Demonstratie tegen geweld christenen Irak

Duizenden mensen uit heel Europa hebben zaterdag in Brussel gedemonstreerd tegen de recente geweldsuitbarstingen tegen christenen in Irak.

"We willen dat onze stem gehoord wordt door de Europese gemeenschap", zegt Suleyman Gultekin van de Europees-Syrische Unie, organisator van de mars. "We worden systematische aangevallen in Irak."

Syrische christenen leven al eeuwen in het Midden-Oosten en vormen een kleine minderheid in landen als Irak, Syrië, Egypte en Turkije.

Op 31 oktober vielen gewapende mannen tijdens de zondagsmis een kerk in Bagdad binnen en vermoordden 68 mensen -onder wie twee priesters- en verwondden vele anderen. Woensdag kwamen vijf mensen om het leven en raakten twintig gewond bij meer dan tien bom- en mortieraanslagen tegen christelijke gezinnen in de Iraakse hoofdstad.

"Sinds de val van het regime van Saddam Hussein is de Iraakse regering niet in staat geweest ons te beschermen", zei Gultekin tegen persbureau AP. "Onze conclusie is dan ook dat we een autonoom gebied in het noorden van Irak nodig hebben om onze mensen te beschermen en op een veilige en beschermde plek te leven."

De mars, met een groep Syrische priesters aan kop, eindigde voor het hoofdkantoor van de Europese Commissie.


Demonstratie tegen geweld christenen Irak (Foto: Novum)