeente Peel en Maas hebben zo'n tien woningen last van wateroverlast. De woningen staan bij een punt waar drie beken bij elkaar komen. Het water kan daar zo snel niet weg, zegt een woordvoerder van de brandweer. Speciale pompen worden ingezet om het water weg te krijgen. In de rest van de regio is het volgens de zegsvrouw rustig.

In de regio Limburg-midden is volgens een woordvoerder van de brandweer nog weinig aan de hand. "We hebben wel wat overlast, maar het valt reuze mee." In Brabant Zuid-Oost heeft de brandweer eenzelfde verhaal. "Het heeft hier wel langdurig geregend, maar we hebben nog niet heel veel klachten over wateroverlast binnengekregen." De woordvoerder verwacht dat dit beeld aanhoudt. "Het zal niet nodig zijn extra maatregelen te treffen."

Het Waterschap Aa en Maas meldt echter dat er vooral in de regio's Deurne en Cuijk sprake is van volle beken en sloten. Vooral landbouwgrond staat onder water. "Door de aanhoudende regen is de bodem verzadigd."

Het waterschap stelt alle hens aan dek te hebben. Plaatselijk worden panden en bedrijven met zandzakken tegen overlast beschermd. Medewerkers controleren afvoeren op verstopping door taken en bladeren. Ook draaien de gemalen op volle toeren om het water zo goed en snel mogelijk af te voeren. Via de Zuid-Willemsvaart wordt ook extra water afgevoerd.

Wereldleiders het eens over vrije handel

De leiders van de drie grootste economieën ter wereld -de Verenigde Staten, China en Japan- hebben zaterdag toegezegd zich te zullen inzetten voor vrije handel. Het lijkt erop dat twisten over valuta even opzijgeschoven zijn.

De beloftes werden gedaan op de top voor Aziatisch-Pacifische economische samenwerking (APEC), een dag nadat de top van de G20 in Zuid-Korea ten einde kwam. Die leidde vooral tot meer onenigheid en hoewel de helft van de leiders van de G20 ook op de APEC-top aanwezig waren, was van de onwil die Seoul kenmerkte in Yokohama weinig te merken.

De Chinese president Hu Jintao beloofde om de markten van zijn land open te houden en te pogen een evenwichtigere handel te bewerkstelligen. Ook zei hij dat de waarde van de yuan geleidelijk aangepast zal worden -Washington klaagt dat die kunstmatig laag gehouden wordt. "De internationale gemeenschap moet protectionisme in alle vormen tegengaan", aldus Hu.

Söderling knokt zich langs Llodra

Robin Söderling heeft zich met alle nodige moeite geplaatst voor de finale van het ATP Masters Series-toernooi van Parijs. De Zweed was in de halve finale Michael Llodra de baas met 6-7(0), 7-5 en 7-6. In de finale treft hij de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Gaël Monfils.

De eerste set verliep zonder breaks, waarna Llodra in de tie-break oppermachtig was. In de tweede set, die evenals de rest van de wedstrijd van een hoog niveau was, brak de Zweed Llodra op 5-5 en haalde daarna de set binnen. In set drie nam de nummer vier van de plaatsingslijst direct een break voorsprong, maar zag Llodra terugkomen in de wedstrijd.

In de slotfase van de set kregen beide spelers matchpoints, maar zag het Franse publiek Llodra deze niet benutten. Söderling sloeg op zijn tweede matchpoint wel toe, waardoor hij morgen zijn eerste Masters Series finale speelt.

Schild verslaat Riesch op slalom

Marlies Schild heeft in het Finse Levi de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de slalom bij de vrouwen gewonnen. De Oostenrijkse skiester bleef Maria Riesch 0,03 seconden voor. Tanja Poutiainen eindigde als derde. Voor Schild was het haar 24e wereldbekerwedstrijdzege.

In de eerste run zette Riesch de snelste tijd neer en ze begon aan de tweede manche met een voorsprong van 0,81 op Schild. De Duitse kende echter een teleurstellende tweede run en moest Schild uiteindelijk voor zich laten.

Derksen dist België als WK-partner

Johan Derksen heeft vrijdag in het programma Voetbal International op RTL 7 hard uitgehaald naar België als partner voor het WK-bid van 2018. Volgens Derksen zijn de zuiderburen 'een blok aan het been' van Nederland.

"Ieder stadion in België is een bouwval", aldus de voetbalanalist. "De Belgen zijn er niet in geslaagd de afgelopen jaren een regering te formeren, moeten die dan in anderhalf jaar nog vijf nieuwe stadions bouwen, das toch Godsonmogelijk? Slechte partner."

Derksen: "De Belgen trekken Nederland niet over de streep. Dat is gewoon een blok aan je been." De kans dat Nederland en België het WK binnenslepen lijkt sowieso erg klein. Afgelopen week bleek dat wedkantoor Unibet het wedden op het Nederlands-Belgische WK-bid zelfs heeft opgeheven. Derksen zelf is altijd tegenstander geweest van het organiseren van een WK in Nederland.


Johan Derksen dist België als WK-partner Nederland

Epic Mickey de mooiste Wii-game ooit, aldus Spector

Epic Mickey zal het mooiste spel voor de Wii zijn als het uitkomt. Sterker nog, het zal het mooiste spel ooit zijn voor de Wii. Tenminste, dat beweert Warren Spector, baas van Junction Point Studios, de uitgever van Epic Mickey.
 

"Ik denk dat dit het mooiste spel ooit wordt voor de Wii. Volgens mij bereikt het qua grafische vormgeving een punt dat de beste Disney-voortbrengselen moeten bereiken," aldus Spector. "En ik denk dat dit de mensen aan zal spreken. Of je nu een Disney-fan bent of niet, je zult Disneys creativiteit meer gaan waarderen."

Spector beweert zelfs dat het spel uniek is, maar dat de gamer zelf kan zorgen dat het spel speelt als bijvoorbeeld een Mariospel of een Zeldaspel... Oftewel, het zou best wel eens de moeite waard kunnen zijn om dit spel in de gaten te houden.

Epic Mickey wordt op 26 november uitgebracht voor de Nintendo Wii.

 

[WB] Beckert wint 3km bij afwezigheid Sábliková

Stephanie Beckert is de winnares geworden van de 3.000 meter in Heerenveen. Doordat de torenhoge favoriete Martina Sábliková op het laatste moment afzegde lag de strijd open.

De meeste Nederlandse dames kwamen al vroeg in het schema in actie. Jorien Voorhuis nam het in de vierde rit op de Christine Nesbitt. De Canadese reed met 4.08,78 een sterke tijd. Voorhuis kwam niet verder dan 4.11,84, wat op dat moment al de vierde tijd was. Ze was echter nog wel ruim sneller dan Moniek Kleinsman en Irene Schouten, die in de daaropvolgende ritten respectievelijk 4.15,34 en 4.18,57 reden. Ook Marije Joling was langzamer maar met 4.12,37 reed ze wel een persoonlijk record.

In de eerste rit na de dweil kwam Ireen Wust in actie tegen wereldrecordhoudster Cindy Klassen. De Nederlandse begon goed, maar had een sterk oplopend schema waardoor Klassen uiteindelijk langszij kon komen. Die won dan ook de rit in 4.07,19. Wust kwam tot 4.08,11. Door het afzeggen van Sábliková moest Kristina Groves alleen rijden. Zonder tegenstandster reed ze naar 4.08,11. In de slotrit kwam Stephanie Beckert in actie. De Duitse, die vorig jaar vaak tweede werd achter Sábliková, profiteerde optimaal van de afwezigheid van de Tsjechische. Met 4.04,38 was ze verreweg de snelste.

Uitslag 3.000: 

# Naam Tijd
1 Stephanie Beckert (Dui) 4.04,38
2 Cindy Klassen (Can) 4.07,19
3 Kristina Groves (Can) 4.08,01
4 Ireen Wust (Ned) 4.08,11
5 Christine Nesbitt (Can) 4.08,78
11 Jorien Voorhuis (Ned) 4.11,84
12 Marije Joling (Ned) 4.12,37
18 Moniek Kleinsman (Ned) 4.15,34
21 Irene Schouten (Ned) 4.18,57

Materiaalkosten Kinect 41 euro

UBM TechInsights heeft een Kinect-unit uit elkaar gehaald om te kijken waar het nieuwe speeltje van Microsoft nu eigenlijk uit bestaat. Daar is uitgekomen dat de materiaalkosten van Kinect 35 pond zijn, zo'n 41 euro per apparaat. Dat is een leuke winstmarge voor Microsoft en verkopers.

De site vindt de technologie indrukwekkend. Ze zien het gebeuren dat er in de toekomst zoiets in televisies zelf te vinden is, zoals al eerder gemeld is. Kinect bevat chips gemaakt door PrimeSense, Marvell Technology Group, Texas Instruments and STMicroelectronics. Het heeft daarnaast nog vier microfoons, een infrarood camera en twee beeldsensoren.

Het apparaat is voor de adviesprijs van 149,99 euro in de winkel te koop. Als je denkt dat het weer eens afzetterij is: ga maar niet op zoek naar de Nintendo of Sony, want ook deze bedrijven willen natuurlijk een leuke winst maken met hun gadgets.

Kinect internals

Gerucht: Nieuwe Tomb Raider op komst?

Door een foto op de cover van het januarinummer van Game Informer gaan er geruchten dat er een nieuwe Tomb Raider-game aan zit te komen. De cover, verkrijgbaar op internet, bevat een foto van een scheepswrak, zoals onder dit bericht te zien is.

Waarom wordt daarbij meteen aan Lara Croft gedacht? Ten eerste is er de tekst die er bij staat; ‘A Survivor is Born'. Daarnaast is er informatie gelekt over een spel waarin Lara Croft schipbreuk lijdt op "een mysterieus eiland voor de kust van Japan"

In deze informatie staat onder andere dat "een jonge en onervaren Lara Croft op een verlaten eiland terecht komt en moet zien te overleven op het vijandige eiland met verschillende tegenstanders". Zowel de schipbreuk als het "leren overleven" komen aan de orde, dus heel vergezocht is de connectie niet. We zullen zien...

tomb raider teaser

Protesten Madrid tegen optreden Westelijk Sahara

Duizenden mensen hebben zaterdag in Madrid gedemonstreerd tegen het recente harde optreden van Marokko in de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie. Ten minste tien mensen kwamen daarbij om het leven.

Veel demonstranten zijn van mening dat Spanje niet stevig genoeg optreedt tegen wat zij zien als een schending van de mensenrechten door de Marokkaanse politie.

De organisatoren van de demonstratie stelden in een verklaring dat Marokko militairen en politieagenten naar het gebied heeft gestuurd om de lokale eisen voor betere werk- en leefomstandigheden de kop in te drukken en zo te markeren dat Marokko het gebied 35 jaren geleden annexeerde.

Onder de demonstranten bevonden zich onder meer Spaanse parlementsleden en vakbondsleiders. Ook acteur Javier Bardem nam deel aan de demonstratie.

Kettingbotsing in Coentunnel

In de Amsterdamse Coentunnel op de A10 zijn zaterdagmiddag zes auto's op elkaar gebotst. De kettingbotsing vond plaats in de tunnelbuis vanaf Zaanstad richting Amsterdam. Bij het ongeluk raakte niemand zwaargewond. Wel hadden enkele mensen last van hun nek, meldt een politiewoordvoerder.

Vanwege het ongeval, dat rond 13.45 uur plaatsvond, was de tunnelbuis een klein half uur afgesloten. Daarna mocht het verkeer van de andere tunnelbuis gebruikmaken. Aan beide kanten van de Coentunnel ontstond file. Ook het verkeer op de A8 had hier last van.

Rond 14.15 uur werd een rijstrook van de tunnelbuis waarin het ongeval plaats had gehad vrijgegeven, nadat de eerste twee voertuigen waren geborgen. Een kwartier later waren alle gebotste voertuigen verwijderd en werd de hele Coentunnel weer vrijgegeven.

Merckx: "Gilbert moet zich op Tour richten"

Volgens Eddy Merckx zal Philippe Gilbert zich in de toekomst moeten gaan richten op een goed klassement in de Tour de France. In de Belgische krant L'Avenir zegt de vijfvoudig Tourwinnaar dat Gilbert hoger zou moeten kunnen eindigden dan zijn ploeggenoot Jurgen Van den Broeck.

"Als hij het ervoor over heeft om een paar kilo te verliezen kan hij schitteren in de bergen," aldus Merckx. "Waarom niet? Op 2000 meter hoogte is je eigen gewicht je belangrijkste vijand. We moeten afwachten of hij ooit alles op de Tour zal willen zetten, aangezien er ook een andere renner in zijn ploeg zit die naar succes in de Tour streeft."

