FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 oktober 2010

Franchitti neemt A.J. Foyt Trophy in ontvangst

Autocoureur Dario Franchitti heeft in Miami de A.J Foyt ovalkampioenschapstroffee in ontvangst mogen nemen. In de ovalraces dit seizoen wist Franchitti de meeste punten te halen. Ook maakt de Schot aankomende zaterdag kans om IndyCar kampioen te worden. Hij zal het op moeten nemen tegen Will Power, die de Mario Andreti Trophy voor meeste punten op niet-ovals won.

"De A.J. Foyt Trophy, daar ben ik erg trots op", aldus de coureur, die momenteel twaalf punten achterstand heeft op Power."Ik ben wel enigszins verbaasd. Toen ik voor het eerst naar Amerika kwam, had ik het op de ovals erg zwaar. Dus dat ik nu zo'n prijs win, is erg leuk. Het is een geweldig resultaat, dat ik met mijn team mag delen."

Manchester City boekt recordverlies

De bomen groeien ook bij Manchester City niet tot in de hemel. De Engelse voetbalclub boekte over het afgelopen seizoen een recordverlies van 140 miljoen euro, waardoor het een stop zet op de transferuitgaven. De selectie zou nu voldoende kwaliteit herbergen.

"Met het team dat we nu hebben, hoeven we dat soort toptransfers in de komende jaren niet meer te verwachten," zei algemeen directeur Garry Cook. Hij weet dat de eigenaar Sheikh Mansour in de afgelopen jaren 340 miljoen euro gespendeerd heeft aan nieuwe spelers.

China lanceert maansonde

China heeft vrijdag een onbemande maansonde gelanceerd. De sonde werd vanuit de zuidwestelijke provincie Sichuan gelanceerd en de lancering werd uitgezonden op de staatstelevisie.

De sonde moet apparatuur gaan testen ter voorbereiding op een onbemande maanlanding die in 2012 moet plaatsvinden. Mogelijk volgt er in 2017 een bemande missie naar de maan.

China wil tevens volgend jaar het eerste deel van een ruimtestation lanceren en kort daarna een bemand ruimteschip aan het station koppelen.

China lanceerde in 2003 voor het eerst een bemande ruimtevlucht en is samen met Rusland en de Verenigde Staten het enige land dat mensen in de ruimte brengt. Na de eerste missie volgden nog twee andere, waarvan de laatste in 2008 plaatsvond. Bij deze missie werd voor het eerst een ruimtewandeling uitgevoerd.


China lanceert maansonde (foto: Novum)

Vermiste ballonvaarders vermoedelijk omgekomen

Twee ballonvaarders die deelnamen aan een wedstrijd en woensdag verdwenen boven de Adriatische Zee zijn waarschijnlijk met tachtig kilometer per uur in het water gestort. De organisatoren van de wedstrijd zeiden vrijdag dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het tweetal de crash heeft overleefd.

De snelheid waarmee de ballon van Richard Abruzzo en Carol Davis afdaalde is reden om 'erg pessimistisch' te zijn over hun lot, aldus wedstrijdleider Don Cameron. Het lijkt erop dat de ballon te maken kreeg met 'een plotseling en onverwacht mankement'.

De luchtverkeersleiding in Zagreb had de ballon woensdag op de radar en volgens metingen vloog de ballon op een hoogte van 1615 meter en daalde hij met zo'n tachtig kilometer per uur naar 180 meter. Omdat de ballon bijna buiten het bereik van de radar vloog is er nog hoop dat de gegevens niet helemaal correct zijn. "Het is slechts een snippertje hoop", aldus Cameron.

Het tweetal vertrok afgelopen zaterdag uit de Engelse kustplaats Bristol. Volgens een woordvoerder werd woensdagochtend voor het laatst een radiosignaal opgepikt van de ballon. Op basis van het radiosignaal kon worden bepaald dat de ballon op zo'n 21 kilometer uit de kust was.

De Italiaanse kustwacht, de Amerikaanse marine en de Kroatische kustwacht zoeken sinds woensdag naar de ballon en zijn bestuurders in de omgeving van het Kroatische eiland Palagruza.

Vermiste ballonvaarders vermoedelijk omgekomen (foto: Novum)

Iran woedend om sancties VS

Iran heeft de sancties die de Verenigde Staten deze week oplegden aan acht hoge regeringsfunctionarissen scherp veroordeeld. Volgens Teheran reflecteren de sancties de Amerikaanse bemoeienis met interne aangelegenheden van Iran. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie vrijdag.

Washington zette de acht mannen woensdag op een sanctielijst. De bezittingen van de acht in de VS werden bevroren en de mannen hebben te maken met reisbeperkingen. Ook mogen Amerikanen geen zaken met de mannen doen. Het achttal wordt beschuldigd van schendingen van de mensenrechten gedurende de demonstraties na de betwiste presidentsverkiezingen van 2009.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn de nieuwe sancties het bewijs dat de VS de onrust na de verkiezingen heeft gesteund.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde dat Teheran de zaak mogelijk gaat voorleggen aan internationale organen. Hij wilde hier verder niet op in gaan, maar zei wel dat de VS het 'concept van de mensenrechten misbruikt' voor politiek gewin en dat Washington tweedracht wil zaaien tussen het Iraanse volk en de regering.

In memoriam: Brodrick S. White

Brodrick, een fijne man uit Houston in de Verenigde Staten, heeft zijn Waterloo gevonden. Het nieuws haalde vandaag alle dagbladen en natuurlijk ook de FOK!-site. Hij is niet meer. Brodrick S. White, een liefhebbende echtgenoot en vader van twee kinderen, is overleden. Hij is gelukkig gestorven. Hij stierf in het harnas terwijl hij dat deed wat hij graag deed. Brodrick overleed tijdens zijn voorbereiding op de komende Onaniespelen van november 2010. De man die een hobby had en daarvan zijn werk heeft gemaakt.

 

Uitslag Vitesse - Willem II

Vanavond stond in de Eredivisie één duel op het programma. Hieronder vind je de uitslag van Vitesse tegen Willem II.

Vitesse

0 - 0

Willem II

 
 Gele kaart: Stevanovich, Pröpper (Vitesse)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.150
Arbiter: Van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Kashia
Sprockel
Rajkovic
Büttner
Jenner (Nilsson/78)
Stevanovich (Pluim/72)
Aissati
Matic
Barazite (Van Ginkel/87)
Pröpper
  Verhulst
Lampi
Halilovic
Swinkels (Biemans/78)
Pereira
Lasnik
Van der Heijden
Levchenko
Landgren (Vossebelt/80)
Hutten (Van Zaanen/75)
Rigters

Portugal kan rekenen op 'bondscoach' Mourinho

José Mourinho kreeg recentelijk niet het fiat van Real Madrid om tijdelijk bondscoach van Portugal te worden. Toch heeft de succestrainer de functie niet uit zijn hoofd gezet.

Mourinho hoopt dat hij in de toekomst nog eens aan de slag kan als bondscoach van Portugal. De voetbalbond hoeft op korte termijn echter nog niet aan te kloppen. Het bondscoachschap van Engeland sloot uit tegenover de BBC uit.

Mourinho werd onlangs benaderd door de Portugese voetbalbond om voor een aantal weken bondscoach van het land te worden. Op die manier wilden de Portugezen zichzelf de nodige tijd gunnen om een vervanger te vinden voor de opgestapte Carlos Queiroz. Real verroerde geen vin.

"Ik vind dat Engeland gecoacht moet worden door een Engelsman en Portugal door een Portugees", zegt Mourinho. "Er komt een dag dat ik het als bondscoach van Portugal zal opnemen tegen Engeland, maar daar moet Portugal nog lang op wachten."

Alien geeft interview op YouTube

Een vooraanstaande ufoloog heeft ene Jerry Wills geïnterviewd. Deze musicus beweert afkomstig te zijn van het Tau Ceti-sterrenstelsel en is als baby op de aarde gedropt om deze leefbaarder te maken.

Wills werd jaarlijks bezocht door zijn medebuitenaardsen. Waarschijnlijk zaten zijn vriendjes destijds in een vliegtuig, het Pentagon of het WTC, want sinds 11 september 2001 heeft hij taal noch teken van hen vernomen. Gelukkig heeft Wills besloten zijn verhaal te vertellen aan de wijde wereld, iedereen mag weten dat hij een alien is!

[SF] Race in Peking bevestigd

De organisatie van de Superleague Formula heeft bevestigd dat er volgende week in de Chinese hoofdstad Peking geracet gaat worden. Dit weekend rijden de coureurs in Ordos, Binnen-Mongolië, maar het was nog onbekend waar de tweede race in China gehouden zou worden.

Het Beijing Golden Port International Circuit is gebouwd in de buurt van het Shuny Olympisch Park, waar in 2008 bij de Olympische Spelen het roeien en kanoën gehouden werd. De baan is slechts 2,4 kilometer lang en op bepaalde plaatsen maar twaalf meter breed. Het is voor het eerst dat de Superleague Formula een race buiten Europa houdt. In de toekomst moet naast Azië ook Zuid-Amerika op het programma staan.

Di Resta moet ook in Japan toekijken

Paul di Resta zal ook de vrijdag tijdens het Formule 1-weekend in Japan toe moeten kijken. De Schot heeft van Force India te horen gekregen dat Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi op Suzuka enkele nieuwe onderdelen moeten testen, waardoor het benutten van de baantijd voor hun belangrijk is.

"Helaas zal ik in Japan weer niet rijden. Het is een erg belangrijk moment in het seizoen en het is daarom belangrijk dat Adrian en Tonio zoveel mogelijk rijden. Bovendien heeft het team wat nieuwe aërodynamische onderdelen die getest moeten worden. Ik ben nog nooit in Japan geweest, dus het wordt sowieso een nieuwe ervaring voor me. Ik kan niet wachten om Suzuka eindelijk zelf te zien. Het zal erg speciaal worden, want het is een plek met veel historie," zei Di Resta.

Protestacties verwacht bij CDA-congres

Tegenstanders van de PVV maken zich op om zaterdag bij het partijcongres van het CDA in Arnhem actie te voeren. Ze gaan de CDA-leden oproepen tegen het nieuwe kabinet te stemmen.

De actiegroep Verontruste Burgers gaat bij de Rijnhal in Arnhem, waar het congres plaatsvindt, toverballen uitdelen, om het CDA op te roepen 'niet van kleur te verschieten maar bij haar eigen principes te blijven'.

Enkele filmmakers zijn van plan een filmpje te tonen waarin te zien is hoe PVV-leider Geert Wilders in 2009 in de Tweede Kamer verkondigt dat de afkorting CDA staat voor Christenen Dienen Allah. "Beste CDA-leden, weet u het heel zeker?" is de tekst die in beeld komt. Het filmpje is ook per mail aan CDA-bestuurders gestuurd.

Volgens de Wereldomroep is ook een groep Surinamers van plan om naar Arnhem af te reizen om het dissidente CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, die van Surinaamse afkomst is, een hart onder de riem te steken.

Op het congres worden zo'n vijfduizend CDA-leden verwacht. Driehonderd journalisten hebben zich aangemeld. Naast de Rijnhal is een tent geplaatst die plaats biedt aan achthonderd mensen. Een woordvoerder van het CDA noemt de opkomst 'boven verwachting hoog' en vindt het belangrijk dat zoveel partijleden naar Arnhem afreizen.

Rellen bij krakersdemonstratie Amsterdam

Krakers die in Amsterdam protesteerden tegen het kraakverbod zijn vrijdagavond slaags geraakt met de politie. De ongeregeldheden braken rond 20.00 uur uit in de Spuistraat. Er werden stenen gegooid naar de politie. De ME heeft charges uitgevoerd, meldt de politie. Een onbekend aantal relschoppers is gearresteerd.

De demonstratie begon rond 17.00 uur en verliep aanvankelijk vreedzaam. Enkele honderden liepen vanaf het Spui via de Damrak richting Centraal Station om daarna de Spuistraat in te gaan. Ze scandeerden leuzen als 'kraken gaat door' en hadden spandoeken bij zich met teksten als 'many fine books have been written in prison'. Aan het einde van de betoging tegen het kraakverbod, dat vrijdag inging, sloeg de sfeer om.

Van Marwijk: "Bruma moet echt meer gaan spelen"

Peter Wisgerhof werd vrijdag voor het eerst in zijn carrière geselecteerd voor het Nederlands elftal. Hij kreeg de voorkeur boven Jeffrey Bruma.

Bondscoach Bert van Marwijk wil met de selectie van Wisgerhof een signaal afgeven aan Bruma, die gepasseerd werd. Van Marwijk moest tussen het tweetal kiezen door blessures van Hedwiges Maduro en Ron Vlaar.

"Bruma is een jongen voor de toekomst, zo zien we dat echt. Maar hij heeft, sinds zijn liesoperatie, nog maar één wedstrijd gespeeld. Verder nauwelijks of niets", reageert Van Marwijk op de non-selectie van de Chelsea-mandekker.

"Om die reden komt Oranje op dit moment te vroeg voor hem en dat is eigenlijk jammer. Hij moet echt meer gaan spelen." Bruma maakt wel deel uit van de selectie van Jong Oranje.

Amerikanen leiden in Ryder Cup

De Amerikaanse golfers hebben een 2,5-1,5 voorsprong genomen in de Ryder Cup. Het evenement waar in Newport de beste Amerikaanse tegen de beste Europese golfers spelen wordt wel geteisterd door regenval, waardoor vandaag een pauze van zeven uur ingelast moest worden.

Morgen staan de resterende twaalf foursome-wedstrijden en de fourball-partijen. Bij foursome wordt twee tegen twee gespeeld waarbij de golfers uit een team om en om gaan slaan. Bij fourball spelen de golfers ook twee tegen twee, maar dan speelt ieder met een eigen bal. De laagste score van een team per hole telt dan. De Ryder Cup wordt afgesloten met de singles. Deze worden mogelijk pas op maandag afgewerkt.

Contador ontkent bloedtransfusies

Alberto Contador heeft vrijdag ontkend dat zijn positieve dopingtest met iets anders te maken heeft dan verkeerd voedsel. De Franse krant L'Equipe meldde dat er naast clenbuterol ook zogeheten weekmakers zijn geconstateerd. Dat kan wijzen op een bloedtransfusie van de Spanjaard.

Volgens L'Equipe hebben wetenschappers in Keulen de weekmakers ontdekt. Deze stof zorgt voor de rekbaarheid van plastic en zit ook in bloedzakken. "Contador ontkent categorisch bloedtransfusies te hebben ondergaan", zei een woordvoerder van de drievoudig Tour de France-winnaar. "Die verhalen horen thuis in een sciencefiction."

Contador, die bleef volhouden dat het clenbuterol waarschijnlijk in vlees zat, riep de dopingautoriteiten op om de regels te wijzigen. "Er moet een limiet komen voor middelen als clenbuterol, zodat de minieme hoeveelheden die in mijn lichaam zijn gevonden na het eten van vervuild voedsel niet als positief tellen."

De Spaanse coureur zei niets te verbergen te hebben en biedt zijn volledige medewerking aan voor het onderzoek van de internationale wielerunie UCI. "Ze mogen al mijn stalen uit de Tour zo vaak mogelijk onderzoeken in laboratoria. Ze mogen ze vijf jaar invriezen om ze dan met nieuwe tests te analyseren. Ik heb niets te verbergen."


(Foto: Novum)

Rowling sluit Harry Potter 8 niet uit

De Engelse auteur JK Rowling, schrijfster van de Harry Potter-reeks, sluit niet uit dat ze in de toekomst nog een boek over Harry Potter gaat schrijven. De reden daarvan is dat de Britse erg veel plezier heeft beleefd tijdens het schrijven van de boeken en ze sluit een Harry Potter 8 niet uit.

JK Rowling vertelde in het interview met Oprah Winfrey dat ze enorm gehuild heeft toen ze het zevende boek afrondde. Het zevende boek sloot de reeks af, die in 1997 begon met het boek Harry Potter en de Steen der Wijzen. "Ik was eerst opgetogen, maar daarna heb ik gehuild zoals ik voor het laatst deed toen mijn moeder was overleden," aldus Rowling tegen Oprah.

In november komt het eerste deel van de laatste verfilming in de bioscoop uit. Volgend jaar juli is het dan echt klaar met de films, dan komt deel twee uit van de tovenaarsleerling. De kans dat Rowling met een vervolg komt op de boeken is redelijk aanwezig. "De personages zitten nog steeds in mijn hoofd," aldus Rowling.

Ikea onthult miljardenwinst

Meubelgigant Ikea doorbreekt het stilzwijgen over de winstgevendheid van het concern. Het Zweedse bedrijf maakte vrijdag bekend in 2009 een miljardenwinst te hebben geboekt. Het is voor het eerst dat Ikea inzicht geeft in wat er onder de streep is overgebleven.

Ikea zei vrijdag in de afgelopen tien jaar steeds van de omzet 10 tot 13 procent aan winst te hebben overgehouden. In het gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 augustus 2009, steeg de nettowinst met ruim 11 procent tot 2,5 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor.

Het blauwgele meubelconcern kwam vorig jaar in een kwaad daglicht te staan toen voormalig manager Johan Stenebo Ikea-oprichter Ingvar Kamprad in zijn boek The truth about Ikea omschreef als een dictator die Ikea als een sekte bestierde en daarbij gebruikmaakte van verklikkers binnen het bedrijf. De nieuwe topman van Ikea, Mikael Ohlsson, onderstreepte vrijdag 'transparantie' hoog op zijn agenda te hebben staan.

Ondanks de haperende wereldeconomie was 2009 een topjaar voor Ikea. In het boekjaar eindigend op 31 augustus 2009 steeg de omzet met bijna 8 procent naar 23,1 miljard euro, een recordomzet voor 's werelds grootste meubelfabrikant. Omdat de vraag naar meubels in Azië momenteel veel sneller groeit dan in westerse landen, gaat veel aandacht van Ikea momenteel uit naar landen als China, India en Rusland.

Veruit de meeste omzet haalt Ikea vooralsnog uit Europa (79 procent), gevolgd door Noord-Amerika (15 procent) en Azië, waar 6 procent van de omzet vandaan komt. Ikea telt wereldwijd 280 filialen in 26 landen en heeft 127.000 mensen in dienst. Dit jaar opende het concern twaalf nieuwe vestigingen.

De cijfers van het jongste boekjaar dat afgelopen augustus eindigde, maakte Ikea vrijdag niet bekend. Dat gebeurt op een later tijdstip, mogelijk komend voorjaar, meldde een woordvoerster.

Ikea onthult miljardenwinst
Ikea onthult miljardenwinst (Foto: ANP)

Medal of Honor verandert 'Taliban' naar 'Opposing Force"

Als reactie tegen verontwaardiging over de Taliban in Medal of Honor, hebben de ontwikkelaar, Danger Close, en de uitgever, Electronic Arts, besloten de naam van deze groepering in de multiplayer te veranderen naar "Opposing Force." Uitvoerend producent Greg Goodrich kondigde dit vanmorgen aan op de MOH blog. Hij legde uit dat de naam veranderd is om de mannen en vrouwen in het leger en de families van gesneuvelde soldaten niet te disrespecteren.

"We are making this change for the men and women serving in the military and for the families of those who have paid the ultimate sacrifice -- this franchise will never willfully disrespect, intentionally or otherwise, your memory and service."

