Hoge Raad bevestigt veroordeling Maurice De Hond

Redactie

De Hoge Raad heeft de veroordeling van Maurice de Hond door de civiele rechter voor zijn onrechtmatige verdachtmakingen in de Deventer moordzaak vrijdag bevestigd. Hij is nu veroordeeld voor smaad, nadat de Hoge Raad het cassatieberoep van de opiniepeiler vrijdag verwierp.

De opiniepeiler heeft 'klusjesman' Michaël de Jong in het verleden meerdere keren beschuldigd van de moord in 1999 op weduwe Jacqueline Wittenberg. Voor die moord heeft Ernest Louwes een celstraf van ongeveer tien jaar uitgezeten. De Hond is ervan overtuigd dat Louwes onterecht is veroordeeld en maakte er een halszaak van om diens onschuld aan te tonen.

In krantenadvertenties legde De Hond uit waarom Louwes volgens hem onschuldig is. De Jong spande een zaak aan, waarop De Hond in 2007 tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden werd veroordeeld, waartegen hij beroep aantekende. Later werd hij in een civiele zaak ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal ruim zeventigduizend euro.

De Hond ging daarop in cassatie tegen de uitspraak. Het hof heeft volgens de Hoge Raad terecht geconcludeerd dat De Jong en zijn partner via de pers en internet zijn blootgesteld aan 'lichtvaardige verdachtmakingen'. Die uitlatingen zouden ook niet worden gerechtvaardigd door de vrijheid van meningsuiting. Door de uitspraak van het hoogste rechtsorgaan is de veroordeling definitief geworden.

Hoge Raad bevestigt veroordeling De Hond
Hoge Raad bevestigt veroordeling De Hond (Foto: ANP)