Merckx schat de prestatie van Van den Broeck ook hoog in, maar denkt toch dat Gilbert verder kan komen. "Zijn vijfde plaats is geen toeval. Dat had hij in 2009 al kunnen presteren, als hij na zijn val in de ploegentijdrit niet in dienst van Evans was gaan rijden. Maar uiteindelijk denk ik dat Philippe meer kans heeft om te schitteren in de Tour dan Jurgen. Hij is mentaal sterker."

[WB] Kuipers positief over schaatsmijl

Simon Kuipers moest er twee jaar op wachten, maar stond vanmiddag weer op het podium. De Nederlander pakte namelijk de zilveren medaille op de 1.500 meter, die tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen werd verreden.

Kuipers, die zich komend seizoen vooral op de middellange afstanden wil gaan richten, moest alleen Shani Davis voor zich dulden. "Ik heb dit seizoen twee keer de 1500 meter gereden. Beide keren liep het erg goed", liet hij weten. "Ik ben de goede weg ingeslagen."

Daarnaast realiseerde Kuipers zich maar al te goed, dat het een lastige opgave zou worden om Davis te verslaan. "Hij is gewoon erg goed. Maar ik zat in de buurt."

Indrukwekkend afscheid Blankemeijer

Feyenoord-icoon Fred Blankemeijer is vandaag in Rotterdam gecremeerd. Ome Fred, zoals hij door algemeen directeur Eric Gudde werd genoemd, werd bij het crematorium opgewacht door spelers, trainers, stafleden en supporters, die een erehaag vormden.

Gudde legde tijdens zijn toespraak de nadruk op de enorme verdiensten, die Blankemeijer tijdens zijn 70 jaar lidmaatschap voor de club heeft gehad. "Hij is in zeventig jaar lidmaatschap en tal van functies uitgegroeid tot een symbool van clubliefde en trouw. Ome Fred is een symbool van Feyenoord geworden. Een cultuurbewaker, die het belang van de club boven alles zette."

Blankemeijer overleed in de nacht van zondag op maandag aan de gevolgen van een longontsteking.

Rutte: knokken voor provinciale VVD

Mark Rutte gaat zich voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten inzetten voor de VVD. Dat heeft hij zaterdag gezegd voorafgaand aan de 129e Algemene Vergadering van zijn partij in Arnhem.

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten worden indirect de leden van de Eerste Kamer gekozen, zo gaf Rutte aan. De 75 leden van de Eerste Kamer worden aangewezen door de leden van alle Provinciale Staten, kort na de verkiezingen hiervoor.

De coalitie neemt momenteel 35 van de 75 zetels in de Eerste Kamer in. Rutte hoopt dat zijn partij samen met coalitiepartner CDA en gedoogpartij PVV een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt. "Het is vooral belangrijk dat de drie partijen gezamenlijk een meerderheid in de Eerste Kamer krijgen. Ik ga knokken in campagnetijd dat de VVD daar ook groot wordt."

[F1] Uitslag kwalificatie GP van Abu Dhabi

In de laatste race van het seizoen zal Sebastian Vettel vanaf poleposition mogen starten. De rijder van Red Bull bleef concurrenten Lewis Hamilton en Fernando Alonso voor. In de kwalificatie voor de laatste race van het seizoen behaalde Mark Webber een teleurstellende vijfde plek. 

De kwalificatie werd een spannend duel tussen de teams van Red Bull en McLaren, met Ferrari dat net aan kon haken. De snelste poging van Red Bull-coureur Vettel was 26 duizendsten sneller dan de beste poging van Lewis Hamilton.

Alonso wist zich tijdens een ultieme poging naar voren te rijden. Het zag er lange tijd naar uit dat de coureur van Ferrari niet hoger zou eindigen dan de subtop, maar de Spanjaard zette dit op het laatste moment recht. Ook de teamgenoten van Alonso en Hamilton zaten er goed bij. Button zal morgen als vierde starten, terwijl Massa de derde startrij afsluit.

De best of the rest was dit keer Rubens Barrichello, hij zal de vierde rij moeten delen met Michael Schumi Schumachter. In Q2 verraste Vitaly Petrovs teamgenoot Robert Kubica door hem te elimineren en uiteindelijk de tiende tijd te noteren.

Toro Rosso, Force India en Sauber waren wederom niet in staat om voor een verrassing te zorgen. Williams-coureur Nico Hülkenberg stelde diep teleur met een vijftiende plek, terwijl hij vorige week nog vanaf poleposition startte.

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:39.394 17
2. Lewis Hamilton McLaren 01:39.425 19
3. Fernando Alonso Ferrari 01:39.792 21
4. Jenson Button McLaren 01:39.823 23
5. Mark Webber Red Bull 01:39.925 20
6. Felipe Massa Ferrari 01:40.202 19
7. Rubens Barrichello Williams 01:40.203 26
8. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 01:40.516 20
9. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 01:40.589 25
10. Vitaly Petrov Renault 01:40.901 21
         
11. Robert Kubica Renault 01:40.780 13
12. Kamui Kobayashi Sauber 01:40.783 14
13. Adrian Sutil Force India F1 01:40.914 18
14. Nick Heidfeld Sauber 01:41.113 17
15. Nico Hulkenberg Williams 01:41.418 18
16. Vitantonio Liuzzi Force India F1 01:41.642 18
17. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:41.738 18
         
18. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 01:41.824 11
19. Jarno Trulli Lotus F1 01:43.516 11
20. Heikki Kovalainen Lotus F1 01:43.712 11
21. Timo Glock Virgin Racing 01:44.095 10
22. Lucas Di Grassi Virgin Racing 01:44.510 9
23. Bruno Senna HRT F1 Team 01:45.085 10
24. Christian Klien HRT F1 Team 01:45.296 10

Nintendo Wii 2 zit er voorlopig nog niet aan te komen

Reggie Fils-Aime, van NOA, heeft aangegeven dat er nog geen nieuwe Nintendo console aan zit te komen op dit moment. Op zijn vroegst wil hij praten over een volgende generatie consoles, als de Wii meer dan 45 miljoen keer over de toonbank is gegaan in de VS.

Om te onderbouwen waarom, liet Fils-Aime gegevens zien waaruit blijkt dat de Wii 23 procent meer verkocht dan de PlayStation 2, in hetzelfde tijdsbestek. Hij geeft toe dat er iets minder Wii's verkocht zijn in het derde jaar dat de console op de markt is, maar goed, er zijn er 30 miljoen verkocht in de VS, dus wat valt er te klagen...

"We gaan er van uit dat er nog vele Wii's verkocht zullen worden," aldus Fils-Aime. "Het kerstseizoen is belangrijker voor Nintendo dan voor andere producenten. We hebben een voorsprong als het gaat om het aantal consoles dat cadeau gedaan wordt tijdens deze periode."

Tot slot liet hij nog weten dat de DS en de Wii op respectievelijk de eerste en tweede plaats staan als het gaat om hoeveel consoles er in huishoudens in de VS staan, met 43,1 miljoen en 30,4 miljoen stuks. Hierna volgen de Xbox 360 (21,9 miljoen), PSP (17,7 miljoen) en de PlayStation 3 (13,5 miljoen).

 

Rabbae: ook na vrijspraak tegen Wilders procederen

Mohammed Rabbae blijft proberen PVV-leider Geert Wilders veroordeeld te krijgen, ook als hij in de zaak die binnenkort verder gaat wordt vrijgesproken. Dat heeft Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, zaterdag laten weten.

Op het proces tegen Wilders is veel kritiek, ook van zijn politieke tegenstanders. Zo zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi dat het proces averechts werkt. GroenLinks-leider Femke Halsema stelde eerder dat ze zich ongemakkelijk voelt met de toevoeging 'oud-GroenLinks-Kamerlid' als het over Rabbae gaat. "Hij doet zijn uitspraken bepaald niet namens ons."

Dit bracht Rabbae er uiteindelijk toe zijn lidmaatschap van GroenLinks op te zeggen, hij voelde zich er niet meer thuis. Rabbae erkent dat er verschillende motieven zijn om tegen het proces te zijn. "Maar het is een principezaak. De vraag is of iemand alle ruimte mag hebben om een bepaalde groep te discrimineren."

Rabbae wijst erop dat politici in Frankrijk, Duitsland en Engeland ook zijn vervolgd en veroordeeld voor uitspraken die 'minder erg zijn dan die van Wilders'. "Dat is een belangrijk signaal. Moslims krijgen door zo'n veroordeling weer vertrouwen in de rechtsstaat."

Vrijdag maakte Rabbae namens verschillende organisaties in de strafzaak tegen Wilders bekend dat binnenkort concrete stappen worden genomen om 'de rol van het OM te corrigeren'. Het Openbaar Ministerie ging pas over op vervolging van Wilders toen het daar door het gerechtshof toe gedwongen werd.

In de rechtszaak eiste het OM uiteindelijk vrijspraak. Dat proces moet opnieuw worden gevoerd omdat de rechters de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Maandag kondigen de organisaties in een persconferentie aan welke stappen tegen het OM worden genomen. "Daar zijn we nog niet uit. Zondag hebben we daar een overleg over."

Rosenthal wil meer van regering Birma

Nederland vindt dat de regering van Birma na Aung San Suu Kyi ook andere politieke gevangenen moet vrijlaten. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept daar toe op in een reactie op de vrijlating van de oppositieleidster.

Rosenthal: "Natuurlijk ben ik verheugd over de vrijlating van mevrouw Aung San Suu Kyi. Maar we mogen nooit vergeten dat ze in 1990 de verkiezingen won en dat die haar ontstolen zijn omdat ze werd opgesloten. Ze is voor mij de winnaar van de verkiezingen van vorige week. Haar vrijlating heeft politiek alleen betekenis als er geen voorwaarden aan zijn verbonden en dat is onduidelijk. Ze moet onbeperkt haar burgerrechten kunnen uitoefenen. Ik roep de Birmese regering op die te garanderen en ook alle andere politieke gevangenen vrij te laten."

[WB] Davis troeft weer de Nederlanders af

Shani Davis heeft na de 1.000 meter van gisteren vandaag ook de 1.500 meter op zijn naam geschreven tijdens de wereldbeker wedstrijden in Heerenveen. Net als gisteren bleef hij een trio Nederlanders voor, waarvan Simon Kuipers en Mark Tuitert op het podium eindigden.

De Noor Mickael Flygind-Larsen zette als eerste een goede tijd neer met 1.46,71. In de vijfde rit probeerde voormalig Nederlands kampioen Rhian Ket hieronder te duiken. Hij versloeg zijn opponent Konrad Niedzwiedzki wel, maar de tijd van Flygind-Larsen bleek voor hem te hoog gegrepen. Ket zette 1.47,75 op de klok.

De nummer twee van het WK allround van vorig jaar, Jonathan Kuck, kon nog niet verbazen. Met 1.47,31 kwam hij niet aan de tijd van Flygind-Larsen. Stefan Groothuis ging wel onder de tijd van Larsen. Onderweg was hij ruim sneller, maar leverde in de slotronde wel veel in, desondanks was zijn 1.46,35 snel genoeg.

Wouter Olde Heuvel (1.46,75) en Enirco Fabris (1.46,90) kwamen in rit negen niet aan deze tijd. Mark Tuitert deed wel een succesvolle poging. De olympisch kampioen pakte de winst in de slotronde en zette 1.45,95 op de klok in Thialf. De elfde en voorlaatste rit was de koningsrit tussen Shani Davis en Simon Kuipers.

Davis nam snel een voorsprong van een halve seconde in de rit en daar profiteerde hij in de slotronde optimaal van. Hij versloeg Kuipers en reed 1.45,04, terwijl Nederlands kampioen Kuipers 1.45,48 nodig had.

In de slotrit verpestte Denny Morrison zijn start, waardoor alleen Harvard Bøkko nog kans kon maken op een goed resultaat. De Noor eindigde echter pas als negende, waardoor Davis andermaal kon winnen.

Uitslag 1.500 meter heren

# Schaatser Nat. Tijd
1 Shani Davis VS 1.45,04
2 Simon Kuipers Ned +0,44
3 Mark Tuitert Ned +0,91
4 Stefan Groothuis Ned +1,31
5 Mikael Flygind-Larsen Noo +1,67
6 Wouter Olde Heuvel Ned +1,71
14 Rhian Ket Ned +2,71

Rutten wil vervanger voor Afellay halen

Er is een grote kans dat Ibrahim Afellay na de winterstop naar FC Barcelona vertrekt. De laatste dagen zwellen de geruchten rond een vertrek van de middenvelder van PSV steeds meer aan.

Daarnaast bevestigde technisch directeur Marcel Brands gisteren dat de Catalaanse formatie zich inderdaad bij PSV heeft gemeld. Afellay is na dit seizoen transfervrij, dus het is voor PSV zaak om nog zoveel mogelijk voor de middenvelder binnen te halen.

Mocht Afellay in de winterstop inderdaad vertrekken, dan wil PSV proberen een vervanger voor hem te halen. Ook Rutten heeft zich inmiddels uitgelaten over de komst van een versterkende speler, mocht de jonge speler naar zijn droomtransfer krijgen.