Dit is niet de eerste keer dat deze game zich in een moeilijke positie bevond. Eerder deze maand wilde GameStop-winkels gelegen in leger- en luchtmachtbasissen in Amerika de game niet verkopen, met als reden dat je als lid van de Taliban kon spelen.

Guarnieri wint tweede etappe Franco-Belge

Jacopo Guarnieri heeft de tweede etappe in de Franco-Belge op zijn naam geschreven. De Italiaanse Liquigas-renner was in Popinge na 181 kilometer de snelste in de massasprint. Hij bleef zijn ploeggenoten Elia Viviani en Francesco Chicchi voor.

Skil Shimano-renner Roy Curvers, Timothy Duggan, Sep Vanmarcke, Kevin Seeldrayers en Arnaud Labbe een kopgroep, maar op vijftien kilometer van de streep was het viertal teruggepakt, waarna een massasprint volgde. Guarnieri nam de leiding over in het klassement van de winnaar van gisteren Adam Blythe.

Excuses VS voor syfilis-experiment Guatemala

De Verenigde Staten hebben vrijdag excuses aangeboden aan Guatemala voor een medisch experiment in 1946. Gedetineerden in dat land werden in dat jaar door Amerikaanse wetenschappers opzettelijk geïnfecteerd met syfilis, om de effectiviteit van het toen relatief nieuwe penicilline bij de behandeling van geslachtsziekten te testen.

Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton en minister van volksgezondheid Kathleen Sebelius lieten in een verklaring weten ontzet te zijn 'dat zulk afkeurenswaardig onderzoek kon worden verricht onder het mom van volksgezondheid'.

[WvdW] Voorbeschouwing Excelsior - Roda JC

In de afgelopen weken beschouwden we vooral voor op wedstrijden van grote ploegen. Deze week kijken we vooruit op een duel tussen twee ploegen, die boven verwachting presteren. De Wedstrijd van de Week is het treffen tussen Excelsior en Roda JC!

Excelsior

Voorafgaand aan de start van de Eredivisie voorspelden veel mensen, dat Excelsior geen punten zou halen. De Rotterdammers hebben het tegendeel inmiddels al bewezen. De Kralingers staan op dit moment op de negende plaats in de competitie en verzamelden tot op heden tien punten. Dat is net zoveel als N.E.C. Nijmegen en NAC Breda, die wel een beter doelsaldo hebben.


Excelsior promoveerde afgelopen seizoen en doet het erg goed


De formatie van trainer Alex Pastoor baarde vooral opzien door te winnen van 'grote broer' Feyenoord. Op Woudestijn ging de ploeg van Mario Been in de laatste minuut van de wedstrijd met 3-2 ten onder. Daarnaast wisten de Kralingers ook AZ, twee seizoenen geleden nog landskampioen, op een gelijkspel (1-1) te houden.

Excelsior moet het in het duel tegen Roda JC in elk geval stellen zonder Guyon Fernandez. De aanvaller zit een schorsing uit en komt logischerwijs niet in actie. Ook Roland Bergkamp moet het treffen met Roda JC aan zich voorbij laten gaan. De verdediger ondervindt teveel hinder van een blessure aan zijn hamstring en is naar verwachting nog enkele weken uitgeschakeld.

Roda JC Kerkrade

Ook Roda JC Kerkrade kent een prima start van de nieuwe voetbaljaargang. In de eerste zeven wedstrijden van het nieuwe seizoen vergaarde de ploeg al twaalf punten en heeft maar vijf verliespunten ten opzichte van Ajax, dat momenteel aan de leiding gaat.

Sinds het seizoen 2009/2010 draaien de Limburgers goed mee in de competitie. Vorig seizoen eindigde de formatie van trainer Harm van Veldhoven op de negende plaats. In het jaar daarvoor vocht de ploeg nog tegen degradatie. Uiteindelijk slaagde men er in om via de play-offs handhaving te bewerkstelligen.


Mads Junker; clubtopscorer van Roda JC


Roda JC Kerkrade baarde bij de start van de nieuwe competitie al opzien door landskampioen FC Twente op en doelpuntloos gelijkspel te houden. Ook daarna bleven de Limburgers de goede lijn vasthouden door te winnen AZ, Heracles Almelo en ADO Den Haag en gelijk te spelen tegen PSV, Feyenoord en sc Heerenveen. Ajax slaagde er als enige in om de formatie aan een nederlaag te helpen (1-3).

Bij Roda JC Kerkrade keren Ruud Vormer en Anouar Hadouir weer terug in de wedstrijdselectie. Het tweetal viel vorig weekend, in het treffen met sc Heerenveen (2-2), geblesseerd uit. Achter de naam van Morten Skoubo staat opnieuw een vraagteken. De Deense aanvaller heeft weer last van zijn buikspieren gekregen en moet het duel met de Rotterdammers mogelijk missen. Tot slot ontbreken ook Sebastian Svärd, Vincent Lachambre en de geschorste Laurent Delorge.

Historie

Excelsior en Roda JC Kerkrade troffen elkaar op 30 december 2007 voor de laatste maal in Rotterdam. Het werd toen 2-1 voor de bezoekers. Sekou Cissé en Boldizsar Bodor scoorden destijds voor de Limburgse formatie. Johan Voskamp deed nog wat terug voor de thuisploeg, maar kon een nederlaag niet meer voorkomen.

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen Excelsior en Roda JC Kerkrade begint morgenavond rond de klok van 20:45 uur, staat onder leiding van Jeroen Sanders en wordt op Woudestijn gespeeld! Het zal voor de 25-jarige arbiter een bijzonder duel worden, aangezien hij zijn debuut in de Eredivisie maakt.

Discussieer onder dit bericht alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

Pechstein blijft schorsing aanvechten

Claudia Pechstein gaat haar schorsing aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat liet de schaatsster vrijdag weten, nadat ook het Hooggerechtshof in Zwitserland haar beroep had afgewezen. De Duitse ging in beroep tegen de uitspraak van het internationaal sporttribunaal CAS, waar ze ook al bot ving.

Pechstein werd door de internationale schaatsunie ISU voor twee jaar geschorst tot 8 februari 2011 op basis van afwijkende bloedwaarden. Sindsdien doet de vijfvoudige Olympisch kampioene er alles aan om haar straf ongedaan te maken. Onlangs werd al bekend dat ze is getroffen door een zenuwinzinking. Toch liet de 38-jarige Pechstein weten dat 'niets en niemand' haar van een terugkeer kan afhouden.


(Foto: Novum)

World League te duur voor volleyballers

De Nederlandse volleyballers zullen volgend jaar niet deel gaan nemen aan de World League. Reden hiervoor is dat de Nederlandse Volleybal Bond het te duur vindt. De volleyballers liepen plaatsing voor het Europees kampioenschap en daarmee bijna alle kansen op de Olympische Spelen in Londen mis, waardoor de World League de investering niet rechtvaardigt.

Omdat de Nevobo waarschijnlijk minder geld ontvangt van het NOC*NSF zullen de volleyballers in 2011 deel gaan nemen aan de Europa League. Geprobeerd wordt om in 2013 via een promotie/degradatie-regeling weer naar de World League te promoveren.

Berlusconi tapt jodenmop

Joodse verenigingen en de linkse oppositie in Italië hebben verontwaardigd gereageerd op een grap van premier Silvio Berlusconi. Hij stond voor zijn huis met een groep mensen te praten en vertelde daarbij een anti-Joodse mop. Het voorval is gefilmd en inmiddels op YouTube verschenen.

De grap gaat over een Jood die een andere Jood in de oorlog laat onderduiken. De onderduiker moet hiervoor wel drieduizend euro per dag betalen. "Denk je dat we hem moeten zeggen dat Hitler dood is en dat de oorlog voorbij is?", grapte Berlusconi.

Joodse organisaties vinden dat Berlusconi hier 'de ergste antisemitische stereotypes' tevoorschijn haalt. De oppositie zegt dat Italië zich moet schamen voor deze premier.

De bewuste video.

Zus Basso vier jaar geschorst

De zus van wielrenner Ivan Basso mag zich de komende vier jaren niet laten zien bij sportevenementen. Het Italiaanse olympisch comité CONI maakte vandaag bekend dat ze veroordeeld voor het handel in verboden middelen.

Elisa Basso verkocht veel verboden middelen bij fitnesscentra in Noord-Italië. Voor dit vergrijp werd ze in juni al verdoordeeld tot een celstraf van een jaar. Haar echtgenoot, de oud-profwielrenner Eddy Mazzoleni, mocht voor hetzelfde vergrijp vier maanden brommen.

Ivan Basso zelf was in deze zaak geen verdachte. De Italiaanse wielrenner heeft overigens geen brandschoon verleden op dopinggebied, omdat hij tussen 2007 en 2009 een schorsing van twee jaar uitzat.

OM eist levenslang voor doden Eindhovenaar

De officier van Justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Maastricht een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 22-jarige man uit Ede.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man op 28 februari bij het Glaspaleis in Heerlen zonder enige aanleiding een 53-jarige Eindhovenaar in zijn hals gestoken, waardoor het slachtoffer vlak daarna overleed.

Na deze daad vertrok de man uit Ede volgens het OM per trein naar Utrecht, waar hij op het Centraal Station een ander willekeurig slachtoffer, een 46-jarige man uit Amsterdam, meerdere keren met een hard voorwerp op zijn hoofd sloeg. De Amsterdammer raakte daardoor zwaargewond. Het OM wil dat de Edenaar tot zijn dood in de cel blijft zitten.

Een woordvoerster van het OM noemde de eis in een toelichting 'zeer uitzonderlijk'. Een dergelijke eis komt slechts zeer zelden voor. "Ik heb zo'n eis van in de cel zitten tot de dood intreedt bij het arrondissement Maastricht niet eerder meegemaakt", zei ze.

Dat geeft volgens haar aan hoe hoog het OM de zaak opneemt. Het feit dat de verdachte volkomen willekeurige slachtoffers koos, is volgens de woordvoerster dermate ernstig dat de officier tot deze eis kwam.

OM eist levenslang voor doden Eindhovenaar
OM eist levenslang voor doden Eindhovenaar (Foto: ANP)

Opnamen in Efteling opgeschort na ongeluk A59

Opnamen van het nieuwe RTL8-kinderprogramma De Schatkamer in de Efteling zijn vrijdag opgeschort nadat bleek dat enkele van de deelnemers waren betrokken bij het dramatische ongeval op de A59, dat aan drie kinderen en een vrouw het leven kostte.

Een woordvoerder van het attractiepark heeft dat vrijdag desgevraagd gezegd.

In De Schatkamer doen kinderen vanuit een televisiestudio in de Efteling in verschillende teams mee aan een quiz met verschillende activiteiten in het park. Uit respect voor de nabestaanden doet het park geen mededelingen over de rol van de verongelukte kinderen in het programma.

De drie kinderen en een vrouw kwamen om het leven toen hun auto bij een botsing tussen twee vrachtwagens klem kwam te zitten. Een kind raakte ernstig gewond.

Justin Timberlake maakt voorlopig geen muziek meer

Justin Timberlake schuift zijn muziekcarrière voorlopig opzij, zodat hij zich geheel kan richten op het acteerwerk. De 29-jarige zanger begint onderhand zijn draai in Hollywood te vinden en dat smaakt naar meer.

Timberlake benadrukt dat het niet om een definitief einde van zijn muziekcarrière gaat. "Ik zal nooit stoppen met het maken van muziek. Ik ben er alleen nog niet uit in welke mate ik dat voortaan ga doen", zegt hij in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

De zanger weet nog niet wanneer hij er weer klaar voor is om de opnamestudio in te duiken. "Maakt een schilder een schilderij, omdat hij het voor 21 december af moet hebben? Nee, dat doet hij niet. Het gebeurt wanneer het uit hem komt. Dat is ook hoe ik muziek maak."

Timberlake is eind deze maand te zien in het drama The Social Network. In februari is hij te horen in de animatiefilm Yogi Bear, als de stem van Boo-Boo Bear.


(Foto: Novum)

Talibanleider bedreigt Nederland

Een hoge Talibanleider heeft gedreigd dat Nederland gaat boeten voor het belachelijk maken van de islam. Wali-ur Rehman, de belangrijkste commandant van de Taliban in Pakistan, waarschuwt dat de weg die Nederland is ingeslagen heel gevaarlijk is. "We gaan ze een lesje leren" zegt hij in een interview.

Volgens Wali-ur Rehman worden door de Nederlandse regering wetten gemaakt die tegen moslims bedoeld zijn. Nederland zou zich presenteren als religieus en ruimdenkend, maar wil eigenlijk de islam beperken. Het is onduidelijk of Wali-ur Rehman hier doelt op het nieuwe kabinet, aangezien hij het heeft over ontwikkelingen die al meerdere jaren spelen. Het interview vond vier weken geleden plaats, meldt RTL Nieuws.

De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en terreurdeskundigen zouden het dreigement van de Talibancommandant serieus nemen. De Pakistaanse Taliban zouden verantwoordelijk zijn voor de aanslag op de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto in 2007, tientallen zelfmoordaanslagen en aanvallen op NAVO.

KNVB straft trainerloos RBC nog niet

RBC Roosendaal heeft nog altijd geen gediplomeerd trainer aangesteld. De club uit de Jupiler League kreeg van de KNVB tot 1 oktober de tijd om dit te doen en zal nu een publieke waarschuwing krijgen. De Brabanders hebben nog twee weken om een trainer te vinden, anders zal de bond een straf uitdelen.

RBC moet op zoek naar een trainer, omdat de beoogde keuzeheer Sandor Popovics al rap afhaakte. Hij wenste niet als stroman te fungeren voor Peter van Vossen en Eric Hellemons. De nieuwe trainer moet dit seizoen afmaken, daarna zal Hellemons zijn diploma behaald hebben en hoofdtrainer worden. Als RBC over twee weken nog altijd niemand heeft gevonden, volgt een geldboete of puntenaftrek. Die puntenaftrek blijft oplopen tot het moment dat er een trainer is aangesteld.

Nederlander Maitimo opgeroepen door IndonesiŽ

Raphael Maitimo is opgeroepen voor het nationale elftal van Indonesië. De Rotterdammer, die voorheen speelde voor SC Feyenoord, ontving een uitnodiging van de Indonesische bond voor de interlands met Uruguay (met Diego Forlán en Luis Suarez in de selectie) en Malediven op 8 en 12 oktober.

De 26-jarige Maitimo speelt momenteel in China voor FC BIT. Hij speelde in het seizoen 2004/05 nog 19 competitieduels voor FC Dordrecht, waarin de technisch begaafde middenvelder twee keer scoorde. In het nationale team van Indonesië krijgt hij Go Ahead Eagles-spits Jhon van Beukering als teamgenoot.

'Nieuwe bewijzen tegen Contador'

Een dag nadat bekend werd dat Alberto Contador tijdens de Tour de France van dit jaar positief heeft getest op clenbuterol, komen de Franse krant L'Équipe en de Duitse zender ARD met een nieuwe beschuldiging aan het adres van de Spanjaard.

De ARD meldt dat het uitslagen heeft ingezien van de bloedcontroles. Bij de testen zouden ook weekmakers zijn gevonden. Weekmakers zijn zogenoemde plasticizers die kunnen duiden op het toedienen van een infuus. Zonder medische reden is dat verboden.

Contador zei gisteren in een verklaring dat de positieve test tijdens de Tour een gevolg moet zijn van een besmetting in voedsel. De nieuwste aantijging van een ongeoorloofde bloedtransfusie heeft de Spanjaard met klem tegengesproken.

Lekker winkelen in Black Ops

In de multiplayer van Call of Duty: Black Ops zal je een soort geld kunnen verdienen. Als je een klein fortuin hebt gespaard is de vraag natuurlijk: waar ga je dat allemaal aan uitgeven?

In de onderstaande video vertelt de Treyarch-staff je van alles over alle aanpassingsmogelijkheden die te koop zijn voor het multiplayer-deel van Black Ops. Je kan bijvoorbeeld praktische dingen als een sentry gun-killstreak kopen of de wat cosmetischere kant opgaan met verschillende outfits, camouflagekleuren, clan-emblems en ga zo maar door.

Zes militairen op CuraÁao betrapt met cocaÔne

Zes militairen zijn donderdag op Curaçao aangehouden vanwege het overtreden van de Opiumwet. Het gaat om militairen van 20 tot 27 jaar oud. Ze bleken in het bezit van kleine hoeveelheden cocaïne, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

De militairen zijn na onderzoek weer in vrijheid gesteld, maar blijven wel verdachte. De marechaussee verwacht niet dat er meer aanhoudingen volgen.

Twee dames vergassen zichzelf

Twee jongedames in Groot-Brittannië hebben zelfmoord gepleegd door een huis vol te laten lopen met gas. De brandweer moest met speciale pakken en gasmaskers de lijken uit het huis halen.

De twee hebben elkaar ontmoet via internet. Eén van de dames was zeer jong en was mogelijk van Somalische afkomst, ze was als geobsedeerd door zelfmoord en chemicaliën. De andere dame was rond de 28 jaar en zat op een stoel vastgebonden.

Vorige week was er ook al een soortgelijk geval in Groot-Brittannië. Een man en een vrouw die elkaar via een forum voor zelfmoord hadden ontmoet, hadden zichzelf vergast in een auto.

Heerenveen voorlopig zonder Kopic

Verdediger Milan Kopic is voorlopig niet beschikbaar voor sc Heerenveen. De 24-jarige Tsjech heeft woensdag in Praag een kijkoperatie aan zijn knie ondergaan. Daarbij is een stukje van de buitenmeniscus verwijderd. Trainer Ron Jans denkt Kopic zes tot acht weken kwijt te zijn.

"Misschien moeten we ons zelf wel op na de winterstop richten", zei Jans op de website van de Friezen. De oefenmeester spreekt van een forse tegenvaller voor Kopic, die na twee seizoenen een basisplaats bij Heerenveen leek te hebben veroverd. "Milan kwam van ver, dan is het heel jammer dat hij door een blessure weer moet afhaken."

Dode vrouw gevonden in vakantiewoning

Een 34-jarige vrouw is vrijdagochtend dood aangetroffen in een vakantiewoning in Oosterhout. In de woning aan de Katjeskelder zijn sporen aangetroffen die zouden kunnen wijzen op een misdrijf, meldt de politie. De precieze doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Bij de politie kwam rond 10.00 uur een melding binnen dat een dode vrouw was aangetroffen in de vakantiewoning. Er is een onderzoek gestart, waarbij van meerdere scenario's wordt uitgegaan. Andere bewoners van de woning werden overgebracht naar het politiebureau, zij zijn ondervraagd.

Agenten voorlopig niet ontslagen

Politiekorpsen wordt geadviseerd om geen agenten te ontslaan tot de plannen van het nieuwe kabinet definitief bekend zijn. Dat heeft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) de Tweede Kamer vrijdag laten weten.

Vanuit de Kamer was Hirsch Ballin gevraagd om te stoppen met het doorvoeren van bezuinigingen. De minister gaat de korpsbeheerders nu verzoeken om binnen hun budget te blijven, maar geen maatregelen te treffen die ten koste kunnen gaan van de kwaliteit, zoals het ontslaan van personeel en het sluiten van bureaus. Diverse korpsen kampten met financiële tekorten.

In het donderdag gepresenteerde regeer- en gedoogakkoord staat dat het nieuwe kabinet drieduizend extra agenten wil. Vijfhonderd van hen moeten worden ingezet tegen dierenmishandeling, de zogenoemde animal cops. Overigens wordt het aantal politieregio's teruggebracht van 25 naar tien, zo is het voornemen. Ook komt er weer een nationale politie.

