Vacansoleil-renner Ricco: "De Cobra is dood"

Jeffrey

Wielrenner Riccardo Ricco heeft naar eigen zeggen definitief afgerekend met zijn 'bad-boy imago'. De 27-jarige Italiaan maakte in het voorjaar zijn rentree na een schorsing van twee jaar wegens dopinggebruik. De straf heeft hem volwassen gemaakt. "De Cobra is dood", zegt Ricco doelend op zijn bijnaam van vroeger vanwege zijn giftige karakter op de fiets. "Ik ben rustiger en volwassen geworden."

"Ik ben niet meer zo agressief als vroeger", vervolgt Ricco tegen Cyclingnews. "In het verleden zat het me dwars als de Italiaanse kranten meer schreven over bijvoorbeeld Ivan Basso of Vincenzo Nibali, maar nu niet meer."

Ricco staat sinds augustus onder contract bij de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil. Hij voelt zich er thuis. "Ik heb me goed aangepast. Het is wel heel anders dan de teams waar ik in het verleden voor gereden heb. Er is veel minder stress en druk. Ik ben er zeker van dat we een sterk team op de been brengen volgend jaar, maar het is nog te vroeg om te zeggen wie mij in de bergen gaat ondersteunen."

De Italiaan wil komend seizoen schitteren in de grote rondes. Ricco is vol goede moed dat Vacansoleil een uitnodiging krijgt. "Gezien de UCI- ranglijst moeten we toegelaten worden tot de Giro en de Tour." Vooral de Giro spreekt hem aan. "Het parcours ziet er echt goed uit. Het is extreem zwaar en geschikt voor renners met uithoudingsvermogen. Ik ga niet zeggen dat ik de Giro wil winnen of op het podium wil eindigden, maar ik ga gewoon lekker fietsen en proberen de mensen te vermaken."