Wedstrijd Roda JC - Utrecht afgelast

De wedstrijd tussen Roda JC en FC Utrecht, die zaterdagavond in het Parkstad Limburg Stadion zou worden afgewerkt, is afgelast. Dat maakte de Limburgse ploeg zaterdag bekend na een controle van het veld door de KNVB.

De hevige regenval van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat de grasmat niet bespeelbaar is. Een nieuwe datum voor de wedstrijd is nog niet gegeven. Vrijdag werd de wedstrijd tussen Willem II en de Graafschap ook al afgelast door de overtollige regen.

Disney gaat minder investeren in console-games

Bob Iger, de grote baas van Disney, heeft aangegeven dat Disney waarschijnlijk in de toekomst minder zal gaan investeren in console-games. In plaats van investeren in deze games zal het bedrijf gaan investeren in games voor nieuwe media zoals apps voor telefoons en social network-games.

“We’ve seen a pretty big shift in games from console to what I’ll call multi-platform, everything from mobile apps to social networking games, and by putting John Pleasants in to run games, not only will be the focus on turning those businesses into profitability, but diversifying our presence in the business,” aldus Iger. “It’s our goal not only to be profitable, but obviously to get there by shifting our investment and reducing our investment too." “We probably will end up investing less on the console side than we have because of the shift we’re seeing in consumption and have a presence, albeit with probably less investment, in terms of game manufacturing on some of the newer platforms.”

Disney heeft dit jaar de racer Split/Second en platformer Toy Story 3 uitgebracht. Voor de komende tijd staan Epic Mickey voor de Wii en Tron Evolution voor de PS3, 360 en Wii op het releaselijstje.

Epic Mickey

'Ook Inter stoort zich aan selectiebeleid Oranje'

Internazionale is volgens Italiaanse media niet gelukkig met de keuze van bondscoach Bert van Marwijk om Wesley Sneijder te selecteren.

De middenvelder viel vorige week tegen Brescia in de rust uit. Sneijder bleek met bloedarmoede te kampen. De Oranje-international kreeg daarom woensdag rust van Inter-trainer Rafael Benítez. Zonder Sneijder speelde de Italiaanse kampioen gelijk tegen Lecce (1-1).

Benitez hoopt zondag wel een beroep te kunnen doen op de oud-Ajacied. Inter gaat dan de confrontatie aan met lijstaanvoerder én stadgenoot AC Milan. In voorbereiding op de Italiaanse topper werkt Sneijder een aangepast trainingsprogramma af.

Inter vindt de oproep voor Oranje te vroeg komen voor de spelmaker. De Italiaanse topclub hoopt Sneijder voldoende rust te bieden om te herstellen. Van Marwijk liet eerder al weten zich niets aan te trekken van kritiek op zijn selectiebeleid. "Ik ben hier niet om vrienden te maken", zei de bondscoach van Oranje op een persconferentie.

Pedrosa moet vier weken rust houden

Motorcoureur Dani Pedrosa zal nog tenminste vier weken rust moeten houden, dan pas zal hij hersteld zijn van zijn gebroken sleutelbeen die hij opliep tijdens een crash in Japan. De Spanjaard maakte het seizoen wel af, maar er werd bij hem vastgesteld dat de onderste zenuw in de buurt van zijn sleutelbeen ontstoken is geraakt.

"Ik wist dat er iets mis was met mijn arm, omdat ik na de operatie niet helemaal beter was geworden", aldus Pedrosa. "Ik maakte me wel zorgen, want na Estoril had ik een onderziek die niets opleverde. Ik weet uit ervaring dat het tijd kost om te herstellen van een blessure, maar nu duurde het wel heel lang. Ik weet nu gelukkig wat er aan de hand is."

"Hopelijk zijn de vier weken rust genoeg om de ontsteking te laten verdwijnen en kan ik in december met revalideren beginnen", ging de Spanjaard verder. "Ik wil graag aan de wintertests beginnen, omdat we in Valenca ook een goede test hadden."

[WK] Brazilië naar de finale tegen Rusland

De volleybalsters van Brazilië en Rusland spelen zondag net als vier jaar terug de finale van het WK. Rusland rekende eerder vandaag al af met de Verenigde Staten. De Brazilianen kwamen met 2-0 in sets achter tegen Japan, maar wisten zich toch in vijf sets langs het gastland te knokken: 22-25, 33-35, 25-22, 25-22, 15-11.

Rusland pakte in 2006 haar eerste wereldtitel. Olympisch kampioen Brazilië werd nog nooit wereldkampioen.

Vacansoleil-renner Ricco: "De Cobra is dood"

Wielrenner Riccardo Ricco heeft naar eigen zeggen definitief afgerekend met zijn 'bad-boy imago'. De 27-jarige Italiaan maakte in het voorjaar zijn rentree na een schorsing van twee jaar wegens dopinggebruik. De straf heeft hem volwassen gemaakt. "De Cobra is dood", zegt Ricco doelend op zijn bijnaam van vroeger vanwege zijn giftige karakter op de fiets. "Ik ben rustiger en volwassen geworden."

"Ik ben niet meer zo agressief als vroeger", vervolgt Ricco tegen Cyclingnews. "In het verleden zat het me dwars als de Italiaanse kranten meer schreven over bijvoorbeeld Ivan Basso of Vincenzo Nibali, maar nu niet meer."

Ricco staat sinds augustus onder contract bij de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil. Hij voelt zich er thuis. "Ik heb me goed aangepast. Het is wel heel anders dan de teams waar ik in het verleden voor gereden heb. Er is veel minder stress en druk. Ik ben er zeker van dat we een sterk team op de been brengen volgend jaar, maar het is nog te vroeg om te zeggen wie mij in de bergen gaat ondersteunen."

De Italiaan wil komend seizoen schitteren in de grote rondes. Ricco is vol goede moed dat Vacansoleil een uitnodiging krijgt. "Gezien de UCI- ranglijst moeten we toegelaten worden tot de Giro en de Tour." Vooral de Giro spreekt hem aan. "Het parcours ziet er echt goed uit. Het is extreem zwaar en geschikt voor renners met uithoudingsvermogen. Ik ga niet zeggen dat ik de Giro wil winnen of op het podium wil eindigden, maar ik ga gewoon lekker fietsen en proberen de mensen te vermaken."

"Suárez probeert arbitrage altijd iets wijs te maken"

Niklas Moisander staat zondag met AZ tegenover Ajax. De Finse oud-Ajacied weet hoe hij aanvaller Luis Suárez moet bestrijden. Moisander weet dat de kracht van Ajax voorin ligt met Luis Suárez en Mounir El Hamdaoui.

"Het zijn twee topspitsen, Suárez en El Hamdaoui zijn de beste spitsen van Nederland", zei de Fin tegen Voetbal International. "Voor mij is dat een uitdaging. Vooral de duels met Suárez zijn nóóit saai. Suarez moet je kort en agressief dekken."

"Je moet hem geen kans geven om te draaien. Dat is ontzettend moeilijk en soms wel eens een beetje irritant. Suarez probeert altijd alles om overtredingen uit te lokken en de scheidsrechters iets wijs te maken. Dat is lastig, maar tegelijkertijd een mooie kans om mezelf op dat niveau te testen", vervolgt Moisander, die in het verleden bij Ajax speelde.

"Het is voor mijn gevoel lang geleden dat ik bij Ajax zat. Daarbij heb ik nooit het eerste elftal gehaald, dus in de Arena heb ik bijna nooit gestaan. Wel kom ik zondag een aantal jongens tegen met wie ik nog gespeeld heb: Urby Emanuelson, Jan Vertonghen en Rasmus Lindgren. Contact heb ik trouwens niet meer met hen, maar zondag maak ik wel even een praatje."

"Dat we in het bekertoernooi Ajax tegenkomen geeft me een tweezijdig gevoel. Natuurlijk wordt het een mooie wedstrijd, maar aan de andere kant had ik liever op eigen veld een amateur- of Jupiler League-club geloot. Dan is de kans door te gaan natuurlijk groter. Maar goed, als we winnen is dat meteen een grote kanshebber minder", besluit de Fins international.

[WB] Wolf weer snelste, Boer tweede

Jenny Wolf is net als gisteren de winnares geworden van de 500 meter bij de dames. De Duitse was met 38,17 bijna vier tienden sneller dan Margot Boer, die tweede werd. De derde plaats was voor Nao Kodaira, die Laurine van Riessen net voorbleef.

Marrit Leenstra was de eerste Nederlandse op de baan. Ze bleef met 39.81 was ze 0,14 langzamer dan gisteren, toen ze 20e werd. Marianne Timmer was met haar 39,17 wel sneller dan gisteren en tot dan toe de snelste schaatster.

In de zesde rit dook Bo-Ra Lee er echter al vijf honderdsten onder. Thijsje Oenema kwam net niet aan die tijd. Met 39,19 verloor ze haar race nipt van Christine Nesbitt, die 0,01 sneller was. Maki Tsuji en Heather Richardson waren met respectievelijk 38,90 en 38,87 de eersten onder de 39 seconden.

In rit tien kwam Laurine van Riessen op het ijs, die met 10,43 een uitstekende opening reed. Haar rondje viel wel wat tegen, maar met 38,82 was ze de tot dan toe snelste. Margot Boer dook daar in de volgende rit onder. Zowel Boer (38,54) als haar opponente Nao Kodaira (38,77) waren sneller dan Van Riessen.

In de slotrit kwamen ze twee snelste dames van gisteren in actie. Jenny Wolf, gisteren ook al de snelste, was vandaag met haar 38,17 ook weer oppermachtig. De nummer twee van gisteren Sang-Hwa Lee viel tegen met haar zevende plaats.

Uitslag 500 meter dames

# Schaatster Nat. Tijd
1 Jenny Wolf Dui 38,17
2 Margot Boer Ned +0,37
3 Nao Kodaira Jap +0,60
4 Laurine van Riessen Ned +0,65
5 Heather Richardson VS +0,70
6 Maki Tsuji Dui +0,73
9 Marinanne Timmer Ned +1,00
11 Thijsjej Oenema Ned +1,02
19 Marrit Leenstra Ned +1,64

Sonya Blade in Mortal Kombat

Een gelekt plaatje van het karakterselectie-scherm van Mortal Kombat laat ons Sonya Blade zien. Sonya is nog niet officieel als karakter aangekondigd door NetherRealm Studios en het zou raar zijn als ze er uiteindelijk niet bij zal zitten. Mortal Kombat staat gepland voor een release ergens in het eerste jaar van 2011.

Sonya was erbij vanaf de eerste Mortal Kombat en is samen met Chun-Li van Street Fighter één van de eerste vrouwen in vechtgames. Hieronder is het plaatje te zien en bekijk hier de laatste trailer van het spel dat het karakter Sub Zero uitlicht.

Sonya Blade

Tijdschrift: SINT

Vandaag is de goede Sint in Nederland aangekomen. Als kind is dat natuurlijk aanleiding om je schoen te zetten, maar hoe kom je als volwassene nou een beetje in de echte sinterklaasstemming? In navolging van diverse bekende Nederlanders, zoals Youp van 't Hek en Linda de Mol, heeft nu ook Nederlands bekendste buitenlander een eigen glossy. 'Het 5 decembergevoel voor grote mensen' prijkt er trots op de kaft. Zorgt SINT ervoor dat we echt zin krijgen in pakjesavond?

 

Advocaat: "Geen EK, ben ik weg"

Dick Advocaat moet zich met Rusland zien te plaatsen voor het EK van 2012. De bondscoach speelt met de Russen woensdag een oefenwedstrijd tegen België, het land dat hij verruilde voor Rusland.

Advocaat was pas net begonnen bij België toen hij een aanbieding van Rusland niet kon weerstaan. "Ik begrijp de commotie die is ontstaan, maar ik begrijp het ook niet. Ik weet dat ik had getekend, maar ik kwam mijn verplichtingen tegenover de bond toch netjes na?", aldus Advocaat in Het Nieuwsblad

"Niemand in deze zaal had de aanbieding die ik kreeg (6 miljoen euro per jaar, red.) geweigerd. Niemand. Het speelde mee dat deze Russische generatie een goede generatie is. Ik leidde een groot aantal spelers op bij Zenit. Ze staan qua ervaring verder dan de Belgen. Niet qua talent. België heeft heel veel talent."

Advocaat liet weten dat zijn opdracht bij Rusland simpel is: kwalificatie voor het EK. "Misschien keer ik nog eens terug naar België. Lekker dichtbij. Ik weet: als ik me niet kwalificeer met Rusland, ben ik daar ook weg."

'Nog meer geld voor Feyenoord'

Het ziet er naar uit dat Feyenoord opnieuw een kapitaalinjectie krijgt met behulp van Pim Blokland. De Rotterdamse zakenman pompte eerder zeventien miljoen euro in de Rotterdamse ploeg, maar gaf aan dat hier nog eens dertien miljoen bovenop zal gaan komen.