Het CDA-congres buigt zich zaterdag over de akkoorden. Daarna moeten de fracties nog formeel instemmen, waarna het kabinet kan worden geformeerd.

Konoha geruÔneerd in Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2

Twee jaar geleden kwam CyberConnect 2 met Naruto: Ultimate Ninja Storm exclusief voor de PlayStation 3, en nu is het tijd voor het vervolg dat nu ook op de Xbox 360 zal verschijnen.

In het spel speel je als een van de veertig personages uit de bekende tv-reeks. Om aan te tonen waar het verhaal om draait heeft uitgever Namco Bandai een trailer online gezet die hieronder te bekijken is. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 ligt vanaf 15 oktober in de winkelrekken voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Google Street View ook op zuidpool

Google Street View, het populaire speeltje bij de landkaarten op internet, is uitgebreid naar de zuidpool, meldt de BBC.

Deze dienst, die in 2007 in de Verenigde Staten van start ging, is nu beschikbaar in 25 landen en geeft een inkijkje in de woonomgeving van mensen. De Street View in Antarctica lijkt vooral geschikt voor de liefhebbers van pinguïns. De beelden komen niet van auto's die met camera's door straten rijden, maar van allerlei foto's.

Kijk hier voor beelden van Street View op de zuidpool.

'Bin Laden' uit kritiek op overheid Pakistan

Vrijdag is een geluidsopname opgedoken waarvan gedacht wordt dat hij is ingesproken door de voortvluchtige terrorist Osama Bin Laden. Hij uit daarin kritiek op de Pakistaanse regering. Verschillende media meldden dat vrijdag.

De spreker vindt dat de Pakistaanse regering niet goed heeft gereageerd op de overstromingen die Pakistan enkele weken geleden troffen. "Miljoenen kinderen hebben geen dak meer boven hun hoofd en het ontbreekt ze aan basisbehoeften als drinkwater. Uiteindelijk leidt dat tot hun dood", klonk het op de opname.

De authenticiteit van de opname is nog niet bevestigd. De laatste keer dat een vermoedelijke geluidsopname van de leider van terreurbeweging al-Qaeda opdook, was in maart. Of Bin Laden in die opname echt aan het woord was, is niet duidelijk geworden.

De spreker maakt zich in deze nieuwe opname zorgen om klimaatverandering en roept landen op meer geld voor de ondersteuning van slachtoffers van natuurrampen te reserveren. Volgens hem gaan vele malen meer mensen dood door natuurrampen dan door oorlogen. Hij hekelt dan ook landen in de regio van Pakistan die veel geld spenderen aan defensie. Dat geld kan volgens de spreker beter aan het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering worden besteed.

Na een lange radiostilte lijkt Bin Laden opeens meer op de voorgrond te treden. Vrijdag meldden Amerikaanse media dat de spoorloze leider van al-Qaeda betrokken zou zijn bij plannen om aanslagen te plegen in Europa. Enkele maanden geleden zou Bin Laden zijn ondergeschikten opdracht hebben gegeven voor zeker drie aanslagen op steden in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en waarschijnlijk ook de Verenigde Staten, op dezelfde manier als in Mumbai. In de Indiase stad schoten in 2008 zwaarbewapende moslimextremisten 160 mensen dood.

Bin Laden is 's werelds meest gezochte man. Er staat een prijs van ruim 18 miljoen euro op zijn hoofd. Vermoedelijk houdt de leider van al-Qaeda zich schuil in de onherbergzame tribale grensregio tussen Afghanistan en Pakistan.

'Bin Laden' uit kritiek op overheid Pakistan
'Bin Laden' uit kritiek op overheid Pakistan (Foto: ANP)

Di Montezemolo: "Massa moet Alonso helpen"

Ferrari-baas Luca di Montezemolo eist van Felipe Massa dat hij zijn Formule 1-teamgenoot Fernando Alonso zoveel mogelijk gaat helpen om dit seizoen de titel te halen. Waar de Braziliaan zijn titelkansen eerder dit jaar al moest laten varen is het Alonso die nu met nog vier races te gaan tweede in het kampioenschap staat op elf punten van Mark Webber.

"Ik verwacht van Massa een grote inzet in de laatste vier races. Ik wil een sterke Massa zien die punten van onze rivalen wegkaapt," zei Di Montezemolo in Gazetta dello Sport. De Italiaan denkt dat Massa er klaar voor is. "In Singapore had hij wat pech, maar hij heeft de vorm om te winnen. Wie voor Ferrari racet, racet niet voor zichzelf, maar voor de Ferrari-kleuren."

Di Montezemolo is blij dat hij al vroeg in het seizoen Alonso aan heeft kunnen wijzen als kopman. "Hij is enorm sterk en staat dichtbij het team. Sinds dag één is hij hier helemaal op zijn plek."

Dragon Age: Origins Ultimate Edition in beeld

Enkele weken  geleden konden we jullie al vertellen over de nieuwe Ultimate Edition van Dragon Age Origins, en vandaag heeft developer Bioware een kleine trailer in elkaar gestoken die op muziek van 30 Seconds to Mars toont waar het spel om draait. Deze trailer is hieronder te bekijken.

Samen met het originele spel bevat deze Ultimate Edition het uitbreidingspakket Awakening samen met de volgende DLC-pakketten: The Stone Prisoner, Warden’s Keep, Return to Ostagar, The Darkspawn Chronicles, Leliana’s Song, The Golems of Amgarrak en Witch Hunt. Dragon Age: Origins Ultimate Edition is vanaf 26 oktober in de US verkrijgbaar voor $49.99. Of het spel ook in Europa zal verschijnen is nog niet duidelijk.

SŲderling onderuit in Kuala Lumpur

Robin Söderling heeft in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Kuala Lumpur verloren van Andrey Golubev. De Zweed (1) werd met 6-3, 6-2 eenvoudig aan de kant gezet. De als achtste geplaatste Kazach neemt het in de halve eindstrijd op tegen David Ferrer (5). De Spanjaard won met 4-6, 7-5, 6-4 van de Tsjech Tomas Berdych (3).

De andere halve finale in Maleisië gaat tussen de Russen Mikhail Youzhny en Igor Andreev. De als vierde geplaatste Youzhny was met 6-7 (5), 7-5, 6-1 te sterk voor de Cyprioot Marcos Bagdhatis (6). Andreev was Milos Raonic uit Canada de baas met 6-1, 3-6, 6-3.

Duitsers boos om te sexy Oktoberfest-dames

Trekken de rondborstige vrouwen tijdens het Oktoberfest veel bekijks van de hele, mannelijke wereld, de Duitsers zelf moeten er niets van hebben. Ze zijn woedend dat het traditionele bierfeest is uitgegroeid tot een waar seksfestijn.

"Het is een soort Mardi Gras geworden", klaagt een kleermaakster uit München. "Ik vind het verschrikkelijk." Zij en menig stadsgenoot hekelen vooral het gebruik van de hedendaagse Dirndl, de Beierse klederdracht. Deze wordt in hun ogen ieder jaar perverser en is uitgegroeid tot een wereldwijd modeartikel.

Met dank aan 'sterren' als Paris Hilton en Kim Kardashian worden de jurkjes, die toch al weinig aan de verbeelding overlieten, korter en korter. Ook de gebruikte materialen zijn niet meer de stoffen waarvan ze vroeger werden gemaakt. Zo worden tegenwoordig leer en zelfs plastic gebruikt voor de klederdracht.

"Ik ben overmand door plaatsvervangende schaamte. Ik schaam me ervoor Beiers te zijn als ik dergelijke dingen zie." Lola Paltinger, de meest beruchte ontwerper van de hedendaagse Dirndls, is zich van geen kwaad bewust. "Ik waardeer de mensen die de traditionele jurken blijven dragen", zegt ze. "Voor mijzelf moet het echter compleet anders."


Ons hoor je niet klagen...

Trainer Dinamo Kiev stapt op

Dinamo Kiev moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Valery Gazzaev stapte op na de 2-0 nederlaag bij Sheriff Tiraspol in de Europa League. Dat maakte de Oekraïense voetbalploeg vandaag bekend. De 56-jarige Rus coachte eerder onder meer Dinamo Moskou en CSKA Moskou.

Na het gelijke spel tegen Bate Borisov en de nederlaag van gisteren staat Kiev vierde en laatste in Groep E van het Europese toernooi. Borisov gaat aan de leiding, voor AZ en Sheriff. Gazzaev wist eerder dit seizoen Kiev niet naar de Champions League te loodsen. In de laatste voorronde was Ajax een maatje te groot. In de Oekraïnse competitie staat Kiev op twee punten achterstand op leider Shakhtar Donetsk.


(Foto: Novum)

John Williams verlengt RTL-contract

Onze nationale hulp-Surinamer John Williams heeft zijn contract bij RTL 4 vernieuwd. "John is een zeer gewaardeerd multitalent en als trouble-shooter weet hij heel goed hoe mensen uit lastige situaties kunnen worden geholpen", aldus RTL 4-baas Erland Galjaard.

"Zijn rol als mediator in Help, Mijn Man Is Klusser, Een Dubbeltje Op Z'n Kant en Help, Mijn Man Heeft Een Hobby, is dan ook doorslaggevend voor het succes van deze tv-shows", vervolgt Galjaard.

De tv-maker prijst vooral het lef van Williams: "Hij deinst nergens voor terug, ook niet voor de legendarische imitatie van Beyoncé vorig jaar, tijdens 'Let's Dance'. Wij zijn er trots op dat John bij ons te zien is."
Williams weet met zijn hulpprogramma's vaak meer dan een miljoen kijkers te scoren.

De presentator zelf is ook blij met het nieuwe contract: "RTL 4 is als een warm bad, ik kan hier kritisch zijn en als er iets is, kan ik altijd aankloppen. Door het onderling vertrouwen en de kansen die ik krijg, kan ik mij blijven ontwikkelen."

Bezoek ook het centrale Een Dubbeltje Op Zijn Kant-topic op het forum.


Presentator John Williams vernieuwt contract bij RTL 4

Kinderpornofilter ScandinaviŽ werkt averechts

Het Scandinavische kinderpornofilter werkt niet goed en schiet haar doel voorbij. Dat meldt AK Zensur, de Duitse werkgroep tegen internetfilters en censuur.  Van alle geblokkeerde sites blijkt een schamele 1,7% ook daadwerkelijk kinderporno te bevatten. De werkgroep baseert zich op een Zweedse blacklist die eerder dit jaar uitlekte.

Op die blacklist stonden 167 sites die door Scandinavische landen werden geblokkeerd.  Uiteindelijk bleken slechts drie van die sites om de juiste reden geblokkeerd. Twee van deze sites werden na een mail aan het Amerikaanse hostingbedrijf binnen dertig minuten offline gehaald. Bij de derde site duurde dit drie uur. De sites werden in Scandinavië echter al ruim twee jaar geblokkeerd.

AK Zensur begrijpt niet waarom de Scandinavische overheid niet zelf een e-mail heeft gestuurd en stelt dat een filter slechts zorgt voor negeren van het probleem in plaats van zorgt voor aanpakken van het probleem.

Eerder bleek in onder andere Australië al dat het kinderpornofilter aldaar werd ingezet om onder andere goksites en diverse pagina's van Wikileaks te blokkeren.

Ook in Europa zal binnenkort een internetfilter geactiveerd worden dat kinderporno moet blokkeren.

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:      

 • Druk niet op deze knop! Door Zoetepoep. Met dank aan Judithromai & johanwilalles.
 • Brabants voor beginners. Met dank aan kiezelsteen.
 • Volvo V60 pedestrian safety demonstration. Met dank aan vogelkooi.
 • BMW kopen? Neem dan wel een sopje mee. Met dank aan kleuk.
 • Geef de vrouwen het geld! Met dank aan superheist.

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Renault: "Geen spijt over verkoop team"

Renault heeft geen spijt dat het afgelopen winter een groot deel van de Formule 1-activiteiten verkocht heeft. 85% van het team werd verkocht aan Genii Capital van Gerard Lopez. De renstal maakt dit jaar weer een opwaartse beweging waardoor de geruchten aanzwollen dat Renault het terug wilden kopen, maar hier is geen sprake van volgens merk.

"Het is niet belangrijk dat het team eigendom is van Renault, maar het feit dat het goed geleid wordt. Renault blijft actief en we blijven de motoren ontwikkelen. Dat Red Bull Racing met Renault-motoren het kampioenschap gaat winnen zegt dat we aanwezig zijn," zei de uitvoerend directeur van Renault Patrick Pelata bij de Paris Motor Show.

"Ik heb in Monza enkele weken het hele team ontmoet en ik kan zeggen dat het hele team opnieuw gevormd is. Het heeft nu een betere organisatie en is moderner, waardoor het nu vooruitgang boekt. De resultaten komen niet door wonderen, maar dankzij nieuw bloed en dankzij de broodnodige veranderingen."

Renault wil geen aandelen in het team terugkopen van Genii Capital. "Daar hebben we geen intentie toe. Het Formule 1-programma kost minder dan vroeger en we zijn blij met zowel de resultaten als de vooruitgang van het team. Maar we willen ook helpen, zoals met het ontwikkelen van een goede motor. Het project gaat erg goed, wat betekent dat we vaker op het podium kunnen gaan staan en van tijd tot tijd op het bovenste treetje."

'Invalide man gestenigd door Marokkanen'

In een park in het Eindhovense stadsdeel Woensel-Noord zou een oudere, invalide man zijn gestenigd door vijftien jongens. De leeftijd van de jongens wordt rond de vijftien jaar geschat en hun afkomst zou Marokkaans zijn.

Omwonenden rond het Henri Dunantpark werden begin deze week opgeschrikt door een onthutsend pamflet. Hierop staat vermeld dat de jongeren 'flinke jongens' zijn. De leeftijd van het slachtoffer wordt ook op het papier vermeld: 63 jaar.

Naar aanleiding van het pamflet heeft de politie veel informatie verzameld en inmiddels een vermoedelijk slachtoffer op het oog. Zij hebben een wijkagent achter deze man aan gestuurd in de hoop dat het slachtoffer aangifte wil doen.

Pas als het vermeende slachtoffer aangifte heeft gedaan, kan de politie verder werken aan de schokkende zaak. De politie wil niet ingaan op de informatie, noch over de mogelijke datum van de steniging. "We nemen de zaak serieus en dat doen we niet zonder reden", is het enige dat een woordvoerster kwijt wil.

Bezoek een verlaten mijn in Bracken Tor

Uitgever Iceberg Interactive zal de komende weken regelmatig nieuwe screenshots vrijgeven voor de adventure Bracken Tor: The Time of Tooth and Claw. Dit spel is in ontwikkeling bij Shadow Tor Studios, een kleine Britse studio die eerder Barrow Hill maakte. De screenshot van vandaag is getiteld "the Abandoned Mine‟ en laat de ingang van een oude tinmijn zien. In de omgeving waar het spel zich afspeelt zijn diverse verlaten mijnen te vinden, en deze vormen soms een gevaar omdat je in het donker maar al te makkelijk verdwaalt en in zo'n mijn kan vallen. Mocht je dit al overleven dan weet je maar nooit wat je in de gangenstelsels tegenkomt...


Abandoned Mine

Het verhaal van Bracken Tor is geïnspireerd door de vele verhalen die op het Britse platteland de ronde doen over vee dat aan stukken wordt gescheurd en in het niets verdwijnende rugzaktoeristen. Jij bent in het spel een journalist die wel een verhaal ruikt en gaat in je eentje een nacht doorbrengen in een tentje op de hei, vlakbij een eeuwenoude rotsformatie die bekendstaat als Bracken Tor.

Nadal eenvoudig door in Bangkok

Rafael Nadal heeft zich bij het ATP-toernooi in Bangkok vrij eenvoudig voor de halve eindstrijd geplaatst. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg Michail Koekoesjkin met 6-2 en 6-3.

Ook Jarkko Nieminen en Benjamin Becker wisten de halve finales te bereiken. Nieminen versloeg de als derde geplaatste Oostenrijker Jürgen Melzer met 6-3 en 7-6 terwijl Becker zijn landgenoot Daniel Brands met 6-4 en 6-2 de baas was. De vierde plek in de halve finales komt uit de winnaar van de partij tussen de Let Ernests Gulbis en de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez.

Vrijpartij voor stadhuis Den Bosch eindigt in cel

Een man en een vrouw die vrijdagochtend op het bordes van het Bossche stadhuis lagen te vrijen, namen het de politie niet in dank af dat ze daar voortijdig mee moesten stoppen. De 45-jarige man werd kwaad en begon de agenten te beledigen.

De agenten wilden het stel rond 05.30 uur een bekeuring geven maar de verdachte weigerde zijn naam op te geven. Hij is aangehouden voor belediging en aanstootgevend gedrag en werd vastgezet om te ontnuchteren. Hij mocht later op de ochtend weer naar huis, enkele bekeuringen rijker.

Racistische kindermoordenaar staakt juridische strijd

De Belg die in 2006 uit racistische motieven in Antwerpen een 2-jarige peuter en haar Malinese oppas doodschoot en een Turkse vrouw verwondde, staakt zijn juridische strijd bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, aldus Belgische media vrijdag.

De 22-jarige Hans Van T. werd in 2007 tot levenslang veroordeeld. Hij begon een procedure bij het hof in Straatsburg. Hij vond dat hij geen eerlijk proces had gekregen, omdat delen van het dossier waren gelekt naar de media.

De man heeft echter besloten af te zien van een nieuwe rechtszaak, omdat hij dat zijn familie en die van de slachtoffers niet wil aandoen.

Racismemoordenaar staakt juridische strijd
Racismemoordenaar staakt juridische strijd (Foto: ANP)

Porsche onderzoekt terugkeer in F1

De Duitse autofabrikant Porsche onderzoekt of een terugkeer in de Formule 1 haalbaar is, zo onthulde de nieuwe bestuursvoorzitter Matthias Mueller vandaag bij de Paris Motor Show. Porsche maakt sinds kort onderdeel uit van het Volkswagenconcern, waardoor een overstap van de Sportscars naar de F1 gemaakt kan worden.

Naast Porsche is ook VW-dochter Audi actief in de Sportscars. Het bedrijf werkt momenteel aan de R18 die op Le Mans in de LMP1-klasse mee moet gaan doen. Porsche rijdt met de LMP2 RS Spyder en wil in de toekomst niet in dezelfde klasse tegen Audi gaan strijden.

"We willen beiden niet in de LMP1 gaan racen en daarom moeten we bekijken of het niet beter is dat één merk in de LMP1 gaat racen en de andere in de F1. Daarom moeten we rond de tafel gaan zitten om alle voor- en nadelen te gaan bespreken."

Overigens als Porsche terugkeert in de Formule 1 dan zal dit waarschijnlijk als motorleverancier zijn. Het merk heeft een verleden met de sport, maar de laatste deelname dateert al weer van 1991, maar was toen niet succesvol. In 2013 wanneer er in de Formule 1 een nieuw motorenreglement in werking treedt zou een terugkeer mogelijk maken.

IsraŽlische rector naar hoorzitting wegens lesboek

De rector van een Israëlische middelbare school is opgeroepen voor een hoorzitting van het ministerie van onderwijs, omdat op zijn school gebruik wordt gemaakt van een lesboek waarin naast de Israëlische kijk op de stichting van het land ook de Palestijnse kant van het verhaal is opgetekend. Dat maakten de Israëlische autoriteiten vrijdag bekend.

