Toch vergunning voor Zeeuwse fosforproducent

Fosforproducent Thermphos uit het Zeeuwse Ritthem krijgt toch weer een milieuvergunning van de provincie Zeeland. Het bedrijf krijgt hiermee tot 2015 de tijd om aan alle regels te voldoen. In de nieuwe vergunning worden strengere eisen gesteld waaraan Thermphos zich moet houden, meldt de provincie vrijdag.

Thermphos stoot meer giftige stoffen als dioxine uit dan is toegestaan. Donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar het overtreden van de Milieuwet door de fosforproducent. Het onderzoek richt zich op de uitstoot van zware metalen via de lucht en water.

Het bedrijf heeft eerder al erkend dat het de milieueisen overtreedt, maar dat het langere tijd nodig heeft om aan de regels te kunnen voldoen. De Vrom-inspectie trok al eerder aan de bel over de kwestie en heeft gedreigd het bedrijf te sluiten als het zich niet aan de regels houdt.

Ook heeft de inspectie de provincie Zeeland al eens op de vingers getikt over de kwestie. Die zou te weinig doen om ervoor te zorgen dat de onderneming zich aan de regels houdt.

Recente metingen tonen volgens de provincie daarnaast aan dat de dioxine-uitstoot is teruggebracht tot een 'aanvaardbaar niveau'. De uitstoot ligt nu onder de tijdelijke toegestane eis, maar het bedrijf moet de uitstoot van dioxine uiterlijk eind 2014 verder hebben teruggedrongen.