Vermiste ballonvaarders vermoedelijk omgekomen

bennootje

Twee ballonvaarders die deelnamen aan een wedstrijd en woensdag verdwenen boven de Adriatische Zee zijn waarschijnlijk met tachtig kilometer per uur in het water gestort. De organisatoren van de wedstrijd zeiden vrijdag dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het tweetal de crash heeft overleefd.

De snelheid waarmee de ballon van Richard Abruzzo en Carol Davis afdaalde is reden om 'erg pessimistisch' te zijn over hun lot, aldus wedstrijdleider Don Cameron. Het lijkt erop dat de ballon te maken kreeg met 'een plotseling en onverwacht mankement'.

De luchtverkeersleiding in Zagreb had de ballon woensdag op de radar en volgens metingen vloog de ballon op een hoogte van 1615 meter en daalde hij met zo'n tachtig kilometer per uur naar 180 meter. Omdat de ballon bijna buiten het bereik van de radar vloog is er nog hoop dat de gegevens niet helemaal correct zijn. "Het is slechts een snippertje hoop", aldus Cameron.

Het tweetal vertrok afgelopen zaterdag uit de Engelse kustplaats Bristol. Volgens een woordvoerder werd woensdagochtend voor het laatst een radiosignaal opgepikt van de ballon. Op basis van het radiosignaal kon worden bepaald dat de ballon op zo'n 21 kilometer uit de kust was.

De Italiaanse kustwacht, de Amerikaanse marine en de Kroatische kustwacht zoeken sinds woensdag naar de ballon en zijn bestuurders in de omgeving van het Kroatische eiland Palagruza.

Vermiste ballonvaarders vermoedelijk omgekomen (foto: Novum)