Merckx: "Gilbert moet zich op Tour richten"

Frank (franklop)

Volgens Eddy Merckx zal Philippe Gilbert zich in de toekomst moeten gaan richten op een goed klassement in de Tour de France. In de Belgische krant L'Avenir zegt de vijfvoudig Tourwinnaar dat Gilbert hoger zou moeten kunnen eindigden dan zijn ploeggenoot Jurgen Van den Broeck.

"Als hij het ervoor over heeft om een paar kilo te verliezen kan hij schitteren in de bergen," aldus Merckx. "Waarom niet? Op 2000 meter hoogte is je eigen gewicht je belangrijkste vijand. We moeten afwachten of hij ooit alles op de Tour zal willen zetten, aangezien er ook een andere renner in zijn ploeg zit die naar succes in de Tour streeft."

Merckx schat de prestatie van Van den Broeck ook hoog in, maar denkt toch dat Gilbert verder kan komen. "Zijn vijfde plaats is geen toeval. Dat had hij in 2009 al kunnen presteren, als hij na zijn val in de ploegentijdrit niet in dienst van Evans was gaan rijden. Maar uiteindelijk denk ik dat Philippe meer kans heeft om te schitteren in de Tour dan Jurgen. Hij is mentaal sterker."