'Eurlings was niet beschikbaar'

Camiel Eurlings heeft 'vroegtijdig' aangegeven dat hij niet beschikbaar was voor een landelijke politieke functie na de verkiezingen op 9 juni. Dat zei Léon Frissen vrijdagavond tijdens de presentatie van het rapport over de verkiezingsnederlaag van het CDA.

Frissen reageert hiermee op de bewering van de oud-verkeersminister dat hij nooit is gevraagd of hij oren had naar het lijsttrekkerschap van zijn partij. Eurlings doet zijn uitspraken in het boek 'De val van Balkenende', een reconstructie van de val van het vorige kabinet dat is geschreven door parlementair verslaggever voor Radio 1 Wilco Boom.

Eurlings heeft pas in de week na de val van het kabinet besloten voorlopig een punt te zetten achter zijn politieke carrière, zegt hij in het boek. Hij wilde meer aandacht aan zijn privéleven besteden. Toen hij dat besluit vervolgens begin maart kenbaar maakte, kwam dat voor Jan Peter Balkenende als 'grote verrassing'.

Toenmalig partijvoorzitter Peter van Heeswijk kondigde daags nadat het kabinet was gevallen echter al aan dat Eurlings niet beschikbaar was voor het lijsttrekkerschap. Dat had hij van Balkenende gehoord, laat hij in het boek optekenen. Omdat het partijbestuur het niet eens kon worden over andere kandidaten, werd Balkenende uiteindelijk opnieuw aangewezen. Dit eindigde in de verkiezingsnederlaag, waarbij de partij werd gehalveerd.

De verklaringen van Van Heeswijk en Eurlings spreken elkaar dus tegen. Volgens Frissen heeft Eurlings al in het begin van het jaar aangegeven dat hij niet beschikbaar was als lijsttrekker. Maar Eurlings had wel 'veel pregnanter' kunnen aangeven dat hij echt zou stoppen, voegde hij daar aan toe. "Echt serieus werden Eurlings' opmerkingen niet zo genomen", schrijft Frissen ook in zijn rapport. Hij wees er op dat politici wel vaker aangeven dat zij een bepaalde functie niet ambiëren, terwijl dat wel zo is.