De controverse op de school in het zuiden van Israël toont aan hoe beladen de gebeurtenissen rond de stichting van de joodse staat meer dan zestig jaar na dato nog zijn. Israëlische joden vieren 1948 als het jaar van hun onafhankelijkheid terwijl, Palestijnen Arabische Israëliërs rouwen om wat zij noemen 'al-naqba' -de catastrofe-, het jaar van hun nederlaag en massale exodus.

De rector van de Shaar Hanegev-school moet zich volgende week melden om aan het ministerie van onderwijs uit te leggen waarom hij een ongeautoriseerd lesboek gebruikt, aldus regeringswoordvoerster Hagit Cohen.

Het lesboek in kwestie biedt naast de Israëlische kant van het verhaal ook die van de Palestijnen, met een kolom wit in het midden zodat leerlingen daar hun eigen gedachten en meningen kunnen weergeven. Een van de docenten van de school zei tegen de krant Haaretz dat het ministerie de school twee dagen na de start van het schooljaar opdracht gaf het boek niet meer te gebruiken.

Cohen zei dat het boek al tijdens de vorige regering was afgewezen en dat het beleid altijd zo is geweest dat schoolhoofden die ongeautoriseerd lesmateriaal gebruiken, zich moeten verantwoorden bij het ministerie. "Het gaat niet om de inhoud van dit specifieke boek", zei Cohen. Ze wilde niet zeggen welke stappen het ministerie zou kunnen nemen.

Vorig jaar gaf de Israëlische minister van onderwijs opdracht referenties aan de Palestijnse 'catastrofe' uit een lesboek voor Arabische leerlingen te schrappen. Het stond docenten vrij om persoonlijke en nationale tragedies wat betreft Palestijnen te bespreken, aldus de minister destijds tegen het parlement, maar 'geen enkel land ter wereld zou in zijn officiële curriculum de stichting van het land als catastrofe behandelen'.

Buitenland ziet vooral Wilders

De buitenlandse reacties op het nieuw gevormde regeerakkoord staan voornamelijk in het teken van Geert Wilders, het aankomende boerkaverbod en de immigratiestop voor niet-Westerse allochtonen. Zo opent The New York Times met de kop: 'Dutch government pact bans burqa' en spreekt de Frankfurter Allgemeine van een 'Revolte von rechts': "De komst van een minderheidsregering met steun van populist Geert Wilders is nog geen gelopen race. Gaat het echter door, dan komt in een kernland van Europa een kracht aan de macht die met een ongekende mix van liberalisering en een harde hand de vergrijzende verzorgingsstaat verdedigt."

Het rechtse karakter van de aankomende regering lijkt het meest besproken thema te zijn onder de buitenlandse journalisten. Ze zien de gedoogsteun van Wilders aan het kabinet als een verdergaande verwijdering van Nederland als bastion van tolerantie dat nieuwkomers verwelkomt. Frankrijk is het enige land in Europa waar een boerkaverbod al is ingevoerd. Het Nederlandse plan om dit ook te doen genereert dan ook veel aandacht. Le Figaro: "Naar wens van Geert Wilders' anti-islam-partij bevat het op donderdag besloten regeerakkoord een verbod op gezichtsbedekkende kleding."

De Duitse Bondskanselier Merkel liet in een reactie op Wilders' afkeer van de Islam weten 'dat het niet onze stijl is religies in zijn geheel te verwerpen'. De Belgische oud-premier De Haene liet aan het dagblad De Morgen weten dat een coalitie met gedoogsteun van Geert Wilders een 'gevaar voor de democratie' is.

De mensenrechtenwaakhond Raad van Europa is 'zeer bezorgd' over de komst van de nieuwe Nederlandse regering. De Noor Thorbjørn Jagland, baas van de Raad, kreeg gisteren een lawine van vragen over de vorming van de Nederlandse regering van journalisten uit heel Europa. Jagland liet weten dat 'het nodig is hier een duidelijk standpunt over in te nemen: dit is niet goed'. Jagland stelde dat Europa het mooiste vredesproject is dat hij kent, maar dat de stabiliteit nu in gevaar is. "Niet omdat buurlanden elkaar bedreigen, maar de mensen onderling. De uitdaging is om burgers te leren niet terug te verlangen naar vroeger maar te accepteren dat deze samenleving de realiteit is en elkaar te respecteren."

Discussieer op het forum verder over de buitenlandse reacties op de vorming van een nieuw kabinet.

Drankrijder rijdt 18-jarige man dood

Een 18-jarige man uit Schoorl is donderdagavond overleden nadat hij bij Warmenhuizen was aangereden door een man in een bestelbus die te veel had gedronken. De 35-jarige bestuurder uit Alkmaar is aangehouden en in een cel gezet.

Een buurtbewoner had rond 21.00 uur gemeld dat een man zijn beschadigde bestelbus in de Moraviëstraat had geparkeerd en daarna was weggerend. De politie trof de bestuurder aan in de omgeving. Hij gaf aan dat hij op de Westfriesedijk, langs het Noord-Hollands kanaal, vermoedelijk met zijn bus ergens tegenaan was gereden. Hij bleek onder invloed te zijn. Hij had bijna driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

Het lichaam van het slachtoffer werd door duikers rond 22.40 uur dood in het water bij de Westfriesedijk aangetroffen. Zijn fiets lag op straat.

EU opent grenskantoor in Griekenland

Frontex, het Europese bureau dat de samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie coördineert, heeft vrijdag een regiokantoor geopend in de belangrijkste Griekse havenstad Piraeus. Het regiokantoor gaat zich richten op Italië, Malta, Griekenland en Cyprus.

In eerste instantie gaat het kantoor voor een periode van negen maanden proefdraaien. Na deze periode wordt bekeken of het kantoor permanent in Piraeus wordt gevestigd en of er meer regiokantoren in andere delen van de EU worden geopend.

Frontex-directeur Ilkka Laitinen zei dat een grote meerderheid -bijna negentig procent- van de illegale immigranten die proberen Europa binnen te komen, wordt opgepakt aan de Griekse grenzen. Hoewel het aantal asielzoekers afneemt, blijft deze trend doorzetten.


EU opent grenskantoor in Griekenland (Foto: Novum)

Willem II kan uitkijken naar gemeentegeld

Willem II lijkt zeker van de inkomsten die de club nog tegoed meende te hebben van de gemeente Tilburg. Willem II verrichtte vorig seizoen maatschappelijke activiteiten en zou daar door de gemeente met vier ton subsidie voor worden beloond. In juni werd een voorstel van PvdA-wethouder Jan Hamming echter ingetrokken omdat de gemeenteraad niet akkoord ging.

Als het geld alsnog de kant van Willem II opkomt, blijft een nieuwe acute geldnood de club bespaard. De club beschuldigde de gemeente van niet betalen na gedane arbeid. De wethouder zegt dat er geen harde toezeggingen zijn gedaan of afspraken zijn vastgelegd maar erkent dat Willem II de subsidie mocht verwachten.

Interim-manager Paul Bottelier van Willem II. "De politiek beslist over haar eigen centen en ik ben akkoord gegaan. We kunnen ons nu voorbereiden op alternatieve financieringsbronnen."

R.E.M. en meer in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week zijn er iets minder artiesten te vinden in de Rock Band Store, maar ze komen wel met veel liedjes. Acht liedjes voor de band R.E.M., en drie liedjes van T.Rex

R.E.M. – “Driver 8” +
R.E.M. – “It’s the End of the World As We Know It (and I Feel Fine)” +
R.E.M. – “Living Well Is the Best Revenge”
R.E.M. – “Radio Free Europe” +
R.E.M. – “Stand” +
R.E.M. – “Superman” +
R.E.M. – “These Days” +
R.E.M. – “What’s the Frequency, Kenneth?”
T. Rex – “Children of the Revolution” +
T. Rex – “Cosmic Dancer” +
T. Rex – “Jeepster”


De liedjes met een + erachter zijn te downloaden voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 05 oktober voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 06 oktober voor de PlayStation 3. Elk los liedje kost €1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'R.E.M. Pack 01' is in zijn volledigheid te downloaden voor €11,88 of 1080 MS Points. Het T.Rex Pack is te downloaden voor €3,99 of 680 MS Points.

Utrecht komt te vroeg voor Anita

Ajacied Vurnon Anita kan zondag in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht niet meespelen. De linksback kneusde dinsdag tegen AC Milan zijn kuitbeen, maar dat is nog niet hersteld.

"Het valt een beetje tegen", meldt trainer Martin Jol vandaag op de clubsite van de Amsterdammers. "Hij heeft veel pijn, maar zoals we weten is het een kneuzing en geen fractuur. Daarom hoop ik hem er binnenkort weer bij te hebben." Jol denkt dat hij zijn verdediger maximaal twee weken kwijt is. Ondanks de blessure ontving Anita vandaag wel een uitnodiging voor het Nederlands elftal.

Aan de kant van Utrecht is Nana Asare de enige afwezige. De middenvelder heeft een klein scheurtje in zijn hamstring en miste daardoor ook al het treffen met Liverpool.


(Foto: Novum)

Bijleveld nieuwe commissaris Overijssel

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) wordt de nieuwe commissaris van de koningin in Overijssel. Het demissionaire kabinet stemde vrijdag in met haar benoeming.

De overstap van Bijleveld is opmerkelijk, omdat zij de afgelopen tijd fractieleider Maxime Verhagen bijstond tijdens de onderhandelingen met de VVD en PVV over de vorming van een rechts minderheidskabinet. Zij volgde Ab Klink op als onderhandelaar, nadat hij zich keerde tegen samenwerking met de PVV.

De 48-jarige Bijleveld zou echter al voor de functie hebben gesolliciteerd toen zij nog geen onderhandelaar was. De benoeming gaat in op 1 januari. De bewindsvrouw, die partijgenoot Geert Jansen opvolgt in Overijssel, was van 2001 tot 2007 al burgemeester van Hof van Twente.

Derde verdachte fatale steekpartij Cuijk in cel

De politie heeft vrijdagochtend in het Gelderse Rheden een 19-jarige inwoner van Gennep aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de steekpartij op 22 september in het Brabantse Cuijk, waarbij een 20-jarige inwoner van die plaats om het leven kwam. De verdachte zit vast.

Eerder werden een 21-jarige en een 27-jarige man uit Gennep aangehouden. De politie sluit niet uit dat in de zaak nog meer verdachten worden aangehouden.

Mogelijk is aan de dodelijke steekpartij een zedendelict voorafgegaan. Een familielid van de twee aangehouden verdachten maakte daar melding van. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de melding en het steekincident.

Kosten olieramp BP opgelopen tot 8,2 miljard

De kosten van de olieramp in de Golf van Mexico zijn voor de Britse oliemaatschappij BP opgelopen tot 8,2 miljard euro. Dat heeft BP vrijdag bekendgemaakt.

BP heeft in juni de vorming van een fonds van bijna vijftien miljard euro aangekondigd om de betaling van individuele schadeclaims zeker te stellen. BP heeft tot nog toe 2,2 miljard euro in het fonds gestort. In het vierde kwartaal wordt nog eens 1,4 miljard overgemaakt en in de kwartalen daarna telkens 0,91 miljard. De royalty's van verschillende olievelden in de Golf van Mexico heeft BP hiervoor in onderpand gegeven.

Een explosie en brand op het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april kostten elf bemanningsleden het leven. Het ongeluk veroorzaakte de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis.

Topman Bob Dudley, die het roer bij BP vrijdag overnam van Tony Hayward, kondigde eerder deze week een ingrijpende reorganisatie aan, waaronder de oprichting van een Safety & Operation Risk-afdeling die bevoegd is in alle technische activiteiten van BP in te grijpen. Ook wordt de Upstream-divisie opgedeeld in drie aparte eenheden voor exploratie, ontwikkeling en productie.

Mosquera: "Mijn geweten is schoon"

Gisteren werd bekend dat Ezequiel Mosquera tijdens de Ronde van Spanje van dit jaar is betrapt op het gebruik van doping. De Spanjaard ontkent echter dat hij verboden middelen heeft gebruikt.

Mosquera zou komend seizoen voor Vacansoleil rijden, iets wat door zijn positieve dopingtest nu onzeker is geworden. "Ik heb geen reden om zo iets verschrikkelijks te doen, want ik heb een contract waar ik hard mijn best voor heb moeten doen. Ik heb daar geen gekke dingen bij nodig."

In de urine van de renner zijn sporen van HES gevonden. Met dat verboden middel kan het gebruik van bloeddoping worden gemaskeerd. "Ik heb geen idee hoe dit in mijn urine terecht is gekomen, nogmaals mijn geweten is volkomen schoon."

Gears of war 3 uitgesteld

Een van de grootste titels die op de Xbox 360 uitkomt in 2011 is uitgesteld. Gears of War 3 is een paar maandjes naar achteren geschoven, het spel zal nu uitkomen in de herfst. Dit doet Microsoft om er voor te zorgen dat het de grootste 'Holiday game' van 2011 zal gaan worden.

Of het daar precies mee te maken had of dat de game gewoon niet op de oorspronkelijke datum (5 april 2011) af kon zijn is niet bekend. Microsoft zei:

"Gears of War 3 promises to be the biggest entertainment launch of 2011, however, we've elected to move the launch of Gears of War 3 until Fall 2011 to make it the marquee title for the holiday season."

Wanneer Microsoft en Epic Games een preciese datum geven is nog niet bekend.

Gears of war
Nog even wachten

Housemarques Outland in eerste trailer

Ontwikkelaar Housemarque, die we maar al te goed kennen van Super Stardust, werkt momenteel, onder de hoede van Ubisoft aan een nieuwe game die op XBLA en het PSN zal verschijnen. Over welke game we het hebben? Outland is de naam.

De game laat spelers in de huid kruipen van een nog onbekende held die leeft in een wereld waarin chaos en balans met elkaar in oorlog zijn. Je zal twee identiteiten aannemen in je strijd tegen het licht en de duisternis. Hoe dit exact tot uiting zal komen in de uiteindelijk game is nog niet bekend, maar we hebben al wel de eerste trailer voor jullie.

Outland moet ergens in 2011 gaan verschijnen.

 

Vergunning Chevron voor olieboringen in Noordzee

Groot-Brittannië heeft de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron vergunning verleend voor olieboringen in de Noordzee, ten westen van de Shetland-eilanden.

Het is voor het eerst dat voor zulke boringen toestemming is verleend sinds de olieramp in de Golf van Mexico in april. De Britse regering heeft suggesties om een moratorium op diepzeeboringen af te kondigen herhaaldelijk afgewezen. Het argument is dat boringen in de Noordzee aan veel strengere regels zijn gebonden dan in de Golf van Mexico voor de olieramp.


(Foto: Novum)

Aanhangers pro-Koerdische partij opgepakt

De Turkse politie heeft vrijdag bij invallen in kantoren van de pro-Koerdische Vrede en Democratie Partij in de provincie Sanliurfa zeker 25 leden van de partij opgepakt.

Ze worden volgens het persbureau Anatolia verdacht van banden met Koerdische rebellen, het organiseren van illegale demonstraties, aanslagen met brandbommen en rekrutering van guerrillastrijders.

Een woordvoerder van de partij zei dat de politie invallen deed in het lokale hoofdkantoor in Sanliurfa en een partijkantoor in Suruc.

Milf (18) tapet peuter vast aan muur

Een achttienjarige moeder uit de Amerikaanse staat Nebraska is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien dagen wegens kindermishandeling. Jayla Hamm heeft samen met haar negentienjarige vriend Corde Honea haar 22 maanden oude zoontje vastgetapet aan een wand.

Op foto's is te zien hoe de jonge moeder het ventje met ijzersterke ducttape op een muur heeft vastgeplakt, in zeer oncomfortabele houdingen. Hierna maakten de ouders lachend foto's van de huilende peuter. Een andere foto toont het jongetje met beide vuistjes vastgetapet aan de wand.

De pesterijen gingen echter nog verder. Op een foto is te zien dat ze de favoriete tuitbeker van het kereltje aan de wand hebben geplakt. Deze hangt op een hoogte waar hij natuurlijk net niet bij kan.

De mishandeling kwam aan het licht toen de moeder alle foto's van de pesterijen op haar MySpace-pagina zette. Op haar profiel, dat nog immer actief is, geeft ze aan depressief te zijn. De moeder is veroordeeld tot tien dagen cel en blijft twee jaar onder toezicht staan. Haar zoontje is uit huis geplaatst.

Honea is echter weer een heel ander verhaal. Vriendlief draait voor drie tot vijf jaar de bak in. Hij is namelijk ook betrapt op inbraak en het bezit van een vuurwapen.

MySpace
Hamm's MySpace-pagia. Alle overige foto's zijn hier te zien

Nobelprijs voor de Vrede dit keer traditioneler

De keuze voor de Nobelprijs voor de Vrede zal dit jaar traditioneler zijn dan vorig jaar, zei Kristian Berg Harpviken, hoofd van het Vredes Onderzoeksinstituut in Oslo. Die prijs ging vorig jaar zeer verrassend naar de pasbenoemde Amerikaanse president Barack Obama. De keuze leidde tot kritiek op de jury.

Het seizoen voor de Nobelprijzen begint maandag met de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Maar alle ogen zijn gericht op de Nobelprijs voor de Vrede volgende week vrijdag. Voorman Berg Harpviken wees voor de Nobelprijs voor de Vrede op de Afghaanse mensenrechtenactivist Sima Samar, de vrije radio voor Myanmar (Democratic Voice of Birma) en het Speciale Hof voor Sierra Leone.

De jury kon dit jaar kiezen uit 237 kandidaten, waaronder Chinese dissidenten en de uitvinders van internet. Berg Haprviken zei niet te verwachten dat de prijs gaat naar een Chinese dissident. De regering van China had daarvoor deze week gewaarschuwd.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt 8 oktober bekendgemaakt in Oslo.

Nobelprijs voor de Vrede dit keer tradioneler
Nobelprijs voor de Vrede dit keer tradioneler (Foto: ANP)

PSV legt doelman Castro vast

PSV heeft de selectie uitgebreid met de Belgische doelman Bram Castro. De 28-jarige keeper is tot het einde van dit seizoen gecontracteerd. Hij was zonder club en trainde al een tijdje in Eindhoven mee om zijn conditie op peil te houden.

Castro is de vervanger van derde doelman Jeroen Zoet, die door een knieblessure geruime tijd is uitgeschakeld. PSV nam woensdag nog Benjamin van Leer (18) mee als reservekeeper naar Oekraïne voor de wedstrijd in de Europa League tegen FC Metalist Charkov (0-2).

Castro vertrok eind vorig seizoen bij Roda JC. Daarvoor keepte hij bij Sint-Truiden en Racing Genk. Indien er tijdens de winterstop belangstelling voor hem is van een andere club, kan Castro daarop ingaan.

PSV legt doelman Castro vast
PSV legt doelman Castro vast (Foto: ANP)

[Upd] Meerdere doden bij aanrijding A59

Bij een aanrijding op de A59 bij Sprang-Capelle zijn vrijdagochtend meerdere mensen om het leven gekomen. Een kind is zwaargewond met een helikopter naar een ziekenhuis overgebracht, laat een politiewoordvoerder weten. Nog onbekend is om hoeveel doden en gewonden het precies gaat.

