Agenten voorlopig niet ontslagen

Redactie

Politiekorpsen wordt geadviseerd om geen agenten te ontslaan tot de plannen van het nieuwe kabinet definitief bekend zijn. Dat heeft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) de Tweede Kamer vrijdag laten weten.

Vanuit de Kamer was Hirsch Ballin gevraagd om te stoppen met het doorvoeren van bezuinigingen. De minister gaat de korpsbeheerders nu verzoeken om binnen hun budget te blijven, maar geen maatregelen te treffen die ten koste kunnen gaan van de kwaliteit, zoals het ontslaan van personeel en het sluiten van bureaus. Diverse korpsen kampten met financiële tekorten.

In het donderdag gepresenteerde regeer- en gedoogakkoord staat dat het nieuwe kabinet drieduizend extra agenten wil. Vijfhonderd van hen moeten worden ingezet tegen dierenmishandeling, de zogenoemde animal cops. Overigens wordt het aantal politieregio's teruggebracht van 25 naar tien, zo is het voornemen. Ook komt er weer een nationale politie.

Het CDA-congres buigt zich zaterdag over de akkoorden. Daarna moeten de fracties nog formeel instemmen, waarna het kabinet kan worden geformeerd.