Kosten olieramp BP opgelopen tot 8,2 miljard

Redactie

De kosten van de olieramp in de Golf van Mexico zijn voor de Britse oliemaatschappij BP opgelopen tot 8,2 miljard euro. Dat heeft BP vrijdag bekendgemaakt.

BP heeft in juni de vorming van een fonds van bijna vijftien miljard euro aangekondigd om de betaling van individuele schadeclaims zeker te stellen. BP heeft tot nog toe 2,2 miljard euro in het fonds gestort. In het vierde kwartaal wordt nog eens 1,4 miljard overgemaakt en in de kwartalen daarna telkens 0,91 miljard. De royalty's van verschillende olievelden in de Golf van Mexico heeft BP hiervoor in onderpand gegeven.

Een explosie en brand op het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april kostten elf bemanningsleden het leven. Het ongeluk veroorzaakte de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis.

Topman Bob Dudley, die het roer bij BP vrijdag overnam van Tony Hayward, kondigde eerder deze week een ingrijpende reorganisatie aan, waaronder de oprichting van een Safety & Operation Risk-afdeling die bevoegd is in alle technische activiteiten van BP in te grijpen. Ook wordt de Upstream-divisie opgedeeld in drie aparte eenheden voor exploratie, ontwikkeling en productie.