Alle slachtoffers zaten in een auto waar een vrachtwagen tegenaan botste. De auto botste rond 10.10 uur op zijn beurt tegen een volgende vrachtwagen. De politie heeft de snelweg tussen knooppunt Hooipolder en Waalwijk afgezet. Naar verwachting wordt de rijbaan rond 16.00 uur vrijgegeven, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Update 14.32 uur:

De Telegraaf meldt dat er bij het ongeluk op de A59 vier doden zijn te betreuren. Het gaat om de inzittenden van de personenauto die klem kwamen te zitten tussen de twee vrachtwagens. Hierbij kwamen een vrouw en drie kinderen om het leven. Eén kind heeft het wel overleefd en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het kind raakte bij het ongeluk ernstig gewond. Over de identiteit van de slachtoffers is nog geen duidelijkheid, het enige wat men mede kon delen was dat de kinderen niet uit hetzelfde gezin komen.

Ondertussen blijft de A59 vanaf knooppunt Hooipolder richting Den Bosch afgesloten tot zeker 16.00 uur. Reizigers worden geadviseerd om om te rijden.

[WK] Gilbert vreest Freire het meest

Philippe Gilbert is komende zondag de topfavoriet bij de wegwedstrijd op het WK wielrennen op de weg in het Australische Geelong. De Belg zegt dat hij het meest bang is voor Oscar Freire. De Spanjaard werd driemaal eerder wereldkampioen.

Op de vraag of hij druk op zich voelt zegt de Belg: "Ik weet het niet, er zijn toch meer kanshebbers. Ik voel wel druk, maar daar ga ik goed mee om. Ik ben in ieder geval goed uit de Vuelta gekomen.”

NAVO houdt twee Talibanleiders aan

De NAVO heeft in Afghanistan twee Talibanleiders aangehouden. Dat gebeurde in het oosten en zuiden van het land waar de coalitietroepen een hevige strijd leveren met militanten, zei de NAVO vrijdag. In de oostelijke provincie Kunar doodden de coalitietroepen ten minste vijftien opstandelingen die een aanslag beraamden. Volgens de coalitie zijn er voor zover bekend geen burgers gewond geraakt.

In een andere verklaring zei de NAVO vrijdag dat in september meer dan 438 opstandelingen zijn gearresteerd en 114 gedood. De Afghaanse en coalitietroepen rondden 194 missies af, waarvan 88 procent zonder een schot te lossen, aldus de verklaring.

Minder asielzoekers naar Nederland

In de eerste helft van dit jaar zijn minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan in dezelfde periode van 2009. Tot en met juni meldden zich 6290 asielzoekers, een afname van vijftien procent. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen rapportage van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Vooral het aantal Somaliërs nam af, met zo'n zestig procent. In de eerste helft van 2009 meldden zich nog 3510 asielzoekers uit Somalië. In de eerste zes maanden van dit jaar waren het er 1400. Dat komt doordat Somaliërs sinds medio vorig jaar niet meer automatisch worden toegelaten.

IJzerdraadspanners melden zich bij politie

Twee mannen hebben zich vrijdag bij de politie gemeld nadat een vrouw eerder deze week ernstig gewond raakte toen ze in Gendringen tegen een ijzerdraad fietste. Het gaat om een 17-jarige jongen uit de gemeente Oude IJsselstreek, waar Gendringen onder valt, en een 23-jarige man uit Doetinchem. Ze zijn in een cel gezet, meldt de politie.

De draad was in de Achterhoek over de weg gespannen, waarschijnlijk met de bedoeling een toevallige voorbijganger te vloeren. Het 57-jarige slachtoffer was woensdagochtend op weg naar haar werk bij het gemeentehuis aan de Staringstraat en had het draad in de vroege schemering niet gezien.

Ze kwam lelijk terecht en raakte ernstig gewond aan haar hoofd. Ze ligt nog altijd in een ziekenhuis. De politie ging uit van een uit de hand gelopen kwajongensstreek en riep de daders op zich te melden. Of het inderdaad geen doelgerichte actie was, moet uit onderzoek blijken.

'IsraŽl viel Iran aan met computerworm'

Een elite-unit van het Israëlische leger, die zich speciaal bezighoudt met ‘cyberoorlog', is beschuldigd van het creëren van een virus dat Irans computersystemen en het werk in een nucleaire krachtcentrale platlegde. Computerexperts hebben referenties naar de bijbel gevonden in de code van de computerworm, die wijzen naar Israël als de bron van de aanval.

Esther
De code bevat het woord 'myrtus', hetgeen de Latijnse biologische term is voor de maagdenpalm ('myrtle tree' in het Engels). Het Hebreeuwse woord voor 'myrtle', Hadassah, was de geboortenaam van Esther, de Joodse koningin van Perzië. De Bijbel vertelt het verhaal van Esther, die een preventieve aanval uit wilde voeren op de Joodse bevolking, waarna ze haar echtgenoot overtuigde van zo'n aanval, voordat ze zelf werden aangevallen. Israël dreigt ook met een preventieve aanval op Irans voorzieningen, om er zeker van te zijn dat de islamitische staat het bestaan van Israël niet kan bedreigen.

Unit 8200
Ralf Langner, een Duitse computerexpert, zegt dat Unit 8200, de intelligencetak van het Israëlische leger, de aanval opzette door de software in de kerncentrale Bushehr te laten infiltreren: "Als je de Bijbel leest, kan je wel een gokje wagen." Computerexperts zijn al maanden bezig de origine van de Suxnetworm te achterhalen, die systemen van het Duitse Siemens over de hele wereld bedreigt.

USB-stick
De worm is waarschijnlijk de Iraanse systemen binnengedrongen via een USB-stick, mogelijk via één van de Russische bedrijven die helpt bij het bouwen van Bushehr. Dat bedrijf heeft ook contracten in India en Indonesië, waar ook aanvallen zijn geweest. Iran zou zestig procent van de aanvallen te verwerken hebben gekregen. Door de aanvallen zal de kerncentrale twee maanden later in werking gaan dan gepland.

Tuchtcommissie schorst Wormgoor

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Vito Wormgoor voor drie duels geschorst, waarvan een wedstrijd voorwaardelijk. Dit is dezelfde straf die de aanklager betaald voetbal van de KNVB de verdediger van De Graafschap oplegde. Die wees Wormgoor toen af.

Afgelopen weekend, in de competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo, werd Wormgoor het veld uitgestuurd na een harde overtreding op tegenstander Jorge Chula.

Uitspraak zaak-Wilders twee dagen later

De rechtbank in Amsterdam doet in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders twee dagen later uitspraak dan oorspronkelijk gepland. Het vonnis zal volgens de nieuwe planning gewezen worden op 4 november.

Een woordvoerder van de rechtbank benadrukt dat de gewijzigde planning niets te maken heeft met de beladen, oorspronkelijke uitspraakdatum, 2 november. Dit is de sterfdatum van cineast Theo van Gogh, die in 2004 door moslimextremist Mohammed Bouyeri werd vermoord.

De verschuiving heeft te maken met het inlassen van een extra zittingsdag, 21 oktober, aldus de woordvoerder. Die extra dag is nodig omdat de toelichting van de vordering van de benadeelde partijen meer tijd vergt dan gepland.

Het proces begint op maandag 4 oktober. De rechtbank heeft zeven dagen uitgetrokken voor het proces.

Politiechef en officier door krakers bedreigd

Na dreigementen uit de kraakbeweging worden de woningen van officier van justitie Otto van der Bijl en politiecommissaris Leen Schaap in Amsterdam beveiligd. Dat schrijft Het Parool vrijdag. De Amsterdamse politie bevestigt alleen dat 'maatregelen zijn genomen'.

De naam van de partner van Van der Bijl zou op zijn huis zijn geklad. Ook zijn kind wordt genoemd, met de mededeling 'een ongeluk zit in een klein hoekje'. Op de activistische website indymedia.nl zou een oproep zijn geplaatst een bom onder de auto van Schaap te plaatsen, maar het lijkt erop dat die oproep inmiddels is verwijderd.

Van der Bijl en Schaap worden door krakers gezien als de gezichten van de ontruimingsploeg. Een oproep op de website om vooral een pacifistische koers te blijven varen wordt beantwoord met opmerkingen dat daarmee 'niets' is bereikt.

Vrijdag is het kraakverbod officieel ingegaan. Amsterdam is van plan op termijn tweehonderd panden leeg te halen, maar onderneemt vrijdag nog geen actie omdat voorbereiding nodig is. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft harde kritiek op de plannen van de gemeente, vooral omdat ontruimen meer prioriteit krijgt dan het bestrijden van leegstand.

Rechtszaak bij versoepeling rookverbod

Antirookclub Clean Air Nederland (CAN) stapt naar de rechter als het beoogde kabinet zijn plannen doorzet om het rookverbod in de horeca te versoepelen. Dat heeft voorzitter Willem van den Oetelaar vrijdag gezegd.

De partijen willen cafés met een bedrijfsruimte kleiner dan 70 vierkante meter uitzonderen van het rookverbod dat sinds juli 2008 geldt voor alle horecazaken. "Duizenden werknemers raken daardoor hun recht op een gezonde werkplek kwijt", stelt Van den Oetelaar.

CAN ziet volgens de voorzitter 'goede mogelijkheden om deze stap via de rechter onmogelijk te maken voor de overheid'. De antirookorganisatie zal in dat geval ongevraagd optreden namens werknemers van kleine horecazaken.

Hirsch Ballin tegen samenwerking met PVV

CDA-minister Ernst Hirsch Balllin zal op het congres van zijn partij tegen het regeerakkoord stemmen. "Ik zal mijn partij zeker niet aanraden hiermee door te gaan. Dat zal ook mijn stemgedrag bepalen", zei Hirsch Ballin vrijdag na de ministerraad.

Zijn zorgen over samenwerking met de PVV hebben zich 'verdiept en versterkt' na de presentatie van het regeerakkoord en het gedoogakkoord. Hij stelt vast dat PVV-leider Geert Wilders alle afspraken in de context zet van het terugdringen van de islam.

Hirsch Ballin tegen samenwerking met PVV
Hirsch Ballin tegen samenwerking met PVV (Foto: ANP)

Mogelijk sextape van Tiger Woods

Een mogelijke minnares van Tiger Woods claimt een sextape te hebben van de wereldberoemde golfer. Pornoster Devon James zegt dat de film in 2008 is gemaakt tijdens haar tweeënhalf jaar durende relatie met Woods.

Devon, die behalve pornoster ook prostituee is, zegt een afspraak te hebben met Vivid Entertainment, een bedrijf uit Los Angeles dat in de 'adultentertainment' zit. "De tape is 62 minuten en lang, waarvan we 37 minuten seks hebben," aldus de porno-actrice. "De video is minstens 350.000 dollar waard."

Als Vivid de tape niet wil marketen, zegt Devon dat zelf te gaan doen. Vivid wilde nog niet reageren. Devon James is de laatste in het rijtje van vrouwen die claimt een relatie met de topgolfer te hebben gehad. Eerder dit jaar zei ze dat hij de vader was van haar negenjarige kind en probeerde een vaderschapstest af te dwingen via de rechter. Die wees haar verzoek echter af.

 tiger woods

Mogelijk sextape van Tiger Woods (foto: AP)

Reizen naar Ecuador sterk afgeraden

Mensen die naar Ecuador willen gaan, wordt ten sterkste afgeraden af te reizen naar het Zuid-Amerikaanse land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag een negatief reisadvies afgegeven.

Aanleiding is de chaos die in het land is ontstaan tijdens protesten van agenten. Zij protesteren sinds donderdag tegen een nieuwe wet waardoor zij niet langer bij iedere promotie een bonus of medaille ontvangen.

De situatie in het land is instabiel en onveilig, meldt het ministerie. Ook ontraadt het departement om in de nabije omgeving van de actieve vulkanen Tungurahua en Reventador te komen.

De ambassade in Ecuador heeft Nederlanders in het land gemaild met het advies binnen te blijven, zich te laten registreren en waardevolle spullen op te bergen, bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vrijdag. Samenscholingen en demonstraties moeten worden vermeden.


Reizen naar Equador afgeraden (Foto: Novum)

Wisgerhof in selectie Nederlands elftal

Bondscoach Bert van Marwijk heeft zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor de komende EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal tegen Moldavië en Zweden. Peter Wisgerhof, speler van FC Twente, behoort voor het eerst tot de selectie van het keurkorps van Van Marwijk.

Robin van Persie, Ron Vlaar en Arjen Robben ontbreken vanwege blessures. Hewiges Maduro kampt met een kwetsuur aan zijn hamstring. Wilfried Bouma bedankte voor de komende twee duels omdat hij zich na twee jaar blessureleed nog niet klaar voelt voor een rentree bij Oranje.

Selectie Oranje

Doel: Stekelenburg (Ajax), Velthuizen (Hercules CF), Vorm (FC Utrecht);

Verdediging: Anita (Ajax), Boulahrouz (VfB Stuttgart), Heitinga (Everton), Pieters (PSV) Mathijsen (HSV), Van der Wiel (Ajax), Wisgerhof (FC Twente).

Middenveld: Afellay (PSV), Van Bommel (Bayern), Janssen (FC Twente), N. de Jong (Manchester City), Sneijder (Internazionale), Van der Vaart (Tottenham Hotspur), De Zeeuw (Ajax), Schaars  (AZ);

Aanval: Elia (HSV), v. Nistelrooij (HSV), Huntelaar (Schalke 04), Lens (PSV), Kuijt (Liverpool).

Nog onduidelijk of Suu Kyi vrijkomt

Het huisarrest van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi loopt volgende maand af. Of ze daadwerkelijk haar vrijheid terugkrijgt, weet alleen de leider van de junta, omdat het gaat om een zaak van nationale veiligheid, hebben bronnen binnen de junta vrijdag gezegd.

De Nobelprijswinnares heeft vijftien van de afgelopen 21 jaar in de gevangenis of onder huisarrest doorgebracht. In 1990 won ze met haar oppositiepartij glansrijk de verkiezingen, maar de junta weigerde de macht over te dragen. Haar huidige huisarrest loopt af op 13 november, een paar dagen na de door de junta geplande verkiezingen, de eerste in decennia. Analisten zijn van mening dat het moment niet toevallig gekozen is. Er wordt gespeculeerd over de mogelijkheid dat de junta haar vlak na de verkiezingen -die bij voorbaat al frauduleus en zinloos worden genoemd- vrij zal laten als handreiking naar de internationale gemeenschap.

In de aanloop naar de verkiezingen is al een aantal pogingen tot aanslagen gedaan, die door de junta worden toegeschreven aan 'politieke opportunisten'. Het doel zou zijn de verkiezingen van volgende maand te saboteren. De grootste bedreiging voor de junta is echter de populariteit van Suu Kyi, ook al staat ze onder huisarrest en boycot haar partij de verkiezingen.

Een mensenrechtengroepering voor Birma in Groot-Brittannië heeft gewaarschuwd dat het nog maar de vraag is of Suu Kyi daadwerkelijk wordt vrijgelaten. "We geloven het pas als we het zien", zegt Mark Farmaner, directeur van Burma Campaign UK. "De juntaleiders hebben in het verleden eerder dergelijke dingen gezegd en toen bleef Aung San Suu Kyi vastzitten."

Als ze vrijgelaten wordt, dan moet daar bovendien niet te veel politieke betekenis aan worden verbonden, zegt Farmaner. "Ze is al twee keer eerder vrijgelaten zonder dat er enige politieke verandering in het land kwam", zegt hij. "Het is aannemelijker dat de dictatuur zal proberen door middel van haar vrijlating de druk van de internationale gemeenschap te doen verminderen."

De internationale gemeenschap vraagt al lange tijd om de vrijlating van Suu Kyi en 2100 andere politieke gevangenen.

Volvo in 2011 actief in WTCC

Het automerk Volvo heeft besloten om vanaf 2011 het volledige seizoen mee te gaan doen in het World Touring Car Championship. De afgelopen seizoenen reed Polestar Racing met Robert Dahlgren al enkele races mee, maar nu zal de C30 volledig mee gaan doen met Dahlgren als coureur.

"De raceresultaten zijn in 2011, hoewel ze belangrijk zijn, van secundair belang. De eerste en belangrijkste taak van Polestar is het evalueren van zowel de auto als het kampioenschap om Volvo de tijd te geven om een technische en commerciële basis te geven die voorafgaat aan een officiële inschrijving van Volvo voor 2012," zo luidde een verklaring van het merk.

Volvo is geen onbekende in het Touring Car-racen. In het verleden kwam het merk al met succes uit in verschillende kampioenschappen.

NAC wint belastingzaak Arveladze

NAC Breda heeft de slepende rechtszaak over de loonbelastingsnaheffing voor de transfer van Archil Arveladze gewonnen. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde vandaag dat de Brabantse voetbalclub de naheffing, plus de bijkomende rente, van in totaal bijna een half miljoen euro niet meer hoeft te betalen.

De Georgische voetballer Archil Arveladze, de tweelingbroer van voormalig Ajacied Shota, kwam in 1997 naar NAC. De club betaalde hem bij zijn komst tekengeld, maar nam dat bedrag niet op in de aangifte van de loonbelasting. In 2000 verhuisde de inmiddels 37-jarige gestopte voetballer naar de Duitse club FC Köln.

'Meerderheid Nederland hoopt op ja van CDA-congres'

Volgens een peiling vrijdag van Maurice de Hond hoopt 57 procent van de Nederlanders dat het CDA-congres zaterdag ja zegt tegen het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV.

De twee CDA-fractieleden met bezwaren tegen de samenwerking, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, zouden de uitspraak van het congres moeten volgen wanneer een ruime meerderheid van de congresgangers voor stemt. Maar ook als de twee toch bezwaren blijven zien, kan het minderheidskabinet van VVD en CDA gewoon aan de slag, vindt ruim 50 procent van de ondervraagde personen.

Hoes benoemd tot burgemeester Maastricht

De ministerraad heeft Onno Hoes vrijdag benoemd tot burgemeester van Maastricht. Hoes begint 1 november aan zijn taken. Tot die tijd blijft Jan Mans waarnemend burgervader in de Limburgse hoofdstad.

VVD'er Hoes wordt de opvolger van Gerd Leers, die eerder dit jaar vertrok. De 49-jarige Hoes, die getrouwd is met RTL-presentator Albert Verlinde, is momenteel gedeputeerde voor ecologie in de provincie Noord-Brabant. Hij werd twee weken geleden door de Maastrichtse gemeenteraad voorgedragen voor de burgemeesterspost.

Hondje doodgeschopt door Marokkaanse jongeren

In Amsterdam is een weerloos hondje door Marokkaanse straatterroristen doodgeschopt. Dat vertelt de 75-jarige mevrouw Van der Meer tegen De Telegraaf. "Ze riepen 'honden zijn vies, wij vreten ze op'. En ze schopten haar keihard tegen de muur."

De Amsterdamse bejaarde schrikt normaliter niet terug voor 'een stelletje snotapen', maar tegen een hele groep kan ze niets doen.

Het oude beestje is vorig jaar in elkaar geschopt door een groep Marokkaanse jongeren. "Het was verschrikkelijk. Haar nekje was opengescheurd, ze gaf bloed over. Die beestjes zijn als kinderen voor me, waarom doen die jongens dat? Ik haat ze."

Divisiehoofd Robbie Bach levert $4.2 miljoen in bij vertrek

Microsoft Entertainment and Devices president Robbie Bach zal binnenkort afscheid nemen van het bedrijf. Helaas voor hem betekent dit dat hij een groot deel van zijn bonus niet in ontvangst zal kunnen nemen.

