Rutte I: pasjes in coffeeshops, alleen NL'ers

Onder het Kabinet Rutte wordt het netwerk van landelijke coffeeshops binnenkort alleen nog toegankelijk met een speciaal pasje, dat alleen door 18+'ers met een Nederlands paspoort aangevraagd kan worden. Dat is één van de besluiten uit het regeer- en gedoogakkoord tussen CDA, VVD en PVV.

De aanpak van teelt, handel en im- en export wordt uitgebreid; de straffen zullen aanzienlijk worden opgekrikt. Ook wordt de regel dat coffeeshops niet in de buurt van scholen mogen liggen gehandhaafd en uitgebreid naar een cirkel van 350 meter om elke basis- of middelbare school.

Hoe het pasjessysteem in zijn werk gaat - of het een soort Bonuskaart zal worden waar aankopen mee worden geregistreerd of gewoon een toonkaart, of het landelijk zal zijn en in combinatie met een kopietje paspoort of plaatselijk per shop - is niet gestipuleerd en zal in de komende weken en maanden door de kersverse regering worden uitgedokterd.

Ook is vooralsnog onbekend of deze maatregel ook het internationaal drugstoerisme in voornamelijk Amsterdam en de grensgemeenten, dat de Nederlandse economie jaarlijks met miljarden spekt, zal afkappen, of dat op bepaalde plekken of verkooppunten ontheffingen kunnen gelden.

Pasjes voor coffeeshops

Van FOK!-wege geopperde Postbus 51-slogan: "Geen pasje? Geen gram!"