Blokland vertelde dat hij een mondelinge toezegging heeft van investeerders om nog meer geld in Feyenoord te steken.  Eerder was hij met negen andere investeerders verantwoordelijk voor een bedrag van zeventien miljoen om de Rotterdamse ploeg uit de schulden te helpen.

Met deze actie hoopte Blokland dat andere investeerders ook aangemoedigd zullen worden om Feyenoord uit de problemen te helpen en dit lijkt te werken. In ruim voor de miljoenen krijgen de investeerders bijna de helft van de aandelen van Feyenoord in handen. Ook nemen ze met twee of drie personen zitting in de Raad van Commissarissen.

[Video] Pijnlijke uittrap keeper

Tijdens de wedstrijd tussen Melville Celtic en Ballymahon B in de Ierse derde divisie vond er een pijnlijk moment plaats voor de keeper van de thuisspelende ploeg Melville. Hij pakte de bal op en wilde snel de uittrap nemen voor de counter. Echter trapte hij de bal vol op het hoofd van een teamgenoot en hij zag de bal tot zijn ontzetting in zijn eigen doel verdwijnen.

Zijn teamgenoot is even het bewustzijn kwijtgeweest, maar schijnt inmiddels alweer volledig hersteld te zijn.

Grand Theft Auto III is beschikbaar voor de Mac

Rockstar en TransGaming hebben gisteren laten weten dat de Grand Theft Auto-trilogie bestaande uit GTA III, GTA Vice City en GTA San Andreas, beschikbaar zijn voor de mac. Alle drie de games zijn de komende dertig dagen beschikbaar op GameTreeMac voor $14,99 per stuk.

Na deze dertig dagen zal de game beschikbaar zijn in verschillende winkels in Amerika en Europa. TransGaming is erg blij dat de trilogie uitkomt op de mac want GTA was één van de meest gewilde games in de mac-gemeenschap volgens de uitgever. Daarnaast zijn ze ook erg blij dat ze kunnen deelnemen aan het uitbreiden van de game-gemeenschap op de mac.

VC
Lock and load voor de mac-versie

[WvdW] Voorbeschouwing Roda JC - FC Utrecht

Komend weekend staat er weer een volledige speelronde in de Eredivisie op het programma. Deze week hebben we gekozen voor twee subtoppers, aangezien er volgend weekend weer een kraker op de rol staat. De Wedstrijd van de Week is het treffen tussen Roda JC en FC Utrecht.

Roda JC Kerkrade


Roda JC Kerkrade doet het nog altijd uitstekend in de Eredivisie. De Limburgers draaien in de top van de competitie mee en hebben slechts zeven punten achterstand op koploper FC Twente. Bovendien verloor de formatie van Harm van Veldhoven dit seizoen pas één keer. Daar staan echter wel zes gelijke spelen tegenover, waardoor de ploeg veel punten mis is gelopen.

Afgelopen weekend deelde Roda JC Kerkrade de punten met Feyenoord, dat in eigen huis gelijk speelde (1-1). De ploeg uit Kerkrade kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar wist deze marge niet vast te houden. In de slotfase van het duel kwamen de Rotterdammers alsnog langszij, waardoor zij weer een broodnodig punt aan het conto toe konden voegen.


Harm van Veldhoven wil wedstrijden eerder beslissen


"Het gelijkspel van afgelopen weekend tegen Feyenoord vond ik uiteindelijk terecht. Natuurlijk was het teleurstellend dat we net als tegen NEC en Willem II een tegendoelpunt in de slotfase incasseerden. Ook hadden we de wedstrijd in een eerder stadium kunnen beslissen. Maar ik heb ook veel positieve dingen gezien"
, blikte Van Veldhoven terug.

FC Utrecht

FC Utrecht doet het tot op heden prima in de hoogste Nederlandse voetbalklasse. De ploeg staat op de achtste plaats en pakte tot dusver negentien punten. Daarnaast acteren de Domstedelingen ook nog in de Europa League, waar zij nog een kleine kans hebben op het behalen van de volgende ronde. Dan zullen de wedstrijden tegen respectievelijk SC Napoli en Liverpool wel gewonnen moeten worden.

Vorig weekend slaagde FC Utrecht er niet in om PSV te verslaan. In een knotsgekke wedstrijd, waarin ook twee keer rood werd getrokken, verloor de ploeg van trainer Ton du Chatinier met 2-1. Er had voor de thuisploeg meer in kunnen zitten, aangezien de Eindhovenaren al in de eerste helft tien man stonden, vanwege een rode kaart voor Jonathan Reis. In de tweede helft werd dit echter weer recht getrokken, nadat ook Jacob Lensky mocht gaan douchen.


Ton du Chatinier hoopt op aanhaken bij subtop (Victor van Werkhoven/Wikimedia Commons)


De ploeg uit de Domstad kan tegen Roda JC niet over Nana Asare beschikken. Ook Jakob Mulenga en Micael Zullo zullen het duel tegen de Limburgers niet van dichtbij meemaken. Tot slot is ook Ismo Vorstemans nog absent. Het duel tegen Roda JC is een wedstrijd, waarin in elk geval een goed resultaat behaald moet worden. Du Chatinier: "Willen we bijblijven, dan moeten we daar een goed resultaat halen. Bij voorkeur een overwinning natuurlijk, maar we moeten niet verliezen. Als je verliest is het ook een lange reis terug."

Historie

Het treffen tussen Roda JC en FC Utrecht staat komend weekend voor de 61e keer op het programma. Beide ploegen ontlopen elkaar, op basis van het aantal overwinningen niet veel. De Limburgers gingen 25 keer met de zege aan de haal, waar de Domstedelingen 21 maal de beste waren. Daarnaast werd er ook nog 14 keer gelijk gespeeld.

Roda JC boekte zijn grootste zege op 23 januari 1977. Toen werd het, mede door de doelpunten van xxx, 6-2. FC Utrecht boekte in het jaar 1984 zijn grootste zege door met 4-0 van de Limburgse ploeg te winnen. Het hoogste aantal doelpunten staat op naam van het jaar 2003. Toen eindigde het treffen tussen beide ploegen met 4-4. Igor Glusevic (FC Utrecht) en Yannis Anastasiou (Roda JC) vonden beide twee keer het net. Daarnaast scoorden onder meer ook Patrick Zwaanswijk en Dirk Kuyt.

Laatste vijf ontmoetingen:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
16/05/2010 Eredivisie (play-offs) FC Utrecht Roda JC 4 - 1
13/05/2010 Eredivisie (play-offs) Roda JC FC Utrecht 0 - 2
23/01/2010 Eredivisie Roda JC FC Utrecht 2 - 0
23/10/2009 Eredivisie FC Utrecht Roda JC 2 - 1
08/03/2009 Eredivisie Roda JC FC Utrecht 0 - 0


Wedstrijdinformatie


Het duel tussen Roda JC en FC Utrecht, dat zaterdagavond wordt gespeeld, staat onder leiding van Kevin Blom. Er wordt rond de klok van 19:45 uur afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion. Mochten de Limburgers winnen, dan blijven zij in de top vijf staan. Gaan de Utrechters met de zege aan de haal, dan naderen zij diezelfde top vijf.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

'Girostart in Washington nog steeds mogelijk'

Het lijkt er nog steeds op dat de Giro d'Italia in 2012 aan de andere kant van de oceaan van start zal gaan. Ondanks dat de Internationale Wielerunie tegen het idee is, zegt de Amerikaan Mark Sommers dat een start in Washington nog steeds tot de mogelijkheden behoord.

"We praten elke week met RCS en dat zijn erg positieve gesprekken," aldus de voorzitter van de projectgroep. "Tegen het eind van dit jaar of begin volgend jaar zal de beslissing vallen is ons gezegd. Zeker is dat het project voor hen veel waarde heeft en het onze hoofdstad en Amerika als geheel veel oplevert. En met twee partijen die ergens baat bij hebben, zijn de kansen op een goede afloop behoorlijk goed."

Stybar dit weekend gewoon van start

Zdenek Stybar zal dit weekend gewoon in actie komen tijdens veldritten. De Tsjechische wereldkampioen kampte sinds deze week met een rugblessure, maar dat is voldoende hersteld om weer van start te kunnen gaan

"Ik heb een aantal speciale oefeningen gedaan om de rug te ontlasten," zei de renner van Fidea. "De problemen zullen hiermee niet helemaal verdwijnen, maar dit weekend start ik in Hamme-Zogge."

Uitslag derde vrije training Abu Dhabi

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Duitser was teamgenoot Mark Webber 1,3 tienden te snel af. Lewis Hamilton reed de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Jenson Button.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:40.696 18
2 M. Webber Red Bull 1:40.829 +0:00.133 15
3 L. Hamilton McLaren 1:41.280 +0:00.584 13
4 F. Alonso Ferrari 1:41.490 +0:00.794 14
5 J. Button McLaren 1:41.578 +0:00.882 17
6 V. Petrov Renault 1:41.689 +0:00.993 17
7 M. Schumacher Mercedes 1:41.690 +0:00.994 18
8 N. Rosberg Mercedes 1:41.729 +0:01.033 17
9 R. Kubica Renault 1:41.877 +0:01.181 18
10 N. Heidfeld Sauber 1:41.893 +0:01.197 20
11 N. Hülkenberg Williams 1:41.934 +0:01.238 18
12 F. Massa Ferrari 1:41.978 +0:01.282 14
13 R. Barrichello Williams 1:42.316 +0:01.620 15
14 K. Kobayashi Sauber 1:42.566 +0:01.870 16
15 A. Sutil Force India 1:42.587 +0:01.891 18
16 V. Liuzzi Force India 1:42.858 +0:02.162 14
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:42.993 +0:02.297 20
18 S. Buemi Toro Rosso 1:43.344 +0:02.648 18
19 H. Kovalainen Lotus 1:44.876 +0:04.180 15
20 J. Trulli Lotus 1:45.048 +0:04.352 23
21 T. Glock Virgin 1:45.050 +0:04.354 20
22 B. Senna HRT 1:45.490 +0:04.794 16
23 L. di Grassi Virgin 1:45.629 +0:04.933 22
24 C. Klien HRT 1:46.464 +0:05.768 27

Activision maakt zich nog niet druk over gebruikte games

Bobby Kotick, grote baas bij Activision, heeft aangegeven dat ze nog geen plannen hebben voor het terugdringen van tweedehands games-verkopen. Activision is er zeker van dat ze in ieder geval niet net als EA een online pass gaan instellen waarbij je er één moet kopen als je online wilt gamen met tweedehands games.

Kotick geeft aan dat Activision veel innovatiever kan zijn op dit gebied en dat wat EA doet ook niet is wat gamers willen. Gamers hebben namelijk aangegeven dat ze het prettig vinden als hun spel dat ze niet meer spelen nog iets waard is voor een nieuwe game. Kotick ziet het probleem wel van dat ze niks ontvangen aan tweedehands games maar dat proberen ze te compenseren door goede DLC aan te bieden.

Kotick gaat nog verder en zegt dat ze altijd al wel vooruitlopend zijn op dit gebied en zeker nu met meer digitale distributiemogelijkheden. Maar je moet wel goed oppassen in de relatie met je klanten, je wilt ze niet het gevoel geven dat ze belazerd worden. Klanten moeten het gevoel hebben dat er een juiste prijs-waardeverhouding is.

Wat vinden jullie bezoekers van FOK!games nou? Heeft Kotick gelijk? Is het aanbieden van goede DLC een goede manier om te compenseren dat je tweedehands games-inkomsten mist?

Bobby
De geliefde Bobby

Hogenkamp verliest finale ITF Minsk

Richel Hogenkamp heeft haar goede reeks niet weten om te zetten in een toernooioverwinning. Onze landgenote verloor de finale van het ITF-toernooi in Minsk van Lesya Tsurenko; 6-3 en 6-2.

De Doetinchemse trof in Tsurenko de nummer drie van de plaatsingslijst en ging redelijk kansloos onderuit. Na afloop twitterde Hogenkamp: "Jammer, hele week lekker gespeeld en de finale net niet."

Hogenkamp, speelster van REAAL Jong Oranje, speelde in Minsk haar tweede finale van het jaar.  Volgende week komt onze landgenote in actie tijdens de ITF in het Poolse Opole.

Aung San Suu Kyi vrijgelaten

Het huisarrest van de Myanmarese (Birmese) oppositieleidster Aung San Suu Kyi is zaterdag opgeheven. Dat heeft een regeringsfunctionaris in het Zuidoost-Aziatische land gezegd.

Een afgevaardigde van de autoriteiten ging het huis van Suu Kyi in Yangon binnen om haar de verklaring van vrijlating voor te lezen. "Ze is nu vrijgelaten", aldus de functionaris. Kort daarna werd de oppositieleidster door een dokter bezocht en betrad haar advocaat het huis.

