Ikea onthult miljardenwinst

Meubelgigant Ikea doorbreekt het stilzwijgen over de winstgevendheid van het concern. Het Zweedse bedrijf maakte vrijdag bekend in 2009 een miljardenwinst te hebben geboekt. Het is voor het eerst dat Ikea inzicht geeft in wat er onder de streep is overgebleven.

Ikea zei vrijdag in de afgelopen tien jaar steeds van de omzet 10 tot 13 procent aan winst te hebben overgehouden. In het gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 augustus 2009, steeg de nettowinst met ruim 11 procent tot 2,5 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor.

Het blauwgele meubelconcern kwam vorig jaar in een kwaad daglicht te staan toen voormalig manager Johan Stenebo Ikea-oprichter Ingvar Kamprad in zijn boek The truth about Ikea omschreef als een dictator die Ikea als een sekte bestierde en daarbij gebruikmaakte van verklikkers binnen het bedrijf. De nieuwe topman van Ikea, Mikael Ohlsson, onderstreepte vrijdag 'transparantie' hoog op zijn agenda te hebben staan.

Ondanks de haperende wereldeconomie was 2009 een topjaar voor Ikea. In het boekjaar eindigend op 31 augustus 2009 steeg de omzet met bijna 8 procent naar 23,1 miljard euro, een recordomzet voor 's werelds grootste meubelfabrikant. Omdat de vraag naar meubels in Azië momenteel veel sneller groeit dan in westerse landen, gaat veel aandacht van Ikea momenteel uit naar landen als China, India en Rusland.

Veruit de meeste omzet haalt Ikea vooralsnog uit Europa (79 procent), gevolgd door Noord-Amerika (15 procent) en Azië, waar 6 procent van de omzet vandaan komt. Ikea telt wereldwijd 280 filialen in 26 landen en heeft 127.000 mensen in dienst. Dit jaar opende het concern twaalf nieuwe vestigingen.

De cijfers van het jongste boekjaar dat afgelopen augustus eindigde, maakte Ikea vrijdag niet bekend. Dat gebeurt op een later tijdstip, mogelijk komend voorjaar, meldde een woordvoerster.

Ikea onthult miljardenwinst
Ikea onthult miljardenwinst (Foto: ANP)