Bach heeft het voor elkaar gekregen zijn werk zo goed te verrichten dat hij in feite recht had op de gehele bonus. Zijn divisie had een winst van $8.1 miljoen dollar over een omzet van $679 miljoen. Hierdoor zou Bach $1.4 miljoen op zijn rekening zien verschijnen en ook nog een beloning in de vorm van aandelen ter waarde van $5.6 miljoen.

De beste man heeft echter besloten met pensioen te gaan wat betekent dat Microsoft maar 25 procent van de aandelen zal overhandigen. Dit heeft tot gevolg dat hij ongeveer 4.2 miljoen van zijn bonus verliest. Hoewel dit sneu is hoeft Bach nog lang geen droog brood te eten. Zijn basissalaris bedroeg $645000, dus samen met de nog overgebleven bonus van $2.8 miljoen redt hij zich nog wel even!

ProTour gaat op in UCI World Tour

De grote wielerkoersen zijn vanaf 2011 gebundeld in de UCI World Tour. Daarmee komt een einde aan de scheiding tussen ProTourwedstrijden en zogenoemde historische koersen. Dat heeft de internationale wielrenunie UCI beslist op een congres bij de WK in het Australische Geelong.

Dit jaar was er nog een onderscheid en hadden ProTourteams niet in alle grote koersen automatisch startrecht. Zo werd RadioShack dit jaar niet toegelaten tot de Ronde van Spanje. Volgend jaar hebben de achttien ProTeams, waaronder Rabobank, het recht en de verplichting in alle wedstrijden van de UCI World Tour te starten. De organisatoren kunnen het deelnemersveld naar eigen keus aanvullen met procontinentale teams.

Wekelijkse releaselijst week 39

Releaselijst week 39, 27-09-2010 t/m 03-10-2010, Europese retailgames.

Voetbal-seizoen is begonnen en dat is te zien aan het feit dat FIFA 11 uitgekomen is, daarnaast kunnen PC-gebruikers ook eindelijk zombies gaan slachten in Dead Rising 2.

PSP

 • Despicable Me
 • Tom Clancy's Ghost Recon: Predator
 • FIFA 11

DS

 • MySims SkyHeroes
 • Despicable Me
 • FIFA 11

PS3

 • FIFA 11
 • History: Great Battles Medieval
 • MySims SkyHeroes

Xbox 360

 • FIFA 11
 • History: Great Battles Medieval
 • MySims SkyHeroes

Wii

 • FIFA 11
 • Despicable Me
 • MySims SkyHeroes

PC

 • FIFA 11
 • Dead Rising 2
 • History: Great Battles Medieval

PS2

 • Despicable Me
 • FIFA 11

 

Dodental modderstromen Mexico stijgt

Het dodental als gevolg van een reeks modderstromen in het zuiden van Mexico is opgelopen tot 32. Het gebied wordt al weken geteisterd door zware regenval.

In Chiapas, Oaxaca en de bergen in het zuidoosten bestaat vrees voor meer aardverschuivingen, omdat de bodem is doorweekt, zegt Laura Gurza van de rampendienst. De autoriteiten hebben dekens en andere hulpgoederen uitgedeeld aan bewoners die hun huizen hebben moeten verlaten. Velen zijn ondergebracht in tenten.

Bejaarde fietser overlijdt in sloot na ongeluk

Een 76-jarige fietser uit Deurne is donderdag omgekomen bij een verkeersongeluk in Asten. De bejaarde man sloeg op een kruising linksaf en botste tegen een auto die werd bestuurd door een 31-jarige automobilist uit Neerkant. De fietser kwam in de sloot terecht en overleed ter plaatse, laat de politie weten.

Het ongeval vond rond 18.00 uur plaats op de kruising van de Buizerdweg en de Sperwerstraat.

Judoka Bosch loopt op WK blessure op

Edith Bosch heeft tijdens de afgelopen wereldkampioenschappen in Japan haar enkelbanden afgescheurd. Bosch, die desondanks als vijfde eindigde in Tokyo, kreeg dit te horen na onderzoek in Nederland door topsportarts Peter Vergouwen.

De voormalig wereldkampioene zal vier tot zes weken nodig hebben voor herstel. In overleg met haar coach Chris de Korte en bondscoach Marjolein van Unen zal Bosch daarom niet deelnemen aan de Grand Prix Rotterdam en de WK voor landenteams, die later deze maand zullen plaatsvinden. Bosch richt zich nu op de Grand Prix in Abu Dabhi op 24 november.

Gegijzelde Nigeriaanse schoolkinderen vrijgelaten

De vijftien schoolkinderen die maandag in het zuidoosten van Nigeria door gewapende lieden in gijzeling werden genomen, zijn vrijdag vrijgelaten. Dit heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt.

De kinderen waren maandag per schoolbus onderweg naar een privéschool in de deelstaat Abia. De ontvoerders dwongen de bus tot stoppen, stapten in en namen alle mobiele telefoons van de kinderen, de buschauffeur en een leerkracht af alvorens de kinderen mee te voeren. Zij eisten aanvankelijk 130.000 dollar aan losgeld, maar verlaagden dat bedrag later.

Of uiteindelijk losgeld is betaald, is onduidelijk. De politie zei dat de kinderen zijn 'gered' door de inzet van een gezamenlijke leger- en politiemacht, maar repte niet over arrestaties.

In de staat Abia, in de olierijke Niger-delta, vinden de afgelopen maanden veel ontvoeringen plaats. Gedreven door de wetteloosheid in de regio richten ontvoerders zich op de middenklasse en gijzelen mensen voor losgeld.

KNVB onderzoekt Silberbauer

De aanklager van de KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar Utrecht-captain Michael Silberbauer. De Deen zou zaterdag in de verloren wedstrijd tegen AZ (1-0) een trappende beweging hebben gemaakt naar een tegenstander. Het voorval ontging de arbitrage.

Silberbauer moet van de KNVB nu dus alsnog een verklaring geven over het voorval. Hij krijgt daar tot maandagmiddag 12.00 uur de tijd voor. Dat betekent dat hij gewoon kan spelen in de wedstrijd tegen koploper Ajax, die zondagmiddag om 12.30 begint in de ArenA.

Van Agt: 'dit besmeurt en verminkt het CDA'

Oud-premier Dries van Agt was en blijft tegen de samenwerking van zijn partij met de PVV. Hij zal dan ook zeker tegenstemmen op het CDA-congres zaterdag in Arnhem. "Ik wil mijn tegenkaart in de lucht steken. Het is symbolisch, ik weet het, maar ik doe het."

Van Agt heeft nog maar nauwelijks gelezen in het regeer- en gedoogakkoord tussen VVD, PVV en CDA, maar om de afspraken gaat het hem niet. "Regeren met de PVV, zelfs in een gedoogconstructie, is verwerpelijk want het besmeurt en verminkt het CDA. Het is een verbintenis die zich onderscheidt door afkeer en minachting van de internationale rechtsorde. We krijgen een kabinet dat niet genoegzaam zal zorgen voor het behoud van de rechtsstaat."

Van Agt: dit besmeurt en verminkt het CDA
Van Agt: dit besmeurt en verminkt het CDA (Foto: ANP)

[MotoGP] Pedrosa breekt sleutelbeen tijdens training

Dani Pedrosa komt zondag niet in actie tijdens de Grand Prix van Japan. De Spaanse motorcoureur van Honda brak vandaag tijdens de trainingssessie in de MotoGP zijn linkersleutelbeen op drie plaatsen. Het is onduidelijk hoe lang hij uitgeschakeld is.

De 25-jarige Pedrosa had pas twee ronden afgerond op het circuit van Motegi toen hij onderuitging. De enige belager van Jorge Lorenzo in de strijd om de wereldtitel mist daardoor belangrijke punten voor het kampioenschap. Lorenzo staat momenteel op 284 punten, Pedrosa heeft er 228. De snelste tijd werd vandaag neergezet door Valentino Rossi.

'CZ onzorgvuldig met borstkankerzorg'

Zorgverzekeraar CZ gaat onzorgvuldig te werk door een aantal ziekenhuizen zonder gedegen onderbouwing niet meer in te zetten voor de behandeling van borstkanker. Dat stelde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vrijdag.

"Prima dat een verzekeraar eindelijk zijn rol pakt en niet alleen kijkt naar de kosten, maar ook werk maakt van kwaliteit. Maar de wijze waarop CZ dat doet, creëert heel veel onnodige onrust bij patiënten en bij medewerkers van ziekenhuizen", aldus NVZ-voorzitter Roelf de Boer.

De NVZ had zich tot dusver nog niet uitgelaten over de maatregel die CZ maandag aankondigde. De kleinere brancheorganisatie SAZ ondernam wel stappen en wist donderdag bij de rechter in Breda gedaan te krijgen dat de zorgverzekeraar de lijst van ziekenhuizen die afvallen voor borstkankerzorg, niet mag publiceren.
 

'CZ onzorgvuldig met borstkankerzorg'
'CZ onzorgvuldig met borstkankerzorg' (Foto: ANP)

Zweden verhoogt dreigingsniveau terreur

Zweden heeft de terreurdreiging verhoogd vanwege een 'toegenomen kans op terroristische aanslagen tegen Zweden'. Dat heeft de Zweedse veiligheidsdienst bekendgemaakt.

Het dreigingsniveau is verhoogd van twee naar drie op een schaal van vijf. De dienst is echter niet van mening dat Zweden 'direct bedreigd' wordt.

Uit de evaluatie, gebaseerd op informatie van verschillende veiligheidsdepartementen, bleek vrijdag dat er 'een verandering van activiteiten in bepaalde milieus in Zweden heeft plaatsgevonden, waarvan men vermoedt dat die ten doel hebben het land aan te vallen'.

Volgens Magnus Norell, een terrorismedeskundige, is het verhoogde niveau gebaseerd op toegenomen activiteiten binnen een beperkt aantal groepen die door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden. "Ik vermoed dat dit betekent dat er meer bijeenkomsten en planningsactiviteiten plaatsvinden binnen deze groepen", zegt Norell. "Maar dat is absoluut niet hetzelfde als zeggen dat er concrete plannen zouden zijn om een aanslag te plegen."

Eerder deze week meldden Europese veiligheidsdiensten dat er een reële kans op aanslagen is in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Zowel Europese als Amerikaanse diensten zeiden dat het complot nog in een beginstadium was en niet serieus genoeg om de dreigingsniveaus te verhogen.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 20 september tot en met 26 september.

Pokémon blijft aan de top alhoewel ze wel een aantal verkopen hebben moeten inleveren in tegenstelling tot vorige week. Daarnaast zien we dat Halo: Reach toch niet populair genoeg is in Japan om in de top tien te blijven staan.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Pokemon Black / White 828.580
2 PSP
Black Leopard: A New Tale of Yakuza 174.213
3 Wii Wii Party 43.077
4 PSP Durarara!! 3-way Standoff 21.566
5 PSP
Monster Hunter Diary: Pokapoka Ailu Village 18.652
6 DS
One Piece: Gigant Battle 14.339
7 PS3
Front Mission: Evolved 10.421
8 PSP
Shin Koihime Musou: Otome Ryouran Sangokushi 10.240
9 PSP Yu-Gi-Oh! 5D's Tag Force 5 9.805
10 PS3
Winning Post 7 2010 9.714

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 DSi
49.411 +2.032
2 PSP

37.576

+7.710
3 DSi XL
32.777 +1.523
4 PS3
20.694 -402
5 Wii
16.908 +2.075
6 DSL
7.011 -126
7 Xbox 360
2.599 -3.205
8 PS2
1.514 +124
9 PSP Go
900 +37
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 234.476 38.476
DS 842.919 89.199
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 254.611 60.684
Microsoft - 2.599
Nintendo 885.996 106.107
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.474.602 15.141.935
PS3 1.058.884 5.560.251
Wii 1.047.214 10.652.413
DSiXL 921.391 1.428.298
DSi 715.567 5.054.513
DS Lite
175.358 18.023.114
Xbox 360
161.967 1.371.639
PSP GO
47.852 123.607
PS2 62.916 21.673.093
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.522.454 15.265.542
DS 1.812.316 31.091.396
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Brawn wil geen FOTA-voorzitter worden

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn wil geen voorzitter worden van de Formula One Teams' Association. De Brit werd gezien als een van de kandidaten om eind dit jaar Martin Whitmarsh op te volgen, maar ziet er van af.

Volgens Autosport kan de voorzitter van de FOTA alleen uit een team komen dat wereldkampioen is geweest, iets wat het aantal kandidaten al beperkt. Omdat Ferrari al een voorzitter heeft geleverd en Brawn er van af ziet zijn er nog drie kandidaten over: Eric Boullier van Renault, Andrew Parr en Sir Frank Williams beiden van Williams. Omdat de verkiezing in december pas is bestaat de kans dat ook Red Bull Racing-teambaas Christian Horner nog aan dit rijtje toegevoegd kan worden.

Brawn is binnen de FOTA het hoofd van de technische werkgroep en voelt zich in die rol prima thuis. "Ik heb mijn twee jaren als hoofd van de technische werkgroep binnen de FOTA met plezier beleefd en dat is wel genoeg zo. Ieder van ons wil wat teruggeven in de zaken waarin we het goed hebben gedaan, dus het voorzitterschap is geen ambitie van mij."

"Net als de andere teambazen moet ik naast de andere dingen ook dagelijks werken, maar we weten ook hoe belangrijk het is om een organisatie als de FOTA te hebben en daarom neem ik mijn hoed af voor Luca di Montezemolo en Martin Whitmarsh die als voorzitter de juiste richting aan de FOTA hebben gegeven."

Het is waarschijnlijk dat Whitmarsh in december opstapt. Parr heeft zichzelf inmiddels al naar voren geschoven als kandidaat en onduidelijk is nog of de Williams-baas tegenkandidaten krijgt.

'Nederlandse militair filmde martelende Afghanen'

Afghaanse soldaten hebben in 2007 onder Nederlands commando krijgsgevangenen gemarteld in Uruzgan. Dat meldt KRO Reporter. Een Nederlandse militair heeft de praktijken gefilmd. Volgens militair historicus Christ Klep is de Nederlandse commandant verantwoordelijk voor de mishandelingen.

De vermeende martelingen vonden plaats tijdens Spin Ghar, een operatie tegen de Taliban in de Baluchi-vallei in Noord-Uruzgan. Op de beelden is te zien hoe gevangenen worden mishandeld, terwijl ze geblinddoekt en met hun voeten bijeengebonden op de grond liggen. Ze worden geschopt door Afghaanse militairen en met stokken op hun voetzolen geslagen. Ook bedreigden de soldaten hen met de dood, meldt het televisieprogramma.

Nederland had afspraken gemaakt met de Afghaanse overheid over een humane behandeling van gevangenen.

De beelden worden zaterdag uitgezonden.

Pechstein vangt ook bot bij Bundesgericht

De schorsing van schaatsster Claudia Pechstein blijft gehandhaafd. Dit heeft de hoogste rechtbank van Zwitserland, het Bundesgericht in Lausanne, bepaald.

De internationale schaatsunie ISU legde Pechstein een schorsing tot 8 februari 2011 op vanwege afwijkende bloedwaarden. Het in Zwitserland gevestigde sporttribunaal CAS bevestigde die schorsing.

Pechstein vocht die schorsing, zonder succes dus, aan bij het Bundesgericht. De Duitse kondigde eerder al aan dat, als ze bij het Bundesgericht ook bot zou vangen, ze naar het Europese Hof voor de Mensenrechten zou stappen.

Homefront trailer van multiplayer-spelers

THQ heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van het spel Homefront. De trailer is gemaakt met beelden uit een potje multiplayer met 32 man en toont ons veel militaire actie. In Homefront valt het leger van Korea de Amerikanen aan en beginnen ze met de bezetting van Amerika, jij als speler wordt uitgenodigd door het verzet om dit tegen te gaan.

In Homefront zal er ook gebruik gemaakt van een soort "magneet-systeem" dat er voor zal zorgen dat de actie rondom de speler gebeurt en niet buiten het beeld waardoor je dingen mist. Homefront komt in maart van 2011 uit op de Xbox 360, PS3 en de PC en bekijk hieronder de trailer.

 

Onderzoeksdocumenten vuurwerkramp openbaar

Informatie die de rijksrecherche heeft gebruikt voor een rapport over het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede, kan openbaar worden gemaakt. Dat is de conclusie die de rechtbank in Almelo vrijdag bekend heeft gemaakt naar aanleiding van een kort geding dat twee ex-rechercheurs hadden aangespannen tegen de Nederlandse staat.

De ex-rechercheurs Paalman en De Roy van Zuydewijn, die destijds deel uitmaakten van het onderzoeksteam naar de vuurwerkramp, hadden om openbaarmaking gevraagd. Volgens hen blijkt uit de onderliggende stukken dat er met bewijsmateriaal is gesjoemeld en dat justitie vanuit een tunnelvisie te werk is gegaan om maar een dader aan te kunnen wijzen.

Beelen, Ekdom en Evers genomineerd voor radioring

De radioprogramma's Ekstra Weekend (NTR), Giel! (VARA) en AVRO Arbeidsvitaminen zijn genomineerd voor de Gouden RadioRing 2010. Dit maakte de AVRO vrijdag bekend. De genomineerde programma's worden, of in het geval van de Arbeidsvitaminen, werden allemaal uitgezonden op 3FM.

Het ochtendprogramma van Giel Beelen is voor de vijfde keer genomineerd. Hij won de publieksprijs voor beste radioprogramma nog nooit. Voor Ekstra Weekend betreft het de tweede nominatie, voor Arbeidsvitaminen de eerste.

Edwin Evers (Radio 538), Giel Beelen (VARA) en Gerard Ekdom zijn genomineerd voor de prijs van de beste radiopresentator van het jaar: de Zilveren RadioSter. In de categorie beste vrouwelijke radiopresentator zijn Froukje de Both (Radio 538), Claudia de Breij (VARA) en Annemieke Schollaardt (TROS) genomineerd.

Op vrijdag 22 oktober worden de prijzen uitgereikt in Carré in Amsterdam.

CDA-prominent Brinkman steunt akkoorden

CDA-prominent en oud-minister van Cultuur Elco Brinkman steunt de akkoorden die VVD, PVV en CDA hebben gesloten. "Ik vind het een redelijk verdedigbaar geheel."

Brinkman, die voorzitter van Bouwend Nederland is, gaat zaterdag als CDA-lid naar het partijcongres in Arnhem en zal daar vóór de samenwerking stemmen. Hij vindt dat het regeerakkoord van VVD en CDA 'moed geeft in termen van economische groei' en vindt dat we soms een beetje door de retoriek heen moeten prikken. "Of je nou blank of zwart bent, als je investeert in werk en opleiding heb je niks te duchten. Wie er met de pet naar gooit, heeft problemen."

Brinkman vindt wel dat de partijen 'een beetje grof' omspringen met cultuur. "Daar ademt het de sfeer dat het allemaal onzin is en dat het hobby's van de elite zijn. Dat is onzin."

Hoge Raad bevestigt veroordeling Maurice De Hond

De Hoge Raad heeft de veroordeling van Maurice de Hond door de civiele rechter voor zijn onrechtmatige verdachtmakingen in de Deventer moordzaak vrijdag bevestigd. Hij is nu veroordeeld voor smaad, nadat de Hoge Raad het cassatieberoep van de opiniepeiler vrijdag verwierp.

