Bruinvis gestrand bij Egmond aan Zee

Een bruinvis is zaterdag bij Egmond aan Zee gestrand. Het dier was in de branding terechtgekomen en heeft het avontuur niet overleefd, meldt een woordvoerder van SOS Dolfijn.

Het dier werd aangetroffen in de branding voor de kust van de Noord-Hollandse plaats. Op eigen kracht wist de 1,5 meter lange bruinvis weer in dieper water terecht te komen, maar vervolgens belandde het dier toch weer in de branding.

De Egmondse Reddingsbrigade besloot daarop de bruinvis uit het water te halen en naar een gebouw te brengen. Tijdens dit vervoer bezweek het dier. "Als zo'n dier in de branding terechtkomt, dan krijgt het veel water binnen, dat in de longen terechtkomt", legt de woordvoerder uit. "Daarom moet het uit de branding worden gehaald."

Waardoor de bruinvis in de branding terechtkwam, is nog onduidelijk. "Het was een groot dier. Voor wetenschappers is het interessant erachter te komen waardoor het daar terechtkwam." Daarom wordt de bruinvis overgebracht naar Utrecht voor sectie. "De informatie die we hier uit halen, wordt meegenomen in de bestaande informatie over gestrande bruinvissen. Met die informatie proberen we erachter te komen waarom ze stranden en kunnen we dat misschien voorkomen."