Nadat haar partij in 1990 de parlementsverkiezingen had gewonnen en het militaire regime de uitslag had geannuleerd, heeft de oppositieleidster vijftien jaar in gevangenschap of onder huisarrest doorgebracht. In 1991 werd haar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

Het huisarrest van Suu Kyi liep zaterdag om 12.30 uur (Nederlandse tijd) af. Het was tot het laatste moment onduidelijk of de militaire junta Suu Kyi zou vrijlaten. Ondanks de onzekerheid hadden honderden aanhangers van de oppositieleidster zich bij haar huis verzameld.

Aung San Suu Kyi vrijgelaten
Aung San Suu Kyi vrijgelaten (Foto: ANP)

Hiddink ziet einde naderen

Guus Hiddink komt komende week met Turkije vriendschappelijk tegen het Nederlands Elftal. Na zijn periode in Turkije zullen er niet veel nieuwe klussen volgen.

"Het is duidelijk: een boek als dit is onherroepelijk een voorbode van een naderend einde", aldus Hiddink in De Telegraaf. "Er zullen niet nog vijf of zes hoofdstukken bij komen. Hoeft ook niet voor mij."

"Een keerzijde is er ook geweest aan het voetbal", vervolgt Hiddink. "Er is een tijd geweest, dat het voetbal me zo opslokte, dat ik bijvoorbeeld de relatie met mijn vijf broers min of meer verwaarloosde. Alles wat met voetbal te maken had, vond ik mooi en belangrijk. Voor andere dingen had ik te weinig tijd. Ongemerkt ga je in een koker leven, maar je merkt dat met het ouder worden zo'n relatie weer wordt verdiept."

Over belangstelling heeft Hiddink niet te klagen. "Aanbiedingen krijg ik nog volop. Afgelopen zomer nog informeerden Manchester City en Liverpool, maar op mijn leeftijd wil ik niet meer drie jaar lang zeven dagen per week met een club bezig zijn."

Nederlandse schermers uitgeschakeld op WK

De Nederlandse degenschermers hebben zich vandaag bij de Wereldkampioenschappen in Parijs niet geplaatst voor de kwartfinales. In de landenwedstrijd verloor het Nederlandse team met 45-35 van Duitsland.

Nederland, met Bas Verwijlen, Arwin Kardolus, Arnaud Holstege en Tristan Tulen in de gelederen, trof in Duitsland de nummer vier van het vorige WK. Oranje had zich ten koste van een 45-40-overwinning op Zwitserland geplaatst voor de kwartfinales.

Senaat: Hypotheekrenteaftrek herzien

Een meerderheid in de Eerste Kamer wil een beperking van de hypotheekrenteaftrek en vraagt het kabinet daarover na te denken. De senatoren willen een geheel nieuwe kabinetsvisie op de woningmarkt die ook uitgaat van een beperking van de hypotheekrenteaftrek. De motie heeft de steun van 38 van de 75 senatoren.

De motie was deze week in de Eerste Kamer ingediend door zeven partijen, samen goed voor 37 zetels. Zaterdag zei Eerste Kamerlid Henk ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaatsfractie in TROS Kamerbreed dat ook hij komende dinsdag voor de motie zal stemmen. De motie is ontraden door het kabinet. De regeringspartijen VVD en CDA waren er in de Eerste Kamer ook fel op tegen.

Preud'homme niet blij met selectie Janssen

Michel Preud'homme is niet blij met de uitnodiging van Theo Janssen voor het Nederlands Elftal. De middenvelder kampte de afgelopen weken met een kuitblessure en ander kleine klachten. Preud'homme had liever gezien dat Van Marwijk Janssen even zou ontzien.

"Maar ik heb geen macht om het te vermijden", stelt de Belg in AD Sportwereld. "Ik bemoei me niet met de selectie. De beslissing ligt uiteindelijk bij de speler zelf, maar als het echt medisch onverstandig is, trekken we wel aan de alarmbel. In dit geval moeten we eerst de wedstrijd tegen NAC afwachten."

"Voor spelers als Janssen, Brama en Wisgerhof is het alleen maar zwaarder geworden", vervolgt Preud’homme. "Naast de vele wedstrijden met FC Twente, op drie fronten, maken ze ook nog eens deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. Daar trainen ze op hoog niveau en al met al zorgt dat voor het risico van overbelasting."

PSPgo daalt nog verder in prijs

Eind oktober kreeg de PSPgo een wereldwijde prijsverlaging van Sony en ook in Nederland werd hij goedkoper, €179,99, om precies te zijn. Nu heeft Sony UK besloten de PSPgo in Engeland nog een keer in prijs te verlagen en wordt hij in de Sony Store aangeboden voor ongeveer €150,-.

De PSPgo is in de Sony Store beschikbaar in het zwart of in het wit. Er is nog niet bekend of deze prijsverlaging ook in Nederland doorkomt want de PSPgo kost in de Sony Store van NL gewoon nog €250,-, wat duurder is dan de meeste retailers nu al aanbieden.

PSP Go

[NBA] Elson wint weer met Utah

Francisco Elson blijft met zijn ploeg Utah Jazz aan de winnende hand in de NBA. De Rotterdammer had vrijdag met vijf speelminuten wel slechts een beperkte bijdrage in de 90-86 winst van Utah op Atlanta Hawks. Daarin scoorde hij niet. Het is al de derde zege binnen een week voor Utah, dat eerder won van Orlando Magic en Miami Heat.

Kevin Love was de grote man bij Minnesota Timberwolves in de wedstrijd tegen New York Knicks. Hij maakte maar liefst 31 punten en pakte ook nog eens dertig rebounds. Daarmee had hij een heel belangrijk aandeel in de uiteindelijke 112-103 zege.


(Foto: Novum)

B. Peeters wil coach van Barcelona worden

Bob Peeters is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer, maar steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. "Ik wil mijn drie jaar Cercle uitdoen. Daarna zien we wel weer", vertelt de 36-jarige Peeters aan Het Belang van Limburg. "Maar dat ik ambitieus ben, steek ik niet weg. Het is mijn hoop om ooit Barcelona te trainen. En ik ga ervan uit dat mijn spelers ook de ambitie hebben om het zo ver te schoppen. De kans dat het ooit lukt, is klein. Maar ik wil het maximum eruit halen."

Met Cercle staat Peeters achtste in de Belgische Jupiler League, één plek boven stadgenoot Club Brugge. De oud-speler van Roda JC en Vitesse valt totnogtoe niet alleen op door goede prestaties, maar ook door zijn felle manier van coachen.

"Toen ik eraan begon, heb ik me de vraag gesteld: ofwel ga ik ervan uit dat ik met volwassenen te doen heb en houd ik me gedeisd ofwel bewaar ik mijn eigenheid? Ik doe dat laatste", aldus Peeters. "Ik zie collega's soms zaken noteren die ze tijdens de rust dan bijsturen. Maar dan zijn veel spelers die bewuste fase al vergeten. Ik coach heel veel onmiddellijk na de actie. Ik weet uit ervaring hoe belangrijk een schouderklopje kan zijn tijdens de wedstrijd. Bovendien heb ik geen zittend gat."

IMF bereid Ierland te helpen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid om Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, in de toekomst te helpen als dat nodig is. Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zaterdag.

"Ik heb nog geen contact gehad met Ierland", zei Strauss-Kahn. "We hebben ook geen verzoek gehad tot steun. Ik denk dat Ierland de problemen zelf kan oplossen."

De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan zei vrijdag dat Ierland goed gefinancierd is tot juni volgend jaar en over aanzienlijke kasreserves beschikt. Het zal daarom geen beroep doen op het EU-noodfonds voor hulp. Een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreepte vrijdag dat Ierland niet om steun heeft gevraagd.

IMF bereid Ierland te helpen
IMF bereid Ierland te helpen (Foto: ANP)

Politie vindt zwaar vuurwerk in Drenthe

De politie Drenthe heeft vrijdagavond in Roderesch 1000 tot 2000 kilo illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen. Drie verdachten zijn aangehouden. Dit meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zaterdag.

De politie viel in Roderesch een autobedrijf binnen. Twee bestelauto's stonden vol geladen met vuurwerk, klaar voor vertrek. De bestuurders van deze auto's werden aangehouden, evenals de 64-jarige eigenaar van het bedrijf.

Het vuurwerk is afkomstig uit Polen en Duitsland. "Het behoort tot de zwaarste categorie", aldus de woordvoerster.

[NBA] Nieuwe eigenaar voor Golden State Warriors

Het team van de Golden State Warriors krijgt een andere eigenaar. De verkoop van de ploeg van Nederlander Dan Gadzuric is goedgekeurd door het bestuur.

De nieuwe groep eigenaren zal worden aangevoerd door Joe Lacob, die in het verleden al eigenaar was van de Celtics, en Peter Gruber, filmproducer. In totaal heeft de GSW Sport LLC groep 302 miljoen euro overgemaakt voor de overname van de Warriors.

Braafheid ruziet met Van Gaal

Edson Braafheid kan voorlopig een basisplaats op zijn buik schrijven. Hij heeft het aan de stok gekregen met trainer Louis van Gaal na de vorige wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. Dit weekend is hij niet opgenomen in de wedstrijdselectie van Bayern München voor het duel tegen 1.FC Nürnberg.

Braafheid haalde zich de woede van zijn trainer op de hals door tegen Gladbach op eigen initiatief te stoppen met warmlopen. Vervolgens reageerde Van Gaal woest: ''Hoe vaak kán ik wisselen? Waarom doe je zoiets?'' De international reageerde vervolgens in het Nederlands met woorden die niet voor herhaling vatbaar zijn.

Braafheid staat op de nominatie om in de winterstop te vertrekken bij de Rekordmeister. Zijn contract loopt nog tot 2013. Vorig seizoen werd hij al enige tijd verhuurd aan Celtic.

[WK] Nederland weer onderuit

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan hun vierde nederlaag op rij geleden. Het team van bondscoach Avital Selinger moest zijn meerdere erkennen in Polen dat in vijf sets te sterk was: 26-24, 22-25, 22-25, 25-19, 9-15. Door het verlies moet Oranje zondag om de elfde plaats strijden tegen Cuba.

Oranje werkte in de eerste set een 10-16 achterstand weg en pakte de set met 26-24. De tweede en derde set werd met 25-22 gepakt door Polen. Nederland won nog wel de vierde set, maar kwam in de beslissende set gelijk op achterstand. Polen behield de voorsprong en speelde de wedstrijd professioneel uit.

"Het is positief dat het team alles heeft gegeven', zei bondscoach Avital Selinger. "Er is hard gewerkt, maar het resultaat is teleurstellend en veroorzaakt frustraties. Heel spijtig, maar het is niet anders."


Nederland onderuit tegen Polen(Foto: Novum)

'City gaat meer dan honderd miljoen uitgeven'

Manchester City kan in de komende transferperiode honderd miljoen pond, zo'n 117 miljoen euro besteden, zo vond Goal.com UK uit. Coach Roberto Mancini kreeg dit bericht vorige week te horen van eigenaar Sheikh Mansour en voorzitter Khaldoon Al Mubarak.

In de afgelopen transferperiode gaf City 114 miljoen euro uit en de club maakte vorige maand een verlies van 142 miljoen euro bekend.

Edin Dzeko van VfL Wolfsburg is het voornaamste transferdoelwit. Voor de Bosnische spits hebben de Engelsen 41 miljoen euro over, terwijl de Duitsers 58 miljoen vragen. Mogelijk biedt Manchester City daarom 41 miljoen plus een speler.

Verscheidene spelers mogen vertrekken uit Manchester. Onder hen Emmanuel Adebayor, die een weeksalaris van 211.000 euro opstrijkt. Ook Wayne Bridge en Roque Santa Cruz mogen weg.

Van Marwijk had misverstand met Bouma

Bert van Marwijk nam Wilfred Bouma wel op in zijn voorselectie, maar nam de verdediger van PSV opnieuw niet op in zijn definitieve selectie voor het oefenduel met Turkije. "Een misverstand", vertelde de bondscoach.

Van Marwijk wilde Bouma al selecteren voor de interlands tegen Moldavië en Zweden in oktober, maar zag daar na overleg met de PSV'er vanaf. De verdediger voelde zich na twee jaar blessureleed nog niet rijp voor Oranje.

"Ik heb toen met hem gesproken en was in de veronderstelling dat hij het een kwestie van enkele wedstrijden zou zijn", aldus Van Marwijk vrijdag tijdens de persconferentie in Zeist. "Dat was een misverstand. Hij is er nog niet klaar voor. Dat zit hem met name in de duur van het herstel na wedstrijden."

Bouma speelde in totaal 35 interlands, waarvan de laatste op 17 juni 2008 tegen Roemenië (2-0).

'Afellay kan niveau Barcelona aan'

Ibrahim Afellay zou niet misstaan bij FC Barcelona, zo vindt bondscoach Bert van Marwijk. De middenvelder van PSV lijkt op weg naar Catalonië.

