President Ecuador uit ziekenhuis gered

Militairen met automatische wapens hebben donderdagavond met veel geweld de president van Ecuador Rafael Correa uit een ziekenhuis gered. Hij was omsingeld door opstandige agenten. Die protesteren tegen een nieuwe wet waardoor zij niet langer bij iedere promotie een bonus of medaille ontvangen. Het land is door de protesten in chaos gedompeld.

In een vuurgevecht dat meer dan een half uur duurde raakten zeker vijf soldaten en een burger gewond. Eerder op de dag zouden voor het ziekenhuis al vijf gewonden en een dode zijn gevallen bij gevechten tussen aanhangers van Correa en opstandige agenten.

Volgens Correa is sprake van een opstand die is georganiseerd door de oppositie. Hij kondigde aan dat de verantwoordelijken hiervoor zouden worden gestraft.

De president heeft meer dan twaalf uur in het ziekenhuis gevangen gezeten. Hij werd daar behandeld nadat agenten hem hadden bestookt met traangas toen hij ze in de hoofdstad Quito probeerde toe te spreken. Correa kondigde aan dat hij het ziekenhuis als president of als lijk zou verlaten. Na de bevrijdingsactie bedankte Correa zijn aanhangers vanaf het balkon vanwege hun 'bereidheid voor de democratie te sterven'.

De protesten begonnen donderdagochtend. Honderden opstandige politie-officieren namen politiebarakken over in Quito, Guayaquil en andere steden. Bovendien wierpen zij wegversperringen op met brandende autobanden, waardoor de toegang tot de hoofdstad via de snelwegen werd afgebroken.

Scholen in Quito sloten de deuren, evenals vele bedrijven, die door de afwezigheid van de politie vreesden voor criminaliteit. In de hoofdstad zou zijn geplunderd -zeker twee banken werden beroofd- evenals in Guayaquil. In deze stad zouden ook supermarkten zijn overvallen.

De agenten protesteerden omdat zij door een nieuwe wet geen bonussen en medailles meer ontvangen bij elke promotie. Ook is de gebruikelijke tijd voor een promotie verlengd van vijf naar zeven jaar. De wet is nog niet van kracht. Het is een 'groep ondankbare bandieten', zei Correa over de agenten. "Niemand heeft de politie zo gesteund als deze regering."

De regering kondigde de staat van beleg af. Daardoor kregen militairen onder meer de bevoegdheid om huiszoekingen uit te voeren zonder huiszoekingsbevel. Het leger schaarde zich achter de president.

Militairen van de luchtmacht sloten het vliegveld van Quito af, waardoor geen vluchten konden opstijgen. Ook een vliegtuig van KLM stond aan de grond, deelde een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij mee.

Over het algemeen is Ecuador een politiek instabiel land, maar sinds Correa aan de macht kwam, heerste rust en stabiliteit.