De opiniepeiler heeft 'klusjesman' Michaël de Jong in het verleden meerdere keren beschuldigd van de moord in 1999 op weduwe Jacqueline Wittenberg. Voor die moord heeft Ernest Louwes een celstraf van ongeveer tien jaar uitgezeten. De Hond is ervan overtuigd dat Louwes onterecht is veroordeeld en maakte er een halszaak van om diens onschuld aan te tonen.

In krantenadvertenties legde De Hond uit waarom Louwes volgens hem onschuldig is. De Jong spande een zaak aan, waarop De Hond in 2007 tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden werd veroordeeld, waartegen hij beroep aantekende. Later werd hij in een civiele zaak ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal ruim zeventigduizend euro.

De Hond ging daarop in cassatie tegen de uitspraak. Het hof heeft volgens de Hoge Raad terecht geconcludeerd dat De Jong en zijn partner via de pers en internet zijn blootgesteld aan 'lichtvaardige verdachtmakingen'. Die uitlatingen zouden ook niet worden gerechtvaardigd door de vrijheid van meningsuiting. Door de uitspraak van het hoogste rechtsorgaan is de veroordeling definitief geworden.

Hoge Raad bevestigt veroordeling De Hond
Hoge Raad bevestigt veroordeling De Hond (Foto: ANP)

Dead Rising 2

Met Dead Rising gaf Capcom ons de ultieme B-movie horrorgame. Het hele concept, duizenden zombies in een groot winkelcentrum, was schaamteloos gejat van Dawn of the Dead. Dat maakte de game er niet minder leuk om, sterker nog, het afslachten van zombies was nog nooit zo leuk. In Dead Rising 2 is de opzet nog precies hetzelfde, alleen zijn we nu verhuisd van een gigantisch winkelcentrum naar Fortune City met nog meer zombies. Zorgt dit voor nog meer pret? Of is Dead Rising 2 al snel een hersenloze ervaring?

FARC: 'Tanja Nijmeijer in de jungle'

Tanja Nijmeijer is niet dood volgens de Colombiaanse opstandelingenbeweging FARC. Samen met een neef van haar gesneuvelde commandant Mono Jojoy en zeven anderen is ze de jungle ingevlucht. Dat zeggen bronnen binnen de FARC tegen het Colombiaanse dagblad El Tiempo vrijdag.

Volgens deze bronnen leeft Tanja Nijmeijers directe baas in de FARC, Mauricio, ook nog. Van Mauricio werd bekend dat hij de opvolger is van de legendarische Mono Jojoy. Die werd bij het bombardement van het Colombiaanse leger vorige week op zijn kampement wel gedood. Volgens het leger zouden daarbij nog eens ruim twintig guerrillero’s zijn omgekomen.
 

'FARC: Tanja Nijmeijer in de jungle'
FARC: 'Tanja Nijmeijer in de jungle' (Foto: ANP)

EU wil bankentest vaker uitvoeren

De ministers van financiën van de Europese Unie willen de stresstest voor banken vaker uitvoeren. De test die deze zomer werd gehouden droeg bij aan het verstevigen van het vertrouwen in het Europese bankensysteem, zeiden zij donderdag.

Niet alleen was de test goed voor het vertrouwen in de banken, zei Eurocommissaris voor monetaire aangelegenheden Olli Rehn, maar de test toont ook zwakke plekken in het bankensysteem aan.

Emma Thompson in Men in Black III

Emma Thompson is in onderhandeling voor een rol in Men in Black III. Ze gaat de rol van Agent Oh spelen. Will Smith en Tommy Lee Jones keren terug als Agent Jay en Agent Kay. Ook Josh Brolin is van de partij, hij speelt de jongere versie van Jones/Agent Kay aangezien een groot deel van het verhaal zich afspeelt in 1969. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Over het script is nog maar weinig bekend, behalve dat de kordate Agent Oh een gevangenisuitbraak in de gaten houdt en de Nieuw-Zeelandse acteur Jemaine Clement de schurkenrol voor zijn rekening neemt. De makers houden de lippen stijf op elkaar over wie dan precies gevangen zit en waarom het MIB-departement erbij betrokken is.

Hoewel het sciencefictiongenre nog relatief onbekend terrein is voor de 51-jarige Thompson, heeft ze wel ervaring met grote films met veel special effects. Zo was voor het laatst te zien in de kinderkomedie Nanny McPhee 2: De Vonken Vliegen Eraf, en speelde ze in de laatste twee Harry Potter-films. Ze keert weer terug voor de allerlaatste Potter-film, Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2.

Men in Black III wordt in 3D uitgebracht, en staat gepland voor 2012. De opnames starten deze maand in New York onder leiding van Barry Sonnenfeld, die ook de twee eerdere Men in Black-films regisseerde.


(Foto: Novum)

Prijs Sonic 4: Episode 1 bevestigd + nieuwe trailer

Sega heeft bekendgemaakt dat Sonic the Hedgehog 4: Episode 1 inderdaad 1500 Nintendo Points gaat kosten, zoals eerder naar buiten is gekomen. Op de Xbox 360 kost het spel 1200 Microsoft Points en op de PlayStation 3 ben je het goedkoopste uit met 12.99 euro.

Het nieuwe 2D-avontuur van Sonic is begin oktober verkrijgbaar in de App Store, op het Wii-winkelkanaal vanaf 15 oktober en op  PlayStation Network en Xbox LIVE Arcade vanaf 13 oktober.

Squashers naar halve finale US Open

De squashers Laurens Jan Anjema en Vanessa Atkinson hebben zich geplaatst voor de halve finale van de US Open. Anjema wist in chicago de Egyptenaar Mohammed Abbas met 11-5, 12-10 en 11-6 te kloppen. In de halve finale neemt hij het op tegen de Egyptenaar Omar Mosaad die verrassend in vijf games de topfavoriet Thierry Lincou klopte.

Bij de vrouwen had Atkinson in de Britse Emma Beddoes een zware tegenstandster, maar de Nederlandse schakelde de nummer twee van de plaatsingslijst met 12-10, 11-8 en 14-12 uit. In de halve finale speelt Atkinson nu tegen de Deense Line Hansen.

'PVV'er beledigde vrouw voor uitdelen kopstoot'

PVV-Kamerlid Marcial Hernandez beledigde de vriendin van het slachtoffer voordat hij een kopstoot uitdeelde. Dat zegt de vader van het slachtoffer vrijdag in het AD.

Het 30-jarige slachtoffer is volgens Spits een ambtenaar van een ministerie. Met zijn vriendin had hij in Den Haag een afscheidsborrel bezocht en na afloop gingen ze wat drinken in café Berger.

Daar raakten ze volgens de vader in een felle politieke discussie verzeild met enkele PVV-leden. De sfeer zou plezierig zijn geweest en 'absoluut niet vijandig'. Toen zou Hernandez iets hebben geroepen naar de vriendin wat volgens de vader 'niet door de beugel kan'.

"Moet dat nou", zou de zoon toen hebben gezegd. Daarop zou Hernandez hem een kopstoot hebben gegeven. De zoon zou volgens zijn vader normaal nooit in dit soort situaties verzeild raken. Op aanraden van anderen deed hij aangifte, waarop de 36-jarige Hernandez werd aangehouden en een nacht in de cel doorbracht.

Darkspore toont gameplay-trailer

Volgend jaar in februari zal Darkspore uitkomen en dat is een RPG die lichtjes gebaseerd is op het spel Spore uit 2008. Het is de bedoeling dat jij als levensvorm de ruimte doorkruist om gemuteerde wezens te stoppen met alles te vernietigen. EA heeft een nieuwe trailer van het spel losgelaten.

In de trailer zien we eigenlijk alleen maar een hoop gevechten en helaas niks van het verhaal waar Bioware aan meewerkt. In Darkspore zal het ook mogelijk zijn om met 4 spelers co-op te doen. Bekijk hieronder de trailer voor Darkspore die in februari 2011 naar de pc zal komen.

Kraakpanden Amsterdam vrijdag ongemoeid gelaten

Ondanks dat het kraakverbod officieel is ingegaan, ontruimt Amsterdam vrijdag nog geen kraakpanden. De stad is van plan om tweehonderd panden leeg te halen.

Omdat een dergelijke operatie veel voorbereiding vereist en er een politiemacht op de been moet worden gebracht, is volgens de gemeente nog wat extra tijd nodig. Wanneer de ontruimingen wel beginnen wil de gemeente niet kwijt.

Een meerderheid van de gemeenteraad uitte kritiek op het harde plan van de gemeente. Het belangrijkste kritiekpunt was dat ontruimen een hogere prioriteit krijgt dan het bestrijden van leegstand. De gemeente geeft daarom aan vooral eerst de kraakpanden leeg te halen die overlast veroorzaken en de panden die gekraakt werden terwijl ze nog in gebruik waren.

Discussie teamorders pas in Zuid-Korea

De discussie over de teamorders in de Formule 1 zal tijdens het Grand Prix-weekend in Zuid-Korea gehouden gaan worden. Oorspronkelijk was het plan om dit in Singapore te doen, maar de bijeenkomst van de teams met FIA-directeur Charlie Whiting verviel daar.

Aanleiding voor de discussie rond de teamorders is de dubbelzege van Ferrari in de Grand Prix van Duitsland. Daar liet Felipe Massa na aandringen van het team op eigen initiatief Fernando Alonso voorbij, zodat de Spanjaard er beter voor kwam te staan in het kampioenschap, De stewards legden Ferrari een boete van 100.000 euro op en verwezen de zaak door naar de World Motor Sport Council, maar die oordeelde dat de Italianen geen extra straf zouden krijgen. Wel zal er nog extra naar het reglement worden gekeken.

Een eerste discussie zal nu in Zuid-Korea plaats gaan vinden. "De bedoeling is om tot een helder en duidelijk standpunt te komen," zei FIA-president Jean Todt eerder al.

Chatten met Kinect en MSN

Marc Whitten, General Manager van Xbox Live, heeft bevestigd dat het mogelijk zal zijn om te videochatten tussen Kinect- en MSN-Gebruikers vanaf de launchdag van Kinect. Daarnaast zal de Kinect het beeld zo aanpassen om iedereen in de kamer op het scherm te krijgen.

Je zal om dit te kunnen doen wel MSN-Messenger moeten gebruiken via Xbox Live en het zal niet nodig zijn om een headset te gebruiken. Kinect komt 10 november naar Europa.

Kinect

Fortuna Sittard wil Ricksen inlijven

Fernando Ricksen keert dit seizoen wellicht terug in het Nederlandse voetbal. De twaalfvoudig international is in gesprek met zijn voormalige club Fortuna Sittard over een mogelijke verbintenis, meldt het Algemeen Dagblad.

Ricksen vertrok een jaar geleden bij het Russische Zenit Sint-Petersburg en is sindsdien clubloos. Als het tussen de 34-jarige verdediger en Fortuna tot een overeenkomst komt, is het onwaarschijnlijk dat hij nog voor de winterstop in actie komt. Ricksen is door zijn lange inactiviteit niet fit genoeg om meteen wedstrijden te spelen.

Ricksen begon zijn carrière in 1993 in Sittard. Daarna voetbalde hij voor AZ, Glasgow Rangers en Sint-Petersburg.

Hoogbejaarde spookrijder van snelweg gehaald

De Groningse politie heeft donderdagavond een 85-jarige spookrijder van de weg gehaald. Hij reed in een 45-kilometerwagentje op de A7 (Groningen-Nieuweschans).

De hoogbejaarde man uit Menterwolde was de weg kwijt en belandde per ongeluk met zijn wagentje op de snelweg en ook nog eens op de verkeerde weghelft, zo meldde de politie vrijdag.

De man kon ter hoogte van Scheemda door de politie van de A7 worden gehaald. Hij had toen al tien kilometer tegen het verkeer in gereden. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Wie zal The Sacrifice overleven?

Vijf oktober komt de nieuwe expansie voor Left 4 Dead uit genaamd The Sacrifice en Valve heeft vandaag een trailer hiervan vrijgegeven. In de trailer zien we hoe vier overlevenden het moeten opnemen tegen hordes en hordes zombies en natuurlijk is de grote vraag wie dit geweld zal overleven... of niet?

The Sacrifice vertelt het verhaal van hoe de overlevenden uit het eerste spel samen zijn gekomen met de overlevenden uit het tweede spel, daarnaast zal één van de vier overlevenden zijn leven moet offeren voor de veiligheid van de groep.

The Sacrfice komt 5 oktober uit en is te spelen als je Left 4 Dead of Left 4 Dead 2 hebt. De uitbreiding is gratis voor PC-gebruikers en zal 560 MSP kosten voor Xbox Live-gebuikers.

 

[WK] Matthews pakt wereldtitel bij beloften

Bij het WK wielrennen op de weg heeft Michael Matthews de wegwedstrijd bij de beloften gewonnen. De Australiër was na 159 kilometer koersen de snelste in de massasprint.

De koers leverde een aantal kleine ontsnappingen op. De Fransman Tony Gallopin, die dit jaar een etappe won in de Ronde van Luxemburg, probeerde het zelfs tweemaal maar geen van de ontsnappingen slaagde. Op twee kilometer van de streep was het peloton dan ook weer compleet.

Matthews wist in de sprint die volgde de Duitser Johan Degenkolb en de Amerikaan Taylor Phinney voor te blijven, die samen met Guillaume Bovin uit Canada ex aequo over de finish kwam. Hierdoor pakten twee renners het brons.

De beste Nederlander werd Tom-Jelte Slagter met een 35e plaats.

Nederlandse ambassade Ecuador: blijf binnen

De ambassade in Ecuador heeft Nederlanders in het land gemaild met het advies binnen te blijven en waardevolle spullen op te bergen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

In Ecuador is de staat van beleg ingevoerd vanwege een opstand van agenten. Zij protesteren sinds donderdag tegen een nieuwe wet waardoor zij niet langer bij iedere promotie een bonus of medaille ontvangen. Het land is door de protesten in chaos gedompeld.

In de hoofdstad Quito zou al zijn geplunderd. Zeker twee banken werden beroofd. Scholen en bedrijven sluiten de deuren omdat ze door de afwezigheid van de politie vrezen voor criminaliteit.

De president van Ecuador, Rafael Correa, werd donderdagavond met veel geweld door militairen bevrijd nadat agenten het ziekenhuis waar hij werd behandeld hadden omsingeld.

Het vliegveld in de hoofdstad was bezet door militairen, maar is inmiddels vrijgegeven. Een gestrand KLM-toestel kon daardoor weer opstijgen.

Weer noodlanding vliegtuig Bombardier

Een vliegtuig van Air Nelson heeft donderdag een noodlanding gemaakt in Blenheim, Nieuw-Zeeland, vanwege een probleem met het landingsgestel. Alle 46 passagiers en de bemanning konden het vliegtuig veilig verlaten. Dat zegt de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier. Het is de derde keer in minder dan een week dat een vliegtuig van Bombardier problemen ondervindt met het landingsgestel. Volgens een woordvoerder van Bombardier hebben de drie incidenten niets met elkaar te maken.

Amsterdammer in Portugal opgepakt voor ripdeal

Een 31-jarige Amsterdammer is in Portugal opgepakt voor een dodelijke schietpartij bij een ripdeal in 2007. De man is volgens de Rotterdamse politie een van de schutters.

Bij de verkoop van 20 kilo heroïne in Rotterdam besloten de kopers niet te betalen maar een vuurwapen te trekken, wat ook wel een ripdeal wordt genoemd. Een 45-jarige Rotterdammer kwam bij de daaropvolgende schietpartij om het leven. Een 42-jarige man uit Arnhem raakte ernstig gewond.

Een 26-jarige man werd hiervoor in 2008 veroordeeld tot achttien jaar cel. De nu aangehouden verdachte is zijn broer. In 2007 werd hij al aangehouden in Suriname, maar terwijl zijn uitleveringsprocedure nog liep werd hij volgens de politie onverwacht vrijgelaten.

Sindsdien stond hij internationaal gesignaleerd. Maandag liep hij bij een controle op de luchthaven van de Portugese hoofdstad Lissabon tegen de lamp. De Portugese autoriteiten is om zijn uitlevering gevraagd.

Doden door modderstromen Jamaica

Modderstromen als gevolg van de tropische storm Nicole hebben in Jamaica aan zeker vijf mensen het leven gekost. De autoriteiten waarschuwen dat het dodental nog kan stijgen.

In de hoofdstad Kingston, waar het nog altijd regent, zijn reddingswerkers op zoek naar zeker veertien vermiste personen. De storm brak woensdag los boven de Atlantische Oceaan.

Door kapotte en verstopte leidingen zitten tienduizenden mensen zonder water. Sommige bruggen zijn ingestort, wat de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt. Bovendien zijn de huizen in de sloppenwijken -bij gebrek aan betaalbare woningen- vaak gebouwd op gevaarlijke plekken zoals de oevers van geulen voor de riolering. Donderdag werd ten minste één woning door de regen verwoest. De familie die in het huis woonde is niet teruggevonden en gevreesd wordt dat hun lichamen in de geul terecht zijn gekomen. Die staat in verbinding met open zee.

Premier Bruce Golding zei dat zijn regering zal proberen voor betaalbare woonvestiging voor duizenden eilandbewoners te zorgen. "Wat we moeten doen is kijken of we met hen tot oplossingen kunnen komen die betaalbaar zijn. We moeten overeenstemming bereiken over hoe ze de kosten zullen voldoen. Als we dat eenmaal gedaan hebben, zullen we een bouwstop opleggen en daar streng op toezien", zei Golding.

Al jaren roepen Jamaicaanse politici dat er een einde moet komen aan de sloppenwijken, maar tot nog toe heeft dat weinig resultaat opgeleverd.

Elm: "Ik weet niet wat ik moet zeggen"

AZ ging gisteravond hard onderuit in Minsk tegen Bate Borisov (1-4). Rasmus Elm ziet de nederlaag als een goede les.

"Ik weet niet wat ik moet zeggen", zegt hij op de clubwebsite van AZ. Zoekend naar een verklaring voor de ruime nederlaag: "We waren absoluut niet agressief genoeg. Wij kwamen steeds een stap te laat en werden overrompeld. Ze hebben gewoon heel veel kwaliteit. Daarom is het slecht dat we daar niet genoeg op geanticipeerd hebben. Die snelle eerste goal zijn we nooit meer te boven gekomen"

"Dit is een goede les voor iedereen in de selectie. We dachten dat we wisten wat we konden verwachten, maar werden toch verrast. De volgende Europese uitwedstrijd weten we écht wat ons te wachten staat. Dat hebben we geleerd van vandaag."

De knop moet om bij AZ, want zondag wacht Heracles Almelo, de oude club van trainer Gertjan Verbeek. "Een mooie kans om snel revanche te kunnen nemen. Nu zijn we vooral boos en verdrietig om dit verlies, maar vanaf morgen richten we ons op de toekomst. En wat betreft de Europa League: er zijn nog genoeg wedstrijden over."

Basisscholieren krijgen huiswerk in vorm van game

Een game-ontwikkelaar heeft een programma gemaakt waarmee basisscholieren huiswerk via een soort Hyves kunnen doen. Daar schrijft het AD vrijdag over.

Via een website kunnen scholieren een profiel aanmaken en quizvragen beantwoorden over aardrijkskunde, taal, topografie, rekenen en geschiedenis. Daarmee kunnen ze punten sparen voor bioscoopbonnen, beltegoed en proefabonnementen op tijdschriften. Ook is het mogelijk wedstrijdjes met andere leerlingen te doen.