"Ik denk dat Afellay het niveau van Barcelona aan kan. Ik zie hem wel lopen tussen mannen als Xavi en Iniesta. Als ik in zijn schoenen zou staan, zou ik geen nee zeggen tegen een aanbieding", zei Van Marwijk vrijdag op de persconferentie in Zeist. "Hij ontwikkelt zich erg goed en straalt vertrouwen uit."

"Wat wel belangrijk voor hem is, is om te weten voor welke positie Barça hem zou halen", vervolgde de bondscoach. "Ik laat hem vaak vanaf links spelen, die positie ligt hem goed. Hij kan ook op tien spelen of controlerend, hoewel ik hem zelf voorlopig niet controlerend laat spelen."

Wat betreft zijn positie in Oranje haalde Van Marwijk een beroemde speler als voorbeeld aan: "Eén van de beste nummers tien ooit, Zinedine Zidane, speelde bij Real Madrid altijd vanaf links."

Openbaar Ministerie 'repareert' antikraakwet

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een gat in de antikraakwet repareren, of althans in de uitvoering ervan. Het gerechtshof bepaalde maandag dat in de Wet kraken en leegstand een lacune zit: krakers kunnen bij dreigende ontruiming niet van tevoren een oordeel van de rechter vragen en dat is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. "Aangezien hierover in de nieuwe wet niets is geregeld en ook justitie in dat opzicht geen duidelijk en kenbaar beleid voert", aldus het hof.

Dat laatste gaat veranderen, zei een woordvoerder van het College van procureurs-generaal zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Het college, dat het opsporings- en vervolgingsbeleid van het OM vaststelt, gaat op "zeer korte termijn" een nieuwe beleidsregel naar de verschillende arrondissementen sturen. Daardoor kunnen krakers een kort geding aanspannen als hun pand dreigt te worden ontruimd.

Openbaar Ministerie'repareert' antikraakwet
Openbaar Ministerie'repareert' antikraakwet (Foto: ANP)

Wateroverlast in België door hevige regenval

In België zijn problemen ontstaan door hevige regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hier en daar zijn wegen en straten ondergelopen.

Op de ring rond Antwerpen is een tunnel voor het verkeer richting Brussel afgesloten. Op de Brusselse ring moest de brandweer riolen vrijmaken om het water te kunnen opvangen. In het stadje Oudenaarde, niet ver van Gent, staan straten blank.

De Belgische autoriteiten zijn voorbereid op meer overlast. Een aantal kleinere waterlopen kan de regen moeilijk verwerken, waardoor er overstromingen dreigen.

Kapitein niet gevonden in omgeslagen sleepboot

Bij het doorzoeken van de sleepboot die donderdag omsloeg is de vermiste kapitein niet gevonden. Dat laat een politiewoordvoerder weten.

Duikers van een bergingsmaatschappij hebben de boot vrijdagnacht doorzocht nadat de boot naar de Waalhaven was gesleept. Niet alle vertrekken in het schip konden worden doorzocht, maar de kans dat de kapitein in een van die vertrekken zat is volgens de politie heel klein.

De boot sloeg donderdag rond 16.00 uur om op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Drie opvarenden konden snel uit het water worden gehaald. Ze waren onderkoeld geraakt en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Het lichaam van de machinist uit Polen werd donderdagnacht aangetroffen op het strand van 's-Gravenzande.

Aangenomen wordt dat de Belgische kapitein het ongeluk niet heeft overleefd. Het schip wordt ergens in de middag omgedraaid, waarna het nog eens wordt doorzocht.

Microsoft komt in 2011 met Kinect core-games

Microsoft zal volgend jaar meer Kinect-games uitbrengen voor de coregamers. Tijdens de launch van Kinect in Engeland wees Stephen McGill, hoofd marketing, de aanwezigen op de planning voor volgend jaar. Dus nog even geduld als je als soldaat wilt tijgeren door je huiskamer, nu zul je het met de tijgers in Kinectimals moeten doen.

'In september op de Tokyo Game Show kondigden wij een hele reeks van ongelooflijke spellen aan, echt gericht op coregamers. Deze games zullen Kinect gebruiken, dus verwacht adventuregames, horrorgames en meer', zei hij.

Volgens McGill lijken de launchgames erg casual, maar zul je een goede speler moeten zijn om spellen als Kinect Sport meester te worden. De games zijn voor de gelegenheidspelers erg toegankelijk, maar voor de coregamers zit er veel diepgang in de spellen. Spellen als Dance Central en Kinect Sport in het bijzonder zijn goede voorbeelden.

Natuurlijk huppelen en springen wij ook al, dus wil je weten of Kinect wat voor jou is, lees hier dan even verder.

Kinect Adventures

 

Mario verjaardagsbundel racet je huiskamer binnen

Na 25 jaren gaat Super Mario nog steeds vol gas vooruit! En wel met een speciale verjaardagsbundel met daarin een zwarte Wii, het racespel Mario Kart Wii en alle accessoires die je nodig hebt om meteen van start te gaan. Het Mario Kart Wii Pack wordt in Europa in beperkte oplage uitgebracht op 26 november 2010.

Naast een zwarte Wii en Mario Kart Wii, bevat het Mario Kart Wii Pack een zwarte Nunchuk, een zwarte Wii-afstandsbediening Plus, een zwart Wii Wheel en Wii Sports. Alsof dat nog niet genoeg is, is het originele spel Donkey Kong ook nog eens op de Wii geïnstalleerd, als eerbetoon aan het allereerste optreden van Mario. 

Mario Kart Wii laat je met maximaal twaalf spelers tegelijk racen via de Nintendo Wi-Fi Connection, dus iedereen kan meedoen aan dit racefestijn om Super Marios 25e verjaardag te vieren.

Nintendo Wii Celebration Pack

CD: Only Seven Left - It Was All A Dream

Het Nederlandse commerciële muziekvlak is een gebied waar meestal niet al te beste bands voorkomen. Of het niveau van de muzikanten is onder de maat, of de originaliteit is ver te zoeken of het is een ‘been there, done that'-ervaring. Daarom is het ook niet zo gek dat vele mensen dromen over een nieuwe band met een lekkere dosis creativiteit en verfrissing. Only Seven Left doet met hun debuut-cd (dus niet ep) It Was All A Dream ook een gooi naar deze wens. Zijn dromen bedrog of wordt het deze keer werkelijkheid?

Only Seven Left

Veel kijkers voor TV Kantine en The Voice

De TV Kantine en The Voice of Holland zijn de best bekeken tv-programma's van de vrijdagavond. Dit blijkt uit zaterdag gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Gemiddeld 2.273.000 kijkers stemden af op de start van het derde seizoen van het persiflageprogramma waarmee Carlo Boszhard en Irene Moors vorige maand een Gouden Televizier-Ring in de wacht sleepten. In het derde seizoen kruipen ze in de huid van onder anderen André van Duin en Sylvie van der Vaart.

De eerste liveshow van The Voice of Holland trok 2.959.000 kijkers. Naar de resultshow, die werd uitgezonden na De TV Kantine, waren daarvan nog 1.893.000 kijkers over. Daarmee bezet de talentenjacht van RTL4 zowel de eerste als de derde plaats in de top 25 van best bekeken tv-programma's van de vrijdagavond.

Veel kijkers voor TV Kantine en The Voice
Veel kijkers voor TV Kantine en The Voice (Foto: ANP)

'Instructeurs Ermelo dwongen tot seks'

De militaire instructeurs in de Ermelose ontuchtzaak dreigden geen diploma's te geven aan meisjes die weigerden seks met hen te hebben. Dat zegt klokkenluider Jan den Boer zaterdag in de Volkskrant over de zaak waar ook PVV-Kamerlid Erik Lucassen bij was betrokken.

Den Boer was tijdens de affaire humanistisch geestelijk verzorger en sloeg in 2000 alarm bij de bataljonscommandant nadat leerlingen hem hadden verteld wat er speelde. Of Lucassen ook met het weigeren van een diploma chanteerde, wordt in het interview niet duidelijk.

Den Boer vreest dat de betrokken instructeurs opnieuw proberen hun misdrijven goed te praten. "Dat zou vreselijk zijn voor de slachtoffers." Volgens hem waren de meeste instructeurs integer, maar zaten er dertig 'rotzakken' tussen. "Meisjes van 17 tot 20 jaar werden als speelbal doorgegeven." De meisjes werden 'neukpop' genoemd.

RTL Nieuws bracht donderdagavond naar buiten dat Lucassen in 2002 is veroordeeld voor ontucht. Hij was sergeant bij de landmacht en had seks met twee ondergeschikten. Dat is verboden omdat hij vanwege zijn rang overwicht op hen had. De PVV'er kreeg uiteindelijk een week voorwaardelijke militaire detentie opgelegd.

Den Boer zegt te hopen dat Lucassen naar een baan op de achtergrond op zoek gaat. "Voor de slachtoffers is het krenkend dat ze via de media steeds met hem worden geconfronteerd." Zelf is Den Boer voorzitter van GroenLinks in Dronten, maar dat heeft hier volgens hem niks me te maken.

Trouw schrijft overigens dat PVV-leider Geert Wilders voor 30,05 euro had kunnen weten dat Lucassen een strafblad heeft. Dat zijn de kosten voor een verklaring omtrent het gedrag. Wilders zei eerder dat hij geen geld heeft voor dure bureaus om onderzoek te doen naar antecedenten van kandidaat-Kamerleden.

Viacom ziet games niet meer zitten

Donderdag werd al bekend dat Viacom Harmonix in de etalage zette voor verkoop, maar mediagigant Viacom heeft nu besloten om helemaal niet meer actief te zijn in de game-industrie. Volgens de website Gamesindustry zijn er al enkele gegadigden om Harmonix over te nemen.

Door de magere resultaten van de gamestudio is de winst van Viacom met 59 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, naar 138 miljoen dit jaar.

Activision Blizzard zou de gamestudio over kunnen nemen, zegt een marktanalist op de site. Games uit het muziekgenre worden onvoldoende verkocht om rendabel te zijn. Als Activision Blizzard Harmonix overneemt, kunnen de gameseries Rock Band en Guitar Hero fuseren en zou het genre weer winstgevend kunnen worden.

In 2006 kocht MTV Games, een onderdeel van Viacom, de gamestudio Harmonix op voor omgerekend 128 miljoen euro. Het meest ambitieuze spel dat de gamestudio voor MTV Games heeft gemaakt, is The Beatles: Rock Band. Alleen al voor de muzieklicenties zou al 36,5 miljoen euro neergelegd zijn. Ondanks de grote namen en goede kritieken heeft de Rock Band-serie nooit potten kunnen breken. In het Verenigd Koninkrijk zijn er in de eerste week slechts 7386 exemplaren verkocht van Rock Band 3.


Angry Birds naar de consoles

Angry Birds, de populaire app, zal ook naar de consoles gaan. Dat maakte Rovio CEO Peter Vesterbacka op de Social Gaming Summit bekend. Het spel voor de iPhone, iPod Touch en iPad zal op de Xbox 360 en Playstation 3 als arcade-titel verschijnen en op de Nintendo Wii als gewone titel. Het concept blijft hetzelfde, maar er zal een multiplayer toegevoegd worden.

Angry Birds is in de App Store meer dan 7 miljoen keer gedownload. Het doel is simpel: met een katapult moet je met vogeltjes de groene varkentjes kapot schieten. De vogeltjes hebben echter verschillende eigenschappen: zo kan de een zich op een bepaald punt vermenigvuldigen met drie, en kan een ander ontploffen. Daarnaast moet je alle groene varkentjes kapot maken met zo min mogelijk vogeltjes; voor elk vogeltje dat je niet gebruikt krijg je extra punten.

 

 

"Kinect-techniek kan afstandsbediening vervangen"

De techniek achter de Kinect-camera voor de Xbox 360 is zo goed, dat die op termijn gebruikt kan worden om afstandsbedieningen te vervangen. Televisiekijkers zouden dan met een handbeweging van zender kunnen wisselen of het geluidsniveau aan kunnen passen. Dat zeggen analisten op de nieuwssite EE Times.

De chip van het Israëlische bedrijf Primesense wordt gezien als het meest technische hoogstandje in de Kinect-camera. De chip maakt het mogelijk om een beeld op diverse niveaus te analyseren. Dankzij de chip kan de camera diepte waarnemen en gezichten en lichaamsbewegingen herkennen. Hierdoor kan een personage op het beeldscherm de bewegingen van een speler nadoen.

Dankzij de Kinect-camera kunnen games bestuurd worden met het lichaam. De camera herkent bewegingen van individuele spelers waardoor meerdere spelers tegen elkaar kunnen spelen zonder dat zij een controller in de hand nodig hebben. De Kinect-camera is sinds woensdag te koop voor de Xbox 360. Een hacker heeft al ondersteuning voor op de pc ontwikkeld.

