'Israël viel Iran aan met computerworm'

Een elite-unit van het Israëlische leger, die zich speciaal bezighoudt met ‘cyberoorlog', is beschuldigd van het creëren van een virus dat Irans computersystemen en het werk in een nucleaire krachtcentrale platlegde. Computerexperts hebben referenties naar de bijbel gevonden in de code van de computerworm, die wijzen naar Israël als de bron van de aanval.

Esther
De code bevat het woord 'myrtus', hetgeen de Latijnse biologische term is voor de maagdenpalm ('myrtle tree' in het Engels). Het Hebreeuwse woord voor 'myrtle', Hadassah, was de geboortenaam van Esther, de Joodse koningin van Perzië. De Bijbel vertelt het verhaal van Esther, die een preventieve aanval uit wilde voeren op de Joodse bevolking, waarna ze haar echtgenoot overtuigde van zo'n aanval, voordat ze zelf werden aangevallen. Israël dreigt ook met een preventieve aanval op Irans voorzieningen, om er zeker van te zijn dat de islamitische staat het bestaan van Israël niet kan bedreigen.

Unit 8200
Ralf Langner, een Duitse computerexpert, zegt dat Unit 8200, de intelligencetak van het Israëlische leger, de aanval opzette door de software in de kerncentrale Bushehr te laten infiltreren: "Als je de Bijbel leest, kan je wel een gokje wagen." Computerexperts zijn al maanden bezig de origine van de Suxnetworm te achterhalen, die systemen van het Duitse Siemens over de hele wereld bedreigt.

USB-stick
De worm is waarschijnlijk de Iraanse systemen binnengedrongen via een USB-stick, mogelijk via één van de Russische bedrijven die helpt bij het bouwen van Bushehr. Dat bedrijf heeft ook contracten in India en Indonesië, waar ook aanvallen zijn geweest. Iran zou zestig procent van de aanvallen te verwerken hebben gekregen. Door de aanvallen zal de kerncentrale twee maanden later in werking gaan dan gepland.