'Instructeurs Ermelo dwongen tot seks'

De militaire instructeurs in de Ermelose ontuchtzaak dreigden geen diploma's te geven aan meisjes die weigerden seks met hen te hebben. Dat zegt klokkenluider Jan den Boer zaterdag in de Volkskrant over de zaak waar ook PVV-Kamerlid Erik Lucassen bij was betrokken.

Den Boer was tijdens de affaire humanistisch geestelijk verzorger en sloeg in 2000 alarm bij de bataljonscommandant nadat leerlingen hem hadden verteld wat er speelde. Of Lucassen ook met het weigeren van een diploma chanteerde, wordt in het interview niet duidelijk.

Den Boer vreest dat de betrokken instructeurs opnieuw proberen hun misdrijven goed te praten. "Dat zou vreselijk zijn voor de slachtoffers." Volgens hem waren de meeste instructeurs integer, maar zaten er dertig 'rotzakken' tussen. "Meisjes van 17 tot 20 jaar werden als speelbal doorgegeven." De meisjes werden 'neukpop' genoemd.

RTL Nieuws bracht donderdagavond naar buiten dat Lucassen in 2002 is veroordeeld voor ontucht. Hij was sergeant bij de landmacht en had seks met twee ondergeschikten. Dat is verboden omdat hij vanwege zijn rang overwicht op hen had. De PVV'er kreeg uiteindelijk een week voorwaardelijke militaire detentie opgelegd.

Den Boer zegt te hopen dat Lucassen naar een baan op de achtergrond op zoek gaat. "Voor de slachtoffers is het krenkend dat ze via de media steeds met hem worden geconfronteerd." Zelf is Den Boer voorzitter van GroenLinks in Dronten, maar dat heeft hier volgens hem niks me te maken.

Trouw schrijft overigens dat PVV-leider Geert Wilders voor 30,05 euro had kunnen weten dat Lucassen een strafblad heeft. Dat zijn de kosten voor een verklaring omtrent het gedrag. Wilders zei eerder dat hij geen geld heeft voor dure bureaus om onderzoek te doen naar antecedenten van kandidaat-Kamerleden.