Protestacties verwacht bij CDA-congres

Redactie

Tegenstanders van de PVV maken zich op om zaterdag bij het partijcongres van het CDA in Arnhem actie te voeren. Ze gaan de CDA-leden oproepen tegen het nieuwe kabinet te stemmen.

De actiegroep Verontruste Burgers gaat bij de Rijnhal in Arnhem, waar het congres plaatsvindt, toverballen uitdelen, om het CDA op te roepen 'niet van kleur te verschieten maar bij haar eigen principes te blijven'.

Enkele filmmakers zijn van plan een filmpje te tonen waarin te zien is hoe PVV-leider Geert Wilders in 2009 in de Tweede Kamer verkondigt dat de afkorting CDA staat voor Christenen Dienen Allah. "Beste CDA-leden, weet u het heel zeker?" is de tekst die in beeld komt. Het filmpje is ook per mail aan CDA-bestuurders gestuurd.

Volgens de Wereldomroep is ook een groep Surinamers van plan om naar Arnhem af te reizen om het dissidente CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, die van Surinaamse afkomst is, een hart onder de riem te steken.

Op het congres worden zo'n vijfduizend CDA-leden verwacht. Driehonderd journalisten hebben zich aangemeld. Naast de Rijnhal is een tent geplaatst die plaats biedt aan achthonderd mensen. Een woordvoerder van het CDA noemt de opkomst 'boven verwachting hoog' en vindt het belangrijk dat zoveel partijleden naar Arnhem afreizen.