De dienst is niet verplicht en kost tot acht euro per maand. Het programma wordt al door zo'n zevenduizend leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 gebruikt. "Wat doen kinderen als ze thuiskomen en huiswerk moeten maken? Dan gaan ze ook even op MSN, Hyves of Facebook. Ons programma, Squla, springt daar op in", zegt een medewerker van de ontwikkelaar in de krant.

Toetsinstituut Cito werkt met het bedrijf samen. "Het is een toegankelijke manier om kennis te maken met de lesstof." Leerkrachten gebruiken de website al op het digitale leerbord voor de klas. "Dan oefenen we de vragen en maken we er een leuk wedstrijdje van", zegt een docent in het AD.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Beun de Haas Medische Zorg.

De rechter stelde de ziekenhuizen gelijk, gisteren. Zorgverzekeraar CZ mag niet publiceren, met welke zes ziekenhuizen deze zorgverzekeraar geen zaken meer wil doen m.b.t. de behandeling van borstkanker, wegens onvoldoende kwaliteit. De vereniging van Ziekenhuizen vindt dus, dat patiënten zulke belangrijke informatie onthouden moet worden. Blijkbaar hebben de ziekenhuizen wat te verbergen:

Rutte I: pasjes in coffeeshops, alleen NL'ers

Onder het Kabinet Rutte wordt het netwerk van landelijke coffeeshops binnenkort alleen nog toegankelijk met een speciaal pasje, dat alleen door 18+'ers met een Nederlands paspoort aangevraagd kan worden. Dat is één van de besluiten uit het regeer- en gedoogakkoord tussen CDA, VVD en PVV.

De aanpak van teelt, handel en im- en export wordt uitgebreid; de straffen zullen aanzienlijk worden opgekrikt. Ook wordt de regel dat coffeeshops niet in de buurt van scholen mogen liggen gehandhaafd en uitgebreid naar een cirkel van 350 meter om elke basis- of middelbare school.

Hoe het pasjessysteem in zijn werk gaat - of het een soort Bonuskaart zal worden waar aankopen mee worden geregistreerd of gewoon een toonkaart, of het landelijk zal zijn en in combinatie met een kopietje paspoort of plaatselijk per shop - is niet gestipuleerd en zal in de komende weken en maanden door de kersverse regering worden uitgedokterd.

Ook is vooralsnog onbekend of deze maatregel ook het internationaal drugstoerisme in voornamelijk Amsterdam en de grensgemeenten, dat de Nederlandse economie jaarlijks met miljarden spekt, zal afkappen, of dat op bepaalde plekken of verkooppunten ontheffingen kunnen gelden.

Pasjes voor coffeeshops

Van FOK!-wege geopperde Postbus 51-slogan: "Geen pasje? Geen gram!"

Rutten: "We hadden totale controle"

PSV pakte gisteravond haar eerste overwinning in de groepsfase van de Europa League. Metalist Kharkiv werd tot blijdschap van Fred Rutten met 0-2 verslagen.

Rutten zag zijn organisatorisch sterk spelen. "Het is een heel belangrijke overwinning in deze groep", aldus Rutten op de officiële website van PSV. "We hebben hen nagenoeg geen mogelijkheden gegeven."

Christian Villagra hielp de Eindhovenaren in het zadel door rood te pakken en een strafschop weg te geven. "We zaten tot aan de rode kaart goed in de wedstrijd. Die kaart had wel invloed, maar de verandering qua beeld was niet heel groot omdat we tot aan dat moment sterk speelden", vervolgt Rutten.

"Wat goed is voor deze ploeg, is dat je eigenlijk totale controle hebt gehad. Het is een heel belangrijke overwinning in deze groep", zegt Rutten, die Wilfred Bouma uit voorzorg wisselde. "Hij had al geel, dat was de voornaamste reden."

Tankwagens NAVO aangevallen in Pakistan

Zeker 27 tankwagens met brandstof voor de NAVO-troepen in Afghanistan zijn in het zuiden van Pakistan aangevallen. Dat meldt de politie.

De aanslag had vrijdag plaats in de provincie Sindh. Niemand zou gewond of gedood zijn. Volgens de politie stonden de tankwagens op een parkeerplaats toen de daders het vuur openden. Omstanders werden gedwongen te vluchten voordat de voertuigen vlam vatten. Enkele uren na de aanslag stonden de tankwagens nog steeds in brand.

Nederlander leeft minder lang door rookgewoonte

Nederlanders leven gemiddeld minder lang dan veel andere Europeanen doordat hier meer wordt gerookt. Nog altijd rookt een derde van de mannen en een kwart van de vrouwen. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag wordt gepubliceerd, schrijft Trouw.

De tijd die 65-jarige mannen nog te leven hebben wordt door roken met 3,5 jaar ingekort. Bij 65-jarige vrouwen gaat er anderhalf jaar af. Het onderzoek is uitgevoerd door verouderingsinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing en demografisch instituut NIDI.

De onderzoekers dringen aan op een strenger rookbeleid. Andere Europese landen zouden de prijs van tabak veel vaker verhogen dan Nederland. Het plan van het nieuwe kabinet om het rookverbod voor kleine cafés af te schaffen gaat lijnrecht tegen het advies van de onderzoekers in.

Tussen de jaren dertig en zestig was Nederland nog koploper als het om de levensverwachting gaat. Inmiddels hebben landen als Spanje en Italië Nederland ingehaald. Binnen Europa staat Nederland op de negende plaats.

Niet alleen roken zorgt voor de lagere levensverwachting in Nederland. De zorg voor ouderen heeft er ook mee te maken. De onderzoekers zochten naar verschillen met Japan omdat de levensverwachting daar veel hoger ligt.

Een deel van de verklaring ligt er volgens hen in dat daar minder mensen roken, maar het zou ook komen doordat ouderen daar vaak vlakbij of zelfs bij hun kinderen wonen. In Nederland was dat vroeger ook zo, maar nu wordt de zorg uitbesteed.

"Je kunt je afvragen of we in Nederland nog voldoende kwaliteit bieden", zegt directeur van de Leyden Academy Rudi Westendorp in de krant. Hij wil echter niet suggereren dat kinderen hun ouders weer in huis moeten nemen of dat thuiszorg slecht werk levert.

Koppejan blijft in CDA

Kamerlid Ad Koppejan blijft in de Tweede Kamer als CDA’er, ook als een meerderheid van de CDA-leden voor het akkoord stemt tijdens het congres van komende zaterdag. Dat zei het Zeeuwse Kamerlid donderdagavond in Heinkenszand na een vergadering met Zeeuwse CDA-leden.

"Ik blijf absoluut in de Kamer. Alleen voor het CDA. Ik ben een christen-democraat in hart en nieren en voor mij is er geen andere partij", motiveerde Koppejan zijn standpunt. Als het congres in grote meerderheid stemt voor het regeer- en gedoogakkoord, dan stemt hij ook voor tijdens de fractievergadering volgende week. Hoe groot die meerderheid moet zijn, wilde hij niet zeggen.

De ongeveer honderd Zeeuwse CDA-leden waren volgens verschillende mensen voornamelijk voor de akkoorden. Wel waren veel door raadsvergaderingen afwezig.

Kraken is nu echt verboden

Vanaf vrijdag is het verboden om te kraken. Kraken is dan nergens meer toegestaan. De antikraakwet is er niet zonder slag of stoot doorheen gekomen. In het parlement maar ook daarbuiten was en is er nog veel verzet. Krakers kunnen een jaar gevangenisstraf krijgen. Die straf kan oplopen als ze ook nog eens geweld gebruiken.

De meeste gemeenten zijn niet enthousiast en hebben ontruimingen niet hoog op hun prioriteitenlijstje staan. Gemeenten denken dat door de wet de leegstand niet vermindert. Het Openbaar Ministerie liet donderdag weten het kraakverbod te gaan handhaven. Daarbij wordt gekeken naar de omstandigheden en de beschikbare capaciteit van politie en justitie.

Amsterdam heeft aangekondigd de komende tijd de ongeveer tweehonderd kraakpanden te gaan ontruimen. De kraakbeweging liet deze week al flink van zich horen met nieuwe bezettingen en protestacties.

Van Wolfswinkel: "In de kleine dingetjes merk je het verschil"

Negentig minuten lang had Ricky van Wolfswinkel Jamie Carragher in zijn nek hijgen. De spits van FC Utrecht vond de verdediger van Liverpool van een ander niveau dan hij gewend is in de Eredivisie.

"Hij is een gelouterde verdediger. Hij laat zich duidelijk horen in het veld", vertelt Van Wolfswinkel tegenover Goal.com. En dat Carragher zich verbaal laat gelden binnen de lijnen was duidelijk. Zelfs vanaf de tribune was duidelijk te horen welke opdracht de aanvoerder van The Reds zijn ploeggenoten mee gaf.

"In de kleine dingetjes merk je gewoon het verschil. Even vasthouden of een duwtje in je rug. Aan zulke dingen merk je het verschil. Zo'n jongen heeft geweldig veel wedstrijden gespeeld voor Liverpool. Het is voor een jonge spits als ik lastig om tegen zo'n ervaren verdediger te spelen."

Maar ondanks dat Carragher veel ervaring heeft en wekelijks op topniveau speelt, had hij soms moeite om Van Wolfswinkel bij te benen. De aanvaller is dan ook tevreden met zijn eigen spel. "Zelf ben ik heel tevreden. Ik was balvast en dat is iets wat ik moet zien te ontwikkelen. Vandaag heb ik weer een stapje gemaakt."

Liverpool leek er in Utrecht geen wedstrijd van te willen maken. Het leek erop dat de ploeg van manager Roy Hodgson voor een punt naar Nederland was gekomen. "Dat denk ik niet", is Van Wolfswinkel stellig. "Dit is denk ik hoe Liverpool speelt. Niet vol op de aanval, maar een goed positiespel op het middenveld en zo proberen bij Torres te komen."

Utrecht heeft in de groepsfase van de Europa League nog niet verloren. Van Wolfswinkel ziet dan ook kansen. "We hebben tot nu toe een geweldig niveau laten zien in de Europa League. Tegen Celtic, uit bij Napoli en vanavond ook weer. Thuis tegen Steaua Boekarest moeten we zien te winnen en als dat lukt, dan kan het leuk worden", aldus Van Wolfswinkel.

Dierenpartij sceptisch over invoering dierenpolitie

De Partij voor de Dieren is niet onverdeeld positief over de plannen van het aanstaande kabinet om een dierenpolitie in te voeren. "Je kunt wel een dierenpolitie hebben, maar het Openbaar Ministerie seponeert vrijwel alle dierenzaken die worden aangediend", zei partijleider Marianne Thieme op Radio 1.

Ook vreest ze dat het effect van de vijfhonderd 'dierenagenten' ongedaan wordt gemaakt door bezuinigingen op de inspectie van de Voedsel en Waren Autoriteit. De inspectie houdt onder meer toezicht bij het slachtproces in slachterijen en op dierentransporten.

Verder vraagt Thieme zich af wat er met de dieren moet gebeuren die in beslag worden genomen. "Is er ook budget vrijgemaakt om die dieren ergens onder te brengen?"

Het idee om een noodnummer voor dieren in te voeren (114, red een dier) is volgens haar goed. "Maar kun je daar ook heen bellen als je langs een varkensstal rijdt waar dieren stelselmatig worden opgesloten in te kleine ruimtes?"

President Ecuador uit ziekenhuis gered

Militairen met automatische wapens hebben donderdagavond met veel geweld de president van Ecuador Rafael Correa uit een ziekenhuis gered. Hij was omsingeld door opstandige agenten. Die protesteren tegen een nieuwe wet waardoor zij niet langer bij iedere promotie een bonus of medaille ontvangen. Het land is door de protesten in chaos gedompeld.

In een vuurgevecht dat meer dan een half uur duurde raakten zeker vijf soldaten en een burger gewond. Eerder op de dag zouden voor het ziekenhuis al vijf gewonden en een dode zijn gevallen bij gevechten tussen aanhangers van Correa en opstandige agenten.

Volgens Correa is sprake van een opstand die is georganiseerd door de oppositie. Hij kondigde aan dat de verantwoordelijken hiervoor zouden worden gestraft.

De president heeft meer dan twaalf uur in het ziekenhuis gevangen gezeten. Hij werd daar behandeld nadat agenten hem hadden bestookt met traangas toen hij ze in de hoofdstad Quito probeerde toe te spreken. Correa kondigde aan dat hij het ziekenhuis als president of als lijk zou verlaten. Na de bevrijdingsactie bedankte Correa zijn aanhangers vanaf het balkon vanwege hun 'bereidheid voor de democratie te sterven'.

De protesten begonnen donderdagochtend. Honderden opstandige politie-officieren namen politiebarakken over in Quito, Guayaquil en andere steden. Bovendien wierpen zij wegversperringen op met brandende autobanden, waardoor de toegang tot de hoofdstad via de snelwegen werd afgebroken.

Scholen in Quito sloten de deuren, evenals vele bedrijven, die door de afwezigheid van de politie vreesden voor criminaliteit. In de hoofdstad zou zijn geplunderd -zeker twee banken werden beroofd- evenals in Guayaquil. In deze stad zouden ook supermarkten zijn overvallen.

De agenten protesteerden omdat zij door een nieuwe wet geen bonussen en medailles meer ontvangen bij elke promotie. Ook is de gebruikelijke tijd voor een promotie verlengd van vijf naar zeven jaar. De wet is nog niet van kracht. Het is een 'groep ondankbare bandieten', zei Correa over de agenten. "Niemand heeft de politie zo gesteund als deze regering."

De regering kondigde de staat van beleg af. Daardoor kregen militairen onder meer de bevoegdheid om huiszoekingen uit te voeren zonder huiszoekingsbevel. Het leger schaarde zich achter de president.

Militairen van de luchtmacht sloten het vliegveld van Quito af, waardoor geen vluchten konden opstijgen. Ook een vliegtuig van KLM stond aan de grond, deelde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij mee.

Over het algemeen is Ecuador een politiek instabiel land, maar sinds Correa aan de macht kwam, heerste rust en stabiliteit.

Valencia doet financieel goede zaken

Valencia heeft volgens de clubleiding een schuld van 150 miljoen euro afgelost. De Spanjaarden zijn echter nog lang niet uit de financiële misère.

Volgens Manuel Llorente, voorzitter van Valencia, zijn de rode cijfers gedaald van 550 miljoen euro naar 400 miljoen euro. "Inmiddels staan we op 400 miljoen schuld. We hebben nog wel wat openstaande zaken, zoals het nieuwe stadion, waarin we 150 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Maar dat ligt dus nog even open."

Valencia roerde zich de afgelopen jaren nadrukkelijk op de transfermarkt. Er werden echter nauwelijks spelers aangetrokken. Deze zomer vertrokken sterspelers als David Villa en David Silva naar respectievelijk FC Barcelona en Manchester City. Het duo bracht veel geld in het laatje, wat goed nieuws betekende voor de clubkas.

Derhalve is er louter goed nieuws te melden in de sinaasappelstad. Valencia gaat aan de leiding in de Spaanse competitie en speelt prima in de Champions League, al ging het tweede groepsduel met Manchester United woensdagavond nipt verloren (1-0).

Duitsland verwacht 'uitwedstrijd' tegen Turkije in Berlijn

De Duitse bondscoach rekent op veel Turkse supporters in het thuisduel van Duitsland tegen Turkije. Duitsland zou best wel eens het gevoel kunnen krijgen dat het 'uit' speelt volgende week in Berlijn tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije.

"Er wonen heel veel Turken in Berlijn en de verwachting is dat zij de helft van het stadion bevolken", zei Löw in de krant BZ. "Ik was als toeschouwer aanwezig bij de kwalificatiewedstrijd voor het EK 2000 in München en daar leek het net een uitwedstrijd voor Duitsland. Ik verwacht dat het volgende week vrijdag hetzelfde verhaal wordt. Mijn team kan daar echter wel mee omgaan."

Turkije, dat onder leiding staat van Guus Hiddink, heeft net als Duitsland na twee wedstrijden zes punten.

Vloet mist Amieux in duel met NAC

Wiljan Vloet kan in de aanloop naar het duel tussen 'zijn' N.E.C. Nijmegen en NAC Breda een streep zetten door de naam van Rémy Amieux.

De Franse verdediger, die in de voorbije zomer overkwam van FC Eindhoven, kampt met enkelklachten. Dat schrijft Voetbal International vandaag. Amieux is sinds kort een basisklant in Nijmegen.

Vloet posteerde de verdediger de afgelopen twee wedstrijden in de basis. Afgelopen zondag tegen Feyenoord maakte hij in de rust plaats voor Bram Nuytinck, die waarschijnlijk ook tegen NAC de positie van linksback gaat invullen.

Nuytinck zorgde vorige week voor het slotakkoord in het succesvol verlopen duel met Feyenoord. In De Goffert werd het 3-0 voor N.E.C.

Blanc: "Benzema is niet gewend hard te werken"

Laurent Blanc uit harde kritiek op Karim Benzema. De bondscoach van Frankrijk verwijt de aanvaller een lakse houding.

In navolging van José Mourinho zegt Blanc dat Benzema niet hard genoeg werkt. Benzema vervult bij Real Madrid vaak een reserverol. "Het is geen gebrek aan ambitie", aldus Blanc in France Soir. "Volgens mij komt het voor sommige spelers als een verrassing dat hun natuurlijke talent alleen niet genoeg zijn. Ze moeten zowel tactisch als collectief werken."

"Karim is niet gewend hard te werken", vervolgt Blanc, die vraagtekens plaatst bij de direct omgeving van Benzema. "Als je een op een met hem spreekt, luistert hij naar me. Maar dat soort spelers komt mensen tegen die zeggen: 'Je bent de beste, je speelt bij Real Madrid, je hoeft niet te werken'. Dat zijn geen echte vrienden."

"Ik hoop dat Karim begrijpt wat José en ik zeggen om hem te helpen te realiseren welke kwaliteiten hij heeft maar ook dat hij veel meer moet doen dan tot nu." Blanc besloot Benzema desalniettemin te selecteren voor de wedstrijden in de kwalificatiecyclus voor het EK van 2012.

Studenten gewond door inzakkende trap

Vijf studenten zijn donderdagavond in Scheveningen gewond geraakt toen een trap die naar het strand leidt in het zand wegzakte. Twee van hen moesten naar een ziekenhuis met been- en armletsel. De drie anderen konden met schaafwonden ter plaatse behandeld worden. Dat meldt de politie.

Hoewel de strandtenten in Scheveningen al weg zijn, stond er nog een overgebleven trap die toegang geeft tot het strand. Toen de vijf rond 19.00 uur aan de Strandweg de trap uitprobeerden, zakte het gevaarte weg. De brandweer heeft de plek met hekken afgezet. Volgens een politiewoordvoerder staan er nog meer overgebleven trappen van de boulevard naar het strand.

Carter weer uit ziekenhuis

De Amerikaanse ex-president Jimmy Carter is donderdag ontslagen uit het ziekenhuis, nadat hij daar twee dagen had doorgebracht vanwege een virusinfectie. Door de virusinfectie kreeg Carter maagklachten.

De 85-jarige Carter werd dinsdag met maagklachten opgenomen in een ziekenhuis in Cleveland, in de staat Ohio. Hij werd onwel in het vliegtuig op weg naar Cleveland, waar een signeersessie stond gepland van zijn boek White House Diary. Carter zet zijn signeertour later deze week voort.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.