[WvdW] Voorbeschouwing Roda JC - FC Utrecht

Komend weekend staat er weer een volledige speelronde in de Eredivisie op het programma. Deze week hebben we gekozen voor twee subtoppers, aangezien er volgend weekend weer een kraker op de rol staat. De Wedstrijd van de Week is het treffen tussen Roda JC en FC Utrecht.

Roda JC Kerkrade


Roda JC Kerkrade doet het nog altijd uitstekend in de Eredivisie. De Limburgers draaien in de top van de competitie mee en hebben slechts zeven punten achterstand op koploper FC Twente. Bovendien verloor de formatie van Harm van Veldhoven dit seizoen pas één keer. Daar staan echter wel zes gelijke spelen tegenover, waardoor de ploeg veel punten mis is gelopen.

Afgelopen weekend deelde Roda JC Kerkrade de punten met Feyenoord, dat in eigen huis gelijk speelde (1-1). De ploeg uit Kerkrade kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar wist deze marge niet vast te houden. In de slotfase van het duel kwamen de Rotterdammers alsnog langszij, waardoor zij weer een broodnodig punt aan het conto toe konden voegen.


Harm van Veldhoven wil wedstrijden eerder beslissen


"Het gelijkspel van afgelopen weekend tegen Feyenoord vond ik uiteindelijk terecht. Natuurlijk was het teleurstellend dat we net als tegen NEC en Willem II een tegendoelpunt in de slotfase incasseerden. Ook hadden we de wedstrijd in een eerder stadium kunnen beslissen. Maar ik heb ook veel positieve dingen gezien"
, blikte Van Veldhoven terug.

FC Utrecht

FC Utrecht doet het tot op heden prima in de hoogste Nederlandse voetbalklasse. De ploeg staat op de achtste plaats en pakte tot dusver negentien punten. Daarnaast acteren de Domstedelingen ook nog in de Europa League, waar zij nog een kleine kans hebben op het behalen van de volgende ronde. Dan zullen de wedstrijden tegen respectievelijk SC Napoli en Liverpool wel gewonnen moeten worden.

Vorig weekend slaagde FC Utrecht er niet in om PSV te verslaan. In een knotsgekke wedstrijd, waarin ook twee keer rood werd getrokken, verloor de ploeg van trainer Ton du Chatinier met 2-1. Er had voor de thuisploeg meer in kunnen zitten, aangezien de Eindhovenaren al in de eerste helft tien man stonden, vanwege een rode kaart voor Jonathan Reis. In de tweede helft werd dit echter weer recht getrokken, nadat ook Jacob Lensky mocht gaan douchen.


Ton du Chatinier hoopt op aanhaken bij subtop (Victor van Werkhoven/Wikimedia Commons)


De ploeg uit de Domstad kan tegen Roda JC niet over Nana Asare beschikken. Ook Jakob Mulenga en Micael Zullo zullen het duel tegen de Limburgers niet van dichtbij meemaken. Tot slot is ook Ismo Vorstemans nog absent. Het duel tegen Roda JC is een wedstrijd, waarin in elk geval een goed resultaat behaald moet worden. Du Chatinier: "Willen we bijblijven, dan moeten we daar een goed resultaat halen. Bij voorkeur een overwinning natuurlijk, maar we moeten niet verliezen. Als je verliest is het ook een lange reis terug."

Historie

Het treffen tussen Roda JC en FC Utrecht staat komend weekend voor de 61e keer op het programma. Beide ploegen ontlopen elkaar, op basis van het aantal overwinningen niet veel. De Limburgers gingen 25 keer met de zege aan de haal, waar de Domstedelingen 21 maal de beste waren. Daarnaast werd er ook nog 14 keer gelijk gespeeld.

Roda JC boekte zijn grootste zege op 23 januari 1977. Toen werd het, mede door de doelpunten van xxx, 6-2. FC Utrecht boekte in het jaar 1984 zijn grootste zege door met 4-0 van de Limburgse ploeg te winnen. Het hoogste aantal doelpunten staat op naam van het jaar 2003. Toen eindigde het treffen tussen beide ploegen met 4-4. Igor Glusevic (FC Utrecht) en Yannis Anastasiou (Roda JC) vonden beide twee keer het net. Daarnaast scoorden onder meer ook Patrick Zwaanswijk en Dirk Kuyt.

Laatste vijf ontmoetingen:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
16/05/2010 Eredivisie (play-offs) FC Utrecht Roda JC 4 - 1
13/05/2010 Eredivisie (play-offs) Roda JC FC Utrecht 0 - 2
23/01/2010 Eredivisie Roda JC FC Utrecht 2 - 0
23/10/2009 Eredivisie FC Utrecht Roda JC 2 - 1
08/03/2009 Eredivisie Roda JC FC Utrecht 0 - 0


Wedstrijdinformatie


Het duel tussen Roda JC en FC Utrecht, dat zaterdagavond wordt gespeeld, staat onder leiding van Kevin Blom. Er wordt rond de klok van 19:45 uur afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion. Mochten de Limburgers winnen, dan blijven zij in de top vijf staan. Gaan de Utrechters met de zege aan de haal, dan naderen zij diezelfde top vijf.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.