Nog onduidelijk of Suu Kyi vrijkomt

Redactie

Het huisarrest van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi loopt volgende maand af. Of ze daadwerkelijk haar vrijheid terugkrijgt, weet alleen de leider van de junta, omdat het gaat om een zaak van nationale veiligheid, hebben bronnen binnen de junta vrijdag gezegd.

De Nobelprijswinnares heeft vijftien van de afgelopen 21 jaar in de gevangenis of onder huisarrest doorgebracht. In 1990 won ze met haar oppositiepartij glansrijk de verkiezingen, maar de junta weigerde de macht over te dragen. Haar huidige huisarrest loopt af op 13 november, een paar dagen na de door de junta geplande verkiezingen, de eerste in decennia. Analisten zijn van mening dat het moment niet toevallig gekozen is. Er wordt gespeculeerd over de mogelijkheid dat de junta haar vlak na de verkiezingen -die bij voorbaat al frauduleus en zinloos worden genoemd- vrij zal laten als handreiking naar de internationale gemeenschap.

In de aanloop naar de verkiezingen is al een aantal pogingen tot aanslagen gedaan, die door de junta worden toegeschreven aan 'politieke opportunisten'. Het doel zou zijn de verkiezingen van volgende maand te saboteren. De grootste bedreiging voor de junta is echter de populariteit van Suu Kyi, ook al staat ze onder huisarrest en boycot haar partij de verkiezingen.

Een mensenrechtengroepering voor Birma in Groot-Brittannië heeft gewaarschuwd dat het nog maar de vraag is of Suu Kyi daadwerkelijk wordt vrijgelaten. "We geloven het pas als we het zien", zegt Mark Farmaner, directeur van Burma Campaign UK. "De juntaleiders hebben in het verleden eerder dergelijke dingen gezegd en toen bleef Aung San Suu Kyi vastzitten."

Als ze vrijgelaten wordt, dan moet daar bovendien niet te veel politieke betekenis aan worden verbonden, zegt Farmaner. "Ze is al twee keer eerder vrijgelaten zonder dat er enige politieke verandering in het land kwam", zegt hij. "Het is aannemelijker dat de dictatuur zal proberen door middel van haar vrijlating de druk van de internationale gemeenschap te doen verminderen."

De internationale gemeenschap vraagt al lange tijd om de vrijlating van Suu Kyi en 2100 andere politieke gevangenen.