Doden door modderstromen Jamaica

Redactie

Modderstromen als gevolg van de tropische storm Nicole hebben in Jamaica aan zeker vijf mensen het leven gekost. De autoriteiten waarschuwen dat het dodental nog kan stijgen.

In de hoofdstad Kingston, waar het nog altijd regent, zijn reddingswerkers op zoek naar zeker veertien vermiste personen. De storm brak woensdag los boven de Atlantische Oceaan.

Door kapotte en verstopte leidingen zitten tienduizenden mensen zonder water. Sommige bruggen zijn ingestort, wat de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt. Bovendien zijn de huizen in de sloppenwijken -bij gebrek aan betaalbare woningen- vaak gebouwd op gevaarlijke plekken zoals de oevers van geulen voor de riolering. Donderdag werd ten minste één woning door de regen verwoest. De familie die in het huis woonde is niet teruggevonden en gevreesd wordt dat hun lichamen in de geul terecht zijn gekomen. Die staat in verbinding met open zee.

Premier Bruce Golding zei dat zijn regering zal proberen voor betaalbare woonvestiging voor duizenden eilandbewoners te zorgen. "Wat we moeten doen is kijken of we met hen tot oplossingen kunnen komen die betaalbaar zijn. We moeten overeenstemming bereiken over hoe ze de kosten zullen voldoen. Als we dat eenmaal gedaan hebben, zullen we een bouwstop opleggen en daar streng op toezien", zei Golding.

Al jaren roepen Jamaicaanse politici dat er een einde moet komen aan de sloppenwijken, maar tot nog toe heeft dat weinig resultaat opgeleverd.