CD: Placebo - Battle For The Sun Redux Edition

Redux betekent in het Latijn zoiets als "teruggebracht" en deze titel kan wellicht geïnterpreteerd worden met 'de wens is de vader van de gedachte'. Placebo heeft in de afgelopen jaren in een wervelwind geleefd en vanaf de release van Battle For The Sun (halverwege 2009) tot en met september 2010 intensief getourd over de gehele wereld. Het werd wel eens tijd voor het trio om huiswaarts te keren en iets rustiger aan te doen. Het feit dat de band zijn concerten in oktober moest afzeggen en frontman Brian Molko op doktersadvies moest uitrusten zegt al genoeg.

Placebo

Allawi: nieuwe dictatuur Irak in de maak

De Iraakse oud-premier Iyad Allawi verwacht dat de nieuwe regering van nationale eenheid er niet komt. Allawi zei vrijdag (lokale tijd) in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN dat hij zeker geen zitting zal nemen in het aanstaande kabinet van premier Nuri al-Maliki.

Allawi leidde donderdag een groep van zestig parlementariërs van zijn seculiere blok Iraqiya weg uit het parlement, nadat hij eerder in de week nog een akkoord had bereikt over het delen van de macht met onder anderen de partijenbond Rechtsstaat van al-Maliki. Allawi stelt dat zijn rivaal al-Maliki beloften niet is nagekomen.

"Dit is een nieuwe dictatuur in de maak in Irak", aldus Allawi. "Wij willen geen marionetten worden van een regering die de wil van het volk niet respecteert, die de deling van macht niet respecteert". De Iraqiya-leider vreest oplopende spanningen en nog meer geweld in Irak.

Noodlanding A380 na soepelere inspectie

Drie maanden voordat een superjumbojet van Airbus door een explosie in een motor een noodlanding in Singapore moest maken, zijn de inspectie-eisen voor het motordeel dat beschadigd raakte versoepeld. Dat betekent volgens een luchtvaartdeskundige echter niet meteen dat hier een verwijtbare fout is gemaakt.

In januari bepaalde de luchtvaarttoezichthouder European Aviation Safety Agency (EASA) dat luchtvaartmaatschappijen moeten nagaan of de Rolls-Royce-motoren op bepaalde plaatsen zijn versleten. Als sprake bleek te zijn van slijtage, moesten de motoren sneller opnieuw worden geïnspecteerd.

Eerst werd aan de hand van het meest versleten gedeelte bepaald hoe snel een nieuwe inspectie nodig was. In augustus werd dit beleid versoepeld. Toen werd aan de hand van de gemiddelde slijtage bepaald wanneer een nieuw onderzoek nodig was.

Ook moest eerst uit worden gegaan van de snelst mogelijke slijtage. Nu mochten de luchtvaartmaatschappijen een berekening maken. Daardoor werden de motoren minder vaak geïnspecteerd.

De richtlijnen werden in januari ingevoerd omdat er volgens de EASA sprake zou zijn van een risico op het uitvallen van de motoren en het in brand vliegen van olie in de motor. De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder vreesde zelfs dat stukken metaal in de motor los konden schieten. De motoren draaien sneller dan de snelheid van geluid. Een los stuk metaal kan dan ook enorm gevaarlijk zijn.

Wat de Amerikaanse toezichthouder vreesde, is bijna precies wat vorige week donderdag gebeurde bij de A380 van Qantas die een noodlanding moest maken. Lekkende olie zou een brand hebben veroorzaakt in de motor, daardoor raakte een stuk metaal verhit en sprong de motor uiteindelijk uit elkaar.

Volgens voormalig professor luchtvaartbouwkunde Chuck Eastlake was de extra inspectie in januari niet om precies hetzelfde probleem ingevoerd, maar wel een zeer soortgelijk probleem. De inspecties van de EASE zouden zijn versoepeld omdat technici er vertrouwen in hadden dat de slijtage van de onderdelen goed te voorspellen is. Dat bleek echter niet het geval.

"Het gaat bij dit soort dingen altijd om een oordeel op basis van ervaringen", zegt Eastlake. "Het is moeilijk te beoordelen of hier een fout is gemaakt of niet. Het is niet zo dat je wat cijfers in een rekenmachine stopt waar dan een antwoord uit komt."

Gamepersonages vallen New York aan in nieuwe film

Het populaire internetfilmpje waarin gamepersonages New York op stelten zetten wordt uitgewerkt tot een volledige speelfilm. Adam Sandlers bedrijf Happy Madison heeft Tim Herlihy aangenomen om het script te schrijven. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter.

Happy Madison benaderde de producent van het internetfilmpje Pixels in mei omdat het bedrijf wel iets zag in een stad die wordt aangevallen door gamepersonages. In Pixels wordt New York aangevallen door gamepersonages uit de jaren tachtig, waaronder Donkey Kong, Bomberman, Frogger en de Space Invaders.

Herlihy werkte eerder met Adam Sandler samen aan komediefilms als Billy Madison, The Wedding Singer en het recent verschenen Just Go With It. De scenarioschrijver zou er een actiekomedie van maken in de stijl van Ghostbusters.


Amerikaanse de laan uit om grote borsten

Een vrouw uit de Amerikaanse stad Orlando sleept haar voormalige werkgever voor de rechter omdat ze ontslagen zou zijn vanwege haar grote borsten. Die zouden haar mannelijke collega's te veel afleiden en bovendien zou de dame zich te wulps kleden om in aanmerking te komen voor promotie. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag (lokale tijd).

De rondborstige 43-jarige Amy-Erin Blakely werkte al dertien jaar voor de Devereux Foundation, een non-profit bedrijf dat zich richt op psychische hulp aan kinderen. Blakely claimt dat ze de afgelopen zes jaar vervelende opmerkingen over haar uitbundige boezem kreeg op de werkvloer. Ze stuurde twee klachten naar het management, maar in plaats van hulp kreeg Blakely een ontslagbrief.

Het bedrijf ontkent de aantijgingen. Blakely is de tweede vrouw dit jaar die haar voormalige werkgever aanklaagt voor deze specifieke reden.

Inheemse stammen 'ontdekt' in Peru

Antropologen hebben in het Amazone-regenwoud in Peru een aantal tot nog toe onbekende stammen aangetroffen. De Peruaanse minister van Cultuur Juan Ossio liet vrijdag (lokale tijd) speren, handbogen en een aantal andere objecten van de inheemse volkeren zien aan journalisten.

De stammen, die zich volledig afsluiten van de moderne samenleving, leven in de regio's Cuzco en Madre de Dios, in het zuidoosten van Peru. "We konden niet geloven dat er in de 21e eeuw nog volkeren in ons land leven, die zo ver afstaan van de globale samenleving", aldus Ossio.

De objecten van de inheemsen werden in 2009 en 2010 gevonden door medewerkers van een nationaal instituut dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van volkeren in onder meer het Amazonegebied. Ossio, zelf van origine een antropoloog, kon niet zeggen hoeveel mensen tot de stammen behoren.

Inheemse stammen'ontdekt' in Peru
Inheemse stammen'ontdekt' in Peru (Foto: ANP)

Harderwijk haalt Sinterklaas feestelijk in

Sinterklaas meert zaterdag rond 12.00 uur met zijn Pakjesboot 12 aan in de haven van Harderwijk. Burgemeester John Berends heet de goedheiligman daar namens alle kinderen weer hartelijk welkom in Nederland.

Kinderen kunnen in afwachting van de sint vanaf 10.00 uur aan allerlei feestelijke activiteiten in de binnenstad meedoen. Na de intocht en ontvangst gaat Sinterklaas met al zijn pieten Harderwijk door zodat iedereen een glimp van de sint en pepernoten van de pieten op kan vangen.

Harderwijk is voor deze bijzondere dag tot autovrij gebied verklaard. Vanwege de verwachte drukte is er een tijdelijke voetgangersbrug van vijf bij twaalf meter aangelegd.

In het zuiden van het land zijn vanwege de voorspelde regen enkele intochten afgeblazen, met name in Noord-Brabant. In Eindhoven is het programma aangepast en ontvangt de burgemeester Sinterklaas op de Markt. In andere plaatsen is de intocht geschrapt en wordt Sinterklaas ontvangen op een overdekte locatie.

De NTR doet op televisie vanaf 12.00 uur rechtstreeks verslag van de officiële intocht van Sinterklaas.

Bezoek ook eens ons tijdelijk forum De Feestdagen.

'Vlaketunnel blijft maanden dicht'

De Vlaketunnel tussen Bergen op Zoom en Vlissingen blijft waarschijnlijk maanden afgesloten. Deskundigen van Rijkswaterstaat zijn geschrokken van de slechte staat waarin de tunnel verkeert, zegt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

De tunnel in de A58 werd vrijdagavond in beide richtingen afgesloten omdat delen van het wegdek waren verzakt. Aanvankelijk hoopte Rijkswaterstaat de rijbanen zaterdagochtend om 06.00 uur vrij te kunnen geven.

Toen deskundigen ter plaatse gingen, bleek de situatie echter ernstiger. Hun eerste inschatting is dat het maanden duurt voordat de weg weer begaanbaar is.

Het is nog niet duidelijk of de regen iets met het verzakken van het wegdek heeft te maken. Zaterdag wordt bekeken hoe het verkeer de komende tijd het beste kan worden omgeleid.

AC Milan voorlopig zonder aanvaller Pato

Alexandre Pato komt dit kalenderjaar niet meer voor zijn club AC Milan in actie. De 21-jarige Braziliaanse aanvaller liep woensdag in de wedstrijd tegen Palermo een spierblessure op en staat zeker zes weken buitenspel, meldt de Italiaanse voetbalclub.

Pato is al de tweede Milan-aanvaller in korte tijd die een zware blessure heeft opgelopen. Vorige week raakte Filippo Inzaghi geblesseerd aan zijn knie en hij is minimaal drie maanden uitgeschakeld.

Pato kwam dit seizoen in acht competitiewedstrijden voor Milan in actie en was daarin zesmaal doeltreffend. De 11-voudig international is bezig aan zijn vierde seizoen bij de nummer twee van de Serie A. In de zomer van 2007 werd hij gekocht van Internacional.


AC Milan voorlopig zonder aanvaller Pato (Foto: Novum)

Portman en Knightley in de race voor hoofdrol in Batman

Christopher Nolan heeft onder anderen Natalie Portman en Keira Knightley op het oog voor de twee vrouwelijke hoofdrollen in zijn nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises. Ook Rachel Weisz, Naomi Watts, Anne Hathaway en Blake Lively zijn volgens de Amerikaanse filmsite Deadline in de running.

The Dark Knight Rises heeft een nieuwe vriendin voor Bruce Wayne nodig, omdat Rachel (Maggie Gyllenhaal) omkwam in The Dark Knight. Daarnaast is er plaats voor een vrouwelijke schurk. De Britse regisseur houdt zijn kaken nog stijf op elkaar over verdere details van het script, waar momenteel nog aan gesleuteld wordt door onder anderen zijn broer Jonathan.

Ook wil Nolan niets kwijt over wie hij op het oog heeft voor welk karakter. Tom Hardy tekende onlangs ook voor een rol in The Dark Knight Rises zonder te weten wie hij gaat spelen. De film gaat op 20 juli in première.

Emma Watson verdrietig en opgelucht

Emma Watson is verdrietig over het einde van de Harry Potter-films, maar tegelijkertijd ook opgelucht. De 20-jarige actrice gaf 'meer dan de helft van haar leven' gestalte aan Hermione Granger. Watson is nu toe aan verandering.

"Het is heel raar. Het zijn allerlei emoties door elkaar. Ik ben zo trots op deze film, ik kan niet wachten tot hij uitkomt", zei Watson op de rode loper bij de première van de voorlaatste Harry Potter-film tegen de Britse Telegraph. "En aan de andere kant denk ik: ik wil niet dat het over is."

Watson werd tien jaar geleden gecast voor de rol van tovenaarsleerling Hermione. "Het is meer dan de helft van mijn leven. Ik moet nu uitzoeken wat mijn leven na Harry Potter inhoudt", zei de actrice. "Het is spannend. Ik moet nog twee jaar studeren en er liggen een paar projecten in het verschiet. Ik ga door met het maken van goede films."

Na de laatste opnames van Harry Potter and the Deathly Hallows knipte Watson haar lange haren rigoureus af. "Ik had wel een verandering nodig. Ik doe het al tien jaar en wil me nu als Emma voelen en niet meer als Hermione." Het is dubbel. Aan de ene kant voel ik me heel erg verdrietig en aan de andere kant ben ik opgelucht."


Emma Watson (Foto: Novum)

Suu Kyi zaterdagavond op vrije voeten

Het huisarrest van de Myanmarese oppositieleidster en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Aung San Suu Kyi wordt zaterdagavond opgeheven. Dat heeft een hoge politiefunctionaris in Yangon (voorheen Rangoon) gezegd.

Een exact tijdstip werd niet genoemd. Volgens de medewerker van de politie mag Suu Kyi ergens na 18.00 uur lokale tijd (12.30 uur Nederlandse tijd) haar bouwvallige woning in Yangon verlaten.

Vrijdag verzamelden zich al honderden aanhangers bij het pand. Het ging om leden van Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie, die hoopten dat hun leider eerder dan verwacht vrij zou worden gelaten. De NLD, die was uitgesloten van de parlementsverkiezingen in Myanmar van afgelopen zondag, gaat er vanuit dat Suu Kyi direct een toespraak zal geven, zodra haar huisarrest is opgeheven.

Suu Kyi zaterdagavond op vrije voeten
Suu Kyi zaterdagavond op vrije voeten (Foto: ANP)

Perquisite weer samen met Pete Philly op podium

Pete Philly en Perquisite staan binnenkort weer met elkaar op het podium. Het Nederlandse hiphopduo ging vorig jaar uit elkaar. Volgende week zondag presenteert Perquisite zijn nieuwe single met zangeres Jenny Lane. Hij krijgt daarbij hulp van vocaliste Cato van Dijk en zijn oude bandmaatje Pete Philly.

Het optreden in VPRO's Nederpopshow is de eerste keer dat 'Pete & Perq' weer samen optreden. Componist en producent Perquisite bracht in oktober zijn eerste soloalbum genaamd Across uit. Ook zanger Pete Philly werkt aan een eigen album met de titel One.

Pete Philly & Perquisite besloten in 2009 na vier succesvolle albums hun samenwerking te beëindigen. De heren konden het na zeven jaar op muzikaal gebied niet meer eens worden.


Pete Philly en Perquisite gaan weer samenwerken (Foto: Novum)

Onderhandelingen Iraans atoomprogramma 5 december

De internationale onderhandelingen met Teheran over het Iraanse atoomprogramma worden 5 december hervat. Dit heeft een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag in Brussel meegedeeld.

Iran had eerder deze week verschillende data voorgesteld, waarvan 5 december Ashton het beste uitkomt. Als plaats van handeling stelde Iran Istanbul voor, maar Ashton heeft aangegeven dat Wenen of een plaats in Zwitserland de voorkeur heeft.

Aan de gesprekken van Ashton met de Iraanse onderhandelaar Said Jalili nemen ook vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland deel.

Westerse landen verdenken Iran in het geheim te werken aan kernwapens. Om de verdenking weg te nemen, willen ze dat Iran stopt met het verrijken van uranium. Iran weigert en zegt met zijn atoomprogramma alleen maar vreedzame bedoelingen te hebben.

Duitsland hervormt gezondheidszorg

Duitsers zijn volgend jaar meer geld kwijt aan ziektekosten. De Bondsdag stemde vrijdag in met een pakket hervormingsmaatregelen, bedoeld om de kosten van de gezondheidszorg te drukken door het invoeren van hogere premies en het terugdringen van de opbrengsten van medisch specialisten.

Met de maatregelen moet voorkomen worden dat er volgend jaar sprake is van een tekort van elf miljard euro. De oppositie was kritisch en zei dat Duitsland op deze wijze een gelaagde gezondheidszorg krijgt.

Toch vergunning voor Zeeuwse fosforproducent

Fosforproducent Thermphos uit het Zeeuwse Ritthem krijgt toch weer een milieuvergunning van de provincie Zeeland. Het bedrijf krijgt hiermee tot 2015 de tijd om aan alle regels te voldoen. In de nieuwe vergunning worden strengere eisen gesteld waaraan Thermphos zich moet houden, meldt de provincie vrijdag.

Thermphos stoot meer giftige stoffen als dioxine uit dan is toegestaan. Donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar het overtreden van de Milieuwet door de fosforproducent. Het onderzoek richt zich op de uitstoot van zware metalen via de lucht en water.

Het bedrijf heeft eerder al erkend dat het de milieueisen overtreedt, maar dat het langere tijd nodig heeft om aan de regels te kunnen voldoen. De Vrom-inspectie trok al eerder aan de bel over de kwestie en heeft gedreigd het bedrijf te sluiten als het zich niet aan de regels houdt.

Ook heeft de inspectie de provincie Zeeland al eens op de vingers getikt over de kwestie. Die zou te weinig doen om ervoor te zorgen dat de onderneming zich aan de regels houdt.

Recente metingen tonen volgens de provincie daarnaast aan dat de dioxine-uitstoot is teruggebracht tot een 'aanvaardbaar niveau'. De uitstoot ligt nu onder de tijdelijke toegestane eis, maar het bedrijf moet de uitstoot van dioxine uiterlijk eind 2014 verder hebben teruggedrongen.

Oppositieleidster Rwanda blijft in gevang

De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire blijft in de gevangenis totdat haar proces is afgerond. Dat heeft het hooggerechtshof van Rwanda vrijdag beslist. Ingabire wordt verdacht van het oprichten van een terreurorganisatie die betrokken is bij staatsgevaarlijke zaken.

Volgens mensenrechtenorganisaties gebruikt de Rwandese regering termen als 'terrorisme' tegen onwelgevallige tegenstanders om de oppositie de kop in te drukken.

Ingabire keerde in januari terug in Rwanda na zestien jaar in het buitenland te hebben gewoond, waarvan veertien jaar in Nederland. Zij wilde de strijd om het presidentschap aangaan met Paul Kagame. Kagame werd in augustus herkozen, terwijl Ingabire van deelname werd uitgesloten.


Victoire Ingabire (Foto: Novum)

'Eurlings was niet beschikbaar'

Camiel Eurlings heeft 'vroegtijdig' aangegeven dat hij niet beschikbaar was voor een landelijke politieke functie na de verkiezingen op 9 juni. Dat zei Léon Frissen vrijdagavond tijdens de presentatie van het rapport over de verkiezingsnederlaag van het CDA.

Frissen reageert hiermee op de bewering van de oud-verkeersminister dat hij nooit is gevraagd of hij oren had naar het lijsttrekkerschap van zijn partij. Eurlings doet zijn uitspraken in het boek 'De val van Balkenende', een reconstructie van de val van het vorige kabinet dat is geschreven door parlementair verslaggever voor Radio 1 Wilco Boom.

Eurlings heeft pas in de week na de val van het kabinet besloten voorlopig een punt te zetten achter zijn politieke carrière, zegt hij in het boek. Hij wilde meer aandacht aan zijn privéleven besteden. Toen hij dat besluit vervolgens begin maart kenbaar maakte, kwam dat voor Jan Peter Balkenende als 'grote verrassing'.

Toenmalig partijvoorzitter Peter van Heeswijk kondigde daags nadat het kabinet was gevallen echter al aan dat Eurlings niet beschikbaar was voor het lijsttrekkerschap. Dat had hij van Balkenende gehoord, laat hij in het boek optekenen. Omdat het partijbestuur het niet eens kon worden over andere kandidaten, werd Balkenende uiteindelijk opnieuw aangewezen. Dit eindigde in de verkiezingsnederlaag, waarbij de partij werd gehalveerd.

De verklaringen van Van Heeswijk en Eurlings spreken elkaar dus tegen. Volgens Frissen heeft Eurlings al in het begin van het jaar aangegeven dat hij niet beschikbaar was als lijsttrekker. Maar Eurlings had wel 'veel pregnanter' kunnen aangeven dat hij echt zou stoppen, voegde hij daar aan toe. "Echt serieus werden Eurlings' opmerkingen niet zo genomen", schrijft Frissen ook in zijn rapport. Hij wees er op dat politici wel vaker aangeven dat zij een bepaalde functie niet ambiëren, terwijl dat wel zo is.

Vliegtuig wijkt uit naar IJsland vanwege zieke

Een vliegtuig dat onderweg was van Londen naar San Francisco is uitgeweken naar IJsland nadat een passagier aan boord ziek was geworden. Dat heeft een woordvoerder van Keflavik International Airport, nabij de IJslandse hoofdstad Reykjavik, vrijdag gezegd.

Vlucht 931 van United Airlines maakte een noodlanding, maar kwam wel veilig aan de grond. De zieke passagier is overgebracht naar een ziekenhuis.

Het vliegtuig kon na een uur zijn vlucht weer hervatten.

Overleg om nachtnet te behouden

De Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdag een motie aangenomen om opnieuw in overleg te gaan met de gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen om een proef met het nachtnet tussen Tilburg en Den Bosch te verlengen. Daarmee lijkt het verdwijnen van de nachtelijke treinverbinding weer allerminst zeker.

Een proef met het nachtnet tussen de twee Brabantse steden blijkt vooralsnog geen daverend succes. De Gedeputeerde Staten hadden eerder dit jaar besloten te stoppen met de nachtelijke treinverbinding, omdat maar weinig mensen er gebruik van maakten.

De provinciale fracties van PvdA, CDA en VVD roepen de Gedeputeerde Staten met de motie op om toch met Tilburg in overleg te gaan of de gemeente 100.000 euro wil betalen voor de treinverbinding, net als de andere aangesloten Brabantse steden doen. Als Tilburg akkoord gaat, kan de proef doorgaan tot december 2012.

Toch overleg om Brabants nachtnet te behouden
Toch overleg om Brabants nachtnet te behouden (Foto: ANP)

Bloemenman verkoopt ook wiet

De gemeente Utrecht heeft bloemenkiosk Lucasbrug Flowers in de stad met onmiddellijke ingang gesloten. Behalve bosjes bloemen en boeketten verkocht de bloemenman ook softdrugs. Dat meldde de gemeente vrijdag.

De wijkagent ontdekte de praktijken in de kiosk aan het Lucas Bolwerk. De politie constateerde bovendien dat de bloemenman de softdrugs aan minderjarigen verkocht. Bij een inval vond de politie geld en zakjes wiet.

De gemeente heeft de bloemenkiosk direct voor een week op slot gedaan. Volgende week besluit Utrecht of het verkooppunt definitief dichtblijft.

Bloemenman verkoopt ook wiet
Bloemenman verkoopt ook wiet (Foto: ANP)

Hacker e-mail Palin veroordeeld

Een man die zich toegang wist te verschaffen tot het e-mailaccount van Sarah Palin, de voormalige kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten, is vrijdag tot een jaar en een dag celstraf veroordeeld. De rechter stelde voor dat David Kernell (22) zijn straf in een reïntegratiehuis uitzit.

Kernell studeerde economie aan de Universiteit van Tennessee toen hij het e-mailaccount van Palin wist te kraken. Hij verspreidde het wachtwoord en het privételefoonnummer van Palin op internet. Het voorval vond in 2008 plaats, ten tijde van de campagnes voor de presidentsverkiezingen.

Op haar Facebookpagina vergeleek Palin wat haar overkwam met het Watergate-schandaal in 1972, toen een inbraak in het hoofdkwartier van de Democraten leidde tot het aftreden van de Republikeinse president Richard Nixon. "Zoals Watergate ons heeft geleerd, we verwerpen het illegaal inbreken in de privécommunicatie van kandidaten voor politieke intriges, in een poging een verkiezing te doen ontsporen", aldus het Facebook-bericht.


(Foto: Novum)

Kleuren in De Blob 2 ook in 3D

Het actie-avonturenspel De Blob 2 kan ook op 3D-televisies worden gespeeld. Dat heeft game-uitgever THQ bekendgemaakt. Het avontuur, waarin de speler kleur moet terugbrengen in een grauwe wereld, moet in de lente uitkomen voor verschillende spelcomputers.

Het eerste deel van De Blob verscheen alleen voor de Nintendo Wii en Nintendo DS. Het vervolg is volgend jaar ook te spelen op de Playstation 3 en Xbox 360. Hierbij is het avontuur voor het eerst in high definition en 3D te spelen. Hierbij zijn uiteraard een 3D-televisie met de bijbehorende brillen vereist.

De Blob is een spel dat losjes gebaseerd is op een game die door Utrechtse studenten verzonnen is. De studenten verzonnen een game waarbij de verbouwingen in het Utrechtse centrumgebied op een vrolijke manier moesten worden uitgelegd. Met een balletje door de stad rollen en de boel verven, is het uitgangspunt voor het in 2008 uitgebrachte eerste deel van De Blob.


Franse spoorwegen spijt van deportaties

De Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF heeft spijt betoond voor het vervoeren van duizenden joden naar internerings- en concentratiekampen van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. De SNCF vaardigde vrijdag de verklaring uit, nadat Amerikaanse parlementariërs het bedrijf hadden gedreigd minder kans te maken op lucratieve contracten.

Tot op heden had SNCF altijd benadrukt dat het tot de deportaties van 75.000 Franse joden was gedwongen door de Duitse bezetters, en dat destijds ook tweeduizend man spoorwegpersoneel was geëxecuteerd. Maar nu de SNCF opdrachten zoekt in de Verenigde Staten, sprak voorzitter Guillaume Pepy eerder deze maand in de Amerikaanse staat Florida met volksvertegenwoordigers en afgevaardigden van joodse gemeenschappen om zijn spijt te betuigen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.